Page 1

Infobrochure voor ouders van kinderen met

DCD

GON MPIGO Zonneken Eekhoornstraat 1 9100 St-Niklaas tel. 03/776 50 18 email: mpi.sint-niklaas@gemeenschapsonderwijs.be


Wat is DCD? DCD is de afkorting voor Developmental Coordination Disorder (gekend onder de noemer van dyspraxie). DCD is een stoornis op het niveau van de informatieverwerking in de hersenen. Het is niet het gevolg van een lichamelijke aandoening of zwakkere intelligentie. De symptomen treden al op in de baby- en kleuterleeftijd. De kinderen bereiken motorische mijlpalen (zoals kruipen, zitten, lopen, fietsen, zwemmen,‌) later dan andere kinderen. De moeilijkheden situeren zich op vlak van schrijven, zelfredzaamheid, lichamelijke opvoeding, knutselen, planning en organisatie‌ Dit zowel thuis als op school. Kenmerkend is ook hun onhandigheid en houterigheid. Vaak worden secundaire problemen gezien zoals: faalangst, sneller moe zijn, weinig zelfvertrouwen.


Wat kunnen we doen? Aanvaard dat je kind moeilijkheden heeft en toon begrip. Laat voelen dat je in hem of haar gelooft. Probeer ervoor te zorgen dat je kind voldoende succeservaringen opdoet, motiveer en leg nadruk op talenten. Leg de focus op de inspanning en motivatie, maar niet op het resultaat. Zorg ervoor dat je kind plezier houdt of juist plezier krijgt in het bewegen. Ondersteun het bewegingsverloop verbaal, door te zeggen wat je doet. Zorg ervoor dat de omgeving goed en juist ge誰nformeerd wordt over de stoornis zodat ze weten dat het niet om onwil gaat. Gebruik heldere taal en geef duidelijke, korte, gestructureerde en eenvoudige opdrachten, eventueel opgedeeld in stapjes. Een nette en gestructureerde omgeving werkt ondersteunend. Met deze aanpassingen kan je het voor een kind met DCD gemakkelijker maken, maar DCD volledig verhelpen kan je niet. Een specifieke aanpak blijft nodig naargelang de ontwikkelingsfase van de persoon.


Wat is GON? GON-begeleiding bij kinderen met DCD is er niet enkel voor het kind, maar ook ter ondersteuning van het leerkrachtenteam en de ouders. We hechten belang aan een goede, open communicatie en het stimuleren van participatie en samenwerking. We helpen het kind door het oefenen van specifieke vaardigheden en door het aanpassen van de omgeving (indien nodig ook door het aanbieden van hulpmiddelen). We houden steeds de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van het kind in de gaten. We zoeken samen naar een oplossing voor praktische problemen door zowel het kind als zijn omgeving te begeleiden.

Wil je meer weten? CALMEYN, P., De DCD Survivalgids, Abimo, ISBN : 9789059326934 DEWITTE,G. en CALMEYN,P., Mijn kind heeft DCD. Gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners,Lannoo,2007. ISBN :978-90-209-71781

www.dyspraxis.be (webpagina van de Vlaamse oudervereniging) www.dyspraxie.nl

Brochure dcd  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you