Page 1

Adósságunk:

Márai

Egyedülálló vállalkozásra készül a Tabán mozi november 9-13. között: az összes eddig elkészült Máraival kapcsolatos film – legyen az dokumentum- és játékfilm, vagy fotógrafikai videoalkotás – néhány nap alatt, „egy bokorban” megtekinthető a Krisztinavárosban, amely Márainak is lakhelye volt. Nincs kerek évforduló, vagy kiemelt alkalom. Ami van: kísérlet adósságrendezésre. Esély felkínálása önvizsgálatra. Most éppen Máraival szembeni tartozásunk törlesztésére. A vetítéseket beszélgetések és interjúk követik alkotókkal és a téma szakértőivel. Az estek házigazdái: Lőrincz Gabriella és Sugár Ágnes

Márai Napok a Tabán moziban november 9-13.

1016 Bp., Krisztina krt. 87-89. Tel.: 06 1 356-8162 E-mail: taban@grantfilm.hu


November 9. szerda 18 óra Filmvetítés:

Sipos József: Eszter hagyatéka

Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György Törőcsik Mari, Eperjes Károly Megkapó film Márai nemes irodalmi anyagából a szerelem kiszolgáltatottságáról, a gátlástalanság és önkéntes áldozat kontrasztjáról, arról, hogy tévedéseink is sorsszerűek, s hogy végső soron felismerhetjük az életünket mozgató törvényszerűségeket. A vetítés után Sugár Ágnes beszélget Ungvári Tamás irodalomtörténész - íróval. A beszélgetés után vetítésre kerül a Márai Sándor c. dokumentumfilm. Rendező : Sipos József és Mag István Hiánypótló dokumentumfilm Márai Sándor pályaképéről: kassai indulásáról, budapesti művészi kibontakozásáról, etikai-elvi látásmódjáról, élete irányváltásairól és több országot érintő emigrációs évtizedeiről.


November 10. csütörtök 18 óra Filmvetítés :

Iglódi István: A gyertyák csonkig égnek

Szereplők: Agárdy Gábor, Avar István, Tompos Kátya Márai világhírű regényéből készült film a kései leszámolás, a végső számvetés és számonkérés filmje, amely ugyanakkor visszatekintés a gyermekkorra, a fiatalságra, barátságra, szenvedélyre, szerelemre a két csodálatos színész jutalomjátékával. A vetítés után Lőrincz Gabriella beszélget Szakály Sándorral (Márai Sándor Alapítvány kuratóriumi elnöke) és Tuomo Lahdelma professzorral (A gyertyák csonkig égnek c. könyv finn fordítója). A beszélgetés után vetítésre kerül A titkos szám című tévéjáték. Rendező : Sipos József Szereplők: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter Az író e 60-as évekbeli művében elemi erővel fogalmazza meg, mi teszi elviselhetetlenné a életet egy diktatúrában. A Rudolf Péter főszereplésével készült tévéjáték az elhagyatottság drámájával foglalkozik, egyszersmint azzal az ősi emberi vággyal, hogy egy érthető és jóakaratú világban élhessünk.


November 11. péntek 18 óra Márai Sándor: Négy évszak Felolvasószínház – videoetűdők - élő csellózenével

Rendező: Paál Zsuzsanna és Katona Imre Grafika : Paál Zsuzsanna Színészek: Szabados Zsuzsanna, Benedek Gyula Cselló: Michael Babinchak A Tabán mozi eddigi működésében egyedülálló vállalkozásra kerül sor november, amikor is két színművész felolvasó színházi előadásában élvezhetjük Márai bölcsességgel átitatott prózai epigrammáit, miközben Paál Zsuzsanna tervezőművész fotógrafikai filmetűdjei teszik képileg is érzékletessé az író világát. A különleges atmoszférát Michael Babinchak élő csellójátéka egészíti ki. Az előadást követően Lőrincz Gabriella beszélget az est alkotóival. Márai filozofikus gondolatait a néző - egyedi tervezésű könyv formájában - haza is viheti magával...


November 12. szombat 18 óra Filmvetítés:

Sipos József: Kaland

Szereplők: Gerd Böckmann, Marozsán Erika, Csányi Sándor, Eperjes Károly, Törőcsik Mari A film Márai azonos című kamaradarabjából készült, mely a második világháború előtt játszódik. Sipos József rendező-producer szerint, a szerelemről, halálról, hűségről, árulásról, sikerről és bukásról szóló film,” nem csak azoknak szól majd, akik már olvasták Márait, hanem azoknak is, akik még sosem vették kezükbe a könyveit.” A vetítés után Sugár Ágnes beszélget Sipos József rendezővel.


November 13. vasárnap 18 óra Filmvetítés:

Szalai Györgyi – Dárday István: Az emigráns – Minden másképpen van A film Márai és felesége utolsó éveit mutatja be a san diego-i száműzetésükben az írói napló alapján. Egy anakronisztikusan idegen világ perifériájára sodródott emberpár küzdelme az öregség, az elhagyatottság és az elvszerűség szorításában – két érzékenyen árnyalt alakítás tükröződésében.

Szereplők: Bács Ferenc, Gyöngyössy Katalin A vetítés után Lőrincz Gabriella beszélget Bács Ferenc színművésszel és Dárday István rendezővel.

Jegyárak: Filmvetítésekre : 1000 Ft, Nyugdíjas és diákjegy: 800 Ft Négy évszak - felolvasó színház: Egységár: 1200 Ft Jegyek rendelhetők a Tabán moziban (Bp. I., Krisztina krt. 87-89.) Tel: 356-8162 vagy 06-70-634-4438 taban@grantfilm.hu www.tabanmozi.hu A MŰSORVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Adósságunk: Márai  

Márai Napok a Tabán moziban 2011 November 9-13

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you