MSJ MAGASIN #4

Page 1

VINTERTID ER MUSEUMSTID Museum Sønderjylland byder på udstillinger, foredrag og sønderjysk kaffebord i den kolde tid MSJ MAGASIN #4 JANUAR-MARTS 2023

KENDER DU DET?

Altså det med nytårsforsæt. Måske burde man være blevet klogere? Men jeg synes nu, der er noget forfriskende ved et nyt år og nye intentioner.

Blandt de mest populære nytårsforsæt er: forbedringer af sundhed og økonomi samt mere tid sammen med venner og familie. Jeg vil mene, at museumsoplevelser slår alle tre fluer med ét smæk. I Museum Sønderjylland har vi mere end 37.000 m 2 , så der er rig mulighed for at få pulsen op, mens man nyder historiens vingesus. Museumsbesøg er desuden oplagte aktiviteter sammen med venner og familie og så kan man jo købe et årskort, der giver fri entré til alle museer og 20 % i butikker og til arrangementer.

Og á propos arrangementer, så skynd dig ind på msj.dk og se hele vores årsprogram for 2023. Endnu engang har vores dedikerede fagpersonale sammensat et tætpakket program med det bedste inden for museets fire fagområder: historie, kunst, arkæologi og naturhistorie.

Glæd dig blandt andet til den nye udstilling Sønderjyderne og Den Store Krig, Arkæologiens dag, Bat-nat, gratis omvisninger i kunstudstillingerne, Historiefestival og julemarked på Sønderborg Slot – og meget meget mere.

Uanset hvad du vælger, så glæder vi os til at byde dig velkommen.

Rigtig godt nytår!

2
Nina Nørgaard Jørgensen Publikums- og formidlingschef
3 UDSTILLINGER En anden surrealisme Et halvt liv – Jes Jacobsen Guldhornene fra Gallehus Genforeningen og tiden efter VINTERFERIEAKTIVITETER NYT FRA UDSTILLINGSHOLDET DET LILLE SØNDERJYSKE KAFFEBORD VINTERENS FOREDRAG For de søstærke Rykind i Riddersalen Historien om fire byer Strikkecafé AU-livestream Med arkæologen på arbejde HOLD DIG OPDATERET FIRMAEVENTS FIND VEJ 4 6 8 12 14 16 18 20 22 24 25 26 28 29 30 31 32 34 INDHOLD

UDSTILLINGER

4
5
En anden surrealisme Kunstmuseet i Tønder 11/11/22-14/05/23
FARVERIGE UDSTILLING
VINTERENS MEST
6
Fotos: David Stjernholm

Efterlad logikken derhjemme, lad tankerne flyde frit og træd indenfor i en verden, hvor et får kan bue 360 grader, Pinocchios næse er en strap-on dildo og et realityprogram en biograffilm.

En anden surrealisme giver dig det, som årstiden mangler, farver og glimmer i selskab med blandt andre Franciska Clausen, Vilhelm Bjerke Petersen, Rita Kernn-Larsen og Harry Carlsson.

Læs mere

7

13/10/22-23/04/23

–Maleren Jes Jacobsen Kunstmuseet Brundlund Slot

Et halvt liv

STORT TALENT

– udstilling sætter lys på overset maler

Den talentfulde kunstner Jes Jacobsen fra Aabenraa fik kun et kort liv. Han døde som 24-årig, men efterlod sig en betydelig mængde malerier, tegninger og grafik i høj kvalitet.

Udstillingen viser et udvalg af Jes Jacobsens værker i dialog med en perlerække af værker fra kunstnerens omgangskreds - bl.a. C.W. Eckersberg og J.F. Willumsen.

8

Tag med på en virtuel omvisning i udstillingen.

Bogen om Jes Jacobsen er redigeret af Jens Tang Kristensen, som også har været kurator på udstillingen.

Bogen kan købes i museumsbutikken.

9

Lær den ukendte maler fra Aabenraa at kende i vinterens foredragsrække

Om spalten mellem øjet og blikket i Jes Jacobsens tærskelværker

Billedkunstneren Claus Carstensen beretter om Jes Jacobsen, som en kunstner, der bygger bro mellem den kunst, der går forud for ham og den kunst, der kommer en til to generationer efter ham. Hans værker kan med andre ord kaldes for tærskelværker, som betegner værker, der produceres i en overgang fra et kunstnerisk stilprincip til et andet.

Den berømte diva med de farlige kurver

I 1884 malede Jes Jacobsen et modelstudie af en ung, nøgen skønhed. Få år efter blev denne model en danmarksberømt varietédiva, der lagde krop og stemme til den kendte sang ”Oh Dagmar”. Som pikant entertainer og Danmarks første fotograferede pin-up model, blev Dagmar gennem flere år forfulgt af politi, præster og sladderjournalister,

Jes Jacobsen Et halvt liv – nyopdaget

I foredraget skal vi dykke ned i den totalt ukendte Jes Jacobsens liv og hans kunst med fokus på begrebet om det marginaliserede. Derefter fortæller Jens Tang Kristensen om arbejdet med udstillingen, herunder baggrunden og udfordringerne ved at arbejde med en helt ukendt kunstner.

Læs mere og køb billetter

10

DATOER

19. januar kl. 17

Jes Jacobsens tærskelværker v/ billedkunstner, forfatter og professor Claus Carstensen

2. februar kl. 17 Divaen med de farlige kurver v/ forfatter og mag.art. i kunsthistorie Bettina S. Fornitz

2. marts kl. 17 Et halvt liv – nyopdaget v/ museumsinspektør Jens Tang Kristensen

Søndagene 22. januar, 29. januar og 5. februar Kl. 12.00 – 14.00 TEGNEWORKSHOP

50 kr. pr. pers. (min. alder 8 år)

Jes, jeg kan tegne ... eller jeg ka’ da prøve

Saml familiens kreative sjæle og tag til tegneworkshop på Kunstmuseet Brundlund Slot.

Sammen går vi på opdagelse i tegningens kunst med inspiration fra Jes Jacobsen og C.W. Eckersberg.

Gør i normalt mest i tændstikmænd, så fortvivl ej. Museets dygtige billedskoleunderviser, Bente Sonne, er med jer hele vejen.

11

Ny fast udstilling

Kulturhistorie Tønder 12

GULDHORNENES SKÆBNE

Guldhornene fra Gallehus

Guldhornenes historie er oftest fortalt ud fra, hvad der skete med dem, efter de blev fundet. Men hvorfor endte guldhornene oprindeligt i jorden?

Takket været arkæologiske udgravninger, naturvidenskabelige undersøgelser og historiske kilder er et kvalificeret bud på guldhornenes skæbne en klimakatastrofe forårsaget af et vulkanudbrud i 536 e.v.t. efterfulgt af flere vulkanudbrud i 540’erne.

Vulkanudbruddene udløste en askeog partikelsky, der gjorde, at solens stråler og varme ikke kunne komme ned til jorden. Uden solens lys og varme kunne jernalderbøndernes afgrøder ikke gro. Følgerne blev misvækst, hungersnød, sygdom og elendighed.

Arkæologerne formoder, at datidens klimakrise var årsagen til ofringen af de 7 kg tunge guldhorn.

13

Fast udstilling

Sønderborg Slot 14

103 ÅR SIDEN AFSTEMNINGEN

Afstemning og Genforening

Den 10. februar 2023 er det 103 år siden, at Nordslesvig (Sønderjylland) skulle stemme om sin fremtid –skulle landsdelen forblive tysk eller skulle den genforenes med Danmark?

På Sønderborg Slot kan du få hele historien om, hvorfor Sønderjylland blev tysk, hvordan en afstemning om landegrænser kom på tale, og hvordan livet i Sønderjylland var, efter det blev genforenet med Danmark.

Og er du nysgerrig på mere, kan du i udstillingen 100 år med Danmark følge Sønderjyllands udvikling helt frem til vore dage.

Køb genforeningsmagasinet i museumsbutikken

15

VINTERFERIE- AKTIVITETER

16
Se dem alle her
I MØRKET KREA- WORKSHO P SURREALISTISK VÆ R DETSK 17
18 Udstillingsholdet bag udstillingen om sønderjyderne og Den Store Krig, der åbner på Sønderborg Slot til foråret, har været på Bevaringscenter Sønderjylland og udvalgt genstandene fra samlingen. NYT FRA UDSTILLINGSHOLDET Hver genstand har sin historie, og i disse korte videoer, fortæller museumsinspektør René Rasmussen nogle af dem. Fligerabwurfwimpel Heinrich Palmus Krigsfangehusflid Våben fra Den Store Krig
19

Der er ikke noget mere sønderjysk end det sønderjyske kaffebord, og museet inviterer dig til bords.

Nyd et mindre udvalg af de traditionelle kager fra det sønderjyske kaffebord som f.eks. pomle, kringle, brødtort, riskach, goed raj, ingenting og Ballum krumkach, imens du får en spændende introduktion til den sønderjyske tradition.

DATOER

Lørdag den 28. januar kl. 14-16

Lørdag den 18. februar kl. 14-16

Lørdag den 4. marts kl. 14-16

Caféen, Wegners plads 1, 6270 Tønder Alm. billet 249 kr. Årskortholdere, lokale venneforeningsmedlemmer og børn 144 kr.

Billetten er inkl. kagebord, kaffe/ saftevand, introduktion til det sønderjyske kaffebord samt adgang til museet.

Billetter kan kun købes online.

Køb billet her

KOM TIL DET LILLE SØNDERJYSKE KAFFEBORD

20
21

VINTERENS FOREDRAG

22
23

FOR DE SØSTÆRKE

Gennem det meste af historien har Sønderjylland haft en mere betydelig søfart end de fleste andre danske egne, og søfart har påvirket landsdelen stærkt.

I 2021 udgav Historisk Samfund for Sønderjylland et stort pragtværk om Sønderjyllands søfartshistorie, og i den anledning afholdes en foredragsrække med tre af forfatterne.

DATOER

26. januar kl. 19.30 Sønderjyllands Søfart – Oldtiden frem til 800 v/ museumsinspektør/seniorforsker Flemming Rosenvind Rieck, Vikingeskibsmuseet

23. februar kl. 19.30 Skibe i øst, skibe i vest. Sønderjysk søfart 1600-1814 v/ ph.d., leder af Ribe Byhistoriske Arkiv, Mette Guldberg

Foredragene finder sted i Pumpehuset i Tønder og er arrangeret i samarbejde med Tønder Museums Vennekreds og Folkeuniversitetet.

30. marts kl. 19.30 Verden ligger åben. Sønderjysk søfart 1814-1920 v/ historiker Mikkel Leth Jespersen

Læs mere

24
25
v/
Helene
bag
v/
Kunsten
skygge v/
Foredragene er arrangeret
samarbejde
for
DATOER 19. januar kl. 19.30 Nis Nielsen – en sømandsberetning fra Egernsund.
Frederik Lynge Vognsen 9. februar kl. 19.30
Hanssen – kvinden
H.P. Hanssen
Mariann Kristensen 9. marts kl. 19.30
i nederlagets
Sally Schlosser Schmidt
i
med Historisk Samfund
Als og Sundeved.
mere – på Sønderborg Slot
RYKIND I RIDDERSALEN Læs
DATOER 18. januar kl. 19.30 Gram-Slotsbyen og kirkebyen v/ arkivleder Karl Gunnar Gregersen 1. februar kl. 19.30 Stationsbyen Vojens nyere historie v/ Dr.phil Lars Henningsen 8. februar kl. 19.30 Årøsunds historie v/ historiker Mikkel Leth Jespersen 1. marts kl. 19.30 Christiansfelds historie v/ cand.mag. Louise Klinge Sted: Arkæologi Haderslev, Dalgade 7, 6100 Haderslev. 26 HISTORIEN OM FIRE BYER Vojens Årøsund

Gram

Gram, Christiansfeld, Årøsund og Vojens er alle mindre byer omkring Haderslev, men tag ikke fejl: på trods af byernes forholdsvis lille størrelse rummer de alle masser af historie og mange anekdoter.

Foredragsrækken er arrangeret af Haderslev Arkiv- og Museumsforening i samarbejde med Historie Haderslev og Museum Sønderjylland.

Læs mere

27
Christiansfeld

FOREDRAG, KAFFE OG STRIK

Alle er velkomne – også dem, der ikke strikker

DATOER

24. januar kl. 14 Ud i det fri på to hjul v/ historiker Mikkel Leth Jespersen

28. februar kl. 14 Fundene ved Skibbroen v/ arkæologerne Anders Hartvig og Christina Berg og formidler Lars Nielsen

28. marts kl. 14 Livsrejse i billeder – Johan Thomas Lundbye v/ Tine Blicher Moritz

Kom til årets hyggeligste foredrag, når vi afholder Strikkecaféer i Pumpehuset i Tønder den sidste tirsdag i måneden. Strikkercaféerne begynder med et foredrag, hvorefter museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen slutter eftermiddagen med oplæsning af ældre og nyere litteratur.

Køb billet

28

AU-LIVESTREAM

Gram Lergrav inviterer indenfor til naturvidenskabelige foredrag i samarbejde med Aarhus Universitet.

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab.

DATOER 28. februar Boringer i Grønlands is v/ Dorthe Dahl-Jensen 7. marts Virus v/ Anders Fomsgaard 21. marts Kaffeplantens biologi v/ Anders Sanchez Barfod, Kjeld Hermansen og Aske Skovmand Bosselmann 28. marts Stjerners fødsel v/ Mia Sloth Lundkvist og Hans Kjeldsen Tid: kl. 19.00–21.00 Sted: Gram Lergrav, Lergravsvej 2, Gram

Reserver din plads

Det er gratis at deltage Mere info om forelæserne på ofn.au.dk

29

MED ARKÆOLOGEN PÅ ARBEJDE

Den arkæologiske enhed inviterer dig igen i år med ind i det spændende og vigtige udgravningsarbejde, de til dagligt udfører. Hør om fundet, der gjorde den danske oldtid 1000 år ældre, restaurering af 5000 år gamle jættestuer og myten om Ragnarok – der måske slet ikke er en myte.

DATOER

25. januar kl. 19.30 Årets udgravninger 2022

8. februar kl. 19.30 Årets udgravninger 2022 Sted: Christiansfeld (se mere på msj.dk)

28. februar kl. 19 Hvad ved vi om jægerstenalderen v/ Kristoffer B. Pedersen

14. marts kl. 19 Restaurering af 5000 år gamle jættestuer v/ Svend Illum Hansen

29. marts kl. 19 Da Fenrisulven lagde verden i mørke v/ Morten Fischer Mortensen

Foredragene er et samarbejde mellem Museum Sønderjylland, Folkeuniversitetet og Sønderjyllands Amatørarkæologer.

Læs mere

Hvor intet andet er angivet finder foredragene sted på Arkæologi Haderslev, Dalgade 7, 6100 Haderslev.

30
31 msj.dk Få nyheder sendt direkte til din indbakke Tilmeld dig vores nyhedsbrev HOLD DIG OPDATERET Se hele årsprogrammet på

Virksomhedsevents med format

32

Museum Sønderjylland tilbyder unikke rammer og kreative aktiviteter til jeres næste event. Her kan I afholde store og små middage, modeshows, produktlanceringer, konferencer, prisoverrækkelser, film- og fotooptagelser, samt firmaarrangementer og receptioner. Mulighederne er mange. Kontakt os for en uforpligtende snak.

Kontaktinfo: Hanne Iversen, haiv@msj.dk / T +45 65 37 07 25

33
Gram Lergrav Palæontologi Højer Mølle Arkæologi Haderslev Sønderborg Slot Kunstmuseet Brundlund Slot Cathrinesminde Teglværk Kunstmuseet og Kulturhistorie i Tønder Bevaringscenter Sønderjylland Kulturhistorie Aabenraa Drøhses Hus 34 FIND VEJ TIL VORES MUSEER

Sønderbro 1 • 6400 Sønderborg • T 65 37 08 07 Sønderborg Slot er med sin storslåede beliggenhed ved indsejlingen til Sønderborg et nationalt dansk ikon. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig.

KUNSTMUSEET OG KULTURHISTORIE I TØNDER

Her finder du hele tre museer i ét: Kunstmuseet og Kulturhistorie i Tønder samt den store samling af Wegnerstole i Vandtårnet. Museet er beliggende slotsbanke og resterne af Tønderhus.

Her kan du opleve nogle af de fineste arkæologiske fund fra den sønderjyske muld. Gå på opdagelse i den fascinerende sønderjyske oldtid, købstaden Haderslevs historie og nyd den skønne frilandsafdeling.

Brundlund Slot 1 • 6200 Aabenraa • T 65 37 08 02

På det lille, fine slot kan du opleve kunsthistoriske udstillinger og præsentationer af samtidskunst af høj kvalitet. Slottet er omgivet af en smuk skulpturpark, og caféen i tårnet serverer udsøgt kaffe og kage. (vinterlukket november-marts)

Besøg det naturhistoriske museum i Gram, hvor du selv kan grave fossiler frem og tage med hjem. Kom og bliv klogere, mens du får jord under neglene. Oplev også den flotte udstilling med forstenede havdyr.

Højer Mølle er et velbevaret kulturmiljø på kanten af Tøndermarsken og Vadehavet. Se Nordeuropas største hollændermølle med kornmagasiner, klimaLab, møllerbolig og den stemningsfulde Møllehave. (udstilling midlertidigt lukket i 2023)

Illerstrandvej 7 • 6310 Broager • T 65 37 08 03

Det velbevarede kulturmiljø med en naturskøn beliggenhed ved Iller der prægede egnen stærkt gennem mere end 200 år. I 2023 er der kun udendørs formidling. (midlertidigt lukket i 2023)

H.P. Hanssens gade 33 • 6200 Aabenraa • T 65 37 08 05 Udstillingerne i søfartsmuseet viser afbildninger af de stolte skibe fra Aabenraa, der sejlede på verdenshavene, og de eksotiske genstande, kaptajner og søfolk bragte hjem fra fjerne verdensdele.

Nyd det smukke, stemningsfulde hus med de mange detaljer og har indbragt Europa-Nostra-prisen. Huset rummer udstillinger med de berømte Tønderkniplinger. (åben ved arr. eller efter aftale) Voldbrovej 5, Brunde • 6230 Rødekro • T 65 37 07 11

Det store, nyopførte Bevaringscenter rummer Museum Sønderjyllands samlede opmagasinerede genstande, men indeholder også en konserveringsdel og en besøgsdel samt Sønderjyllands Mediearkiv.

35
Sønderborg
ÅRSKORT FOR 1 PERSON: 300 KR ÅRSKORT FOR 1 PERSON + 1 GÆST: 400 KR MED ET ÅRSKORT FÅR DU: Fri entré til alle vores museer 20 % rabat i vores caféer og butikker (undtagen bøger) 20 % rabat på foredrag og arrangementer 50 % rabat til de naturhistoriske museer i Danmark Årskort kan købes på www.msj.dk eller i museumsbutikkerne – med et årskort til Museum Sønderjylland GLÆD DIG Næste nummer udkommer ultimo marts. Se hele årsprogrammet for 2023 på msj.dk Køb årskort FÅ ADGANG TIL DET HELE