Page 1

Številka 2 / Marec 2013

Temna notranjost londonskega domovanja zapeljuje Iztok Podgornik

Tapete so se vrnile Tina Koder Grajzar

Idrijska čipka ni samo ‘za stare mame’


Novi Heine katalog pohištva 224 strani idej, kako narediti dom lepši in prijetnejši. ambient dizajn 3


Številka 2 / Marec 2013

Temna notranjost londonskega domovanja zapeljuje Iztok Podgornik

Tapete so se vrnile Tina Koder

Idrijska čipka ni samo ‘za stare mame’

02 MAREC 2013 Glavna in odgovorna urednica: Danijela Cigale info@ambientdizajn.si Stalni sodelavci: Mirjam Rogelj, Instant design Tina Trtnik, DIZAJNa Marjana Škodlar, Dom Design Grafično oblikovanje: Lukatarina Fotografije: Shutterstock Vse slikovno gradivo je objavljeno z dovoljenjem Freshome.com In Onekindesign.com. Izdajatelj: Ambient dizajn, založništvo in lektoriranje Danijela Cigale, s. p. Rožna ulica 13 5280 Idrija Informacije in oglasno trženje: info@ambientdizajn.si © Ambient dizajn 2013 Vse pravice pridržane. Kopiranje ali tisk vsebine je dovoljen le s pisnim dovoljenjem izdajatelja. Ambient dizajn e-revija je elektronska revija, ki izide štirikrat letno.


Uvodnik V težavah se kalimo Ne poznam primera, da bi kakšna revija začela izhajati z drugo številko, vendar se nam je zgodilo prav to. Kljub številnim vloženim uram in trudu je naša prva številka obtičala nedokončana. Ali je popustilo oblikovalsko navdušenje, so krivi komunikacijski šumi …? Ne vem. Delo nadaljujemo z novo ekipo. V prvi številki smo se posvetili otroškim sobam. Ker še vedno upamo, da bo tudi ta številka zagledala luč sveta, smo številko, ki je pred vami, vseeno označili s številko 2.

Tapete, vzorci, dodatki, svetila, barve … »Dekorativne tapete so se vrnile v velikem slogu. Modernega stanovanja, hiše, restavracije ali hotela si brez tapet skoraj ne moremo več zamisliti. Po desetletjih vladavine filozofije minimalizma smo v notranjem oblikovanju dosegli točko, ko iz prostora ni bilo več moč odstraniti ničesar. Novi trendi oblikovanja težijo k zapolnitvi te praznine z dekorativnimi vzorci, modnimi barvami ter izbranimi materiali.« Z Izakom Podgornikom smo se sprehodili po svetu tapet in prisluhnili njegovim nasvetom. Pomlad bo vsak čas potrkala na naša vrata. V svoj dom lahko vnesemo pridih pomladnega, svobodnega duha in igrivosti s pomočjo tapiserij in tekstilij. Z barvami in naravnimi odtenki je stanovanje lahko lepo, vendar s potiski in z vzorci prostoru vdahnemo čar. Če se odločimo za potiske in barve samo na blazinah, je lahko stanovanje s takim načinom osvežitve hitro in poceni preurejeno in prav tako tudi povrnjeno v prejšnje stanje. Sprostite svoj oblikovalski potencial in si upajte! Morda pa se odločite, da slog Audrey Hepburn preizkusite v svojih bivalnih prostorih.

prvi pogled … Dodatki naredijo iz prostora dom in iz dogodkov spomine. Naj popestrijo dom kot začimbe, ki iz preproste jedi naredijo kulinarično čarovnijo. Sprehodite se po predstavljenih domovih in se prepričajte, da so dodatki resnično začimbe. Svetloba je poseben dodatek. Je zapeljiva, čutna in predrzno vabeča vabi poglede v svoj objem in razvaja z iluzijami, ki varajo oko in misli. Samosvoja kot neukročen konj, divja kot ogenj in mikavna kot prva ljubezen ustvari iz kotičkov doma s pritiskom na gumb romantičen prostor za dva, plesno dvorano za nadobudneže ali sproščujočo oazo sredi nemirnega sveta. Kaj pa barve? Smaragdno zelena je barva leta 2013. Je barva, ki spodbuja ravnotežje in harmonijo. Ni treba zamenjati sedežne garniture ali zaves, da bo vaše stanovanje v koraku z modo. Dovolj bo že osvežitev z dodatki v smaragdno zeleni barvi. Kozarci, kuhinjski pripomočki v smaragdno zeleni barvi, blazina na kavču. Zeleni vzorec bo lep tako na blazini kot tudi svileni ruti, če ga bomo združili s smetanastimi odtenki.

Porumenela fotografija v stilnem okvirju na nočni omarici, ekstravagantna vaza v predsobi, ki spomni na tisti dan, ko sta rekla »da«, ročno vezena preproga, v katero ste se zaljubili na Danijela Cigale, odgovorna urednica


Vsebina

Temna notranjost londonskega domovanja zapeljuje 12

Tapete so se vrnile 28

5

Uvodnik

28

Tapete so se vrnile

6

Vsebina

36

Živobarvno madridsko stanovanje

8

Zadnji zasneženi pozdrav

42

12

T emna notranjost londonskega domovanja zapeljuje

Svetla in barvita hišica za ljubitelje deskanja

20

Art deco v sodobni preobleki je trend 2013

52 Navdihujoče podstrešno stanovanje v Stockholmu 58

Idrijska čipka ni samo ‘za stare mame’


Živobarvno madridsko stanovanje 36

Idrijska čipka ni samo ‘za stare mame’ 58

64

Sodobna počitniška hiša, skrita v naravi

106 Svetlo in barvito stanovanje

74

Raznolikost vzorcev, barv in slogov

114 Moderna duša sredi starih zidov

84

Nekaj nevtralnega, nekaj bleščečega, nekaj sezonskega

122 Povabite dober dizajn v svoj dom

94

Tropsko vzdušje

100 LL stol


ZADNJI ZASNEŽ

[ Besedilo: Ambient dizajn in Janez Kuzman ] [ Arhitektura: Janez Kuzman, u. d. i. a., Genius loci, d. o. o ] [Oblikovanje svetlobe: Arcadia Lightwear, d. o. o.]

Hotel Skipass je dom, ko niste doma, topel objem, prijazen stisk roke in pristen nasmeh, kjer se boste vedno počutili dobrodošli! 8 ambient dizajn


ŽENI POZDRAV

Družinski hotel vas torej pričakuje na sončni strani Julijskih Alp, ob robu Triglavskega narodnega parka, v osrčju Kranjske Gore in neokrnjene narave. ambient dizajn 9


ZADNJI ZASNEŽENI POZDRAV, HOTEL SKIPASS

Brane Justin je pred petnajstimi leti v Kranjski Gori odprl majhno turistično agencijo Skipass Travel, ves ta čas pa je sanjal, da bo vsem ljubiteljem alpskega smučanja na področju treh dežel nekoč ponudil tudi udobno hotelsko namestitev. S trdim delom in z vztrajnostjo je pridobil zaupanje poslovnih partnerjev v Avstriji, Italiji ter Sloveniji in decembra 2012 uresničil svoje dolgoletne sanje. 10 ambient dizajn


Tlorisna zasnova hotela je podolgovata in presekana v prečni smeri z vhodnim nadstreškom in s stopniščem. Vhod in stopnišče pokriva streha v obliki Triglava, ki je tudi razpoznavni element objekta. Pritličje objekta je v celoti odprto. Na eni strani od vhoda se odpira gostinski del s točilnim pultom in z restavracijo, na drugi strani pa je agencija s hotelsko recepcijo. Pritličje preplavlja kamen repen, ki se s sivo barvo najbolj približa videzu gora v okolici. Pohištvo in strop so izdelani iz beljenega macesna. Motiv Triglava se ponovi nad točilnim pultom. Tudi hotelske sobe so opremljene s pohištvom v beljenem macesnu ter v kombinaciji kamna in tekstilne obloge. Pročelje objekta je obdelano v lomljenem kamnu, sivorjavih ploščah in ometu. ... In ko se utrujeni smučarji in popotniki v poznih urah vrnejo v hotel, jih pričaka prijazno osvetljeno pročelje, topla notranjost in gostoljubnost.

ambient dizajn 11


TE NO LO DO ZA

12 ambient dizajn


EMNA OTRANJOST ONDONSKEGA OMOVANJA APELJUJE [ Besedilo: Ambient dizajn ] [ Foto: Onekindesign.com ]

Predstavljamo vam britansko oblikovalko interjerjev Abigail Ahern ter njeno štirinadstropno viktorijansko hišo, v kateri živi z možem Grahamom in s terierko Maude.

ambient dizajn 13


TEMNA NOTRANJOST LONDONSKEGA STANOVANJA ZAPELJUJE

Oblikovalka vodi uspešen svetovalni biro za notranje opremljanje in po mnenju angleške izdaje Elle Decoration eno najbolj modnih in cenjenih trgovin v Veliki Britaniji. Njena eklektična hiša je do zadnjega kotička polna drznih presenečenj in humorja. Prisega na »interjer, ki spi, jé in diha«.

14 ambient dizajn


Abigail pravi: »Hiša je bila zgrajena leta 1860, ima štiri nadstropja in je bila v izjemno slabem stanju, ko sem jo kupila. Ravno sem se preselila iz ZDA, kjer sem tri leta delala kot notranja oblikovalka v manjšem arhitekturnem biroju v Birminghamu (zvezna država Michigan). Biro je imel na zasnovo hiše kar močan vpliv, saj je zgradil nekaj neverjetnih hiš iz stekla s pogledom na Velika jezera. Želela sem posnemati ta občutek prelivanja notranjosti in zunanjosti. Odstranili smo zunanjo steno in dve nadstropji zasteklili. Od tod modernotradicionalno občutenje, ki ga izžareva oprema.«

ambient dizajn 15


TEMNA NOTRANJOST LONDONSKEGA STANOVANJA ZAPELJUJE

16 ambient dizajn


ambient dizajn 17


TEMNA NOTRANJOST LONDONSKEGA STANOVANJA ZAPELJUJE

18 ambient dizajn


ambient dizajn 19


20 ambient dizajn


Art deco v sodobni preobleki je trend 2013 [ Besedilo: Mirjam Rogelj, Instant design.si ]

Po koncu 1. svetovne vojne je art deco ponudil glamurozen slog življenja kot motiv za nov začetek in novo upanje. Navdušenje in optimizem v povojni Evropi in Ameriki sta ustvarila temelje za ta bleščeč in eleganten slog opremljanja. ambient dizajn 21


Art deco je združil moderne materiale in industrijske trende tistega časa. Nastal je slog, ki je usmerjen v enostavnost in obliko. Čeprav je art deco v času razvoja veljal za ultramoderen slog, je navdih črpal tudi iz antike, predvsem v ponavljajočih se motivih in živahnih barvah.

Umetniki in oblikovalci so kombinirali te motive z industrijskimi in geometrijskimi oblikami in glamuroznimi bleščečimi tkaninami, ogledali ter s kromiranimi, srebrnimi in z zlatimi okvirji. In rezultat? Mehek in osupljiv dizajn, ki osvaja še danes.


Nekaj značilnosti tega obdobja Nasprotja: V art decoju se vse vrti v združevanju skrajnosti. Temno in svetlo, ravno in valovito, okroglo in kvadratno … Industrijski materiali: Oblikovalci uporabijo nove materiale, na primer steklene bloke, neon, krom, ogledala in panele peskanega stekla. Čiste linije: Poudarjene so oblike in črte, ne pa vzorci. Glamur: Veliko srebra in zlata, eksotične tkanine.


ART DECO V SODOBNI PREOBLEKI

Pomembni oblikovalci tega obdobja Eileen Gray, irski izdelovalec pohištva, ki je živel in delal v Parizu. Raymond Tamplier, oblikovalec nakita Le Corbusier, arhitekt in oblikovalec pohištva Sybil Colefax in John Fowler, kasneje Colefax & Fowler, (tkanine in tapete)

Po skoraj 100 letih še vedno izjemno moderni!

Eileen Gray mizica E 1027 iz leta 1927

Le Corbusier ležalnik LC4 iz leta 1928


Art deco pohištvo Za art deco pohištvo so značilne čiste linije. Pohištvo je moderno in lesketajoče. Številni elementi so postavljeni na kromirane podstavke, ki dajo pohištvu poseben čar. Leseni kosi so lakirani v črno ali temno rjavo barvo. Med vrstami lesa je najpogostejša ebenovina, brazilski palisander in beli javor. Mize imajo pogosto stekleno površino.

ambient dizajn 25


ART DECO V SODOBNI PREOBLEKI

Art deco barve Prevladujejo hladne barve, ki hodijo z roko v roki z minimalizmom. Poleg črne in bele se v kombinaciji s črno pogosto pojavlja vijolična, rdeča ali zelena barva. Lahko pa uporabimo tudi kombinacijo intenzivne zelene in modre barve. Art deco talne obloge Črno-bela šahovnica je še ena od značilnosti tega obdobja. Pa naj bo to črn in bel marmor, keramične ploščice ali vinil. Ne boste pa zgrešili niti z bleščeče zloščenim parketom, na katerem ne sme manjkati preproga z geometrijskim vzorcem.

26 ambient dizajn


Trije nasveti notranjega oblikovalca: 1. Nikoli ne pretiravajte z dekorjem. 2. Izberite nevtralno moderno pohištvo. 3. Nikoli ne vnašajte v stanovanje samo art decoja, ampak ga mešajte z ostalimi slogi. Popestrite ga s sodobnimi elementi, da mu dodate pridih 21. stoletja. Ne bojte se kombiniranja.


TAPET SE VR

28 ambient dizajn


TE SO RNILE [ Besedilo: Danijela Cigale ] [ Foto: Eijffinger.com ]

»Dekorativne tapete so se vrnile v velikem slogu. Modernega stanovanja, hiše, restavracije ali hotela si brez tapet skoraj ne moremo več zamisliti. Po desetletjih vladavine filozofije minimalizma smo v notranjem oblikovanju dosegli točko, ko iz prostora ni bilo več moč odstraniti ničesar. Novi trendi oblikovanja težijo k zapolnitvi te praznine z dekorativnimi vzorci, modnimi barvami ter izbranimi materiali.« Po svetu tapet smo se sprehodili z Izakom Podgornikom, svetovalcem iz podjetja Interstille, ki že dobro desetletje razveseljuje kupce s svojo ponudbo tapet, zaves, svetil, ogledal in dekorativnih predmetov. ambient dizajn 29


TAPETE SO SE VRNILE

Zakaj so se tapete vrnile, zakaj doživljajo tak preporod? Tapete so bile tako v svetu kot tudi pri nas že dolgo prisotne. Dobro so jih poznali naši starši, moja generacija pa se jih spomni predvsem iz otroštva, ko smo staršem pomagali lepiti tapete ter kasneje, ko smo se z istimi tapetami soočili ob prenovi kakšnega stanovanja, kjer jih je bilo treba odstraniti. Konec 70. in v začetku 80. let pa so tapete pri nas skoraj popolnoma izginile. Menim, da je to posledica prevlade modernizma v arhitekturi, kjer je težnja k vedno bolj čistim linijam privedla do tega, da so stene ostale preprosto bele. Šele kasneje so se na stene začele vračati barve, pred kratkim pa smo ponovno ugotovili, da samo z barvami ne moremo pričarati topline in dekorativne dinamike, ki nam jo ponujajo tapete. Za razliko od starih časov, ko smo s tapetami prekrivali vse stene v stanovanju, pa le-te sedaj služijo bolj kot poudarek in dekoracija. Tako eno ali dve steni poudarimo z močnim vzorcem ali s strukturo, medtem ko ostale stene obarvamo ali kombiniramo z enobarvno tapeto oziroma s tapeto z nevsiljivim vzorcem.

30 ambient dizajn

Kaj trg danes vse ponuja? V zadnjih petnajstih letih je prišlo do neverjetnega razvoja na področju dekorativnih stenskih tapet. Davno pozabljene so preproste papirnate tapete z enobarvnim potiskom. Tapete se sedaj šopirijo v celi paleti materialov, kot so pesek, kristali, bambus, trsje, pliš, žamet, tekstil, lanena vlakna, konjska žima, svila ipd. Moderne tapete so potiskane v kovinskih in bisernih barvah, hologramski foliji, gumiranem in izbočenem toplotnem tisku, zlatem in srebrnem tisku, slepem tisku, lakiranem in UV-tisku. Materiali in tehnike pa se na steni srečajo z neverjetnim naborom različnih vzorcev, od modernih, preko abstraktnih do retro in klasičnih v moderni preobleki. Omeniti moram tudi moderne digitalno tiskane fototapete, ki so prerasle svoje foto prednike. Neverjetna izbira motivov sega od narave, preko arhitekture in dizajna do popolnoma grafičnih in pop umetnin.

stanovanju imajo tapete svoje mesto, saj lahko v prostoru ustvarijo različna vzdušja: romantično, igrivo, mladostno, poduhovljeno, elegantno, zapeljivo, bogato … Povedati pa moram, da tapete še zdaleč niso nedosegljive, saj je cenovni razpon primeren za vsako denarnico, pa naj bo študentska, družinska ali menedžerska.

Ali tapete povezujemo s prestižem? Čeprav so moderne tapete izredno lepe, nekatere pa so lahko tudi izredno prestižne in drage, jih ne bi povezoval samo s prestižem. V modernem

V starih časih so položene tapete največkrat preživele svojega lastnika. Kakšna je doba (‘rok trajanja’) današnjih tapet, če se dotakneva modnih smernic in trendov?

Rute, šali in nogavice so modni dodatki, ki poživijo in dopolnijo vsak stajling. So tapete tudi nekakšen modni dodatek prostora? Tapete so lahko modni dodatek, lahko pa so dnevna obleka prostora. To je odvisno od našega razumevanja prostora oziroma od tega, kakšen pridih želimo stanovanju dodati. Lahko ga s tapetami popolnoma definiramo in ga naredimo trajnega, lahko pa se odločimo, da bomo steno s tapetami stalno spreminjali v skladu s svojim počutjem ali z letnim časom. Izbira je odvisna samo od nas.


S tapetami je podobno kot z oblekami. Nekatere kose ponosimo v eni sezoni, druge z veseljem nosimo deset let. To je odvisno najprej od našega izbora vzorcev in barv, saj so danes zelo modne tapete lahko jutri že zastarele. Trajnost pa je odvisna od same kakovosti tapet. Ni treba omeniti, da je na trgu neverjetna ponudba, in sicer od cenenih in poceni tapet do prestižnih tapet, ki so temu primerno tudi zelo drage, ter še cel spekter vmes. Poudariti pa moram, da ni nujno, da so poceni tapete nekakovostne, prav tako pa visoka cena ni zagotovilo kakovosti. Kot pri vseh stvareh se je pred nakupom dobro informirati in tapete tudi primerjati. V večini primerov pa lahko trdim, da bomo tapeto prej zamenjali zaradi spremembe mode kot zaradi tega, ker bi razpadla. Če želimo ustvariti kar najbolj modno opremljeno stanovanje, moramo izbrati … tisto, kar si najbolj želimo. Tako kot obleka tudi tapete izražajo individualni slog, zato pri izbiri ni predpisanega pravila. Je pa treba pri izboru tapet

upoštevati tudi zasnovo stanovanja, stanovanjsko opremo in obstoječe barve tal in prostora. Prav tako predlagam, da odločitev dobro pretehtamo, saj so tapete le trajnejša oblika dekoracije prostora in je njihova zamenjava lahko večji poseg, še posebej, če smo jih dražje plačali. Če smo v dvomih, se je za pomoč pri izbiri dobro obrniti na svetovalca oz. notranjega oblikovalca. Kakšne tapete so vam najbolj pri srcu? Tapete z neobaročnim vzorcem, svetleče s kristali, enobarvne, bolj preproste, žametne …? Ker letno vidim tudi več kot petdeset novih kolekcij, imam vedno znova nov najljubši vzorec in tapeto. Lahko pa rečem, da se osebno sedaj nagibam k bolj prestižnim tkanim tekstilnim tapetam z neoklasičnimi vzorci, čeprav bom vedno zaljubljen v strukturne tapete iz mineralov sljude oz. vermikulita (Mica). Ta tapeta je brezčasna. So tapete primerne za vse prostore in sloge? Absolutno! Težko se zgodi, da ne bi

našli tapete zase. Pri vsej izbiri na trgu je to skoraj nemogoče. Po katerih načelih, kriterijih naj izberemo najustreznejšo tapeto? Je prvi vtis najpomembnejši, ali je treba izbrati bolj preudarno? Osebno verjamem v oba pristopa. Menim, da je treba poslušati tako svojo intuicijo kot tudi upoštevati razum. Še vedno se je pokazalo, da ko vidimo pravo tapeto, to takoj intuitivno vemo. Najpomembnejša naloga svetovalca oz. oblikovalca je, da stranko posluša in razume ter ji predstavi pravi izbor možnosti. Če je namreč idej preveč, se naša presoja zamegli, zato je težje pravilno izbrati. Nekako si predstavljamo, kakšni motivi sodijo na otroške tapete. Ali lahko govorimo tudi o moških tapetah, tapetah za modno ozaveščene ženske, tapetah za pisarne? Seveda. Vsak prostor je narejen za določeno dejavnost in temu primerno moramo izbrati tudi tapeto. Poslovni prostori so ponavadi bolj nevtralni,

ambient dizajn 31


TAPETE SO SE VRNILE

vendar so tukaj velika odstopanja med dejavnostmi (tapeta za banko bo na primer popolnoma drugačna od tiste, ki jo boste srečali v kozmetičnem salonu ali wellnesu). Doma si lahko privoščimo več svobode, vendar je tudi tukaj razlika med posameznimi prostori. In tudi med spoloma je razlika. Moški imamo na primer bolj hladen in razumski pristop, zato tradicionalno težimo k barvam, kot so siva, črna, modra, pri vzorcih pa imamo raje geometrijske like ali črte. Ženske ste bolj tople in romantične (pa tudi praktične), zato v »ženskih« prostorih prevladujejo tople barve in cvetlični vzorci. V otroških sobah so običajno prisotne bolj nežne barve, vzorčki pa so manjši in z otroško tematiko. Zanimivo je, da v sobah za fantke prevladuje svetlo modra barva, medtem ko je za punčke najbolj priljubljena nežno roza. Omeniti moram še tapete za najstnike, ki pa so poglavje zase, tako kot najstniki. Ali tapete sodijo v kuhinjo? Jaz najprej pomislim na angleško podeželje s 32 ambient dizajn

cvetlično tapeto v pastelnih barvah, nato pomislim na težave s čiščenjem, nazadnje pa še na kaljeno steklo, ki danes prevladuje v kuhinjah. Dobro vprašanje. Tapete sodijo skoraj v vsak prostor, vendar moramo vedeti, da tapete načeloma ne marajo vode. To ni toliko povezano s tapeto, saj so zelo razširjene vinilne tapete, ki so odlično odporne na vodo (lahko jih peremo in krtačimo). Večja težava je, če voda pride v stik med dva kosa tapete ali za samo tapeto (npr. vlaga v steni). Ker je lepilo za tapete vodotopno, lahko tam tapeta odstopi. Prav tako odsvetujem uporabo tapet za štedilnikom, kjer je veliko toplote, maščobe ter tam, kjer je tekoča voda (npr. za umivalnikom v kopalnici, kuhinji), drugje pa ni omejitev za tapete. Kakšne tapete priporočate za dnevno-bivalni prostor, v katerem je tudi jedilnica? Pri tapetah (in notranjem oblikovanju) se moramo zavedati, da niti dve osebi nista enaki, izbira pa je zelo povezana z osebnostjo. V dnevnem prostoru preživimo

veliko aktivnega časa in dobro je, da tapete pozitivno vplivajo na počutje. Načeloma bi za dnevne prostore, kot so jedilnica, predlagal svetlejše tapete z močnejšim vzorcem ter živahnimi barvami. V dnevnih sobah, kjer večinoma preživljamo večere, pa predlagam tople barve in materiale. S tapetami lahko opremimo steno, ki je za sedežno garnituro (toplina za hrbtom), ali steno, na kateri je televizija. Tapeta tako ustvari prijetno ozadje za gledanje televizije, pri čemer je treba biti pazljiv, da ne izberemo premočnega vzorca. Prav tako lahko v tapeto oblečemo kamin, kar naredi zelo zanimiv poudarek v prostoru. Kaj priporočate za svetlo ali temno predsobo? Tukaj je izbira tapete odvisna od svetlobe in opreme. Če je pohištvo bolj svetlo in če imamo veliko dnevne svetlobe, se lahko poigramo tudi z zelo temnimi barvami. Zelo zanimive so navpične črte ali pa tapete z drobnim peskom iz sljude, ki se v svetlobi sveti kot majhni kristali.


Če pa je predsoba bolj temna oz. ima malo svetlobe, potem je priporočljivo izbrati svetlejše barve. Tukaj se tudi lahko poigramo s toplimi barvami (rumena, oranžna), ki prostor dodatno ogrejejo. Lahko pa smo bolj pogumni in uporabimo tapete, tiskane na kovinski foliji, ki odbijajo vso svetlobo v prostoru. Učinek je resnično neverjeten. Kaj predlagate za spalnico in otroško sobo? Pomembno je, da se v spalnici počutimo varno in da nam je toplo, zato predlagam tapete, ki prostor otoplijo. To lahko dosežemo z barvami, ki so tople in prijetne. Lahko pa uporabimo tapete iz tekstilnih vlaken oz. šenilje, ki so izredno prijetne na otip in pogled. Uporabimo lahko tudi tapete iz naravnih vlaken, npr. bambusa ali trsja za bolj zenovsko počutje. Otroške sobe morajo biti prav tako prijetne in tople. Pri mlajših otrocih se izogibajmo preveč močnim bar-

vam, saj lahko delujejo agresivno in ne omogočajo počitka. Starejše otroke vključimo v izbiranje tapet, saj znajo sami najbolje povedati, kaj jim je všeč. Tukaj lahko izbiramo med številnimi otroškimi motivi, izberemo pa tiste, ki so jim najbolj pri srcu. Kaj pa za delovno sobo? Odvisno od tipa dela. Če imamo na primer bolj intelektualno delo (enako velja za študijske sobe), predlagam bolj umirjene tapete v toplih, pomirjajočih tonih. Če pa je delo bolj aktivno in dinamično, je dobro, da izberemo močnejše barve in vzorce. Tukaj so tudi zelo primerne Wallpower stenske grafike, kjer lahko izberemo motiv, ki nas dodatno spodbuja. Verjetno se nekateri še spomnijo mukotrpnega praskanja in odstranjevanja majcenih koščkov tapet s sten in patiniranja sten. Kako prepričati te dvomljivce? Zakaj so današnje tapete boljše, v čem se razlikujejo od tapet iz 70. let?

Zanimivo je, da so včasih najbolj skrite stvari najpomembnejše. Prav na področju tehnologije izdelave tapet so te doživele največji razvoj, ki pa ga opazimo šele, ko je treba tapete namestiti ali odstraniti. Včasih so bile tapete narejene na papirnati osnovi, zato smo tapete mazali tudi po hrbtni strani, da se je papir napil in smo lahko z njim lažje delali. Papir se tudi krči in razteza, kar se je poznalo pri stikih, ki so se pod določenimi pogoji skrčili, spet drugje raztegnili. Največja težava pa je nastopila pri odstranjevanju teh tapet. Ker se papir hitro strga, smo ga lahko odstranjevali samo v majhnih koščkih, kar je bilo mukotrpno opravilo. K tej težavi pa je dodatno prispevala še uporaba napačnega lepila (mojstri so včasih zaradi lažjega dela k lepilu za tapete dodajali lesno lepilo), ki se je na steni zatrdilo in je postala odstranitev tapete skoraj nemogoča. Moderne tapete so narejene kot netkane tekstilije (ang. Non-Woven), ki so ambient dizajn 33


TAPETE SO SE VRNILE

po strukturi papirju podoben material, vendar iz močnejših tekstilnih vlaken. Netkane tekstilije se zaradi močnejše strukture ne krčijo, zato mazanje hrbtne strani tapete ni potrebno. Lepilo za tapete nanesemo na steno, tapeto pa nato kar suho polagamo. Ker se material ne krči, ostanejo stiki po osušitvi tapete taki kot pri polaganju. Take tapete tudi ne tvorijo mehurjev, zato smo lahko takoj po polaganju prepričani v dober rezultat dela in naslednji dan ne bo neprijetnih presenečenj. Najpomembnejša sprememba pa je pri odstranjevanju teh tapet. Ker je kakovostna netkana tekstilija običajno dvoslojen material, se pri odstranjevanju najprej loči zgornja plast tapete, ki preprečuje dostop vode do spodnje strani. Nato preostalo plast dobro namočimo z vodo, kar stopi lepilo za tapete, ki je vodotopno. Preostanek tapete nato enostavno odstranimo v enem ali večjih kosih. Po osušitvi in morebitnih manjših popravkih površine je le-ta pripravljena za polaganje nove tapete. Treba je omeniti še lepilo za tapete, ki mora biti kakovostno. Za domačo 34 ambient dizajn

uporabo se najpogosteje uporabljajo lepila v prahu, ki pa potrebujejo malce daljši čas priprave, pa tudi moč lepljenja imajo manjšo, zato so primerna za lažje tapete. Boljša izbira so profesionalna toplo mešana lepila, pripravljena za uporabo. Na voljo so v več kakovostih za lažje, srednje, težke in zelo težke tapete (več kot 550 g/m�). So pa ta lepila dražja, zato se je treba pred polaganjem posvetovati, katero lepilo je najprimernejše. Kako se tapete povezujejo s svetili in z ogledali? Tapete so lahko poudarek ali ozadje. Na vsak način je treba svetila in dodatke prilagoditi izbranim tapetam in obratno. Dober rezultat bo le, če bomo vedeli, kakšen učinek želimo doseči in bomo elemente med seboj dobro uskladili. So pa tapete lepo ozadje tudi za slike – novejši trend v oblikovanju galerij je uporaba barvnih tapet kot ozadje namesto bele barve. Zanimivo je tudi, da so nekatere moderne tapete na kovinski osnovi podobno kot ogledala odsevna telesa, ki odsevajo barve in oblike prostora okoli sebe. Tako se še bolj povežejo z elementi, ki jih obkrožajo.

Ali lahko v prostoru, ki je opremljen z modernim pohištvom iz Ikee, s tapetami in z drugimi dodatki ustvarimo vtis prestiža, elegance? Tako kot pri moderni modi velja tudi pri interjerju načelo mix and match oziroma mešano in ujemajoče. To pomeni, da lahko med seboj kombiniramo različne sloge in izdelke različnih kakovosti. Tako lahko enostaven kos pohištva kombiniramo z bogato tapeto, da dosežemo prestižen učinek ali pa obratno. Edina omejitev je naša domišljija … Kaj izbrati, če ne želimo tapete, navadna zidna barva pa nam ni všeč, ker želimo posebno steno? V tem primeru predlagam, da si ogledamo strukturne tapete, ki so videti, kot da bi na steno nanesli pesek, zlate lističe, kristale ali podobno. Dolgočasne stene lahko poživijo tudi stenske nalepke. Te so lahko majhne ali velike, eno- ali večbarvne. Možnost pa so tudi 3Ddekorativne plošče, ki naredijo resničen učinek prostorske globine. Možnosti je za vsak okus (in oko) nešteto.


ambient dizajn 35


ŽIVOB MADR STANO

36 ambient dizajn


BARVNO RIDSKO OVANJE [ Besedilo: Ambient dizajn] [ Foto: Freshome.com ]

Dobrodošli v barvitem stanovanju, ki navdušuje s svojim veseljem in številnimi lepimi podrobnostmi. Stanovanje se nahaja na podstrešju hiše v centru vznemirljivega in živahnega mesta, v katerem so vidni vplivi arabske arhitekture.

◀ Na drugi strani zgornjega nadstropja se nahaja delovna soba, ki je opremljena v sodobnem maroškem slogu in daje vtis terase. Zaradi velikega strešnega okna se prostor kopa v izobilju svetlobe. ambient dizajn 37


ŽIVOBARVNO MADRIDSKO STANOVANJE

Roza barva je barva ljubezni,

Po prenovi podstrešja je nastalo svetlo, izbrano in osvežujoče bivalno okolje za par. Avtor te sijajne prenove je arhitekt Charlie Diaz, ki se je odločil za estetsko in uživaško stanovanje.

38 ambient dizajn


, neĹžnosti, topline in varnosti.

Stanovanje je s svojimi 90 kvadratnimi metri zasnovano tako, da je razdeljeno v dve nadstropji. V spodnjem nadstropju najdemo dnevno sobo, kuhinjo in toaletne prostore, zgornji del pa je zasnovan drugaÄ?e, bolj intimno, saj je prvi jutranji pogled iz postelje namenjen tuĹĄu.

stylus magazine 39


ŽIVOBARVNO MADRIDSKO STANOVANJE

40 stylus magazine


ambient dizajn 41


SVETLA IN BAR ZA LJUBITELJE

42 ambient dizajn


RVITA HIŠICA E DESKANJA

[ Besedilo: Ambient dizajn] [ Foto: Onekindesign.com ]

Prijetno podnebje in izjemen razgled na morje naredita iz te obalne počitniške hišice v New Jerseyu resnično prvovrstno zatočišče. Hišo v slogu 60. let je zasnovala oblikovalka Mona Ross Berman. Hišica naravnost očara s svojo belino, premišljeno izbranimi barvami in z geometrijskimi vzorci. Ta novi dekorativni trend se v izvirniku imenuje ‘california surfer chic’ oziroma slog kalifornijskih deskarjev. »To sicer ni pravi slog, a želela sem se izogniti klišejem. Na obalah New Jerseya lahko na vsakem koraku naletiš na hiše v slogu vzhodne obale,« pravi Mona Berman. ambient dizajn 43


SVETLA IN BARVITA HIŠICA ZA LJUBITELJE DESKANJA

Deskarski slog daje sproščen, ležeren občutek, ki na nov način preoblikuje elegantno opremo. Osnova vsega je bela barva penečih morskih valov, preko njih pa se zliva niz barv, značilnih za šestdeseta leta. Izobilje oranžne, rumene in turkizne služi dvojnosti ambienta, kjer so sproščenost, počitek in zabava enako pomembni, pač glede na del dneva, družbo ali razpoloženje. Svetle barve in živahni vzorci poživijo belino dnevne sobe. Maroški tabureji so značilnost Mone Berman, saj pravi, da so odlično dodatno sedišče.

44 ambient dizajn


Izhodišče za barvno paleto je bila kuhinjska miza. Mona R. Berman pravi: »V počitniški hiši ti je velikodušno dovoljeno, da se prepustiš zabavi in ležernosti.« ambient dizajn 45


SVETLA IN BARVITA HIŠICA ZA LJUBITELJE DESKANJA

Celotna hiša je večinoma oranžna, rumena, turkizna in bela, samo tu in tam je malce rožnate. 46 ambient dizajn


Bambusova tapeta daje elegantno ozadje družinskim fotografijam nad barom. Vse v tej dnevni sobi se vrti okrog živobarvnih poudarkov, kljub vsej barvitosti pa je zadržana. Osnovna barva je bela – beli zidovi, bel kamin. Tako se v njej lažje zadržuješ cel dan.

ambient dizajn 47


SVETLA IN BARVITA HIŠICA ZA LJUBITELJE DESKANJA

»Vrata sušilnice bi lahko bila izgubljena priložnost – le še ena bela vrata več, a po razmisleku smo ugotovili, da to ni potrebno. V oranžni barvi so postala vidna in nekaj posebnega. Dojemamo jih kot umetnino,« pravi Mona Berman.

48 ambient dizajn


»Kuhinja je klasika, brezčasna kakovost, a z nekaj zabavnimi pljuski barve ni več statična in predvidljiva,« ugotavlja Mona Berman.

ambient dizajn 49


SVETLA IN BARVITA HIŠICA ZA LJUBITELJE DESKANJA

Spalnica je preprosta in malce staromodna. Paleto sestavljata rožnata in marelična ter turški vzorec na tkaninah in cikcak vzorec v Missonijevem slogu.

50 ambient dizajn


V kopalnici geometrijski vzorec v azurno modri barvi ustvarja obÄ?utek pretiravanja in brezmejnosti. ambient dizajn 51


NAVDIHUJO STREŠNO ST VSTOCKHO 52 ambient dizajn


[ Besedilo: Ambient dizajn] [ Foto: Freshome.com ]

OboĹžujemo projekte z drznimi barvnimi nasprotji, pri katerih ne trpi slog. Temu opisu ustreza razgibano in prostorno 223 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Stockholmu.

OÄŒE PODTANOVANJE OLMU ambient dizajn 53


NAVDIHUJOČE PODSTREŠNO STANOVANJE V STOCKHOLMU

Podstrešno stanovanje s sedmimi sobami je izbrana mešanica barv, sodobnega in klasičnega pohištva ter privlačnih dekorativnih elementov. Osrednji prostor v hiši je dnevna soba z dvema velikima naslonjačema, ki sta popolna za sprejemanje gostov. Od sivih zidov odstopajo žive barve, ki krasijo blazine, preprogo in slike. Klasičen kamin, lesena miza na sredini in lestenec prispevajo k edinstvenemu vzdušju. Kuhinja je zelo moderna in edini prostor v stanovanju, za katerega je značilna preprosta barvna paleta. Preostalo stanovanje kar kipi od energije in raznolikosti.

54 stylus ambient magazine dizajn


Stockholm skriva celo zbirko veliÄ?astnih stanovanj s prikupnimi kombinacijami starih, prenovljenih podrobnosti in sodobnih prostorskih reĹĄitev s sodobnimi poudarki.

ambient dizajn 55


NAVDIHUJOČE PODSTREŠNO STANOVANJE V STOCKHOLMU

Stockholm je slikovito mesto, znano predvsem po svoji znameniti legi, saj središče mesta leži na številnih otočkih jezera Mälaren. Od tod tudi ime »mesto na vodi« oziroma »severne Benetke«.

56 ambient dizajn


ambient dizajn 57


ID Č N ‘Z M

58 stylus ambient magazine dizajn


Tina Koder Grajzar, oblikovalka avtorske idrijske čipke

DRIJSKA ČIPKA NI SAMO ZA STARE MAME’

[ Besedilo: Danijela Cigale ] [ Foto: Arhiv Tine Koder Grajzar, idrijalace.org ]

Tina Koder Grajzar je mlada oblikovalka avtorske idrijske čipke, ki deluje kot samostojna ustvarjalka v kulturi. Proti koncu študija na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo je začela na čipko gledati drugače. Čipka ji je postala nov oblikovalski izziv, medij, v katerem se lahko likovno izraža. Avtorska čipka je zadnjih nekaj let tudi središče njenega oblikovalskega zanimanja. In še vedno je očarana nad čipko ... ambient dizajn 59


intervju: TINA KODER GRAJZAR

»Čipka je kot šepet – lahko ga zares razumel, moraš priti bl

Kdaj si spoznala, da sta s čipko usodno povezani in da se boš z njo ukvarjala profesionalno? To sem spoznala nekje proti koncu študija, ko sem se začela vedno bolj intenzivno ukvarjati z oblikovanjem idrijske čipke. Odkrila sem, da nosi v sebi velik ustvarjalni potencial in bolj ko sem se ji posvečala, večji izziv mi je predstavljala. Kako se avtorska čipka razlikuje od idrijske čipke? Avtorska čipka ne nastaja na osnovi vzorcev, prevzetih iz dediščine, ampak na osnovi novih vzorcev, ki jih danes nariše nek oblikovalec, umetnik ipd. V širšem smislu bi sicer lahko rekli, da je tudi ‘stara’ čipka avtorska, saj je tudi zanjo nekoč nekdo izrisal vzorec. Vendar pa se takrat avtorstvu ni pripisovalo večjega pomena. Stari vzorci največkrat niti niso podpisani, zato so sčasoma ponarodeli. Avtorska čipka je torej novejši, sodobni pojav. Ni pa vsaka sodobna čipka tudi avtorska čipka, saj mora ta ustrezati tudi kriterijem inovativnosti in likovne kakovosti. Moja čipka je avtorska idrijska čipka, saj izhajam iz tega okolja in pri izvedbi uporabljam nabor tehnik idrijske čipke. Tudi večina drugih oblikovalcev avtorske čipke po svetu tehnično izhaja iz čipkarske tradicije svojega okolja, ki pa jo uporablja bolj ali manj prosto. Vzorci so torej avtorski, tehnika izdelave pa nosi pečat določene čipkarske tradicije.

60 ambient dizajn

Kaj ti pomeni čipka? Kakšen je tvoj odnos do tradicije in rokodelstva? Čipka je neločljivo povezana z mojim življenjem, saj sem odraščala v Idriji, kjer sem tudi devet let obiskovala čipkarsko šolo. Moja mama v okviru družinskega podjetja Studio Koder, d. o. o., že od leta 1990 dalje vodi prodajno galerijo idrijske čipke, kjer sem tudi sama pogosto pomagala in na različne načine sodelovala, tako da sem res že od malega v stiku s čipko. Čeprav kot oblikovalka vedno stremim k novim in svežim idejam, dediščino zelo spoštujem. Svoje delo dojemam kot nadgradnjo tradicije in ne kot preloma z njo. Dediščina idrijske čipke je zame eden od virov navdiha pri ustvarjanju sodobnih izdelkov, rokodelstvo pa je moj vsakdanjik. Rada ustvarjam z rokami, to mi je v prav posebno zadovoljstvo. Ni naključje, da se vse več ljudi loteva rokodelskih konjičkov, tudi klekljanja. Tradicionalna čipka je bela. Kako kupci sprejemajo čipko v modnih barvah? Različno. Večina mojih strank me obišče prav zato, ker jim je moja pisana čipka všeč. Se pa najde tudi kakšen naključni obiskovalec, ki mi kar naravnost pove, da mu je klasična belina še vedno ljubša. To sprejemam, vsak ima pravico do svojega mnenja in vsak ima po svoje prav. Sicer pa tudi sama občasno uporabljam bel sukanec, belo barvo imam načeloma rada.


a slišiš, da pa bi liže.« Tina Koder Grajzar

Idrijsko čipko povezujemo največkrat s prtički, z zavesami, mašnimi prti … Kje in na kakšen način lahko uporabimo avtorsko čipko? Na vse navedene načine. Dobimo pač sodoben čipkast prtiček, zaveso s čipko, mašni plašč. Avtorska čipka sledi sodobnemu načinu življenja in če se nek kos tekstila še vedno uporablja, ga lahko krasi tudi čipka. Nekateri izdelki, ki so bili še ne tako dolgo nazaj zelo priljubljeni – na primer čipkasti ovratniki in zapestniki –, so danes skoraj utonili v pozabo. Pojavljajo pa se novi izdelki. Pomemben del avtorske čipke je nakit, ki ga klasična idrijska čipka skoraj ni poznala. Kateri je tvoj najljubši unikatni oblikovalski kos? Težko bi izbrala samo enega. Ponavadi mi je najljubši tisti, ki je najbolj ‘svež’ ali pa celo šele nastaja. Kako mladi sprejemajo tradicionalno in avtorsko čipko? Ali cenijo ročna dela? Odvisno od domače vzgoje. Na splošno mladi avtorsko idrijsko čipko sprejemajo veliko bolje od tradicionalne. Včasih so kar presenečeni nad dejstvom, da idrijska čipka ni samo ‘za stare mame’. Tudi zaradi teh novih generacij se mi zdi pomembno, da se idrijska čipka nenehno razvija in stopa v korak s časom. Obrti, ki tega ne zmorejo, namreč počasi utonejo v pozabo.

ambient dizajn 61


intervju: TINA KODER GRAJZAR

Je čipka izdelek, ki ga je mogoče dobro tržiti? Zelo je odvisna od širših dogajanj v svetu. Gospodarska kriza na trženje čipke vsekakor ne vpliva ugodno, saj se ljudje ob manjšanju prihodkov najprej odpovejo nenujnim, luksuznim izdelkom, kar čipka prav gotovo je. Na srečo pa se uspešna slovenska podjetja vedno bolj zavedajo promocijske vrednosti poslovnih daril z idrijsko čipko. Čipka sicer nastaja po vzorcu, pa vseeno je vsak izdelek unikat. Koliko časa nastaja posamezni izdelek? Ali lahko pri tako zamudni izdelavi narediš izdelke na zalogo? Izdelki nastajajo različno dolgo, odvisno od velikosti in zahtevnosti izdelave. Vsakemu izdelku priložim certifikat, na katerem je navedeno tudi število ur, ki sem jih potrebovala za klekljanje. Seveda je tu še čas, porabljen za oblikovanje izdelka, ki pa ga ne štejem zraven, ker ga je zelo težko opredeliti. Večjih zalog pri takem načinu dela res ne morem imeti in to tudi ni smiselno. Trudim pa se, da imam v svoji prodajni galeriji vedno na zalogi nekaj kosov najbolje prodajanih izdelkov in tudi kakšno novost.

62 ambient dizajn

Kje poiščeš navdih za avtorsko čipko? Največkrat v naravi, pa tudi v zgodovini umetnosti in oblačenja ter v dediščini idrijske čipke, ki jo interpretiram na nov način. Ko ustvarjaš čipko za oblačila, kaj nastane prej – čipka ali ostali deli oblačila? Tehnično najprej nastane skica oblačila s predvidenim mestom za čipko. Idejno pa oblačilo in vzorec čipke nastajata hkrati, saj imajo moja oblačila vedno neko zgodbo, ki ji sledim tako v linijah oblačila, barvi kot tudi vzorcu čipke. Čipka je vedno oblikovana in izdelana posebej za določeno oblačilo, tam kjer se čipka tesno prilega telesu, je vzorec izrisan kar po kroju oblačila. Na oblačilo nikoli ne nanašam naključnih kosov čipk, ki jih imam na zalogi. Ali kdaj razmišljaš, da bi se z avtorsko čipko podala v tujino? Ja, ampak za začetek le v virtualni obliki spletne trgovine. Ali ti čipka nudi dovolj izzivov, da lahko tudi strokovno rasteš? Zaenkrat da. Sicer pa zelo rada sodelujem z umetniki in oblikovalci z drugih področij ustvarjanja in si tako širim obzorje.


ambient dizajn 63


64 ambient dizajn


SODOBNA POČITNIŠKA HIŠA, SKRITA V NARAVI [ Besedilo: Ambient dizajn] [ Foto: Onekindesign.com ]

Kako umestiti hišo v tako lepo okolje, kot je to v okolici mesta Aspen v ameriški zvezni državi Kolorado? Ta naravnost osupljiva hiša je zgrajena iz 300 let starega lesa bivšega skednja, zidovi so oblečeni v drobljeni kamen okoliškega izvora, dodana so neznansko velika panoramska okna. ambient dizajn 65


SODOBNA POČITNIŠKA HIŠA, SKRITA V NARAVI

Ena prvih hiš, zgrajena na izjemno ekskluzivni lokaciji Red Mountain v mestu Aspen, je doživela popolno obnovo in manjšo širitev. Ta rustikalna smučarska koča je 30 let živela v negotovosti, nato pa jo je podjetje Opeenheim Architects rešilo propada. 300 m² velika počitniška hiša stoji na zemljišču, površine 1.000 m², po katerem vijuga potoček. Hiša ima po prenovi štiri spalnice. Notranjosti hiše je bila namenjena prav posebna pozornost. Hiša je neverjetno skromna in asketska. Podjetje je hišo uredilo v japonskem duhu – lepoti grobega in nedodelanega (wabi sabi).

66 ambient dizajn


Hišo je zasnoval arhitekt Chad Opeenheim iz biroja Opeenheim Architects, ki je tudi lastnik hiše.

ambient dizajn 67


SODOBNA POČITNIŠKA HIŠA, SKRITA V NARAVI

Združena z okolico Hiša želi kar najmanj posegati v naravne vire in se na neprisiljen način združiti z gozdom, gorami in s potokom. Sončne celice skrbijo za potrebno električno energijo in ogrevano vodo, medtem ko neznansko velike izolirane steklene površine brišejo mejo med notranjim in zunanjim svetom – krepijo povezanost z okoljem in globoko spoštovanje do njega.

68 ambient dizajn


Skrite podrobnosti Ko so vrata zaprta, postanejo 'nevidna', saj se zlijejo z lesom starega skednja. Z izjemo vhodni vrat so vsa vrata brez okvirjev in obiÄ?ajnih kljuk. Tudi vse napeljave in odtoki so skriti. Namesto kljuk so na vratih zgolj ozki trakovi brona, kar arhitekt imenuje 'potezne konice noĹža'.

ambient dizajn 69


SODOBNA POČITNIŠKA HIŠA, SKRITA V NARAVI

Globoka sončno rumena je edini barvni poudarek.

70 ambient dizajn


Brisanje mej Steklene površine brišejo mejo med notranjim in zunanjim svetom. Višina nekaterih oken presega 4 metre, nudijo pa osupljiv pogled na gore, potok in vrt. Oprema je prav tako minimalistična, prevladujejo nevtralne barve: siva, rjava, črna in bela in to v odtenkih, ki se ne tepejo z zunanjo pokrajino.

ambient dizajn 71


SODOBNA POČITNIŠKA HIŠA, SKRITA V NARAVI

72 ambient dizajn


ambient dizajn 73


74 ambient dizajn


Pomlad v stanovanju

RAZNOLIKOST VZORCEV, BARV IN SLOGOV [ Besedilo: Tina Trtnik, Dizajna.si, in Danijela Cigale ] [ Foto: Houzz.com ]

V svoj dom lahko vnesemo pridih pomladnega, svobodnega duha in igrivosti s pomočjo tapiserij in tekstilij. Z barvami in naravnimi odtenki je stanovanje lahko lepo, vendar s potiski in z vzorci prostoru vdahnemo čar. Seveda ni treba veliko. Če se odločimo za potiske in barve samo na blazinah, je lahko stanovanje s takim načinom osvežitve hitro in poceni preurejeno in prav tako tudi povrnjeno v prejšnje stanje. Sprostite svoj oblikovalski potencial in si upajte! ambient dizajn 75


RAZNOLIKOST VZORCEV, BARV IN SLOGOV

Cvetoča siva Manjše površine razgibanih vzorcev ali različnih barv dajo vsakemu prostoru prav poseben videz in svežino. Podrobnosti lahko naredijo razliko med lepim in izrednim dizajnom. Zato si upajte in pojdite iz okvirjev in vdahnite svojemu bivalnemu prostoru karizmo.

76 ambient dizajn


ambient dizajn 77


RAZNOLIKOST VZORCEV, BARV IN SLOGOV

Tradicionalno ali klasično? Upoštevajte ravno pravo mero barv, vzorcev in tekstur, ki bodo delovali elegantno in izbrano, ne pa načičkano, pretirano ali starinsko. Tradicionalne in klasične barve, vzorce in blago lahko obudimo nazaj v življenje na nov, svež način, če jih nadgradimo z modernimi barvami ali kombiniramo z modernim pohištvom.

78 ambient dizajn


ambient dizajn 79


RAZNOLIKOST VZORCEV, BARV IN SLOGOV

Skrivnostna modra Osvežite nevtralne kose pohištva z dodatki svežih, živih barv in vzorcev, kar bo naredilo veliko spremembo na enemu kosu ali pa na celotni sobi, stanovanju. Ob tem se osredotočite na ves tekstil – zavese, oblazinjenje, preproge … Upoštevajte kombinacije različnih vzorcev in motivov, damask z grobimi materiali in šahovnico v kombinaciji z rožami, npr. črno-belo v kombinaciji z močnimi barvami …

80 ambient dizajn


ambient dizajn 81


RAZNOLIKOST VZORCEV, BARV IN SLOGOV

Smaragdno zelena Smaragdno zelena je barva leta 2013. Je barva, ki spodbuja ravnotežje in harmonijo. Ni treba zamenjati sedežne garniture ali zaves, da bo vaše stanovanje v koraku z modo. Dovolj bo že osvežitev z dodatki v smaragdno zeleni barvi.

82 ambient dizajn


ambient dizajn 83


84 ambient dizajn


Slog Audrey Hepburn lahko prenesemo tudi v notranje opremljanje

NEKAJ NEVTRALNEGA, NEKAJ BLEŠČEČEGA, NEKAJ SEZONSKEGA [ Besedilo: Danijela Cigale ] [ Foto: Houzz.com, Onekindesign.com ]

Katere dodatke izbrati? V kateri barvi naj bodo? Eni, dveh? Izberite preprosto, elegantno, drugačno.

ambient dizajn 85


NEKAJ NEVTRALNEGA, NEKAJ BLEŠČEČEGA, NEKAJ SEZONSKEGA

Izbira pohištvenih dodatkov je

To načelo sestavljanja stajlinga

prav tako zapletena kot ustvar-

lahko prenesemo tudi v notranje

janje osebnega modnega sloga.

opremljanje:

Mala črna obleka je modni 'must have' vsake ženske garderobe.

Preprosti večji elementi naj bodo

Audrey Hepburn nam je pokaza- v nevtralnih odtenkih. Ogledala, la, kako ustvariti osupljiv stajling: kovinski dodatki in dodatki s kriobleka preprostega kroja, sonč-

stalčki vnesejo v prostor glamur

na očala, kos ali dva vpadljivega

in eleganco. Sezonske dodatke

nakita ter sezonski dodatki (sa-

spreminjamo glede na letni čas,

lonarji, balerinke, ruta, baretka,

praznik, počutje …

dežni plašč …).

86 ambient dizajn


Dobrega sloga se najlažje učimo na primerih, zato smo izbrali nekaj zanimivega slikovnega gradiva. Z upoštevanjem tega načela ne ustvarimo le zadržanega elegantnega prostora.

ambient dizajn 87


NEKAJ NEVTRALNEGA, NEKAJ BLEŠČEČEGA, NEKAJ SEZONSKEGA

Barvita eleganca Elegantna peščena, simetrija, urejenost ... Vas prevelika harmonija v prostoru dolgočasi? Ustvarite drugačno vzdušje z barvami. Kupite nove blazine in pretapecirajte fotelj oziroma stole. Z nekaj truda lahko ustvarite tudi barvno ujemajoče umetniško delo.

88 ambient dizajn


ambient dizajn 89


NEKAJ NEVTRALNEGA, NEKAJ BLEŠČEČEGA, NEKAJ SEZONSKEGA

Mešano in ujemajoče V celoto povežite elemente in dodatke, ki na prvi pogled nimajo veliko skupnega. Skupni imenovalec naj bo barva, kovinski sijaj, … V središče postavite element, ki pritegne poglede.

90 ambient dizajn


ambient dizajn 91


NEKAJ NEVTRALNEGA, NEKAJ BLEŠČEČEGA, NEKAJ SEZONSKEGA

Različni odtenki iste barve Različni odtenki iste barve ustvarijo harmoničen prostor, teksture pa preženejo dolgočasje. S svežim cvetjem povabite v prostor življenje.

92 ambient dizajn


Vnašanje elementov tujih kultur Tapete v azijskem slogu, izdelki iz trsja in bambusa ter maroški tradicionalni izdelki v sodobnih barvah so hvaležen element. Z nekaj tovrstnimi dodatki lahko ustvarimo zanimiv in sodoben bivalni prostor z značajem.

ambient dizajn 93


94 ambient dizajn


[ Besedilo: Ambient dizajn ] [ Foto: Prostorama.si ]

Petra in Damijan sta mlad par s psom, ki je imel v 80 m� veliki mansardi družinske hiše že urejeno začasno stanovanje, vendar ker sta ga želela funkcionalno preurediti in vzpostaviti barvno nit skozi vse prostore, sta na pomoč poklicala Prostoramo. Dolgočasna predsoba je bila dovolj prostorna za čudovito razgibano zeleno kompozicijo knjižnih polic. Pisani tabureji v barvah kavča so tudi v predsobi in jih par lahko po potrebi premika. ambient dizajn 95


Par je prišel v Prostoramo z že izoblikovano željo po kombinaciji treh živahnih barv tropskega sadja in pisani sedežni garnituri, nad katero sta se navdušila v projektu Colorama. Funkcionalna rešitev stanovanja je zahtevala nekaj gradbenih posegov in rušitev sten, prenova pa je zajela tudi vsa okna in notranja vrata, zato je glavni prostor dobil panoramska vrata, skozi katera stanovalca občudujeta čudovito naravo. Menjava vseh talnih oblog je prostore poenotila in povezala. Oljen hrastov tehno parket je prinesel v prostor toplino, hkrati pa je dovolj odporen na morebitne praske pasjih krempeljčkov. Obstoječo Ikeino belo kuhinjo so obdržali, dokupili eno omarico, nove fronte in ročaje, mizar pa je izdelal nov pult. 96 ambient dizajn


»Ko sva se odločila za prenovo stanovanja, sva se spraševala, kako in kaj. Prostoramo je predlagala prijateljica in Google naju je usmeril k Živi in Špeli. Že po prvem spomladanskem sestanku z Živo (nome est omen) v pisarni ob Ljubljanici smo se ujeli. Vedela sva, da je bila odločitev prava. Živa Živina idejna rešitev je konec prejšnjega leta zaživela. Zdaj se nič več ne sprašujeva, kako in kaj. Uživava v novem domu, ki nama je pisan na kožo.« Petra in Damijan

ambient dizajn 97


S prenovo sta lastnika dobila tudi udobno moderno kopalnico s pralnim kotičkom. Vgradne luči v dekorativnih nišah nad wcškoljko pričarajo romantično vzdušje. Temno siva keramika je položena samo na najnujnejših mestih, drugje so stene pobarvane s pralno barvo v ciklamnem odtenku. Ker je razgled skozi okno na bližnje gospodarsko poslopje stanovalca motil, sta se odločila za potiskano satinirano folijo z organskim motivom, ki se sklada z dekoracijo v vazi.

98 ambient dizajn


Ko so iskali rešitev za delovni kotiček v dnevni sobi, se je rešitev za pasji kotiček ponudila kar sama – pasja 'utica' in računalniška mizica sta skriti za ciklamnim panelom iz pleksi stekla, ki skrije hrbtišče televizije. Luknje v vratcih so najbolj všeč Lordu, saj skoznje rad moli smrček.

Še več fotografij projekta si oglejte na www.prostorama.si. ambient dizajn 99


LLSTO Večnamenski ergonomski stol z zenovsko dušo

[ Besedilo: Danijela Cigale ] [ Foto: Luka Ločičnik, LLstol.si ]

100 ambient dizajn


OL Iz krajše delavnice na Fakulteti za arhitekturo se je rodil LL stol, nekakšen »ljudski« stol, ki je namenjen predvsem mladim. Študent arhitekture in avtor stola Luka Ločičnik je kot prvi slovenski oblikovalec pridobil sredstva za izdelavo prve serije stolov na internetni platformi Kickstarter. ambient dizajn 101


LL STOL

Kako se je rodil LL stol in komu je namenjen? Projekt se je začel kot krajša delavnica na Fakulteti za arhitekturo na temo oblikovanja stola. Želel sem oblikovati čim bolj enostaven stol iz čim manjšega števila elementov. Želeli smo doseči tudi večnamenskost uporabe izdelka. Tako je z raziskovanjem in s preizkušanjem nastal L-element, ki je ustrezal ergonomskim zahtevam za udobno sedenje in omogočal večnamenskost. Stol je namenjen predvsem študentom in mlajšim družinam z manjšimi stanovanji, kjer lahko pride večnamenskost stola najbolj do izraza. Kaj je Kickstarter in zakaj ste se kot prvi slovenski oblikovalec odločili zanj? Kickstarter je internetna platforma, ki omogoča kreativcem različnih profilov, da pridobijo sredstva za izvedbo projektov z množično podporo ljudi. To je tako imenovani crowdfunding, kjer namesto 102 ambient dizajn

najema kredita za pridobitev zagonskih sredstev ali iskanja investitorja sredstva dobiš s prednaročili izdelkov. Za Kickstarter smo izvedeli ravno v obdobju, ko smo imeli izdelanih nekaj prototipov in smo se pogovarjali o izdelavi prve prodajne serije, vendar zanjo nismo imeli prednaročil ali denarja. Kikckstarter je bil idealen. Ob morebitnem uspehu bi pridobili potrebna sredstva in hkrati že prva naročila. Na srečo smo projekt uspešno zaključili in ravno dokončujemo del Kickstarter serije, da jo razpošljemo našim podpornikom. Zakaj poimenovanje LL stol? Ker je stol sestavljen iz dveh elementov oblike črke L. Ime je bilo sprva delovni naslov, nato pa se je nekako obdržal. Koliko stolov ste do danes že izdelali oz. prodali? Skupaj s Kickstarter serijo okoli 200 prodanih stolov in nekaj več izdelanih.

Kako je javnost sprejela stol, ki nima štirih običajnih nog? Večinoma pozitivno. Največ kritik je bil stol deležen glede udobja, kar je seveda po fotografijah težko soditi, tisti, ki so stol preizkusili, pa so bili večinoma pozitivno presenečeni. Ne moremo pričakovati, da bi bil stol všeč vsem, saj je stol vendarle neobičajen. Mislim, da je stol ljudem všeč tudi zato, ker ima neko logiko, ki ne izhaja iz oblike, ampak je ta nastala kot plod raziskave materiala, ergonomije in uporabnosti. Prebrala sem nekaj zlobnih ali bolje rečeno zavistnih komentarjev na račun stola. Kako zavračate očitke tistih, ki trdijo, da je stol narejen iz dveh ukrivljenih desk, da ni oblikovalski presežek, da je stol tako preprost, da je primeren le za Ikeo, da je cena absolutno previsoka …? Vsakega komentarja sem vesel in z večino se strinjam. Nenazadnje gre le za dve ukrivljeni deski in to je bil tudi naš


cilj – oblikovati preprost stol iz oblikovno enakih elementov v enem materialu. Veliko truda smo vložili, da smo na poti od ideje do izvedbe obdržali to enostavnost. Prav tako nima stol nikakršne želje, da bi bil oblikovalski presežek, prav nasprotno. Seveda je pomembna tudi njegova pojavnost, razmerja, vendar oblika ni bila primarnega pomena. Strinjam se tudi, da je stol primeren za Ikeo, vendar zaenkrat ne razmišljamo o tem, da bi stol prodal Ikei. Naš koncept je bil zasnovan tudi na osnovi izrabe potencialov, ki jih imamo v Sloveniji in zaenkrat delujemo v teh okvirjih. Želja je bila, da bi stol postal nekakšen »ljudski stol« mladih ljudi in da bi ga tržili po čim nižji možni ceni. Vendar bolj kot smo se seznanjali s trgom in dejansko začeli vstopati na trg, bolj je postajalo jasno, da naše ideje niso realno izvedljive. Če bi želeli obdržati naš prvotni koncept prodaje, bi imeli verjetno dve možnosti: ali idejo prodati za nekaj evrov Ikei in

naj ona trži in proizvaja stol ali pa ga proizvajati na Kitajskem. Stol tržimo sami brez posrednikov. Če želimo s stolom nastopiti na svetovnem trgu in stol ponuditi tudi drugim prodajalcem, proizvodnjo pa obdržati v Sloveniji, mora biti stol v srednjem cenovnem razredu. Pogosto morajo priti pohvale iz tujine, da te domača javnost začne ceniti. Ker je stol precej zenovski, me zanima, ali ste poskusili že na japonskem trgu? Ja, res je. Velikokrat tuji izdelki na našem trgu veljajo za boljše in dokler se domači izdelki ne uveljavijo na svetovnem trgu, niso tako zanimivi in cenjeni. Japonska se nam zdi zelo zanimiva za naš stol, ker pa je japonski trg zelo zahteven, na katerega želimo biti pripravljeni, ciljamo na nekatere druge države pred Japonsko. Stol je uporaben in prilagodljiv. Kaj vse lahko sestavimo? Odvisno od števila elementov, ki jih upo-

rabljamo. Iz osnovnih dveh lahko poleg stola sestavimo še mizico oziroma klop ali uporabljemo element kot podporo pri ležišču. Enostavno zlaganje elementov skupaj je praktično, ki tako zavzamejo zelo malo prostora. Z uporabo večjega števila elementov lahko sestavimo tudi knjižne police ali omaro in različne površine za sedenje, ležanje – kot nekakšno »krajino«. Ali je stol tudi udoben? Oblikovanje osnovnega L-elementa in njegovo dimenzioniranje je bilo sprva namenjeno stolu in njegovi ergonomiji, ker sem želel, da je stol udoben za sedenje in da je njegova večnamenskost le dodatna pridobitev. Seveda udobja stola ne smemo primerjati z ogromnim oblazinjenim naslanjačem, saj gre še vedno za leseni stol. Da bi povečali udobnost stola, so na voljo tudi večnamenske ‘nogavice’ iz ambient dizajn 103


LL STOL pletenine. Osebno me ‘nogavice’ sicer ne prepričajo, saj delujejo bolj kot raztegnjene gamaše, ki jih je spletla babica iz ostankov volne, moram pa priznati, da so v študentskem slogu. Ali razmišljate morda o kakšnem elegantnejšem udobju, narejenem npr. iz usnja? Tekstilni dodatki so bolj kot udobju namenjeni uporabnikom, saj jim dopuščajo sooblikovanje in spreminjanje podobe stola. Dodatki so zasnovani tako, da jih lahko uporabljamo na različne načine in na različnih delih stola. Zaenkrat kakšnega povečanja udobja ne načrtujemo. Najprej želimo predstaviti stol z orehovim furnirjem, perforacijo in mogoče kakšen stol v barvi. Kakšen bo nadaljnji razvoj, je težko napovedati. Vse je odvisno od tega, kako uspešen ali neuspešen bo stol na trgu.

104 ambient dizajn

Pravite, da je stol LL namenjen vsem. Ali ga uporabljajo vaši stari starši? Kaj menijo o njem? Stol je namenjen predvsem mlajši in srednji generaciji. Stari starši ga ne uporabljajo, saj jim posedanje ni najbolj blizu oziroma zanj niti nimajo časa. So pa stol preizkusili in pohvalili. Bolj všečna jim je ideja kot sama pojavnost stola. Na lovorikah uspeha ne smemo zaspati, uspeh pa je težko ponoviti. Kako se spopadate s tem izzivom? Ali v tem trenutku že nastaja nov izdelek oz. ideja? Sedaj želimo še nekaj časa in energije posvetiti LL stolu in upamo na najboljše. Za razvoj novih izdelkov potrebujemo sredstva, zato je le-ta delno odvisen tudi od uspeha stola. Še letošnje leto pa želimo predstaviti nov manjši izdelek – pručko iz masivnega lesa.

Kako vidite svojo prihodnost v svetu arhitekture in oblikovanja? Težko bi rekel, kje se vidim, vendar če bom imel možnost, želim biti dejaven tako v oblikovanju kot tudi arhitekturi. Stvari se dopolnjujejo in vedno je zanimivo delati različne projekte. Trenutno ste na praksi v tujini. Kaj vam pomeni ta izkušnja in kaj vse pričakujete od nje? Pri razvoju LL stola sem imel priložnost bolje spoznati celoten proces razvoja izdelka od ideje, izvedbe do prodaje. Sedaj mislim, da imam podobno priložnost na praksi, da spoznam, kako poteka razvoj večjih projektov. Takšne izkušnje so zelo dobrodošle in pomenijo lažji prehod iz študija v poklicno delo.


ambient dizajn 105


106 ambient dizajn


SVETLO IN BARVITO STANOVANJE [ Besedilo: Ambient dizajn ] [ Foto: Onekindesign.com ]

Za večino so velikost in svetloba najpomembnejši vidiki hiše oziroma stanovanja. Nič se ne more primerjati z velikimi okni, ki zagotavljajo dovolj naravne svetlobe, ali z belimi stenami, ki dajejo vtis, da je prostor še večji in svetlejši.

ambient dizajn 107


SVETLO IN BARVITO STANOVANJE

To velja tudi za 80 m� veliko stanovanje, ki se nahaja v Madridu. S prenovo kuhinje so pridobili več prostora in svetlobe. V kuhinji so vgradili eno novo francosko okno, obstoječe pa povečali in stanovanje se naenkrat koplje v svetlobi in tudi majhen balkon je bolj uporaben in povezan s stanovanjem.

108 ambient dizajn


Izbira pohištva, belina sten in nekaj veselih dodatkov ustvarjajo vzdušje. Kuhinja je sicer doživela največjo vidno spremembo prenove, dejansko pa so okrasni predmeti glavni poudarek stanovanja.

ambient dizajn 109


SVETLO IN BARVITO STANOVANJE

110 ambient dizajn


Podedovani pohištveni elementi, ravne linije in les ustvarjajo podobo dnevno-bivalnega prostora.

ambient dizajn 111


SVETLO IN BARVITO STANOVANJE

112 ambient dizajn


Kavč, naslanjač, debela preproga, leseni stoli so le nekateri kosi preprostega okolja. Ledeno modra se lepo ujema s peščeno ter z odtenki lesa. Bistvo te hiše lahko povzamemo v nekaj besedah: svetloba, toplota, udobje.

ambient dizajn 113


Moderna sredi starih


duša starih zidov [ Besedilo: Ambient dizajn ] [ Foto: Onekindesign.com ]

Prenova stoletnega doma v sodoben dom je bila zasnovana za mlado družino z zelo sodobno estetiko. Podjetje Jessica Helgerson Interior Design je 100-letni hiši nadelo svežo podobo.

Rdeča barva predstavlja ogenj, radost. Je barva duše in srca, sreče in zvestobe.

ambient dizajn 115


116 ambient dizajn


Ustvarjalna obdelava vhoda vključuje lasersko odrezana ogledala, katerih organske oblike plešejo po stenah. Paleta belih in sivih odtenkov ustvarja tako kontinuiteto kot tudi nasprotja v celotnem domu, še posebno srednje siva dnevna soba in dramatično temno siva v jedilnici in knjižnici.

ambient dizajn 117


118 ambient dizajn


Oblikovalec je popolnoma prenovili kuhinjo, da jo je lahko odprl proti jedilnici z dvostranskimi steklenimi vitrinami. V teh dveh prostorih se prepleta klasiÄ?no s sodobnim.

ambient dizajn 119


120 ambient dizajn


V prvem nadstropju so veliko kopalnico zmanjšali v stranišče, s čimer so ponovno vzpostavili hodnik in močno izboljšali pretok hiše, veliko kopalnico pa so ustvarili iz obstoječe spalnice. Slabo izkoriščeno podstrešje so spremenili v svetlo domačo pisarno in igralnico. Hiša je zdaj sveža, svetla, funkcionalna in sodobna, vendar ostaja zvesta sama sebi.

ambient dizajn 121


POVABITE DOBER DIZAJN V SVOJ DOM

[ Besedilo: Ambient dizajn ] [ Foto: Arhiv proizvajalcev ]

»Popolnosti ne dosežemo, ko ne moremo ničesar več dodati, temveč takrat, ko ne moremo ničesar več odvzeti,« je rekel Antoine de Saint Exupéry. Misel, ki zagotovo velja za oblikovalske izdelke, ki vam jih predstavljamo v tej številki.

▲ Oblazinjeno pohištvo Verzelloni, prodaja Dizajna.si 122 ambient dizajn


▲Mizica Husk, oblikovanje

▲Stol Pasha, Pedrali,

Patricia Urquiola, B&B Italia

prodaja Domdesign.si

▲ Stol Comback, oblikovanje

▲Tapete Chic, Eijffinger,

Patricia Urquiola, Kartell

prodaja Interstille.si

ambient dizajn 123


POVABITE DOBER DIZAJN V SVOJ DOM

▲ Namizna svetilka Cindy,

▲ Namizna svetilka Onfale,

oblikovanje Ferruccio Laviani,

oblikovanje Luciano

Kartell

Vistosi, Artemide, prodaja Arcadialightwear.com

▲ Viseča svetilka Caboche,

▲ Namizna svetilka

oblikovanje Patricia Urquiola,

Tolomeo, Artemide, prodaja

Foscarini

Arcadialightwear.com

124 ambient dizajn


AMBIENT DIZAJN Številka 3 / JUNIJ 2013 ▸ Počitniško domovanje ▸ Hiša sončnega vzhoda ▸ Moderna ‘kmetija’, prežeta s toplino

Revija izide 14. junija 2013.

Številka 3 / Junij 2013

Moderna ‘kmetija’, Počitniško prežeta s domovanje toplino

Hiša sončnega vzhoda ambient dizajn 125


Dizajna, Ulica Željka Tonija 5, Ljubljana www.dizajna.si, tina.trtnik@dizajna.si Showroom: Gosposvetska cesta 5, Lj.

revija marec  

revija marec

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you