Page 1

australia house Studio e 2015


Woodbrook Homestead “The small house, probably more than anything else that man has done, has made the face of Australia� - Robin Boyd, ‘Australia’s Home’ preface

When approaching a brief to design an ‘Australian House’, I couldn’t help but consult my childhood reality of rural farm settings, and the romanticism of the rugged resourceful farming vernacular. Although this is a clichĂŠ view of Australianism, I argue that Australia has many different realities and this was a reality of mine, growing up in rural NSW. Although this aspect of Australia is quite clichĂŠ, the clichĂŠ should be celebrated as it represents something unique about the spirit of a place. The rusting corrugated iron roof, the splintering timber clad wall, these clichĂŠ building typologies tell the story of rural Australian inhabitants, the way of the life of a farmer. These are not new ideas or representations, however somehow Australia is falling out of love with this portrayal in favour of a metropolitan view. The suburban setting is simply not a landscape that I have experienced as a typically Australian one, and therefore it interests me little JOUIFEFWFMPQNFOUPGUIFA"VTUSBMJB)PVTF5ISPVHINZFYQMPSBUJPOPGUIF"VTUSBMJBOTQJSJU*IBWFJEFOUJmFEDMJDIĂ?TPGUFONBEFBCPVU the everyday Australian. Aussies love the outdoors, they like to take the mickey and don’t take themselves too seriously, Australia is the lucky country, men don’t cry, they always help out their neighbour, and they like to get in and have a go. Situated in a farming zone PVSTJUFQSPWJEFEUIFQFSGFDUCBDLESPQGPSBOFYQMPSBUJPOPGIPXUIFTFDMJDIĂ?TDPVMECFUSBOTMBUFEJOUPBCVJMUGPSN PSCVJMUGPSNT JO an assemblage of pavilions all situated within a quarter acre block of the site. These pavilions aim to provide a modern day iteration of the homestead; the backbone of the development of Australia. Taking cues from connective devices, materiality as a cue for activity, differing relationships with the ground, hierarchy and arrangement of buildings, and the need to have all functions catered for in one place, the homestead acts as a framework to guide the development of a contemporary building proposition. Through careful analysis of programme and function categories, the pavilions have been separated to accommodate different social relationships and activities. 5IJTDBUFHPSJTBUJPOIBTSFTVMUFEJO[POFTTVDIBTPDDVQBOUBDUJWFEFmOFECZMJHIUXFJHIUUJNCFSBOEDPSSVHBUFEJSPOTUSVDUVSFT XIJDI BSFSBJTFEPGGPGUIFHSPVOEBOEDPOOFDUFECZUJNCFSCSFF[FXBZT PDDVQBOUJOBDUJWFEFmOFECZNBTTCVJMEJOHTTVDIBTCSJDLBOE DPODSFUF XIJDIBSFFNCFEEFEJOUIFHSPVOEBOEDPOOFDUFEWJBQBWFEXBMLXBZT BOETJUFBDUJWFEFmOFECZMJHIUXFJHIUUJNCFSBOE glass structures, which are positioned on the ground and are connected by gravel pathways. Within these 3 main zones each grid section has been allocated an appropriate function being: human, animal, plant, services, machinery, and leisure, creating a rich diversity of programme within an integrated scheme.

The wrap around verandah

The corrugated iron roof

The water tank

The veggie patch

The deck

The hills hoist

The front lawn

The wood shed

The gate

The letter box

ICONIC AUSTRALIAN BUILDING KIT


Increased planting to create wind break DQGĂ€UHEXIIHU

LEISURE

- One per zone - Replicating perimeter huts - Encouraging site exploration

Designated large vehicle parking and animal loading zone

HUMAN

- Houses the homestead site - The least steep & most protected area of the site

PLANTS

- Small orchard close to homestead site - Cropping on the exposed sunny site

ANIMAL

- Small scale sheep farming - Reinstated dam, more protected, gently sloping

WILDLIFE

- Reserve on the most in-accessible area of the site - Development of nature corridors

SERVICES

- One existing dam servicing cropping area - Reinstated dam servicing animal zone

EQUIPMENT - Proximity to road - Loading ramps - Machinery resting area

PROPERTY ZONING & MANAGEMENT


OVERALL HOMESTEAD SITE PLAN 1:100


SITE ZONES LEISURE INCLUSIONS

SITE ZONES LEISURE INCLUSIONS


1) THE TRADITIONALIST PAVILION The Traditionalist Pavilion houses the master bedroom, ensuite and dressing room of the main residents; the older couple with adult children. It is modelled off of the reserved private side of the Australian persona. Men don’t cry, you don’t talk about money, and your home life is private: these ideas have driven the formal decisions for the pavilion. The Traditionalist JTDPOTUSVDUFEPVUPGDPODSFUF5IFSFBSFUXPNBJOSFBTPOTGPSUIJTNBUFSJBMDIPJDFmSTUMZ mass represents in-active areas in the site and is a typical choice of materials for a traditional homestead residence, and secondly concrete represents ultimate privacy and security. It is covered by a green roof which connects to the hill it is embedded in, to give a bunker like GFFMJOHUPUIFTQBDF"DDFTTJTQSPWJEFEJOUXPXBZT5IFmSTUJOWPMWFTNPWJOHUISPVHIB completely enclosed concrete corridor with windows providing controlled visual connection to the site. This corridor acts as a transition from public to private and provides others using the site with an indication that it is a space you can only enter if invited in to. At the end of the corridor you are met by a door of human scale which opens up to a larger space once you move through the pavilion. The second entrance/exit is provided via a paved walkway which allows access to the hills hoists, this walkway is met by a large concrete wall which provides visual privacy and contains a small walled courtyard directly behind it. Once in the courtyard you may enter the house through a dominating concrete swivel door which when closed forms part of the wall in a fort like manor. The areas inside the pavilion are ordered in terms of need for privacy, with the most private areas (bed and bathroom) closer to the hill that the QBWJMJPOJTFNCFEEFEJOUP-JHIUJTQSPWJEFEUISPVHIOPSUIGBDJOHmYFEXJOEPXTXIJDIBSF sharply angled to block the view from the outside. The concrete panel walls include false reveals to make the walls appear thicker than they are to emphasise the feeling of security and solidarity. Each function is separated internally with walls to ensure each activity can be performed in solitude, and each space is quite modest (with the largest around 3mx3m) to encourage the occupants to only use this pavilion as a functional space, and move to other pavilions for leisure or social encounters.

2) THE TEAM PLAYER PAVILION The Team Player Pavilion houses the guest bedrooms and bathrooms for the adult children and the grandchildren of the main residents. It is modelled off of the community spirit inherent in the Australian social fabric. You help out your neighbour, go for a team, volunteer for UIFMPDBMmSFCSJHBEFGVOESBJTFSUIFTFJEFBTIBWFESJWFOUIFGPSNBMEFDJTJPOTGPSUIFQBWJMJPO The Team Player is constructed of double brick. There are two main reasons for this material DIPJDFmSTUMZ MJLFUIF5SBEJUJPOBMJTU NBTTSFQSFTFOUTJOBDUJWFBSFBTJOUIFTJUFBOEJTBUZQJcal choice of materials for a traditional homestead residence, and secondly a brick wall is a network of many individual units which create strength and stability in numbers. The brick represents a single member of the community within a network of complex relationships. This pavilion is also covered by a green roof giving a feeling of embedding itself in to the site, becoming part of the hill. This pavilion is very much internalised with only one access point being the front door, which you approach using a paved open pathway which runs parallel to a large paved courtyard protected via the surrounding retaining walls. There are no windows, however small views to the outside can be obtained through a missing brick here or there in the facade. Light is provided through multiple light wells in the roof creating a feeling of enclosure in a warm, ambient, comforting way. Internally each bedroom is connected to the central shared space via an opaque window. Each entrance to a bedroom is separated via a unique corridor structure rather than blocking circulation with doors. This arrangement plays with how much privacy is really needed within a temporary stay community space. A shower is provided to each bedroom, it is assumed if you are sharing a bed with someone you have a level of comfort with them and therefore this requires less privacy. Toilets are communal and are located centrally, they are separated in space via doors for acoustic privacy and ventilation purposes. The sinks are also located centrally and are communal, they are completely visually and acoustically open to the space to provide opportunities for social encounters whilst ‘running in to each other’ to brush your teeth or wash your hands.


The Traditionalist Pavilion Plan 1:100

The Traditionalist Pavilion Perspective

The Team Player Pavilion Plan 1:100

The Team Player Pavilion Perspective


3) THE LARRIKIN PAVILION The Larrikin Pavilion houses the kitchen, living room, dining room, reading nook and an additional half bathroom. It is modelled off of the humorous side of the Australian persona. You don’t take yourself too seriously, you like to take the mickey and you cut each other down to size: these ideas have driven the formal decisions for the pavilion. The Larrikin is constructed out of timber studs and corrugated iron. There are two main reasons for this material DIPJDFmSTUMZMJHIUXFJHIUUJNCFSTUSVDUVSFTSFQSFTFOUBDUJWFBSFBTJOUIFTJUFBOEJTBUZQJDBM choice of materials for a traditional homestead shearing shed, and secondly corrugated iron is a material which shows character with age; it rusts, dents and warps. This pavilion is more open to the site than the previous two featuring windows that wrap around the facade in an even distribution. The arrangement of the windows is modelled off of sheep chutes that release sheep to the return race after being shawn in a shed. The layout of this pavilion is modelled on the circulation patterns of sheep pens with 2 entrances provided towards the sleeping pavilions. These 2 entrances are provided for each sleeping pavilion: one for the private residents and one for the ‘public’, and funnel both in to a mixing zone before releasing them in to the communal living spaces. A main door is provided at the other end of the corridor releasing the users in to the landscape and the views down hill. Thermal curtains provide a separation between spaces to section off areas when not in use, when entertaining a large group these can be fully retracted to create open circulation. The corridor space is walled by angular concrete panels to provide a formal connection to the buildings located CFIJOE5IFLJUDIFOGFBUVSFTBXPPEmSFEBHBTUPWFXIJDIBDUTBTUIFXBSNIFBSUPGUIF IPNFTUFBE BOE QSPWJEFT B MFWFM PG TFMG TVGmDJFODZ XJUIJO UIF TFSWJDFT PG UIF TJUF " XSBQ around verandah surrounds the pavilion allowing access around the entire building and is extended on the northern-western side to create a deck; a typical Australian home inclusion. The corrugated iron roof is pitched to amplify air circulation within the pavilion and provide a heat chimney effect for hot air in summer, a typical solution in Australian shearing sheds.

4) THE LUCKY COUNTRY PAVILION The Lucky Country Pavilion houses the studio space. It is modelled off of the opportunistic side of the Australian persona. You can build whatever life you like, if you work hard you will be rewarded, anything is possible: these ideas have driven the formal decisions for the pavilion. The Lucky Country is constructed out of timber, corrugated iron, and brick. There BSF UXP NBJO SFBTPOT GPS UIJT NBUFSJBM DIPJDF mSTUMZ  MJLF UIF -BSSJLJO QBWJMJPO  MJHIUXFJHIU timber structures represent active areas in the site and is a typical choice of materials for BUSBEJUJPOBMIPNFTUFBETIFBSJOHTIFE BOETFDPOEMZFBDITJEFPGUIFQBWJMJPOSFnFDUTUIF materiality and structure of the pavilions directly opposite it. That is, the facade that faces the Larrikin is constructed of corrugated iron, whilst the facade facing the Team Player is of double brick, and the facade facing the Tradie is of timber. This allows the pavilion to be a mash up of all other pavilions, it can be anything and everything. The pavilion is raised off of the ground as an indication of optimism and growth, and is connected to the site via raised wooden breezeways which wrap around the building. Large double doors provide the access to the pavilion and allow the pavilion to remain quite open and connected to the neighbouring deck. Fixed windows are provided along the north-east corner of the facade to provide framed views to the rest of the site. The roof is constructed of corrugated iron and DPOUBJOTUXPSPPGMJOFTUIFmSTUPGXIJDIJTMPXFSBOEnBUUFSPWFSUIFEFTLBSFBUPXBSETUIF solid brick wall to provide a sense of enclosure, and the second of which is slanted quite dramatically out towards the site to give a sense of release and movement toward the outside environment, providing a feeling of freedom. Internally a meeting space is provided for consulting with clients toward the more open side of the pavilion, with narrow desk space provided for computer work at one end of the pavilion and deep desk space provided at the other for drawing or hand crafting. The brick wall facades of the pavilion run to the ground rather than being raised off the ground to form a ground connection and provide an element of strength and stability to the space. The brick walls are also located on the side of the building that experiences the worst weather: providing protection.


The Larrikin Pavilion Plan 1:100

The Larrikin Pavilion Perspective

The Lucky Country Pavilion Plan 1:100

The Lucky Country Pavilion Perspective


5) THE HAPPY CAMPER PAVILION The Happy Camper Pavilion acts as the outdoor pavilion and provides the main formal outdoor space. It is modelled off of the Australian’s love for the great outdoors. We need to be DPOOFDUFEUPOBUVSF XFMPWFDBNQJOHmTIJOHIJLJOH "VTTJFTBSFCFBDICVNTUIFTFJEFBT have driven the formal decisions for the pavilion. The Happy Camper is constructed out of a DPODSFUFCBTFBOEHMBTTQFSHPMB5IFSFBSFUXPNBJOSFBTPOTGPSUIJTNBUFSJBMDIPJDFmSTUMZ glass acts as the ultimate connection to nature whilst maintaining a level of protection from it, and secondly the concrete allows a secure connection to the ground. This pavilion acts as a critique of our love of nature. That is, Australian’s love the outdoors, but most only love the manicured version of it. As such, this outdoor pavilion is one of entirely man made synthetic materials and qualities. It is situated on a raised concrete platform to discourage insects and animals, it is covered in fake lawn so that you can always experience the perfect green grass aesthetic without any of the hassle of maintenance, and it is protected by a glass pergola to ensure you can remain dry when raining, and avoid any unpleasant bird dropping encounters. The barbeque is located on this pavilion to provide a true outside cooking experience XJUIPVUBOZPGUIFTNPLFPSBTIPGBXPPEmSF BOEBQFSGFDUMZNBOJDVSFENFEJVNTJ[FEUSFF is located in one corner to provide a natural element to the space. The pavilion is protected CZBDPODSFUFSFUBJOJOHXBMMBMPOHUXPTJEFTXIJDIBMTPBMMPXUIFQBWJMJPOUPSFTJEFPOnBU manipulated land. The retaining wall is kept to a short enough height that you can still view the vegetable gardens behind it, and to allow visual connectivity across the house site when looking back toward the other buildings. A gravel pathway is provided along the perimeter of the pavilion which connects back to the house site via a series of stairs which climb throughout the terraces. The raised platform provides the perfect place to sit in a comfortable outdoor chair and view the nature of the farm site from a safe, clean distance.

6) THE TRADIE PAVILION The Tradie Pavilion houses the main work shed of the farm. It is modelled off of the DIY side of the Australian persona. Have a crack, “she’ll be right�: these ideas have driven the formal decisions for the pavilion. The Tradie is constructed out of timber. The main reason for this material choice is that timber is quite an easy material to work with and therefore is usually the novices material of choice. Timber splinters, silvers and rots which lends itself quite well to representing a DIY approach to things. This pavilion is very much the heart of the farming TJEFPGUIFIPNFTUFBE8JUIUIFXBMMBSSBOHFNFOUMPPTFMZCBTFEPOBmFMEQMBODPNQPTJUJPO  this pavilion provides the space for storage and maintenance of tools and machinery for the site through a series of semi-enclosed compartments within an open circulation space. The pavilion sits on the ground and is very much connected to the expansive farm site rather than the house site as it has a sloping roof that opens out to the farm, with a large permanent opening allowing for vehicular and machinery access. An exterior alcove provides a sheltered place for a large trough sink to service the vegetable gardens growing adjacent to the shed, with a further alcove providing a protected place for the bins which can be accessed by vehicles to manoeuvre them to the road side for collection when needed. A door provides human access on the vegetable garden side which also allows a connection to the pathway leading up to the other pavilions on site. To the rear of the pavilion a car parking area is provided for utes and trailers with open stepped access leading in to the pavillion and continuing through to the other side. Large water tanks are provided also to collect rain water from the vast corrugated iron roof which shelters the structure. One side of the pavilion can be mostly closed off using a large scale sliding barn-style door. This provides protection for animal food which may need to be stored in the shed, or even to contain animals in need PGFYUSBTVQQPSU FHTJDLPSCJSUIJOH 5IFQBWJMJPOTQBDFTBSFnFYJCMFBOEDBOCFQBSUJUJPOFE off if necessary depending on the changing needs of the farm, the overall scale is appropriate to store large scale equipment and machinery, whilst individual smaller compartments can provide more human oriented spaces.


The Happy Camper Pavilion Plan 1:100

The Happy Camper Pavilion Perspective

The Tradie Pavilion Plan 1:100

The Tradie Pavilion Perspective

Australia house  

Exploring the 1850's Australian Homestead as a framework for contemporary residential design.

Australia house  

Exploring the 1850's Australian Homestead as a framework for contemporary residential design.

Advertisement