Page 1

Lär känna Motvindens nya redaktion Nummer 1 - Oktober 2016

Tips för att hitta bostad Vägen till integration - Mentorprogrammet Få inspiration till träning, matlagning & teknik Learning a foreign language Bok och filmtips


Är ni lika taggade som oss? Nu är vi här igen! Du vet den här tiden då man inte fattar hur sommaren kunde gå så fort. Vad har man gjort egentligen? Är man fullt redo att påbörja studierna? Man pausar och laddar om. Tittar sig omkring och minglar runt på campus tillsammans med en studiekamrat. Det är nu nya studenter får chansen att bekanta sig med studentlivet samtidigt som de gamla studenterna hittar tillbaka till studentgemenskap och rutiner. Högskolan i Halmstad öppnar sina dörrar och välkomnar gamla som nya studenter. Precis som tidigare år ordnar kåren massa aktiviteter för att återväcka studentlivet i Halmstad. Alltifrån nollning, introduktionsdagar och hjärtslaget till att studenterna får chansen att engagera sig i olika kårorgan.

Luta dig tillbaka, slappna av och pausa gärna med vår tidning Motvinden. I detta nummer skriver vi om studentkulturen, debatt, träning och massor med andra tips till studenter. Oerhört spännande och varierade artiklar i bara några sidor.

Text: Nourhan Atia Bild: Precious Gerges

CHEFSREDAKTÖR: NOURHAN ATIA WEBBREDAKTÖR: JULIA TRULSSON nourhan.atia@karen.hh.se julia.trulsson@karen.hh.se FOTOREDAKTÖR: MATHILDA BOSNJAK mathilda.bosnjak@karen.hh.se


Lär känna Motvindens nya styrelse

Namn: Nourhan Atia Ålder: 22 Bor: Halmstad Program: Samhällsanalys och kommunikation - medie & kommunikation (år 3) Det har jag alltid i väskan: Tuggummi Egenskaper: Glad, positiv & ärlig Favoritdjur: Hund Favoritdialekt: Skånska Favoritglass: Magnum Favoritcitat: ”When someone tells you it can’t be done, prove them wrong.” Namn: Mathilda Bosnjak Ålder: 22 Bor: Halmstad Program: Kultur (år 3) Det har jag alltid i väskan: En bok Egenskaper: Lugn, glad & organiserad Favoritdjur: Val Favoritdialekt: Skånska Favoritglass: Pistageglass Favoritcitat: ”Still, life had a way of adding day to day.”

Namn: Julia Trulsson Ålder: 23 Bor: Göteborg Program: Språkvetarprogrammet - textbearbetning och redigering (år 3) Det har jag alltid i väskan: Headset Egenskaper: Noggran, glad & uttåriktad Favoritdjur: Hund Favoritdialekt: Värmländska Favoritglass: Päronsplit Favoritcitat: ”Don´t wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfec.”


Innehållsförteckning

Extra tryck att hitta boende?

4

Efter ekot 5 Den allvarsamma leken 6 Årets tekniker 7 Skydda Kärleken! 9 Top tips on learning a foreign language

10

Mentorprogrammet - något för dig?

11

Höstig linssoppa

15


Extra tryck att hitta ett boende? Vill du bo i en egen studentlägenhet, studentkorridor eller dela ett rum med en annan student? Halmstad erbjuder flera allternativ, men viktigaste av allt är att du trivs i ditt nya hem.

genhet med busstur eller cykeltur till högskolan.

Men förutom att hitta rätt utbildning och en högskola som man trivs på under den tiden man studerar, måste man även hitta ett studentboende som man känner sig bekväm Att bo på ett studentboende kan ha sina fördelar och nackdelar. Som nybliven student med. Ett studentboende som känns hemma. Att bo kollektivt, ger en härlig känsla av kan man vara rädd att inte få lugn och ro på ett studentboende samtidigt som man dras till gemenskap och som en nyblivande student behöver man sällan känna sig ensam oavsett det sociala livet som verkar florera där. om man bor i en studentkorridor eller i egen lägenhet. Vid terminstart kan det vara extra stort tryck för att hitta ett boende på Campus. Vissa har en fördel om de känner studenter som redan läser på högskolan, men alla har inte samma tur då kötiden för ett studentboende kan variera. Det är därför man bör vara ute i god tid. Studentkåren vid Högskolan i Halmstad erbjuder tips och möjligheter för nya studenter att hitta bostad. En av faktorerna som påverkar boendets attraktivitet är avståndet till olika platser. Hfab studentboende på Nyhemsgatan och Wilhems studentlägenheter på Bolmens, Linehed och Andersberg ligger nära högskolan. Det är även lätt att ta sig till centrum och tågstationen. Naturligtvis finns det flera Text: Nourhan Atia Bild: Mathilda Bosnjak 4


Efter Ekot Olivia Bergdahls debutroman Efter ekot väcker starka känslor. Boken är uppdelad i två delar, när Fanny är hos sin mormor över sommaren på Västgötaslätten och när Fanny är hemma i Göteborg med Sam. I takt med att hennes mormor och hon övningskör, firar midsommar och badar får vi veta hur det gick till när hon träffade Sam och hur deras förhållande stegvis blir mer och mer destruktivt. Fanny pluggar statistik på universitetet och kan all statistik om det mesta. Sam brukar säga att han inte känner någon som kan så mycket som hon. Och Fanny känner att hon inte kan prata med någon annan än Sam om det, det är där deras relation börjar bli allt mer stadig.

Sam är en vänsterkille som verkar vara världens good-guy, men som man upptäcker senare i boken att så inte är fallet. Han provocerar folk på stan för att få en reaktion, går fram och slår folk av tillsynes inga anledningar och blir tidvis mer och mer kontrollerande. Bergendahl blev svensk mästare i poetry slam när hon var 17 år, vilket märks på språket, det är poetiskt samtidigt som det flyter på, på ett bra sätt. Hon skildrar förändringen av relationen på ett trovärdigt sätt, det tar ett steg i taget och inte pang på. Sam börjar bete sig konstigt och Fannys bästa vän skjuts längre och längre ut i marginalen. Men i slutet av boken återvänder hon, blir Fannys stöttepelare och allting verkar bli som vanligt igen.

“Jag lutar mig tillbaka. Jag kan höra mormor röra sig nere i köket. Det har gått 621 dagar sedan jag och Sam träffades första gången. Jag har räknat. Det är klart att jag har räknat.” 5


Den allvarsamma leken Boken Den allvarsamma leken skrevs av Hjalmar Söderberg och kom ut 1912. Det är en av de största klassikerna och en av mina favoritböcker. Den allvarsamma leken har filmatiserats tre gånger (1945, 1977, 2016), varav den senaste nu visas på bio, i regi av Pernilla August.

Något som däremot saknas är stockholmsskildringarna som är väldigt starka i romanen, men blir inte lika framträdande i filmen. Men om man bortser från att se det som en filmatisering av en bok, utan istället bara ser det som en film om knepig kärlek är den mycket starkare.

Det är journalisten Arvid Stjärnblom och Text & Bild: Mathilda Bosnjak konstnärsdottern Lydia Stille som blir förälskade i varandra, han är för fattig för att gifta sig så istället gifter hon sig med en äldre rik man, även Arvid gifter sig. Några år senare träffas de av en slump på en opera som Arvid ska recensera, de bestämmer träff dagen efter och inleder en kärleksaffär. Och sedan är det fram och tillbaka, de sårar varandra men återvänder ändå till varandra gång på gång. Då boken skrevs i början av 1900-talet är det givet att det är männen som är bokens fokus. August ändrar på det och låter kvinnorna få en mer framträdande roll. Vilket ger historien en helt annan dimension. Det är inte svårt att välja sida, Arvid och Lydia eller deras respektive. Det är svårt att inte bli irriterad på främst Lydia som verkar handla på hämnd när Arvid återigen talar om att de inte kan fortsätta ses. Men det är även detta som gör det intressant, i boken är Lydia mer av ett väsen i Arvids tankevärld. Men att August ger kvinnorna en framträdande roll gör att hon istället är en livslevande person.

6


ÅRETS TEKNIKER Teknik är det mänskligaste som finns. Tack vare uppfinningsrika och drivna tekniker och ingenjörer har samhället utvecklats till en bättre och säkrare plats, både nationellt som internationellt. Trots teknikens betydelse i samhället råder det kompetensbrist inom tekniskt arbete. Studier visar att år 2030 kommer det råda brist på över 50 000 ingenjörer i Sverige. Denna framtida brist vill Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i samarbete med tio aktörer* från näringslivet uppmärksamma genom utmärkelsen ”Årets Tekniker”. Årets Tekniker är ett pris som delas ut till en person som genom sitt arbete bidrar till samhällets utveckling och inspirerar framtidens tekniker. Detta kan ske genom att skapa en bättre miljö, ökad livskvalitet eller fler jobb. Det kan också vara utvecklingen av en revolutionerad uppfinning. Vinnaren får en check på 50 000 kronor, samt ytterligare 50 000 kronor att skänka till välgörande ändamål. Priset delas ut på Handelskammarens stora höstmöte den 1 december. Tidigare vinnare av Årets Tekniker är:

2014: Mehrdad Mahdjoubi, entreprenör och VD för Orbital Systems. Mehrdads innovativa affärsidé föddes då han genomförde ett skolprojekt med NASA. Han har utvecklat en dusch som återanvänder vatten, vilket skapar ett effektivt och hållbart samhälle som kommer att göra skillnad för människor långt in i framtiden. 2015: Petra Wadström, entreprenör och VD för Solvatten. Petra Wadström har med sitt företag Solvatten hjälpt många människor att få tillgång till något som de flesta av oss tar för givet; rent vatten. Med hjälp av enbart solenergi får användarna tillgång till varmt och rent vatten utan tillsatta kemikalier som kan skada hälsa och miljö. Produkten bidrar på ett exceptionellt sätt till global utveckling av samhälle och miljö.

Nu har sökandet efter Årets Tekniker 2016 2013: Bo Håkansson, Professor vid Chalbörjat. Nominera din kandidat på www.aretsmers Tekniska Högskola. Bo har utvecklat en tekniker.se. Nominering skall vara tillhanda hörapparat som integreras med det mänskliga juryn senast 11 november. örat. Tack vare hans innovation och spridning av tekniken har över 100 000 människor världen över fått hjälp till ett hörande liv och en ökad livskvalitet. 7


* Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, HMS, Höganäs, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB och Trelleborg AB

Text: Årets Teknkiker Bilid: Årets Tekniker

8


Skydda kärleken!

Kom in till

studenthälsan

Du har alltid möjlighet att komma till oss för rådgivning, boka tid med barnmorska eller testa dig för klamydia. Dessutom kan du komma in till oss och hämta kondomer. Allt detta är gratis. Kom till studenthälsan, hus B, våning 2 (ovanför Servicecenter). Här kan du:

– Hämta kondomer – Testa dig för klamydia – Förnya recept på p-piller 9

Läs mer om vad vi gör på

hh.se/studenthalsan


Top tips on learning a foreign language Language is a tool for human communication. A child’s growth starts with their experiences and the expressing of their emotions, thoughts, ideas and speaking, this process usually starts within the native language. Maintaining the native language helps the child to personally value his culture and background as well as contributing to positive effects on child’s personality. The language development takes vital role when it comes to culture and society, since human usage of the language is not only for communication purposes but also the identification of people: it tells which heritage and background the person belongs to. This mostly occurs for example when children speak their native language at home, and then speaks the second language at school or with their friends. The increasing migration over the world contributes to development of countries in different fields such as economic, technology, education, language and social life, this result in the financing of the immigrant’s people in their homeland and the bringing of their expertise and developments to the new country.

Each language is unique with its own structure, grammar, writing and speaking, but when we tend to learn a new language or second language our brain use our experiences from the first or native language to form a new understanding for the new language. Second language acquisition is a process of learning a second language in addition to the native language that is established. There are many different reasons behind the immigration movement, such as the searching for better education, better work opportunity, living opportunity, escaping from war or poverty. However it is important for the immigrants and specially the children to maintain their mother language since it signifies their identity and it links them to their families. As well as maintaining the native language helps the immigrant children to develop their second language and reach a high level in their academic achievements. Text: Nourhan Atia

10


Mentorprogrammet -Något för dig? Integration är ingen kortvarig process utan det är en långsiktig process som genomsyrar hela samhället. Det handlar om en ömsesidig respekt, förståelse och hänsyn till varandra oavsett bakgrund, etnicitet eller religion.

Adepterna som man möter på mentorprogrammet har en stor vilja att lära sig och stora förhoppningar att få stöd i bostad, utbildning, vardagliga frågor och lära känna det svenska systemet. Här ryms alltifrån studiemedel, bostäder, vård, mänskliga rättigMänniskor som kommer hit, lämnar sina liv heter och arbetsmarknaden. Om fler av oss är bakom sig. De kommer för olika anledningar villiga att ge stöd åt de nyanlända för att lära och berättelser, alltifrån att arbeta, studera, sig det svenska systemet kommer det så småbesöka en släkt till att fly från naturkatastro- ningom att bidra till samhället. Det hade inte fer och krig. Vi behöver lyfta blicken från bara bidragit till samhället utan även till oss vad vi tror och istället ha förståelse för de tu- allihopa. Att hjälpa människor att må bra och sen anledningar som tvingar dessa människor hitta jobb/utbildning ger så mycket. I slutänatt lämna sitt land. dan handlar allt om att ge och ta. Så länge de svenska regler och lagar följs har alla sina Ett nytt sätt att förbättra integrationen är rättigheter att leva exakt som de vill. uppstarten av flera mentorprogram för nyanlända. Mentorprogrammet på Högskolan Vi måste bara förstå en sak och det är att ini Halmstad syftar till att stödja nyanlända tegration är något som pågår hela tiden. som har målet att studera på en högskolenivå i Sverige. Det bygger på att mentorer träffar sina adepter och håller i olika aktiviteter som bidrar till stimulans och utvecklingen av det svenska språket. En förutsättning för ett lyckat mentorprogram är en god relation mellan adepten och mentorn, där det byggs trovärdighet där båda partner kan samtala om allt möjligt, samt ha kul. Text: Nourhan Atia Bild: Mathilda Bosnjak 11


“Ett par ord om kroppsbyggning”

“Var är diet- och träningsresultaten?” Du äter nyttigt, rör på dig mycket, ger ifrån dig 100%. Dagar blir till veckor, veckor till månader och i spegelbilden ser du hela tiden samma kropp, på vågen ser du samma siffror. Detta problemet berör fler personer än du tror. På grund av dessa tröga perioder har många människor skrämts bort från att fortsätta gå på den hälsosamma livsvägen för “varför ska jag göra detta om jag ändå inte ser bättre ut?”. Men ge inte upp så fort! Alla kroppar utsätts för olika förhållanden och beter sig väldigt individuellt. För en del kommer kroppsbyggningen gå lätt som en plätt medan för andra… Ja, andra måste arbeta lite längre och lite hårdare. Självklart är snabba resultat motiverande men ge inte upp efter en månad (inte ens två!) om allting står stilla. Var lite tålig, ge dig lite tid! Tiden kommer ändå flyta förbi men om några månader kommer du ångra att du gav upp.

Vi kan börja tillsammans. Steg ett - analysera några dagar ur ditt liv. Allting, vad du äter, hur mycket du äter, när du äter. Alla aktivitetsformer och dess varaktighet. Använd en anteckningsbok. Varför ska du göra det? För att kontrollera ditt kalori- och näringsintag varav det andra är avgörande. Du lurar inte kroppen med riskakor och kvarg även om du håller rätt kaloriintag hur länge du vill. Det viktiga är att ta hänsyn till matens egenskaper samt tid på dygnet du konsumerar maten. Om du tror att du äter nyttigt för att du proppar i dig massor med frukter, ovannämnda riskakor och kvarg, undviker fett, tror du fel. I frukt finns det mängder av enkla sockerarter (monosackarider) som ska tillföras när kroppen behöver näring fort, exempelvis efter träning. I andra sammanhang bör du äta kolhydrater med långa kedjor (olgio- och polysackarider) som du hittar i bl a potatis, gryn, olika flingor och bröd. Släng alla “fit”, “light” och “zero”-produkter och ersätt dem med riktiga proteiner och hälsosamma fetter. Mättade fetter (djurfett och kokosolja) används till stekning och bakning; enkelomättade fetter (olivolja, rapsolja, avokado) och fleromättade fetter (växtfetter) används till kalla rätter. 12


Se till att kroppen får en komplett aminosyraprofil genom att variera köttet (kyckling har blivit lite väl tråkig, va?), äta mycket fisk och ägg (nej, ditt kolesterol kommer inte höjas drastiskt), släng in lite mejeriprodukter då och då. Får du ändå inte tillräckligt mycket proteiner och aminosyror kan du alltid ta hjälp av BCAA-dryck eller proteinpulver.

Steg två - dags att ta itu med din diet. Räkna ut ditt BMR, dvs Basal Metabolic Rate som visar hur mycket kalorier du behöver för att uppehålla alla livsfunktioner. Färdiga mallar kan du lätt hitta på nätet. Sedan, beroende på ditt mål, lägg till kalorier. Om du vill bygga muskler lägg till ett par hundra; om du vill bränna fett lägg till så mycket kalorier som du kan bränna genom vardagsaktivitet och Tiden på dygnet är minst lika viktig. Äter träning. Kalorisumman ska du dela upp i olidu en skål fylld med havregryn och frukt till ka makronäringsämnen (kolhydrater, proteifrukost och sedan sover på förläsningar? Ditt ner och fett) och ta hänsyn till din somatotyp fel - så stora mängder av kolhydrater stör den (endodermet, ektodermet, mesodermet) för dagliga aktivitetsrytmen. På morgonen att veta vilka makronäringsämnen som bör kommer de göra att du blir trött och sömstå högst upp. ning resten av dagen. Frukost borde vara en blandning av kolhydrater, proteiner och fett Sedan är det dags för träningsplanen. Efter- eller helst av allt bara proteiner och fetter. som den föregående planen inte gav resultat Du kommer vara mätt längre och behålla din var den förmodligen felanpassad. Vill du att energi. ha en fastare kropp, slimmade muskler? Var inte förvånad att du inte kom någonstans med Och nu, läs noga allihopa! För lite kalorier enbart cardio. Inte ens aerobics eller fitnesshindrar resultat! Hur är det möjligt? Metabo- övningar kommer hjälpa dig att nå målet. Nu lismen som saknar energikällor saktar ner så slutar vi drömma. Chop, chop - fånga även om du tappar några kilon i början kom- vikter eller börja med din egen kroppsvikt. mer vikten antingen stanna still eller kilon Du behöver givetvis inte utesluta cardio helt kommer komma tillbaka. Det beror på att så länge kaloriintaget är anpassat till ditt mål cellerna som inte får den näringsmängden de men fokusera på dina prioriteringar och träna behöver för att uppehålla alla livsfunktioner de alla kroppsdelarna åtminstone två gånger i börjar bli mer sparsamma på energin och så veckan. fort de får ett näringstillskott lagrar de det i form av fett. Smart, va?

13


Om du är nybörjare (och det är man upp till cirka två års riktig träning) välj till exempel Full Body Workout 1-2 gånger i veckan plus överkropp en gång i veckan plus underkropp en gång i veckan. På det sättet kommer alla muskler få stimulans åtminstone två gånger i veckan. Är du mer avancerad, har du kunskaper om hur du ska stimulera musklerna för att uppnå den önskvärda effekten kan du gå över till split - det vill säga att du delar upp träningen i exempelvis rygg + triceps för sig, bröstkorg + biceps för sig, benen för sig. Men kom också ihåg att denna träningstypen är mer tids- och energikrävande och du kommer (återigen!) behöva anpassa kaloriintaget efter det. Om du däremot väljer träning med kroppsvikten kommer du förmodligen träna hela kroppen under varje pass; dessutom kommer du också förbättra din styrka och kondition. Steg tre - ha inte brottom. Väg dig inte varje dag, bli inte besatt av din spegelbild. Ge dig själv och din kropp tid. Resultat är motiverande, det vet alla, men tänk hur mycket tid du har misskött din kropp. Det har du inte heller gjort två, tre veckor utan månader eller år. Så var tålig och gör ditt jobb med ett leende på läpparna. Om det fortsätter att stå still efter en längre tidsperiod måste du göra morfologi samt urin- och avföringsprover. Problemet kan då bero på en autoimmun sjukdom som idag är en plåga.

Steg fyra - lite kontroll ska du ändå ha. Ta bilder på din kropp, använd mått och checka vikten varannan vecka. Emellertid ska du ägna dig åt din diet och träningsplan - om du fuskar så är det bara du som förlorar! Om du gör dessa kontroller varje dag kommer du inte märka någon större skillnad men om två veckor kommer ge iögonfallande resultat. Steg fem - undvik stress, både den mentala och fysiska (ex för mycket träning). Stressen utlöser stora mängder kortisol som är en stresshormon och ansvarar bl. a för fettlagring. Dessutom leder den till sömnbrist, förhöjt blodtryck, försvagning av immunförsvaret och det värsta - konstant hunger. Måttlig träning och anpassad kost kommer att sänka kortisolnivån. Ta inte för mycket ansvar på dig, planera din vardag väl och engagera dig inte i något du vet att du inte kommer klara. Du, liksom alla andra, är bara en människa. Text & Bild: Lina Paracka

14


Höstig linssoppa Nu när hösten börjar komma krypande så värmer jag mig gärna på varma soppor och mustiga grytor. Både soppor och grytor är dessutom bra att göra matlådor av, vilket kan vara välbehövligt som student när ekonomin tryter. Här nedan följer ett av mina favoritrecept på linssoppa där du kan göra soppa till en gryta eller tvärtom. Du måste testa!

2 dl röda linser 3-4 potatisar 3-4 morötter 1 gullök 2 tomater (kan bytas ut mot fyra körsbärstomater) 1 citron 1 kuvert saffran ( brukar dock byta ut mot cayennpeppar då det är studentvänligare) 1 tärning grönsaksbuljong + experimentera gärna med salt, peppar, andra kryddor, örter och vitlök. Ju mer desto godare!

Text: Mathilda Bosnjak & Julia Trulsson Bild: Mathilda Bosnjak

15

- Hacka morot och potatis i medelstora bitar och koka upp tillsammans med linserna och buljongtärningen i ca 1 liter vatten. Mer eller mindre beroende på hur tjock du vill att soppan ska bli. (Till slut tog jag kanske 1,2 liter vatten) - Låt det koka tills rotfrukterna nästan är mjuka och tillsätt då en klyftad lök och hackade tomater. - Pressa i citron efter egen smak och släng i saffran. Syrlig citron tillsammans med fyllig saffran är underbart!! (Men går även bra med cayennpeppar) - Släng i lite annat gott som salt, peppar och örter tills det smakar som du själv vill. Vitlök fungerar i allt. - Blir den för tjock är det bara att hälla i lite mer vatten. - Fortsätt koka tills rotfrukterna blivit mjuka och soppan smakar som du vill. - Ät och njut! Gärna med något trevligt bröd med ost till som pricken över i:et.

motvinden-nr-1  
motvinden-nr-1  
Advertisement