Page 1

mou-te en bici plataforma cívica per l’ús de la bicicleta i per la mobilitat sostenible

butlletí núm.67 / octubre 2010 Suggeriments de millora de la Girocleta La bicicleta urbana Carril bici en sentit contrari Bicicleta curiosa

L'autopista fa bullying a la via verda Preguntes habituals Cursa de mitjans Cicloturisme pel Canal de Miègjorn


mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

2

Suggeriments de millora de la Girocleta Amb motiu del primer aniversari de la Girocleta vàrem fer una consulta entre els nostres socis i simpatitzants a més a més d'altres ciclistes demanant suggeriments de millora. El resultat va ser entrat al registre de l'Ajuntament de Girona. Els punts concrets son: - Augmentar el nombre d'estacions. Creiem especialment important Sant Ponç, que donaria cobertura al GEiEG, l'Hospital Trueta, els Cinemes Oscar i fins i tot a qui vingui de fora i vulgui deixar el cotxe en aquella zona. També creiem important que n'hi hagi a la zona del Mas Gri, a Santa Eugènia, cap a Can Ninetes, a Sant Narcís, a Pont Major, a l'Hipercor i al carrer del Carme. Altres també serien convenients però aquestes son les més necessàries. - Ampliar l'horari gradualment, una mica el de començament i molt el de tancament, comprovant que això no provoca un augment del vandalisme. - Millorar el sistema informàtic (que no es pengi mai). Hem rebut força queixes al respecte.

- Que la Policia Municipal no es desentengui del tema si hi ha problemes greus fora d'horari d'atenció al public, per exemple impossibilitat de tornar una bici per problema en la bici en si. - Millorar el mecanisme dels seients. Molts baixen sols, el mecanisme no té prou força. També que tinguin prou llargada per les persones altes. Millorar el manteniment en general. - Unificar amb la resta del transport públic, tant en l'aspecte tècnic (targeta única) com en el tarifari. La integració és la clau; si hi ha una visió global del transport públic la gent ho farà servir molt mes. Bus, tren, bici, tots serveixen per diferents trams de la nostra mobilitat diària. - Millorar la informació sobre l'assegurança i sobre què cal fer en cas d'accident. - Posar timbres que no es trenquin tan fàcilment. - Possibilitat de llogar-les per dies o setmanes (pensant en el turisme).

- Ampliar la gratuïtat en el transport en bus que tenen algunes persones a l'ús de la Girocleta. - Campanya informativa de drets i deures de tots els usuaris de la via pública per tal d'evitar conflictes. - Que la targeta de la Girocleta permeti descomptes en activitats culturals, esportives, lúdiques, etc. - Que la targeta de la Girocleta sigui vàlida pel Bicing de Barcelona i altres serveis de bicicletes públiques de Catalunya. - Que s'inclogui Salt al servei i s'hi instal·lin estacions. - Hem rebut força peticions de parades a la Universitat. Si no s'hi vol ampliar el servei potser caldria buscar solucions alternatives. - Incorporar un cadenat integrat per lligar la bicicleta (per casos com haver d'entrar a algun lloc a fer una gestió ràpida com pot ser comprar el pa, el diari o recollir alguna cosa a casa d'un amic).

Què fa Mou-te en Bici?

Què pots fer tu?

Defensem els drets dels usuaris i usuàries de la bicicleta. Organitzem actes divulgatius, lúdics i reivindicatius. Fem d'interlocutors amb les administracions. Editem i publiquem mapes de carril-bici. Reclamem la pacificació del trànsit i la protecció i potenciació de la bicicleta perquè és un vehicle que: · No contamina ni fa fressa. · És econòmic d'adquirir i de mantenir. · Facilita el contacte humà. · És saludable. · Dóna gran llibertat de moviment i és ràpid per la ciutat. · És divertit.

· Utilitzar la bici per als teus desplaçaments. · Fer-te soci i col·laborar amb Mou-te en Bici. · Proposar passejades i rutes per al temps lliure i col·laborar en la seva preparació. · Aportar iniciatives. · Participar en les nostres activitats i assemblees. · Parlar de la Plataforma als teus amics i veïns. · Escriure "cartes al director" dels diaris reclamant la pacificació del trànsit i millores de circulació que ens beneficiïn, i que es reconeguin els nostres drets. · Imaginar un món millor i treballar per arribar-hi.

La Plataforma “Mou-te en Bici” és una agrupació d'entitats i particulars que treballa per fer de la bicicleta un mitjà de transport respectat i promogut. Entre les entitats adherides a la Plataforma hi ha: ADAC (Ateneu d'acció cultural), Alberg-Residència Cerverí de Girona, Alliance Française de Girona, Amics del Baix Empordà, Amics dels Museus de Banyoles, ANG (Associació Naturalistes Girona), Arítjol, Associació d'Amics del Ferrocarril, L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, Bicicletes Fortià, Bici-Oci, Bicis Basolí, Bike Girona, CCU (Centre Cristià dels Universitaris), Creu Roja, Diari de Girona, Diari El Punt, El Dimoni de Santa Eugènia de Ter, El Galliner (centre de formació teatral), Els Berros de la Cort, Escola d'Adults de Girona, Escola d'Adults de Salt, GEiEG, IES Vallvera, Limnos, Marfull, Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, Motobike Gili, Tràfach Bikes, Universitat de Girona - Oficina Verda, USTEC-STC Girona i Va de Bici.


3

mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

La bicicleta urbana Preguntes i respostes rapides sobre Mou-te en Bici i la bicicleta urbana: P. Es pot circular en bicicleta per la vorera? I si és molt ample? R. A Girona i Salt no es pot fer en cap cas però cada ajuntament té la seva normativa. P. Que fa Mou-te en Bici per evitar que els ciclistes vagin per la vorera? R. Si aquests ciclistes es sentissin segurs a la calçada no passarien per la vorera. Qui té la competència, l'autoritat i els mitjans necessaris és l´Ajuntament. P. És segur circular en bicicleta per Girona? R. Sí. No tant com voldríem però més del que pensa molta gent. P. Com es poden evitar els robatoris de bicicletes?

R. Hi ajudaria molt que totes les bicicletes estiguessin registrades. A més el registre de bicicletes que ja funciona ara pot ajudar a recuperarles. P. Les bicicletes estan obligades a circular per la part dreta de la calçada? R. No, aquí hi ha una confusió. La llei diu que circulin "Pel carril de la dreta" quan hi ha més d'un carril. P. Mou-te en Bici depèn de l'Ajuntament de Girona? R. En absolut, som una entitat fundada al 1996. P. Mou-te en Bici gestiona la Girocleta? R. No, però vam reclamar insistentment un sistema de bicicleta pública fins que es va implantar la Girocleta. P. Com valora Mou-te en Bici la Girocleta?

R. Positivament, però creiem que manquen estacions per una bona cobertura. P. Cal que Salt s'afegeixi a la Girocleta? R. Ho considerem fonamental, s'hauria d'haver fet de bon començament. P. Quins son els accessoris obligatoris en una bicicleta? R. Llum blanc al davant; llum i reflectant vermells al darrera i timbre. P. És obligatori el casc? R. Només en vies interurbanes. P. Es obligatòria l'armilla reflectora? R. De nit, sempre. De dia, només en vies interurbanes. P. Fins a quina edat es poden portar els nens a la cadireta? R. Fins als 7 anys.

P. L'Ajuntament de Girona consulta Mou-te en Bici temes ciclistes? R. No. P. Quina importància té Moute en Bici al ciclisme urbà de Catalunya? R. Som la tercera organització en nombre de socis. Les dues primeres són a Barcelona. P. Les bicicletes han de facilitar l'avançament als cotxes. R. No, tenen el mateix dret i es molt perillós circular enganxat als cotxes aparcats. P. Mou-te en Bici vol un carril-bici a cada carrer? R. No, la millor solució es pacificar el trànsit. P. Es bona la xarxa de carrilsbici de Girona? R. No formen una xarxa i son molt millorables.

Carril bici en sentit contrari Bicicleta curiosa Una bona mesura que l'Ajuntament de Salt ha pres recentment ha estat la d'habilitar un carril bici que permet les bicicletes circular en sentit contrari al dels altres vehicles del carrer. És un tipus de mesura pràctic i barat, fàcil d'adoptar a zones 30 i que, en aquest cas concret, permet els ciclistes anar del carrer St Dionís cap al carrer major pel C/. Manuel de Falla.

Aquestes bruixes tenen un complement ideal a la típica escombra que els queda d’allò més bé. Només faltaria el cistellet per a posar-hi el gat negre. Fotografia de La Fira Internacional de Bruixeria 2010 a Sant Joan les Fonts.


mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

4

L'autopista fa bullying a la via verda Durant tres mesos, el tram saltenc de la via verda estarà tallat a causa de les obres d'ampliació de l'autopista. TALLS I MOLÈSTIES A CAMINS I VIA VERDA Les obres d'ampliació de l'autopista han obligat a tallar la ruta del Carrilet a les deveses de Salt en el punt en què passa per sota del pont de l'AP-7. Aquesta situació s'allargarà durant tres mesos, durant els quals l'Ajuntament de Salt ha habilitat un traçat alternatiu pel Barri Vell que proposa dos itineraris alternatius, un en direcció a Olot i l'altre cap a Girona.

A banda d'això, en els primers mesos de treballs les obres ja han obligat diverses vegades a fer talls intermitents no només a la via verda sinó també a camins utilitzats per vianants i ciclistes de totes dues vores del Ter. El tall en el Camí Vell de Girona a St Gregori, per exemple, ha obligat diverses vegades a seguir una desviació

arriscada per la carretera que, afortunadament, en el moment d'escriure aquest article (primers d'octubre) ja no és necessària. UN PAS PER TRAVESSAR EL TER, MESURA COMPENSATÒRIA Precisament com a compensació per aquestes i altres molèsties, un seguit d'entitats de Salt (1), entre les quals Mou-te en Bici, van fer arribar la petició d'algunes mesures a ACESA. Entre aquestes mesures destaca la

construcció d'una passera o pont que connectaria les dues vores del Ter a l'alçada de l'autopista per tal de facilitar la comunicació entre Salt i Sant Gregori. La construcció d'aquesta connexió ha estat reivindicada històricament des de les dues poblacions, i amb l'inici de les obres d'ampliació de l'autopista s'ha vist el moment de pressionar per tal d'aconseguir-ho. En aquest sentit, el passat dimecres dia 15 de setembre va tenir lloc una reunió entre el subdelegat del Govern Sr. Francesc Francisco i ACESA, per una banda, i l'Ajuntament i diverses entitats de Salt, per l'altra. L'objectiu era sobretot parlar del control mediambiental de l'obra i les mesures compensatòries. En primer lloc, se'ns van donar garanties del compliment (“escrupolós”, van dir els tècnics) per part de la

constructora de totes les normes mediambientals vigents. Aquest compliment, se'ns va dir, està garantit pel quàdruple control a què es veuen sotmeses les obres: per part de l'empresa GPO, contractada per ACESA; d'una direcció mediambiental independent; d'un tècnic del Ministerio de Fomento; i de la supervisió per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Malgrat tant de control, les entitats van informar de diversos incompliments i problemes que

s'havien ocasionat. Els representants d'ACESA van reconèixer que n'hi havia hagut (sobretot manca d'informació als usuaris i talls improcedents de camins) i van assegurar que procurarien evitar-ne més en els dos anys que encara es preveu que durin les obres. Els representants d'ACESA no van voler entrar en el punt de la passera o pont perquè, van dir, l'autorització del pas depèn d'una altra instància (l'Agència Catalana de l'Aigua), la qual ha donat instruccions per tal que tan punt s'acabin les obres es desmantelli la passera que ja s'ha construït al costat de l'autopista per permetre el pas dels vehicles que participen a les obres d'ampliació. Tornant als talls de camins i ruta del Carrilet, Mou-te en Bici també ha recordat al Consorci de les Vies Verdes la responsabilitat que creiem que té en relació amb la infrastructura que

gestiona, amb independència de les afectacions produïdes per tercers (Generalitat, Fomento, ACESA o qui sigui), de la manca d'informació als usuaris i proposant que assumeixi un paper més decidit com a entitat intermunicipal en el foment de la connectivitat de la xarxa de carrils bici. (1)

Associacions de Veïns del Barri Vell, Centre, Escriptors i la Massana, Associació de Regants, Marfull i Mou-te en Bici.


5

mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

Algunes de les preguntes més habituals

Busquem respostes a les Ordenances de circulació de Girona, Salt i Sarrià de Ter Les ordenances municipals de circulació de Girona, Salt i Sarrià de Ter són molt semblants, però discrepen en alguns punts importants. Vegem què diuen de les coses que interessen a la gent que anem en bici.

1.Les bicicletes poden circular per la vorera? No, a menys que s'hi hagi dibuixat un carril bici, com passa per exemple a les voreres del polígon de Torre Mirona o alguns punts del passeig d'Olot. (Articles 47.1 de Girona i 42 de Salt i Sarrià de Ter) 2. Però poden circular per les zones peatonals? No per la vorera, però sí quan a la zona peatonal hi ha calçada (per exemple, el carrer Santa Clara de Girona o el Passeig de Salt). Però pensem que els vianants sempre tenen prioritat; i alerta amb la velocitat. (Girona-Articles 33.6 i 35. Salt i SarriàArticle 29.4 i 42.4) 3. Quina és la velocitat màxima a què poden circular les bicicletes? A Girona, 30 km/h, però només 10 km/h a les zones peatonals. Salt i Sarrià només en parlen quan es refereixen al pas per zones de vianants, on les bicicletes “no excediran la velocitat normal d'un vianant”. (Girona-Article 47.7 i 47.9. Salt i Sarrià - Article 42.4) 4. Quan hi ha carril bici, és obligatori que les bicicletes hi circulin? Quan n'hi ha, sí, a menys que es tracti d'un col·lectiu nombrós de ciclistes (es pot circular per la calçada). (Girona-Article 37.4)

5. Les persones que van a peu pel carril bici estan cometent una infracció? Només l'ordenança de Girona parla de les persones que travessen el carril bici, i diu que tenen prioritat sobre els ciclistes. (Girona-Article 47.5) 6. Podem circular de costat? A Girona, dues bicicletes sí que poden, però tres o més, no. Les ordenances de Salt i Sarrià no en diuen res. (Girona-Article 47.8) 7. Es poden lligar les bicicletes a arbres, fanals o altre mobiliari urbà? A Salt i Sarrià de Ter està “absolutament prohibit”, però a Girona es pot fer si no hi ha cap mòdul d'aparcament de bicicletes proper i sempre que no es faci res malbé ni s'obstaculitzi el pas. (Girona-Article 22.4. Salt i Sarrià-Article 15.27) 8. Les bicicletes estan obligades a circular arrambades a la dreta de la calçada? Quan hi ha més d'un carril en el mateix sentit han d'anar pel de la dreta, però l'Ordenança de Girona no diu res de la posició dins del carril, tot i que les de Salt i Sarrià, sí. De fet, anar arrambat a la dreta és menys segur que circular pel mig del carril. Quan hi ha més d'una calçada (per exemple, al C/. Sta Coloma), hem d'anar per la lateral. (Gi.-Article 47.6. Salt i Sarrià-Article 42.2)

9. Conflictes amb automobilistes: qui té dret de pas? Nosaltres tenim dret de pas si anem pel carril bici o si tot circulant per la calçada ens trobem en el punt de pas d'un vehicle a motor que vulgui girar. Si som nosaltres els que hem de girar, hem de seguir les normes generals de trànsit. Les ordenances de Salt i Sarrià especifiquen que els grups de ciclistes han de ser considerats una única unitat, és a dir, que els cotxes no han d'intentar avançar-los per grupets i així disgregarlos. (Article 47.3 de Girona i 42 de Salt i Sarrià). 10. Les bicicletes poden arrossegar remolcs? L'Ordenança de Girona no en diu res, de manera que suposem que es remet al que diu la normativa superior, que de fet és la que apliquen els Ajuntaments de Salt i Sarrià: les bicicletes poden dur remolcs, però amb condicions -ha de ser de dia, el remolc no ha de ser una nosa per circular de pressa ni pot superar el 50 % de la massa en buit de la bicicleta (!). (Salt i Sarrià–Article 42.7) Feu un cop d'ull al nostre web per veure-hi el text dels articles aplicables a cada cas.


mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

La bicicleta, el mitjà més eficient en els desplaçaments urbans

6


7

mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

Cicloturisme pel Canal de Miègjorn (Canal du Midi)

Aquest estiu, a finals d’agost, vam decidir agafar la bicicleta i fer una ruta cicloturista pel Sud de França. Es tractava de conèixer el Canal de Miègjorn (en occità) o Canal du Midi (en francès). La història de la construcció del Canal és prou curiosa. Pierre- Paul Riquet, un baró i enginyer del segle XVII, va ser l’artífex principal d’aquesta obra. Era tan gran el seu interès per portar-la a terme, que es va endeutar fins dalt de tot; els seus descendents van tardar uns 40 anys a poder pagar tots els deutes generats pel seu intrèpid i tossut avantpassat. L’objectiu principal era crear un Canal que unís l’oceà Atlàntic amb el Mediterrani.

Nosaltres vam fer el que es coneix com a Canal de Miègjorn: el que va de Tolosa (Toulouse) a Agde. Tot i que en realitat acaba a Marseillan, aquest darrer tram és bastant impracticable. L’altre vessant, de l’Atlàntic a Tolosa es coneix com a Canal Lateral de la Garone i els dos junts, com a Canal dels dos Mars. L’atractiu principal d’aquest entorn és que permet descobrirlo de maneres diferents (a peu, en vaixell o en bicicleta) i que pots organitzar les etapes del viatge amb la durada que més et convingui. Nosaltres la vam fer en quatre etapes: Tolosa, Castelnòu d’Arri, Treva, Capestanh i Agde. Això va suposar fer uns 60/70 quilòmetres diaris, tenint en compte que no només fèiem la ruta pel Canal sinó que també ens desplaçàvem per visitar indrets i pobles del voltant. Què és el que fa que sigui un trajecte molt agradable i interessant? *El fet que gairebé durant tot l’itinerari puguis pedalar al costat d’aigua per una banda i amb els plataners com a sostre per l’altra. En dies de molta calor, com ens va passar a nosaltres, aquests arbres són uns molt bons aliats…

*La tranquil·litat que s’hi respira. Va ser una bona idea ferlo a finals d’agost, però, amb els colors tardorencs, deu ser encara més bonic i menys transitat. *Les poques dificultats tècniques del trajecte; hi ha poc desnivell i per tant és a l’abast de tothom. El poden fer famílies amb nens, colles de jovent, gent gran… * El poder trobar-te amb les encluses cada cert nombre de quilòmetres . Com ja deveu saber les encluses són llocs on els vaixells, per salvar el desnivell del terreny, han de fer tota una sèrie de maniobres per tal que puguin continuar la ruta. En algunes, a més, hi ha paradetes amb begudes, fruita de la zona, crepes… Per mi les encluses eren com

un respir en el camí, com quan llegeixes un llibre i vas passant de capítol a capítol. Es feia molt entretingut. *El tenir la possibilitat de conèixer la història, les tradicions, la gastronomia local, i les dificultats que es van trobar al segle XVII per a la construcció del canal. Ens va ser de gran utilitat la Guia de Montserrat Rius “Canal del Midi, en barco, en bicicleta y a pie” Laertes Ed. És una guia molt exhaustiva. *El visitar en bici, pobles petits (Castelnòu d’Arri o Lo Somalh ), grans ciutats (Tolosa o Besièrs) , indrets com l’Oppidium d’Ensérune, ciutat pre-romana, o Carcasona. Però… un únic inconvenient: no et pots banyar!! Sap greu fer tota la ruta gaudint de l’aigua al teu costat i no podert’hi capbussar! Són aigües estancades i es veu que un bacteri n’és el culpable. Doncs res més, dir-vos que per tot això i molt més us animem a descobrir aquest indret. El tenim molt a prop i pot aportar-vos unes vacances en bicicleta molt entranyables i interessants. MERCÈ ESPUNYA I MASÓ


mou-te en bici butlletí núm.67 octubre 2010

8

Amb el suport de:

Agenda Cada dimecres a les 9 del vespre Tothom està convidat a venir a les reunions que fem a Can Ninetes (Centre Cívic de Santa Eugènia). Ens agradarà veure-us-hi i comentar qualsevol cosa que tingui relació amb els desplaçaments a ciutat. Si encara no en teniu, veniu a demanar-nos plànols o reflectants abans no s'acabin! També hi podeu comprar algun dels nostres productes (armilles, llums, espanta-cotxes, timbres, samarretes, etc). Diumenge 9 de gener de 2011 a 2/4 d'11 del matí a la plaça Calvet i Rubalcaba (pl. del Lleó) Bicicletada de reis Almenys per un dia recuperarem els carrers per a la mainada i estrenarem les bicicletes que els Reis d'Orient ens hagin portat.Pedalada urbana per a petits i grans que durarà unes dues hores. També tindrem acompanyament musical. Us hi esperem!

Trav. de la Creu, 16 Tel. 972 207 603 · Girona

C. Miquel Blay, 2 Tel. 972 203 967 · Girona

Carrer Major, 14 Tel. 972 405 544 · Salt

Carrer Llarg, 21 Tel. 972 241 101 · Salt

A finals de gener o principis de febrer Assemblea anual de Mou-te en Bici Celebrarem l'assemblea anual de la nostra entitat. És important que hi siguis. Si no tens carnet però simpatitzes amb les nostres idees, vine i ens coneixerem. Consulta el nostre web www.moutenbici.org per saber el dia exacte. C. Tuyet i Santamaria, 29 Tel. 972 228 316 · Girona

Centre Cívic de Sta. Eugènia (Can Ninetes) C/. Sta. Eugènia, 146 · Girona 17006 Tel. 650 640 557 http://www.moutenbici.org info@moutenbici.org

Us recomanem consultar el web abans de cada bicicletada per possibles canvis d’última hora. Podeu contactar amb nosaltres per a demanar més info., preguntar, fer suggeriments o fer-nos arribar activitats relacionades amb la mobilitat sostenible en general i la bicicleta en particular. També trobareu més info. al Portal d'Entitats www.entitatsgi.cat i a la WikiPedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Mou-te_en_bici. Salut i bicis.

Av. Lluís Pericot, 112 Tel. 972 39 65 99 · Girona

Federació Catalana de Ciclisme C. Gaspar Casals, 12, 4t 2a Tel. 972 207 005 · Girona

C. Ferreries Velles, 3 Tel. 972 218 144 · Girona

C. Impressors Oliva, 2, A Tel. 972 221 047 · Girona

http://www.moutenbici.org

Butlletí núm. 67  

Octubre 2010. Mou-te en Bici és com es coneix la Plataforma cívica per l'ús de la bicicleta i per la mobilitat sostenible

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you