Page 112

ScholengidsVO2011-hfdst6-108.0 04-11-10 16:24 Pagina 110

Kopklas In de kopklas is Nederlands het belangrijkste vak. Hier krijgen leerlingen extra taalonderwijs, omdat ze (nog) niet naar de school kunnen waar ze wel slim genoeg voor zijn. Een aantal Amsterdamse scholen geeft extra taalonderwijs. Dit is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met het Nederlands. Ook hebben sommige scholen een speciale opvangklas voor nieuwkomers.

Deze scholen hebben een kopklas: • het Bredero College • Hervormd Lyceum West • Pieter Nieuwland College • Scholengemeenschap Reigersbos. Meer informatie kunt u lezen op de scholenpagina van de Kopklas.

Scholen met extra taalonderwijs Een paar scholen hebben van de gemeente extra geld gekregen om bij alle vakken veel aandacht te besteden aan taal. Op deze scholen volg je geen extra jaar met veel taalonderwijs zoals bij de kopklas. Hier gebeurt het gewoon in de klas of met een groepje apart. En sommige scholen hebben een aparte taalklas gemaakt.

Kan uw kind eigenlijk naar het vmbo-theoretisch, havo of vwo, maar is het Nederlands daarvoor nog niet helemaal voldoende? Dan kan hij naar een kopklas. Dat is een extra jaar basisonderwijs voor meertalige kinderen. De kopklas zit in het gebouw van een VO-school. Het duurt één jaar en het belangrijkste vak is de Nederlandse taal. De andere vakken van groep 8 worden bijgehouden. Als je de kopklas goed hebt doorlopen, krijg je daarna een advies voor vmbo-t, havo of vwo.

Deze scholen hebben van de gemeente extra taal-geld gekregen: • Amstellyceum • Berlage Lyceum, Calandlyceum • Geert Groote College, Hervormd Lyceum West, IVKO • Nova College • Pieter Nieuwland College. Meer informatie kunt u opvragen bij de scholen zelf.

Opvangklas voor nieuwkomers Is een kind net in Nederland en heeft hij of zij nog geen Nederlands onderwijs gevolgd, of alleen een klein beetje? Dan kan hij naar een speciale opvangklas voor nieuwkomers. Die is er op het

Tip

Berlage Lyceum, LUCA Praktijkschool, Montessori College Oost en Nova College. Afhankelijk van de

Zorg dat je nog een keus hebt en kies niet voordat je de uitslag van de citotoets hebt gekregen.

opleiding in het land waar iemand vandaan komt en zijn/haar mogelijkheden, wordt hij op een van deze scholen geplaatst. Na de opvangklas kan hij door naar het gewone onderwijs. Voor meer informatie over de opvangklassen voor nieuwkomers kunt u het beste even bellen naar deze scholen.

Vladimir de Groot

110

7

Schoolkeuze gids VO 2011  

Keuzegids van Amsterdamse voortgezet onderwijsscholen

Schoolkeuze gids VO 2011  

Keuzegids van Amsterdamse voortgezet onderwijsscholen