Page 1

Movi! Voor vrouwen die willen bewegen!

1

Saartje Vandendriessche doet mee!

Mental trainer Kim Semadeni Movi! Topster

Karin Donckers

En nu jij! Start to run, swim & bike

Katja’s droom, een marathon Driemaandelijks magazine * Juni 2010 * € 3,95


g n i l e d f a d e o g l e e p s e d s i n e t v r e o l p t e S h - van nnon

y Ca Jimm

En zo

, on

de

rika nkt E

del,

mo r e v o sc

ver! o k o er o


Edito Movi!

Welkom... bij het eerste nummer van Movi!,

het blad voor vrouwen die willen bewegen en dol zijn op sporten. Voor mij is sporten bijna een verslaving. Minstens vijf keer per week trek ik naar de sportschool of ga ik lopen. Het is echt een deel van mijn leven geworden. Hoe komt het eigenlijk dat ik het sporten niet meer kan missen? Omdat het me helpt om alles eventjes los te laten en aan niets meer te denken? Of heeft het te maken met het plezier van alles te geven en dan dat zalige gevoel achteraf? Of doe ik het stiekem toch ook om aan mijn lijn te werken?

Waarom sporten mensen eigenlijk? En waarom gaan sommige mensen zo graag tot het uiterste? Mental trainer

Kim Semadeni geeft daar antwoord op in onze rubriek Psycho!. Een stukje van dat antwoord vind je ook in het verhaal van Katja, die in het begin van het jaar besliste dat ze een marathon wou lopen. Movi! volgde haar van de eerste training tot de grote dag. Benieuwd of ze het heeft gehaald? Blader dan snel verder naar onze rubriek Droom!. Als je haar verhaal hebt gelezen, komen de sportkriebels ongetwijfeld naar boven. Kijk dan naar de rubriek: En nu jij!. Daar vind je verschillende trainingsschema’s om jouw conditie weer op peil te brengen. En voor wie nog meer inspiratie kan gebruiken: elke maand laten we in Movi! Vrouw een lezeres aan het woord over haar sportieve leven. En in Movi! Topster zoeken we elke maand naar een atlete die aan de top staat. Ik wens je veel lees- en natuurlijk ook heel veel sportplezier! Liefs,

Valerie

3


Movi!Inhoud

8

In elke Movi!

4

6 8

Movi! Vrouw

47

Movi! Topster

52

Movi! Flash & Web

18

En nu jij!

14

Start to Run

15

Start to Swim

Movi! Food

16

Start to Bike

56

Movi! Trends

18

Saartje Vandendriessche

58

Movi! Next & colofon

20

Start to Stretch

59

Movi! Sudoku

22

Ignace weet raad

Sportief nieuws voor vrouwen zoals jij en ik Karlien werd Movi! Vrouw, ontdek waarom Amazone Karin Donckers gaat er voor Vier keer gezond ĂŠn lekker De nieuwste clubs en trends Volgende keer in Movi! Sudoku je hoofd fit

Loop 5 kilometer in 9 weken Zwem 1000 meter in 10 weken Fiets 75 kilometer in 10 weken fietst mee

Want stretchen moet je ook leren De sportdokter geeft antwoord op je vragen

Š Marco Mertens


26 Droom!

42 Psycho!

26

Katja’s marathonavontuur

36

Mentale training

32

Een droom die begint: de juiste loopschoen

38

Waarom sporten? Daarom!

42

Getuigenissen

44

Movi! zocht het uit...

Volg haar dagboek op de voet

Zo koop je de juiste loopschoen

Sporten doe je niet alleen met je lichaam 30 redenen waarom sporten goed voor je is Daarom sporten zij

De sportieve agenda van vrouwelijk Vlaanderen

Nog meer leuke Movi! artikels op www.movi.be 5


Movi! Flash

Flash Flash Freddy & Fame

Wilskracht moet je trainen

Het sport en dansmerk Freddy heeft een kledinglijn ontworpen die gewijd is aan de film Fame. De nieuwe collectie zit vol verassingen. Trek deze kleren aan en voel je als een ster op de dansvloer!

Soms geen zin meer om na een drukke dag je sportschoenen aan te trekken? Volgens een Canadees onderzoek (maar dat wisten wij zelf eigenlijk ook al) heb je dan een gebrek aan wilskracht. Het goede nieuws is dat je wilskracht kan trainen. Wilskracht werkt namelijk zoals een spier. Probeer trucjes te vinden om wél te sporten, bijvoorbeeld, samen met een vriendin sporten of jezelf op één of andere manier belonen na het sporten. Na een tijdje wordt het een gewoonte en is wilskracht geen probleem meer.

Meer info op www.freddy.com

Bron: Goed Gevoel, december 2009

De ideale loopschoen voor vrouwen De tijd dat loopschoenen voor vrouwen eigenlijk aangepaste mannenschoenen waren (alleen wat smaller en met een roos kleurtje) ligt vanaf nu achter ons. Nike deed een diepgaande studie over de anatomie van de voet en kwam tot enkele opmerkelijke resultaten. Vrouwen hebben namelijk een bredere voorvoet, een hogere voetholte, flexibere spieren en ligamenten en een grotere variatie in de hielbreedte. De vrouwelijke voet raakt het grondoppervlak op een andere plaats dan bij mannen. Nike is aan de slag gegaan met al deze kennis en het resultaat is de Nike LunarGlide+ voor vrouwen. Voor 130 euro zijn deze loopschoenen van jou! Meer info op www.nike.be

Zumba is product 2009 Het is officieel. Vlaanderen is veroverd door Zumba. Zumba is het product van 2009 geworden. Een goed jaar geleden was Zumba nog een raar beest, nu staat het bijna in de Van Dale. Iedereen kent het. En naast de gewone Zumba is er nu ook Zumba voor kinderen, Zumba voor senioren, Aqua Zumba, Zumba Töning en een kledinglijn. Maar waarom is Zumba het product van 2009 geworden? Zumba was het enige genomineerde product dat een onmiddellijk effect heeft op onze gezondheid. Geen enkel ander product had zo een groot potentieel publiek. Het was het meest internationale product.

6

Voor meer informatie over Zumba: www.zumba.com Bron: De Standaard, 22 decmber 2009


Revolutionaire en modieuze sportlingerie! Marie-Jo komt dit jaar uit met een nieuwe collectie sportlingerie. En niet zomaar één. Marie-Jo combineerde de termen elegantie en comfort. En dat is goed gezien, want het probleem Action voor zeer intensieve sporten van veel sportvrouwen is inderdaad dat ze geen mooie, elegante sportlingerie vinden die ook voldoende steun biedt. Tot nu toe moest je kiezen tussen steun en elegantie: ofwel immens grote beha’s die je borsten platdrukken, gecombineerd met een short tot aan je knieën, ofwel elegante topjes die absoluut geen steun geven. Maar deze nieuwe sportlingerie combineert beide en je kan je tijdens het sporten dus ‘gesteund’ én op en top vrouwelijk voelen.

Energy voor intensieve sporten De collectie omvat drie modellen. Action voor de meest intensieve sporten zoals lopen, kickboxen of balsporten. Deze beha geeft drie maal zoveel steun als een gewone beha. Je kiest best voor Energy als je sporten beoefent zoals dansen, klimmen of wandelen. En de Zen collectie is dan weer perfect voor yoga en tai-chi. Voor meer informatie of verkooppunten bij jou in de buurt www.marie-jo.com

Zen voor rustigere sporten

Elke dag een marathon?

Er zijn mensen die in hun leven één marathon lopen, maar er zijn ook mensen die graag 365 marathons willen lopen, en dat nog wel in één jaar! Stefaan Engels is zo iemand. Hij wou heel graag het record van 52 marathons in 52 dagen doorbreken, dat op naam van de Japanner Akinori Kusada stond. Dat heeft hij al ruimschoots gehaald. De marathonman zit momenteel al over de honderd marathons Zal hij erin slagen om 365 marathons op één jaar te lopen? Volg hem op www.marathonman362.com of op facebook.

7


Movi!Web

Gratis trainingsprogramma’s www.myasics.be

Dol op lopen, maar niet echt zin om je bij een loopschool aan te sluiten? Het sportmerk Asics heeft een handige site ontworpen waar je op maat gemaakte trainingsprogramma’s kan downloaden. Je kan zelfs aanduiden waar je gelopen hebt. Zo weet je onmiddellijk hoeveel kilometer je achter de rug hebt. Alles komt terecht in je persoonlijk logboek en wordt keurig bijgehouden! Je kan ook in contact komen met andere lopers, loopschema’s uitwisselen of gewoon praten over lopen. Enjoy!

Je persoonlijke logboek en trainingsschema’s

Alles over sport

www.sport.be

De officiële website van Golazo die je aanzet tot sporten

De persoonlijke website of blog van je sportidool? De uitslagen van de tweede speeldag van de Jupiler Pro Leage vorig jaar? Je vindt het allemaal terug op sport.be. Deze website gaat uit van Golazo. Je kan er ook alle informatie over de Olympische Spelen terugvinden. Een handige en overzichtelijke website met alle informatie die je maar kan bedenken over verschillende sporten.

Outlet sportkleding www.vente-exclusive.com

Deze website organiseert zeer regelmatig outlet-aanbiedingen. Verschillende kledingmerken, maar ook handtassen en verzorgingsproducten komen aan bod. Je krijgt op sommige merken tot 70% korting. Als je lid bent kan je punten sparen door vrienden ook lid te maken. Neem zeker eens een kijkje!

Merken zoals adidas, Reebok & Champion aan kleine prijzen

8


Movi! Vrouw

Karlien Vanden Eynde Haar verhaal

Wil je ook Movi! vrouw worden? Mail dan naar vrouw@movi.be, en vertel ons je verhaal. Wie weet kiezen we jouw verhaal uit en sta jij in de volgende Movi!.

Sporten tussen de mannen


Movi! Vrouw

‘Ik heb er de man van mijn leven gevonden’ Soms is het niet meteen duidelijk wat mensen bedoelen als ze je vertellen wat hun favoriete sport is. Neem nu Karlien Vanden Eynde (24), zij voelt zich als een vis in het water in een dojo. “Dojo” blijkt de officiële naam voor een ‘gevechtsportzaal’ te zijn. Samen met nog enkele andere vrouwen, staat Karlien daar haar mannetje tussen de stoere macho’s. Hoe ben je op het idee gekomen om een gevechtsport te beoefenen?

‘Ik heb altijd al veel gesport. Ik deed basketbal, karate en voetbal. Maar nu zocht ik iets dat fysiek heel zwaar is. Een collega van mij nam al privéles bij één van de Senseis (trainer) bij Seisui-do. Ze bleef maar aandringen om eens mee te doen en dan heb ik de stap maar gezet. Ik heb een training meegedaan, en ik vond het onmiddellijk geweldig. Wat ik heel fijn vind, is dat je de sport ook in een andere omgeving kan gebruiken. Bij basketbal bijvoorbeeld is dat niet zo: de technieken die je daar leert, kan je enkel gebruiken in een basketbalmatch. Bij Seisui-do kan je de technieken van de zelfverdediging echt wel gebruiken als je bijvoorbeeld aangerand zou worden. Deze sport gebruikt heel realistische technieken. Nu ben ik ongeveer een jaar bezig. Ondertussen heb ik daar ook de man van mijn leven gevonden (lacht).’

Hoe zijn de reacties van andere mensen?

‘Positief. De mensen vinden het leuk en interessant dat ik gevechtsport doe. Ik denk dat ik nog maar één minder goede reactie heb gekregen, van iemand van mijn familie. Die persoon vond het te gevaarlijk, raar en iets voor mannen (lacht).’

En wat is het minst leuke?

‘Eigenlijk zijn dat de dingen die ik nog niet zo goed ken (lacht). Ik ben nog niet zo lang bezig, dus ik beheers nog lang niet alle technieken. Ook de oefeningen

10

Naam Leef

: Kar

tijd:

id-ki

T

lien V ande

24 ja a

r

n Eyn

de

Waa ro Doet m Movi! al en vrou ke do, e w en J le maand ? apan voelt e n aan se zich e r gew gevecht Seisuisport eldig . En bij.

die minder actief zijn, vind ik minder leuk. Zoals de Dachi’s. Dat is een verzamelnaam voor verschillende houdingen in Seisui-do. Die moeten perfect en kalm worden uitgevoerd. Het is een heel belangrijk deel van de sport, maar geef mij maar het pure padwerk, met handschoenen aan. Er volledig voor gaan en al je zorgen weg boksen en weg stampen. En dan is er ook nog de kimono. Seisui-do is een traditionele sport, dus traditionele kledij hoort er bij. Maar dat is toch niet echt mijn ding. De broek op zich gaat nog, maar het vest zit bij mij heel de tijd in de weg. In het begin staat die vest ook heel stijf, een vrij grappig zicht. De meeste vrouwen hebben er een probleem mee. Geef mij maar gewoon een trainingsbroek en een t-shirt.‘

Wat is er zo leuk aan?

‘Het intensieve aspect vind ik super. Toen ik vroeger Karate deed, had ik niet genoeg voldoening. Je hebt contact met mensen, je gaat tot het uiterste, je zweet en je voelt dat je gesport hebt. Het is ook gewoon een leuke groep, met aangename mensen. Het maakt niet uit dat je vrouw bent, of beginner, je mag gewoon meedoen. We gaan er tenslotte om te leren.’


Waarom trekt gevechtsport zo weinig vrouwen aan?

‘Ik denk niet dat het altijd met de sport zelf te maken heeft. Ik denk dat vrouwen niet zelfzeker genoeg zijn om eens te zeggen, wel nu ga ik eens goed sporten en mij volledig laten gaan tussen die mannen. Het is moeilijk om in een groep met alleen mannen te integreren. In Tae Bo lessen zitten honderden vrouwen, terwijl dat toch ook een beetje gevechtsport is, al is het dan vervrouwelijkt. Ik denk ook dat veel vrouwen denken dat ze onmiddellijk een gemolesteerd gezicht krijgen. Ik heb nog geen enkel blauw oog gehad. Zo gevaarlijk is het echt niet. Ik heb vijf broers en ben opgegroeid tussen mannen en mannensporten zoals voetbal, karate en basketbal. Voor mij was het daarom misschien wel iets gemakkelijker om mij te integreren in zo een groep.’

10

Zijn de trainingen anders als er vrouwen bij zijn?

‘Tijdens de trainingen zelf word ik zeker niet anders bekeken. De trainingen worden ook niet aangepast aan vrouwen. Misschien dat de Seinsei op vlak van intensiteit en weerstand iets meer door de vingers ziet bij vrouwen. Maar voor mij hoeft dat niet. Ik wil op dezelfde manier beoordeeld worden als de mannen. De jongere gasten gaan zich wel anders gedragen, als ze met een vrouw moeten trainen. Ze zetten zich extra hard in of ze doen geen moeite. Dat is wel spijtig, ze doen hun eigen ding niet. Als er nog een vrouw is op training, trainen we samen. Het komt al niet veel voor dat we elkaar zien. Dat is dan toch een andere manier van trainen. We wisselen regelmatig af. De ene keer met een vrouw, de andere keer met een man. (lacht).’

‘Ik wil op dezelfde manier trainen als de mannen’


Movi! Vrouw

Ben je veranderd sinds je begonnen bent met trainen?

‘Als persoon heb ik me niet echt zien veranderen. De laatste tijd heb ik niet op regelmatige basis kunnen trainen. Ik denk wel dat het mij op termijn zal veranderen. Want vanaf januari ga ik er weer volledig voor (lacht). Het heeft mij alleszins mentaal sterker gemaakt, ik voel me zelfzekerder. En natuurlijk is mijn conditie er zienderogen op vooruit gegaan.’

En is het leuk om samen met de liefde van je leven te trainen?

‘Dat is echt super leuk. Je kent elkaar door en door. En daardoor kan je echt goed doortrainen, je moet aan niets anders meer denken. Je kan er echt voor gaan. In ons appartement hebben we een kleine dojokamer ingericht en we proberen toch twee keer per week te trainen. En nadat we gevochten hebben pakken we mekaar eens goed vast hé (lacht).’

Wat is Seisui-do? Letterlijk betekent Seisui-do de weg van het zuivere water. Het is de bedoeling dat de Seisuidoka gebruik maakt van technieken, die net zoals water, steeds de snelste weg naar het doel zoeken. Het is een moderne gevechtskunst gebaseerd op Japanse principes. De stijl is voor iedereen toegankelijk. De trainingen bestaan uit: sparring, close combat, self defense, grappling, wapentraining, mentale weerbaarheid, ademhalingstechnieken, spierversterking en lenigheid. www.seisuido.be

12


En nu jij! Daag jezelf uit tot vijf kilometer lopen, 1000 meter zwemmen of 75 kilometer fietsen! Zin om ook wat aan je conditie te werken of gewoon zin om te bewegen? Op de volgende pagina’s vind je drie schema’s om je conditie weer op peil te krijgen. Als je het Start to Run schema volgt, loop je na negen weken al vijf hele kilometers! Meer zin om wat in het frisse water te zitten? Ga dan naar het zwembad in je buurt, volg een cursus Start to Swim en zwem na tien weken al een volledige kilometer. Zin om te gaan fietsen? Met het Start to Bike programma kan je in 5 weken 75 kilometer fietsen. En nee, fietsen is echt niet alleen voor mannen. Kijk maar naar pagina 18. Saartje Vandendriessche bewijst hier dat ook vrouwen mee kunnen gaan fietsen. Saartje was een paar jaar terug het gezicht van de Start to Bike campagne.


Movi!En

nu jij!

!

Dit Start to Run schema werkt met minuten. De donkerblauwe blokjes staan voor het aantal minuten lopen. En de lichtblauwe blokjes staan voor het aantal minuten wandelen.

Week 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 2 1 1 1 1 2 2 3 3 3 3 3 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3

Week 2 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 2 2 3 3 3 3 3 3

Week 3 1 1 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 3 1 1 2 2 4 3 4 3 5 2

Week 4 1 1 1 2 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 2 1 3 1 1 2 2 4 3 4 3 5 2

Week 5 1 2 2 3 2 5 3 5 3 5 2 2 2 1 3 2 6 2 6 2 7 2 3 2 2 4 2 5 2 6 2 7 2

Week 6 1 2 2 3 2 5 3 5 3 5 2 2 2 1 3 2 6 2 6 2 7 2 3 2 2 4 2 5 2 6 2 7 2

Week 7 1 5 1 6 2 7 2 8 1 2 8 1 8 2 8 1 8 1 3 10 2 10 2 12 1

Week 8 1 15 2 15 2 2 10 1 12 2 12 1 3 10 2 20 1

Week 9 1 30 2 2 32 2

14

3 30 2


Start to Run

Helga Ceunen,

begeleider joggingclub Veltem ‘Wij organiseren één keer per jaar een Start to Run. Die begint meestal in september. Vorig jaar zijn er 65 mensen komen trainen voor onze Start to Run. Voor een klein dorpje als Veltem kan dat tellen! Om te lopen heb je niet veel nodig, enkel een paar goede sportschoenen uit een gespecialiseerde winkel en je bent klaar. Je kan lopen wanneer en waar je wil. Lopen is ook heel goed om je conditie op vrij korte tijd op peil te brengen. Met fietsen zal dit veel langer duren. Met het Start to Run schema is het wel heel belangrijk om ook de wandelminuten uit te stappen. Die zijn er om je lichaam te laten recupereren. Zo heb je veel minder kans op blessures! In de lente organiseren we een grote lentejogging en ons grote doel, na de Start to Run, is om de eindejaarscorrida in Leuven mee te lopen. Dat is een echte wedstrijd van vier kilometer. Alle mensen die Start to Run hebben meegedaan kunnen dat! Je ziet ze dan echt glunderen als ze het gehaald hebben. Dat is zo leuk om te zien, het is ook één van de redenen waarom ik die begeleidingen doe. Sommige mensen lopen graag alleen, ik voel me goed in de loopclub. Je bent er meer gemotiveerd om je grenzen te verleggen, je maakt er vrienden en leert regelmatig nieuwe mensen kennen. Maar, alleen of in gezelschap, lopen is gewoon zalig!’ www.jcveltem.be, www.sport.be/starttorun

Start to Swim Cedric Van Keer,

lesgever zwembad Borgerhout ‘Sinds vorig jaar organiseren wij de Start to Swim in ons zwembad. Het staat dus nog een beetje in zijn kinderschoenen. Zwemmen is zeer goed voor je conditie en je gezondheid. Bij het zwemmen spreek je al je spiergroepen aan. Zwemmen is ook goed om te revalideren van bepaalde kwetsures omdat je in het water veel minder weerstand hebt. Iedereen kan met ons meedoen, ongeacht leeftijd, gewicht of geslacht. Je moet wel minstens 25 meter kunnen zwemmen. Het is de bedoeling dat de deelnemers hun conditie komen verbeteren en hun techniek een beetje komen bijschaven. Er zijn tien lessen van telkens een uur en elke les gaat het niveau een beetje omhoog. De tiende les zwemmen de deelnemers voor een brevet van duizend meter. De meeste mensen blijven ook zwemmen nadat ze hun diploma hebben. Zwemmen werkt vrij verslavend, horen we veel (lacht).’ www.isbvzw.be

15


Movi!En

nu jij!

Training 1

Training 2

Training 3

!

Wachttijden

Week 1

4x25m - 50m - 4x25m

25m - 3x50m - 25m

8x25m - 50m

Na 25m 10”

Week 2

50m - 2x75m - 4x25m

100m - 2x50m - 4x25m

6x50m

Na 50m 20”

Week 3

8x50m

200m - 8x25m

4x25m - 4x50m - 4x25m

Na 100m 30”

Week 4

100m - 4x25m - 100m

6x50m

12x25m

Na 200m 45”

Week 5

200m - 4x25m - 2x50m

8x50m

16x25m

Na 300m 1’

Week 6

6x25m - 2x100m - 4x50m

350m - 2x100m

10x50m

Na 400m 1’30”

Week 7

5x100m - 3x50m

450m - 3x50m

2x300m - 4x25m

Na 500m 2’

Week 8

3x200m

13x50m

500m - 8x25m

Na 600m 2’30”

Week 9

200m - 2x100m - 4x50m - 10x25m

3x300m

700m - 3x50m

Na 700m 3’

20x50m

2x500m

1000m

Na 1000m 3’

Week 10

Start to Bike

Bruno Van Baelen, secretaris wielerclub De wandelaars

‘Sinds 2008 organiseren wij in de maand mei de Start to Bike. Elk jaar zijn er meer deelnemers. Fietsen is tegenwoordig een echte rage geworden. Fietsen is gezellig, je ontmoet veel nieuwe mensen, het is heel sociaal en echt plezant. Het doel is om 75 kilometer te kunnen fietsen in tien weken. De laatste week fietsen we naar Scherpenheuvel. Dan krijgen de deelnemers hun diploma en hun medaille. Daar zijn onze Start to Bikers altijd heel fier op! Velen onder hen komen daarna wekelijks mee fietsen in de club. Er waren er ook die het jaar nadien gewoon opnieuw hebben meegedaan met de Start to Bike, heel leuk om dat te zien.

16

Als de mensen meer willen fietsen, raden we hen aan om een echte sportfiets te kopen. Je kan natuurlijk beginnen met je gewone stadsfiets, maar als je verder wil gaan is een koersfiets toch van groot belang. Een koersfiets wordt op maat gemaakt, dat is goed voor je houding en zo heb je minder kans op blessures. Maar in het algemeen horen we hier weinig over blessures, er gaat dan ook veel aandacht naar de veiligheid natuurlijk! Op de Start to Bike komen altijd veel vrouwen af. Wielersport is echt geen mannensport meer. Iedereen kan meedoen!’ www.dewandelaars.be, www.starttobike.be


0”

0”

Rit 1 Rit 2

10 kilometer

15 - 20 kilometer / uur

15 kilometer

15 - 20 kilometer / uur

Rit 3 Rit 4 Rit 5 Rit 6

20 kilometer

20 - 25 kilometer / uur

20 kilometer

20 - 25 kilometer / uur

20 kilometer

20 - 28 kilometer / uur

25 kilometer

20 - 28 kilometer / uur

Rit 7 Rit 8 Rit 9

30 kilometer

20 - 28 kilometer / uur

40 kilometer

20 - 28 kilometer / uur

50 kilometer

20 - 28 kilometer / uur

Rit 10

60 kilometer

20 - 28 kilometer / uur

17


Movi!En

nu jij!

Saartje fietst ook! Saartje Vandendriessche was enkele jaren geleden het gezicht van Start to Bike for women only. Hoe heeft zij deze trainingen ervaren? Heeft het haar leven veranderd? Movi! vroeg het haar. Hoe kom je bij Start to Bike?

‘In 2006 was ik het gezicht van de campagne ‘Start to Bike for women only’. Ook al was het maar eenmalig, ik heb geen moment getwijfeld om deze uitdaging aan te gaan. Ze zochten iemand die heel sportief was. En ik sport heel graag, ik loop en fiets al heel lang. En ik vond het gegeven dat het alleen met vrouwen was zeer leuk.’

Heeft dit iets teweeggebracht bij jou?

‘Ik vond het een geweldig evenement. Ik heb toen uiteraard veel vrouwen leren kennen, en sommigen zijn echt vriendinnen geworden. Tijdens het trainen voor de 100 kilometer ontstond er een soort chemie, er werd veel gebabbeld en er werden veel contacten gelegd.’

Was het moeilijk om te trainen voor de 100 kilometer fietsen?

‘Eigenlijk was het niet zo heel moeilijk. Ik deed vroeger veel aan fitness en aerobic en ik heb een tijdje op vrij hoog niveau gevolleybald. Ik zat ook wel regelmatig op een fiets, maar een echte koersfiets was toch nog iets anders. Het voordeel van fietsen is dat je je ‘fietsconditie’ heel snel kan opbouwen, sneller dan bijvoorbeeld bij het joggen. Toen de campagne gedaan was, ben ik ook blijven fietsen. Ik heb getraind om de Mont Ventoux op te fietsen, maar dat is spijtig genoeg niet kunnen doorgaan door mijn bevalling. Maar ik blijf uitdagingen voorop stellen. Zo blijf ik gefocust. In april ga ik de ten miles in Antwerpen lopen, in augustus doe ik mee aan een triatlon en de Mont Ventoux opfietsen staat ook nog op mijn verlanglijstje!’

18 © VRT


Waarom is, denk je, fietsen een typische mannensport?

‘Ik denk dat dat gewoon gegroeid is. Het is ook niet echt een attractieve sport. Je moet een pot op je hoofd zetten en een mooi kleurrijk aansluitend pakje aantrekken. En de techniek die er komt bij kijken schrikt misschien veel vrouwen af. Want als je ketting eraf vliegt of je hebt platte band moet je dat toch op een of andere manier kunnen herstellen. Maar het is helemaal niet erg om in een mannengroep te fietsen. Ik fiets regelmatig op zondag mee met een wielerclub, met alleen mannen. Hun tempo ligt wat hoger, maar ze houden rekening met je! Je mag zonder probleem in hun wiel gaan hangen om uit de wind te kunnen rijden bijvoorbeeld. Dat is plezant! Ik denk wel dat er tegenwoordig meer vrouwen op de koersfiets kruipen. Ik kom op straat meer en meer groepjes vrouwen tegen. Ik weet niet of dat echt iets te maken heeft met Start to Bike. De laatste tijd is het aanvaardbaarder geworden. Er worden meer vrouwenclubs uit de grond gestampt en het fietsen voor vrouwen komt meer en meer in de media. Mensen kijken niet meer raar op als je zegt dat je fietst met een koersfiets.’

belen (lacht). Ik moet niemand hebben die in mijn oor zegt wat ik moet doen of die mij motiveert. Ik motiveer mezelf wel. Ook het opbouwen voel ik zelf aan, elk lichaam is anders en ik ken mijn lichaam. Misschien komt dat omdat ik al heel mijn leven sport.’

Bouw je soms dan niet te snel op? Bouw je dan soms niet te snel op?

‘Als ik fiets wil ik babbelen, en als ik loop wil ik babbelen’ Heeft het sporten effect op je dagelijkse leven?

‘Een groot effect. Ik heb de tijd niet om dagelijks te sporten. Maar ik probeer het zoveel mogelijk te doen. Dat is belangrijk voor mij. Als ik een tijdje niet gesport heb, loop ik vrij lastig rond. Ik heb sport nodig als uitlaatklep. Als je gesport hebt, voel je je veel fitter en veel beter in je vel.’

Wat vind je zelf van de Start to-schema’s?

‘Ik vind dat iets fantastisch. Het heeft heel veel mensen in beweging gekregen. Voor heel veel mensen, werkt het stimulerend, maar zelf kan ik er niet zo veel mee doen. Voor mij is sporten een heel sociaal gebeuren. Als ik fiets wil ik babbelen en als ik loop wil ik bab-

© Marco Mertens

‘Nee, ik kan vrij goed naar mijn lichaam luisteren. Ik heb nog maar één blessure gehad. Dat was toen ik mee deed aan de Start to Run. We begonnen van vijf kilometer en bouwden zo op naar vijftien kilometer. Maar op de twaalfde kilometer begon ik last te krijgen van mijn benen. Het was pure overbelasting. Ik heb dan om de week een weekje gerust. En de pijn is snel verdwenen. Luisteren naar je eigen lichaam is heel erg belangrijk.’

19


Movi! En

nu jij!

Stretchen

voor dummmies! Met deze oefeningen kan je de meeste spierpijnen voorkomen. Door te stretchen wordt je lichaam soepeler en leniger. Stretchen helpt ook om je spieren te ontspannen na de sport!

Benen Voor je heupen en lies 1. Stap met je rechtervoet naar voor 2. Strek je linkerbeen naar achteren tot je spanning voelt ter hoogte van je heup 3. Zorg dat je knie altijd 90° gebogen blijft 4. Houd deze positie twaalf seconden vast en herhaal met het andere been

Voor je bovenbenen 1. Sta rechtop, benen licht gebogen en je voeten parallel op heupbreedte 2. Buig je rechterbeen naar achteren en neem je scheenbeen vast en trek je been naar je billen toe 3. Houd je knieĂŤn dicht tegen elkaar en houd je heupen naar voren 4. Trek de knie van je gerekte been naar achteren om meer spanning op te bouwen 5. Houd deze positie twaalf seconden vast en herhaal met het andere been

20


Voor je lies 1. Zit rechtop met je benen gebogen met de zolen van je voeten tegen elkaar 2. Houd je voeten vast en trek je voeten naar je toe, je rug blijft recht 3. Houd deze positie twaalf seconden vast

Rug en buik 1. Sta met je voeten wijd uit elkaar 2. Breng je linkerarm naar boven 3. Leun met je bovenlichaam naar de rechterkant tot je het voelt rekken in je linkerzij 4. Houd deze positie twaalf seconden aan en herhaal naar de andere kant

Armen 1. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte 2. Hef je rechterarm omhoog en plaats je hand op je rechterschouderblad 3. Trek met je linkerhand de rechterelleboog zachtjes naar achteren tot je de spanning in je bovenarm voelt 4. Houd deze positie twaalf seconden vast en herhaal met de andere arm

Sportdokter Ignace Verscheure over stretching • • •

Stretch nooit zonder op te warmen Rek tot je een zeker spanning voelt (geen pijn) Keer langzaam terug uit de rekkingspositie

• Herhaal elke oefening drie tot vijf keer

Nog meer stretchoefeningen op www.movi.be 21


Movi! En

nu jij!

Vraagje?

Ignace weet raad!

22


Als je regelmatig sport is de kans dat er wel eens een blessure of een pijntje om de hoek komt piepen vrij groot. Maar, geen paniek, de meeste blessures zijn snel te verhelpen. In elke Movi! staat sportarts Ignace Verscheure klaar om jouw vragen te beantwoorden. Shoot! Ik heb tijdens het lopen regelmatig last van steken in mijn zij. Wat kan ik hier tegen doen?

Tijdens het sporten heb ik altijd wel ergens pijn. Moet ik voor het minste naar de dokter gaan?

‘Steken in de zij worden veroorzaakt door prikkelingen van het middenrif. Dat is de spier die tussen de borst en de buik ligt en die verkrampt bij zuurstoftekort. Het beste is dan om je tempo te vertragen en je ademhalingspatroon aan te passen. Als je oppervlakkig ademt krijg je minder zuurstof binnen. Je moet dus diep en rustig ademen met je middenrif én met je buik. Je zal voelen dat dat effect heeft. Het ademhalingsritme moet je vooral zelf aanvoelen, maar let er op dat je zeker je maximale longcapaciteit gebruikt.’

‘Het belangrijkste is om je lichaam te leren kennen. Als de pijn weggaat en zich niet herhaalt, moet je zeker niet naar een dokter lopen. Als je één keer hoofdpijn hebt, ga je ook niet dadelijk naar een dokter. Als je zwaar bent uitgeweest of calorierijk hebt gegeten is het ook normaal dat je lichaam niet 100% in orde is en protesteert als je inspanningen doet. Maar dat gaat over. Anderzijds, als de pijn niet weggaat, of als hij herhaaldelijk terugkomt, is het wél aan te raden om de mening van een dokter te vragen.’

‘Dankzij Start to Run zijn veel mensen beginnen te bewegen. En dat is toch gewoon fantastisch!’ Wie heeft er een groter voordeel bij het lopen van de marathon, mannen of vrouwen? ‘In zekere zin zijn vrouwen beter gemaakt om marathons te lopen dan mannen. Ze hebben van nature een grotere vetvoorraad en hebben dus meer energiereserves. Al vinden sommige vrouwen dat dan weer een groot nadeel (lacht). Maar in theorie kan iedereen elke sport beoefenen. De één zal soms wat meer voordeel hebben bij een bepaalde sport dan een ander, maar dat hangt allemaal af van de persoon zelf, niet zozeer van het feit of hij man is of vrouw. Krachtsporten kunnen een typische mannenzaak lijken, maar er zijn genoeg voorbeelden van vrouwen die krachtsporten helemaal zien zitten. En ballet lijkt misschien een vrouwenzaak. Maar één van onze beste balletdansers is een man. Zo zie je maar, als je je goed voelt bij een sport moet je er gewoon voor gaan!’

Kan iedereen een marathon aan?

‘Niet iedereen kan een marathon aan, de motivatie moet er zijn - die is trouwens het belangrijkste - en je lichaam moet meewillen. Eerst de motivatie: een marathon is een project waar je naartoe leeft. De voorbereidingstijd is misschien nog belangrijker dan de marathon zelf. Tijdens die voorbereidingstijd moet je hele leven in functie staan van die marathon: je dagindeling, je voeding en je activiteiten. Dat moet je er voor over hebben. En dan de lichamelijke belasting. Niet iedereen kan dit aan, ik denk aan mensen met slechte gewrichten, hartpatiënten, kankerpatiënten, enz. Dan moet je zeker overleggen met de dokter. Maar ik zou willen aanraden om, ook als je gezond bent, altijd met de sportdokter te gaan praten als je beduidend meer wil gaan sporten dan je gewoon was, en zeker als het gaat om projecten als een marathon.’

23


Movi!En

nu jij!

Waar kan ik degelijke loopschoenen kopen? ‘Loopschoenen koop je best in een gespecialiseerde loopwinkel. Daar kan je je voeten laten scannen en loop je even op een looptapijt om de stand van je voeten en je looppatroon te laten analyseren. Het is erg belangrijk dat de schoenen goed zitten, zowel links als rechts, want het is niet onmogelijk dat je twee verschillende voeten hebt.’

Moet ik voedingssupplementen nemen als ik veel sport? ‘Dat is helemaal niet nodig. Een gezonde voeding en levensstijl is meer dan voldoende. Maar als je diëtiste of je arts je een dieet voorschrijft en voedingstips geeft volg je die best op.’

‘Sport is zeker gezond, maar je moet goed naar je lichaam leren luisteren’ Wat is belangrijk bij het stretchen?

‘Stretchen is eigenlijk een moeilijk domein. Stretchen is sowieso belangrijk om de stijfheid te vermijden en om je gewrichten soepel te houden. Maar het type stretching hangt af van het soort sport dat je uitoefent. Er zijn sporten waarbij je meer elasticiteit nodig hebt of juist meer kracht. En dan moet je kijken welke vorm van stretching goed is voor jouw sport.’

24

Is die start to-hype voor iedereen gezond?

‘Het is inderdaad een hype maar het heeft wel duizenden mensen er toe aangezet om meer te gaan bewegen. En dat is heel gezond! De meeste mensen zijn overtuigd van het belang van bewegen, maar ze hebben vaak een duwtje in de rug nodig om er mee te beginnen. En daar kunnen al die start-to-programma’s voor zorgen, een geweldige manier om wat meer leven in ons zittend bestaan te blazen. Maar je moet wel naar je lichaam luisteren. Als je ergens pijn begint te voelen laat je dit best eens nakijken.’


Droom! Je dromen verwezenlijken... een droom op zich. Katja nam de touwtjes in handen en trainde voor een marathon.

Ze begon met sporadisch toertjes te lopen in het park en nu is ze aangesloten bij een loopclub. Met de steun van haar vriend Raf en haar collega lopers van de HRC-runningclub in Leuven liep ze haar eerste marathon in Antwerpen. Lees haar spannend verhaal op de volgende bladzijden. Als je een marathon loopt, horen er natuurlijk perfecte loopschoenen bij. Hoe je een goede loopschoen uitkiest vind je op pagina 32.


Katja’s marathonavontuur

Een marathon lopen...een mijlpaal in je leven... Katja waagde het erop en liep op 25 april in Antwerpen haar eerste marathon. Geboeid volgden we haar, stap voor stap, tot aan haar grote dag.


Droom

Het is altijd al een droom van me geweest om ooit een marathon te lopen. Ik moet dat ooit gedaan hebben. Mijn vriend Raf wordt volgend jaar dertig en we zouden graag tegen dan onze eerste marathon hebben gelopen. Het is dus nu dat we het moeten doen. In de loopclub zijn er regelmatig mensen die zich klaarmaken voor een marathon. We hebben al zo vaak met die mensen meegeleefd, dat we dachten: waarom doen we het niet eens zelf? En voilà! Het is ook ongelooflijk plezant om samen met Raf te trainen. We gaan er echt voor. Soms praten we over niets anders meer (lacht). Een halve marathon heb ik al twee keer gelopen. De eerste keer ging dat supervlot en was ik ongelooflijk blij. Maar bij de tweede was het snikheet, er was bijna geen zuurstof in de lucht en het lopen ging helemaal niet goed. Dat was wel een ontgoocheling.

Het begin

Ik ben beginnen lopen als student, om wat stoom af te laten van de examens. Lopen is een sport met een heel lage drempel. Je moet gewoon je loopschoenen aantrekken en je bent klaar. Een paar jaar later hebben we eens meegedaan aan de eindejaarsloop in Leuven en ik vond het zalig. Toen ben ik regelmatiger gaan lopen, heb wat wedstrijdjes meegedaan en heb me uiteindelijk bij een loopclub aangesloten.

‘Lopen is zo zalig!’ Luisteren

De loopclub helpt me om drie keer in de week te trainen. Als ik alleen zou moeten gaan lopen, zouden ze mij bij stortregen niet buiten krijgen. Nu ga ik zonder aarzelen naar de training. ‘s Maandags trainen we op de gewone looppiste en doen we een snelheidstraining. Je loopt 400 meter binnen een bepaalde tijd, je rust wat en dan loop je weer 400 meter binnen een bepaalde tijd. Twee keer in de week spreken we

af aan de sporthal en lopen we in het dorp of in het bos, afhankelijk van de weersomstandigheden en het licht. Ik mag zeker niet te hard gaan tijdens de trainingen. Het is belangrijk om naar mijn lichaam te luisteren. De tweede week van mijn voorbereiding had ik al last van mijn scheenbeen. Tja, dat is overbelasting. Ik moest het dus wat kalmer aan doen. Nu heb ik het perfecte evenwicht gevonden. Een dag trainen en één dag rusten.

‘Ik zorg wel dat het me lukt’ Kriebels

Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik zo graag loop. Lopen is een soort drug. Als ik twee dagen niet gelopen heb, dan krijg ik de kriebels. Door het lopen kan je even alles vergeten, even je hoofd leegmaken. Het vreemde is dat ik het vroeger op school helemaal niet fijn vond. Rondjes lopen, ik zag er het nut niet van in. Maar nu vind ik het zo zalig. Lopen geeft mij een geweldig gevoel. Dat gevoel heb ik bijvoorbeeld niet na het fitnessen. Ik heb dat een jaar geleden even geprobeerd, maar ik was niet voldaan.

Spanning

In de trainingen kruipt veel tijd. En we zijn dan ook nog eens ons huis aan het verbouwen, zodat er weinig tijd overblijft. Soms verliezen we de bezoeken aan familie en vrienden wel eens uit het oog. Die vragen dan wel eens lachend of we hen vergeten zijn. Hoe spannend ik die voorbereidingen op de grote marathon ook vind, ik denk nog niet aan de eindmeet. Het is een stap in het onbekende en ik leef van dag tot dag. Als het nu niet lukt, misschien volgende keer wel. We zien wel waar ik geraak. Alhoewel ik soms wel bang ben: als het mij niet zou lukken, waarom zou het de volgende keer dan wel lukken? Enfin, ik zorg er wel voor dat het zal lukken. Ik kijk er zo naar uit!

27


Movi!Droom

Van de eerste training tot de marathon Het dagboek van Katja

Week 1 – Het begin...

We zijn begonnen aan het grote marathonavontuur! Maandag, de eerste training, stond er 45 minuten recuploop op het programma. Dat is een herstelloop: je loopt heel traag om de spieren te laten herstellen van een vorige, intensieve loop. Op vrijdag was ik niet in vorm. Een geluk dat mijn vriend Raf mee trainde, een steuntje in de rug was welkom. De laatste dag van de eerste week was het Muizenloop, een toer van 17km. We zijn iets te snel gegaan, hopelijk ga ik dat morgen niet voelen. Maar op naar week twee, we zijn goed bezig!

Week 2 – Wat stijfjes

Ik had het wel gedacht... Ik voel me de hele dag stroef. Maar een marathon is een marathon, dus zijn we gaan trainen. Het is maandag, dus pistetraining, maar het viel niet mee. Beetje ontgoocheld nu. Woensdag was het wisselduurloop, dat is x aantal minuten sneller lopen en dan weer trager, en dat wisselt dan af. Vrijdag was het 60 minuten aan 80%. Na een toertje in Heverlee nog een paar rondjes op de Finse piste. Dat deed deugd!

Week 3 – Auw!

Ik heb ongelofelijk genoten van het weekend. Één negatief puntje, zaterdag moest ik tijdens de training af en toe wandelen, mijn scheenbeenvlies deed veel pijn. En als het niet gaat, gaat het niet. Rust tot woensdag. En dan wat rustiger getraind. Ik hou vol! Vrijdag was het wisselduurloop. In het begin had ik last van mijn been maar de pijn ebde weg. Ik ben bezig met spierversterkende oefeningen, die zullen me ook wel helpen. Hop naar week vier! Ik kijk er naar uit!

‘Trainen met steunkousen, handig en lekker warm!’

28

Week 4 – Lopen met steunkousen?

Vlotte training op woensdag, we hielden een goed tempo aan (11,6 km/uur). Toch nog een beetje last van mijn been, maar zeker niet erger dan vorige week. Vrijdag getraind met steunkousen. Raf had gelezen dat dat goed was voor het beenvlies. Handig en lekker warm! Zaterdag was het de langste training sinds het begin, wel twee uur lopen! Om het spannend te houden zijn we naar een loopwedstrijd geweest. Vandaag dus mijn record gebroken: langste training en het meeste aantal kilometers (22,5 kilometer). Ik kom mijn zetel niet meer uit!


Week 5 – Beetje zeuren...

Week 8 – Neeee!

Week 6 – Efkes twee uur lopen

Week 9 – Ik weet het niet meer

Maandag hebben we een recuploop gedaan op de Finse piste. Dat is een met houtvezels aangelegde piste van 1 kilometer lang, heel aangenaam als je blessuregevoelig bent, zoals ik. Het werd een rustige training van 45 minuten lang aan 9 kilometer per uur. Woensdag stond er 90 minuten op het programma. Ik was blij dat ik naar huis kon gaan. Moe, honger, koud... en dat been dat nog wat zeurt. Maar ja, ik ben nu eigenlijk ook aan het zeuren (lacht). Na twee dagen rust, zijn we eventjes naar Wallonië en terug gelopen: 17 kilometer in totaal. Het ging vlot! Ik heb gemerkt dat ik na een uur lopen een boost van energie krijg!

Op een mooi en gelukkig niet glad sneeuwtapijtje stonden er maandag drie reeksen van 1600 meter aan 4 minuten op het programma. Normaal is dat geen probleem voor mij, maar het ging niet. Ik was een beetje ontgoocheld. Woensdag hebben we een uurtje getraind met daarin acht keer een minuut versnellen en drie minuten rust tussenin. Dat ging super. Nu ik voor een marathon aan het trainen ben, ervaar ik een uur lopen als “efkes” (lacht). Vrijdag weer een recup-loopje van 45 minuten. Zaterdag 2 uur en 15 minuten gelopen! Het laatste halfuur was best zwaar.

Maandag deden we zes versnellingen van 500 meter aan 2 minuten. Ik voelde me zo goed! Na de training had ik een beetje last van mijn linkervoet, mijn zooltje was verschoven. Woensdag was het een duurloop. De linkerzool zat precies nog in de weg, raar. ’s Avonds deed mijn voet wel heel veel pijn. We zullen morgen zien. Vrijdag: het is zover! Ik moet rusten. Mijn linkervoet heeft het beslist. Na 45 minuten ben ik moeten stoppen met de training. Zwaar ontgoocheld! Ik hoop de draad zo snel mogelijk weer op te pikken. In plaats van te lopen zijn we gaan fietsen. De volgende trainingen wordt het zwemmen voor mij, best frustrerend… .

Dus gaan zwemmen maandag. Het voelde aan als een straf. Ik weigerde ook om een 10-beurtenkaart te nemen, ik ga er nog steeds van uit dat dit tijdelijk is. Vannacht gedroomd over de marathon, met de gedachte: ‘Wow, hier ben ik, hier hebben we zo lang voor getraind!’ Misschien is dit een goed voorteken? Zaterdag dan uiteindelijk terug gaan lopen. Eerste stapjes gingen goed. Maar na een tijdje toch terug pijn! Terug rusten! Ik weet niet meer hoe ik er nu voor sta. Geraak ik ooit terug op schema? Mijn trainer ziet het allemaal nog zitten, ik weet het even niet meer…

‘De volgende trainingen wordt het zwemmen, best frustrerend...’ Week 7 – Wedstrijdje

Wat een storm buiten! Toch een beetje tegen onze zin gaan trainen. Het ging goed, zonder al te veel last. Woensdag was het geen malse training. 90 minuten lopen met daarin 3 delen van 12 minuten waarin we moesten versnellen. Het was zwaar, maar de tijd vliegt voorbij! De kwaaltjes blijven ook uit, dus ik mag echt niet klagen. Zondag hebben we een wedstrijdje meegepikt. De Crêtes Brainoise in Lillois ongeveer 13 kilometer lang. En het ging heel goed! Ik was anderhalve minuut sneller dan vorig jaar en eindigde als tweede vrouw!

Week 10 - Welke blessure?

Een weekje lui geweest... mag soms wel eens. Ik heb besloten om toch de trainingen weer op te pakken. Op het programma stond 6 maal 1000 meter, met een minuut rust tussenin en wauw, dat ging goed! Ik heb nergens last van. Ik heb weer dat verslavende loopgevoel, yes! Woensdag hebben we meegedaan met een studentenmarathon, van 21 kilometer lang. We deden er 1 uur en 40 minuten over. Ik voelde me goed! Zaterdag hebben we een langeduur loop gedaan. 30 kilometer! Het was warm en zonnig, genieten dus. Spread the word...I am back!

29


Movi!Droom

Week 11 - Toch een beetje stroef Week 14 - Zenuwen! De lange duurloop van zaterdag zit nog wat in de benen. Beetje pijn in de knie, maar de pijn verergert niet. Na de training direct ijs gelegd, want ik kan me geen blessure meer permitteren. De grote dag komt dichter en dichter... Woensdag was het clubtraining. Als enige vrouw tussen de mannen leek het nogal moeizaam, maar mijn draagbare GPS zei me dat het een goede training was, ik geloof hem maar! Zondag had ik niet zoveel zin, er stond anderhalf uur op het programma, en er kwam dan nog een plensbui bij, maar ja, een trainingsschema kijkt nu eenmaal niet naar de weersomstandigheden. Na vandaag is het nog één week intensief trainen en daarna afbouwen.

Donderdag een uurtje gaan lopen. Ik had last van mijn knieën en mijn scheenbeen. Dat viel tegen! Vrijdag ben ik heel dom in een put gestruikeld. Ik dacht even dat de lange voorbereidingen voor niets waren geweest, maar er was geen loopschade! Zondag zijn we naar Rotterdam geweest. Pieter, een HRC-clubgenoot, liep daar vandaag zijn marathon. Wat een belevenis, veel volk, een geweldige sfeer. Pieter heeft een fantastische prestatie neergezet en is gefinisht in drie uur en 30 minuten! Maandag was het een intensieve training. Één uur en 40 minuten weggeweest en bijna 19 kilometer op de teller. Nu gaan we afbouwen om fris aan de start te kunnen staan.

Week 12 - De langste duurloop!

Week 15 - We kunnen niet meer terug

Maandag ben ik aan het sportkot gaan lopen. Een rustige training van een uurtje. Het was zwaar. Woensdag was het dé training der marathontrainingen, de langste duurloop, drie uur! Vertrokken met sportdrank en bananen en speciale gels om al een beetje te oefenen. Het ging best vlot en zonder teveel pijn. Toen eindelijk mijn GPS drie uur aangaf was ik blij! Ik blijf het toch spannend vinden dat we tijdens de voorbereiding nooit de afstand van de marathon gaan lopen. Daarna heb ik twee dagen niet gelopen om even uit te rusten, maar ik voelde het wel kriebelen om ‘eindelijk’ nog eens te gaan lopen, die verslaving, weet je wel.

Vandaag een klein uurtje met de club gaan lopen, dat leek lang geleden. Ik heb me moeten inhouden, want het is de afbouwperiode, dus rustig aan! We zijn nu ook officieel ingeschreven. Ik heb startnummer 1310. We kunnen niet meer terug. Nu moeten we wat op onze voeding beginnen te letten, geen alcohol meer. Maar pas vanaf morgen hé! Vanavond voor Raf een Hoegaarden en voor mij een Duveltje. Dat zal smaken! Vrijdag 43 minuten rustig gelopen. Zondag was het de laatste lange training van anderhalf uur. We deden iets meer dan zestien kilometer en kwamen fris terug thuis. Nog één week en het is de marathon! Whiii!

‘Het is raar dat we nooit 42 kilometer zullen lopen voor we aan de start staan’ Week 13 - Een trage en een snelle

Pasen of niet, er moet getraind worden. Een rustig loopje van 45 minuten, mijn trainer noemt dat vetloopjes en dat mag wel na drie paaseieren. De dag erna zijn we naar de Paasmaandagjogging in ErpsKwerps geweest. Ik ging voor de twaalf kilometer en ik was niet van plan om me te forceren. Er waren veel snelle vrouwen aanwezig, het beloofde spannend te worden. Raf was na een tijdje voor mij komen lopen, mijn haas en mijn windscherm. Geweldig! Uiteindelijk nog zevende geëindigd en één minuut sneller dan vorig jaar! Moraal van het verhaal, ik kan mij niet inhouden (lacht).

30

Week 16 - De allerlaatste!

De 50ste en voorlaatste training. Drie kilometer inlopen, dan drie kilometer waarbij we alle marathontempo’s geoefend hebben en dan nog wat uitlopen. Ja, we hebben wel vier marathontempo’s, Raf heeft een heel ingewikkeld schema voor de marathon. Heel ambitieus (lacht). Ik voel wel dat we minder trainen nu, ik loop over van de energie. Vandaag de allerlaatste training, heel raar! Nu ja, ‘training’ is veel gezegd. We moesten twintig minuten lopen en dat is dus bijna niet de moeite om mijn loopschoenen aan te trekken (lacht). Ik barst van de energie en dat zal alleen nog maar verergeren! Tot zondag!


MarathonMovi!

Eindelijk! De grote dag!

Eindelijk onze grote dag! Vroeg opstaan en boordevol zenuwen richting Antwerpen vertrekken. Startnummers en T-shirts afhalen en dan in het startvak wachten op het verlossende startschot!

al die mentale steun. Dan eindelijk de laatste bocht, de laatste 100 meter lijken tien kilometer te zijn en alles gaat in slow motion!

Raf heeft zijn gedetailleerde schema mee op een papiertje en hij draagt ook de GPS, ik moet alleen maar volgen! Het begin gaat super. Het voelt heerlijk aan en het tempo is zalig. Er is redelijk wat publiek en veel ambiance. Onze supporters doen heel hard hun best om ons op zoveel mogelijk plaatsen aan te moedigen, heel fijn! Na de 30ste kilometer begin ik van zowat alles last te krijgen, maar dat is normaal. Gelukkig is er Raf, die geen moeite spaart om het vlot te laten verlopen: mij uit de wind lopen, mijn drinken aannemen, zeggen wanneer ik moet eten. Daar moet ik allemaal niet aan denken. De laatste tien kilometer krijgen we nog mentale steun van onze HRC-running trainers Ronny en Lien en van Pieter, de marathonloper van Rotterdam. Geweldig!

De finish!! We klokken af op 3 uur, 17 minuten en 12 seconden. Ik ben stik-ka-pot! En we zijn nog geen minuut binnen of er komt een camera en een interviewer van Sporza op ons af. Ik heb geen idee meer wat ik zeg! Nog een tijdje mijn evenwicht zoeken, maar de strijd is gestreden: ik heb het overleefd, mijn eerste marathon, plaats 203 van de 1452! De massage die alle deelnemers krijgen doet deugd, en ik ben blij dat ze in de EHBO-tent mijn bloedblaar willen behandelen, maar alle pijn verdwijnt in het niets bij dat zalige gevoel dat ik vandaag een berg heb verzet. Ik heb het onderste uit de kan gehaald. Morgen zal ik zo stijf zijn als een plank, maar de herinnering aan vandaag nemen ze me niet meer af! We hadden een droom en we hebben hem gerealiseerd, ik ben zo blij!

Maar vanaf kilometer 35 is het enorm zwaar. Pijn bij elke stap die ik zet. We waren van plan om de ballon van drie uur 15 minuten te volgen, maar we zien die steeds verder verdwijnen. Toch blijven lopen, dankzij

Heb je ook zin om te lopen in een loopclub? www.hrcrunning.be

31


Movi!Droom

De ideale loopschoen Als je wil gaan lopen en aan je conditie wil werken heb je niet alleen wilskracht maar ook het juiste materiaal nodig. Loopschoenen op maat zijn zeker een must! Door de juiste loopschoenen te kopen, heb je veel minder kans op blessures. Movi! ging samen met Martine haar ideale loopschoen kiezen. Martine Willems uit Veltem is 46 jaar en gaat twee maal per week een uurtje joggen. Met haar oude loopschoenen heeft ze toch al wel 1000 km gelopen dus kijkt ze uit naar een nieuw stevig paar. 1000 km is zowat het maximum als je wil dat je schoenen je voldoende steun willen blijven geven. ‘Persoonlijk vind ik mijn huidige loopschoenen nog niet echt versleten, maar ik herinner me van vorige keer dat een nieuw paar veel steviger aanvoelt. Je merkt echt het verschil. En ik ben overtuigd van het belang van goede loopschoenen, ik wil ze zeker op tijd vervangen.’ We komen aan bij Running Center Leuven. Er zijn nog wat klanten voor ons en we neuzen met veel plezier wat rond. In zo een gespecialiseerde loopwinkel hebben ze echt alles: van kleding tot sportbeha’s, van drinkbussen tot herbruikbare blarenpleisters en natuurlijk ook loopschoenen! Karina, de vrouwelijke helft van het koppel dat de winkel uitbaat, verwelkomt ons en begint aan de zoektocht om voor Martine de juiste loopschoen te kiezen.

Stap 1 De podoscoop

Stap 2 De versleten schoen

‘Een podoscoop laat je voetafdruk duidelijk zien en zegt heel veel over de stand van je voeten en benen. Die zijn bepalend voor de manier waarop je loopt. Via de podoscoop kunnen we eventuele drukpunten en doorgezakte voeten vaststellen’, zegt Karina. Martine stapt op het toestel en we zien onmiddellijk haar voeten op het scherm verschijnen.

‘Als tweede stap, kijken we even naar je oude schoenen. Aan de zool kunnen we zien hoe de schoen is afgesleten. En zo komen we meer te weten over de manier van lopen. Is er meer sleet aan de binnen- of buitenkant van de schoen? Zien we veel sleet in het midden? De schoenen van Martine zijn vrij regelmatig afgesleten, wat er op wijst dat de schoenen goed aangepast waren aan haar profiel.’

‘Je ziet duidelijk de druk van de hielen en een kleine knik aan de rechtervoet, maar dat is niets ergs (lacht)!’

32


Karina: ‘Ook als de correcties goed zitten, kan het zijn dat de schoen niet zo aangenaam aanvoelt. Dan zoeken we verder tot we de juiste combinatie hebben.’

Stap 3 De loopband

Karina gaat volgens de gegevens van de podoscoop en de versleten schoen een paar modellen halen. ‘Het eerste model is heel zacht aan de binnen- en buitenkant. Er zitten bijna geen correcties in. We beginnen meestal met een neutrale schoen, dan kunnen we daarna nog veranderen. Je moet vooral op de pasvorm letten. Ook als de correcties goed zitten, kan het zijn dat de schoen niet zo aangenaam aanvoelt. Dan zoeken we verder tot we de juiste combinatie hebben.’ Nu moet Martine twee minuutjes lopen op de loopband. Aan de achterkant van de loopband staat een camera gemonteerd, die het beeld rechtstreeks doorgeeft aan een tv-toestel. Na het lopen wordt er teruggespoeld. En kunnen we letterlijk stap voor stap zien hoe en waar haar voeten bij het lopen neerkomen. ‘Je ziet hier aan de rechterkant een klein knikje in haar enkel en ze zet haar voet ook een beetje naar binnen toe. Een klein knikje is er bijna altijd, maar dit is toch nog iets te fel, we gaan een ander model proberen’, zegt Karina. Martine voelt het ook, deze schoenen zijn het alvast niet. ‘Het volgende model is aan de binnenkant iets steviger, waardoor je minder snel die knik zal maken. Maar

33


Movi!Droom

je mag nog eens op de band lopen, dan kunnen we deze schoen analyseren.’ Nu komt de voet al iets rechter neer, het ziet er wat beter uit. Als we de beelden bekijken, merkt Karina op dat Martine eigenlijk een heel goede loopbeweging maakt, haar voet komt op de buitenkant neer en rolt zich dan geleidelijk af. ‘Normaal heb je nu ook minder een vermoeiend gevoel omdat je je voet niet altijd moet rechthouden. Dit zou al een heel goede schoen kunnen zijn.’ ‘De schoen zit inderdaad veel beter’, zegt Martine. Tussendoor vertelt Karina over al de verschillende voeten die al op haar loopband stonden. ‘De stand van de voeten kan je natuurlijk niet veranderen. Dat is genetisch bepaald. Maar als er een probleem is kunnen we meestal wel een beetje helpen. Mensen met platvoeten denken vaak dat dat een ramp is, maar dat is helemaal niet zo. Platvoeten zijn één van de gemakkelijkste voeten. Holvoeten zijn een pak moeilijker omdat die de hele tijd onderaan gespannen staan.’ Terug naar de schoenen voor Martine. Het volgende model is nog iets meer gecorrigeerd. Op de beelden zien we dat de voet nu heel goed neerkomt. Karina

denkt dat dit de beste schoen is. ‘Ik voel echt wel het verschil, deze voelen perfect aan’, zegt Martine. En daarmee is de koop gesloten. ‘Soms is het wat zoeken naar de juiste schoen’, zegt Karina nog, ‘maar meestal komen we er wel snel uit. Als ik achter in de winkel de modellen ga halen, maak ik al een voorselectie. Ik kijk naar de prijs en naar de persoon zelf en dan neem ik een drietal verschillende schoenen mee naar de winkel. De prijzen gaan van 110 tot 160 euro. Een loopschoen mag ook geen fortuin kosten!’ Martine komt tevreden de winkel uit. Ze kan bijna niet wachten om haar nieuwe loopschoenen uit te proberen!

34


Psycho! Sporten doe je met je lichaam maar ook met je hoofd. Blader verder om hier meer over te lezen.

Mental trainer Kim Semadeni legt uit hoe je mentale instelling een rol speelt bij het sporten. Nog altijd geen zin om te sporten? Ga toch maar eens naar pagina 38. Daar vind je wel dertig redenen om toch je sportschoenen aan te trekken! Eerst zien, en dan geloven? Lees op pagina 42 waarom vier van onze lezeressen wel sporten. Als je dan nog niet overtuigd bent ...


Movi!Psycho

Sport zit tussen je twee oren

Als je sport, tast je bepaalde grenzen af. Niet alleen lichamelijk maar ook op mentaal vlak zoek je je uitersten. Movi! praatte met Kim Semadeni, mental trainer. Hij legde ons uit hoe belangrijk het is om niet alleen fysiek sterk te zijn maar om ook mentaal sterk te staan als je topsporter wil worden. Waarvoor kan ik bij een mental trainer terecht?

‘Het belangrijkste wat ik doe is het sturen van de mentale vaardigheden van sporters. Zowat iedereen die sport kan bij een mentale trainer terecht: alle leeftijden, alle sportdisciplines, zowel amateurs als professionelen. Veel sporters komen naar mij met de vraag om mentaal sterker te worden. Maar dat kan niet van vandaag op morgen. Mentale training heeft vooral resultaat op lange termijn. Ik begeleid sporters ook bij een aantal specifieke vaardigheden. Ik leer hen bijvoorbeeld “visualiseren” Dat is niet zo bekend, maar het is zeer belangrijk bij sport. Een golfer bijvoorbeeld, die de shots die hij tijdens de wedstrijd wil doen van tevoren in zijn hoofd “visualiseert” zal beter presteren tijdens de wedstrijd. En ook bij andere sporten kan dat heel veel invloed hebben. Een andere vaardigheid is het optimaal focussen: volop trainen, maar ook volop ontspannen. De sporters moeten leren volledig op te gaan in beide. Ik begeleid sporters ook bij het toeleven naar wedstrijden of ik leer hen omgaan met stress. Sommigen vragen om hen te helpen met hun ademhaling of hun voedingspatroon. De meeste topsporters staan mentaal sterker dan iemand anders, ze hebben dat van nature mee. Maar ze hebben toch vaak een klankbord nodig, of pyschologische steun na de wedstrijden. Je ziet, mijn beroep is heel gevarieerd.’

36

Welke sporten beoefen je zelf?

‘Eigenlijk ben ik een all-roundsporter. Als kind kon je me vooral in het zwembad vinden. Tijdens mijn tienerjaren heb ik karate beoefend. Daarin train ik nu nog verder. In de winter ski ik regelmatig. Momenteel doe ik ook nog aan golf. En tussendoor soms klimmen, turnen, af en toe wat triathlon: een beetje vanalles waardoor ik mijn conditie op peil kan houden.’

‘Sport maakt bij beide geslachten evenveel emoties los’ Beleven mannen en vrouwen sport op een andere manier?

‘Persoonlijk denk ik van niet. Sport is voor beide geslachten even emotioneel. Misschien zijn mannen emotioneler op andere vlakken dan vrouwen, maar grote verschillen heb ik toch nog niet gemerkt. Ze verwachten allebei dezelfde zaken van sport en in de topsport willen ze alletwee even hard winnen (lacht). Wat ik wel voel, maar dat is meer bij jongeren, is dat de meisjes meer gedisciplineerd zijn dan jongens. Zij nemen de zaken iets meer ter harte, de jongens zijn nochalanter.’

Waarom sporten we eigenlijk?

‘Ik denk dat de belangrijkste reden is, dat we resultaat willen zien. Ook al ben je een amateursporter die zich aan het voorbereiden is op iets. Er is een doel en we willen dat bereiken. Het gevoel nadat we ons doel


bereikt hebben is pure emotie en dat maakt het een beetje verslavend, denk ik. Door die emoties is sport ook iets heel aangenaam om naar te kijken.’

Dat euforische gevoel na het sporten, is dat enkel fysiek of ook mentaal?

‘Eigenlijk is het een kruisbestuiving tussen beide. Je legt jezelf bepaalde verplichtingen op om een bepaald resultaat te behalen: ik moet zover lopen, ik moet zo diep gaan. En door fysiek heel diep te gaan maak je een soort van natuurlijk stresshormoon aan, samen met adrenaline. Na het sporten krijg je dan de ontlading, en samen met de endorfines die je tijdens het sporten hebt aangemaakt (een stof die lijkt op morfine) geeft dat een gelukzalig gevoel. Sporters die zich lang hebben voorbereid op een wedstrijd, bijvoorbeeld een marathon, hebben tot een paar dagen na de wedstrijd dat geweldig gevoel. Maar daarna gaan de endorfines weg en val je bij wijze van spreken bijna in een depressie. Dat komt ook omdat je je zo lang hebt voorbereid op een bepaald iets. Je hebt een doel in je leven, alles staat tijdens die voorbereidingsmaanden letterlijk in het teken van die wedstrijd. Je hebt tijdens die maanden stress omdat je jezelf vrij veel oplegt. En opeens valt die weg, opeens is er geen doel meer om naartoe te leven. Eigenlijk zou je dan blij moeten zijn omdat je eindelijk rust hebt, maar zo werkt het niet. En dan moet je als sportpsycholoog bij je atleet zijn en naast hem staan. ‘

Waar hebben topsporters op mentaal vlak het meeste last van?

‘Dat is heel uiteenlopend. Soms is het moeilijk om voldoende gemotiveerd te blijven, bv. als de sporter voelt dat hij niet meer beter wordt of niet meer zo snel vooruit gaat. En als de motivatie niet groot is, gaat de atleet zich ook minder goed kunnen concentreren en minder goed presteren. Een atleet op topniveau die gekwetst raakt heeft het uiteraard ook heel moeilijk. En als je aan de top staat moet je ook met eenzaamheid kunnen omgaan. Je bent vaak van je thuisomgeving weg en je ziet je familie en je vrienden weinig. Er zijn mensen die het mentaal eigenlijk niet aankunnen om op topniveau te sporten. Dan moet je voor jezelf kunnen toegeven dat topsport niets voor jou is. ‘

‘Als je op topniveau wil sporten moet je met eenzaamheid kunnen omgaan’

i

en mad

Se Kim Foto:

010 ver 2 u o c Van met men he skiër, a s ) s c t is (rech lymp deni gaert, O a m o Se 37 Kim an den B V e k r e J


Movi!Psycho

Sporten is...

30 redenen waarom sport goed voor je is! Altijd al willen beginnen met sporten, maar is het er nog niet van gekomen? Met deze 30 redenen vind je vast geen excuus meer om niet uit die zetel te komen.

1

Goed voor je hart Het hart is eigenlijk een spier, en door die te trainen wordt ze sterker gemaakt, waardoor ze efficiĂŤnter gaat werken.

5

Verhoogt je pijngrens Door te sporten maak je endorfines aan en dat zijn natuurlijke pijnstillers.

6

2

Goed voor je geheugen Sport helpt je hoofd leeg te maken, zodat je fris en geconcentreerd kunt werken en dus ook beter kunt nadenken.

Gunstig voor je longen Net zoals je hart, ga je ook je longen trainen tijdens het sporten.

3

Goed voor je bottenstelsel De sterkte van je botten neemt af na je dertigste. Om je botten sterker te maken, moet je ze eigenlijk een beetje gaan belasten zodat de dichtheid van de botten toeneemt.

4

Helpt om te vermageren Sporten is belangrijk voor het kwijtraken van gewicht. Dat komt omdat sport je metabolisme en je spiermassa verhoogt waardoor er meer vet wordt verbrand.

38

7

Versterkt je rug Doordat je je spieren versterkt, wordt je rug minder belast.

8

Zorgt ervoor dat je minder vlug moe wordt Door de endorfines die je lichaam aanmaakt krijg je meer energie en word je dus minder snel moe.


A n Kom je maan ne,

9

Zorgt ervoor dat je minder vlug ziek wordt Lichaamsbeweging versterkt je immuunsysteem, waardoor je minder kans hebt om ziek te worden.

Ignace Verscheure, sportarts ‘Als je sport bouw je je weerstand op en word je inderdaad minder vlug ziek. Je lichaam wordt sterker. Je moet wel oppassen dat je niet overdrijft, want dat zou wel eens het omgekeerde effect kunnen hebben.’

10

Zorgt voor een gezondere huid Sporten zorgt voor een goede doorbloeding en daarvan krijg je een elastische huid met een gezonde uitstraling. Ook zorgt het zweten ervoor dat er afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen.

14

Goed tegen de stress Tijdens het sporten kan je je hoofd helemaal leegmaken en de zorgen wegsporten..

15

Zorgt ervoor dat je meer zin in seks hebt Endorfines hebben oneindig veel voordelen, ook bijvoorbeeld dat je meer zin in sex gaat hebben. Dus ook je partner heeft er baat bij als je sport.

11

Voorkomt diabetes Door te sporten vermindert je lichaamsgewicht en heb je dus veel minder kans om diabetes te krijgen.

12

Voorkomt osteoporose Sporten versterkt je botten en zo heb je minder kans om osteoporose te krijgen.

13

Voorkomt kanker Een goede fysieke conditie versterkt je immuunsysteem en zo heb je minder kans op kanker.

d a de steples? Nug mee naar geen excuus meeheb je Groetjes Lize r! :)

16

Goed tegen angst Endorfine helpt dus ook bij angstaanvallen.

17

Goed voor je sociaal leven Door te sporten kom je verschillende mensen tegen. In de sportschool, fitness of zelfs in het bos tijdens het joggen.

39


Movi!Psycho

18

Handig voor je portemonnee Investeer nu in een paar loopschoenen of een goede fiets. Het is bewezen dat mensen die sporten veel minder pillen slikken en veel minder naar de dokter gaan. Goedkoper dus!

19

Verlaagt je bloeddruk Door geregeld te sporten gaan je bloedvaten meer open staan en wordt het bloed over een groter vatenoppervlak verdeeld. Ook de elasticiteit van de bloedvaten gaat toenemen.

21

Houdt je cholesterol in balans Sporten verhoogt je goede cholesterol en houdt je slechte cholesterol op een laag pitje.

22

Zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt Doordat je wat strakker in je lijf zit, wat kilo’s gaat verliezen en door de endorfine die ons lichaam aanmaakt gaan we ons veel beter in ons vel voelen.

23

Goed tegen depressies Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfines aan.

20

Verbetert je slaap Je spieren zullen meer ontspannen zijn tijdens de nacht, waardoor je dieper zal slapen en fris zal wakker worden.

Ignace Verscheure, sportarts ‘Als je sport maakt je lichaam feel good hormonen aan. Die geven je een gelukzalig gevoel na het sporten.’

Ignace Verscheure, sportarts ‘Als je gaat sporten ga je sowieso gezonder leven, bijvoorbeeld minder snel ‘s avonds een glaasje wijn drinken. Daardoor slaap je al stukken beter. Maar natuurlijk ook omdat sporten je vermoeit.’

40

24

Vermindert de menstruatiepijn Ook hier hebben de endorfines voor gezorgd. Een natuurlijke pijnstiller in je lichaam is handig, toch?


25

Zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren Sporten geeft je een betere doorbloeding en daardoor kan je je beter concentreren.

28

Goed voor je gewrichten Door regelmatig te sporten worden je gewrichten beter beschermd.

26

Zorgt voor een goed zelfbeeld Het is wetenschappelijk bewezen dat je je uiterlijk beter inschat als je regelmatig gaat sporten.

27

Goed om je lijn te behouden Door regelmatig te sporten is kom je minder vlug bij.

Ignace Verscheure, sportarts ‘De pezen en spieren rond je gewrichten gaan door te sporten beter geoefend zijn en zo de schokken van de gewrichten beter opvangen.’

29

Is een beetje pensioenssparen Als je regelmatig sport heb je een betere conditie en leef je gezonder, je zal pas op latere leeftijd fysieke ongemakken tegenkomen.

30

Sporten is gewoon ongelofelijk leuk om te doen!

En dat kan je maar ondervinden door het te doen!

41


Movi!Psycho

Daarom sport e Erika, 21 jaar

‘Ik wil me gewoon fit, gezond en energiek voelen. Als ik een week of twee niet sport, bijvoorbeeld als ik op vakantie ben, voel ik me futloos en lui. Ik kan mij een leven zonder sporten echt niet meer inbeelden, Sporten is natuurlijk handig als je niet wil bijkomen, maar dat is niet de hoofdreden waarom ik het doe. Sporten is gewoon

ontzettend leuk.

Ik doe verschillende sporten, zodat ik voldoende kan afwisselen en het zeker niet beu word. En ik sport op verschillende plaatsen met andere mensen en andere vriendinnen, waarmee ik dan telkens moet bijkletsen. Een vast schema heb ik niet. Ik kies elke dag de sport waar ik het meeste zin in heb. Soms wil ik even alleen zijn; dan doe ik mijn loopschoenen aan en ga een halfuurtje lopen, met goede muziek in mijn oren. Als ik nood heb aan een babbel en ambiance, ga ik steppen of naar de zumba lessen. En als ik zin heb om er echt volledig voor te gaan en ‘af te zien’, ga ik fitnessen of spinnen (lacht).’

Zumba, spinning, step, fitness, lopen en zwemmen

Ellie, 28 jaar

‘Waarom ik eigenlijk sport? Het is allemaal begonnen toen mijn broer en ik klein waren en we een beetje verplicht zijn geweest om één keer in de week te gaan sporten. Ik heb dat altijd graag gedaan en ben het dus ook blijven doen. Nu sport ik zelfs twee of drie keer in de week. Moest ik nu opeens niet meer gaan sporten, zou ik me ongelooflijk schuldig voelen. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat ik wil vermageren. Sporten helpt me daar goed bij. Als ik weet dat ik

’s avonds ga sporten, kan ik overdag veel beter van de koekjes afblijven.

Sporten geeft me ook zo een geweldig gezond gevoel. Als ik thuiskom van de spinning of de step heb ik weer energie voor 10! Ik vind het ook leuk dat ik dan kan bijpraten met vriendinnen. Vroeger ging ik steppen in een fitnesscentrum met een groepje dat echt een vriendengroepje was geworden. Soms keek ik meer uit naar het weerzien met die vrienden, dan naar het steppen zelf. Maar de lessen step zijn daar gestopt en ik moet nu ergens anders gaan. Dat vriendengroepje mis ik wel.’

Zumba, spinning, step en skiën

42


t en zij!

Lina, 32 jaar

‘Voor mij is sporten echt een moment om even te ontspannen. Zowel de Yoga lessen als de looptrainingen zorgen ervoor dat ik innerlijk tot rust kom. Ik woon dicht bij een bosrijk gebied, dus hoef ik niet ver te gaan om te lopen in de mooie natuur. Tijdens het lopen kan ik mijn hoofd even leeg maken. Al de zorgen van een dagje werken vliegen dan weg. Als ik thuiskom kan ik er weer volledig tegenaan. Natuurlijk ga ik ook lopen om wat fitter te worden en het helpt mij om op mijn lijn te letten. Het gebeurt dat ik niet veel zin heb om mijn loopschoenen aan te trekken, maar meestal doe ik het dan toch maar, en ik heb er nog nooit spijt van gehad. Naar mijn Yoga lessen kijk ik echt uit. Sinds ik Yoga doe, voel ik mij veel beter in mijn vel. Het is niet enkel goed voor je spieren

Lopen en Yoga

en gewrichten, maar ook voor je organen en je geest. Je maakt terug contact met je lichaam. De eerste oefeningen waren wel moeilijk. Een geluk dat de lerares een beetje geduld heeft, want in het begin was ik helemaal niet soepel en lenig. Volgens mij was dat soms wel een raar zicht.’

Martine, 46 jaar

‘Vroeger dacht ik altijd dat lopen niets voor mij was, ik deed het ook echt niet graag. Een paar jaar geleden ben ik wat vermagerd, en toen ben ik toch beginnen lopen omdat ik van veel mensen had gehoord dat het helpt om je gewicht te behouden. Het is ook handig dat je niet naar een sportschool of fitnesszaal moet: gewoon je loopschoenen aantrekken en je kan al vertrekken. Om het lopen op te bouwen heb ik de Start to Run sessies gevolgd, even in een loopclub, maar daarna op mijn eigen tempo (een rustig ritme dus!). Als het een week even wat moeilijker ging, dan herhaalde ik de vorige sessie en uiteindelijk heb ik het gehaald. Om één of andere reden vind ik het nu wél leuk. Ik loop twee maal per week een uurtje en ik geniet er volop van.

Ik heb het echt nodig. Na het lopen voel ik me vol energie en kan ik weer alles aan. Ik neem ook meestal mijn hond mee,

zo heeft zij haar wandeling en ik mijn beweging. En gezien ik helemaal niet zo snel loop heeft ze onderweg tijd genoeg om te snuffelen (lacht).’

Lopen

43


Movi!Psycho

De sportieve agenda van Movi! zocht het uit...

Hoe sportief zijn de Vlaamse vrouwen? 120 vrouwen vulden onze enquĂŞte in en gaven ons hun sportieve agenda door. Lees hier de verrassende resultaten!

e d s i oL upleanirste sport! pop 44


n vrouwelijk Vlaanderen!

aVla tndgerraenag! spor Waarom sporten ze wel?

Jawel, de meerderheid van de vrouwen in Vlaanderen doet aan sport. Maar liefst 65 procent van de Vlaamse vrouwen beweegt regelmatig. En ze sporten niet zozeer om te vermageren of voor hun gezondheid. Nee, de voornaamste reden die de 120 vrouwen opgaven is dat ze gewoon heel graag sporten. Na een vermoeiende werkdag kijken ze er al naar uit om die sportschoenen aan te trekken en naar hun sportactiviteit te trekken. Op de tweede plaats staan ontspanning en gezondheid. De Vlaamse vrouwen zien sport als een middel om al de stress van zich af te laten glijden en even hun hoofd leeg te maken. Ook weten ze, en dat is toch heel belangrijk, dat sport heel goed is voor de gezondheid. En daar zijn ook de niet sportende vrouwen van overtuigd. Slechts vier procent van onze ondervraagden denkt dat ze ook wel gezond zullen zijn zonder te sporten. Natuurlijk sporten de ondervraagden ook om op hun figuur te letten. Sporten helpt je als je wil vermageren of als je je lijn wil behouden. En dat weten de Vlaamse vrouwen maar al te goed. Gaan sporten is ook de ideale manier om je contacten met je vrienden of vriendinnen niet te laten verwateren. Tijdens de aerobicles of tijdens het joggen kan je perfect bijpraten. Zo vang je twee vliegen in ĂŠĂŠn klap.

Waarom niet?

Maar laten we eens gaan kijken naar de redenen waarom vrouwen niet sporten.

De belangrijkste stoorzender om te gaan sporten is tijd. De Vlaamse vrouwen zouden maar al te graag willen dat er meer uren in een dag waren, of meer dagen in een week.

Sommige vrouwen vinden het niet leuk om te sporten of vinden het gewoonweg te vermoeiend! Ook wordt de kostprijs als reden aangeduid waarom ze niet sporten. 95 procent van de vrouwen die niet sporten, is daar eigenlijk niet gelukkig mee. Ze willen graag beginnen sporten, maar het lukt hen (nog) niet. Wat hen eventueel wel kan overtuigen is een personal coach. Als ze die gratis ter beschikking zouden hebben, ligt de drempel al een stuk lager. We raden ook iedereen aan om niet sportende mensen aan te porren om te gaan sporten. Want maar liefst 71 procent zou beginnen sporten als hun vrienden hen zouden uitnodigen om bijvoorbeeld te gaan squashen of om een toertje rond de blok te gaan lopen. Als hun huisarts hen zou aanbevelen om te sporten, zou 25 procent overwegen om dan daadwerkelijk naar de sportschool te trekken. En natuurlijk, mochten er opeens vijf dagen in de week bijkomen, dan zouden alle vrouwen massaal gaan sporten. Want dan hebben we tijd!

We hebben te weinig ti jd! 45


Movi!Psycho

En de winnaar is...

Welke leeftijdsgroep is het sportiefste? Het was een nek aan nek race, maar er is er maar eentje de winnaar. Je zal het misschien niet geloven, of juist wel. Maar de sportiefste leeftijdsgroep zijn de 40- tot 50-jarigen! 71 procent van onze ondervraagden in die leeftijdscategorie doet aan sport. Zij kiezen ook meer voor de klassieke sporten zoals lopen, fietsen en zwemmen, en minder voor de nieuwe sporttrends zoals bijvoorbeeld Zumba.

Op de tweede plaats staat de jongste leeftijdgroep. Van de 20- tot 30-jarigen sport maar liefst 69 procent. Ook in deze groep is lopen heel populair. Maar dit wordt dan weer op de voet gevolgd door sporten zoals Zumba, fitness & spinning. In de derde leeftijdsgroep, de 30-tot 40-jarigen, sport maar 44 procent van onze ondervraagden. Zij kiezen meer voor de klassieke sporten, op een paar uitzonderingen na.

Top 10

populaire sporten

En wat is nu de favoriete sport van het vrouwelijk deel van Vlaanderen? De eerste plaats gaat naar het klassieke maar o zo populaire lopen. Dat blijft uiteindelijk ook de gemakkelijkste en minst tijdrovende sport om uit te oefenen. Op de tweede plaats komt fitness. We spenderen dus graag wat tijd met gewichtjes en fitnesstoestellen. Fitness wordt gevolgd door twee andere klassiekers, zwemmen en fietsen. De nieuwe sporthypes blijken toch niet zo populair te zijn. Zumba staat

pas op de vijfde plaats: we hadden beter verwacht! Justine Henin & Kim Clijsters zijn terug op het tennistoneel verschenen, maar dat heeft tennis niet van de zesde plaats kunnen weghalen. De wandelaars volgen Justine en Kim op de voet. De muzikale spinning-dames fietsen ter plaatse op nummer acht. Op de voorlaatse plaats vinden we het dansen, in al zijn vormen. En step-aerobic sluit de sportieve rij.

1. Lopen 2. Fitness 3. Zwemmen 4. Fietsen 5. Zumba 6. Tennis 7. Wandelen 8. Spinning 9. Dansen 10. 46

Step-aerobic


Movi! Topster

Karin Donckers

“De band met de paarden is zo speciaal, daarom blijf ik het doen� In elke Movi! gaan we op zoek naar een sportvrouw aan de top. Ben jij zo iemand of ken jij zo iemand, laat het ons dan weten via topster@movi.be!


Movi!Topster

Op een drafje naar de top Amazone Karin Donckers (38) staat al ettelijke jaren in de top tien van de wereldranglijst “eventing”. In 2005 was ze zelfs de beste vrouw. En vorige maand won ze de internationale eventingmeeting in Portugal. Wie is die Karin Donckers? Wat is eventing? Hoe is het om aan de top te staan? En hoe moeilijk is het om daar te geraken?

Je doet aan eventing, wat houdt dit juist in?

‘Eventing is een sport die uit drie verschillende disciplines bestaat: dressuur, jumping en crosscountry. Bij dressuur moeten we met het paard bepaalde oefeningen doen in een piste. De jumping is vergelijkbaar met de gewone jumping: met je paard over obstakels springen. Voor de cross-country moet je met je paard een parcours afleggen over velden, door bossen, over water, allemaal natuurlijke obstakels. Die drie disciplines doe je met hetzelfde paard. En diegene die in de drie disciplines samen als beste uit de bus komt, is de winnaar.’

Train je de paarden op een speciale manier?

‘Niet echt, onze paarden zijn sowieso al veelzijdige paarden. Ze zijn geen topper in jumping of dressuur. Ze zijn een beetje in alles goed. We trainen ze dus voor de drie verschillende disciplines. Het is moeilijk om een paard te vinden dat in de drie disciplines uitblinkt, maar door je paard goed te scholen en correct op te leiden, kan je dat heel wat verbeteren. Dat is echt heel belangrijk: jonge paarden een goede basis te geven. Daarna kom je er wel.’

id-ki

Je doet aan eventing, wat houdt dit juist in?

Eventing is een sport die uit drie verschillende disciplines bestaat: dressuur, jumping en cross-country. Bij dressuur moeten we met het paard bepaalde oefeningen doen in een piste. De jumping is vergelijkbaar met de gewone jumping: met je paard over obstakels springen. Voor de cross-country moet je met je paard een parcours afleggen over velden, door bossen, over water, allemaal natuurlijke obstakels. Die drie disciplines doe je met hetzelfde paard. En diegene die in de drie disciplines samen als beste uit de bus komt, is met Extebaria, één van haar toppaarden. deKarin winnaar.

48

Naam Leef

: Kar

tijd:

Woo np

in Do

39 ja

rs

ar

laats

Web si

: Min

te: w

T

ncke

derho

ut

ww.k arind

onck ers.b

e


Heb je een speciale band met de paarden?

‘Natuurlijk, en daarom blijf ik het ook doen. Het is elke dag iets anders en dat vind ik zo leuk. Ik werk zo hard en zo intens met mijn paarden dat ik me er ook verantwoordelijk voor voel. Ik zorg altijd dat mijn paarden een goede thuis krijgen. Mijn eerste merrie Britt is bij ons gebleven tot ze 21 jaar was. Toen is ze naar Mexico gegaan, een paards paradijs (lacht)! Ze is gestorven toen ze 28 was, een heel mooie leeftijd. Zeker als je weet dat ze tien jaar mee in de topsport heeft gelopen. Ze is altijd van ons gebleven, we hebben haar nooit verkocht.’

Doe je alles helemaal alleen?

‘Neen, we hebben een 40-tal paarden, dat zou wat veel zijn. Hier zijn meestal vijf studenten van de paardenschool die mij helpen. Zo kunnen ze ervaring opdoen. Mijn familie helpt mij ook ongelofelijk. Mijn zus onderhoudt de website en zorgt dat de inschrijvingen voor de wedstrijden in orde zijn. Mijn mama bereidt

het eten, zowel voor de paarden als voor de studenten (lacht), en doet de was. En mijn papa herstelt alles wat kapot is, zorgt dat de pistes goed liggen en beslaat de paarden.’

Is er veel kans op blessures bij jou en bij de paarden?

‘Dat valt voor, maar dat is normaal bij topsport. Na bijna dertig jaar paardrijden, kan ik vrij goed de kleine signalen van blessures ontdekken en dan kan snel ingegrepen worden. ‘Your horses tell you everything’, maar je moet er wel naar luisteren en dat vraagt ervaring. Wat mezelf betreft, mijn ergste blessure was een ruggenwervelbreuk, op de spelen van Sydney. Een openbeenbreuk heb ik ook al gehad, na een stamp van een paard. En er is ook al een paard op mijn arm gaan staan. Maar ik functioneer nog altijd zeer goed (lacht)! Mijn paarden houden mij gezond. Ik doe wel dagelijks sit-ups en push-ups om mijn rugspieren te versterken, want na die ruggenwervelbreuk moet ik voorzichtig zijn.’

‘De dag dat je denkt dat je het kunt, ga je achteruit. dagblijven dat je denkt dat je het kunt, Je “De moet verbeteren’

ga je achteruit. Je moet blijven verbeteren.


Movi!Topster

Hoe moeilijk was het om aan de top te komen?

‘Aan de top komen ging allemaal redelijk snel. Maar aan de top blijven was een stuk moeilijker. In 1992 deed ik voor het eerst mee aan de Olympische Spelen in Barcelona. Ik miste daar op een haar na de bronzen medaille. Het leek allemaal zo gemakkelijk. Maar wanneer ik met andere paarden begon te rijden lukte het niet meer. Er zijn toen tien jaren van vallen en opstaan gevolgd. In 2000 hebben we een brand gehad in de stallen. Toen heb ik vijf paarden verloren, ze waren wel uit de brand geraakt maar ze waren weggelopen en zijn verongelukt op de autosnelweg. En ik zat ook met mijn ruggenwervelbreuk. Toen zag ik het even niet meer zitten: ik kon niet rijden met mijn rug, de stallen afgebrand, vijf goede paarden verloren…’

Denk je dat je als man verder zou gekomen zijn? ‘Nee. Bij paardensport wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. De wedstrijden zijn gemengd en de wereldranglijst is gemengd. Ik denk dat paardensport één van de weinige sporten is, waarbij mannen en vrouwen op hetzelfde niveau presteren. En als je de wereldranglijst bekijkt, moeten de vrouwen absoluut niet onderdoen. Mannen zijn misschien wat sterker, maar om paard te rijden heb je niet alleen kracht nodig, maar ook gevoel en finesse, en daar hebben vrouwen wel een streepje voor. Het management zelf is misschien wat moeilijker voor vrouwen, ik denk dan aan de commerciële kant, onderhandelen, paarden verkopen,…. Maar dat hangt af van persoon tot persoon. Ik heb dat niet zo in mij.’

Heb je tips voor vrouwen die aan de top willen komen?

‘Doorbijten. Als het even moeilijker is moet je er lessen uit trekken en doorbijten. Blijven verbeteren, altijd! De dag dat je denkt dat je het kunt, ga je achteruit. Ik probeer altijd mijn programma nog te verbeteren, samen met heel mijn team. Een goed team is ook heel belangrijk. Het is een hele geruststelling dat die achter mij staan. Wie zich een manager kan veroorloven heeft het natuurlijk makkelijker. Die moet minder aan de praktische beslommeringen denken en kan zich volledig concentreren op de wedstrijd. Maar die luxe heb ik ook niet.’

‘Aan de top komen ging allemaal redelijk snel. Maar aan de top blijven is een stuk moeilijker.’ Mama Magnolia, een dochter van haar eerste merrie Britt, met haar twee dagen oude veulen

50


‘Was het je droom om aan de top te komen?

‘Nee, ik heb daar vroeger eigenlijk nooit over nagedacht. Ik hielp wat in onze ponyclub en dat was puur voor de fun. Maar voor je het weet zit je op het Europees kampioenschap voor junioren. Dat was overdonderend. En na mijn eerste Olympische Spelen had ik de smaak wel te pakken. Als je dat eens hebt meegemaakt, die openingsceremonie, die sfeer,…’

Waarom denk je dat paardensport zo weinig in de media voorkomt?

‘Eerst en vooral denk ik dat het gewoon moeilijk is: een parcours van zes of zeven kilometer in beeld brengen is niet evident. Al zal dat niet het enige zijn, de mensen bepalen dat een beetje en de media spelen hier op in. Meestal stoort het me niet. Maar soms steekt het een beetje. Ik sta eigenlijk al tien jaar in de top tien van de wereld, heb vier Olympische Spelen meegedaan en er zijn niet veel mensen die dat weten. Maar als een bekende voetballer of tennisster één voet verzet, komt het al op de voorpagina. Daarom zit ik ook graag met jou aan tafel nu. Ik vind het belangrijk dat de paardensport positief naar buiten komt. Dat de mensen ook weten waarover het gaat!’

‘Na één keer Olympische Spelen, heb je de smaak wel te pakken’

51


Movi!Food

Movi! Food In elke Movi! geven we je drie overheerlijke, gezonde recepten. Ze zijn ideaal als je regelmatig sport. Ook krijg je elke keer handige en nuttige tips over voeding en sporten van sportnutritioniste Wendy De Munter.

Tips van sportnutritioniste Wendy De Munter • Eet voor een sportwedstrijd veel koolhydraten. Bijvoorbeeld, een bord pasta met een magere groentensaus is perfect. • Magere chocomelk is eigenlijk de perfecte drank na het sporten. Weinig vet en genoeg koolhydraten. • Je spieren nemen meer voedingsstoffen op binnen de twee uur nadat je gesport hebt. • Spierpijn na het sporten kan je ook verhelpen door genoeg water te drinken. • Tekorten van bepaalde vitamines voel je lichamelijk pas op lange termijn, maar je kan je lichaam perfect weer in balans brengen met een gezonde levensstijl. • Als je regelmatig last hebt van spierpijn kan het wel eens zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Magnesium zit vooral in voeding zoals noten, brood, kazen, vlees, vis, peulvruchten, aardappelen en chocolade. • Als je regelmatig moe bent, heb je waarschijnlijk een ijzertekort. Dit kan je dan weer verhelpen door vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten, aardappelen, wortelen en ananas te eten.

Nog meer lekkere recepten op www.movi.be 52


Bananen-framboos-notenshake Voor 2 grote glazen 1 banaan 2 eetlepels verse frambozen 500 ml ijskoude magere melk 1 eetlepel gemengde noten Bereiding Pel de banaan en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes banaan en de frambozen met de melk in een mengbeker en voeg de notenmix toe. Mix met de staafmixer tot een schuimig mengsel. Verdeel over de twee glazen.

Griekse aardappelsalade Voor 4 personen 500 gram aardappelen

150 gram fetakaas, in blokjes 1 rode ui, in ringen 2 bosuitjes, in schuine ringen 100 gram zwarte olijven, ontpit 1 dl olijfolie extra vierge 1 Ă 2 el citroensap 1 el verse oregano, fijngehakt peper en zout Bereiding Kook de aardappelen gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snij ze in plakken. Maak een dressing van de olijfolie en het citroensap. Kruid met flink wat peper en zout. Roer er de gehakte oregano door. Meng de lauwe plakjes aardappel met de fetakaas, bosuitjes, uiringen en olijven. Roer er de dressing door.

53


Movi!Food

Pasta met verse zalm en tomaat

Voor 4 personen 400 gram pasta 4 tomaten 2 bosuitjes 400 gram verse zalmfilet 1 el fijngehakte rozemarijn zout en peper Bereiding Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Kook de macaroni in een grote pot met ruim kokend water en wat zout beetgaar. Bak de zalmfilets met wat boter in ongeveer 4 minuten gaar en aan beide kanten bruin. Fruit de bosui met rozemarijn ca. 2 minuten in dezelfde pan van de zalmfilet. Voeg de tomaatblokjes erbij en laat alles op een matig hoog vuur ca. 3-5 minuten sudderen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Verdeel de zalm met een vork in stukjes. Giet de macaroni af en schep de tomatensaus en de stukjes zalm erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.

54


What’s new? Wat is er nieuw in sportland? Welke nieuwe hippe sporten kan je binnenkort of zelfs nu al in je sportschool verwachten? Movi! houdt je op de hoogte van de nieuwste sporttrends en clubs.

Trainen op muziek ClubJoy is de verzamelnaam voor trainingsprogramma’s gebaseerd op muziek. De verschillende soorten zijn zeer uiteenlopend: van Club Battle, een soort gevechtsport, tot Club Yoga. Één programma duurt dertien weken en na die dertien weken is er een nieuw programma met nieuwe muziek en nieuwe routines. Je kan deze lessen in verschillende sport- en dansscholen in Vlaanderen vinden. We geven je een kort overzicht van de verschillende verslavende programma’s van ClubJoy.

Club Battle Dit programma is gebaseerd op Oosterse gevechtsporten. Stooten traptechnieken worden afgewisseld met rustige muziek en dit allemaal op goeie muziek. Club Battle zorgt voor een hoge vetverbranding en een snelle concentratieverbetering en is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen!

Club Cycle Dit indoor fietsprogramma is goed voor vrouwen en eigenlijk ook mannen die willen werken aan hun BBB-zone, de billen buik en benen. Ideaal voor vetverbranding en een goede conditie. En met de opzwepende muziek krijg je een extra boost energie!

Club Swing Energieke groepsles vol stoere bewegingen. Je werkt aan je conditie en vetverbranding op de hippe noten van Disco, Salsa en HipHop muziek. Voor iedereen die al swingend aan zijn conditie en figuur wil werken.

Meer informatie? Ga naar www.clubjoy.be. Informeer bij je sportschool of ze ClubJoy groepslessen aanbieden.

55


Movi!Trends

Gevechtsport voor vrouwen Zin in een portie actie en fun? Deze nieuwe club in België is een gevechtsportclub, speciaal gericht op vrouwen. Je leert er realistische zelfverdedigingtechnieken en je werkt ondertussen ook aan je conditie en je zelfvertrouwen. Je wordt begeleid door ervaren lesgevers die al heel hun leven met verschillende soorten gevechtsport bezig zijn, en dus weten wat efficiënt is. Zij zorgen voor een work-out, op basis van gevechtsport, vol fun en actie! Voor meer info:www.ifight.be

Vlieg je fit

Reebok en Cirque de Soleil hebben de handen in elkaar geslagen en hebben een nieuwe work-out uit de grond gestampt. Jukari Fit to Fly, de innovatie work-out voor vrouwen! Je doet oefeningen op de FlySet, dat is een apparaat dat veel lijkt op een trapeze. Tijdens het trainen heb je het gevoel dat je vliegt, ondertussen wordt je lichaam verstevigd en versterkt. Het is de bedoeling om het trainen voor vrouwen weer pure fun te maken. Helaas zullen we nog eventjes moeten wachten tot we in onze Belgische sportzalen Jukari kunnen doen. Meer info: www.reebok.be

Indische fitness Deze nieuwe en hippe fitnesstrend is een combinatie van aerobics en dansen op de muziek van de echte Bollywood films: sexy choreografieën waarbij je je handen en heupen gebruikt. Bollyrobics vind je nog niet in Belgische fitnesscentra, maar je kan wel een DVD bestellen, thuis volledig uit de bol gaan en deze Indiase danspasjes onder de knie krijgen. Meer info: www.bollyrobics.be

56


Running Events Misschien heb je na het lezen van de eerste Movi! goesting (of nog meer) gekregen om ook die loopschoenen aan te trekken? Wel, wij van Movi! geven je alvast de volgende loopevenementen mee op een rijtje.

21 maart 2010

24 mei 2010

11 april 2010

20 juni 2010

Hemaco Dwars door Dendermonde

Run Oostende

25 april 2010

Antwerp 10 miles & Marathon

Knack Weekend Ladies Run / Kortrijk loopt

Grand Jogging de Verviers

26 juni 2010 Dwars door Geel

1 mei 2010

5 juli 2010

9 mei 2010

26 september 2010

13 mei 2010

10 oktober 2010

Stadsloop Gent

Dwars door Hasselt

9 mei 2010

10 oktober 2010

13 mei 2010

16 oktober 2010

13 mei 2010

19 december 2010

Knokke 10 kilomter

Dwars door Brugge

Dwars door Brugge

Stadsloop Gent

Abdijentocht Averbode - Tongerlo

The Classic Tessenderlo

Dwars door Mechelen

Brussels Marathon & Half Marathon

Acerta Brussels Ekiden

10 kilometer Gaston Roelants

Meer info op www.movi.be 57


Movi !

Colofon

Movi! is een uitgave van xxx Media. Bovenbergstraat 12 F, 3020 Herent

Volgende keer in movi!

Prijs per nummer: € 3,95 Jaarabonnement: 4 nummers voor € 14 Redactie contacteren? Bovenbergstraat 12 F, 3020 Herent Website: www.movi.be E-mail: info@movi.be 016 48 06 45 Hoofdredacteur Valerie De Groe v.degroe@movi.be 0498 46 72 59 Foto’s: Valerie De Groe, tenzij anders vermeld Vormgeving: Valerie De Groe Productie: Valerie De Groe Bijdragen aan ons magazine zijn altijd welkom. We kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor het verlies van of schade aan items die per post naar ons verzonden worden. Alle materiaal dat we accepteren kan gebruikt worden onder eender welke vorm zoals print, web en andere media.

Jouw fiets op maat

TUSSENDOORTJES

conditieverlies nieuwe movi! vrouw

THRIATHLONDROOM

movi! TOPSTER OPEN JE GEEST SUDDERGERECHTEN

kIM GEVAERT Comfi sportkleding

58


e

!

T

M

Sudoku je hoofd fit! 4

1 6

5

2

2

7

6

7

2 3

5

8

6

5

2 3

2

5

7

1

3

8

1

7 8

4

5

1

2

5

3

1 9

7

N

T

G

Voor de oplossingen en nog meer spelplezier ga naar www.movi.be

59


Van gevechtsport...

Over kleding,

tot lopen

sportletsels,

en voeding.

Maar vooral voor vrouwen!

Movi!

60

Movi! Magazine  

Een sportmagazine voor vrouwen die willen bewegen

Movi! Magazine  

Een sportmagazine voor vrouwen die willen bewegen

Advertisement