Page 12

ScholengidsVO2011-hfdst1-38.0 04-11-10 16:15 Pagina 10

stap

3

januari - februari 2011

Kijk en vergelijk: open dagen Handige websites

Nu wil je natuurlijk zoveel mogelijk weten van de scholen die je wel wat lijken. Maar hoe doe je dat? Om te beginnen kun je naar de open dagen van een paar van die scholen gaan. Deze worden in januari en februari georganiseerd door de VOscholen. Op p. 12-13 staan alle open dagen van alle Amsterdamse scholen op een rijtje. Snap je iets niet? Mis je nog informatie? Vraag het en laat je uitleggen hoe het allemaal in zijn werk gaat op die school. Elke school heeft ook een schoolgids met daarin de uitgangspunten van de school, de lestijden, speciale programma’s, kosten en nog veel meer. Lijkt een van de scholen je het leukst? Ga dan na de open dag nog eens kijken. Dan krijg je een indruk van de sfeer en van de leerlingen. Ken je leerlingen die er al op zitten, bijvoorbeeld oudere broers of zussen van je klasgenoten, of buurkinderen? Vraag ze naar hun ervaringen.

In H. 9 staan organisaties die zich met onderwijs bezig houden. Hieronder staan een aantal websites waar ook veel informatie te vinden is. • www.naardebrugklas.kennisnet.nl:

website met filmpjes en nog veel meer over de wereld na de basisschool • www.onderwijs.amsterdam.nl :

website van de gemeente Amsterdam over het Amsterdamse onderwijs • www.onderwijsconsument.nl: website van het OCO. Dit is een Amsterdamse organisatie die ouders en kinderen wil helpen als zij vragen of klachten hebben over het onderwijs • www.swvadam.nl:

website van de gezamenlijke Amsterdamse VOscholen. Hier staat informatie over leerlingenzorg in het Amsterdamse voortgezet onderwijs, over praktijkonderwijs, leerwegondersteunend onderwijs, speciaal onderwijs en het rugzakje • www.onderwijsinspectie.nl:

de onderwijsinspectie houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Op deze website staan de Toezichtkaarten van de scholen. Hierin leest u hoe goed of slecht een school het doet volgens de onderwijsinspectie • www.minocw.nl:

website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hier staat wet- en regelgeving over het onderwijs en informatie speciaal voor ouders

Tip Vraag leerlingen van de school die je bezoekt wat zij ervan vinden en waarom zij voor de school hebben gekozen.

• www.50tien.nl:

website van het landelijk informatiecentrum over het onderwijs Met de vragenlijst op de volgende pagina kun je ontdekken welke onderwerpen voor jouw belangrijk zijn. Tip: Je kunt de lijst meenemen als checklist voor vragen als je de open dagen bezoekt.

Tessa Veenstra

10

Schoolkeuze gids VO 2011  

Keuzegids van Amsterdamse voortgezet onderwijsscholen

Schoolkeuze gids VO 2011  

Keuzegids van Amsterdamse voortgezet onderwijsscholen