Page 1

PORTFOLIO I NG. A RCH.

M ONIKA M RHOVÁ


3 4 - 5 6 - 7 8 - 9 1 0 - 1 1

A

C E N T E R

F O R

H O M E C O U P L E

G A R D E N

E C O J A B L O N E Č E K

D E A F

P I X E L

N K A R L Í N

E

G A L L E R Y

T H O T E L

N

D E S I G N

O C V

C T

1 2 - 1 7


2010 - 2018 Czech Technical University Prague - Czech Republic Faculty of Architecture Architecture and Urbanism

2015/2016 Frankfurt University of WS Applied Sciences Frankfurt am Mainz - Germany Erasmus Exchange Faculty of Architecture, Civil Engineering, Surveying Archutecture

E X P E R I E N C E

E D U C A T I O N

C 2018 Design study Duplex apartment (3rd floor) Přemyslovská 11, Praha-

Vinohrady Complete change of internal relations including surface changes, design of new doors, windows, etc.

2017 - present Reconstruction and completion of residential building including garden and authors supervision Větrovcova 11, Prague 4

Initial study incl. layout, building permit project under the supervision of Ing. Pavel Meloun, Spojprojekt Praha a.s.

2016 Revitalization of family house Újezd nad lesy, Prague 9

Study, modification of layout, design of structural modifications

2016 Reconstruction of the mountain guesthouse Sedmikráska

Dolní Lysečiny, Giant Mountains Changing the layout of object no. 3 - creation of 6 apartments, including subsequent building modifications

2014 Reconstruction and completion of residential building including garden Pod Sychrovem I / 79, Prague 10

Initial study incl. layout, building permit project

V

ING. ARCH.

MONIKA MRHOVÁ Prague - Czech Republic mrhovamo @ email.cz +420 721 869 091

L A N G U A G E Czech English German Italian S O F T W A R E Autodesk AutoCAD Autodesk Revit ArchiCAD Sketch UP Adobe Photohop Adobe InDesign Microsoft Office

3


D

E

S

I

G

N

H

O T

E

L

The project of the hotel in Templova street in Prague 1 is designed to maximize the use of space in the existing gap site. The building is an architecturally dominant element that uses modern technology. The hotel consists of eight floors (six above ground and two underground). Underground floors include kitchen, sanitary facilities and technological facilities. On the ground floor there is reception and luggage storage. On each floor there are rooms of two size categories. On the top floor there is the hotel bar - lobby with breathtaking views of Old Prague including HradÄ?any. The hotel is designed as a reinforced concrete monolithic skeleton with the large glass surfaces. The entire roof area will be used for solar collectors to reduce the energy demands of the building. A separate chapter is a building shell. It consists of a set of aluminum wide-area slats (4 pieces per window), which can be individually controlled both manually and centrally using a computer. Various possibilities of opening the building shell (shading part) make it possible to change the look of the building, various illumination of the interior, avoiding excessive overheating or cooling, allowing guests to communicate with the surrounding environment.

4

S I T U A T I O N

N E I G H B O U R H O O D

B A R

L A R G E

R O O M

S M A L L

R O O M

R E C E P T I O N


P L A N S

O P T I O N S

O F

C L A D D I N G

S E C O N D F I R S T U D E R G R O U N D U D E R G R O U N D F L O O R F L O O R F I R S T

F L O O R

5

F L O O R

T H I R D

F L O O R

T Y P I C A L

F L O O R

S I X T H

F L O O R


G

A

L

L

E

R Y

K

The project of the gallery at Pernerova street in Prague Karlín forms an architecturally dominant element using modern technology. At the same time its fasade from perforated metal refers to history and also to the presence of this place, which is inseparable from industry. The gallery consists of four floors (three above ground and one underground). On the underground floor there are located technological equipment, storage room,

A

R

L

Í

N

cloakroom for staff, cleaning room and projection room. On the ground floor there is reception, storage, cloakroom, director‘s office, café and sanitary facilities. On the other floors there are exhibition spaces. The gallery is designed as a reinforced concrete monolithic skeleton with glass partition in the first floor, other glazed areas are made of greenhouse for preheating / cooling of air and entrance to the terrace on the third

floor. Shading provide outdoor blinds. The rest of the building is fitted with a heavy ventilated building shell with a perforated metal surface. A large part of the roof area will be utilized for solar collectors, thus achieving the minimum energy demands of the whole building. Parking is situated in the underground floors of the neighboring new building.

N E I G H B O U R H O O D

U N D E R G R O U N D

F L O O R

F I R S T

F L O O R

C U R R E N T

S E C O N D

F L O O R

S I T U A T I O N

T H I R D

F L O O R

6

R E C E P T I O N

A T R I U M

C A F É

E X H I B I T I O N

F L O O R

P L A N S

S P A C E


S I T U A T I O N

E N E R G Y

S C H E M E

P A R K

V I E W

S T R E E T

V I E W

7


The main idea of our project was to restore green areas in the city. It was important for us to create a meeting place for the local community Nordweststadt district and design a place where the children can play under friendly P L A C E

S T A G E S E C O N D

S T A G E F I R S T

E

N

atmosphere and people can meet and plant their own plants, f.e. roses, vegetable, herbs... In our project people can directly feel the contact with nature while they are staying close to home residence.

F O R

cheap as possible, so we started to play with the area in its current form. Parts that should be saved aren´t in regular raster, so we decided to supply these big ,,pixels“ with smaller ones. We used current pavement, where some tiles could be removed and replaced with grass and evoked ,,pixels“. It fulfilled our requirements and became our main motive.

8

D

There were some points that we wanted to observe. First: under large part of this area there is underground parking, so we couldn´t design heavy objects. Second: we wanted to make our project as

G A R D E N I N G

S I T U A T I O N

Our urban garden consists of several main areas viz. site plan. The Nordweststadt is a large housing estate in Frankfurt am Main. This part of the city was created between 1962-1968 in open areas between the existing districts Niederursel, Heddernheim and Praunheim. It is situated on the corner of the city. It is one of the most

livable satellite towns of Germany, which is due to some urbanistic principles, such as sufficient space between the houses of light and sightlines, various types of housing from single family homes or detached via smaller multifamily homes to high-rise building, a reasonable traffic management and the desired social mix of residents. Nordweststadt is also place of hip-hop scene.

S T A G E

R

S T A G E S

O F

S I X T H

IN COOPERATION WITH JANA NEDBALÁ

A

S T A G E

G

F I F T H

L

S T A G E

E

F O U R T H

X

S T A G E

I

T H I R D

P

D E V E L O P M E N T


C H I L D R E N

W O R K S H O P

A R E A

E N T R A N C E

A R E A

1) CONTAINER with tools for gardening. DIY area, WC 2) WORKROOM 3) CHILDREN AREA 4) PLACE PLANTS

WORKSHOP

FOR

GROWING

5) PLAYGROUND 6) HEDGES LABIRYNTH 7) FLOWER FIELD 8)GREENHOUSES during winter

importatnt

9) GREEN AREA for playing, sunbathing, organising picnics... 10) VERTICAL GARDEN 11) BAR CONTAINER, food court, WC

S I T E

P L A N

9


H

O

M

E

F

O

R

A

D

E

A

F

C

O

U

P

L

E

OŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

LIBRARY

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

1:50

KITCHEN

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

WORKROOM

LIVINGROOM F I R S T

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

1:20

SMALL WINDOWS to defuse sunVYTVOŘENO light S E C O N D SPOLEČNOSTI F L O O R VE VÝUKOVÉM PRODUKTU AU VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

F A C A D E

to

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

10

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

GLASSRAILING protect clear view

F L O O R

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTODESK

BEDROOM

T H I R D

F L O O R

WOODEN FLOOR to transmit vibrations EATING CORNER

I N T E R I O R

FRENCH WINDOW to the garden with pergola to defuse sun light

F L O O R

P L A N S

1:50

VYTVOŘENO VE VÝUKOVÉM PRODUKTU SPOLEČNOSTI AUTO


The three storey family house for deaf couple in the street Kรถnigsbergerstrasse in Stuttgart Sonnenberg in Germany is situated between lines linking houses around my project to protect the feeling of this place. Whole street and also designed plot, slopes down to the north. This part of the city is built up with family houses. You can find there sport center, kindergarten, shops, church and much more. Not to be just another house in a line and because this building is for deaf persons, windows are choosed in smaller size and put on the facade in irregular raster. To make living there for them as comfortable as possible interior is designed like open space, wooden floors are used and above big french window leading to the garden is wooden pergola to disperse light from west side. On the north side there is instead of normal wall glass one to bring to the interior more diffused light. From outside it is provided with screening system also for private protection. Another measure for deaf people is lighting system placed on visible places which warn residents of this house against anybody who is entering their plot, it is also connected with their cell phones. Construction of this house is made from reinforced concrete on foundation passes, walls and roof are thermaly insulated with mineral wool. On the facade are used Cetris (cement-chip desk) desks and wood on metal base with ventilated gap. Desks and wood, in other part, continue on the roof and ensure compact look of the house. Roof is designed like a vault from reinforced concrete joined with rods. Inner partitions are made from Porotherm bricks. To protect clear view through the house there are used glass railings. Windows are equipped with selfcleaning glasses. Heating is provided heat pump ground/water.

S I T U A T I O N

E N T R A N C E

G A R D E N

11


E

12

C

O

C

E

N

T

E

Údolím protékají vydatné prameny Mukařovského potoka, který se dále vlévá do Zábrdky. V okolí se nachází mnoho lákadel, nejenom příroda, ve které se nacházejí speciální rostliny zajímavé pro tuto oblast, pískovcové skály, zubři, ale i historie v podobě ruin a pozůstatků budov bývalého vojenského prostoru, hradů, zřícenin, zámků. Celý prostor je hojně protkán cyklostezkami. Jabloneček také spadá pod Geopark Ralsko, který zde organizuje srazy a vytváří naučné stezky a další.

R

The extinct village of Jabloneček is located in the former military area of Ralsko, about 90 kilometers from Prague. It lies 5 kilometers northeast from Kuřívody, and with the surrounding area is connected by a road from Borovice located 6.4 kilometers away. This way also works as a cycle path, which then goes further to the border of the Czech Republic with Germany. At present, only 2 of the 85 houses of the original village are located here. They served as schools, German and Czech, and are in a very dilapidated state. On the hillside you can find a few remains of houses, artificial water tanks, but also unmarked deep wells and apple trees. In the middle of the village there was a pond, which is nowadays tucked away and does not exist. Its position can be recognized only by the lime trees that have been planted around it and are still standing here. Similarly, the site 12 of the former Church of the Birth of the Virgin Mary, which was pulled by the troops located in this place, is only recognizable thanks to stones and a memorial in the shape of a cross. The aim of my project was to design an ecological educational center connected with accommodation and to return life to Jabloneček. The project focuses on the use of renewable resources, both in the construction itself and further in operation, when it will be important to manage with water, wastewater and energy. Buildings are designed to be easily removable at the end of their life or in the end of their operation, their parts reusable and to leave as little footprint as possible. I had two principles in my proposal, which I wanted to observe. To rebuild the wrecked part full of construction waste with greater intervention by creating waterways, partly at the site of the original pond, and adjusting the terrain so that the valley is partially separated from the cycle path. And in a place where nature lives on its own life, carefully design and build houses on „feet“, footbridges, etc., so that nature can continue to live uninterruptedly under, between and above the new cabins. At the eastern end of the valley, which has been removed from the main traffic, a root cleaner, staff accommodation and parking are designed to separate the functional units. The connecting element between them is a meadow for sheep which will function as natural mowers throughout the area.

J A

B

L O

I M P O R T A N T

N

E

Č

E

P O I N T S :

- use sun and earth energy - water management - saving energy

K

L E G E N D : 1) SMALL CABINS 2) BICYCLE PATH 3) APPLE ORCHARD 4) OLD APPLE TREE

- buildings from local natural resources

5) WASHROOMS

- overcome the smallest possible distance during construction

6) BIKE RENTAL

- use of digested soil in the site

8) LANDART AREA

- little interference with nature

7) ,,CZECH SCHOOL“ (place for lectures) 9) RUINS OF THE CHURCH 10) CABINS IN ,,TREE CROWNS“

- reconstruction of the remaining buildings of the former village

11) POND

- keeping the classic roof shape

13) ,,GERMAN SCHOOL“ (guest house with main reception)

- buildings in as close contact with nature as possible X leave the slightest trace - sheep as a natural mower

12) RESTAURANT

14) STABLE FOR SHEEP 15) SHORT-TERM PARKING 16) PARKING LOT

- apple tree as a symbol of Jabloneček (= apple tree)

17) ACCOMMODATION FOR EMPLOEES

- as little waste as possible due to root cleaning and composting

18)SERVICE ROAD OF PHOTOVOLTAIC POWER PLANTS

- a quiet oasis without light and sound pollution

20) ACCES ROAD

19) ROOT CLEANER


N O W T H E N

S E C T I O N 10

11 19

11

5

20 3

7

6

14

12 13

4

16

17 18

15 8

2

18

9

1

S I T U A T I O N

13


14 S E C O N D

F L O O R P L A N S

F I R S T U D E R G R O U N D

F L O O R

F L O O R

F L O O R

„ C Z E C H

F I R S T

T H I R D

F L O O R P L A N S

F I R S T U D E R G R O U N D

F L O O R

F L O O R

F L O O R

F L O O R

S E C O N D

F I R S T

„ G E R M A N S C H O O L “

S C H O O L “

V I E W S

S E C T I O N


The German and Czech schools are quite dilapidated today, but they are standing here as memorials of past times, so I decided to leave, to renovate and to bring in them the main functions such as reception, restaurant, educational and social rooms and part of accommodation options. The architectural design is based on the shapes of existing buildings so that the new objects fit the best. Their shape and appearance have been also influenced by the principles of ecological construction (wood as building material, green roofs as a replacement for occupied areas, photovoltaic roofs to gain green energy). Buildings are also relatively glazed, so that the barrier between the interior and the exterior is as small as possible. To prevent overheating roofs are designed with overhang or pergola covered with creepers, which creates a pleasant shade in the summer months, and in the winter the solar rays are released. In the former German School is located the main operation and the reception, the base for employees in the 1st floor, rooms in the 2nd and 3rd floor in the size of two to triple rooms and technical rooms in the 1st underground floor. It is then connected to a two-storey restaurant with open kitchen, conveniences and greenhouse for growing a small amount of vegetables and herbs. Herbstocks also form separating elements between restaurant tables and create a pleasant climate and atmosphere. The Czech school serves for lectures. There is also a small café and a bicycle rental and cabin facilities in the form of a kitchen and a washroom and a bicycle storage room and outdoor furniture.

„ G E R M A N

„ C Z E C H

S C H O O L “

S C H O O L “

A N D

A N D

R E S T A U R A N T

C A B I N

F A C I L I T I E S

15


S M A L L V I E W S

F L O O R

16

A N D

C A B I N S

S E C T I O N

V I E W S

F L O O R

P L A N

F L O O R

P L A N

In the valley next to the newly created elevation of the terrain, an apple orchard will be created in the future, which will be connected to the old apple tree at the bottom of the hill and to the other scattered apple trees throughout JabloneÄ?ek, according to which it was named itself. The water levels of the newly created ponds vary in height to respond to the slopes of the terrain and to maintain the flow of water. The height difference is one meter. They are intended for recreation but also as retention water bodies during drought. The proposal will function as an environmental education and leisure center. Each visitor will know exactly how much water he has consumed and will also have a set maximum. There can be lectures, teambuilding, school tours, but also various happenings such as apple betting, apple picking, slaughtering, landart and other events associated with the Geopark Ralsko. Accommodation is divided into three categories according to accessibility and convenience. The German school has rooms with the highest standard, the cabins in the tree crowns have their own sanitary facilities, but the cleaning will be partly provided by the visitors themselves. The smallest chalets are without social facilities that are placed next to the Czech school.

F I R S T

F L O O R

S E C T I O N

F L O O R

A N D

S E C O N D

V I E W S

S E C T I O N S

A C C O M M O D A T I O N

F O R

E M L O Y E E S

P L A N

S H E E P

S T A B L E

P H O T O

O F

T H E

M O D E L


C A B I N S

Cabins in ,,tree crowns“ are inspired not only by Nordic architecture, but also by birdhouses, and their shape reacts to the trees in their close contact. They are self-contained units for 2 - 4 guests with their own hygienic facilities and a small kitchen. The toilets are designed as composting and heating is provided by the wood stove. Rainwater, water from wells and ponds is used here, after purification as a drinking water.

S E C T I O N

I N

„ T R E E

C R O W N S “

F L O O R

T Y P E S

O F

P L A N S

C A B I N S

17


ING. ARCH.

MONIKA MRHOVÁ Prague - Czech Republic mrhovamo @ email.cz +420721869091

Mrhová Monika Portfolio  
Mrhová Monika Portfolio  
Advertisement