Page 1

F Ö N ST E R 2 0 1 1

FÖNSTER ÄR MER ÄN UTSIKT.


www.m-sora.eu


SÄLLSKAP MED ÖPPEN BLICK Fönster är inte bara en del av inredningen. De är vårt öga mot världen utanför och i många fall den enda del genom vilken vår bostad verkligen andas. Fönstren inramar vår vy över världen och för friska vindar in i vår bostad. Trä är ett levande material som kan andas och växa tillsammans med oss. Skogarna i Žiri är sedan urminnes tider en naturens skattgömma. Här har människorna lärt sig att leva i harmoni med naturen och härifrån härstammar våra ansedda snickarmästare. Att leva i djupaste beroende av naturen har lärt oss att uppskatta det traditionella fästet, därför är våra fönster oftast framställda ur trä, förutom naturligtvis där modern teknologi möjliggör en varaktig och pålitlig lösning. Våra fönster kan bäst beskrivas genom det faktum att M SORA inte är någon fabriksanläggning. Det är ett företag med erfarna hantverkare med olika inriktning och specialområden, vilka genom sin hängivelse till yrket, sina kunskaper och erfarenheter är sammanlänkade med varandra.


VI UTLOVAR PERFEKTION DITT FÖNSTER Varje fönster är sammansatt av cirka 70 beståndsdelar, vars kännetecken och kvalitet formas av hängivelsen och erfarenheten hos samtliga medarbetare som medverkar vid sammansättningen av vart enstaka fönster. Överallt kan du följa spåren av deras ansträngningar – i de omsorgsfullt avslutade formerna, de varsamt behandlade ytorna eller när du står framför fönstret. Det är dessa småsaker som gör att just ditt fönster är unikt i hela världen. SÅ NATURLIGT SOM MÖJLIGT Trä är det mest ädla byggmaterialet och självfallet ett bra val för fönstertillverkning. Trä andas, sparar energi, skänker rummet ett ädelt utseende och är beständigt. Alla bestrykningar är vattenbaserade. Med träfönster blir din bostad en källa av trivsel och hälsa. DINA FÖNSTER – TEKNOLOGISKT FULLÄNDADE Oberoende av vilket fönster du väljer, är varje del konstruerad genom en noggrant framtaget process som tagit form genom snickarmästarens långa erfarenhet kombinerat med den senaste teknologin. Den senare används på de platser där maskinen är bättre än människan: maskiner kapar mer exakt och utan fel och även vid målning och bestrykning är de pålitligare.

6


DITT FÖNSTER

Varje fönsterkomponent bestryks flera gånger av en robot. Det sammansatta fönstret får på detta sätt inga gömda och oskyddade delar, så som de fönster har vilka målas först efter att de satts samman. Även målningen är tekniskt fulländat, då detta är komplett automatiserat. I två steg tar vi först hand om fönstrets skydd och därefter det fullständiga utseendet. DITT FÖNSTER TILLVERKAS PÅ ETT MILJÖVÄNLIGT SÄTT Våra produktionsutrymmen värms upp med biokraft, samtidigt som vi använder vattenbaserade skyddsskikt för träskyddet. Skikten cirkulerar i en sluten krets – på detta sätt minimeras avfall. Avloppsvattnet återvinns och på så sätt förminskas förorening och användande av dricksvatten. Energiförbrukningen sänks omedelbart i byggnader runtom i världen genom utvecklandet av ekonomiska lösningar.

8

9


NATURA TRADITION OCH TEKNOLOGI GLAS

BESLAG Kvalitativa beslag från erkända europeiska tillverkare. Vi erbjuder även montering av säkerhetsbeslag och dolda beslag.

N AT U R A

YTBEARBETNING Motståndskraftiga och miljövänliga vattenbaserade skikt finns till förfogande i flera nyanser.

TRÄ

NATURA är ett fönster som på bästa sätt bevisar att de bästa lösningarna också kan vara de enklaste. Fönsterdesignen baserar sig på en hundraårig tradition som kombineras med användandet av modern teknologi. Resultatet är ett enkelt fönster som är frikostigt när det gäller de fördelar det garanterar.

SÄRSKILDA EGENSKAPER

FÖRDELAR

Dubbel tätning, om önskas även tredubbel tätning Den mellersta tätningen ligger på dropplisten, vilket förhindrar att kondensvatten bildas på aluminiumet Den täckande glaslisten sörjer för en bättre tätning och ett förbättrat utseende Även regnskyddslist av trä

Fönsterprofilen av styrka 68 mm är gjord av högklassigt trä (furu/ gran/lärk/ek/meranti/tall), limmat utan synbar längsförbindelse

Användandet av naturliga kvalitativa material Enkel och pålitlig funktion Mångfald vid urvalet av fönsterformer och möjligheten till måttbeställning Utmärkt konstruktionshärda, enastående värme- och ljudisolering

10

N AT U R A 3

TÄTNING

SKENA FÖR REGNSKYDD

Seriemässigt finns två tätningar i fönstret, det är möjligt att sätta in en tredje tätning

Skyddar de mest utsatta fönsterdelarna från väderpåverkan.

11

NATURA +

Mjukt rundade kanter ger inte bara snygg design, utan även jämnare lackering.

NATURA 3

RUNDADE KANTER

NATURA

En mångfald av olika glastyper, med vilka olika estetiska eller energiska effekter kan uppnås kan byggas in.

68

68

102

118

118

125

/

/

/

/

1,3

/

/

1,2

/

/

/

0,99

1,0

/

0,90

/

/

0,83

0,80

33-36

33-44

33-44

2

2

2

3

3

3


PASSIV HELT ENKELT modernT NATURA PASS IV

NATURA PASS IV X PS

NATURA PASS IV IZO

GLAS

68

118

140

100

100

114

/

YTBEHANDLING

/

/

/

Motståndskraftiga och miljövänliga vattenbaserade skikt finns till förfogande i flera nyanser.

•*

•*

•*

TRÄ

/

/

/

Fönsterprofilen av styrka 68 mm är gjord av högklassigt virke (furu/gran/lärk/ek/ meranti/tall), limmat utan synlig längsförbindelse. För en bättre anpassning till inomhusinredningen kan fönstret även tillverkas av valnöt-, päron-, körsbärsträ etc.

/

/

/

/

/

/

/

/

/

0,84

0,76

0,73

0,77

0,69

0,65

33-43

33-43

34-44

3

3

3

/

/

/

i fönstret är ett treskikts glas inbyggt (Ug = 0,6 eller Ug = 0,5 W/m2K)

BESLAG Kvalitativa beslag från erkända europeiska tillverkare. Vi erbjuder även montering av säkerhetsbeslag och dolda beslag.

/

PASSIV är ett fönster, som effektivt reducerar energiförbrukningen. Vid utvecklandet av fönstret användes lösningar som reducerar överföringen av energi och oljud. Trots den höga värmeisoleringen utrustas fönstret med alla andra nödvändiga funktioner från modern design till högklassigt utförande.

SÄRSKILDA EGENSKAPER

FÖRDELAR

Innovativt inbyggnadssystem förhöjer energiavkastningen i rummet, då fasaden täcker hela fönsterramen och således minimerar värmeförlust Träfönster som inte kräver underhåll eller yttre aluminiumskydd Den undre fönsterkarmen kan anpassas till objektet

TÄTNING Fönstret innehåller tre tätningar.

Modern design Lämpligt för lågenergibyggnader Enkelt underhåll och utomordentligt lång livstid

12

13

N AT U R A PASS I V

/

/


NATURA E92

NATURA E92 SPARA ENERGI MED TRÄ GLAS En mångfald av olika glastyper, med vilka varierande estetiska och energigivande effekter kan uppnås kan sättas in.

92 115

TÄTNING

Seriemässigt är fönstret utrustat med tre tätningar, det är möjligt att installera en fjärde.

•* •* • • •

TRÄ

Fönsterprofilen med styrka 92 mm har ett patenterat system av luftspalter och är av högkvalitativt virke (furu/gran/lärk/ ek/meranti/tall), limmat utan synbar längsförbindelse.

• •* •* /

YTBEHANDLING

/

Motståndskraftiga och miljövänliga vattenbaserade skikt finns till förfogande i flera nyanser.

/ /

Fönstret har tagits fram genom företaget M SORAs allt växande miljöansvar. De konstgjorda isoleringsmaterial, för vilkas framställning stora mängder energi krävs och som förorsakar höga CO2-utsläpp, har ersatts av helt naturligt material, trä och luft.

SÄRSKILDA EGENSKAPER

FÖRDELAR

De använda materialen är miljövänliga och kan återvinnas Fönstrets yttre färg kan vara annorlunda än den inre färgen, detta höjer antalet färgmöjligheter

0,74 33-44

Användande av naturliga och kvalitativa material Med köpet av detta fönster har du bidragit till att reducera CO2-utsläpp

N AT U R A E 92

• • 3 4

14

15


KOM FORT

KOM FORT 3

KOM FORT 3Q

KOMFORT helt enkelt bekvämt

84

84

84

107

107

107

ALUMINIUM

Med mjukt rundade kanter skyddar maskeringen på utsidan mot väderslitage; färgutbudet är stort - från RAL-färger till antikfärger och träslagsliknande färger.

TÄTNING

1,3

/

/

Seriemässigt är fönstret utrustat med två tätningar, det är möjligt att installera en tredje.

1,2

/

/

/

/

/

/

0,96

/

/

0,89

/

/

0,83

0,80

33-36

33-42

33-42

2

2

3

3

3

/

GLAS En mångfald av olika glastyper, med vilka varierande estetiska och energigivande effekter kan uppnås kan sättas in.

RUNDADE KANTER Mjukt rundade kanter ger inte bara ett snyggt utseende, utan garanterar även ett jämnare lager av lackering.

YTBEHANDLING Motståndskraftiga och miljövänliga vattenbaserade skikt finns till förfogande i flera nyanser.

Fönstret KOMFORT är varmt och vänligt på insidan, och beslutsamt och motståndskraftigt på utsidan. Utseendet på insidan kan anpassas till bostadens inredning, medan utsidans yttre kan anpassas till fasaden.

SÄRSKILDA EGENSKAPER

FÖRDELAR

Aluminiummaskeringen på utsidan skyddar fönstret mot väderslitage Design och und tätning garanteras utan glaslist Maskeringens fästsystem möjliggör obehindrad ventilation och sörjer för utjämning av måttsvängningar vid förändringar i luftfuktighet och temperatur De mekaniskt tillverkade aluminiumkopplingarna är beständiga (även möjligt för svetsfogarna)

KO M FO RT 3

Enkelt underhåll En utomordentligt lång livstid Flera färgkombinationer

16

17


Dessa är monterade på så sätt att inget damm uppstår; urvalet omfattar en varierande färgkombination (manuell eller motordriven) och två typer av brytare (klassisk och fjärrstyrd)

Design och tätning garanteras utan glaslist Maskeringens fästsystem möjliggör obehindrad ventilation och sörjer för utjämning av måttsvängningar vid förändringar i luftfuktighet och temperatur Teknologin för pulverlackering GS Premium erbjuder en bättre färgbeständighet De mekaniskt tillverkade aluminiumkopplingarna är beständiga (även möjligt för svetsfogarna)

18

107

/

Med mjukt rundade kanter skyddar maskeringen på utsidan mot väderslitage; färgutbudet är stort - från RAL-färger till antikfärger och träslagsliknande färger.

/

/

/

/

/

/

/

1,0

/

/

1,1

/

/

/

0,87

/

33-42

39-40

3

3

/

/

Glassammansättningen är 6 mm (externt oberoende glas) + ESG 4 (härdad glas) 16/4; urvalsmöjlighet 6 mm + ESG 4/12/4

Jalusin är monterad mellan skivorna Eine außerordentlich lange Lebensdauer En utomordentligt lång livstid Fönstrets yttre färg kan vara annorlunda än den inre färgen, detta höjer antalet färgmöjligheter

107

/

GLAS (KOMFORT P) IHRE VORTEILE

84

/

Fönsterprofilen av styrka 68 mm är gjord av högklassigt virke (furu/gran/lärk/ek/meranti/tall), limmat utan synlig längsförbindelse. För en bättre anpassning till inomhusinredningen kan fönstret även tillverkas av valnöt-, päron-, körsbärsträ etc.

SÄRSKILDA EGENSKAPER

84

ALUMINIUM

TRÄ

Komfort+ är ett fönster som skickligt kombinerar de positiva egenskaperna hos två ädla material. På träramens utsida har aluminium tillförts så att fönstret behåller sin varaktighet, sitt optiska utseende och sin energieffektivitet. Dessa egenskaper förbättras genom det extra tredje fönsterglaset.

KOM FORT P

JALUSIER

KOM FORT +

KOMFORT+ AVGÖRANDE DETALJER

Av fysikaliska orsaker kan kondens bildas i glasmellanrummet vid särskilda väderförhållanden.

19

KO M FO RT +


KOMFORT E92 en KLASS HÖGRE GLAS KOM FORT E92

KOM FORT E92+

KOM FORT E1 22

En mångfald av olika glastyper, med vilka varierande estetiska och energigivande effekter kan uppnås kan sättas in.

108

117

122

112

112

110

•*

/

•*

•*

/

/

YTBEHANDLING

Motståndskraftiga och miljövänliga vattenbaserade skikt finns till förfogande i flera nyanser.

/

/

•*

•*

/

TÄTNING

•*

•*

/

Seriemässigt är fönstret utrustat med tre tätningar,

•*

•*

/

/

/

/

/

/

/

0,95

/

/

/

/

0,71

0,74

0,70

ALUMINIUM Med mjukt rundade kanter skyddar maskeringen på utsidan mot väderslitage; färgutbudet är stort - från RAL-färger till antikfärger och träslagsliknande färger.

TRÄ Fönstret har framtagits genom företaget M SORAs allt växande miljöansvar. De konstgjorda isoleringsmaterial, för vilkas framställning stora mängder energi krävs och som förorsakar höga CO2-utsläpp, har ersatts av helt naturligt material, trä och luft. Teknologin gör det möjligt för oss att framställa luftspalter i virket som möjliggör en hög värmeisolering av trä. Fönstrets utsida är skyddad med aluminium.

SÄRSKILDA EGENSKAPER

Aluminiummaskeringen på utsidan skyddar fönstret från väderslitage De mekaniskt tillverkade aluminiumkopplingarna är beständiga (även de svetsade fogarna) De material som används är miljövänliga och kan återvinnas

Fönsterprofilen av styrka 98 mm med patenterat system av luftspalter är av högkvalitativt trä, limmat utan synlig längsförbindelse. För en bättre anpassning till inomhusinredningen kan fönstret även tillverkas av valnöt-, päron-, körsbärsträ etc.

FÖRDELAR

Enkelt underhåll Passivhaus Institut En utomordentligt lång livstid Dr. Wolfgang Feist Flera färgkombinationer Rheinstraße 44/46 Med köpet av dettaD-64283 fönster bidrar Darmstadt du till reduceringen av CO2-utsläpp

20

21

KO M FO RT E 92

35-44

35-44

3

3

3

/

/

/


PANORAMAdörrar öPPEN UTSIKT

VIKDÖRRAR

En panoramadörr ger ljus åt rummet och förbinder och inspirerar dig med omvärlden. Panoramadörrar är effektiva medel för förbättrande av livskvalitet, de höjer genomgångsmöjligheten, förstorar små ytor och möjliggör ett bättre utnyttjande av rummet.

Samtliga flyglar kan öppnas på ena sidan, men även delvis på ena och delvis på andra sidan Öppningsbredd: upp till 6 m, antal flyglar: 3 till 8 flyglar, den minimala bredden hos flygeln är: 50 cm, maximal(rekommenderas ännu): 83 cm Vikdörren kan problemfritt användas (manövreras) med en Halbolive Utförandet av vikdörren är även utrustad med en låg tröskel (tätning är inte optimal)

Möjligheter för öppnande

Standardtröskel

22

23

Låg tröskel


SKJUTBARA VIKDÖRRAR

LYFTBARA SKJUTDÖRRAR

Dörren kan vara öppen utan att nå in i rummet De mest efterfrågade panoramadörrarna möjliggör en bred genomgång Maximal flygelbredd: 160 cm, höjd: från 198 till 238 cm

L

R

R

R

L

L

R

Ett handtag möjliggör lyftande och skjutande och gör att flygeln kan fixeras i önskat läge Det massiva utförandet och de kvalitativa beslagen garanterar en mångårig felfri funktion Den synliga delen hos beslaget kan fås i grå, vit eller brun färg Särskilt lämpligt för stora spännvidder, större omfång

R

Möjligheter för öppnande

Möjligheter för öppnande

L

R

R

R

L

L

R

R


GLAS osynlig föRBindelsE Glas är ett värdefullt skikt mellan det yttre och inre rummet. Glas är ett av nyckelelementen för att skapa trivsel i ett rum, då det å ena sidan garanterar fönstrets grundfunktion och å andra sidan ansvarar för en rad andra betydelser – det skyddar oss från nyfikna blickar och möjliggör energisparande och bullerskydd.

Tvåskikts värmeisoleringsglas RX WARM Isoleringsglaset är fyllt med Argon eller Krypton. I sin sammansättning har en glasskiva ett lågemissionsskikt på ytan. Tunna skikt ädelmetall Ädelgas (Argon eller Krypton)

Utanpå

Inuti

Distanshållare Torkmedel

RX WARM 1,1

RX WARM 1,0

Sammansättning Ug LT LR g

4 / 16 Ar / 4: 1,1 W/m2K 80 % 12 % 62 %

4 / 16 Ar / 4: 1,0 W/m2K 69 % 20 % 52 %

ISOTERMIK

Fönster från M SORA utmärker sig genom seriemässigt inbyggda TGI distanshållare, vilka garanterar en bättre värmeisolering än aluminiumdistanshållare. En särskild teknologi möjliggör det för oss att kontrollera punkter som är kritiska för bildandet av mögel och kondensvatten. RÅDGIVNING Den termografiska rådgivningen erbjuder dig en inblick i byggnadernas isoleringsegenskaper (hela byggnaden eller delar av den), som utförs genom precisa termografiska kartläggningar.

Treskikts värmeisoleringsglas RX WARM

Innertätning Butyl

FÖNSTRENS VÄRMELEDNINGSFÖRMÅGA

T>13°C TGI distanshållare

Alu- distanshållare

TERMOGRAFI

Isoleringsglaset är fyllt med Argon eller Krypton. I sin sammansättning har två glasskivor ett lågemissionsskikt på ytan.

Yttertätning Thyokol

Low - e skikt Ädelgas (Argon eller Krypton) Low - e skikt

Utanpå

RX WARM 0,7

RX WARM 0,6

RX WARM 0,5 C

Sammansättning Ug LT LR g Rw

4: / 12 / Ar / 4-12 / Ar / 4: 0,7 W/m2K 72 % 15 % 50 % 32 dB

4: / 14 Ar /4 / 14 Ar / 4: 0,6 W/m2K 72 % 15 % 50 % 32 dB

4: / 12 Kr / 4 / 12 Kr / 4: 0,5 W/m2K 72 % 15 % 50 % 33 dB

BERÄKNING ÖVER VÄRMELEDNINGSFÖRMÅGA

Inuti

Värme- och ljudisoleringsglas RX PHONE Isoleringsglaset är fyllt med Argon, varvid en glasskiva har ett lågemissionsskikt på ytan. Olika styrkor hos de enstaka glasskivorna och kompoundglas med särskild ljudisoleringsfolie.

Distanshållare Torkmedel Sekundär tätning Polysulfid Primär tätning Butyl

Sammansättning Ug LT LR g Rw

Asymmetrisk skivinbyggnad Värmeskyddsskikt Klisterämne GH Ädelgas (Argon eller Krypton)

Utanpå

Distanshållare Torkmedel Innertätning Butyl Yttertätning Thyokol

RX PHONE 37/28 8 / 16 Ar / 4: 1,1 W/m2K 97 % 12 % 58 % 37 dB

RX PHONE 42/33 8 / 16 Ar / 44.2: 1,1 W/m2K 76 % 12 % 58 % 42 dB

RX PHONE 39/42 8: / 12 Ar / 4 / 12 Ar / 6: 0,7 W/m2K 70 % 15 % 38 % 39 dB

Inuti

Ug Värmeledningsförmåga hos glas Uw Värmeledningsförmåga hos fönster LT Genomsläpp av synligt ljus (transmission) LR Reflexion av synligt ljus (Reflexion) g- Faktor Solljus som tränger in genom glaset Rw Genomsläpp av oljud 4: 4mm glas med Low-e skikt

Beräkningsrapport

27

Certifikat

Mögelkontroll

T>10°C Kontroll av kondensbildning


SONNENSCHUTZ

Vi på M SORA söker varje dag efter nya svar gällande funktionella hinder vid ommöblering av rum i komfortabla lägenheter och inspirerande affärsutrymmen. Av denna orsak har vi utvecklat ett kompetent urval av produkter med vilka användarvärdet av en bestämd fönstersort kan förbättras.

FÖNSTERLUCKOR

MARKISER (UPPSATS)

KREUZSPROSSEN RA2

KARO

INTEGO

PENTO

Band

Monokommando

Brytare

Utanpå

Mellanglas

Inuti

PURO

MARKISER (FÖRSATS)

Glasdelande spröjsar

Påklistrade spröjsar

RONDO

STYRNINGSMEKANISMER

Spröjsar på ram

Spröjsgaller

Mellanglasspröjsar

Glasdelande spröjsar Fyllnadsmaterial Rörliga lameller

Massiva träkorsspröjsar i varierande bredder delar fönstret i flera delar

PERSIENNER

Påklistrade spröjsar De på båda sidor på glaset påklistrade listorna ser ut som glasdelande spröjsar genom distanshållaren

Spröjsar på ram Trägaller med en ram, som sätts fast på fönstrets utsida.

Spröjsgaller Avtagbart galler, monteras på fönstrets utsida

Mellanglasspröjsar Fasta lameller

Mässing- eller aluminiumgaller i olika färger i mellanglasutrymmet förhindrar inte rengöring av fönstret

28

29

Fjärrkontroll


FÄRGER Effekten av modern teknologi återspeglar sig bäst vid ytbehandlingen av fönsterdelarna. Denna måste uppfylla kraven om miljöskydd och samtidigt ge köparen en kvalitativ och varaktig lösning, som erbjuder maximalt estetisk och funktionellt avkastning.

Gran

01-08

FÄRGPALETT: ALUMINIUM

FASTSTÄLL SKILLNADERNA

FÄRGPALETT: TRÄ

02-08

Varje fönsterdel förbehandlas och monteras i fönstret med komplett skydd Lackeringsprocessen sker i flera steg, är maskinstyrd och noggrann Den moderna lackeringsanläggningen skyddar miljön från onödig belastning De lackfärger som används är vattenbaserad och vänliga mot miljön och människan

GS PREMIUM

bianca 03

rossa 01

silva 01

silva 03

silva 05

nera 03

azzura 01

azzura 05

terra 01

terra 02

terra 03

terra 05

terra 07

verda 05

RAL 1002

RAL 1013

RAL3003

RAL 5010

RAL 5014

RAL 6000

RAL 6005

RAL 7001

RAL 7035

RAL 8001

RAL 8003

RAL 8017

RAL 9016

Ljusgrå

Vit

Mörkgrön

Antracit

Douglasie 1

Douglasie 2

Körsbär 1

Körsbär 2

Körsbär 3

Ek 1

Ek 2

Ek 3

Ek 4

Röd ek

Gran 1

Gran 2

Valnöt 1

Tall 2

Guldek

DINA FÖRDELAR 03-08

04-08

05-08

06-08

En utomordentligt lång livstid Bred palett av färgnyanser Möjlighet att anpassa till inomhusinredningen Möjlighet att välja mellan olika färger på insidan (trä) och på utsidan (aluminium)

Standard RAL

VARFÖR ÄR ALUMINIUM ETT BRA VAL?

07-08

08-08

Lärk

11-08

12-08

Aluminium är beständigt, kan användas överallt och behåller samma form Aluminium är ett av de få material som kan återanvändas till etthundra procent Mysfaktorn och värmen hos ett aluminiumfönster på utsidan förstärks genom elegans och varaktighet Teknologin för pulverlackering GS Premium erbjuder en bättre färgbeständighet

Antik Metallfarbe

Träimitation

13-08

14-08

40-08

41-08

Täckande lack

30

31


TILLBEHÖR

SÄKERHET

BESLAGSHÖLJEN

När säkerheten är viktig, kan denna förbättras genom montering av ett säkerhetsbeslag (WK1, WK2), genom glasskivor eller fönsterhandtag (Secustic Halbolive).

ENERGISPARANDE FÖRDELAR VID MONTERING AV FÖNSTER PÅ BLINDSTOCKAR 1. Fönstren monteras i byggnaden efter att byggarbeten är avklarade, på så sätt blir fönstren inte skadade eller smutsiga 2. Objektet torkas ut innan fönstren monteras in, fukt tränger inte in i träet och ytbehandlingen skadas inte 3. Blindstocken möjliggör en extra isolering av fönstersmygen på utsidan, vilket förhöjer byggnadens isolering 4. Den kortfristiga tillverkningen av blindstockar möjliggör ett ostört genomförande av murningsarbeten 5. Monteringen kräver inga ytterligare ändlister på insidan 6. Vid montering av fönster av lärkträ rekommenderas särskilt att använda blindstockar, då detta träslag blir ojämnt mörkare i kontakt med kalk

Särskilda beslag kan sörja för att platsen ventileras genom en minimal spalt, vilket förhindrar genom beslagssammansättningen förhindrar våldsamt öppnande utifrån och omöjliggör inbrott.

MONTERINGSSYSTEM OCH TÄTNINGSSÄTT MELLAN FÖNSTER OCH VÄGG Möjlighet för montering med eller utan blindstock TÄT N I N G

Titangrå

Brons

Vit

Guld

atlanta

atlanta

atlanta

brest

brest

amsterdam

bruxelles

tokyo

tokyo

tokyo

verona

rotoline

phoenix

alt

HALBOLIVE

ESTETIK

Utanpå

I mitten

Inuti

ånggenomsläppande och vattenavvisande

värme- och ljudisolering

tätare än utanpå

De dolda beslagen är osynliga när fönstret är stängt.

SKÖTSEL

MÖJLIGHETER enskikts

Mörkbrun

PU skum*

PU skum*

PU skum*

enskikts (RAL)

förpressad tätning ILLMOD TRIO

förpressad tätning ILLMOD TRIO

förpressad tätning ILLMOD TRIO

treskikts (RAL)

förpressad tätning

Pu skum

PE fyllnadsmaterial + tätningsmassa

förpressad tätning

Pu skum

Innerfolie

ytfolie

Pu skum

Innerfolie

Duofolie

Pu skum

Duofolie

Ett trevligt utseende och en lång livstid hos träets yta på fönstrets insida når du bäst med praktiska tillbehör för skötsel vilka inkluderar rengöringsmedel, balsam och två trasor.

FÖNSTERBANKAR Urvalet för de inre (trä, marmor och granit och yttre (aluminium, marmor och granit) fönsterbankarna möjliggör ett bättre utseende resp. användande av fönstret.

* motsvarar inte RAL-riktlinjer

DOLDA BESLAG

MONTERING ENLIGT RAL-RIKTLINJER

Dolda beslag

Klassiska beslag

SÄKERHETSBESLAG Aussen

Innen 72/68

Låselement, standard Låselement, säkerhet Låselement, säkerhet - stål

Natura Passiv

Natura

Komfort P

Standardbeslag

32

33

Standardbeslag nivå I

Standardbeslag nivå II


IDEER, SOM VI TESTAT UNDER ÅRHUNDRADEN Upptäckten av naturliga material och traditionella tekniker är väsentliga förväntningar hos varje modern kund. Vi arbetar tillsammans med naturen sedan nästan etthundra år och vi har aldrig avstått från våra förfäders erfarenheter. En gång var Žiri en av de mest glesbefolkade platserna i mitten av de vidsträckta skogarna. På dessa platser levde flera snickarmästare, som var mycket uppskattade. Därför är det inte konstigt att deras verkstäder fortfarande finns kvar, i de mest varierande former. I en av dessa verkstäder har den traditionella tillverkningen av fönster och dörrar, föregångare till dagens moderna företag, åter vaknat till liv.

1951

Under tidens lopp har benämningarna ändrats, men under alla dessa år baserade sig företagets sysselsättning på tålmodigt arbete och de dåvarande mästarnas skicklighet. Verkstaden har utvecklats till ett dynamiskt sällskap och företaget har antagit sin nuvarande skepnad. Idag är M SORA ett modernt organiserat företag baserat på en kontinuerlig sammanflätning av tradition och innovation. Företaget grundar sig på kunskapen och erfarenheten hos snickarmästarna och forskar, testar och upptäcker ständigt nyheter. Just av denna orsak klarar fönstren utmaningen mot tiden.

1961

Fönster från M SORA är idag erkänt fulländade produkter, eftertraktade med samma förtroende av såväl privata husbyggare som arkitekter för affärs- och representationsobjekt. Traktens lärkträd, granar och bokträd smyckar deras fönster i hela Europa och till och med i fjärran Japan. M SORA är för närvarande den enda tillverkaren i Slovenien, som vid tillverkning av planering resp. fönstermontage även kan utföra en termografisk kartläggning av objektet. På detta sätt kan ev. ”problematiska” punkter för energiförlust hos objektet fastställas. 1973

Žiri år 1913: det äldsta kända fotot av traktens snickarmästare.

34

35


REFERENSER

36

37


TRÄFÖNSTER

Dimension hos profil (mm) Monteringsformer

NATURA

NATURA 3

NATURA+

NATURA PASSIV

NATURA PASSIV XPS

NATURA PASSIV IZO

NATURA E92

Monteringsstyrka

68

68

102

68

118

140

92

Synlig bredd

118

118

125

100

100

114

högerkantiga

• • • • • • • • • •

• • • • • • • • • •

• • • • •

• •

• •

• • • • •

/

/

/

/

• •*

• •*

• •*

Ug = 1,1

1,3

/

Ug = 1,0

1,2

Ug = 0,7

sneda skilda, halvrunda fasta kombinerade (d och dk) vikväggar

Öppningsmöjligheter

Skjutväggar Lyftbara skjutväggar Öppna utåt

Antal tätningar

/

/

• •

/

/

/

• •

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

0,99

1,0

/

Ug = 0,6

/

0,90

/

Ug = 0,5

/

0,83

33—36

KOM F O R T

KO M F O R T 3

KO M F O R T +

KO M F O R T 3Q

KO M F O R T P

KO M F O R T PASS I V

KO M F O R T E 92

KO M F O R T E 92 +

KO M F O R T E122

Monteringsstyrka

84

84

84

84

84

84

108

117

122

115

Synlig bredd

107

107

107

107

107

107

112

112

110

• •* •* • • • • • •* •*

högerkantiga

• • • • • • • • • •

• • • • • • • • • •

• •

• •

/

/

• •

• •

• •

• •* •* • •

/

/

/

/

• /

/

/

/

/

•* •* •* •*

/

• •* •* • • • • • •* •*

• • • • • • • • • •

/

/

sneda skilda, halvrunda fasta kombinerade (d och dk) vikväggar Skjutväggar Lyftbara skjutväggar Öppna utåt Båda sidor halvoliv

/ /

• • /

• • /

/ /

/ /

/

Ug = 1,1

1,3

/

/

/

1,0

/

/

/

Ug = 1,0

1,2

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Ug = 0,7

/

0,96

1,1

/

/

/

/

0,88

/

0,84

0,76

0,73

/

Ug = 0,6

/

0,89

/

/

/

/

/

/

/

0,80

0,77

0,69

0,65

0,74

Ug = 0,5

/

0,83

0,87

0,80

/

0,77

0,71

0,74

0.70

33—44

33—44

33—43

33—43

34—44

33—44

33—36

33—42

33—42

33—42

39—40

33—42

35—44

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

Standard

2

2

2

3

3

3

3

Standard

2

2

3

2

3

3

3

3

3

Option

3

3

3

/

/

/

4

Option

3

3

/

3

/

/

/

/

/

Ljudisolering, fönster med en flygel (dB) Säkerhetsbeslag Öppna endast D och DK, Standardmässiga synliga beslag

/

/

Båda sidor halvoliv

Värmeisolering hos fönsters Uw (W/m2K)

TRÄ-ALUFÖNSTER

WK1 WK2

Ljudisolering (dB) WK1 WK2

/

35—44


Fönster är mer än utsikt.

M SORA www.m-sora.eu

ÖREBRO: Bästa Fönster Stockholm AB, Boglundsgatan 2, 70119 Örebro, T: 020 519 500l, E: sweden@m-sora.eu STOCKHOLM: Bästa Fönster Stockholm AB, Nacka Forum, Forumvägen 14, 13153 NACKA, T: 020 519 500l, E: sweden@m-sora.eu

katalog_fonster_2011  

http://www.m-sora.si/sv/files/default/priloge/okna/katalog_fonster_2011.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you