Issuu on Google+

HAREKET İLETİM VE KONTROL DERSİ SINAVI SORULARI 1. Taşıt düz yolda hareket ederken tahrik tekerleklerinin ve 14. Elektronik kontrollü süspansiyon sisteminde ADS işlemcisinin yükün etkisi ile ön tekerlekler, arkadan itişli araçlarda görevi nedir? genellikle dışa doğru açılmaya, önden çekişli araçlarda ise içe A) Amortisörün sert veya yumuşak duruma geçirmek. doğru kapanmaya zorlanır. Bu nedenle önden çekişli araçlara B) Araca ait hız bilgisini belirlemek. verilen açıya ne açısı denir? C) Direksiyon durumunu bildirmek A)Toe-in. B)Toe-out. C) King-pim. D)Kaster. D) Fren pedalının durumunu bildirmek 2. İçerisinde kanatçıklar bulunan, stator ve rotordan 15. Aşağıdaki süspansiyon sistemlerinden hangisinde meydana gelir. Stator gövde içinde sabit rotor şaft üzerinde amortisörlerin şartlara göre çalışma konumu ayarlanabilmektedir? birlikte döner. Fren şalterine basılmasıyla yağ pompası A) Serbest süspansiyon sistemi B) Havalı süspansiyon sistemi gövdeye yağ gönderir. Döner vaziyette olan rotor yağı statora C) Aktif süspansiyon sistemi, D) Sabit süspansiyon sistemi savururken frenlenmiş olur. Bu sisteme ne ad verilir. 16. Aşağıdakilerden parçalardan hangisi kampanalı fren sistemi A) ABS. B) Elektromanyetik fren. C) Retorder. D)ASR. parçasıdır? 3. Aracın ilk kalkışında veya hızlanma süresi içinde A) Fren diski. B) Kaliper. C)Basınç supabı. D)Papuç. tekerleklerde meydana gelen patinajı engelleyen sisteme ne ad 17. Fren silindiri iki pistonlu olup pabuçlar bir ucundan tespit verilir. pimiyle sabitlenmiş kampanalı fren çeşidi aşağıdakilerden A) ASR. B) ABS. C) Retorder. D) Elektromanyetik fren. hangisidir? 4. Yay salınım süresini kısaltan ve sınırlayan parça A) Simleks. B)Dubleks. C)Duo-dubleks. D)Servo. aşağıdakilerden hangisidir? 18. Frenleme işleminden sonra tekerlerden birisinin freni A) Rotil B) Amortisör C) Lastik takoz. D) Burulma çubuğu boşalmıyor veya sürtüyorsa muhtemel arıza aşağıdakilerden 5. Aşağıdakilerden hangisi süspansiyon sisteminin hangisidir? görevlerindendir? A)Pabuç geri getirme yayı kırık olabilir. A) Aracı istenilen istikamete yönlendirmek. B)Balata aşınmış. B) Yoldan gelen sesleri en aza indirerek gürültüyü azaltmak. C)Depo havalandırma deliği tıkalı. C) Motor ve fren kuvvetlerini gövdeye iletmek D)Fren ayarı gevşek. D) Aracı yavaşlatmak veya durdurmak. 19 Aşağıdakilerden hangisi frenleme zayıflığının nedenleri 6. Yüksek hızda çalışan amortisör hidroliğinde meydana arasında yer almaz? gelen hava boşluklarının oluşmasına ne denir? A)Balataların ıslanması. B) Balataların aşırı ısınması. A) Detanasyon B) Stabilizatör C) Korozyon D) Kavitasyon C)Fren sistemine hava girmesi. D)Hidrolik deposu havalandırma 7. Amortisör, akışkanların hangi özelliğinden yararlanılarak deliğinin açık olması. yapılmıştır? 20. Hidrolik yağının iki yılda bir değiştirilmesinin gerekçesi A) Sıkıştırılamama ve yer değiştirme özelliği B) Yaylanma ve aşağıdakilerden hangisidir? sönümleme A) Balataların ömrünü uzatmak. C) Sıkıştırılabilme ve yaylanma D) Kumanda edilebilme B) Frenlerin havasının alınmasını kolaylaştırmak. 8.Aşağıdakilerden hangisi hidro-pnömatik yayın C) Yağ içindeki su miktarı artarak parçalarda korozyona neden özelliklerinden değildir? olmasını önlemek. A) Yaylanma özelliği fazladır. D) Fren pedalına basma kuvvetini azaltmak B) Aracın zeminle seviyesi isteğe bağlı olarak ayarlanabilir. 21- Aşağıdakilerden hangisi ABS hidrolik fren sisteminin ana C) Sürüş rahatlığı taşıt yükünden fazla etkilenmez. parçalarından değildir? D) Yaylanma özelliği zayıftır. A) Tekerlek devir sensörü. B) Beyin (ECU) 9. Aşağıdakilerden hangisi amortisör arızalarından değildir? C) Hidrolik ünite. D) Direksiyon açı sensörü. A) Direksiyon sertleşir. B) Yol tutuş zayıflar. 22. I- Araç yükünü tekerleğin önüne veya arkasına düşürmek. C) Motor performansı düşer. D) Fren tutuşu zayıflar II-Seyir halinde aracın dalmasını önlemek. 10. Virajlarda aracın savrulmasını en aza indiren eleman III-Virajlarda ve düz yolda yön kontrolünü sağlamak. aşağıdakilerden hangisidir? Yukarıdaki ifadelerden hangilerinde kaster açısının görevleri A) Amortisör B) Rotil C) Yaylar D) Denge çubuğu doğru ifade edilmiştir? 11. Tekerleği istenilen konumda tutan ve aşağı yukarı A) I- II. B) I-III. C) I-II-II. D) II- III. hareketlerine izin verirken diğer yönlerden gelen kuvvetleri 23. Aşağıdakilerden hangisi balansız tekerleğin araç üzerine sınırlayan parça aşağıdakilerden hangisidir? etkilerinden biri A) Denge Çubuğu B) Salıncaklar C) Rotil D) Amortisör değildir? 12. Sabit arka süspansiyon sisteminde amortisörlerin aks A) Taşıtta sürüşü kolaylaştırır. B) Sarsıntılara neden olur. kovanına arkalı önlü konulmasının nedeni nedir? C) Tekerlek yatakları kısa sürede aşındırır. D) Ön ve arka tekerlek A) Aracın ani hareketlerinde yayın aşırı burulmasını engeller. açılarını değiştirir. B) Virajlarda savrulmasını engeller. 24. Lastik üzerinde bulunan 185/60 R14 82V işaretlerden 185’in C) Yük kapasitesini arttırır. anlamı aşağıdakilerden hangisidir? D) Yaysız kütleyi azaltır. A) Lastik taban genişliği. B) Lastik hız sembolü. 13. Aşağıdakilerden hangisi havalı süspansiyonun C) Lastik yük kapasitesi D) Jant çapı. parçalarından değildir? 25.Aracın keskin virajlarda yâda ani direksiyon hareketlerinde A) Kompresör B) Körük C) ADS işlemcisi D) Kontrol valfi aracın savrulmadan yol almasını sağlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir? A) ABS (Antibock Brake Sistem).B) ESP (Elektrikli Stabilite Program. C) ASR (Anti Schlupf Sistem). D) EBD (Elektronik Brake Distributör.


1. 2.

B C

3.

A

4.

B

5.

D

6.

B

7.

A

8.

D

9.

C

10. D 11. B 12. B 13. C 14. A 15. C 16. D 17. A 18. A 19. D 20. C 21. D 22. C 23. A 24. A 25. B


hareketiletimvekontrol 3