Page 1

05-08-2008 Volume 3, editie 1

Nieuwsbrief 3

… omdat kinderen de toekomst hebben

Reis en aankomst Soedan Voor u ligt alweer de derde nieuwsbrief van het Mpower!kids project. Nu niet vanuit het altijd zonnige Nederland maar vanuit het regenachtige Soedan. Na een reis van ongeveer anderhalve week zijn we aangekomen in Mundri, Zuid-Soedan. De reis ging, zoals sommigen al op onze waarbenjij.nu’s hebben kunnen lezen niet geheel vlekkeloos. We reisden via Dusseldorf naar Dubai, vanuit Dubai naar Nairobi, waar we ook een paar daagjes zijn gebleven. Vanuit Nairobi (Kenia) vlogen we naar Juba, Zuid-Soedan. Hier konden we verblijven op de compound van ICCO bij Trudy van Ommeren, de oprichtster van het originele Mpower!-project. Het enige wat ons nog te wachten stond was de reis naar Mundri vanuit Juba. Dit ging via de Mundri-express, de lokale busdienst waarvan de hulporganisatie waarmee we samenwerken, MRDA, deels eigenaar van is. De busreis zou ongeveer 6 a 7 uur moeten duren. Echter na 1 uur begon het hard te regenen, en in het regenseizoen van Soedan regent het dan ook echt (lees: hozen). Deze regen had ook zijn effect op de toch al niet te beste weg. Voor we het wisten kwam de bus in een slip en kwamen we met één kant van de bus in de sloot terecht. Toen gebeurde het onvermijdelijke, de bus begon langzaam te kantelen om uiteindelijk op de zijkant te belanden. Nadat we ervan verzekerd waren dat iedereen op het eerste gezicht geen verwondingen had konden we de Soedanese medepassagiers en onszelf (een man of 25) de bus uit helpen. Omdat de bus op de kant van de deur gevallen was moesten we uit de raampjes uit de andere kant klimmen. En daar stonden we dan, 4 doorweekte geneeskundestudentjes in the middle of no where, 2 uur rijden van de volgende echte stad, met al onze bagage (inclusief laptops) en 20 passieve Soedanezen om ons heen. Gelukkig konden we de bagage de bus uitslepen en terugrijden naar Juba met een behulpzame Amerikaan van CHF.

IN DIT NUMMER Reis ............................................. 1

De maandag daarop begonnen we aan onze tweede poging om Mundri te bereiken. Ook dit keer weer met de Mundri-express (dezelfde bus!). Nadat deze bus uit de sloot was getrokken en zonder al te veel (water)schade op eigen kracht was doorgereden naar Mundri. Deze poging verliep zonder problemen en we waren opgelucht om ongeschonden aan te komen in ons thuis voor de komende 4 maanden...

Aankomst Soedan ....................... 1

Project update

Primary Health Care Centre ........ 2

Na onze aankomst zijn we direct aan de slag gegaan om het project in werking te zetten samen met onze Soedanese partners van MRDA, het Mundri Relief & Development Association. Vier fulltime medewerkers zullen ons meehelpen dit project op te zetten en na ons vertrek naar Nederland ook voort te zetten. Ook konden we kennismaken met alle officials van Mundri. We hebben gesproken met onder andere, de lokale regeringen, politie, burgermeester, health clinic en natuurlijk MRDA. In deze ontmoetingen voelden wij ons zeer welkom in Mundri en zullen deze mensen er alles aan doen om ons verblijf en het project tot een zo goed mogelijk einde te brengen.

Gebouw ...................................... 2

Training of Trainers Door middel van interviews hebben we inmiddels al 15 mensen geselecteerd die we gaan opleiden. Hieronder vallen ook drie mensen van de health centre die wij een jaarcontract zullen aanbieden. Al deze mensen zullen wij in een training of trainers programma de komende maanden opleiden. Na de trainingen zullen de 4 fulltime Soedanese medewerkers van het project het geheel overnemen. En de voorlichting in het Childrens Health Centre en de workshops die de trainers zullen gaan geven coördineren. Wij hebben dan nog 2 weken om deze mensen hierbij te helpen.

Project update ............................ 1 Training of trainers ..................... 1

Children’s Health Centre ............. 2

Financiering ................................ 2

Project:  Mpower!kids  5 geneeskunde studenten  Training of Trainers programma  Mundri, Soedan  11 juli t/m 29 oktober 2008  www.mpowerkids.nl

Naast deze trainingen zullen wij een Childrens Health Centre opzetten bijgevoegd bij de al bestaande Health Clinic. Op de achterkant meer hierover. © Mpower! Bedankt voor uw interesse en het lezen van deze nieuwsbrief. Binnenkort een nieuwe update!


05-08-2008 Volume 3, editie 1

Children’s Health Centre Mundri Primary Health Care Centre De Primary Health Care Centre in Mundri is ontstaan met behulp van onze lokale hulporganisatie, MRDA. Dit Health Clentre wordt grootendeels door deze organisatie onderhouden en gerund. Echter een aantal jaren geleden wilde de regering die overnemen, inclusief salarissen. Dit is natuurlijk een goed initiatief van de regering maar voor de Health Centre pakte die minder positief uit. Vanaf begin dit jaar zijn er namelijk geen salarissen meer uitbetaald, waardoor steeds meer goede, gemotiveerde health workers de clinic verlaten. Ook het onderhoud en aanschaf van materialen laat flink te wensen over. Verschillende hulporganisaties verstrekken al materialen aan de Health Centre om deze draaiende te houden.

Children’s Health Centre In ons project richten wij ons speciaal op de zorg voor en gezondheid van kinderen. Om een herkenbaar voorlichtingspunt te creëren willen wij een Children’s Health Centre oprichten binnen de bestaande Health Centre. Hier zal voorlichting gegeven worden, zullen kinderen gemeten en gewogen worden en zullen groeicurves worden bijgehouden. Dit alles om de gezondheid van kinderen te monitoren en te bevorderen middels advies die onze trainers zullen geven. Deze trainers worden opgeleid door ons in het training of trainers programma.

Gebouw Iedereen is er na de workshops klaar voor om deze Children’s Health Centre op te zetten en draaiende te houden. Behalve het gebouw zelf. Dat is nog niet bepaald klaar om gebruikt te worden. Het is een oud gebouw van meer dan 30 jaar oud dat in de tijden van de oorlog niet is onderhouden en een flinke opknapbeurt kan gebruiken. Ons plan is om dit gebouw op te knappen en om te toveren tot een Children’s Health Centre. Op deze manier hebben we een herkenbaar en bereikbaar punt gecreëerd die voor iedereen toegankelijk is.

Financiering Voor het opzetten van het Children’s Health Centre en het opknappen van het gebouw wat we zullen gaan gebruiken is natuurlijk geld nodig. Dit is een onvoorziene uitgave dat nog niet in ons budget past. Daarom zijn wij druk bezig om een nieuwe aanvraag in te dienen bij verschillende mogelijke sponsoren om alsnog dit deel van het project te kunnen realiseren. Want een eigen plekje op het terrein van de Primary Health Care Clinic is onmisbaar om zieke en gezonde kinderen en hun ouders te kunnen bereiken.

Mpower!kids Stichting Mpower! www.ifmsa.nl/mpowerkids Rekeningnummer: 494135662 tnv: Stichting Mpower Beschrijving: Mpower!kids te Rotterdam

© Mpower!

2008-05 - nieuwsbrief Mpower!Kids  

2008-05 - nieuwsbrief Mpower!Kids

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you