Page 1

Butlletí núm. 79 / Juny 2018 Comarques gironines

Plataforma cívica per l’ús de la bicicleta i per la mobilitat sostenible

Sumari: • Editorial: Els voluntaris fem Mou-te en bici • Congrés Ibèric de la Bicicleta • Xerrades mediambientals organitzades per alumnes de la Salle • L’exposició sobre la bicicleta continua voltant per la província • Un any més per Sant Jordi • Pedalada floral • “Mou-te en bici Garrotxa” proposa fer més aparcaments de bicicletes a Olot • Enquesta anual de satisfacció • Mou-te en bici reparteix llums entre els ciclistes de la ciutat • Jornada d’activitats ciclistes per a nens i nenes a la Coma Cros • Primera junta temàtica sobre multes • XVI Pedalada nocturna a Sant Feliu de Guíxols • Pedalada nocturna del gelat – Girona i Salt • Agenda • Marxandatge • Botigues associades •


2

Mou-te en bici

butlletí núm. 79

juny 2018

Editorial:

Els voluntaris fem Mou-te en Bici Associacions sense ànim de lucre com la nostra funcionen gràcies a les aportacions dels socis i sòcies i, sobretot, a la col·laboració desinteressada dels seus voluntaris. Són precisament aquests últims els que “tiren del carro” de l’associació i permeten que es puguin fer totes les activitats. Sense ells, moltes associacions, entre les quals Mou-te en Bici, no existirien. Ser voluntari no sempre és fàcil, tots sabem que el dia a dia pot fer difícil la cerca de temps per dedicar-lo a un projecte de millora de la societat com el nostre. Malgrat aquests entrebancs que ens imposa la rutina, les recompenses poden ser molt agradables quan assaboreixes els avenços (petits o grans) que aconsegueixes. Mou-te en Bici som una associació transversal i oberta a tothom que cregui en la bicicleta i la mobilitat sostenible. Defensar la bicicleta no hauria de tenir res a veure amb els colors polítics de cadascú, és un mitjà de transport universal, pràctic, ràpid i saludable que ajuda a fer millor el món on vivim. Les portes de Mou-te en Bici estan obertes a tothom que, en la mesura del possible, vulgui involucrar-s’hi. Es pot ajudar des de fer un cop de mà a l’organització de les pedalades o fent un torn en alguna de les fires on participem (Sea Otter, Sant Jordi...) fins a implicar-se amb més regularitat a les juntes de l’entitat al centre cívic Santa Eugènia de Girona o a les reunions dels grups locals de la Garrotxa o Cassà de la Selva. I, si tot el que fem et queda molt lluny, si vols, t’ajudarem a crear el grup de Mou-te a la teva localitat. Anima’t, t’esperem! No volem acabar aquesta editorial dedicada als voluntaris sense agrair a totes les persones que, d’una manera més continuada o més intermitent, han col·laborat amb l’entitat en aquests 22 anys d’història. Som aquí gràcies a vosaltres!

Defensar la bicicleta no hauria de tenir res a veure amb els colors polítics

Què fa Mou-te en Bici?

Què pots fer tu?

Defensem els drets dels usuaris i usuàries de la bicicleta.

· Utilitzar la bici per als teus desplaçaments.

Organitzem actes divulgatius, lúdics i reivindicatius.

· Fer-te soci i col·laborar amb Mou-te en Bici.

Fem d’interlocutors amb les administracions.

· Proposar passejades i rutes per al temps lliure i col·laborar en la seva preparació.

Editem i publiquem mapes de carril-bici. Reclamem la pacificació del trànsit i la protecció i potenciació de la bicicleta perquè és un vehicle que: · No contamina ni fa fressa. · És econòmic d’adquirir i de mantenir. · Facilita el contacte humà. · És saludable. · Dóna gran llibertat de moviment i és ràpid per la ciutat.

· Aportar iniciatives. · Participar en les nostres activitats i assemblees. · Parlar de la Plataforma als teus amics i veïns. · Escriure “cartes al director” dels diaris reclamant la pacificació del trànsit i millores de circulació que ens beneficiïn, i que es reconeguin els nostres drets. · Imaginar un món millor i treballar per arribar-hi.

· És divertit. La Plataforma “Mou-te en Bici” és una agrupació d’entitats i particulars que treballa per fer de la bicicleta un mitjà de transport respectat i promogut. Entre les entitats adherides a la Plataforma hi ha: ADAC (Ateneu d’acció cultural), Alberg-Residència Cerverí de Girona, Alliance Française de Girona, Amics del Baix Empordà, Amics dels Museus de Banyoles, ANG (Associació Naturalistes Girona), Arítjol, Associació d’Amics del Ferrocarril, l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, Bicicletes Fortià, Bici-Oci, Bicis Basolí, Bike Girona, CCU (Centre Cristià dels Universitaris), Creu Roja, Diari de Girona, Diari El Punt, El Dimoni de Santa Eugènia de Ter, El Galliner (centre de formació teatral), Els Berros de la Cort, Escola d’Adults de Girona, Escola d’Adults de Salt, GEiEG, lES Vallvera, Limnos, Marfull, Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, Motobik.e Gi li, Tràfach Bikcs, Universitat de Girona· Oficina Verda, USTEC-STC Girona, Va de Bici i el Gremi de Comerciants de Bicicletes de Catalunya.


Mou-te en bici

butlletí núm. 79

juny 2017

3

Mou-te en bici assisteix al Congrés Ibèric de la Bicicleta Mou-te en bici assisteix al Congrés Ibèric de la Bicicleta a València sota el lema de “CIUTAT AMABLE”, també va participar activament a l’assemblea de la Coordinadora estatal Conbici.

L’Assemblea de Conbici va plantejar la necessitat d’adequar la coordinadora als nous temps i és va decidir obrir un període de reflexió fins a la propera assemblea de l’octubre.

El congrés va abordar temes d’actualitat, com la necessària revisió del Reglament de circulació, o el que pot significar la irrupció massiva de la bicicleta elèctrica a les ciutats.

Convidem als socis i simpatitzants a veure més informació a la pàgina web de Conbici, https://conbici.org/

València ha fet un esforç considerable per la circulació en bicicleta, construint una malla ciclista que sorteja tot el centre de la ciutat, que vàrem poder veure en algunes visites tècniques.

Per acabar direm que Mou-te en bici no està d’acord en que hi hagi socis individuals de Conbici i així ho vam manifestar a l’assemblea, en el sentit que els socis ho han de ser de les respectives organitzacions de cada territori.

Vam participar a les xerrades mediambientals organitzades per alumnes de la Salle El passat 19 d’abril, Dia Mundial de la Bicicleta, els alumnes de batxillerat de la Salle de Girona van convidar-nos a realitzar una conferència a la Casa de Cultura de Girona dins el seu cicle de xerrades mediambientals. La conferència es va titular “Anar en bici és un vici” i vam parlar sobre els beneficis de la mobilitat en bicicleta, la situació actual a la ciutat de Girona i quines fites podem posar-nos per tal de fomentar l’ús d’aquest transport.

Ajuda’ns a continuar treballant per la mobilitat sostenible a les comarques gironines!

Uneix-te a Mou-te en Bici! Quota individual: 20€/any Quota familiar: 20€/any el 1r membre, 10€/any el 2n i 5€/any el 3r i successius.

T'arribarà el butlletí a casa, tindràs una assegurança i gaudiràs de descomptes i altres avantatges! www.moutenbici.org/fes-te-soci


4

Mou-te en bici

butlletí núm. 79

juny 2018

L’exposició sobre la bicicleta continua voltant per la província

Sarria de Ter. Centre cívic La Cooperativa

Girona. Centre cívic Ter

Banyoles. Centre cívic Banyoles

Girona. Centre cívic Pla de Palau

Després d’ésser exposada durant el 2017 als centre cívic Santa Eugènia, l’Espai Marfà i a l’Ateneu Coma Cros de Salt, aquest 2018 ha estat al centre cívic Pla de Palau de Girona del 8 al 22 de gener, al centre cívic de Banyoles del 22 de gener al 12 de febrer, al centre cívic Ter de Girona del 20 d’abril al 7 de maig i al centre cívic la Cooperativa de Sarrià de Ter del 7 al 31 de maig.

Durant el juny es podrà visitar a l’institut La Garrotxa d’Olot, del 16 al 31 de juliol al centre cívic Barri Vell de Girona i, del 2 d’octubre al 2 de novembre al centre cívic Joaquim Xirau de Figueres. Aprofitarem la nostra presència la ciutat de Figueres per fer una presentació de l’entitat el mateix dia 2 d’octubre a les 19.30h, us esperem!

Un any més per Sant Jordi

Fes servir la bici! És el mitjà de transport més cómode i eficaç


Mou-te en bici

Pedalada floral Malgrat la pluja, ens vam reunir per fer la Pedalada Floral a la Devesa de Girona, juntament amb la gent de l’associació de Veïns de la Devesa-Güell i la plataforma Salvem la Devesa. Vam donar el premi a la bicicleta més ben engalanada i vam finalitzar la jornada amb un piscolabis i una presentació molt interessant sobre la història i els reptes de futur de la Devesa. Esperem que aquesta pedalada pugui tenir continuïtat els propers anys i que el temps ens respecti.

butlletí núm. 79

juny 2017

5

“Mou-te en bici Garrotxa” proposa fer més aparcaments de bicicletes a Olot El grup “Mou-te en bici Garrotxa” proposa a l’Ajuntament d’Olot canviar les pilones limitadores en aparcaments de bicicletes. A Olot pensem que augmentant el nombre d’aparcaments de bicicletes s’afavoreix molt el seu us perquè treu partit d’una de les seves avantatges, arribar amb la bicicleta molt a prop dels llocs de destí. Per això hem demanat al regidor de mobilitat de l’Ajuntament que canviï les barres que eviten els aparcaments de cotxes en places per a bicis i així aconseguir els dos objectius.

Enquesta anual de satisfacció Un total de 28 socis van participar a l’enquesta anual de satisfacció feta a principis d’any, les conclusions més rellevants són: •

La convivència amb els vehicles de motor continua essent, un any més, el problema més crític per la mobilitat en bicicleta (89,3%).

De l’1 al 5, el 96,5% dels enquestats ens valora amb una nota entre 4 o 5.

Tots els enquestats recomanarien a algú conegut que es fes soci.

Pel que fa a l’estratègia principal a seguir per la promoció de la mobilitat en bicicleta, hi ha hagut disparitat d’opinions:

El guanyador del lot de productes va ser el soci Josep Colls, enhorabona!


6

Mou-te en bici

butlletí núm. 79

juny 2018

Mou-te en bici reparteix llums entre els ciclistes de la ciutat de Girona

Activitats ciclistes per a nens i nenes Passejatdivaa forma

Gimcana

Com anar en bici

Dissabte 30 de desembre de 2017 Davant de la Coma Cros de Salt A partir de les 11 del matí fins a les 13 h. De 6 a 13 anys

Organitzen:

Col·laboren:

Jornada d’activitats ciclistes per a nens i nenes a la Coma Cros Mou-te en bici i l’Ateneu Popular de la Coma Cros va organitzar una diada per als nens i nenes, d’entre 6 i 13 anys, que va consistir en una gimcana i una passejada formativa de com anar en bici per la ciutat


Mou-te en bici

butlletí núm. 79

juny 2017

7

Primera junta temàtica sobre multes El 8 de maig ens vam reunir al centre cívic Santa Eugènia de Girona per fer una junta temàtica sobre les multes a ciclistes. En aquesta junta vam parlar de l’ordenança municipal de circulació (informació + crítica), vam informar de les accions fetes per nosaltres i tothom va posar en comú les seves experiències. Com a conclusió, en va sortir una nota de premsa als mitjans reclamant la reunió pendent des del novembre passat amb l’ajuntament de Girona per tractar el tema.

XVI Pedalada Nocturna

Properament realitzarem altres juntes temàtiques per tractar temes d’interès i d’actualitat del ciclisme urbà. Estigueu atents a l’agenda d’activitats de l’entitat!

de Girona a Sant Feliu de Guíxols

Divendres, 27 de juliol 2018

Pedalada nocturna

Centre Cívic Santa Eugènia “Can Ninetes” 20,00 hores - C/ Santa Eugènia, 146 – Girona

Salt - Girona

Coma Cros de Salt: 19,45 hores

Amb sopar i trasllat de bici i persona, de tornada a Girona

Girona/Salt Llambilles Quart

Sortida a les 22h. a Can Ninetes

Castell Platja d’Aro

Llagostera Cassà de la Selva St. Cristina d’Aro

Bona companyia, bon sopar, cremat a la platja... Inscriu-te al web!

No t’ho perdis!

Col·labora:

Divendres 29 de juny de 2018

St. Feliu de Guíxols

Centre cívic de Santa Eugènia . C/ Sta. Eugènia, 146

I a les 22’15h al Centre Cultural de la Coma Cros de Salt

Organitza:

XVI pedalada nocturna Pedalada nocturna del a Sant Feliu de Guíxols gelat – Girona i Salt Per a més informació:

www.moutenbici.org Telèfon 650 640 557

Pedalada que surt del centre cívic de Can Ninetes i de la Factoria cultural de la Coma Cros i fa el recorregut per la Via verda des de Salt i Girona fins a Sant Feliu de Guíxols. Amb parada a mig camí per sopar i amb un cremat per tots els participants al finalitzar a la platja de Sant Feliu. A la platja de Sant Feliu de Guíxols hi haurà cremat per tothom! El servei de tornada inclou també el transport de bicicletes. Per aquest motiu les places són limitades. Dia: divendres 27 de Juliol Lloc i hora: Coma Cros 19,45 h / Can Ninetes 20 h Aquesta activitat compta amb la col·laboració del Consorci de les Vies Verdes de Girona. Properament a través del web us informarem del preu i el termini de les inscripcions.

Moutenbici.org

Durant un parell d’hores farem una volta –ben il·luminats– per Girona i Salt. Al final hi haurà un gelat per a tots els Pedalada que surt del centre cívic de Can ciclistes!

Organitza:

Col·labora:

Ninetes i de la Factoria cultural de la Coma Cros i fa un recorregut per Salt i Girona. Cal dur elements reflectors i llums! Els menors de 16 anys també han de dur casc!

D’una durada aproximada d’hora i mitja i que acaba amb la recompensa d’un gelat per a tots els participants. Durant un parell d’hores farem una volta –ben il·luminats– per Girona i Salt. Cal dur elements reflectors i llums! Els menors de 16 anys també han de dur casc! Dia: divendres 29 de juny de 2018 Sortida de Can Ninetes a les 22 h Sortida des de la Coma Cros a les 22,15 h Activitat gratuïta i apta per a totes les edats. Aquesta activitat compta amb la col·laboració del Consorci de les Vies Verdes de Girona. No cal inscripció.


8

Mou-te en bici

butlletí núm. 79

juny 2018

Marxandatge

Agenda Divendres, 29 de juny de 2018

Pedalada nocturna del gelat Divendres 27 de juliol de 2018

Tassa d’esmorzar 5,00 €

Pedalada nocturna Girona-Sant Feliu de Guíxols

Timbre de bici 4,00 €

Diumenge 30 de setembre de 2018 Davantal 6,00 €

Espanta-cotxes 3,50 €

Festa del Pedal Dimarts 2 d’octubre de 2018

Exposició sobre la bici. Presentació a Figueres Amb el suport de:

Carrer Salt, 25 Tel. 972 40 60 67 - GIRONA

C. Miquel Blay, 2 Tel. 972 20 39 67 · Girona

Santa Eugènia, 11 local 5 Tel. 972 221 047 · Girona

Ctra. Barcelona, 197 Tel. 972 41 06 04 - Girona

C. Emili Grahit, 64 Tel. 972 228 316 - Girona

C. Montnegre, 39 Tel. 972 24 20 44 · Girona

Ctra. de Barcelona, 33 Tel. 972 44 71 81 - Girona

Carrer de la Barca, 16 Tel. 972 751 017 - Girona

Carrer Llarg, 21 Tel. 972 241 101 - 17190 Salt

Passeig d'Olot, 28 972 093 402 · Girona

Av. Lluís Pericot, 112 Tel. 972 39 65 99 - Girona

Av. Lluís Pericot 1-3 Tel. 972 91 29 14 · Girona

C/ Emili Grahit, 13, 9-B - 17002 Girona - Tel 972 48 69 50

Cada dimarts a les 8 del vespre Tothom està convidat a venir a les reunions que fem a Can Ninetes (Centre Cívic de Santa Eugènia). Ens agradarà veure-us-hi i comentar qualsevol cosa que tingui relació amb la mobilitat a la ciutat. Si encara no en teniu, veniu a demanar-nos el nou plànol-guia

ciclista de Girona i Salt. També hi podeu comprar algun dels nostres productes (armilles, llums, espanta cotxes, timbres, samarretes, etc). Us hi esperem!

Us recomanem consultar el web o el Facebook (plataformamoutenbici) abans de cada bicicletada per possibles canvis d’última hora. Podeu contactar amb nosaltres per demanar més informació, preguntar, fer suggeriments o fer-nos arribar activitats relacionades amb la mobilitat sostenible en general i la bicicleta en particular.

T’ensenyem a anar en bici!* Si et fas soci o sòcia de l’entitat, te n’ensenyem de forma gratuïta! Classes personalitzades i en l’horari que a tu et vagi bé. Envia un correu electrònic a: info@moutenbici.org O envia un whatsapp a: 650 640 557 *Curs exclusiu per a persones adultes

T’agradaria muntar una delegació local de Mou-te en Bici? Ajuda’ns a fer arribar millor tot el que defensem a la teva comarca, poble o ciutat de la província de Girona. Si t’engresca la idea, posa’t en contacte amb nosaltres via correu electrònic (info@ moutenbici.org) i estarem encantats d’ajudar-te a fer-ho realitat. Necessitem gent com tu per fer avançar l’entitat!

Butlleti 79 online  

Butlleti de Mou-te en bici, plataforma per la promoció de l'us de la bici i la mobilitat sostenible a les comarques gironines

Butlleti 79 online  

Butlleti de Mou-te en bici, plataforma per la promoció de l'us de la bici i la mobilitat sostenible a les comarques gironines

Advertisement