Page 1

juli, august & september

Veien til Bjørvika

RSOMME AM PROGR

Side 5

Bli med inn i Deichman jungelen Side 15

Deichmans legendariske LitterĂŚre Nachspiel Side 7

Au-Pair Meetings Side 42


2


INNHOLDSFORTEGNELSE HOVEDB I B LI OT EKET

side 8

B J ER KE

side 18

B J ØR NHOLT

side 20

B ØLER

side 21

F U R U SET

side 22

GAM LE OSLO

side 24

GR Ü NER LØKKA

side 26

HOLM LI A

side 30

LAM B ER T SET ER

side 32

M AJ OR ST U EN

side 34

NOR DT VET

side 37

OPPSAL

side 39

R OM SÅS

side 40

R ØA

side 41

SM EDST AD

side 48

ST OVNER

side 49

T OR SHOV

side 52

I NNLEDNI NG

side 4

DESIGN MOTORFINGER

VEI EN T I L B J ØR VI KA

side 5

F OR SKNI NGSDAGENE

side 6

ILLUSTRASJONER LARS FISKE

SLI K B LI R DU LÅNER

side 54

I NF OR M AT I ON I N ENGLI SH

side 55

3


4

FORORD

Med dette programmet åpner Deichman dørene for et levende utvalg av sommerens arrangementer både ute og inne. Under åpen sommerhimmel finner du oss på Åpen dag i Bjørvika, hvor du kan se en 3D-modell av det nye hovedbiblioteket og få den nyeste informasjonen om planleggingsarbeidet. Mellom gamle ruiner ved sjøsiden gjør vi Øyafestivalopplevelsen til noe helt spesielt med både opplesing, quiz og foredrag i en avslappende og litterær oase.

Vil du kombinere film og sommer inviterer Grünerløkka til unik happening i byrommet med utekino på Schous Plass i september. I forbindelse med Forskningsdagene kan du oppleve arabiske dager på Majorstua eller høre hvordan rap sprenger sosiale og språklige grenser på Hovedbiblioteket. Og fest skal det bli! Vi feirer Sommerbokfesten i september på alle bibliotekene våre, og vi inviterer til dans på bokhyllene med djs, dikt, hengekøyer og andre overraskelser på nachspiel under Oslo Bokfestival på Hovedbiblioteket i september. Hvis barna trenger spenning er Detektivklubben på Lambertseter kanskje en mulighet? Med nyåpningen av Hovedbiblioteket 28. august åpner Kulturbyggene i Bjørvika også utstillingen Veien til Bjørvika. Vi ønsker alle en fantastisk sommer med mange spennende bibliotekopplevelser!

Liv Sæteren Biblioteksjef

SYMBOLFORKLARING HIGHLIGHT! Spesielt fremhevet arrangement DEICHMAN- HELG Helgearrangement ÅP ENT Åpningstider

VOKSNE ( V ) Arrangementet er beregnet på voksne U NGDOM ( U) Arrangementet er beregnet på ungdom B AR N ( B ) Arrangementet er beregnet på barn


© Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo

5

Veien til Bjørvika og fremtidens bibliotek Utstilling: I 2016 kan det nye hovedbiblioteket til Deichman stå innflytningsklart i Bjørvika. Bygget er tegnet av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo. I denne kompakte utstillingen viser arkitektene frem sine ideer og konsepter for Oslos nye storstue.

En møteplass for mennesker, bøker og teknologi

I tillegg til å være en litteratur- og kunnskapsformidler, så er det nye bibliotekets viktigste oppgave å etablere en møteplass for aktivitet for byens befolkning. Bygget ivaretar fremtidens kommunikasjonsteknologi samtidig som det setter en ny miljøstandard for fremtidens kulturbygg.

Aktivt kulturhus og passivt miljøbygg

Med estimerte to millioner besøkende i året og 50 % reduksjon i klimagassutslipp blir Deichmanske hovedbibliotek Norges største og grønneste kulturinstitusjon. Det er det første passivhuset i sin bygningskategori i Norge og det første i Bjørvika. Utstillingsåpning og gjenåpning av Hovedbiblioteket etter 22. juli ved byråd Hallstein B. Bjercke tirsdag 28. august kl. 13.00 Velkommen!


6

FORSKNINGSDAGENE

på Deichmanske biblioteket, hovedbiblioteket.

SAMFUNN I SAMFUNN

Hvordan formes vi, egentlig — hver for oss og sammen med andre?

Som folkebibliotek reflekterer Deichmanske bibliotek på mange måter samfunnet rundt seg, både i forhold til verdifull historisk erfaring og ved å speile hvordan dagens samfunn er satt sammen av mindre grupperinger, for eksempel basert på språk, kultur eller religion. I år tar vi for oss tre temaområder knyttet til samfunn: skikker i hverdagsliv og fest, musikk og språk. I tillegg inviterer vi en av klassene blant finalistene til Årets Nysgjerrigper. De presenterer sitt forskningsprosjekt for andre skoleelever i biblioteket. Vi inviterer også elever fra ungdomstrinnet til foredrag og diskusjon omkring spillsamfunn og virtuelle verdener.

RAP OG SPRÅK 24. september kl. 18.00-20.00 ( U&V ) Side 16 HARMONI ELLER KAKAFONI 26. september kl. 18.00-20.00 ( U&V ) Side 16 BRYLLUPSSKIKKER FRA ØST OG VEST 29. september kl. 12.00-16.00 ( B,U&V ) Side 17

EKSTRA LIV – NETTSPILL OG VIRTUELLE VERDENER 24.-27. september ( U )

Bår Stenvik er en av forfatterne bak boka Dataspill, som er den første norske fagboka for barn og unge om dataspill. På Unge Deichman møter han elever ved 8. trinn fra utvalgte Osloskoler.

NYSGJERRIGPER 2012 ( B )

En klasse fra Kjelsås skole er blant finalistene til Årets Nysgjerrigper. De vil presentere sitt forskningsprosjekt for andre skoleelever i biblioteket.


ØYA // LITTERÆRT NACHSPIEL

7

FESTIVALBIBLIOTEKET PÅ ØYA 2012

Deichman har for femte år på rad med bøker, aviser, blader, musikk, fluktstoler og sofaer, og lager en litterær oase i teltet på Øya 7.-11. august. Deichman gir deg tilgang til dagsferske nyheter, de siste musikkbladene, nytt lånekort og bøker til hjemlån. Bøkene er hentet fra hovedutlånets musikkavdeling, der vi tilbyr gratis utlån av bøker, noter, musikk og film innenfor alle musikksjangrer. Her kan du finne alt fra opplæringsmateriale for munnspill til materiale på høyt musikkvitenskapelig nivå. Litteraturtidsskriftet Vinduet stiller med forfattere. Blant annet kommer forfatterne Aina Villanger og Erlend Nødtvedt, og det blir også quiz. Se mer i utfyllende program.

«Inne i bokteltet er det gode stoler å sitte i, aviser og blader å bla i, og et utvalg bøker og CD-er fra Deichmanskes fantastiske musikkavdeling.» Dagsavisen 12.august, 2011.

Dans oppå bokhyllene på Deichman under Oslo Bokfestival! Bli med på bokhøstens feteste fest med musikk, dikt, hengekøyer og andre overraskelser. DJ Carl Deichman, aka Audun Mortensen – Edy Poppy – Audun Vinger – Frida Aannevik snurrer plater. Bra priser, husk cash til drikke i baren! Sted: Hovedbiblioteket. Gratis inngang - alle er hjertelig velkomne! Hovedbiblioteket: Fredag 14.sept Dørene åpner 21.00.

© Ivan Brodey

Sleng deg ned i sofaen, reflekter over musikkens plass i litteraturen eller bare slapp av om du vil. Følg med på Deichmans musikkblogg: http://blogg.deichman.no/musikk


8

HOVEDBIBLIOTEKET

HOVEDBIBLIOTEKET, Arne Garborgs plass 4 MANDAG – FREDAG 10.00 – 19.00 • LØRDAG 10.00 – 16.00 • SØNDAG Stengt Sommeråpningstider i juni, juli og august: MANDAG-FREDAG • 10-18 • LØRDAG 11-14 • SØNDAG Stengt. tlf. 23 43 29 00 www.deichman.no

Juli og august

LÅN, LES & SE I SOMMER! ( V )

SUMMER STORIES - Lån solfylte fortellinger, bøker og filmer fra Voksenavdelingens utstillinger i hele sommer SOMMERMINNER – Les bøker anbefalt av bibliotekets ansatte på bloggen Litterær puls http://litteratur.wordpress.com/ SOMMERBOK - Er du mellom 6 og 13 år bli med på lesekampanjen Sommerbok og kom på Sommerbokfest i september. Du kan også komme og se årets Sommerutstillingen “HVIS BILER IKKE FANTES” av Hilde Hodnefjeld, eller komme og spille XBOX 360 hos oss.


HOVEDBIBLIOTEKET

JULI 6. juli – 30. august

FOTOUTSTILLING: VÅRE REISER ( V ) GALLERI KORRIDOR

FOTOUTSTILLING I REGI AV DEN POLSKE KLUBBEN for fotografi og turisme.

Mandag 2. juli

2011 IGJEN: DRIVE ( V ) KINOTEKET

kl. 16.00

THRILLER – USA 2011 – 100 min – Regi: Nicolas Winding Refn Ryan Gosling spiller Driver, stuntsjåfør på dagtid, rømningssjåfør på natten. Det spiller ingen rolle hva han må gjøre, Driver er mest komfortabel bak rattet på en bil. Drive ble regissert av danske Nicolas Winding Refn og fikk prisen for beste regi ved filmfestivalen i Cannes 2011.

Lørdag 7. juli

BARNEKINO KNØTTEKINO ( B ) KINOTEKET

kl. 12.00

LITEN OG GLAD I FILM? Vi viser kortfilmer for barn fra 3 år. 30 min.)

Mandag 9. juli

2011 IGJEN: BABYCALL ( V ) KINOTEKET

kl. 16.00

THRILLER – Norge 2011 – 96 min – Regi: Pål Sletaune Babycall handler om den overbeskyttende alenemoren Anna som flytter til hemmelig adresse med sin 8 år gamle sønn Anders. Hun kjøper en babycall for å overvåke ham. Men merkelige ting slår inn på babycallen fra andre steder i blokka, og Anna overhører det hun tror er mord på et barn. Pål Sletaunes fjerde spillefilm er en mørk og intens psykologisk thriller.

Lørdag 14. juli

BARNEKINO SAVANNENS HELTER (2010) ( B ) KINOTEKET

kl. 12.00

Mandag 16. juli

kl. 15.30

9

ANIMASJON. 1t. 33 min. Passer for alle. Hvor har det blitt av vannet på savannen? Surikatten, Billy, og hans beste venn, løven Sokrates, drar ut på leting. På veien møter de flere dyr som må ha vann for å overleve. Sammen finner de kanskje ut hvem som har tatt vannet?

2011 IGJEN: THE TREE OF LIFE ( V ) KINOTEKET

DRAMA – USA 2011 – 133 min – Regi: Terrence Malick Et episk drama om livets opprinnelse og mening, speilet gjennom en ung gutts oppvekst i 50-tallets USA. Mesterregissør Terrence Malicks vakre og fragmentariske storverk The Tree of Life fikk Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes 2011.


10

HOVEDBIBLIOTEKET

Lørdag 21. juli

BARNEKINO MORMOR OG DE ÅTTE UNGENE I BYEN (1977) ( B ) KINOTEKET

kl. 12.00

SPILLEFILM. 1t. 33 min. Passer for alle. Maren, Martin, Marte, Mads, Mona, Milly, Mina og Morten minstemann, mor og far bor i en bitteliten leilighet i byen. En dag kommer mormor på besøk. Hun er ikke vant til bylivet, så da er det bra at hun har barnebarn som kan hjelpe. Basert på Anne-Cath. Vestlys bøker.

Mandag 23. juli

2011 IGJEN: JANE EYRE ( V ) KINOTEKET

kl. 15.30

DRAMA – Storbritannia 2011 – 121 min – Regi: Cary Fukunaga I denne nye filmatiseringen av Jane Eyre tilfører regissør Cary Fukunaga nytt liv og fornyet aktualitet til Charlotte Brontës tidløse og klassiske historie.

Lørdag 28. juli

BARNEKINO KORTFILMER ( B ) KINOTEKET

kl. 12.00

Mandag 30. juli

kl. 16.00

LITT FOR STOR FOR KNØTTEKINO? Vi viser kortfilmer som passer best

for barn fra 5 år. 45 min.

2011 IGJEN: KONG CURLING ( V ) KINOTEKET

KOMEDIE – Norge 2011 – 75 min – Regi: Ole Endresen Etter ti år på lukket psykatiatrisk avdeling må tidligere Norgesmester i curling Truls Paulsen samle det gamle laget til et siste mesterskap, for å samle inn penger til sin gamle trener og mentor. Kong Curling er en vittig og visuelt lekker norsk komedie med manus av Atle Antonsen og Ole Endresen.

AUGUST Lørdag 4. august

kl. 12.00

BARNEKINO OLA FROSKESNAPPER ( B ) KINOTEKET ANIMASJON. 1T. 21 min. Passer for alle. Victor, Jacob og hunden Pølsa har en helt super sommerferie. Dessverre dukker den ekle bølla Ola Froskesnapper opp... Basert på boka “Sirkus Benito kommer til byen” av Ole Lund Kirkegaard.


HOVEDBIBLIOTEKET

Mandag 6. august

kl. 16.00

Lørdag 10. august

OSLO NÅ: HAUSMANIA – ET KULTURHUS TIL BESVÆR? ( V ) KINOTEKET

DOKUMENTAR – Norge 2011 – 58 min – Regi: Marcus Ruud Hausmania – Et kulturhus til besvær? er en leken og personlig kommentar til Oslos alternative og livskraftige kunst- og kulturscene Hausmania. Regissøren er selv en mangeårig bruker av huset og med sin helt særegne ”inngang” til folkene som drifter Hausmania, forteller Ruud historien om et kulturhus som har blitt til gjennom tiår med kamp mot byråkratisk paragrafrytteri, eviglange allmøter, litt småslitne kunstnere og en stor dose dugnad og rotsterke kunstneriske visjoner!

BARNEKINO KNØTTEKINO ( B ) KINOTEKET

kl. 12.00

LITEN OG GLAD I FILM? Vi viser kortfilmer for barn fra 3 år. 30 min.

Mandag 13. august

OSLO NÅ: BANANEN / OSLO VÅKNER ( V ) KINOTEKET

kl. 16.00

11

DOKUMENTAR – Norge 2002 – 9 min – Regi: Anna Martine Nilsen og Ingjerd Sandven / Dokumentar – Norge 2009 – 40 min – Regi: Kari Pettersen Bananen handler om verdens største banan, som sto på taket til BananMathiessens bygg i havna i Oslo. Den ble satt opp på 50tallet og var et landemerke i byen i årevis. Men på et eller annet tidspunkt forsvant den sporløst. Hvor ble den egentlig av - og hvor er den i dag?

Oslo våkner er en poetisk collage av et sovende Oslo. Vi møter alle dem som gjør seg klar til neste dag gjennom natten: Bakere, veiarbeidere, søppelkjørere, postbud og hjemløse fugler…

Lørdag 18. august

kl. 12.00

BARNEKINO MUMMITROLLENE – KOMETEN KOMMER (1992) ( B ) KINOTEKET ANIMASJON. 1t. 15 min. Passer fra 3 år. Sommeren i Mummidalen er varm og koselig. Men en natt blir det storm, og Mummitrollet og de andre oppdager et rødt øye som vokser seg større og større for hver dag. Etter en historie av Tove Jansson.


12

HOVEDBIBLIOTEKET

Mandag 20. august

kl. 16.00

Torsdag 23. august

OSLO NÅ: KANINKONGEN ( V ) KINOTEKET

DOKUMENTAR – Norge 2007 – 68 min – Regi: Gunhild Westhagen Magnor. På den lille øya Gressholmen utenfor Oslo fantes en gang et helt spesielt lite samfunn. Foruten nudistene som fremdeles oppsøker stedet, var øya bebodd av kaniner. Kaniner er ikke et naturlig innslag i den norske faunaen og mange krefter ville utrydde kaninene på Gressholmen. Kaninenes store beskytter på øya er Jan. I filmen ser vi hans idealistiske kamp for å beskytte og redde kaninene – selv om de ikke hørte hjemme der.

"DET VAR EN GANG ET BIBLIOTEK" UTSTILLING MED FOTOGRAF SIGNE MARIE ANDERSEN ( V )

Vernissage kl. 17.30

FOREDRAGSSALEN

OSLOBORGERE HAR I generasjoner lånt bøker på hovedbiblioteket, og biblioteket er en del av identiteten til byen. Dette gamle ærverdige bygget er en del av Oslos hovedstad og er en trygg møteplass for alle generasjoner og kulturer. Deichmanske bibliotek feiret i 2008 sine 75 år som bibliotek i huset på Hammersborg, mens institusjonen i seg selv er 225 år gammel.

Huset er i konstant endring. Deichmanske hovedbibliotek var skremmende nær bombemålet den 22.juli. Bygget fikk store materielle skader. Over seksti vinduer ble knust, store sprekker i murerpussen, glasstaket fikk en kraftig forskyvning i konstruksjonen, og Unge Deichman var en av de avdelingene som ble hardest rammet. Vi har engasjert kunstfotograf Signe Marie Andersen til å dokumentere hvordan bygningen ser ut og brukes i vår tid. Fotografens valg av motiv og komposisjon, vil være en tredjeparts blikk på oss.


HOVEDBIBLIOTEKET

Lørdag 25. august

kl. 12.00

Søndag 26. august

kl. 12.00

13

BARNEKINO KORTFILMER ( B ) KINOTEKET

LITT FOR STOR FOR KNØTTEKINO? Vi viser kortfilmer som passer best

for barn fra 5 år. 45 min.

ÅPEN DAG I BJØRVIKA ( V&B ) DAGEN ER VIET OPPLEVELSER OG INFORMASJON OM BYDELEN SOM VOKSER FRAM I BJØRVIKA.

Deichmanske bibliotek, i samarbeid med Kulturetaten (KUL) og Kulturbyggene i Bjørvika (KIB) vil ha en stand om det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Det blir anledning til å se en 3D-modell av biblioteket og få den nyeste informasjonen om planleggingsarbeidet. Følg med på nettet om videre informasjon.

Tirsdag 28. august

NYÅPNING AV HOVEDBIBLIOTEKET ( V ) KINOTEKET

kl. 13.00

NYÅPNING AV HOVEDBIBLIOTEKET etter 22.juli, og åpning av utstillingen «Veien til Bjørvika» ved byråd Hallstein Bjercke.

Mandag 27. august

OSLO NÅ: UTELIGGERNES SANG ( V ) KINOTEKET

kl. 16.00

DOKUMENTAR – Norge 2010 – 58 min – Regi: Mali Finborud Nøren I denne varme, åpne og humoristiske dokumentarfilmen blir vi kjent med Charlie, Kent og Clas – tre rusavhengige som bor på gata i Oslo. De lever et svært annerledes liv enn de fleste av oss, men likevel deler vi mange av de samme drømmene. Og kjærligheten til musikk.

SEPTEMBER Lørdag 1. september

kl. 14.00

1.–29. september

BARNEKINO SUPERKATTEN ZORBA (1998) ( B ) KINOTEKET

ANIMASJON. 1t. 25 min. Passer for alle. Zorba får en stor og viktig

oppgave: han må oppdra på en foreldreløs måkeunge. Kan katten Zorba lære den vesle måken å fly?

OSLO KAMERAKLUBB STILLER UT FOTOGRAFIER ( V ) KINOTEKET FOTOUTSTILLING I REGI AV OSLO KAMERAKLUBB.


14

HOVEDBIBLIOTEKET

Mandag 3. september

REPRISER FRA SØR: MOT VEGGEN ( V ) KINOTEKET

kl. 16.30

DRAMA – Tyskland 2004 – 122 min – Regi: Fatih Akin Mot veggen er en troverdig historie om kulturkollisjon, lengsel og kjærlighet, et drama om to mennesker som forelsker seg i hverandre mot alle odds. Filmen vant både Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin og Sølvspeilet ved Film fra Sør i 2004.

Tirsdag 4. september

UNGFILM SUPER 8 (2011) ( U ) KINOTEKET

kl. 15.00

Onsdag 5.september

kl. 17.00 – 18.30

SCI-FI. USA. ALDERSGRENSE 11 år. 1 t. 47 min. Engelsk med norsk tale. En vennegjeng. Et togkræsj. Et kamera som avslører at “noe” har sluppet løs. Hva er dette "noe" og hva vil det med menneskeheten? Skuespillere: Elle Fanning m. fl.

ONSDAG ER DANSEDAG PÅ DEICHMAN! ( V ) FOREDRAGSSALEN HØSTEN 2012 TILBYR MUSIKKAVDELINGEN GRATISKURS I SAMARBEID MED KOMOGDANS.NO. Dyktige instruktører underviser etter

Johan Fastingskursopplegg. I dag er den swing grunnkurs (rockeswing). Påmelding til: ann.kunish@kul.oslo.kommune.no.

Lørdag 8. september

kl. 14.00

Mandag 10. september

kl. 17.00

BARNEKINO JUNGELBOKEN (1967) ( B ) KINOTEKET

ANIMASJON . 1t. 15 min. Passer for alle. Menneskebabyen Mowgli blir etterlatt i jungelen. Heldigvis redder ulvene han, og Mowgli vokser opp som en del av flokken. Disneys klassiker basert på fortellingene skrevet av Rudyard Kipling.

REPRISER FRA SØR: ELEKTRISKE SKYGGER ( V ) KINOTEKET

DRAMA – Kina 2004 – 93 min – Regi: Jiang Xiao

Elektriske skygger tar oss tilbake til Kina på 60-tallet og følger folk og hendelser fram til vår tid. I sentrum står hun og han med hver sine fantastiske historier. Sakte men sikkert veves disse historiene inn i hverandre og miraklene begynner å skje. Elektriske skygger er en hyllest til filmen, kjærligheten, til arbeid, tro, håp - til selve livet – på kanten av det mulige. Den vant Sølvspeilet ved Film fra Sør i 2005.


HOVEDBIBLIOTEKET

Mandag 10. september

kl. 17.30

Mandag 10. september

kl. 17.30

Fredag 14. september

15

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Unge Deichman inviterer også i år til lesing,

fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Mer om Sommerbok under

Sommerbokfesten 10. september.

OSLO KULTURNATT 2012 PÅ DEICHMAN ( B&U )

kl. 17.00: ÅPNINGSFORESTILLING MED JUNGELDANS – barn og voksne fra Den Mangfaldige Scenen viser oss utdrag fra forestillingen Waka Baki. kl. 17.30: Jungelforestilling med fortelling og sang for barn med Veronica Salinas TROMMEKURS I MUSIKKAVDELINGEN med Marcus Lewin kl. 18.00: TROMMEKURS FOR BARN kl. 19.00: TROMMEKURS FOR UNGDOM (og voksne) NB: Påmelding til ann.kunish@kul.oslo.kommun.no. Kun 10 plasser. BLI MED PÅ MAGASINVANDRING BAK DEICHMANS LUKKEDE DØRER.

kl. 19.00 og kl. 20.00 Påmelding på biblioteket i løpet av dagen. Kun 10 plasser pr. runde. kl. 20.30: TEMA STORBYJUNGEL : Tegneserieskaperne Sigbjørn Lilleeng og Tor Erling Naas snakker om den grafiske romanen ”Apefjes” – for ungdom/voksne. HELE KVELDEN KAN DU BESØKE VÅR JUNGELPARK MED MANGE AKTIVITETER SOM PASSER FOR STORE OG SMÅ.

Fredag 14. september

kl. 19.00

VERDEN PÅ NORSK – «DØDEN» ( V )

Michel Rostain i samtale oversetter med Gøril Eldøen om boken ”Sønnen”. Fredrik Wandrup: "Døden skifter språkdrakt - fins det et liv etter oversettelsen?" VI GRATULERER vår kollega Cecilie Bergh med Trofastprisen, Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterfonds pris til heder for en person som har gjort en særlig innsats for å fremme den oversatte skjønnlitteraturen i norsk litterær offentlighet, og Thomas Lundbo med Bokklubbenes skjønnlitterære oversetterpris!


16

HOVEDBIBLIOTEKET

Fredag 14. september

LITTERÆRT NACHSPIEL ( V )

kl. 21.00

Dans oppå bokhyllene på Deichman under Oslo’s Bokfestival! Bli med på bokhøstens feteste fest med musikk, dikt, hengekøyer og andre overraskelser. DJ Carl Deichman, aka Audun Mortensen – Edy Poppy – Audun Vinger – Frida Aannevik snurrer plater. Bra priser, husk cash til drikke i baren! Sted: Hovedbiblioteket. Gratis inngang - alle er hjertelig velkomne!

Lørdag 15. september

BARNEKINO KORTFILM FOR BOKORM ( B ) KINOTEKET

kl. 14.00

Mandag 17. september

kl. 17.00

Mandag 24. september

PASSER FOR ALLE. Vi viser kortfilmer som er laget etter kjente norske barnebøker. Kanskje kommer det en ekte bokorm innom?

REPRISER FRA SØR: VANN ( V ) KINOTEKET

DRAMA - India 2005 – 118 min – Regi: Deepa Mehta

Vann er den siste filmen i indisk-canadiske Deepa Mehtas rekke av element-filmer. Hun har tidligere fått mye oppmerksomhet for filmene Fire (1996) og Earth (1998). I likhet med disse, er Vann kritikerrost og internasjonalt prisbelønt, men var kontroversiell i India på grunn av sitt sterke og kritiske innhold. Filmen vant Sølvspeilet ved Film fra Sør i 2006.

REPRISER FRA SØR: BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME ( V ) KINOTEKET

kl. 17.00

DRAMA – Iran 2007 – 81 min – Regi: Hana Makhmalbaf I den afghanske fjellandsbyen Bamian, hvor Taliban sprengte de berømte Buddha-statuene, møter vi den 6 år gamle jenta Baktay som bor i en av grottene i fjellet sammen med sin mor og lillesøster. Baktay er en sta jente med store mål i livet – hun vil være med nabogutten Abbas på skolen. Men det er uoverkommelige utfordringer på hennes skolevei. Denne varme og rørende filmen vant Sølvspeilet ved Film fra Sør i 2008. NB! Kun engelsk tekst.

Mandag 24. september

FORSKININGSDAGENE RAP OG SPRÅK ( U&V )

kl. 18:00-20:00

RAP SOM IDENTITET OG SPRÅKPOLITISK VERKTØY — Gatas Parlament var de første som rappet på norsk. Ikke bare på norsk, men på Oslo Øst. Elling fra Gatas og språkforsker Bente Ailin Svendsen rapper og reflekterer om rap som identitet og som språkpolitisk verktøy. Slincraze rapper på samisk. Joddski bruker nordlandsk og Side brok Ørstadialekt. I Oslo rapper Minoritet1 og DannyBoy på nye måter å snakke norsk på. Rap sprenger sosiale og språklige grenser. Elling og Bente snakker om hvordan.


HOVEDBIBLIOTEKET

Onsdag 26. september

kl. 18:00-20:00

Onsdag 26.september

kl. 17.00 – 18.30

FORSKININGSDAGENE HARMONI ELLER KAKAFONI

( U&V )

HARMONI ELLER KAKAFONI — Har tilfang av musikk fra store deler av

verden, og av mange musikere med bakgrunn i afrikansk, asiatisk, latinamerikansk og annen musikk, ført til vitalisering av norsk musikkliv? Er dette snarere en trussel mot den tradisjonelle og etablerte musikken i Norge? Kommuniserer musikkformene? Innlemmes musikere fra andre land i norsk musikkliv? Er musikk et integreringsverktøy? Sigbjørn Nedland, kjent blant annet fra NRKs «Jungeltelegrafen», kommer for innlede debatten. Etterpå blir det musikalsk innslag ved Becaye Aw.

ONSDAG ER DANSEDAG PÅ DEICHMAN! ( V ) FOREDRAGSSALEN HØSTEN 2012 TILBYR MUSIKKAVDELINGEN GRATISKURS I SAMARBEID MED KOMOGDANS.NO. Dyktige instruktører underviser etter

Johan Fastingskursopplegg. I dag er det vanlig slow og norsk tango. Påmelding til: ann.kunish@kul.oslo.kommune.no.

Torsdag 27. September

kl. 10.00–12.00 kl. 13.00–15.00

SENIORSURFDAGEN ( V ) NEDRE SAL

LÆR MER OM IPAD. Deltakere må ha med egen iPad. DIGITALE BILDER MED PICASA . Deltakere må ha med digitalt kamera

og ledning for tilkobling til PC. Påmelding fra 15. august. Tlf. 23 43 29 00.

Lørdag 29. september

kl. 12:00-16:00

FORSKININGSDAGENE BRYLLUPSSKIKKER ( B,U&V ) DEN SOM IKKE TÅLER GODE DAGER, TRENGER BARE Å GIFTE SEG”.

Om bryllupsskikker fra øst og vest — I de fleste samfunn i Norge er bryllup en viktig hendelse, og innebærer mange forberedelser og planlegging. Deichmanske bibliotek disker opp med bryllupsfest på hovedbiblioteket. Det blir utstillinger som viser hverdag og fest i ulike sammenhenger. Thomas Michael Walle, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum, kommer for å ta oss med gjennom pakistanske og norske bryllupsskikker. Møt opp og få med deg henna-maling med bryllupsmotiv, dans og enkel servering. En fargerik og levende finale på bibliotekets program gjennom uken. Send dine bryllupsbilder til Deichman, så kan de være med på bildefremvisningen på festdagen. For mer informasjon om arrangementet, følg med på våre nettsider.

Onsdag 26.september

kl. 17.00 – 18.30

ONSDAG ER DANSEDAG PÅ DEICHMAN! ( V ) FOREDRAGSSALEN HØSTEN 2012 TILBYR MUSIKKAVDELINGEN GRATISKURS I SAMARBEID MED KOMOGDANS.NO. Dyktige instruktører underviser etter

Johan Fastingskursopplegg. I dag er den swing grunnkurs (rockeswing). Påmelding til: ann.kunish@kul.oslo.kommune.no.

17


18

BJERKE

BJERKE, Trondheimsvn. 275 vis à vis Bjerke travbane MANDAG og ONSDAG 12.00 – 18.00 • TIRSDAG, TORSDAG OG FREDAG 10.00 – 15.00 • LØRDAG Stengt Tlf. 22 64 79 46 www.deichman.no/bjerke Åpningstider i september, se www.deichman.no


BJERKE

SEPTEMBER Hele september Torsdag 6. september

kl. 17.00

FOTOUTSTILLING ( V )

MACIEJ CIARA (NORGE – VAKRE LANDSKAP)

SOMMERBOKFEST 2012 ( B&U )

LESING + SOMMER = FEST! Bjerke inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig…

Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

Lørdag 15. september

Kl. 12.30

Lørdag 15. september

kl. 12.00 – 14.00

Mandag 24. september

UTDRAG AV OSKAR BRAATENS ”UNGEN” ( V )

ØKERN PARKTEATER SPILLER 2. akt av Oskar Braatens skuespill

”Ungen” (1911) som handler om fabrikkarbeidersken Milja og den troløse kjæresten Julius. Milja havner i ”uløkka” og må få hjelp av ”Hønselovisa” til ly og barnepass. Men så vil en velstående familie adoptere barnet hennes… Stykkets tema er den enslige mors rett til å beholde barnet sitt.

LOKALBENKEN ( V ) OSLO ESPERANTOKLUBB

(Verdensspråket Esperanto fyller 125 år)

LESESIRKEL ( V )

kl. 18.00 – 19.30

VED BIBLIOTEKET. PÅMELDING

Lørdag 29. september

FILOSOFIKAFÈ ( V )

kl. 12.15 – 13.45

”MIN KAMP 1” av Karl Olav Knausgård. Høstens tema: Forfattere

som er mer eller mindre selvbiografiske i sin litteratur, og som i det siste har blitt rost og kritisert i den offentlige debatten.

19


20

BJØRNHOLT

BJØRNHOLT, Slimeveien 17 MANDAG, ONSDAG, FREDAG 08.15 – 15.00 • TIRSDAG OG TORSDAG 08.15 – 18.00 • LØRDAG Stengt JULI stengt tlf. 23 46 36 96 www.deichman.no/bjornholt

Onsdag 5. september

MINIKINO ( B )

kl. 10.00

FILM FOR SVÆRT SMÅ MENNESKER. Fra 2 år. Påmelding på tlf. 23 46 36 96.

Onsdag 12. september

BJØRNEKINO ( B )

kl. 11.00

Onsdag 19. september

kl. 11.00

Torsdag 20. september

kl. 17.00

Onsdag 26. september

kl. 11.00

FOR BARNEHAGER. Fra 3 år. Påmelding på tlf. 23 46 36 96.

BJØRNEKINO ( B )

FOR BARNEHAGER. Fra 3 år. Påmelding på tlf. 23 46 36 96.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Bjørnholt inviterer også i år til lesing, fest og

forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

BJØRNEKINO ( B )

FOR BARNEHAGER. Fra 3 år. Påmelding på tlf. 23 46 36 96.


BØLER

BØLER, Bølerlia 3 C JULI og AUGUST: MANDAG,TIRSDAG: 13.00 –18.00 • ONSDAG,TORSDAG, FREDAG: 10.00 –15.00 • LØRDAG: STENGT SEPTEMBER: MANDAG,TIRSDAG: 13.00 –19.00 • ONSDAG,TORSDAG, FREDAG: 10.00 –16.00 • LØRDAG: 11.00–15.00 tlf. 23 43 27 60 www.deichman.no/boler

Mandag 17. september

kl. 18.00

Torsdag 20. september

kl. 16.00

INNI ER VI (GANSKE) LIKE ( B&V ) VI MARKERER OXLO med utstillingen Inni er vi (ganske) like ved Stefanie Reinhart. Utstillingen består av 52 små portretter av ulike barn og ungdommer kombinert med diktlinjer som gir rom for ettertanke.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Bøler inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

21


22

FURUSET

FURUSET, Trygve Lies plass 1 MANDAG, TIRSDAG 10.00 – 18.00 • ONSDAG, TORSDAG, FREDAG 10.00 – 15.00 • LØRDAG Stengt tlf. 23 47 90 12 www.deichman.no/furuset


FURUSET

JULI, AUGUST, SEPTEMBER Hver mandag og tirsdag i august

SPILL OG FILM ( B&U )

kl. 14.00–18.00

BARNE- OG UNGDOMSFILMER. Spill PS3 i Kinoteket.

Hver mandag og tirsdag i september

SPILL OG FILM ( B&U )

kl. 14.00–18.00

Hver lørdag i september

kl. 12.00

Hver tirsdag i september

BARNE- OG UNGDOMSFILMER. Spill PS3 i Kinoteket.

FAMILIEFILM ( B ) BARNE- OG FAMILIEFILMER.

LEKSEHJELP ( B&U )

kl. 15.00-19.00

GRUPPEROMMET PÅ FURUSET. Oppstart 11. september.

Hver lørdag i september

LEKSEHJELP ( B&U )

kl. 11.00-15.00

GRUPPEROMMET PÅ FURUSET. Oppstart 15. september.

Sommerferien

SOMMERBOK ( B )

Onsdag 12. september

kl. 17.00

LES FEM BØKER i sommerferien og kom på fest! Forfatterbesøk, boller og brus.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Furuset inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… FØLG MED PÅ vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

23


24

GAMLE OSLO

GAMLE OSLO, Hagegata 28 (Tøyen senter) JUNI OG JULI : MANDAG OG TIRSDAG: 10.00–18.00 ONSDAG, TORSDAG, FREDAG: 10.00–15.00 LØRDAG: STENGT SEPTEMBER: MANDAG, TIRSDAG, ONSDAG: 10.00–18.00 TORSDAG OG FREDAG: 10.00–16.00 LØRDAG: 11.00–15.00 tlf. 23 43 27 80 www.deichman.no/gamleoslo

JULI

Torsdag 5. Juli

STRIKKEVERKSTED ( B )

kl. 12.00

FOR BARN FRA 8 ÅR. Påmelding tlf 23 43 27 80

Torsdag 12. Juli

SOMMERFILM FOR BARN ( B )

kl. 12.00

Torsdag 19. Juli

PASSER BEST FOR DEG MELLOM 6 OG 11 ÅR

SOMMERFILM FOR BARN ( B )

kl. 12.00

PASSER BEST FOR DEG MELLOM 6 OG 11 ÅR

Torsdag 26. Juli

SOMMERFILM FOR BARN ( B )

kl. 12.00

AUGUST Torsdag 2. August

kl. 12.00

PASSER BEST FOR DEG MELLOM 6 OG 11 ÅR

SOMMERFILM FOR BARN ( B ) PASSER BEST FOR DEG MELLOM 6 OG 11 ÅR


GAMLE OSLO

Torsdag 9. August

kl. 12.00

Torsdag 16. August

SOMMERFILM FOR BARN ( B ) PASSER BEST FOR DEG MELLOM 6 OG 11 ÅR

SOMMERFILM FOR BARN ( B )

kl. 12.00

PASSER BEST FOR DEG MELLOM 6 OG 11 ÅR

Onsdag 22. August

INTERNETTKAFÉ M/VEILEDNING ( V )

kl. 12.00

Onsdag 29. August

kl. 12.00

FOR VOKSNE NYBEGYNNERE

INTERNETTKAFÉ M/VEILEDNING ( V ) FOR VOKSNE NYBEGYNNERE

SEPTEMBER Hver onsdag

INTERNETTKAFÉ M/VEILEDNING ( V )

kl. 12.00

FOR VOKSNE NYBEGYNNERE

Torsdag 6.september

SOMMERBOKFEST 2012! ( B )

kl. 17.00

Lørdag 8., 15. 22. og 29. september

kl. 12.00

Torsdag 13. september

LESING + SOMMER = FEST! Gamle Oslo inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

SPRÅKKAFÉ ( V ) EN MØTEPLASS FOR DEG SOM VIL ØVE DEG PÅ Å SNAKKE NORSK.

LESEGLEDE ( V )

kl. 10.00

VI ANBEFALER LETTLESTE BØKER FOR VOKSNE

Torsdag 20. september

HØST I BOTANISK HAGE ( V )

kl. 11.00

OMVISNING – møt opp i biblioteket kl 11.00

Onsdag 26. september

LESESIRKEL ( V )

kl. 17.00

Torsdag 27. september

kl. 10.00–14.00

SE VÅRE NETTSIDER FOR PROGRAM

SENIORSURFEDAGEN 2012 ( V ) INTERNETTOPPLÆRING FOR GODT VOKSNE NYBEGYNNERE.

Påmelding telefon 23 43 27 80

25


26

GRÜNERLØKKA

SERIETEKET, GRÜNERLØKKA, Schous plass 10 JULI: MANDAG–ONSDAG: 10.00 –18.00 • TORSDAG: 10.00 –15.00 • FREDAG: 11.00 –15.00 • LØRDAG–SØNDAG: STENGT AUGUST: MANDAG–ONSDAG: 10.00 –18.00 • TORSDAG: 10.00 –15.00 • FREDAG: 11.00 –15.00 • LØRDAG: 12.00 –15.00 • SØNDAG: STENGT SEPTEMBER: MANDAG–TORSDAG: 10.00 –19.00 • FREDAG: 11.00 –16.00 • LØRDAG–SØNDAG: 12.00 –16.00 Serieteket åpner kl. 12.00 alle hverdager. LØRDAGER I JUNI OG AUGUST: 12.00 –15.00 tlf. 22 35 65 83 www.deichman.no/grynerlokka

AUGUST

Hver mandag i august

TEGNEKVELD PÅ SERIETEKET ( U&V )

kl. 18.00–20.00

FOR ALLE OVER 16 ÅR SOM LAGER EGNE TEGNESERIER – og har lyst til å møte andre serieskapere for å diskutere, inspirere hverandre og samarbeide om prosjekter. Ta med eget tegneutstyr. Gratis!

Onsdag 8. august

CINEMA POLITIQUE: FILM OG FILOSOFI FRA A TIL Z ( V )

Kl. 19.00

INVITERTE GJESTER PRESENTERER filmprogram på bakgrunn av intervjufilmen ”From A to Z” med filosofen Gilles Deleuze. I samarbeid med Le Monde diplomatique.


SEPTEMBER Hver mandag i september

GRÜNERLØKKA

TEGNEKVELD PÅ SERIETEKET ( U&V )

kl. 19.00-21.00

FOR ALLE OVER 16 ÅR SOM LAGER EGNE TEGNESERIER – og har lyst til å møte andre serieskapere for å diskutere, inspirere hverandre og samarbeide om prosjekter. Ta med eget tegneutstyr. Gratis!

Søndag 2. september

TEATER: BOKSTAVELIG TALT ( B )

kl. 14.00

VELKOMMEN TIL EN humoristisk og sjarmerende forestilling med smakebiter fra barnelitteraturen, sang, musikk, regler og eventyr. Passer fra 3 år.

Onsdag 5. september

FOLKEBIBLIOTEKET # 13 ( V )

kl. 19.00-21.00

Torsdag 6. september

kl. 17.00

Onsdag 5. og 26. september

kl. 10.30

Torsdag 6. september

kl. 19.30

27

FOLKEBIBLIOTEKET ER EN arrangementsserie om poesi og politikk. Les mer: www.folkebiblioteket.com

UTSTILLING: ÅPNING AV NYTT UTSTILLINGSROM ( B )

I SAMARBEID MED GRAFILL ønsker vi velkommen til et flunkende nytt

utstillingsrom i foajeen på biblioteket. Skal gi plass til skiftende utstillinger ved spennende illustratører og tegneserieskapere. Lett bevertning.

EVENTYRSTUND: HERR ASBJØRNSEN OG EVENTYRENE ( V ) BLI MED HERR ASBJØRNSEN PÅ TUR INN I EVENTYRLAND!

Fra 3-6 år. Påmelding!

CINEMA POLITIQUE: FILM OG FILOSOFI FRA A TIL Z ( V )

INVITERTE GJESTER PRESENTERER filmprogram på bakgrunn av intervjufilmen ”From A to Z” med filosofen Gilles Deleuze. I samarbeid med Le Monde diplomatique.


28

GRÜNERLØKKA

Lørdag 8. september

kl. 21.30

Søndag 9. september

kl. 14.00

Onsdag 12. september

kl. 10.00

Onsdag 12. september

kl. 19.00

Torsdag 13. september

kl. 18.00

UTEKINO PÅ SCHOUS PLASS ( B ) UTEKINO ER EN UNIK HAPPENING I BYROMMET for alle filmglade mennesker – og en gave til bydelens og byens befolkning. Må oppleves! Film annonseres senere.

FILM: OLA FROSKENAPPER ( B )

OLA FROSKESNAPPER er en morsom animasjonsfilm for hele

familien, bygget på en barnebok av Ole Lund Kirkegaard. Fra 3 år.

KNØTTESTUND ( B )

SANGER, RIM OG REGLER. Fra 1-3 år. Ta gjerne med kosedyr.

Påmelding.

PETER CHR. ASBJØRNSEN – EVENTYRKONGE, NATURFAGMANN OG GOURMETKOKK ( V ) I ANLEDNING ASBJØRNSENS 200-års jubileum kommer forteller Anette Sandvær Thorbjørnsen og snakker om kjente og ukjente sider ved Asbjørnsens liv. I samarbeid med Oslo Folkeakademi.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = fest! Grünerløkka inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig…

Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!


GRÜNERLØKKA

Søndag 16. september

kl. 13.30 OG 15.00 OBS! To forestillinger

Onsdag 19. september

kl. 10.30

Søndag 23. september

kl. 14.00

Søndag 30. september

kl. 14.00

BARNETEATER KARIUS OG BAKTUS ( B ) DENNE OPPSETNINGEN AV KARIUS OG BAKTUS bygger på originalmanuset til Thorbjørn Egner. Du vil møte to underlige tanntroll som hugger og hakker i tennene til Jens. Fra 3 år. Gratisbilletter hentes på biblioteket f.o.m. 6.9

FILM: ELIAS OG JAKTEN PÅ HAVETS GULL ( B )

FRA 3 ÅR. Påmelding!

FILM: SAVANNENS HELTER ( B )

PÅ DEN AFRIKANSKE savannen lurer alle dyrene på hva som skjedde

med vannet som plutselig forsvant. Den modige surikaten, Billy, og hans beste venn, den fredelige løven Sokrates, begir seg ut på leting etter vann. Fra 3 år.

TEATER: TRULTE OG HAVFRUEN ( B )

BLI MED TRULTE og havfruen Elvira inn i fantasiens verden, i håp om å finne det blå hav, bli kvitt vannskrekken og finne havslottet. PASSER FRA 1-6 ÅR.

29


30

HOLMLIA

HOLMLIA, Holmlia sentervei 16 JUNI-AUGUST: MANDAG – TORSDAG 10.00 – 18.00 • FREDAG 11.00 – 15.00 • LØRDAG Stengt SEPTEMBER: MANDAG – TORSDAG 10.00 – 19.00 • FREDAG 11.00 – 16.00 • LØRDAG 11.00–15.00 tlf.23 19 19 40 www.deichman.no/holmlia

JULI Hele juli

UTSTILLING ( B,U&V ) MALERIUTSTILLING VED BASHIR BEGUM

Akryl på canvas

Tirsdager og torsdager

kl.10.00–14.00

DATASPILL ( B&U )

VI SPILLER WII på storskjerm i biblioteket

tirsdager og torsdager hele juli.


HOLMLIA

Fredag 24. august Lørdag 25. august Søndag. 26. august

MELAFESTIVALEN – RÅDHUSPLASSEN ( B,U&V )

Fredag 17.00–20.00 Lørdag og søndag 13.00–20.00

MØT OSS I Iqra-teltet, slapp av i lesesofaen, Lån og les!

Tirsdag 28. august

LESESIRKEL. ÅPEN FOR ALLE ( V )

kl. 17:30

MÅNEDENS BOK; Dag Solstad: Professor Andersens natt

SEPTEMBER Hele september

Onsdag 12. september

kl. 18.00

UTSTILLING ( B,U&V )

TROSOPPLÆRING – Holmlia menighet Menigheten presenterer trosopplæringstiltakene for aldersgruppen 0 -15 år.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Holmlia inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig…

Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

Onsdag 19. september

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

kl. 18.00

LESING + SOMMER = FEST! Mer om Sommerbok under Sommerbokfesten onsdag 12. september.

Tirs. 25. september

LESESIRKEL. ÅPEN FOR ALLE ( V )

kl. 17.30

MÅNEDENS BOK: Se plakat og nettside.

31


32

LAMBERTSETER

LAMBERTSETER, Cecilie Thoresensvei 19

JULI

MANDAG – ONSDAG 11.00 – 19.00 • TORSDAG, FREDAG 11.00 – 16.00 • LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf.23 43 27 70 www.deichman.no/lambertseter

Tordag 5. juli

DETEKTIVKLUBBEN ( B )

kl. 10.00

SPIONER, DETEKTIVER OG ANDRE SOM LIKER Å LØSE MYSTERIER er hjertelig velkommen. For barn i alderen 8-10 år. Kontakt biblioteket for påmelding.

Torsdag 26. juli

FORTELLERSTUND ( B )

kl. 10.00

AUGUST Torsdag 16. august

kl. 10.00

Møtes månedlig

Møtes månedlig

VELKOMMEN TIL HYGGELIG fortellerstund for barn i alderen 3-5 år. Kontakt biblioteket for påmelding.

FORTELLERSTUND ( B ) VELKOMMEN TIL HYGGELIG FORTELLERSTUND FOR BARN I ALDEREN 3-5 ÅR.

Kontakt biblioteket for påmelding.

LESESIRKEL MED TOVE ( V )

Lesesirkelen er fulltegnet, se bibliotekets hjemmeside for mer informasjon.

LESESIRKEL MED KIRSTI ( V )

Lesesirkelen er fulltegnet, se bibliotekets hjemmeside for mer informasjon.


LAMBERTSETER

SEPTEMBER Lørdag 1. september

FAMILIEFILM ( B )

kl. 12.00

VI MARKERER TORBJØRN EGNER -året med kos for hele famlilien.

Onsdag 5. september

FILMKLUBB ( B&U )

kl. 16.00

Mandag 10.september

kl. 10.00

Mandag 17. september Onsdag 19. september

kl. 17.30

Onsdag 19.september

kl. 16.00

Torsdag 26. april

kl. 10.00

Torsdag 20.september

kl. 10.00

Mandag 24.september

kl. 16.00

FILM PÅ BIBLIOTEKET etter skoletid, for barn og unge i alderen 7-14 år. Kontakt biblioteket for å få medlemskort.

FORTELLERSTUND ( B ) VELKOMMEN TIL HYGGELIG FORTELLERSTUND FOR BARN I ALDEREN 3-5 ÅR.

Kontakt biblioteket for påmelding.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Lambertseter inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

FILMKLUBB ( B&U )

FILM PÅ BIBLIOTEKET etter skoletid, for barn og unge i alderen 7-14 år.

Kontakt biblioteket for å få medlemskort.

FORTELLERSTUND ( B ) VELKOMMEN TIL HYGGELIG FORTELLERSTUND FOR BARN I ALDEREN 3-5 ÅR.

Kontakt biblioteket for påmelding.

FORTELLERSTUND ( B ) VELKOMMEN TIL HYGGELIG FORTELLERSTUND FOR BARN I ALDEREN 3-5 ÅR.

Kontakt biblioteket for påmelding.

SPILLKVELD ( B,U&V )

XBOX 360 KINECT PÅ STORSKJERM. Ingen påmelding og

åpent for alle.

33


34

MAJORSTUEN

MAJORSTUEN, Harald Hårfagresgt. 2 1. JUNI TIL 31. AUGUST: MANDAG – TORSDAG 10.00 – 18.00 • FREDAG 10.00 – 15.00 LØRDAG JUNI og AUGUST: 11.00–14.00 • LØRDAG i JULI: Stengt SØNDAG JUNI, JULI og AUGUST: Stengt SEPTEMBER: MANDAG-TORSDAG: 10.00-19.00 • FREDAG: 10.00–16.00 • LØRDAG og SØNDAG: 11.00–15.00 tlf. 23 36 59 50 www.deichman.no/majorstuen

Fra uke 24 og ut juni, juli, august

SKRIFT – EN VANDREUTSTILLING FRA NASJONALMUSEET FOR KUNST, ARKITEKTUR OG DESIGN ( V )

HVA ER EN HIEROGLYF? Hvordan har moderne teknologi formet bokstavene våre? Hvorfor ser egentlig en A ut som en A?

DETTE ER BARE noe av hva du kan få svar på hvis du tar turen innom Majorstuen filial i løpet av sommermånedene. Utstillingen tar for seg skriftens utvikling fra 3500 år f. kr. og frem til i dag. SKRIFT er produsert av Nasjonalmuseet i samarbeid med kalligrafen Christopher Haanes. Onsdag 29. august kl. 16.00

VI AVSLUTTER SKRIFT-UTSTILLINGEN med et foredrag av språkforsker Dag Haug, han kommer til oss for å snakke om skriftens historie og om hvordan det latinske alfabetet ble til. Haug er førsteamanuensis i gresk og latin ved UiO. I 2002 mottok han H. M. Kongens gullmedalje for yngre forskere for doktoravhandlingen sin, og i 2005 vant han Nils Klim-prisen. Velkommen til skriftlig påfyll! Sjekk også ut vår nettside for nærmere info.


MAJORSTUEN

11. juni til 14. august

35

FOTOUTSTILLING: POLEN – DET VI LENGTER ETTER ( V )

DEN POLSKE KLUBBEN FOR FOTOGRAFI OG TURISME pryder våre lokaler med sine fotografier sommeren igjennom. Med sin utstilling ønsker de å forbedre kunnskapen om egen kultur og å presentere sitt land for andre mennesker.

I FORBINDELSE MED utstillingen arrangerer vi fra 1. juli til 14. august ”Polske dager”: vi stiller ut polsk skjønnlitteratur, samt sakprosa. Mandag 13. august kl. 16.00

Torsdag 16. august

kl. 17.00 (OBS! Merk tidlig tidspunkt!)

15. august til 17. september

VI AVSLUTTER ”POLSKE DAGER” MED GRATIS MANDAGSFILM! Vi viser den sjarmerende filmen ”En magisk sommer” fra 2007, som utspiller seg en sommerdag i en søvnig polsk småby. Velkommen!

LESESIRKEL: INGVAR AMBJØRNSEN – EN LANG NATT PÅ JORDEN ( V )

Alle litteraturinteresserte er hjertelig velkomne. Se våre nettsider for mer info.

FOTOUTSTILLING: TALE FJELLANGER ( V )

VI STILLER UT nydelige bilder av fotograf Tale Fjellanger. Hun

fotograferer innenfor mange ulike sjangere, i denne utstillingen viser hun ett bredt utvalg av sine bilder. TALE FJELLANGER HAR vunnet gull i Sterk reklame, og har i tillegg fått tre hederlige omtaler fra Landskonkurransen for fotografi. Hun har tidligere stilt ut fotografier i både Sandvika og Høvik bibliotek, samt på galleri Ramfjord og Cyan galleri. TALE FJELLANGER HAR utdannelse fra University of Sunderland, Storbritannia og Norsk fotofagskole i Trondheim.

Fredag 7. september

kl. 10.30

Torsdag 13. september

kl. 18.00

EVENTYRSTUND ( B )

PERNILLE BINEAU FORTELLER eventyr: ”Jack og bønnestengelen”. For barn fra 4 år. Påmelding for barnehager fra 27. august per e-post: deichman.majorstuen@kul.oslo.kommune.no

LESESIRKEL: SIRI HUSTVEDT – NÅR DU SER MEG ( V )

Alle litteraturinteresserte er hjertelig velkomne. Se våre nettsider for mer info.


36

MAJORSTUEN

Torsdag 13. september

kl. 17.00 -18.30

19. til 30. september

18. september til 18. oktober

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = fest! Deichman Majorstuen inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

FORSKNINGSDAGENE OG ARABISKE DAGER ( V )

I forbindelse med Forskningsdagene 2012 har vi her på Deichman Majorstuen valgt å arrangere ”Arabiske dager”. Vi byr blant annet på bokutstilling og filmvisning. Følg med på vår nettside for nærmere info og program!

FOTOUTSTILLING: RITA LEPPINIEMI – HVERDAG I JEMEN ( V )

I FORBINDELSE MED våre ”Arabiske dager” stiller kunstner Rita Leppiniemi ut bilder fra Jemens hverdagsliv. LEPPINIEMI ER UTDANNET billedkunstner og har hatt en rekke utstillinger rundt om i verden. I nesten ti år har hun jobbet med utgivelsen "Yemen Latitudes", et kunstprosjekt som handler om hverdagen i Jemen. Boken søker ikke etter sensasjoner eller nyheter, men vil vise hvordan hverdagen i Jemen utarter seg, langt fra medienes rapportering om krig, katastrofer og urettferdighet. Leppiniemi stiller ut bildemateriale fra boken sin her hos oss. Hun kommer også på besøk for å snakke om og rundt bildene sine og sitt opphold i Jemen forøvrig.

FØLG MED PÅ vår nettside for nærmere info og tidspunkt.

Fredag 21. september

EVENTYRSTUND ( B )

kl. 10.30

Pernille Bineau forteller eventyr: ”Den grønne ridder”. For barn fra 4 år. Påmelding for barnehager fra 10. september per e-post: deichman.majorstuen@kul.oslo.kommune.no

September og oktober

FOTOUTSTILLING: VISUELL POESI ( V )

“VISUELL POESI” er en fotoutstilling av fotograf Katarina Barbosa Blad inspirert av forfatter

Hans Petter Blads diktsamling ”Biblioteket” fra 2008. ”POESI PÅ PROGRAMMET”: i forbindelse med denne utstillingen løfter vi frem poesien generelt i hele september og oktober.


NORDTVEDT

NORDTVEDT, Nordtvetveien 28 AUGUST: MANDAG OG ONSDAG 12.00 – 18.00 • TIRSDAG, TORSDAG og FREDAG 10.00 – 14.30 SEPTEMBER: MANDAG OG ONSDAG 13.00 – 19.00 • TIRSDAG og TORSDAG 09.00 – 15.30 FREDAG 11.00 – 15.30 • LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf. 22 70 96 60 www.deichman.no/nordtvet

37


38

NORDTVEDT

Mandag 20. august

kl. 12.00

Mandag 27. august

kl. 18.00

Mandag 3. september

kl. 11.00

Fredag 14. september

kl. 16.00

KICKSTART! ( B )

HØSTEN ER HER, og vi er her for dere! I dag har vi konkurranser, gratis lånekort og mange fine bøker.

SOPPKONTROLLEN ( V )

ER DU I TVIL OM HVA DU HAR I SOPPKURVEN? Siri Rui holder foredrag

og kontrollerer sopp.

BOK & BRØDSKIVE ( B )

TA MED DEG MATPAKKA og hør et eventyr! For barnehager.

Påmelding.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = fest! Nordtvet inviterer også i år til lesing, fest

og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… FØLG MED PÅ vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

Mandag 17. september

kl. 11.00

Mandag 24. september

kl. 9.00 – 12.00

BOK & BRØDSKIVE ( B )

TA MED DEG MATPAKKA og hør et eventyr! For barnehager.

Påmelding.

SENIORSURF ( V )

INDIVIDUELL UNDERVISNING I EN TIME. Påmelding på biblioteket.


OPPSAL

OPPSAL, Vetlandsveien 99-101 JULI: MANDAG OG ONSDAG 12.00–18.00 • TIRSDAG, TORSDAG, FREDAG 10.00–15.00 • LØRDAG STENGT AUGUST: MANDAG OG ONSDAG 10.00–18.00 • TIRSDAG, TORSDAG, FREDAG 10.00–15.00 • LØRDAG STENGT SEPTEMBER: MANDAG OG ONSDAG 10.00–19.00 • TIRSDAG, TORSDAG, FREDAG: 10.00–16.00 • LØRDAG 11.00–15.00 tlf. 22 76 12 60 www.deichman.no/oppsal

Juli og august

KUNSTUSTILLING VED ØSTENSJØ MALEKLUBB ( V )

ØSTENSJØ MALEKLUBB HOLDER utstilling på Oppsal filial i hele

sommer.

Lørdager i september

FILMLØRDAG FOR BARN OG FAMILIER ( B )

kl. 12.00

VI VISER KORTFILMER HVER LØRDAG I SEPTEMBER. PASSER FOR BARN fra 3 år. Varighet ca. 1 t.

Lørdag 1. september

BLI KJENT MED ØSTENSJØ HUSFLIDSLAG ( V )

kl. 12.00 – 14.00

Tirsdag 4. september

kl.13.30

Mandag 10. september

kl. 19.00

Onsdag 12. september

kl. 11.00 – 13.00

Fredag 21. september

kl. 16.00

HUSFLIDSLAGET HOLDER INFORMASJONSSTAND PÅ BIBLIOTEKET.

SENIORFILM ( V ) PÅMELDING TIL OPPSAL TREFFSENTER 60 PLUSS

THORBJØRN EGNER I ORD OG TONER ( V )

KÅSERING, OPPLESNING OG visesang med Odd Georg Murud.

Arr.: Østensjø kunstforening.

GAMLE KART SOM PORTAL TIL ET KULTURELT OG HISTORISK UNIVERS ( V )

FOREDRAG VED BENEDICTE Gamborg Briså. Arr.: Østensjø

eldreuniversitet.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Oppsal inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

39


40

ROMSÅS

ROMSÅS, Romsås senter 1 AUGUST: MANDAG, ONSDAG OG FREDAG 10.00 – 14.30 • TIRSDAG OG TORSDAG 12.00 – 18.00 SEPTEMBER: MANDAG OG ONSDAG 10.00 – 15.30 • TIRSDAG OG TORSDAG 13.00 – 19.00 • FREDAG 11.00 – 15.30 tlf. 22 10 45 95 www.deichman.no/romsas

Mandag 20. august

kl. 12.00

Tirsdag 4., 11., 18. og 25. september

kl. 10.00

Onsdag 12. september

kl. 11.00

Fredag 21. september

kl. 16.00

KICKSTART! ( B )

HØSTEN ER HER, og vi er her for dere! I dag har vi konkurranser, gratis lånekort og mange fine bøker.

LESESIRKEL FOR MINORITETSSPRÅKLIGE KVINNER ( V ) LYST TIL Å LÆRE MER NORSK?

Vi møtes ukentlig for å lese bøker og prate sammen på norsk. Påmelding på biblioteket. Tilbudet er gratis.

BOK & BRØDSKIVE ( B )

TA MED DEG MATPAKKA og hør et eventyr! For barnehager.

Påmelding.

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = fest! Romsås inviterer også i år til lesing, fest

og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… FØLG MED PÅ vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

Onsdag 26. september

kl. 11.00

Torsdag 27. september

kl. 9.00 – 12.00

BOK & BRØDSKIVE ( B )

TA MED DEG MATPAKKA og hør et eventyr! For barnehager.

Påmelding.

SENIORSURF ( V )

INDIVIDUELL UNDERVISNING I EN TIME. Påmelding på biblioteket.


RØA

41

RØA, Austliveien 4 Sommeråpningstider: 1. juni - 31. august: MANDAG - TORSDAG: 10.00 – 18.00,FREDAG: 10.00 – 15.00, LØRDAG: Stengt Åpningstider: MANDAG – TORSDAG 10.00 –18.00 • FREDAG 10.00–16.00 • LØRDAG 11.00–15.00 AVISLESESALEN ÅPNER EN TIME TIDLIGERE. tlf. 23 43 27 90 www.deichman.no/roa

Hele juli

Hele juli

BLI MED PÅ SOMMERBOK! ( B )

LES 5 BØKER i sommer og delta på sommerbokfesten i september. Påmelding til Biblioteket. For barn mellom 6 og 13 år

UTSTILLING: ENRIQUE RIESCO: BYMILJØER SOM FOTOKUNST ( V )

«TIL STEDE» er navnet på en fotokunst-utstilling som presenteres

på Røa bibliotek i juni og juli. Enrique Riesco, Røa, er til daglig spansklærer på Valler vgs i Bærum, men arbeider som fotograf og kunstner i tillegg. Utstillingens tema er bygninger, primært i Norge, og fotografiene er overført til lerret.

Tirsdag 3.juli

kl. 16.00

Tirsdag 10.juli

kl. 16.00

TIRSDAGSACTION: BABYCALL (2011) ( V )

BABYCALL HANDLER OM alenemoren Anna som flytter til hemmelig adresse med sin 8 år gamle sønn Anders. De har flyttet ut av et vanskelig forhold med Anders sin far, og Anna overbeskytter sønnen. Hun kjøper en babycall for å overvåke ham. Men merkelige ting slår inn på babycallen fra andre steder i blokka, og Anna overhører det hun tror er mord på et barn.

BARNEKINO: SAVANNENS HELTER (2010) ( B )

PÅ DEN AFRIKANSKE SAVANNEN lurer alle dyrene på hva som skjedde

med vannet som plutselig forsvant. Deres stadig økende tørst blir en stor bekymring, og spesielt når det siste gjenværende vannhullet voktes av en rivaliserende bøffel og flere neshorn. Den modige surikaten, Billy, og hans beste venn, den fredelige løven Sokrates, begir seg ut på leting etter vann.


42

RØA

Tirsdag 17.juli

TIRSDAGSFILM: TREE OF LIFE ( V )

kl. 15.30

JACK VOKSER OPP som en av tre brødre i en familie i midtvesten. Barnas mor (Chastain) er en følsom kvinne som gir av sin kjærliget og empati. Faren (Pitt) er hennes rake motsetning, en mann som er meget streng i sin oppdragelse og oppførsel. Foreldrene kjemper fra sine ulike ståsteder, og midt mellom dem står Jack.

Tirsdag 24.juli

FAMILIEFILM: TOYA (1956) ( B&V )

kl. 16.00

Tirsdag 31.juli

kl. 16.00

AUGUST Hele august

TOYA ER EN jente som sammen med familien flykter fra et land hvor innbyggerne blir undertrykket av de som bestemmer. Under flukten går det fryktelig galt og alle bortsett fra Toya, mister livet. Toya kommer som flyktning til Stavanger, og trives i de trygge omgivelsene, hos sin nye fosterfamilie. EN DAG OPPDAGER fostermoren at det er forsvunnet et stort beløp fra husholdningspengene. Toya blir beskyldt for å ha stjålet pengene

TIRSDAGSACTION: DRIVE (2011)

RYAN GOSLING SPILLER Driver, stuntsjåfør på dagtid, rømningssjåfør

på natten. Det spiller ingen rolle hva han må gjøre, Driver er mest komfortabel bak rattet på en bil. Shannon (Bryan Cranston) er både mentor og manager for Driver. Han er fullt klar over hans store talent for bilkjøring, og peker ham ut for film- og tv regissører, så vel som for kriminelle som trenger noen til å hjelpe dem i flukten. En del av hver krone går i managerens lomme.

UTSTILLING: OLEA ROSTADMO ( V )

ROSTADMO LAGER FLOTTE ABSTRAKTE BILDER i blandingsteknikker bl.a.

akryl og tempera.

Tirsdag 7.august

kl. 13.00

AU-PAIR-MEETINGS ( B&V )

WE INVITE ALL au pairs – with or without children – to take part in au

pair meetings in the library. We can help you order language courses in Norwegian and books in your own language, all for free. You can also watch movies with your friends and/or children. Thale Eggen from Atlantis Exchange will join the meetings approximately every other month to answer any queries you might have. Log on to www.atlantis.no for detailed information. We serve coffee and tea. Bring cookies/snacks if you’d like. For more information: Meet us in the library, call us at 23 43 27 90 or send us an e-mail at gertti.mandla@kul.oslo.kommune.no.


RØA

Tirsdag 7.august

TIRSDAGSFILM: JOHNNY ENGLISH REBORN (2011) ( U&V )

kl. 16.00

ROWAN ATKINSON (MR. Bean) er tilbake i rollen som den surrete etterretningsagenten Johnny English. MI-7-toppagenten Johnny English har tilbrakt de siste årene i eksil i en avsidesliggende region i Asia, hvor han har finpusset teknikkene sine. Men når hans overordnede får nyss om et attentat på den kinesiske statsministeren, må de spore opp den uortodokse agenten. Nå som verden plutselig trenger hans tjenester igjen, er ikke Johnny English vond å be.

Mandag 13.august

LESESIRKEL: ”MIDNATTSBARN” AV SALMAN RUSHDIE ( V )

kl. 16.00

Tirsdag 14.august

kl. 16.00

Tirsdag 21.august

kl. 16.00

Tirsdag 28.august

kl. 16.00

EN ROMAN OM India, om kjærlighet og død, fødsler og krig. Midnattsbarna er de barn som ble født i den første timen av Indias uavhengighet, midnatt 15. august 1947. To barn ble født på selve tolvslaget: Shiva som blir uovervinnelig i krig og Saleem som kan se inn i menneskers hjerte og tanker.

BARNEKINO: PUS MED STØVLER ( B )

DETTE ER FORTELLINGEN om hendelsene som ledet opp til den

sverdkjempende kattesjarmørens møte med Shrek og vennene hans. Lenge før han møtte Shrek, la nemlig den legendariske katta Pus med Støvler ut på en heltemodig reise sammen med Lille Trille og gatesmarte Kitty Fløyelspote. Målet var å stjele den berømte Gåsa som la gullegg. Resultatet ble et eventyr Pus kunne skryte av i alle sine ni liv.

TIRSDAGSFILM: MAMMUTH (2010) ( V ) SERGE ER 60 ÅR OG HAR JOBBET NESTEN HELE SITT LIV SOM SLAKTER.

Men for å få full pensjon er han nødt til å oppsøke arbeidsgivere han hadde for 30-40 år siden. Han setter av gårde på sin Mammuth-motorsykkel og møter mennesker fra sin egen fortid. Et kvinnelig spøkelse i form av det franske ikonet Isabelle Adjani, full av blod og botox portretterer en slags muse for Serge.

TIRSDAGSFILM: SUBMARINE (2010) ( U&V )

FEMTENÅRIGE OLIVER TATE HAR TO STORE MÅL I LIVET : redde sine foreldres ekteskap, gjennom en nøye uttenkt plan, og å tape sin uskyld innen sin neste fødselsdag.

43


44

RØA

SEPTEMBER Hele september

UTSTILLING: LJABRU SKOLE

ELEVER FRA SPESIALKLASSEN stiller ut sine arbeid

Mandag 3.september

ELDREKINO I SAMARBEID MED RØA ELDRESENTER ( V )

Tirsdag 4.september

TIRSDAGSFILM: BEGINNERS (2010) ( V )

kl.15.00

kl. 16.00

DRAMA OG HUMOR med Ewan McGregor, Christopher Plummer og Mélanie Laurent. EN UNG MANN sjokkeres av tre nye ting han får vite fra sin aldrende far; Etter å ha vært gift i 45 år kommer han ut av skapet som 75-åring! Han har uhelbredelig kreft, er homofil og har en ung mannlig elsker. Her gjelder det å leve hver dag som om det er den siste!

Tirsdag 4.september

AU-PAIR-MEETINGS ( B&V )

kl. 13.00

Lørdag 8.september

kl. 11.00

WE INVITE ALL au pairs – with or without children – to take part in au pair meetings in the library. We can help you order language courses in Norwegian and books in your own language, all for free. You can also watch movies with your friends and/or children. Thale Eggen from Atlantis Exchange will join the meetings approximately every other month to answer any queries you might have. Log on to www.atlantis.no for detailed information. We serve coffee and tea. Bring cookies/snacks if you’d like. For more information: Meet us in the library, call us at 23 43 27 90 or send us an e-mail at gertti.mandla@kul.oslo.kommune.no.

BARNEKINO: OLE BRUMM - VÅRSPRELL MED KENGURUBARNET (2004) ( B )

DET ER EN helt fantastisk vårdag! Blomstene er i ferd med å springe ut, biene surrer i luften og Kengubarnet, Ole Brumm og Tigergutt vil ut å leke. Men Petter Sprett er ikke klar, han synes at alle skal bli ferdig med vårrengjøringen før leken kan begynne.


RØA

Lørdag 8.september

45

HUSFLIDSDAGEN ( B, U&V )

MÅLET MED HUSFLIDSDAGEN er å skape forståelse og interesse for et

miljøvennlig kulturhåndverk som gir gode opplevelser for barn og voksne. Gjennom ulike arrangementer over hele landet vil vi vise fram våre tradisjoner. Ring oss 23 43 27 90 eller send mail til deichman.roa@kul.oslo.kommune.no for mer informasjon.

Mandag 10.september

LESESIRKEL: ”DØREN” AV MAGDA SZABO ( V )

kl. 16.00

"Døren" er en roman der leseren rives med fra første side. Den er et fascinerende portrett av to kvinner - historiens forteller, en forfatter, og den eldre uforglemmelige hushjelpen Emerenc, som har jobbet for henne i nærmere tjue år. Den ene lever nesten bare gjennom ordene, den andre kan knapt nok lese. Tjenestekvinnen representerer både ydmykhet og offervilje, forfatteren en slags intellektuell arroganse. Likevel knyttes de nærmere sammen enn noen av dem kunne ane. For Emerenc gir alt, enten det dreier seg om å redde en jøde, en tysker, en tyv eller en hjemløs katt. Hun tviler aldri et sekund. Men det er én ting hun ikke deler. Hun slipper aldri noen innenfor døren til sitt hjem..

Onsdag 12.september

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

kl.17.00

LESING + SOMMER = FEST! Røa inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!


46

RØA

Torsdag 13.september

kl.18.00

FORFATTERBESØK: OLE O. MOEN ( V ) ”DET HVITE HUS: HISTORIEN, PRESIDENTENE, FØRSTEDAMENE, ANEKDOTENE OG DE NORSKE FORBINDELSENE” - boken handler om alle presidentene

med familier som har bodd i Det hvite hus siden John Adams flyttet inn i 1800. Forfatteren skildrer festlige anledninger, familielivet, glamour, tragedier og gjenferdene i Det hvite hus. Han forteller også om nordmenn som har vært gjester.

Lørdag 15.september

kl. 11.00

Tirsdag 18.september

kl. 16.00

Lørdag 22. september

kl.12.00

FAMILIEFILM: MARY POPPINS (1964) ( B )

MARY POPPINS, ER den bedårende barnepleiersken som bokstavelig

talt svever rett inn i hjertet på alle hun møter. Sammen med sin skøyeraktige kamerat Bert og en veske fylt med magi og eventyr lykkes hun også i å forgylle sin vertsfamilies bekymringsfulle tilværelse. I Mary Poppins verden spiller og synger virkelige skuespillere sammen med animerte figurer i en merkelig blanding av fantasi og virkelighet. Resultatet er blitt en tidløs musikal elsket av alle.

TIRSDAGSKRIM: I MØRKET ER ALLE ULVER GRÅ ( V )

Varg Veum våkner av et drønn som ryster hele Bergen, da et våpenlager utenfor byen går i lufta. Flere liv går tapt, og Vargs bestevenn Even havner på listen over de døde.

BARNEFILM: LILLEFOT OG VENNENE HANS I LANDET FOR LENGE SIDEN ( B )

VI BEFINNER OSS i en tid for lenge, lenge siden, når jorden var ung og dinosaurene levde her. En verden full av eventyr og fantasi, men også farer og fiendtligheter. For den lille dinosauren Lillefot - en av de siste av sitt slag - er det en vanskelig tid. Han forsøker å finne den grønne dalen - et paradis hvor ondskapen ikke kan nå. På veien lurer skarptenner og andre farer, men han møter også gode og glade venner som hjelper ham med å finne dalen.


RØA

Tirsdag 25.september

TIRSDAGSFILM: UPPERDOG (2010) ( V )

kl. 16.00

SOM SMÅBARN ADOPTERES halvsøsknene Axel og Yanne til Norge, han til materiell velstand på Oslo vest, hun til en gjennomsnittsfamilie på Oslos østkant. I motsetning til den yngre broren husker Yanne at de kom til Norge, men ettersom de ble skilt ved ankomsten, vet hun ikke hvem han er eller hvor han befinner seg. Dette skal imidlertid endre seg når Yannes polske venninne Maria får jobb som hushjelp hos Axels foreldre, og oppdager et fotografi av ham som liten. Maria har nemlig sett det samme bildet på veggen hjemme hos Yanne, og med den utenforståendes entusiastiske fravær av motforestillinger, tar hun på seg oppgaven med å gjenforene søsknene.

Torsdag 27. september Lørdag 29.september

kl. 11.00

SENIORSURFDAGEN ( V )

Nærmere program kommer i løpet av september.

TV-SERIE: MORMOR OG DE ÅTTE UNGENE (1964) ( B )

TRE FØRSTE SERIER HISTORIENE ER HENTET fra Anne-Cath. Vestlys bøker ”Åtte små, to

store og en lastebil”, ”Mormor og de åtte ungene i skogen” og ” Marte og mormor og mormor og Morten”. Bøkene har gjennom mer enn 50 år vært et blinkskudd for voksne og barn i alle aldre. Filmene har blitt like populære, ikke minst gjennom Anne-Cath. Vestlys mormor-skikkelse. Da den første filmen hadde premiere på 70-tallet, var det lange kinokøer, og mormor slo ut Agent 007 på Oslo-kinoene!

47


48 SMESTAD

SMESTAD, Smestad skole, Konventveien 27 AUGUST: MANDAG-FREDAG 09.00–15.00 • LØRDAG OG SØNDAG: stengt. Filialen holder stengt i skoleferien: 25.06 – 17.08. SEPTEMBER: MANDAG: 09.00–17.00 • TIRSDAG–FREDAG: 09.00–15.00 • LØRDAG og SØNDAG: STENGT tlf. 22 51 63 92 www.deichman.no/smestad

Mandag 10. september

kl. 16.00

Hver onsdag f.o.m. onsdag 12. september

kl. 10.30

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

LESING + SOMMER = FEST! Smestad inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

EVENTYRSTUND ( B )

SMESTAD FILIAL ARRANGERER EVENTYRSTUND fast hver onsdag

hele høsten igjennom. Eventyrstundene er for barn fra 3 år og oppover. NB! max 30 barn! For påmelding send en e-post til: deichman.smestad@kul.oslo.kommune.no eller ring på telefon 22 51 63 92. Se for øvrig våre nettsider for mer informasjon: WWW.DEICHMAN.NO/SMESTAD


STOVNER 49

STOVNER, Stovner Senter 24 b Åpningstider: Juli og august sommertider: MANDAG – TORSDAG 10.00–18.00 • FREDAG11.00–15.00 • LØRDAGER I AUGUST 10.00-13.00 Alle lørdager i juli er biblioteket stengt. September: Ordinær åpningstid 10.00–19.00, 11.00–16.00(fredag), 10.00–14.00 (lørdag) tlf. 22 10 21 10 www.deichman.no/stovner Åpningstider i juni, se www.deichman.no


50

STOVNER

Hele juli

Hele juli Hele august

Hele august

Hele august

Lørdag 4.august

NB: kl 11.00 – 12.30

Lørdag 18.august

MÅNEDENS FORFATTER ( V )

THOMAS MANN. Tysk forfatter LÅN & LES

MÅNEDENS UTSTILLING ( V ) MARIA VEIBY. MALERIER

MÅNEDENS FORFATTER ( V )

ANTHONY BEEVOR, britisk forfatter og historiker LÅN & LES

MÅNEDENS UTSTILLING ( V ) MARIA VEIBY. MALERIER

BLI MED PÅ SOMMERBOK! ( V )

LES MINST 5 BØKER i sommer og delta på sommerbokfesten i september. Påmelding til biblioteket. For deg mellom 6 og 13 år. Siste frist 31.august.

FAMILIEFILMLØRDAG ( B&V )

VI VISER FILM som passer for barn og familier. Gratis.

Se oppslag i biblioteket og på våre nettsider.

FAMILIEFILMLØRDAG ( B&V )

NB: kl 11.00 – 12.30

VI VISER FILM som passer for barn og familier. Gratis. Se oppslag i biblioteket og på våre nettsider.

Onsdag 22.august

LESESTUND FOR BARN ( B )

kl. 11.00 – 11.30

EVENTYR OG HISTORIER for de minste 3-5 år Påmelding for barnehager.

Fredag 31.august

LITTERÆR MATPAKKE ( V )

kl. 12.00 – 13.30

BOKPRAT OG MAT. Lunsj til selvkost kr 30. Personalet presenterer nye og gamle bøker!


STOVNER

Hele september

Hele september

Fredag 14. september

MÅNEDENS FORFATTER ( V )

ALICE MUNRO, prisbelønnet canadisk forfatter LÅN & LES

MÅNEDENS UTSTILLING ( V )

CHRISTINA VENDELSEN. Malerier

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

kl. 16.00

LESING + SOMMER = FEST! Stovner inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

Lørdag 15.september

FAMILIEFILMLØRDAG ( V&B )

kl. 12.00-13.30

VI VISER FILM som passer for barn og familier. Gratis. Se oppslag i biblioteket og på våre nettsider.

Onsdag 26.september

LESESTUND FOR BARN ( B )

kl. 11.00 -11.30

Torsdag 27.september

EVENTYR OG HISTORIER FOR DE MINSTE 3-5 ÅR.

Påmelding for barnehager

SENIORSURF-DAGEN ( B )

kl. 11.00 – 15.00

VI TILBYR EN times gratis innføring for seniorer i bruk av PC. Lær om Internett, opprette e-mail, skrive brev og ta utskrifter med mer. Påmelding!

Lørdag 29.september

FAMILIEFILMLØRDAG ( V&B )

kl. 12.00-13.30

VI VISER FILM som passer for barn og familier. Gratis. Se oppslag i biblioteket og på våre nettsider.

51


52

TORSHOV

TORSHOV, Sandakerveien 59 MANDAG – ONSDAG 10.00 – 19.00 • TORSDAG, FREDAG 10.00 – 16.00 • LØRDAG 10.00 – 14.00 tlf 22 22 29 84 www.deichman.no/torshov Åpningstider i sommer, se www.deichman.no

Hele juli

FOTOUTSTILLING AV LINN BLOMQUIST ( V ) FOTOUTSTILLING VED LINN Blomquist i hele juli i filialen. Se også: linnblomquist.4ormat.com

Hver fredag i juli

kl. 12.00–13.00

VEILEDNING I BRUK AV INTERNETT ( V )

USIKKER PÅ HVORDAN man sender e-post med vedlegg? Hvordan

man bestiller ferie på nett? Eller hvordan man betaler regninger i nettbank? Hver fredag mellom 12.00 og 13.00 hjelper Fredrik og Frode deg i bruk av internett. Meld deg i skranken eller ring oss på: 22 22 29 84


TORSHOV

Hele august

UTSTILLING: KARL SUNDBY, ”ØST FOR ÆLVA – VESTENFOR ALT” ( V )

”ØST FOR ÆLVA – vestenfor alt” er Karl Sundbys tredje utstilling.

Sundby har bodd store deler av livet sitt på Sagene og utstillingen er en hyllest til Sagene bydel. Den folkekjære skuespilleren og regissøren er også en multikunstner som kombinerer ulike kunstuttrykk, som her med foto, dikt og maleri.

Hver fredag i august

VEILEDNING I BRUK AV INTERNETT ( V )

kl. 12.00–13.00

USIKKER PÅ HVORDAN man sender e-post med vedlegg? Hvordan man bestiller ferie på nett? Eller hvordan man betaler regninger i nettbank? Hver fredag mellom 12.00 og 13.00 hjelper Fredrik og Frode deg i bruk av internett. Meld deg i skranken eller ring oss på: 22 22 29 84

Onsdag 12. september

SOMMERBOKFEST 2012 ( B )

kl. 17.00

Hele september

Hver torsdag i september

kl. 11.00

Hver fredag i september

kl. 12.00–13.00

LESING + SOMMER = FEST! Torshov inviterer også i år til lesing, fest og forfattermøte. Alle i Oslo mellom 6 og 13 år er velkomne til å delta i denne store leseaksjonen. Les fem bøker i løpet av sommerferien og bli invitert til fest på biblioteket der du får møte en ekte forfatter! Men – hvilken forfatter som dukker opp på festen er hemmelig… Følg med på vår nettside, stikk innom eller ring for mer info om Sommerbok 2012!

UTSTILLING: GURO AUNE, ”FOTO FRA SARAJEVO” ( V )

GURO AUNE STILLER ut svart/hvitt-fotografier fra bydelen Alisakovac i Sarajevo, og anbefaler bosnisk litteratur.

FORTELLERSTUND FOR DE MINSTE ( B )

HVER TORSDAG ARRANGERER vi fortellerstund for de minste (fra 3 år) i biblioteket. Dette er et tilbud både til barnehager og til dere andre som har små barn og mulighet til å komme på dagtid. Påmelding tirsdagen før.

VEILEDNING I BRUK AV INTERNETT ( V )

USIKKER PÅ HVORDAN man sender e-post med vedlegg? Hvordan

man bestiller ferie på nett? Eller hvordan man betaler regninger i nettbank? Hver fredag mellom 12.00 og 13.00 hjelper Fredrik og Frode deg i bruk av internett. Meld deg i skranken eller ring oss på: 22 22 29 84

53


54

SLIK BLIR DU LÅNER

F

or å låne hos oss må du ha et lånekort. Om du har et nasjonalt lånekort kan du bruke det. Alle som bor i Norge kan få lånekort hos oss. For å få lånekort trenger du å ha med gyldig legitimasjon som inneholder

personnummer og bilde. Eksempel på gyldig legitimasjon er pass, bankkort med bilde og førerkort. Du kan laste ned registreringsskjema og fylle det ut selv før du kommer innom. Å få lånekort er gratis, men dersom du mister kortet koster det kr 50,- å få et nytt.

BARN Barn under 15 år må ha underskrift av foreldre / foresatte for å få lånekort. Alle over 15 år må vise legitimasjon. Personer mellom 15 og 17 år kan eventuelt få underskrift fra foresatte.

MINE SIDER Når du har blitt låner hos oss kan du fornye og få oversikt over lånene dine på Mine sider (Mappa Mi).

NÅR DU ER LOGGET INN K AN DU: • få oversikt over dine lån og reserveringer • fornye lånene dine • reservere bøker • Du kan også fornye lånene dine ved å sende en SMS med kodeord BIB FORNY + ditt lånernummer til 2242 (Dette koster 2 kr pr melding).


INFORMATION IN ENGLISH

T

NORDTVEDT 55

he library serves the county of Oslo and is Norway´s largest public library. Our services are available for everyone - individuals, institutions, students in the public school system and at the university level, the business community, and

public administration. The library has approximately 300 employees spread over sixteen branches/departments in the city. In addition, there are several specialised departments, such as The Multilingual Library, which serves the entire country with its collection in approximately thirty-five languages, a music department, and a department for children and youth. The collection includes both fiction, non-fiction, and other media, in ad dition to a wide selection of children's literature. Patrons can also choose from a large selection of books in Nordic and other European languages, especially English and German. The majority of departments also offer graphic novels, videos, DVD's and audio books for circulation. The library´s activity is based upon a testamentary gift from the estate of Chancellor Carl Deichman (1705-1780). Through this gift, the library was bequeathed a collection of handwriting and approximately 6,000 books, nearly all of which are preserved today. The library building from 1933 is much too small for our current level of activity. Plans are now underway for The New Oslo Public Library, opening 2017 in Bjørvika next to The Opera House. Visit our blog for more information: nye.deichman.no Let Oslo Public Library open the world for you!


HO V ED B IBLIOT EKET , Arne Garborgs plass 4

LAM B ER T SET ER , Cecilie Thoresensvei 19

B J ERK E, Trondheimsvn. 275 vis à vis Bjerke travbane

M AJ OR ST U EN, Harald Hårfagresgt. 2

B J Ø RNHOLT , Slimeveien 17

NOR DT VEDT , Nordtvetveien 28

MANDAG – FREDAG 10.00 – 19.00 • LØRDAG 10.00 – 16.00 • SØNDAG Stengt tlf. 23 43 29 00 www.deichman.no Kafé Deichman Mandag – fredag: 10.00 – 18.00 Lørdag: Stengt

MANDAG – ONSDAG 10.00 – 18.00 • TORSDAG OG FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 Tlf. 22 64 79 46 www.deichman.no/bjerke

MANDAG – ONSDAG 11.00 – 19.00 • TORSDAG, FREDAG 11.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf.23 43 27 70 www.deichman.no/lambertseter

MANDAG – TORSDAG 10.00 – 19.00 • FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 • SØNDAG 11.00 – 15.00 tlf. 23 36 59 50 www.deichman.no/majorstuen

MANDAG, ONSDAG, FREDAG 08.15 – 16.00 • TIRSDAG OG TORSDAG 08.15 – 19.00 • LØRDAG Stengt tlf. 23 46 36 96 www.deichman.no/bjornholt

MANDAG OG ONSDAG 13.00 – 19.00 • TIRSDAG OG TORSDAG 09.00 – 15.30 FREDAG 11.00 – 15.30 • LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf. 22 70 96 60 www.deichman.no/nordtvet

B Ø L E R, Bølerlia 3 C

OPPSAL, Vetlandsveien 99-101

FU RU S ET , Trygve Lies plass 1

R OM SÅS, Romsås senter 1

MANDAG, TIRSDAG 13.00 – 19.00 • ONSDAG, TORSDAG, FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf. 23 43 27 60 www.deichman.no/boler

MANDAG, ONSDAG 10.00 – 19.00 • TIRSDAG, TORSDAG, FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf. 22 76 12 60 www.deichman.no/oppsal

MANDAG, TIRSDAG 10.00 – 19.00 • ONSDAG, TORSDAG, FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf. 23 47 90 12 www.deichman.no/furuset

MANDAG OG ONSDAG 10.00 – 15.30 • TIRSDAG OG TORSDAG 13.00 – 19.00 FREDAG 11.00 – 15.30 • LØRDAG Stengt tlf. 22 10 45 95 www.deichman.no/romsas

G A ML E OSLO, Hagegata 28 (Tøyen senter)

R ØA, Austliveien 4

SERIE TEKET GR ÜNER LØKKA, Schous plass 10

ST OVNER , Stovner Senter 24 b

HO L ML IA, Holmlia sentervei 16

T OR SHOV, Sandakerveien 59

MANDAG, TIRSDAG, ONSDAG 10.00 – 18.00 • TORSDAG, FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf. 23 43 27 80 www.deichman.no/gamleoslo

MANDAG – TORSDAG 10.00 – 19.00 • FREDAG 11.00 – 16.00 LØRDAG, SØNDAG 12.00 – 16.00 • Serieteket åpner kl. 12 hver dag. tlf. 22 35 65 83 www.deichman.no/grynerlokka

MANDAG – TORSDAG 10.00 – 19.00 • FREDAG 11.00 – 16.00 LØRDAG 11.00 – 15.00 tlf.23 19 19 40 www.deichman.no/holmlia

MANDAG – TORSDAG 10.00 –18.00 • FREDAG 10.00–16.00 • LØRDAG 11.00–15.00 AVISLESESALEN ÅPNER EN TIME TIDLIGERE.tlf. 23 43 27 90 www.deichman.no/roa

MANDAG – TORSDAG 10.00 – 19.00 • FREDAG 11.00 – 16.00 • LØRDAG 10.00 – 14.00 tlf. 22 10 21 10 www.deichman.no/stovner

MANDAG – ONSDAG 10.00 – 19.00 • TORSDAG, FREDAG 10.00 – 16.00 LØRDAG 10.00 – 14.00 tlf 22 22 29 84 www.deichman.no/torshov

I sommer har Deichman sommeråpningstider, sjekk ut på www.deichman.no

Deichmans program for sommeren 2012 (juli, aug og sept)  

Kvartalsvis arrangementsprogram med oversikt over hva som skjer i Deichmanske biblioteks 16 filialer i Oslo.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you