Page 1

mou-te en bici plataforma cívica per l’ús de la bicicleta i per la mobilitat sostenible

butlletí núm.68 / abril 2011 Mou-te a Salt Conveni amb el CPLN. Promovem el català tot pedalant Felicitats per una obra ben feta Actualització del plànol-guia Canvi de look Bloc recomenat Nou senyal Automobilistes creen carn de psiquiatre

Els estudiants de la UdG també reclamen la Girocleta Col·laboració amb la Universitat de Girona Es comença a redactar el projecte de la via verda entre St.Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya Benvinguda a Bike Breaks Volem que els candidats “es mullin” sobre la mobilitat sostenible Resum del semàfor de Mou-te en Bici 2010


mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

2

Mou-te a Salt Conveni CPNL Actualització Felicitats! plànol El començament de l'any va marcar també el començament de les trobades de Mou-te en Bici a Salt. Donat el creixement del nombre de persones de Salt associades a la Plataforma, les trobades que fem cada primer dimecres de mes a les 9 del vespre a can Ninetes, tenen un parèntesi: ara no es fan a Santa Eugènia sinó al Mas Llorenç de Salt, el que havia estat el Museu de l'Aigua. En funció de l'interès que aquestes trobades despertin entre els saltencs i les saltenques, hi ha la possibilitat de crear una secció autònoma que vetlli pels interessos ciclistes més directament entre can Tona i can Pixera, com diuen els saltencs.

Promovem el català tot pedalant! Mou-te en Bici acaba de signar un convenir de col·laboració amb el Consorci per la Normalització Lingüística per promoure l'ús del català. El Consorci te un programa que es diu “Voluntariat per la llengua”? que consisteix en crear parelles lingüístiques entre una persona catalanoparlant i una altra que té alguns coneixements de català i que vol practicar-lo. També te una sèrie d'acords signats amb bars, cafeteries, biblioteques i centres cívics. A més, i aquí és on entra el conveni amb nosaltres, estableix acords de col·laboració amb entitats i organismes. Més info. a la pàgina web.

Un altre projecte en què estem treballant a contrarellotge és la tercera edició del plànol per a ciclistes de Salt i Girona. Les dues edicions anteriors s'han esgotat ràpidament, i és que no només conté informació útil per a gent que es mou en bicicleta, sinó també per a qualsevol ciutadà de la nostra conurbació: és l'únic que coneixem que ajunta en un sol plànol els municipis de les dues poblacions més importants del Gironès. En aquesta nova edició s'inclouen les estacions de la Girocleta, trams de carril bici oberts els darrers 24 mesos i altra informació actualitzada sobre circulació a ciutat (p.ex., itineraris i punts negres per a ciclistes).

Felicitats per una obra ben feta! Sovint critiquem l'Ajuntament perquè pensem que fa les coses malament o no tan bé com podria ferles, però des d'aquest butlletí volem felicitar públicament la iniciativa de crear un carril bici en sentit contrari en el passeig Canalejas per poder anar des de la Copa fins a la plaça de la Independència.

Què fa Mou-te en Bici?

Què pots fer tu?

Defensem els drets dels usuaris i usuàries de la bicicleta. Organitzem actes divulgatius, lúdics i reivindicatius. Fem d'interlocutors amb les administracions. Editem i publiquem mapes de carril-bici. Reclamem la pacificació del trànsit i la protecció i potenciació de la bicicleta perquè és un vehicle que: · No contamina ni fa fressa. · És econòmic d'adquirir i de mantenir. · Facilita el contacte humà. · És saludable. · Dóna gran llibertat de moviment i és ràpid per la ciutat. · És divertit.

· Utilitzar la bici per als teus desplaçaments. · Fer-te soci i col·laborar amb Mou-te en Bici. · Proposar passejades i rutes per al temps lliure i col·laborar en la seva preparació. · Aportar iniciatives. · Participar en les nostres activitats i assemblees. · Parlar de la Plataforma als teus amics i veïns. · Escriure "cartes al director" dels diaris reclamant la pacificació del trànsit i millores de circulació que ens beneficiïn, i que es reconeguin els nostres drets. · Imaginar un món millor i treballar per arribar-hi.

La Plataforma “Mou-te en Bici” és una agrupació d'entitats i particulars que treballa per fer de la bicicleta un mitjà de transport respectat i promogut. Entre les entitats adherides a la Plataforma hi ha: ADAC (Ateneu d'acció cultural), Alberg-Residència Cerverí de Girona, Alliance Française de Girona, Amics del Baix Empordà, Amics dels Museus de Banyoles, ANG (Associació Naturalistes Girona), Arítjol, Associació d'Amics del Ferrocarril, L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, Bicicletes Fortià, Bici-Oci, Bicis Basolí, Bike Girona, CCU (Centre Cristià dels Universitaris), Creu Roja, Diari de Girona, Diari El Punt, El Dimoni de Santa Eugènia de Ter, El Galliner (centre de formació teatral), Els Berros de la Cort, Escola d'Adults de Girona, Escola d'Adults de Salt, GEiEG, IES Vallvera, Limnos, Marfull, Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, Motobike Gili, Tràfach Bikes, Universitat de Girona - Oficina Verda, USTEC-STC Girona i Va de Bici.


3

mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

Canvi de look Bloc recomanat

Nou senyal

Els temps canvien més de pressa que mai, i el dinamisme de les noves tecnologies ens empenyen a fer-nos liftings virtuals cada dos per tres. Ara mateix estem treballant per fer-ne un d'integral a la pàgina web, que aviat serà més blog que no pas web. La principal raó d'aquest canvi no és pas només estètica, que també, sinó permetre una participació més activa i de més socis en l'actualització del Mou-te virtual. Amb el canvi, esperem ampliar el nombre de socis actius i oferir una imatge virtual més dinàmica i engrescadora.

Un mail d'un amic ciclista ens recorda que l'estiu de l'any passat el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va començar a instal·lar uns senyals fins aleshores desconeguts (per no usats, que no inexistents). En vam veure un a l'antiga C-31 (Verges-Figueres). Fóra bo que la distribució d'aquests senyals no es limités a aquesta ruta empordanesa i en veiéssim més a les nostres comarques. Per això, tal i com suggereix en Joaquim Alsina, podem enviar sol·licituds al Servei Català de Trànsit.

La catosfera és àmplia i diversa, però aquí us volem recomanar especialment el bloc d'un simpatitzant de Mou-te en Bici, en Pep Valsalobre, que ens ha fet arribar unes reflexions interessants i que creiem que val la pena de fer circular i no només sobre bicicletes! Feu-hi un cop d'ull i no us en penedireu: http://pepvalsalobre.wordp ress.com/2011/03/05/labicicleta-mal-vista-i/ http://pepvalsalobre.wordp ress.com/2011/03/08/labicicleta-mal-vista-i-ii/

Exemple de redactat: Sr. Director del Servei Català de Trànsit, Volem felicitar-lo per la iniciativa d'instal·lar en algunes carreteres catalanes els senyals que recorden els automobilistes la distància de seguretat obligatòria en avançar ciclistes. Ens agradaria que s'instal·léssin més senyals com aquest a totes les carreteres de Catalunya per recordar els conductors de vehicles a motor que no tenen l'exclusiva de circular per carretera i, al mateix temps, recordar-los aquesta mesura de seguretat per als ciclistes. Nom i Cognom / DNI Número de llicència federativa (si en teniu) Adjunteu foto i enviar a: transit@gencat.cat

Automobilistes creen carn de psiquiatre En el carrer de St. Dionís de Salt hi ha un tros de calçada que té un problema d'esquizofrènia: és un cas clar de doble personalitat. Resulta que el van pintar com si fos un carril bici, però molta gent el tracta com si fos un aparcament de cotxes. Exactament al seu costat (els separa uns escassa vorera de menys de dos metres d'amplada) té un veí al qual els conductors han creat un altre trastorn psicològic a base d'ignorar-lo quan és més necessari: inseguretat, poca confiança en ell mateix, depressió; el

pobre no surt del pou. Es tracta d'un descampat molt gran, amb capacitat per a moltes places d'aparcaments de cotxes, però tot i estar ben bé al costat d'una escola, els pares i mares que porten i recullen els seus fills s'estimen més aparcar al carril bici que no pas al descampat. Potser ho fan per estalviar-se una caminada de (almenys) trenta metres, però amb la seva actiud estan comdemnant un carril bici i un descampat al sofà del psiquiatre. Que dolents que són alguns conductors!


mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

Els estudiants de la UdG també reclamen aparcaments de la Girocleta

4

Col·laboració amb la UdG Estàs estudiant a la UdG i vols fer alguna cosa perquè la mobilitat sigui més sostenible? Nosaltres tenim moltes idees però poques mans per dur-les a la pràctica. Potser tu també tens idees i nosaltres et podem orientar. Vine i parlem-ne! QUÈ ES POT FER? > Ajudar a dinamitzar el registre de bicicletes. Per exemple, consultar a cada ajuntament el nombre de bicicletes registrades i recuperades, per publicar-ho al butlletí, animar als ciclistes a fer el registre . > Millorar articles de la Viquipèdia i que incloguin informació ciclista en els articles sobre la ciutat, o que parlin sobre Mou-te en Bici, els carrils-bici, la Girocleta, etc. > Cronometrar semàfors i comparar el temps dedicat a cotxes i el dedicat a vianants; calcular nombre de bicicletes, vianants i cotxes que no respecten els semàfors, etc.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha demanat a l'Ajuntament de Girona i a la UdG la instal·lació d'un punt d'aparcament de la Girocleta al Campus del Barri Vell i un altre al Campus de Montilivi. En un article d'opinió publicat a la seva web, el sindicat es mostra crític amb la política municipal i universitària respecte la mobilitat. El procés s'ha fet d'esquenes als estudiants, sense un procés participatiu en el qual s'analitzessin els requeriments i limitacions que comporta el trasllat d'una facultat al barri vell, diu l'article. El sindicat d'estudiants es queixa també del mal estat de les bicicletes de lloguer de la UdG i que “n'hi ha poques”?. A més a més, titlla de “restrictives” les condicions de préstec. En aquest sentit, reclama més disponibilitat d'horari i més bicicletes en aquest servei de préstec.

> Buscar deficiències i proposar solucions a qüestions concretes dels carrils-bici o a la Girocleta. Amb la supervisió de la Junta, demanar que s'arreglin i comprovar si es fa. > Enquestar les persones que van en bicicleta per copsar la seva opinió sobre les dificultats que es troben per poder circular amb comoditat i de manera segura per la ciutat, el seu grau de coneixement de la normativa de circulació en bicicleta, etc. Els resultats de l'enquesta servirien a la nostra entitat per plantejar demandes més ben fonamentades a l'Ajuntament. > Moltes més. Proposa la teva. A més, el treball que facis et pot donar crèdits ja que forma part d'un mòdul de pràctiques que ofereix la Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la Udg. També, si ets estudiant de Ciències Ambientals, el treball forma part de l'oferta de Pràctiques en empresa de la Facultat de Ciències. COL·LABORACIÓ MOU-TE EN BICI-UDG Nom de l'activitat Circular en bici per ciutat Hores que durarà 25 Lloc on s'impartirà l'activitat Als carrers de Girona i/o Salt i al local de l'entitat (Centre cívic Can Ninetes) Horari a convenir segons la disponibilitat dels voluntaris/ies Dades de contacte per donar més informació a l'alumnat: info@moutenbici.com; xavier.casamitjana@udg.edu


5

mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

Es comença a redactar el projecte per a la construcció de la via verda entre Sant Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya Vall de Bianya. Autor: Xevi F. Güell-Consorci de les Vies Verdes de Girona

. Inclòs en el projecte “Enllaç”, ha estat una reivindicació clàssica del Consorci Vies Verdes de Girona i els mateixos usuaris.

. La redacció del projecte estarà llesta abans de l'estiu.

Girona, 17 de març de 2011 El Consorci Vies Verdes de Girona ha contractat la redacció del projecte que ha de definir la construcció del nou tram, de 16,5 km de longitud i 2,5 metres d'amplada, entre Sant Joan de les Abadesses, coll de Sentigosa, Santa Llúcia del Puigmal, Sant Pere Despuig i Molí d'en Solà (Vall de Bianya). El contracte del servei s'ha adjudicat a l'empresa ABM, Serveis d'Enginyeria i Consultoring, SL, per un import total de 40.096,40 euros, i ha d'estar finalitzat el 31 de maig de 2011.

La nova connexió, que millorarà notablement la circulació entre les dues rutes, ha estat una reivindicació històrica del Consorci. Aquest és el primer pas per poder aconseguir el finançament necessari per a la realització de l'obra i la participació del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

Actualment, entre Sant Joan de les Abadesses i Olot no hi ha via verda, sinó una connexió per l'antiga carretera del coll de Sentigosa, i els usuaris que volen connectar les dues rutes de la via verda opten per l'antiga carretera GI-521, amb molt baixa densitat de trànsit, o pel camí a Santa Llúcia del Puigmal, sovint en estat poc adequat per al cicloturisme.

Benvinguda a Bike Breaks

Per poder fer realitat el projecte “Enllaç”, que consisteix a crear una anella cicloturística entre Catalunya i França que aprofiti les xarxes de vies verdes i de cicloturisme existents a ambdós costats de la frontera, cal connectar les poblacions de Sant Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya per unir la ruta del Ferro i del Carbó amb la ruta del Carrilet. La nova via verda connectarà els municipis del Ripollès i la Garrotxa. El projecte “Enllaç” s'inclou en el Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2007-2013, i compta amb fons europeus.

La galàxia Bicicleta gironina s'ha enriquit amb una nova estrella: es diu “Bike Breaks” i es tracta d'un indret del barri vell de Girona on es poden comprar, llogar i arreglar bicicletes, trobar-hi tota mena de recanvis o fer que t'organitzin una ruta ciclista. Parleune amb en Dave o la Saskia i segur que us troben una solució per a qualsevol cicloproblema que els plantegeu. Són al Portal de la Barca, 12.


mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

6

Resum del semàfor de Mou-te en Bici 2010 Com cada any, el recull de notícies que anem publicant cada setmana a la plana principal del nostre web www.moutenbici.org i al nostre fòrum http://es.groups.yahoo.com/group/moutenbici (moutenbici@yahoogroups.com) ens ha donat peu a atorgar llums vermells, grocs i verds a les diverses institucions protagonistes de les notícies, segons llur encert o desencert en promoure no només la bicicleta en particular, sinó en general qualsevol forma de mobilitat segura, econòmica, sostenible, saludable i a l'abast de persones de qualsevol nivell d'ingressos, tot plegat segons el nostre modest entendre, és clar. Enguany veiem amb alegria que a la part alta del ranking hi surten els lectors que escriuen cartes als diaris i els responsables i articulistes de la premsa escrita en general. No volem pas dir que estem d'acord amb tot el que s'hi diu, sinó que considerem positiu el mateix fet que es parli de la mobilitat sostenible com un problema greu de la societat actual. Els lectors i ciutadans anònims prenen posició en un tema que els afecta la qualitat de vida quotidiana i, moltes vegades, la butxaca.

94

9

8

En posicions destacades hi trobem els ajuntaments de Girona, Figueres, Banyoles i d'Olot, que són els que més han destacat enguany en el foment de la bicicleta com mitjà de transport, tot segons la nostra manera de veureho, és clar. Germà Coenders

Volem que els candidats "es mullin" sobre la mobilitat sostenible Mou-te en bici ha convidat els caps de llista de les formacions municipals de Girona i Salt a fer una bicicletada per aquests dos municipis per tal que vegin "in situ" els problemes de mobilitat amb què ens trobem els usuaris d'aquest mitjà de transport. Aprofitant la imminència de les eleccions municipals, Mou-te en bici ha organitzat a més una taula rodona sobre la mobilitat a Salt i una altra a Girona amb els representants dels partits, i els ha passat a més un qüestionari perquè es mullin i es comprometin a l'hora de practicar polítiques que afavoreixin una ciutat que volem més pensada per als vianants i ciclistes, i menys per als cotxes. La primera de les accions està programada per dissabte 16 d'abril en què durant el matí els socis de Mou-te acompanyaran els caps de llista de les diferents candidatures que opten als governs municipals de Salt i Girona a recórrer diferents carrers d'ambdues ciutats. La marxa començarà i acabarà en el límit entre els dos municipis, a la cruïlla entre el Passeig d'Olot, el dels Països Catalans i el carrer Alfons Moré.

Per al 29 d'abril s'ha convidat els caps de llista a participar en una taula rodona a Girona, i el 4 de maig es farà amb els candidats de Salt. Paral·lelament i amb la col·laboració de socis i simpatitzants hem elaborat en els darrers mesos un qüestionari adreçat als diferents partits, en el qual se'ls demana fins a quin punt i de quina manera estan disposats a comprometre's en accions a favor de l'ús del transport públic i la bicicleta. Si recolliu aquest butlletí a Girona o Salt hi trobareu encartat aquest qüestionari. Alguns suggeriments fan referència, per exemple, a restringir el trànsit de vehicles particulars a part de l'Eixample de Girona o fer que la major part dels carrers tinguin una velocitat màxima permesa de 30 quilòmetres per hora. Altres preguntes/propostes són la creació d'una comissió cívica de la bicicleta, amb pressupost adient per fer d'assessor de l'ajuntament i promoure l'ús d'aquest mitjà de transport, facilitar que els autobusos urbans puguin portar bicicletes, ampliar a Salt la Girocleta, etc.


7

mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

INSTITUCIÓ Lectors dels diaris Ajuntament de Girona Premsa escrita Ajuntament de Banyoles Ajuntament d'Olot Ajuntament de Figueres Ajuntament de Palafrugell Ajuntament de Palamós Ajuntament de Ripoll Consorci de les vies verdes Jutges encarregats de casos d'atropellaments i infraccions de ciclistes

Ajuntament de Besalú Ajuntament de Blanes Ajuntament de Borrassà Ajuntament de Caldes de Malavella Ajuntament de Lloret Ajuntament de Porqueres Ajuntament de Port de la Selva Ajuntament de Roses Ajuntament de Salt Ajuntament de Sarrià de ter Ajuntament de Vilamalla Ajuntament d'Ullà Associació d'afectats pel trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) Besalú Solidari Bibliotecaris de Salt Càritas de Blanes Congrés Català de la bicicleta Consorci Alba-Ter Cycle Tourism Congress de Santa Cristina d'Aro/Palafrugell Departament de Medi Ambient de la Generalitat Diputació de Girona Dirección General de Tráfico Empresa Bikecat Empresa Cicloturisme i Medi Ambient Empresa Freebike Empresa Perfyplas Entesa-ICV de Palamós Fira d'invents Attic de Vilanova i la Geltrú Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEIEC) Guardia Urbana/Policia Municipal Mossos d'esquadra Primera Trobada de Bicicletes Clàssiques de Porqueres Ramon Torramadé Ripollès.Cor Ruta Ciclista «Bici Solidària» Setmana de l'Ecologia de Girona Xarxa de Ciutats per la Bicicleta Xavier Corominas Universitat de Girona Col·lectiu ciutadà de Girona Automobilistes imprudents Automobilistes que atropellen ciclistes i fugen Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat

Fabricants d'automòbils Responsables de les obres de la canonada de El Pasteral TOTAL

VERD 12 12 6 4 4 4 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1

GROC

VERMEL

2 1

1

1

2

1 1

2

2

94

9

1 1 2 1 1 8


mou-te en bici butlletí núm.68 abril 2011

8

Amb el suport de:

Agenda Cada dimecres a les 9 del vespre Tothom està convidat a venir a les reunions que fem a Can Ninetes (Centre Cívic de Santa Eugènia). Ens agradarà veure-us-hi i comentar qualsevol cosa que tingui relació amb la mobilitat a ciutat. Si encara no en teniu, veniu a demanar-nos plànols o reflectants abans no s'acabin! També hi podeu comprar algun dels nostres productes (armilles, llums, espanta-cotxes, timbres, samarretes, etc). Ara, també ens podeu trobar el primer dimecres de cada mes a Salt. Fem les reunions també a les 9 del vespre a l'antic Museu de l'Aigua, el Mas Llorenç, a prop de la plaça de la Vila. Diumenge 8 de maig Sortida a les 10 del matí aparcament del pavelló de Fontajau Bicicletada pels barris gironins de l’esquerra del Ter Farem un recorregut senzill pel barri, apte per a totes les edats i amb peça de fruita inclusa, gentilesa de l’AAVV. Desprès anirem amb tothom que vulgui suar una miqueta més fins a Sant Gregori. Organitzada conjuntament amb l’Associació de Veïns Fontajau-Xavier Cugat. Diumenge 5 de juny Sortida a les 10 del matí del centre cívic Can Ninetes de Santa Eugènia Bicicletada ornitològica Acompanyats per en Dani Marin de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, farem un recorregut d’unes tres hores per veure flors, amfibis i, sobretot, ocells.

C. Miquel Blay, 2 Tel. 972 203 967 · Girona

Carrer Major, 14 Tel. 972 405 544 · Salt

Carrer Llarg, 21 Tel. 972 241 101 · Salt

Altres bicicletades de Mou-te en Bici previstes aquest any: 17 de juny Bicicletada nocturna per Girona i Salt

11 de setembre Bicicletada festa major de Santa Eugènia de Ter

15 de juliol Bicicletada nocturna fins a Sant Feliu de Guíxols

18 de setembre Bicicletada festa major del barri La Devesa-Güell

Centre Cívic de Sta. Eugènia (Can Ninetes) C/. Sta. Eugènia, 146 · Girona 17006 Tel. 650 640 557 www.moutenbici.org info@moutenbici.org

Us recomanem consultar el web abans de cada bicicletada per possibles canvis d’última hora. Podeu contactar amb nosaltres per a demanar més info., preguntar, fer suggeriments o fer-nos arribar activitats relacionades amb la mobilitat sostenible en general i la bicicleta en particular. També trobareu més info. a la WikiPedia (http://ca.wikipedia.org/wiki/Moute_en_bici) i al nostre Facebook (Plataforma Mou-te en Bici). Salut i bicis.

C. Tuyet i Santamaria, 29 Tel. 972 228 316 · Girona

Av. Lluís Pericot, 112 Tel. 972 39 65 99 · Girona

C. Portal de la Barca, 12 Tel. 972 205 465 · Girona

Federació Catalana de Ciclisme C. Gaspar Casals, 12, 4t 2a Tel. 972 207 005 · Girona

C. Impressors Oliva, 2, A Tel. 972 221 047 · Girona

www.moutenbici.org

Butlletí núm. 68  

Abril 2011. Mou-te en Bici és com es coneix la Plataforma cívica per l'ús de la bicicleta i per la mobilitat sostenible

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you