OŠ Marina Držića e-spomenica 2020/2021

Page 1

škols ka godina 2020./2021 .

O SNOVN A ŠKO LA M A RIN A D RŽ I ĆA ZAGR EB e-spomenica


Osnovni podatci o školi OSNOVNA ŠKOLA: MARINA DRŽIĆA

ADRESA: ZAGREB, NALJEŠKOVIĆEVA 4 BROJ I NAZIV POŠTE: 10 000 ZAGREB

BROJ TELEFONA: 01/6158302, 6155393 BROJ TELEFAXA: 01/6130146

ŽUPANIJA: GRAD ZAGREB

BROJ UČENIKA: Razredna nastava: 220 Broj razrednih odjeljenja: 10 Predmetna nastava: 216 Broj razrednih odjeljenja: 9

Ukupno: 435 učenika u 19 razrednih odjeljenja BROJ DJELATNIKA: a) učitelja razredne nastave: 17 b) učitelja predmetne nastave: 22 c) stručnih suradnika: 3 d) ostalih djelatnika: 16

RAVNATELJ ŠKOLE: Zvonimir Bićanić, prof.

1

WEB http://www.os-mdrzicazg.skole.hr/ E-MAIL: ured@os-mdrzica-zg.skole.hr


2

Posebnosti škole

OŠ Marina Držića smještena je u jednoj od najstarijih gradskih četvrti – Trnju. Školska zgrada izgrađena je 1959. godine, a okružena je prekrasnim drvoredom japanskih trešanja i lipa te voćnjakom. U školsku godinu 2019./2020. upisano je 428 učenika i nastava se odvija u jednoj smjeni. Škola je tijekom svoje povijesti imala i više od tisuću učenika godišnje i zbog toga se nastava odvijala u tri smjene. Kroz našu školu prošle su tisuće učenika, danas poznatih javnih i kulturnih djelatnika.

Škola radi na razvoju i poticanju izvrsnosti u svim segmentima odgojno-obrazovnog procesa, ali i izvan njega. Razvijamo povezanost učenika i škole, ali i suradnju roditelja sa školom. Želja nam je odgojiti i obrazovati učenike te ih osposobiti za odgovornosti koje ih čekaju u životu, u sadašnjosti i budućnosti. Razvijamo u učeniku osjećaj poštivanja osnovnih ljudskih i životnih vrijednosti, vrijednosti rada, samostalnosti i spremnosti na pomaganje i suradnju, na zajedništvo i toleranciju.

Poštujemo različitost, tražimo izvrsnost u svakom učeniku te svojim učenicima omogućavamo da uče i budu uspješni, prenoseći im pritom ljudske vrijednosti. Kontinuirano istražujemo mogućnosti unapređenja odgojno-obrazovnih postupaka i metoda, zbog čega već duži niz godina provodimo projekte koji su vezani uz inovativne načine rada s učenicima s teškoćama, ali i s nadarenim učenicima.

Vizija i misija

Uz razvoj i usvajanje uspješnog kurikuluma, imamo viziju škole koja odgaja i obrazuje učenike tako da postanu odgovorne osobe sposobne za život i rad u društvu i vremenu u kojem žive.

Misija nam je naučiti učenike kritički misliti, samostalno raditi i donositi zaključke, da što uspješnije doprinose svojoj okolini, ali i obogaćuju vlastiti život.


Cilj Na prvom nam je mjestu provođenje svih odgojno-obrazovnih zadaća, i to posebno odgojnih jer su naš prvi cilj sretni i zadovoljni učenici, sposobni primjenjivati stečena znanja. Razvijamo socijalne i emotivne vještine učenika u cilju postizanja osobnosti koje će biti na korist njima i cijeloj društvenoj zajednici. Cilj nam je i razvijati znanja i kompetencije za uporabu novih tehnologija, posebno informatičkih.

Strategija

3

U strategiji polazimo od

će kod svakog učenika

tolerancije i poštovanja,

individualnih sposobnosti

rezultirati razvojno i

odgovornosti u timskom

i potreba svakog učenika.

poticajno na svim podru-

radu, kao i druge

Zato su važni odabir i

čjima osobnosti i znanja.

pozitivne vrijednosti.

primjena nastavnih i

Naša škola razvija

izvannastavnih načela,

vrednote međusobnog

metoda i djelatnosti koje

uvažavanja različitosti,


4

Himna škole

NA TRNJU BLIZU SAVE

JEDNA STARA ŠKOLA STOJI, U NJOJ SE MIR I SLOGA SLAVE OTKAKO POSTOJI.

PO MARINU DRŽIĆU DOBILA JE IME, ŠEZDESET GODINA PONOS NAM JE TIME!

PO MARINU DRŽIĆU DOBILA JE IME, ŠEZDESET GODINA PONOS NAM JE TIME!

U PROLJEĆE ISPRED ŠKOLE

KAD PROCVJETA NAŠA TREŠNJA I KAD PRVE LJUBAVI SE VOLE, OSTAJE NAM ŠKOLA VJEČNA.


Djelatnici Osnovne škole Marina Držića u školskoj godini 2020./2021. Ravnatelj: Zvonimir Bićanić Pedagoginja: Snježana Vujadinović

RAZREDNA NASTAVA

Logopedinja: Željka Butorac Knjižničarka: Anita Radišić

PREDMETNA NASTAVA HRVATSKI JEZIK: Marko Prpić, Mateja Šlogar, Ana Užbinec LIKOVNA KULTURA: Gordana Meštrović GLAZBENA KULTURA: Katarina Kalajžić Golac ENGLESKI JEZIK: Željka Belec, Petra Majpruz, Paola Saganić NJEMAČKI JEZIK: Ivana Jozić MATEMATIKA: Suzana Barnaki, Vladimir Marić, Gordana Štajduhar

PRIRODA/BIOLOGIJA: Tina Copot KEMIJA: Dario Dugandžija FIZIKA: Natalija Crnički POVIJEST: Ružica Divković Sever GEOGRAFIJA: Tihomir Gržinčić TEHNIČKA KULTURA: Domagoj Vukasović TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA: Karlo Butorac VJERONAUK: s. Mara Matanović, Violeta Raguž INFORMATIKA: Vladimir Marić, Domagoj Vukasović, Marija Šantek

Jasminka Bajić Katarina Bišćan Zrinka Budimir Anita Grubišić Martina Jurkovac Anđelina Labrović Gordana Lavrenčak Lana Lončar Suzana Ložnjak Mirjana Marinić Claudia Miličević Nataša Pečeničić Davor Rukavina Ljubica Sigur Marita Škanata Mirjana Vrščaj Sanja Vukasović

Administrativno i tehničko osoblje Tajnica: Klara Petrović Računovotkinja: Vesna Prajdić Kuharice: Marica Domitrović, Sabira Džaferović, Štefica Martinjak Domar: Tomislav Šakić Spremačice: Suada Alić, Štefica Caplić, Alma Fistrić, Senada Pajić, Marica Tipurić, Marica Tomas

5


6


Umjesto priredbe za početak nove školske godine, dobili smo pismo...

Poštovani roditelji i učenici!

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas na početku nove školske godine. Ovakva godina uistinu će nam ostati u dugom sjećanju jer ove godine ne samo da ćemo se posvetiti odgoju i obrazovanju, već ćemo se udružiti u zajedničkoj brizi i borbi za zdravlje i budućnost svih nas i naše domovine. Nadam se da ćemo sve probleme zajednički riješiti i da ćemo se pridržavati svih mjera i uputa dobivenih od nadležnih institucija. Naglasio bih da je nužno dosljedno provođenje svih mjera i preporuka za rad jer time štitimo vlastito zdravlje, a i zdravlje svojih obitelji i građana

Republike Hrvatske. Na kraju bih vam još jednom zaželio dobrodošlicu u školu i svim učenicima, roditeljima i učiteljima puno zdravlja, sreće i veselja u ovoj školskoj godini.

Ravnatelj: Zvonimir Bićanić, prof.

7


8

Neobičnija i teža godina od nekih prethodnih nije spriječila naše učenike da budu kreativni i uspješni!

Pod vodstvom profesorice Katarine Kalajžić Golac MD trio objavio je spot s izrazito aktualnom tematikom. Naša predviđanja bila su da će vrlo brzo imati veliki broj pregleda i bili smo u pravu! Spot pod nazivom Za koronu mjesta nema možete pogledati na YouTube kanalu naše škole.

Osim toga, učenici su s pjesmom sudjelovali i na Festivalu likovne i glazbene umjetnosti u organizaciji Glazbene škole Dugo selo. Taj festival namijenjen je razvoju kreativnosti i dječje mašte kroz glazbu, ples i pjesmu, a dobrodošli su svi osnovnoškolci i srednjoškolci. Festival se održava od 3. do 14. studenog i natjecateljskog je karaktera. Tema za kategoriju Glazbena umjetnost bila je „Radost života”. A radost svima nama donijeli su Franko Grahovac (učenik 5.b razreda), Patrik Besednik i Anamaria Guzman (učenici 6.c razreda) te njihova mentorica profesorica Katarina Kalajžić Golac. Naši učenici osvojili su 2. mjesto, a našu školu učinili ponosnom i sretnom.


Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se u mjesecu listopadu, kao zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. Ove godine, navedene dane u našoj školi obilježili smo od ponedjeljka 5. do petka 9. listopada na nastavi Katoličkog vjeronauka. Obilježavanje ima za cilj da uz zahvalnost i simbolično blagovanje kruha osjetimo zahvalnost za sve plodove zemlje koje smo tijekom godine primili.

s. Mara Matanović

Mjesec hrvatske knjige 2020. Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2020. u Knjižnici Savica izloženi su likovni radovi naših učenika 1.a, 3.a i 4.b razreda. Temom Razlistaj se ukazali su i na povezanost knjige s temom zaštite okoliša, a u tome su im pomogle i njihove učiteljice Zrinka Budimir, Gordana Lavrenčak i Lana Lončar.

9


10

Projekti školske knjižnice Dragi učenici i učenice, 2021. godina je proglašena Godinom čitanja. Tijekom ove godine provodili smo neke vama već poznate, ali i neke nove aktivnosti vezane uz promociju knjige i čitanja. Uživali smo u čitanju!

Knjižničarka Anita

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!

Dan pripovijedanja Svjetski dan pripovijedanja obilježili smo u 1. razredu. Učenici su pažljivo poslušali priču o sloniću Elmeru. Razgovarali smo o pripovijedanju, o priči koja govori o tome kako se svi razlikujemo i kako trebamo poštivati različitosti.

Nakon čitanja priče i razgovora o sloniću Elmeru, učenici 1.a razreda izradili su plakat koji smo izložili pred knjižnicom.


Izložba u knjižnici Savica

Proljetne dane ove sive godine učenici naše škole uljepšali su izložbom likovnih radova u Knjižnici Savica. Hvala 1.a, 1.b, 2.a, 2.c, 3.a i 4.a razredu i njihovim učiteljicama Zrinki, Jasminki, Katarini, Ljubici, Anđelini, Gordani L. i Mirjani V.

11


12


Dani medijske pismenosti U tjednu obilježavanja Dana medijske pismenosti, 21.4.2021., u suradnji s Knjižnicom Savica u online okruženju poslušali

smo predavanje gđe Asje Macanović o informacijskoj pismenosti. Učenici osmoga razreda na zanimljiv su način ponovili kako pretraživati informacije, kako se snalaziti u katalogu Knjižnica grada Zagreba te na primjerima uočili razliku između lažnih i istinitih vijesti. 13


Radionica: Socioemocionalne kompetencije

Tijekom ove nastavne godine s učenicima prvih razreda naša je knjižničarka provodila projekt Socioemocionalne kompetencije. Čitala im je priče vezane uz odgovornost, samopouzdanje,

samokontrolu i asertivnost. Cilj je bio potaknuti učenike na razvoj tih kompetencija, utjecati na emocije, razvijati vještine iskrenog izražavanja vlastitog mišljenja, potaknuti ih na preuzimanje obveza i izvršavanje svakodnevnih zadaća, vjerovati u sebe, u svoje sposobnosti, vrijednosti i znanja. Učenici su rado sudjelovali u realizaciji ovog projekta uz želju da i iduće godine imamo nešto slično.

14


Razredni časopis 2.a Učiteljice Marita Škanata i Ljubica Sigur marljivo su cijele godine prikupljale radove svojih vrijednih učenika 2.a razreda te su izradile razredni časopis. Jedan primjerak nalazi se i u našoj školskoj knjižnici.

Moja knjiga - moj izbor Učiteljica Ljubica Sigur i učenici 2. a razreda s veseljem su i ove godine prihvatili ideju vezanu uz projekt Moja knjiga - moj izbor. Za vrijeme produženoga boravka u školi, svaki dan nakon ručka, odmarali su 15-ak minuta čitajući djela iz dječje književnosti koja nisu na popisu obvezne lektire. Učenici su rado prenosili pouke koje su zapamtili i poticali ostale učenike da pročitaju knjigu koja ih se dojmila. Krajem ove nastavne godine nacrtali su radove vezane uz najbolje djelo koje su pročitali i zalijepili ih na zajednički plakat koji smo istaknuli u hodniku škole.

15


Kreativna lektira 16

Učiteljice hrvatskoga jezika Ana Užbinec i Mateja Šlogar na vrlo zanimljiv način pristupaju lektirnim djelima. Učenici 7.a razreda izradom plakata prezentirali su lektiru Dobri duh Zagreba, a učenici 7. b donijeli su vrećice u kojima su prikupili predmete kojima će prezentirati knjigu Smogovci na malo zanimljiviji i drugačiji način. Potrudili su se, angažirali roditelje, prijatelje, bake i djedove kako bi pronašli što više zanimljivih detalja kojima su podsjetili na davno čitanu lektiru i vratili nas u neka prošla, nama lijepa vremena. Ovim radionicama obilježili smo i dan našega grada!

Blackout poezija Kako bi učenike potaknule na kreativnost i probudile u njima umjetničke crte koje su pomalo utonule u san u ovo vrijeme koje nas trenutno okružuje, učiteljice motiviraju svoje učenike i na izradu radova ovom zanimljivom umjetničkom idejom spoja likovnih i pjesničkih elemenata.


Podjela tableta učenicima 5. i 7. razreda

Podjela tableta učenicima 5. i 7. razreda osnovne škole jedan je od koraka u digitalnoj transformaciji škola Republike Hrvatske. Učenici dobivaju tablet koji mogu nositi kući. Tableti koje smo dobili u sklopu projekta „Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme“ dolaze s unaprijed instaliranim različitim računalnim programima i aplikacijama koje su dio operativnog sustava Android 10. Imaju zaštitni oklop i zaštitu od oštećenja pri padu, veličine su udžbenika, imaju mogućnost povezi-

vanja s internetom, veliki prostor za pohranu podataka i ugrađenu kameru. Koristili smo ih tijekom godine za nastavu, ali i za zabavu!

Državna natjecanja učenika - naknadno održana odgođena natjecanja Županijska i državna natjecanja učenika osnovnih škola za prošlu školsku godinu većinom nisu održana u predviđenim terminima (tijekom ožujka i travnja) zbog pandemije koronavirusa. Natjecanja se naknadno održavaju tijekom ove jeseni, a i u tim posebnim uvjetima možemo se pohvaliti odličnim rezultatima. Nakon što su se naši maloodbojkaši (kao članovi kluba OK Medicinar Trnje) vratili sa državnog natjecanja kao srebrni, imamo i predstavnika na državnom natjecanju u geografiji. To je Zvonko Andrijević (8.b) koji je ostvario 3. rezultat u gradu Zagrebu. Čestitamo Zvonku i njegovom profesoru Tihomiru Gržinčiću.

17


18

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Učenici naše škole okupili su se u velikom broju i u pratnji vjeroučiteljica V. Raguž i s. M. Matanović te profesora P. Saganić i V. Marić, palili lampaše uz južnu stranu kolnika Ulice grada Vukovara. Pristup učenika obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje bio je za svaku pohvalu!

(rad učenika razrednog odjela 2.a)


Zahvalnica svim medicinskim djelatnicima

učiteljica Lana Lončar

Povelja prijateljstva - Centar za rehabilitaciju Zagreb Uvjereni da prijateljstvo i suradnja pridonose boljem upoznavanju, razumijevanju i poštovanju različitosti Centar za rehabilitaciju Zagreb, podružnica Sloboština i Osnovna škola Marina Držića potpisali su Povelju prijateljstva.

Uz ravnatelja škole, potpisivanju je nazočila profesorica Katarina Kalajžić Golac, koja je višestruko organizirala humanitarne nastupe našeg učeničkog zbora. 19


20

Sveti Nikola U petak 4. prosinca učenike naše škole, kao i svake godine, razveselio je sveti Nikola biskup. Ove godine zbog puno posla obratio im se online putem srdačnim pozdravom i lijepim riječima. Čuo je sveti Nikola da su bili jako dobri i vrijedni te je po svojim anđelima u školu poslao za sve učenike slatke poklone. Ravnatelj škole i učitelji učenicima su uručili slatki dar iznenađenja! Na kraju svoga obraćanja, podsjetio je i male i velike da je dobro činiti dobro. Vjeroučiteljica Violeta Raguž

rad učenika 1.a razrednog odjela

Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti Tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti (od 15.11. do 15.12.) 17 učenika naše škole sudjelovalo je na nagradnom natječaju „Škola bez ovisnosti – grad bez ovisnosti” u kategoriji Najbolji slogan. Nagradni natječaj organizirala je Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo. Od ukupno 97 prijavljenih radova, najuspješniji su bili Vid Paić Čubelić iz 7. a razreda koji je svojim sloganom „Droga nije mašta, droga može svašta. Kada uzmeš drogu, pomoli se Bogu.” osvojio 2. mjesto i David Šešlek iz 8. a razreda koji je svojim sloganom „Nemoj se drogirati jer je jedan život!” osvojio 3. mjesto. Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali na natječaju, a posebno nagrađenim učenicima, što su pridonijeli prevenciji ovisničkih ponašanja i učinili nas ponosnim. Tina Copot, prof.


Blagdanske čestitke

Ove godine nismo bili u mogućnosti napraviti priredbu i na taj način našim učenicima i njihovim obiteljima čestitati Božić i poželjeti zdravu, sretnu i uspješnu Novu godinu pa smo odlučili napraviti glazbenu čestitku za sve vas! Pjesmu djelatnika škole možete pronaći na našem YT kanalu, a čestitke koje su snimila djeca sa svojim učiteljima nalaze se na našoj internetskoj stranici!

21


22

U veselim blagdanskim danima odlučili smo malo našeg raspoloženja prenijeti i umirovljenicima u domovima za starije i nemoćne. Naši su učenici izradili prekrasne čestitke s puno lijepih želja koje smo odnijeli u dom Sv. Ana u Sopotu i dom za starije i nemoćne u Pešćenici.

U dom Sv. Ana čestitke je odnijela gospođa Teodora Not, ravnateljica podružnice Sloboština iz Centra za rehabilitaciju. Za dom na Peščenici čestitke je odnijela naša pedagoginja Snježana Vujadinović. Katarina Kalajžić Golac, prof.


Humanitarna akcija pomoći za mjesta pogođena potresom U zajedničkoj organizaciji OŠ Marina Držića, OK Dinamo i OK Medicinar Trnje u predvorju škole prikupljala se pomoć za Banovinu. Iako smo računali da će biti dovoljan jedan, u svega nekoliko sati prikupljena je pomoć za dva puna velika kombi vozila. Naša očekivanja o količini prikupljene hrane, vode, higijenskih potrepština, zimske odjeće i obuće, dječjih igračaka, hrane za kućne ljubimce - dvostruko su premašena. Zahvaljujemo svim dragim ljudima

koji su danas donijeli pakete pomoći, ali i volonterima – tetama iz škole, curama iz Dinama i dečkima iz Trnja.

Za sve sudionike naše male akcije jedno veliko – HVALA!

23


24

Odlične maske učenika nižih razreda

U utorak 16. veljače u našoj školi obilježen je zadnji dan "maškaranja". Učenici nižih razreda maskirali su se, zabavili plesom i biranjem najljepše maske. Na fotografijama su učenici iz 3.a i 4.a.

Vjeronaučna olimpijada Naša škola u utorak 16. veljače ponovno je provela međuškolsko natjecanje iz Katoličkog vjeronauka za područje Grad Zagreb - Jug. Ove godine natjecanje je organizirano na način da sve škole sudionici natjecanja organiziraju pisanje testova znanja u svojim prostorima te šalju bodovna ostvarenja timova svojih učenika našoj školi. Čestitamo svima na sudjelovanju i postignutome uspjehu!


Odlična snimka člana naše foto-grupe

Naša foto-grupa aktivna je tijekom cijele školske godine. Ovih dana posebno ističemo aktivnost učenika 8.b razrednog odjela i vrijednog člana grupe Patrika Ivičića koji je 1. ožujka fotografirao Zemljin prirodni satelit Mjesec.

Foto natječaj Maskirani razred

Učenici naše osnovne škole sudjelovali su na foto natječaju kojeg su organizirali Muzej grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir. Ovogodišnja pandemijska tema foto natječaja bila je Maskirani razred, u sklopu koje su učenici fotografirali prijatelje i nastavnike u školskom okruženju, kao i rodbinu i ljude u svom kvartu koji u ovo vrijeme pandemije „maskirani“ obavljaju svoje dnevne poslove i zadatke.

25

Stručni žiri organizatora natjecanja odabrao je tri pobjedničke fotografije, a učenici naše škole Dejan Bakić (5.a) i Katarina Jacić (5.a) osvojili su drugo i treće mjesto. Čestitamo dobitnicima nagrada i svim ostalim učenicima koji su sudjelovali na foto natječaju.


26

Zbor i ove godine snima spotove!

Zboraši su nam već i ranije pokazali kako u ova teška vremena možemo radom i pjesmom napredovati, dokazivati se i buditi nadu u bolje sutra, sebi i ljudima oko sebe. Na dan kada obilježavamo Svjetski dan umjetnosti, ponosno smo predstavili novi video spot za

pjesmu Funiculi Funicula, a za kraj školske godine tu je bio spot za pjesmu popularnoga benda Coldplay Something like this. Možete ih pronaći na školskome webu ili na našem YT kanalu!


Dan planeta Zemlje I ove smo godine obilježili Dan planeta Zemlje, dan u kojem bi se trebala jačati svijest ljudi o brizi za prirodni okoliš. Vrijedni učenici naše škole, članovi foto grupe i drugi, mali i veliki, snimili su puno lijepih fotografija u okolici škole te nacrtali lijepe crteže planetu za rođendan. Prof. Majpruz uklopila je to u video. U pozadini možete čuti pjesmu Reciklaža koju je napisao i izvodi naš MD Trio, uz mentorstvo prof. Kalajžić Golac. Video potražite na našem kanalu.

rad Ive Barbalić, Anje Mrkonjić, Nine Petrović i prof. Jozić

Dobrotvorna akcija - sakupljanje plastičnih čepova Naša škola uključila se u dobrotvornu akciju Rotaract kluba Velika Gorica. Sakupljanjem plastičnih čepova pomoći ćemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma, Čakovec. Akcija je počela 1.12.2020. Prvotno smo zamislili da će trajati 3 mjeseca, do 28.2.2012. Odlučili smo je produžiti do kraja travnja. Učenici su oprane plastične čepove mogli odložiti u kutije, pripremljene za to, u hodnicima naše škole. Hvala svima koji su se odazvali dobrotvornoj akciji. učiteljica Gordana Lavrenčak

27


28

Poklon za pedijatriju KBC-a Zagreb

Roditelji 2.b organizirali su se, sakupili i odnijeli plišane i druge igračke za pedijatriju KBC-a Zagreb. Akcija naših roditelja za svaku je pohvalu.

učiteljica Martina Jurkovac


DAN ŠKOLE 2021. Draga školo, tebi na dar, napravili smo video priredbu u kojoj smo pokazali ono što smo marljivo stvarali ove školske godine. Gotovo da nije bilo nijednog razreda čiji učenici nisu sudjelovali bilo pjesmom, recitacijom, literarnim radom...

Priredba je uređena pod dirigentskom palicom prof. Kalajžić Golac. U petak 30. travnja nije bilo nastave radi obilježavanja Dana škole. Organizirali smo sportska događanja za učenice i

učenike. U publici su bili mnogi djelatnici škole.

29


30


Prvaši u polufinalu na IZZI Kvizzi-ju Naši najmlađi učenici, 1.a i 1.b razred, sudjelovali su u najvećem online natjecanju učenika od 1.-4. razreda. Na digitalnoj platformi IZZI izdavačke kuće Profil-Klett do 15. su travnja 2021. vrijedno rješavali redovni nastavni sadržaj za svoj uzrast u predmetu Engleski jezik i osvajali kao razred što više XP bodova da bi došli na IZZI Kvizzi ljestvicu poretka. Ušavši u prvih 100 razreda iz svoje kategorije, uspjeli su otključati Kvizzi aplikaciju te su tijekom sedam dana, do 25. travnja, rješavali posebno kviz izdanje koje je obuhvaćalo znanje iz svih predmeta i natjecali se na razini Republike Hrvatske. Čestitamo našim mališanima koji su se vrijedno i pošteno znanjem borili za svoj razred na ponos Osnovne škole Marina Držića! Paola Saganić, teacher

Uspjeh u matematičkoj ligi Nakon 4. finalnog kola matematičke lige u ovoj, za svaku organizaciju, izazovnoj godini - imamo konačne rezultate. Naši su učenici rado sudjelovali na matematičkoj ligi, ne uvijek svi, ali zajedničkim snagama napravili su ODLIČNE rezultate.

U ovogodišnjoj matematičkoj ligi sudjelovalo je 240 parova četvrtaša iz cijele Hrvatske. Naš najbolji par Sven i Ante završavaju ovu godinu na FANTASTIČNOM 6. MJESTU. Dečki su ukupno ostvarili 1034 boda u 4. kola. BRAVO! Bilo je tu i pripreme i grešaka i ljutnje i žalbi, sve u svemu uvijek napeto i zanimljivo natjecanje! Čestitke! učiteljica Lana Lončar

31


32

Rezultati državnih natjecanja

Mia, Lejla, Maša Nara, Aiša i Toni - ponos naše škole!

Osnovne škole u Republici Hrvatskoj pohađa više od sto tisuća šestaša, sedmaša i osmaša. Potrebna je velika upornost nadarenih učenika da bi ih rad na redovnoj nastavi, dodatnoj nastavi te samostalni rad doveo među najbolje u gradu Zagrebu te da na taj način zasluže poziv među najbolje na najvišem, državnom nivou. Radi toga smo jako ponosni na učenice i učenike koji uspiju zaslužiti svoje mjesto među najboljima u Republici Hrvatskoj! Oni su najuspješniji i najvrjedniji promicatelji imena i rada OŠ Marina Držića! Uz to, svi oni imaju rezultat koji je po rangu među dvadeset najboljih u državi! Čestitamo!

Bravo za Tonija, Lejlu, Aišu, Mašu Naru i Miu te bravo za njihove mentore i mentorice Ružicu Divković Sever, Tihomira Gržinčića, Paolu Saganić i Anu Užbinec!


Kaufland škola voća i povrća Kaufland škola voća i povrća je projekt kojim ova tvrtka djeci u osnovnim školama svaki tjedan tijekom cijele školske godine osigurava svježe voće i povrće. Cilj je podići svijest o zdravoj prehrani među djecom. Naši četvrtaši prijavili su se na ovaj natječaj. Iako svojim kreativnim videom nisu osvojili nagradu, zaslužili su jednokratnu donaciju na početku sljedeće školske godine. Čestitamo našim učenicima na trudu i kreativnosti.

eTwinning projekt Književno-gastronomski vremeplov Učenici 6.b razreda sudjeluju, pod mentorstvom profesora Prpića, u eTwinning projetu Književno-gastronomski vremeplov. Projektom se želi povezati književnost i gastronomija što bi pridonijelo boljem povezivanju antičke književnosti, koja je učenicima gotovo posve nepoznata, sa svakidašnjim životom. Kako su se ove nastavne godine učenici 6.b upoznali s pojmovima mitova i legendi u okviru nastave književnosti, priključili su se učenicima nekoliko srednjih škola iz Hrvatske pa su istraživali antička božanstva, svakodnevni život starih Grka i Rimljana… Rezultate i prezentaciju istraživanja potražite na našem webu.

33


34

Svečana podjela svjdodžbi osmašima

Kao i prethodnih godina, svečano smo ispratili učenike koji odlaze od nas i pred kojima je upis u srednju školu. Svečanost smo prilagodili trenutnoj situaciji, odnosno mjerama koje propisuje HZJZ. Bili smo na otvorenom prostoru, u našem vrtu, u hladu ispod najvećeg stabla. Bilo je ugodno i svečano!

Nakon intoniranja državne himne nazočne je pozdravio ravnatelj škole Zvonimir Bićanić., a sam čin podjele svjedodžbi organizirale su i vodile razrednice Ana Užbinec i Gordana Meštrović. Pohvala svim sudionicima ove svečanosti.

Dragi naši osmaši, želimo vam uspješno daljnje školovanje! Ne zaboravite nas i posjetite nas ponekad. Uvijek ste dobrodošli. Sretno!


Glazbeni pozdrav Zbora djelatnika svim učenicima i roditeljima na kraju nastavne godine 2020./2021.

Uz želju da tijekom ljetnih učeničkih praznika budete zdravi te da ih provedete u miru i ugodnom odmoru, djelatnici škole pripremili su glazbeni oproštaj od ove nastavne godine. U organizaciji profesorice glazbene kulture Katarine

Kalajžić Golac obradili su završnu pjesmu iz hrvatskog mjuzikla Jalta, Jalta. Ovu pjesmu, kao sve što smo ove godine snimili, potražite na našoj stranici i na YT kanalu.

35


36


ADRESA: NALJEŠKOVIĆEVA 4,

10 000 ZAGREB BROJ TELEFONA: 01/6158302, 6155393

BROJ TELEFAXA: 01/6130146 WEB: http://www.os-mdrzica-zg.skole.hr/ E-MAIL: ured@os-mdrzica-zg.skole.hr

ŠK O L SK A G O DI N A 2 0 2 0. / 2 02 1 .

Škola Marina Držića gradi svoju budućnost na bogatom kulturnom nasljeđu, na nacionalnim tradicijama i vrijednostima, ali i na suvremenim znanstvenim postignućima. Želimo da nam iskustva iz prošlosti budu dobar temelj da pomognemo djeci u odrastanju i usvajanju temeljnih ljudskih vrijednosti te da znanje koje stječu sada koriste i kada odu iz naše škole.

e-spomenica

„Tko doma ne sidi i ne haje truda, po svitu taj vidi i nauči svih čuda.“ Marin Držić, Tirena