Page 1

1

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


MPIGO Zonneweelde Speelpleinstraat 75 3920 Lommel Tel: 011/55.02.00 Fax: 011/55.02.01 www.mpizonneweelde.be mpi.lommel@g-o.be Beste ouders, Beste sympathisanten, Beste leerlingen,

2de jaargang, nummer 3

In deze schoolkrant

Het schooljaar loopt weldra ten einde. Als we even terugblikken, kan ik jullie zeker overtuigen dat 2010-2011 een leerrijke en boeiende ervaring is geweest voor onze leerlingen. Fijne dagen hadden ze tijdens de GWP-week. Vooral de sneeuwklassen en de uitstap naar Euro Disney kunnen als een fantastische ervaring worden beschouwd. Meerdere projecten hebben elkaar afgewisseld, o.a. het verkeerspark, ... Helaas moeten we ook dit jaar afscheid nemen van een aantal leerlingen. Zij hebben bewezen klaar te zijn voor de grote overstap naar het secundair onderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat zij hun weg zullen vinden en dat zij voor zichzelf een geknipte opleiding zullen kiezen en vervolledigen. Het ga jullie goed !! Binnenkort start een periode van welverdiende rust. Mijn oprechte dank gaat uit naar de leden van onze vriendenkring voor hun inzet tijdens de geplande activiteiten alsook naar de leden van de ouderkern wiens inzet tijdens de Paasbrunch en infoavond van kapitaal belang is geweest. Uiteraard mijn waardering voor de personeelsleden van het MPI voor hun inzet en begeleiding van al onze leerlingen.

                     

Voorwoord Paasbrunch Actie zwerfvuil Toneel: Niels Holgersson Verkeerspark Bodemonderzoek Bezoek aan de garage Sportdag Boneput Naar de boerderij Spelen met schuim Verslagen van de Gwp’s Speciaal voor juf Anita G. Lessen techniek Een dagje int de klas van… “Grote” sterren op onze school Schoolfeest Schoolreis Puzzelpagina Knutselen Kleuren maar… Echt gezegd… Dit was de Max…

Een fijne vakantie ! Marco Schepers Directeur MPI Zonneweelde

Beste lezers van de Max, Wat is dit schooljaar weer razendsnel voorbij gevlogen. We hebben superleuke dingen beleefd dit schooljaar en dat konden jullie lezen in de drie krantjes van dit schooljaar. Wanneer jullie een beetje „ heimwee‟ krijgen tijdens de vakantie, kunnen jullie dit allemaal nog eens online bekijken op onze website. Daar vinden jullie alle schoolkrantjes van dit jaar en vorig jaar. Nu gaan we genieten van 2 maanden welverdiende rust, zodat we er weer tegenaan kunnen vliegen in september. 2011-2012 wordt vast en zeker ook een boeiend en leerrijk schooljaar! Veel leesplezier! De redactie: Juf Ilse, Marijke, Daniella, Nicole 2

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Paasbrunch Op vrijdag 8 april 2011 hebben onze kinderen genoten van een overheerlijke paasbrunch. Er was van alles te krijgen: tomatensoep met balletjes, cornflakes, warme chocomelk, sinaasappelsap, melk, gehaktballetjes met krieken, roereieren, gebakken spek en nog veel meer om op te noemen! Jammie! Jammie! Graag zouden we de leden van onze vriendenkring willen bedanken voor dit supermaal!

3

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Actie zwerfvuil Iedereen stoort zich aan zwerfvuil: klein afval dat we vaak nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat weggooien. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften,... noem maar op. OK, meestal gaat het om kleine hoeveelheden. Maar die vele kleintjes zorgen er wel voor dat onze straten vuil ogen.

Onder het motto “Maak er ook een punt van” organiseerden Limburg.net en OVAM samen met de gemeente Lommel dit jaar weer de zwerfvuilactie “indevuilbak”. Ook een paar klassen van onze school hebben deelgenomen aan deze actie. Zo heeft de klas van juf Anita G. en de klas van juf Valerie afval verzameld buiten de schoolpoort. De klas van juf Lindsay en juf Nicole hebben de t1-8-speelplaats onder handen genomen en de auti-klassen hebben hun speelplaats weer helemaal “vuilnisvrij” gemaakt.

Hanna (klas Anita G)

Toneel: Niels Holgersson Op 22 maart 2011 zijn de leerlingen van juf Anita G. naar de toneelvoorstelling “Niels Holgersson” geweest.

4

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Uitstap naar het verkeerspark Op woensdag 8 juni 2011 zijn de leerlingen van de klas van juf Nicole en meester Steven naar het verkeerspark gefietst. Ze hebben de voorbije weken tijdens de WO-lessen een aantal dingen geleerd ivm het verkeer (voorrang van rechts, verkeersborden, hoe oversteken? en nog véél meer dingen om allemaal op te noemen) . Op het verkeerspark in Lommel konden ze de theorie eens toepassen in het “echt”. Twee politie-agenten, de juf en de meester hielden ons goed in de gaten en deelden maar al te graag boetes uit :-)

Bodemonderzoek De leerlingen van juf Valerie en juf Anita G. zijn hun neuzen eens in de Lommelse bodem gaan steken. Een verslagje:

Wij hebben bodemdieren gezocht in de strooisel laag. Dat was leuk. We hebben de bodemdieren in een potje gestoken waar een vergrootglas bij was. Op de determineertabel stond welk dier het was. En we hebben spelletjes gespeeld. We moesten hun na doen. Het was leuk. Selina en Tim (klas juf Valerie)

Wij zijn naar het bodemonderzoek gegaan. Wij zijn daar bodemdieren gaan zoeken. Wij moesten met een lepel de dieren gaan pakken en toen moesten we die dieren in een terrarium steken. Toen was het pauze en na de pauze moesten wij met een vergrootglas de dieren bekijken en zoeken hoe ze heten en daarna hebben wij ze vrij gelaten. Toen waren wij zelf bodemdieren want wij hebben een spel gedaan. Wanda (klas juf Valerie)

Bezoek garage Op dinsdag 24 mei zijn de kinderen van juf Sonia en juf Dorien, in het thema ‘Vaderdag’, op bezoek geweest bij de Hyundaigarage LOVA in Lommel. Na een rondleiding in de showroom hebben de kinderen zich kunnen uitleven tijdens het wassen van een auto en bij het helpen van de mecaniciens. Gelukkig wisten deze jongens en meisjes wel raad met het zware geschut zoals de hogedrukreiniger! Aan het einde van het bezoek kregen ze allemaal nog een prachtige auto mee naar huis, een speelgoedauto wel te verstaan! ;-) Meer foto’s? Kijk op onze website!

5

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Sportdag Boneput Op donderdag 9 juni zijn de klassen van juf Sigrid, juf Monique VC, juf Monique VH, juf Lindsay en juf Lillianne naar de Boneput te Bree getrokken om te genieten van een sportieve dag. De sportdag hield verschillende aspecten in zoals.. Alles op wielen en het luchtkussen. Ze konden er trampolinespringen en dansen. Ook konden ze van verschillende sporten proeven zoals… baseball, frisbee… Er was een leuk zoekspel waarbij ze in de bossen op zoek moesten gaan naar Disneyfiguren en verschillende sporten. Dit natuurlijk om te snelst. En natuurlijk voor diegenen die heel hard gesport hadden, die moechten de laatse energie opdoen in de speeltuin. Het was een vrij zomerse dag, waarbij het weer een beetje meezat zodat we toch hebben kunnen genieten van een gezellige picknick in openlucht. Meer foto’s kunnen jullie vinden op onze website!

Een dagje de boer op

Spelen met scheerschuim De kinderen van juf Sonia hebben samen met juf Dorien (stagiaire) eens lekker mogen experimenteren met scheerschuim!

Nu weten we waarom papa’s zich graag scheren! :-) 6

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


GWP: Sneeuwklassen (verslag meester Steven)

7

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


GWP: thuisblijvers T-2

Eerst aan onze spieren werken en deze dan in de namiddag met wafels versterken.

(verslag juf Anita V)

Met zijn allen spelen en ravotten in de binnenspeeltuin te Kessenich.

Op bezoek bij Piet Piraat in de Discovery Bay in Vossemeren

Als chef-koks aan het werk in de Keuken.

Rustig spelen in de klas en nog een bezoekje aan de plaatselijke speeltuin.

Meer foto’s op: www.mpizonneweelde.be

8

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


GWP: thuisblijvers T1-8

9

(verslag juf Nicole)

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


GWP: Disneyland Parijs

(verslag juf Liliane)

Hallo! We zijn terug van Disneyland in Parijs! We hebben gespaard, spaghetti gegeten, afgeteld en uiteindelijk ook nog Franse les gehad! Bonjour! Au Revoir! Oui, madame! Non, monsieur! … We spreken nu al vlot Frans en hebben dit ook laten blijken! Zoals het beleefde kinderen betaamt, werd iedereen gepast begroet met een vriendelijke ‘bonjour!’. De heenreis was vlot verlopen, tijdens de snackpauze hadden we lekkere wafels gegeten en als middageten kregen we verse broodjes met hesp of kaas en lekker chocolademelk. Renzo was la vergeten dat hij die lekkere broodjes lustte! 2 dvd’s later reden we onder de landingsbaan van het vliegveld en zei chauffeur André dat we mochten beginnen aftellen. Aan het hotel kregen we allemaal een cowboyhoed van juf Arlette van het reisbureau: dat hoort zo als je in hotel Cheyenne logeert! Na het uitpakken van de koffers, konden we al aanschuiven aan het enorme buffet in het restaurant van het hotel; frieten, pizza, warme en koude groenten, allerlei soorten vlees en vis? Om nog maar te zwijgen over het heerlijke dessertbuffet! Met volle maagjes is het moeilijk slapen hadden de juffen gemerkt. Maar misschien had de spanning er ook wel iets mee te maken :-) Wat we allemaal in het park gedaan hebben? Wel… dat is te veel om op te noemen! Maar kijk naar een paar van onze foto’s en je ziet alleen maar stralende gezichtjes! Ook de terugreis is vlot verlopen. We hebben (weer) dvd’s gekeken en 70 km voor Brussel hebben we nog lekkere gehaktballetjes in tomatensaus gegeten (met … frieten). Na enkele rondjes van de chauffeur heeft hij ons om 22u weer veilig bij de mama’s en de papa’s op school afgezet. Het was een superleuke, fantastische reis!! Meermaals hebben we complimentjes gekregen dat we lieve en beleerde kinderen hebben. En weten jullie wat??? Dat vonden de juffen ook ;-) Meer foto’s vind je op onze website.

10

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


GWP thuisblijvers auti 's

(verslag juf Sigrid)

Wij zijn de GWP-week met een sportieve tint gestart. Op maandagvoormiddag zijn we met zijn allen gaan zwemmen in Molenheide. De kleinsten hebben zich uitgeleefd op de kleine schuifaf en met de mooie decoratie van kabouters en diertjes in de zwembaden. De grootste daarentegen hebben meer het avontuur opgezocht, op en in de glijbanen. Daarna hebben we genoten van een lekker en welverdiend frietje en curryworst. In de namiddag zijn de jongste naar de binnenspeeltuin in Molenheide geweest waar vooral het lef en hoogtevrees werden getest. De kinderen hebben zich daar volledig kunnen uitleven alsof ze in een pretpark gedropt werden. De groteren zijn van de natuur gaan genieten en hebben een leuke wandeling gemaakt in het bijzijn van het stralende zonnetje. De rest van de school was dinsdag op uitstap waardoor de hele school voor ons ter beschikking stond. We hebben ons in groepen opgedeeld en hebben de hele school kunnen benutten. Zowel het luchtkussen, de snoezelruimte als de computerklas hebben hun diensten verleend. Ook de verschillende speelplaatsen konden we nu zonder drukte eens uitproberen. Woensdag waanden we ons in Kinepolis. We hebben de verschillende klassen omgetoverd tot cinemazalen. De kinderen mochten zelf een film kiezen. Zowel voor klein als groot was er wel een filmpje mogelijk. Soms liep de spanning door de film op dat zelf de juffen en meester met grote ogen zaten te klappertanden. Het is begonnen als een regenachtige dag, maar donderdag waagden we ons toch aan een bezoekje aan de ‘zandsmijtende’ aap van de Olmense Zoo. We hebben eerst lekker gesnackt en dan werden we door de regen gedwongen om ons even te amuseren in de binnenspeeltuin van de Olmense Zoo. Toch hebben de kinderen hun karakter getoond, en zijn we al ontwijkend tussen de regendruppels gehuppeld, om toch de dieren een bezoekje te kunnen brengen. Zowel in het serpentarium als bij de tijgers, was het enthousiasme van de kinderen groot. De dieren verwelkomden ons met een luid of galopperend onthaal. In de namiddag kwam het zonnetje er wel door en was het nog aangenamer om de grote verscheidenheid aan dieren te bezoeken, van muizen tot beren. Als afsluiter die dag heeft de ‘zandsmijtende’ aap, ons getrakteerd op een rijkelijke zandregen. Ondanks de regen hebben we toch genoten van de pracht en rijkdom aan dieren in de Olmense Zoo. Als laatste dag van de GWP-week, hebben we op vrijdag een rustig programma uitgevoerd. In de voormiddag hebben we onze handen uit de mouwen gestoken en hebben de kinderen voor ons een heerlijk Broodje gezond gemaakt. Een zacht stukje Turks brood, vergezeld van een heerlijk schijfje tomaat, ei en komkommer, gecombineerd met een heerlijk plakje kaas of ham, en dit alles op een bedje van sla. ’s Middags werden de broodjes smakelijk verorberd. Het was om de vingers van af te likken. In de namiddag mochten de leerlingen de dag zelf invullen. De meesten gingen een wandeling maken in de omgeving van de Lommelse Sahara, anderen genoten dan weer van de rust op de speelplaats.

Het was een zeer energierijke week, die rijkelijk gevuld was. De kinderen hebben van begin tot eind genoten. 11

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


GWP: thuisblijvers kleutertjes

(verslag juf Leen)

Onze kinderen hebben weer een super leuke GWP-week achter de rug. We zijn van start gegaan met sherborn voor de kleinsten onder ons. We hebben door de zaal gerold en gesprongen, onder de benen van andere kinderen doorgekropen en heerlijk liggen wiegen in een zacht dekentje. Ondertussen hadden de grootste kinderen heel lekkere wafels voor ons gebakken. Smullen maar! Namiddag zijn we met z’n allen naar de speeltuin geweest. De draaimolen, de wip – wap en de glijbanen waren mega tof! Doodmoe zijn we terug naar school gewandeld!

Op dinsdag zijn we met z’n allen naar de binnenspeeltuin geweest. Wat was het leuk! Er was een ballenbad, super grote glijbanen, een fietsparcours en een voetbalplein waar zelfs de juffen en meester zich geamuseerd hebben! Voor de podiumbeesten onder ons stond er een groot podium waar we ons volledig hebben uitgeleefd. Na een voormiddag spelen stonden er lekkere frietjes en een curryworst op het menu. Snel, snel eten want iedereen wilde terug pret gaan beleven. Op het einde van deze super toffe dag kregen we nog een heerlijk ijsje. Zoals gedacht lagen de meeste van onze bengels te slapen op de terugrit. We hebben ons beste zang- en danstalent mogen boven halen op woensdag. Liedjes van Plop, Mega Mindy, K3 kwamen allemaal aan bod. De juffen deden natuurlijk ook allemaal mee wat soms zorgde voor valse tonen. J In de motorische ruimte hadden we allerlei leuke danscd’s van juf Marijke gekregen. Iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet! De kabouterdans, pinguïndans, sterretjes en superman waren allemaal aanwezig. Na al dat swingen hadden we reuzehonger. Goed dat de grote kinderen lekkere tomatensoep voor ons gemaakt hadden. Wat was dat heerlijk!

Donderdag stonden er grote kisten met allerlei speelgoed klaar. We hadden er een groot doorschuifspel van gemaakt. Er was een super groot vier-op-een-rij-spel, een knikkerspel, grote houten blokken om te bouwen, domino, springen door de hoepels, …Wat was het plezierig! Ons uithoudingsvermogen werd er alleen maar beter van! Na al dat harde werk van voormiddag was het tijd om even te ontspannen. Samen met juf Lisbeth hebben de kinderen de film van “Plop en de kabouterschat” gekeken. De kinderen zaten op het puntje van hun stoel. Zo spannend was het!

12

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Vrijdagochtend zijn de kleuters al vroeg vertrokken naar het sprookjesbos. Kabouter Plop had allerlei opdrachtjes verstopt. Bij elke juiste oplossing kregen we een klein prentje. We hebben over dunne balken gestapt, dennenappels gezocht, dieren uitgebeeld. Gelukkig had iedereen de opdrachten tot een goed einde gebracht zodat ze allemaal een mooie puzzel als resultaat kregen. Namiddag hebben we de week rustig afgesloten door in onze eigen klas gezellig samen te spelen en te snacken. Het was een super leuke maar vermoeiende week voor zowel de kinderen als de juffen en meesters. We kijken alweer uit naar de GWP-week van volgend schooljaar!! Tot dan allemaal!

Speciaal voor juf Anita Grevendonck De kampioenen geschreven door Brent Vandecraen De kampioenen keren terug. Carmen: ”Ppscpl, oeef mij noo eens ne porno! Zeo… sinds ve nien meer mooen tinzenden op nu zppon Xpuier de oren upn mijne kop!” Doortje: “Teoen vie zeon oe hen?” Carmen: “Apph… Teoen t hè, Doornje!” Xpuier komn binnen. “Ppscpl, uoor mij 2 dposchonels!” Carmen: “Ampi! Gij beoinn er pl uroeo mee!” Markske: “Mp uoor mij ne choco.” Bomp komn binnen. “Ppscpl, uoor mij mijn merk! Kpmpioenen, ik heb ooed nietvs! Ze hebben die Spndrp Deprener men hpre oeveldioe nennecprré btinenoesmenen en ze hebben nt ook ne nietve mpnpoer! Aninp Greuendonck!” Figurant: “Mpdpm een pinnje?” Boma: “Kom kpmpioenen… dpn oppn ve nt nppr den VRT.” Een hplf ttr lpner… Carmen: “Ppscpl, uoor mij ne dtbbele porno!” Pascal: “Wpn is er nt veer ppn de hpnd?” Markske: “Mp uoor mij ne choco.” Boma: “Nt heefn dp kieken upn een Vernonoen ne cpmerp neoen die Aninp hpre kop lpnen upllen en nt mooen ve nien meer tinzenden!” Carmen: “Och, nis pllemppl dieje riensnenoel zijn schtld!” Pascal: “Jp ve hebben hen oeprobeerd. Dpn moenen ve doppen!” EINDE

13

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Lessen techniek bij meester Steven (T1-8)

14

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


15

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


16

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Een toffe dag gevuld met zingen en dansen met juf Marijke

We beginnen onze dag door

Experimenteren met muziekinstrumenten vin-

samen met Jules te zingen.

den we ook leuk.

Na de speeltijd gaan we zingen met spin Wiedewin, papegaai Koko en onze vingerpoppetjes.

In de namiddag dansen we dat de stukken eraf vliegen.

Als afsluiter gaan we geluiden raden of hetzelfde geluid zoeken.

Wat een leuke dag! 17

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Een dagje bij meester Steven in de klas (T1-8)

18

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Eens kijken wat juf Mady uitspookt bij ons op school…

19

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Eens binnen kijken in het klasje van juf Sigrid (auti 's)

Triiiinnngggg: in de rij want de juf komt ons halen

Dagschema en een kort klasgesprek

In onze werksessie kunnen we rustig aan het werk.

Snacktijd: gaaaaan… met die banaaaaaaaan!

Speeltijd: hehe… ff uitrusten na het werken!

Rekenen: die moeilijke sommen ook altijd.

En wat eten we deze middag in de refter?

In de knutselles maken we mooie dingen.

Speeltijd: we kunnen ons fort verder bouwen.

Snacken: een lekker koekje smaakt altijd.

Het typen lukt al aardig.

Even alle remmen los tijdens de speeltijd

Vrij spel: we eindigen de dag met een rustig moment En hup… de dag zit er weer op: met de bus naar huis

20

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Sterren op bezoek in onze school Naar aanleiding van ons thema op het schoolfeest “ de rode loper” kwamen er heel wat beroemde sterren naar onze school. Kijk maar eens… Meester Steven en juf Nicole bedanken hun 18 knappe studenten voor het leuke schooljaar!

Schoolfeest

Het schoolfeest was dit jaar weer geslaagd. We hebben bezoek gehad van vele sterretjes op onze rode loper. Proficiat aan alle kinderen en alle leerkrachten om er weer iets prachtigs van te maken! 21

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Schoolreis Molenheide

Schoolreis Bobbejaanland

22

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Kleuren maar…

23

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Eventjes tijd voor een puzzel…

En nog iets om te knutselen… Zelf een vlieger maken Voor het maken van een simpele vlieger heb je eigenlijk niet veel nodig: * Twee grote plastic tassen (bijvoorbeeld van de supermarkt) * Plakband / nietjes * Schaar * 5 meter touw 1. 2. 3.

24

Plak aan de dichte onderkant van de zak op de hoeken stevige tape en maak op die plekken gaatjes in de tas. Doe het touw door de gaatjes en knoop het stevig vast. Knip slingers uit de tweede plastic tas en maak ze met plakband of nietjes vast aan de onderkant van de eerste tas.

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Echt gezegd…

Als je 10 bent, ben je een tiener. Als je 11 bent, ben je een elfje. Als je 8 bent, ben je achterlijk. Als je oud bent, ben je de juffrouw! Alle meisjes hebben stokeieren in de buik.

SOS Piet, die heet eigenlijk Piet Huisarrest (Huysentruyt) Bij het klinken met een drankje zeggen de mensen vaak schol of proost. Bij het klinken op het nieuwe jaar zei V. dus goed luid:”TROOST!”

25

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3


Dit was weer De Max! Meer fono’s op www.mpizonneweelde.be

26

De Max • MPIGO Zonneweelde Lommel • 2de jaargang, nummer 3

Schoolkrantje De Max juni 2011  

Schoolkrant MPI Zonneweelde Lommel, jaargang 2, nummer 3

Advertisement