Page 1

mei 2011

â‚Ź 3,95

occasions motobabeS GADGETS NiEuWS TRENDS FASHION Enduro voordeel Travel

Drive life-style

MOTO-styLE

your-style


INHOUD P06 MOTONEWS P14 MOTOFASHION P36 MOTOmuseum

Gepassioneerd op weg !

P54 MOTOsports

En VERDER

P22 tassenSPECIAL Voor toerrit en vakantie; P26 lifestyle De mooiste lifestyle spullen; P29 motoColumn Door Bas Westerweel; P44 drie MOTOBABES In the picture; P48 MUSTHAVES De nieuwste gadgets op motorgebied; P50 MOTOtech LED- & actieve bochtverlichting; P54 motosports Endurorijden; P60 motoadventure Offroad rijden tijdens de Enclaverit; P62 MOTORace Twan van Poppel; P68 Mototours Heerlijk toeren door de Duitse Eifel; P70 MOTOTEST Honda Crossrunner, CBR600F en 250R; P76 MOTOCLUBS De HamovĂŠ; P79 MOTOPROFS 3 tips van de professional; P80 MOTOOCCASIONS Een motor voor elke beurs; P86 MOTOagenda Motorevenementen op een rij; P87 MOTOPUZZLE Speel mee en win; P89 voordeelbonnen 6x voordeel!; P91 MOTOSHOPS Alle MotoPort vestigingen op een rij. TOTAL Nederland N.V. - Postbus 294 - 2501 BC Den Haag Tel. 070 - 318 04 09 Fax 070 - 318 05 25 www.elf.nl een merk van

0203


MotoDrive Magazine is is een uitgave van MotoPort Nederland, verschijnt 4 keer per jaar en is onderdeel van het online portal www.motodrive.tv jaargang 13, nummer 2 Uitgegeven door Coöperatie MotoPort Nederland b.a. Postbus 197 5460 AD Veghel Tel. (0413) 38 58 53 Fax (0413) 38 58 54 redactie@motoport.nl Advertentieverkoop MotoDrive Magazine en het online portal www.motodrive.tv René van Krijl Tel. (0413) 38 58 53 Xtra Active Advertising B.V. Chris Meeusen Tel. (0165) 523 523 www.motodrive.tv Aanleveren materiaal Xtra Active Advertising B.V. Protonweg 2 4706 PK Roosendaal Tel. [0165] 523 523 motodrive@xtraprofs.nl

c o l ov fo oo nr w o o r d

Algemene voorwaarden Alle advertentiecontracten worden afgesloten en uitgevoerd conform de voorwaarden van de Coöperatie MotoPort Nederland b.a.

Verspreiding MotoDrive wordt gratis thuisbezorgd bij 135.000 lezers. Daarnaast is dit magazine gratis af te halen bij één van de 21 vestigingen van MotoPort. Oplage 140.000 ex. Redactie René van Krijl, Falco Leijten, Annelie van Berkel, Martijn van Eijk, Jack Kant, Chris Meeusen, Dirk Vink, Peter Wilmink. Tekst: Peter Aansorgh, Chris Meeusen, Diane Gresel. Beeldmateriaal: Peter Aansorgh, MotoPort en Salvador Pozo Fotografen. Art Direction & Layout: Gerard Otto, Lizan Adriaensen & Bryan Beuzenberg, Xtra Active Advertising BV.

Copyright 2011 MotoPort Nederland b.a. Veghel. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Rechten en druk- en zetfouten voorbehouden. MotoDrive magazine wordt met de grootst mogelijke zorg samengesteld en geproduceerd. De uitgever aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor eventueel in dit magazine voorkomende foutieve gegevens. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste verkoopprijzen en/of oude verpakkingen. Aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt en gelden niet in combinatie met andere acties en/of kortingen.

Actief het voorjaar in! Elk jaar kijken wij bij MotoPort Veldhoven weer vol spanning uit naar het nieuwe motorseizoen. Niet alleen omdat het dan drukker wordt in de winkel en de werkplaats, maar ook omdat we zelf gek zijn op motorrijden en alles dat daarmee te maken heeft. Zo dragen wij bijvoorbeeld ook de motorsport een warm hart toe. Al enige jaren ondersteunen wij daarom Twan van Poppel, die in de ONK Supersport rondrijdt. Het is natuurlijk jammer dat de Grand Prix in Nederland nauwelijks meer te volgen zijn, omdat de televisierechten aan betaalzenders zijn verkocht. Maar wellicht is dat een goede aanleiding om zelf eens een kijkje te nemen bij onze eigen nationale wegraces. Want ook in de ONK’s worden leuke, spannende wedstrijden gereden. En de beleving is heel anders wanneer je zelf langs de baan staat. Het is veel echter en daardoor leuker. Je hoort de motoren brullen en je krijgt een betere indruk van de echte snelheid. Bovendien kun je bij de ONK’s vaak nog door de paddock lopen, waar nog de ouderwetse racesfeer heerst. Een van de leukste races van het seizoen is die van Hengelo, begin juni. Daar kun je in dit nummer meer over lezen. Het is ook een prachtige gelegenheid om zelf op de motor te stappen, want in dat deel van ons land vind je nog talloze prachtige, kleine wegen waarop je heerlijk kunt toeren. Net als hier in Brabant, trouwens. Ook hier hebben we nog heel veel toermogelijkheden, zowel on- als offroad. Dat laatste hebben we in dit nummer ook eens voor je uitgeprobeerd. Dus of je nu van noppenmachines of straatfietsen houdt, dit nummer van MotoDrive zal je zeker interesseren. Veel leesplezier!

Wiecher Joosse, MotoPort Veldhoven.

0405


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTO MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTO MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWS MOTONEWSMOTONE MOTO Point MOTONEWSMOTONEWSMOTO special Help NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOTONEWS NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT japan Helemaal op de hoogte blijven van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding? Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

dé tank- en wasformule van TOTAL, speciaal voor motoren.

Total heeft een unieke en innovatieve formule ontwikkeld, genaamd Moto Point, een speciale pomp en wasbox voor motoren. In Nederland zijn er inmiddels negen en de tiende komt er aan.

worden getankt, geen diesel. Gemorste diesel kan namelijk een gladde vloer veroorzaken bij de pomp. Nooit meer glibberige diesel aan de zolen van je motorlaarzen, dat is wel zo veilig.

Bij de nieuwe Moto Pomp is ingespeeld op de wensen en behoeften van de motorrijder. Zo is er een speciale helmhouder voor tijdens het tanken. Aan de Moto Pomp kan alleen Excellium-benzine

De Moto Wash is ook speciaal gericht op motoren. Er is een spatwaterdicht kastje voor het opbergen van helm en handschoenen. De druk van de wasinstallatie is verlaagd om te voorkomen dat de

elektronica van de motor wordt beschadigd. De slangen van de Moto Wash zijn licht, voor meer gebruiksgemak en er is een handzame borstel voor het reinigen van de motor. Het voorwiel wordt op rollen geplaatst, waardoor het eenvoudiger schoon te maken is en ook de bandenspanning kan gecontroleerd worden. Kijk op www.total.nl voor meer info en de locaties van de Moto Points.

NIEUWE DUCATI MULTISTRADA 1200 PIKES PEAK SPECIAL EDITION.

De Pikes Peak Special Edition is uitgevoerd in de verbluffende Ducati Corse kleurstelling, met rode striping op de velgen. Daarnaast zijn de beugels van de passagierssteps en carterbescherming zwart geanodiseerd. Als toevoeging op de demper en het windscherm uit de originele uitrusting, wordt de Pikes Peak Special Edition geleverd met een Eu-goedgekeurde Ducati Performance carbonfiber demper van Termignoni en een, uit de race afkomstig, laag carbonfiber windscherm. Een Ducati Performance carbonfiber voorspatbord en een op maat gemaakt zadel, gedetailleerd met rode stiksels, maken deze Special Edition tot een waardige race replica.

spiernaakt

KOOP EEN MOTOGP T-SHIRT.

De 17 MotoGP rijders hebben de handen ineen geslagen om de slachtoffers van de aardbeving in Japan te helpen. Zij hebben hun handtekeningen op een t-shirt gezet met daarop de tekst ‘We are for Japan’. Het t-shirt zal beschikbaar zijn op diverse circuits die het wereldkampioenschap het komende seizoen aandoet en op de officiële website van de MotoGP op http://weforjapan.motogp.com. Het t-shirt kost € 20,- en de opbrengst van dit initiatief zal tijdens de naar 2 oktober verschoven Grand Prix van Japan gepresenteerd worden aan een hulporganisatie.

YAMAHA FZ1 SP: SUPERNAKED MET KLASSIEK ACCENT. “We moeten onze maximale steun aan Japan geven op een moment als dit. Japan is een sterk land dat altijd heeft aangetoond in staat te zijn om tegenslagen te overwinnen. Een krachtige omhelzing voor alle Japanse mensen en de daar wonen motorrace fans,” aldus Jorge Lorenzo. “Dit is een moeilijk moment voor iedereen. We steunen Japan, denken aan onze Japanse vrienden en moedigen hen aan om niet op te geven. Ik wens iedereen veel geluk namens mij en het hele team,” zei Valentino Rossi. Voeg je bij de MotoGP-rijders en koop het t-shirt om Japan te helpen.

De FZ1 SP combineert hypermoderne techniek met een prachtig gestileerd uiterlijk. Een ultra-complete versie met accenten die verwijzen naar de roemruchte 50-jarige geschiedenis in de motorsport, een dominantie die in 2010 door Jorge Lorenzo met de MotoGP wereldtitel werd bekroond. De FZ1 SP biedt veel meer dan het toch al niet karig bedeelde “standaard” model. Direct in het oog springend is de prachtige, Akrapovic carbon uitlaatdemper met bijpassende R&G ophangbeugel. Van het Italiaanse topmerk Barracuda kwam een zwart stuur, compleet met stuurklemmen, stijlvolle spiegels, handvatten, stuureinden en de uiterst stijlvolle en praktische verstelbare en vouwbare rem- en koppelingshendel. LED knipperlichten, valblokken, seat cover, kentekenplaathouder en tankpad maakt deze Supernaked meer dan compleet. Adviesprijs inclusief al dat fraais € 14.999,-

no.1 BAnden

BRIDGESTONE LEVERT DE BANDEN VOOR MOTOGP. Na de eerste MotoGP-race van dit jaar lieten organisator Dorna en bandenfabrikant Bridgestone weten dat ook na dit seizoen de komende 3 jaar Bridgestone de enige bandenleverancier van deze klasse zal zijn. In 2002 stapte Bridgestone in bij de toenmalige 500cc, waarop al in 2009 het Japanse merk als eerste merk “single supplier” leverancier werd, om de kosten te drukken. Nu is dus ook voor de jaren 2012, 2013 en 2014 vastgelegd dat alle motoren in de MotoGP met Bridgestone zullen rijden. Het bandenmerk meldt trots dat er al vier Wereldtitels, 70 Grand Prix overwinningen en 197 podiums voor het merk waren, nu is het dus al zeker dat eind 2014 er nog vier wereldtitels, 72 overwinningen en 216 podiumplaatsen bij gekomen zullen zijn.

New design

babes

De populaire FS-11 van HJC wordt dit seizoen in een nieuw jasje gestoken. De zogeheten FS-11 Emblem krijgt een uniek nieuw design met een mix van matte en glanzende lak.

MotoDrive was aanwezig op de Motorbeurs Utrecht en er was weer veel moois te bewonderen!

HJC FS-11 MOTORHELM.

De HJC FS-11 dankt zijn populariteit aan het feit dat de helm altijd als gegoten zit dankzij het volledig geïntegreerde luchtpompsysteem in de wangkussens. Zo wordt voorkomen dat de helm kan gaan knellen, bijvoorbeeld bij de jukbeenderen of de kaak. Tevens zorgt deze optimale pasvorm voor een verhoging van de veiligheid en een reducering van het geluidsniveau in de helm. De HJC FS-11 is tevens uitgerust met een geïntegreerd zonnevizier. De HJC FS-11 Emblem is beschikbaar in de maten XS t/m XXL en heeft een adviesprijs van € 299,95. Er is al een HJC FS-11 verkrijgbaar vanaf € 279,95.

Motorbeurs Utrecht.

De nieuwe MotoBabe van het jaar verkiezing is begonnen. MotoDrive fotografeerde tijdens de beurs ruim 500 babes en maakte voor ieder van hen een unieke, persoonlijke, digitale coverfoto. Inmiddels is het aantal babes op www.motodrive.tv gestegen tot boven de 250! Bedankt allemaal! Aanmelden kan nog altijd op de website www.motodrive.tv Wie weet, word jij dé MotoBabe van 2011 en win je een covershoot en een compleet nieuwe motoroutfit! 07


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWSMOTONE dakar challenge NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT Helemaal op de hoogte blijven van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding? Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

Amsterdam Dakar Challenge organiseert challenges waarbij ze kunnen rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak. Ze rijden al 6 jaar voor het goede doel naar Afrika en hebben met hun deelnemers tientallen kleine en grote lokale projecten gerealiseerd.

MOTORRIJDERS GEZOCHT.

Naast Afrika rijden ze tevens voor het goede doel naar het Midden-Oosten en het Verre Oosten met als eindbestemming Beijing. Op 30 november 2011 vertrekt de Amsterdam Dakar Challenge per motor. Uitgangspunt is dat de motoren waarmee gereden wordt min-

der dan € 500,- gekost hebben. Aan het einde van de rit wordt het voertuig geveild, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. Geef je op voor de Amsterdam Dakar Challenge en maak gebruik van de servicetruck speciaal voor motorrijders. Voor meer info: www.amsterdamdakar.com.

clean energy SUZUKI BURGMAN FUEL CELL OP WATERSTOF.

THE NEW BIKE CARE RANGE. IF YOU LOVE YOUR BIKE. Omdat het meer is dan een motor. Het is uw vrijheid, uw trots, een stuk van uzelf. Daarom is alleen het allerbeste goed genoeg voor uw motor. Ga vandaag nog naar uw Motoport dealer, en vraag naar de Castrol producten. www.castrolmoto.com

Suzuki Motor Corporation introduceert ‘s werelds eerste op waterstof aangedreven voertuig met een volledige Europese typegoedkeuring; de Suzuki Burgman Fuel Cell. De milieuvriendelijke brandstofcel van de Burgman levert schone energie aan de elektromotor door waterstof te combineren met zuurstof uit de lucht. De Suzuki Burgman Fuel Cell is uitgerust met een lichte, compacte brandstofcel en een

waterstoftank die veilig tussen het frame gemonteerd is. Een hulpaccu zorgt tijdens het afremmen en rijden op lage snelheid voor opslag van energie die anders verloren zou gaan. Uitgaande van een constante snelheid van 30 kilometer per uur, komt de actieradius op zo’n 350 kilometer. Dit maakt de comfortabele Burgman Fuel Cell tot de ideale motorscooter voor in het woon/werk- of stadsverkeer.

Zomer! De nieuwe DANE STRANDBY combi

De DANE STRANDBY zomercombinatie is de ideale begeleiding voor een zonnige tour. Met de optioneel verkrijgbare waterdichte binnenjas en -broek maakt het ook niet uit of je in een bui terechtkomt.

Dit nieuwe zomerpak van DANE heeft een open structuur van de basisstof. Deze is luchtdoorlatend en toch sterk. Heerlijk koel toeren dus. Wordt het ‘s avonds wat frisser of komen er donkere wolken op je af, dan zorgen de optioneel verkrijgbare waterdichte binnenjas en binnenbroek ervoor dat je warm en droog thuis komt. De binnenjas en -broek zijn los te koop en worden geleverd

in een handig zakje. De binnenjas is verkrijgbaar voor €69,-. De binnenbroek kost €49,-. De DANE Strandby combi is verkrijgbaar in zwart en zilvergrijs/donkergrijs en kost €169,- voor het jack en €139,- voor de broek. Verkrijgbaar bij MotoPort en op www. motoport.nl 09


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS MOTONEWSMOTONE luxe? GOOD RESULTS NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT Helemaal op de hoogte blijven van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding? Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

Nigel Walraven en Erwin Druijff tevreden over seizoensopening

MAG KOMT OP VOOR BELANGEN MOTORRIJDERS.

De Motorrijders Actie Groep komt onder andere op voor de onterecht verhoogde Motor Rijtuigen Belasting. Wordt de motor een luxe product?

Motor-onderhoudSproducten van het allerhoogSte niveau verkrijgbaar bij :

Het voornaamste argument van de regering is: “Motoren zijn een luxe product, iets wat een automobilist ‘erbij’ heeft. Motorrijders zijn ook vaak betrokken bij verkeersongelukken en de daarmee gemoeide maatschappelijke kosten moeten ze zelf maar betalen.” Gemakshalve wordt door deze beleidsmakers ‘vergeten’ dat meer dan de helft van de motorongevallen veroorzaakt wordt door andere weggebruikers, merendeels automobilisten. Het MRB-tarief voor motoren is vanaf 2007 al met ca. 40% gestegen en wordt in 2011 plus de twee aansluitende jaren in totaal nog met ruim 25% verhoogd. De MAG vindt dat we daardoor financieel geschoffeerd worden. Hoewel het nu door de beleidsmakers ontkend wordt, waren de MRB-verhogingen gekoppeld aan de intussen ten grave gedragen kilometerheffing. Die gaat niet door, maar de tariefsverhogingen wel. Als burger moet je er vanuit kunnen gaan dat beleid gebaseerd is op correcte en controleerbare gegevens en niet op vooroordelen, zoals kennelijk nu het geval is. De MAG heeft hun bezwaren neergelegd bij de Tweede Kamer en het Ministerie van Financiën. Meer informatie is te vinden op www.motorrijdersactiegroep.nl

WWW.XERAMIC.COM

De eerste races in het Open Nederlands Kampioenschap zitten erop. Op het TT Circuit Assen beleefde het AmiciHoegee-Suzuki Racing Team op 3 april een prima dag. De 15e plaats voor Nigel Walraven en de 19e notering voor Erwin Druijff, beide uitkomend in de Supersportklasse, zijn nog niet de prestaties waar het team tevreden mee is, maar het gevoel op de splinternieuwe Suzuki’s GSX-R600 is uitstekend. “Deze fiets loopt als een kanon!”, aldus Walraven. Voor meer informatie over het AmiciHoegee-Suzuki Racing Team kijk je op www.amiciracing.nl

orkaankracht

het nieuwe DIFI Hurricane jack; INTERESSANTE AANBIEDING. Het Difi Hurricane jack biedt perfecte bescherming tegen weer en wind, mede door zijn winden waterdichte Z-liner constructie. De diverse verstevigingen van o.a. Rib Stop en foam zorgen samen met de protectoren op ellebogen en schouders voor de nodige bescherming.

NEW MEDIA

MotoPort op Twitter en Facebook. Volg MotoPort op Twitter en je bent altijd op de hoogte van het laatste motornieuws en aanbiedingen! Daarnaast word je ook op de hoogte gehouden van nieuwe events.

Daarnaast is het Hurricane jack voorzien van diverse reflecterende elementen, waardoor je nog beter zichtbaar bent. Het Difi Hurricane jack is nu verkrijgbaar bij MotoPort in de maten XS-5XL, in de kleuren zwart/donkergrijs, zwart/neongeel en zwart/ rood. Prijs: € 139,95

Heb je nog geen Twitter? Geen nood; je kunt ook terecht op Facebook. Open je Facebook account, zoek naar MotoPort Nederland en klik op de button ‘Vind ik leuk’. Je bent dan automatisch lid van MotoPort en blijft dagelijks op de hoogte van je hobby; motorrijden! 11


MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWSMOTONEWSMOTONEW MotoNews NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT MOTONEWS Duc dorp MOTONEWSMOTONE 3 X NEWSMOTONEWSMOTONEWSMOT new Helemaal op de hoogte blijven van de nieuwste motoren, revolutionaire techniek en modieuze kleding? Het laatste nieuws lees je hier, in MotoDrive Magazine.

DUCATI VILLAGE MOTOGP ASSEN.

Ducati bouwt tijdens de TT van Assen van 25 juni 2011 een eigen Ducati Village.

Ga voordelig weg met Roompot Vakanties, ontvang 2 gratis loten en maak kans op € 25.000,-*

Boek online op www.roompot.nl/motodrive of telefonisch via 0900 - 8810 (€0,20 p/m) onder vermelding van actiecode ‘motodrivejackpot’.

Een unieke manier om de MotoGP mee te maken en samen met alle Ducatisten Valentino Rossi en Nicky Hayden te supporten. De Ducati Village is gelegen op een afgesloten deel van de paddock op het einde van het Veenslang rechte stuk en met zicht op de Ruskenhoek bocht. Je kunt deelnemen aan dit evenement voor € 150,- per toegangskaart. Je ontvangt dan tevens een Ducati MotoGP pakket met o.a. een t-shirt. Meer info vind je op de nieuwspagina’s op www.ducati.nl

vanaf

Kustpark Texel Aankomst 20-05-11 t/m 06-06-11 en 02-09-11 t/m 10-10-11

€ 109,*

Aankomst 20-05-11 t/m 27-06-11 en 02-09-11 t/m 10-10-11

* € 89,-

De FP35-S is een systeemhelm met een geïntegreerd zonnevizier en laat zich met een accessoireset eenvoudig ombouwen tot jethelm met lang vizier. De wangstukken en de voering zijn uitneembaar en de helm heeft een uitgebreid ventilatiesysteem. Tevens is de helm uitgerust met een helder antikras vizier dat voorbereid is voor een pinlock anti-condens vizier.

De XP-60 S is een jethelm met een uitneembare binnenvoering en een geïntegreerd opklapbaar zonnevizier. Het uitgebreide ventilatiesysteem zorgt voor een blijvend goed klimaat in de helm. Leverbaar in de maten XS – XL in de kleuren matzwart en matzilver. Prijs: € 99,-.

* Oberhambach - Rijnland-Palts * Subtropisch zwemparadijs met wellness aanbod * Familievriendelijk vakantiepark

* De Koog - Noord-Holland * Eigen zwemparadijs en vlakbij het Noordzeestrand * Gelegen in bruisende badplaats

Bayard heeft 2 splinternieuwe helmen in het assortiment, de FP35-S systeemhelm en de XP-60 jethelm.

De Bayard FP35-S is leverbaar in de maten XS - XL in de kleuren zwart, matzwart en zilver. Prijs: € 189,-. De prijs voor een ombouwset naar jethelm: € 44,90. Naast de FP35-S heeft BAYARD de FP35-S Touring, een limited editie van de FP35-S in de kleur zwart/zilver. Prijs: € 199,-

vanaf

Ferienpark Hambachtal

Bayard MOTORHELMEN.

lifestyle

Honda Official Merchandise. Honda introduceert de nieuwe 2011 Official Merchandise voor motoren. De lijn omvat een hoogwaardige, moderne kledinglijn en originele Honda merchandise. Deze is ontwikkeld met nadruk op kwaliteit en detail en is herkenbaar aan het Honda Officiële Merchandise label.

vanaf

Bospark ‘t Wolfsven Aankomst 20-05-11 t/m 27-06-11 en 02-09-11 t/m 10-10-11

* Mierlo - Noord-Brabant * Omringd door de Strabrechtse Heide * Dichtbij tal van leuke dagattracties

*

€ 59,-

vanaf

Roompot Beach Resort Aankomst 27-05-11 en 02-09-11 t/m 10-10-11

* € 109,-

* Kamperland - Zeeland * Direct aan kindvriendelijk strand * Jachthaven

Samen genieten bij Roompot Vakanties... Voordelig op vakantie en ook nog kans maken op € 25.000,- belastingvrij, een auto, een iPad, of een gratis vakantie? Je ontvang bij deze spectaculaire aanbieding 2 loten van “De Grote Motorsport Loterij” waarmee je onder andere kans maakt op die fantastische geldprijs. De opbrengst van deze loterij komt rechtstreeks ten goede aan de jeugdmotorsport in Nederland.

Naast modieuze items zoals een fleecevest, poloshirt of winterjas, wordt de gehele Honda GAS lifestyle kledinglijn aangeboden. Kleding, zoals die ook door Honda motorcoureurs en hun teamleden wordt gedragen. Honda’s originele merchandise staat garant voor kwaliteit en vernieuwing. De Honda HRC Kiddimoto is hier een leuk voorbeeld van. Een ‘race’ loopfiets voor kinderen vanaf 2 jaar. Een praktisch artikel voor motorclubs is ongetwijfeld de easy zip-up tent, zeer bruikbaar tijdens bijvoorbeeld een motortreffen. Ook een baseball cap, originele Honda schaalmodellen en vele andere artikelen zijn ondergebracht in de nieuwe collectie. De brochure van de Honda Official Merchandise vind je op www.honda.nl

* Deze aanbieding is excl. reserveringskosten, lokale heffingen en waarborgsom. Kijk op www.roompot.nl/motodrive voor alle actievoorwaarden en de deelnemende vakantieparken.

13


motofashion

49,95

69,95

1

2

De zomer breekt aan! Stap nu met de nieuwe difi en Dane Bikewear collectie op de motor en geniet van het mooie weer. Bezoek een van de MotoPort winkels of bekijk en bestel de collectie in de webshop www.motoport.nl.

199,95

64,95

79,95

3

59,95

4

5

Alle kleding is verkrijgbaar bij MotoPort en op www.motoport.nl

119,95

6

199,

95

139,95

8

119,95 €

169,95 8

6&7

7

119,95 9

1. DIFI Norah Gloves 2. DIFI Kyra Gloves 3. DIFI Myra Aerotex Gloves 4. DIFI Imatra Gloves 5. DIFI Dajana Gloves 6. DIFI Miles Jacket 7. DIFI Twain Pants 8. DIFI Frida Jacket 9. DIFI Donna Aerotex Boots 10. DIFI Pearl Aerotex Pants

10

1415


motofashion

€ €

169,95

79,95

Alle kleding is verkrijgbaar bij MotoPort en op www.motoport.nl 9

119,95

1

139,

95 €

139,95

269,95

549,95

10

2

3

149,95 €

4

99,95

11

69,95

54,95

99,95

59,95 €

5

6

7

139,95

8 13 & 14

1. Difi Sprint Aerotex Jacket 2. Difi Trend Pants 3. Difi Verano Jacket 4. Difi Trace Aerotex Pants 5. Difi Gladiator Gloves 6. Difi Omega Gloves 7. Difi Pole Position Gloves 8. Difi Drizzle Gloves 9. Difi Monza Gloves 10. Difi Valencia Pro Combi 11. Difi Trail Aerotex Boots 12. Difi Explore Aerotex Boots 13. Difi California Jacket 14. Difi California Pants

12

1617


motofashion

99,-

99,-

1

2

129,-

84,-

3

4

5

359,-

6

€ €

499,-

189,-

279,-

€ Alle kleding is verkrijgbaar bij MotoPort en op www.motoport.nl

299,-

7

1. Dane Nibe Goretex Gloves 2. Dane Ronde Goretex Gloves 3. Dane Sundby Goretex Gloves 4. Dane Staby Goretex Gloves 5. Dane Nigra Goretex Jacket 6. Dane Rørvig Goretex Pants 7. Dane Faaborg Boots 8. Dane Padborg Goretex Jacket 9. Dane Nyborg Pro Goretex Pants

8&9

1819


- Beeld: Inefecto

cha.fr

NOG EEN LANGERE LEVENSDUUR EN NOG MEER GRIP OP NAT DAN DE michelin pilot road 2 !!!!

OFWEL HEEFT HIJ

michelin pilot road 3 DUAL-COMPOUND BANDEN MET LAMELLEN...

Al meer dan 15 jaar een begrip onder motorrijders

…OFWEL GAAN ER BROKKEN VALLEN !!!

De nieuwe MICHELIN Pilot Road 3 band doet het nog beter dan zijn beroemde voorganger MICHELIN Pilot Road 2. De MICHELIN dual-compound (2CT) technologie van de laatste generatie zorgt voor een superieure levensduur* en dankzij het loopvlak met lamellen (XST)** biedt deze band verbazingwekkend nog meer grip op nat***, gedurende de hele levensduur van de band! Want zelfs wanneer u de baan op gaat met mooi weer, kan er steeds een onaangename verrassing om de hoek liggen. * De test op levensduur van de MICHELIN Pilot Road 3 is uitgevoerd door het DEKRA Test Center in 2010 t.o.v de MICHELIN Pilot Road 2 op de afmetingen 120/70 ZR 17 en 180/55 ZR 17. **MICHELIN X Sipe Technologie XST. *** Test uitgevoerd in Fontanges - maart 2010.

X

Vrij Uit Motortours

Al vanaf

104 p.p.

per weekend!

Vrij Uit biedt het meest complete aanbod motortours. Lekker toeren met de motor, langs fraaie routes, aan de hand van een gedetailleerd en up to date roadbook. Individueel of met een groep. Overnachten in een prima hotel met een veilige stalling voor de machine. Dat is al jaren het recept voor het motorprogramma van Vrij Uit, dat wordt samengesteld in nauwe samenwerking met de stichting Motorreizen en Opleidingen. Voor motorrijders, door motorrijders dus. Laat je inspireren tot het maken van een korte tour in de Benelux en Duitland, of kies een langere trip door de Pyreneeën of Toscane.

Vrij Uit Motortours en MotoPort bundelen hun krachten met de verkoop van Vrij Uit Motortours via de website Motoport.nl. • ruim 50 tours • individuele- en groepstours • van 3 tot 10 dagen • gedetailleerd roadbook, ook op GPS

www.michelinpilotroad3.com

Ga voor meer info naar

motoport.nl


motobags

travelfever De zomer staat weer voor de deur. Ga je per motor op vakantie of maak je wel eens een flinke toerrit, dan is een goede oplossing voor je bagage onontbeerlijk. MotoPort biedt je veel verschillende oplossingen om jouw bagage goed beschermd, waterdicht en veilig mee te nemen op de motor. Voor meer info ga je naar www.motoport.nl of bezoek je ĂŠĂŠn van de vestigingen voor persoonlijk advies op maat.

Kushitani Kakeru rugzak. Speciaal vormgegeven voor de sportieve zitpositie. Aerodynamisch en super sterk. Geschikt voor laptop.

Difi weekendtas.

Dane Roltas.

Difi Roltas.

Kushitani Weekendtas.

100% waterdicht. Leverbaar in 45 en 70 liter. Royale opening.

Met ontluchtingsventiel en extra sleutelvak. Leverbaar in 40 en 60 liter.

100% waterdicht met handvat. Leverbaar in 40,60 en 90 liter. Sterk, nylon.

100% waterdicht. Ruime opening. Ontluchtingsventiel. Schouderband. Super sterk. Nu met korting; check de actiebon op pag. 89!

Vanaf

58,

50

Vanaf

54,-

Vanaf

38,50

99,-

Dane Gorlev rugzak.

Difi Tourist rugzak.

Incl. waterdichte binnentas en drinksysteem.

Stabiele pasvorm door verstelbare banden met 3D Mesh Zones. Nu met korting; check de actiebon op pag. 89!

69,-

Dane Ikast rugzak. 100% waterdicht door rolsluiting. Gebruik niet meer volume dan nodig.

Dane Falster rugzak. Incl. laptop vak, veel details en regenhoes.

79,-

79,-

59,95 Difi Madrid rugzak. Gunstig geprijsd. Super sterk. Reflectie. 3D Mesh Zones.

89,-

29,95 2223


motobags Difi Royal zadeltassen set.

Difi Mono zadeltassen set.

Dane Anholt zadeltassen set.

DANE Fjelde zadeltas.

Dane Langa zadeltassen set.

GIVI E55 Maxia3 Tech

Volnerf rundleren tassenset. Verstelbare tussenflap. Extra vak.

Volnerf rundleer. Compact model. Sterk en vormvast.

Veel verstelmogelijkheden. Variabel volume. Reflectie. Hitteschild in bodem. Vormt samen met de Samso tanktas een prachtige baggageset.

Een ideale tas op de buddyseat waar precies een helm in past.

Universele pasvorm door vele verstelmogelijkheden. Reflectie en regenhoes. Vormt samen met Egense tanktas een prachtige en functionele baggageset.

De grootste koffer uit de GIVI range, inhoud 55 liter. Verschillende accessoires zijn verkrijgbaar zoals een binnentas, bagagerekje en rugsteun.

163,-

92,50

149,-

149,-

298,95

59,-

travelfever Difi Tourist Small Tanktas.

DIFI Travel Tanktas.

Tanktas met riembevestiging, ook geschikt voor kunststoffen tanks. Tevens leverbaar in large voor â‚Ź 99,95

Universele tanktas met sterke magneten.

Kushitani Kenta Tanktas.

Difi Discovery Tanktas medium.

De ideale compacte tanktas voor de sportieve rijder. Sterke magneten.

Universele tanktas met magneten. Robuuste kwaliteit. Incl. regenhoes.

45,50 99,-

59,95 Dane Egense Tanktas.

DIFI Reflex Tanktas.

Past altijd door de afneembare onderplaat. Bijzonder sterke magneten.

Robuuste tanktas met reflectie en kaartleesvak.

Dane Samso Tanktas. Variabel volume. In hoogte verstelbaar. Sterke magneten.

139,-

99,-

68,50

79,95 2425


MotoDrive Magazine selecteerde speciaal voor jou deze prachtige, gloednieuwe lifestyle spullen!

Avontuur

Tron Lightcycle

In 5 jaar naar dakar boek & DVD. De Dakar is al weer even voorbij, de motoren zijn weer opgeborgen en de winnaars zijn bekend. Maar dat is natuurlijk niet hoe het verhaal begint of eindigt. In het boek “In 5 jaar naar Dakar” lees je het gehele proces van de beslissing maken dat je mee gaat rijden tot het daadwerkelijke deelnemen aan ‘s werelds zwaarste rally. Geschreven met een gezonde dosis humor en zelfspot beschrijft Jan-Wouter Offringa zijn avontuur, beter bekend als de Dakar Rally. Het boek met DVD is voor € 25,- verkrijgbaar in de betere boekhandel en online te bestellen op www.dakar2012.nl

Motor uit de film tron legacy is realiteit. Al geruime tijd beschikbaar, maar extra gehyped door de film Tron Legacy is deze Tron Lightcycle. Een hypermoderne motor waarmee in de film geraced wordt op een speciaal daarvoor gecreëerd raster. In de film maken de motoren op hoge snelheid bochten van 90 graden. Met de versie die de Parker Brothers hebben gebouwd, blijkt dit heel wat moeilijker te zijn. De Lightcycles zijn samengesteld volgens de exacte specs van de motoren in de film en worden naar keuze elektrisch of op benzine aangedreven. www.parkerbrotherschoppers.com

Lifestyle

Goggle cam

Designchamp

De v.i.o. POV HC videocamera. Een van de betere, zo niet de beste “Point-of-view” camera die op dit moment te koop is. Met een maximum resolutie van 1080p High Dynamic videobeelden en de breedste groothoeklens die beschikbaar is met een hoek van zo’n 142 graden, is deze camera zeker een “grote” jongen te noemen. Bijzonder is dat de beelden in een apart kastje worden opgeslagen, wat meteen zorgt voor beeldcorrecties zoals beeldstabilisatie. Dit kastje is tevens uitgerust met een schermpje waarop je de beelden meteen terug kunt kijken. Verkrijgbaar via www.x-sportscam.nl Adviesprijs: € 599,95

Olympus XZ-1 bekroond met ‘red dot’-award voor productdesign Voor het tweede jaar achtereen is een Olympus camera bekroond met de ‘red dot’-award voor productdesign 2011. De handzame XZ-1 is een opvallende lichtgewicht camera, met een matzwarte of witte afwerking en is uitgerust met een mechanische lensring en draaischakelaar waarmee handmatig instellingen kunnen worden aangepast zoals diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Foto- en HD-filmopnamen zijn altijd scherp, zelfs bij weinig licht. Verkrijgbaar op www.olympus.nl en de betere fotowinkel voor € 459,-

DucAppi

Game on!

Ducati Corse iPhone-app. Het is natuurlijk helemaal in om een app voor de iPhone, iPod of iPad te hebben. Menig fabrikant maakt hiervan optimaal gebruik om nieuws, spelletjes en andere nuttige info te delen met de achterban. Ducati heeft dit goed begrepen en komt daarom met een app voor alle MotoGP-liefhebbers. In de app vind je veel informatie over de rijders, de Ducati Desmosedici en het laatste nieuws rondom het MotoGP kampioenschap, zoals de racekalender en real-time updates van de rangen en standen van de rijders. Je vindt de Ducati Corse app geheel gratis in de app-store van Apple.

MOTOGP 10/11 VOOR XBOX EN PLAYSTATION 3 Echte MotoGP-liefhebbers kunnen deze game niet voorbij laten gaan, je begint als “rookie” en als manager van je eigen raceteam in de 125cc klasse. Door te racen verdien je geld, wat je vervolgens uit kunt geven aan onder andere PR-managers en technici die nieuwe sponsorcontracten binnenslepen en onderzoek doen naar nieuwe onderdelen voor je motor. Al met al een realistische game met afwisseling door de managementtaken. Onder andere verkrijgbaar bij FreeRecordShop voor € 61,-

Tankkraan

Lifestyle

motortank/handlebar Designkraan. Denk jij 24/7 aan je motor en kun je niet zonder, dan is er nu een manier om je badkamer in een motorhemel te veranderen met deze designkraan, die is ontworpen als een tank met stuur en handvatten. De gas en koppeling doen dienst als warm- en koudwaterkraan. Het water stroomt uit de tank. Dus heb je de hele dag staan sleutelen en wil je je smerige handen wassen, dan kun je nu je gang gaan! Het is bijna jammer om de kraan aan te raken met vieze handen... Adviesprijs € 125,-. Kijk voor meer info en verkrijgbaarheid op www.cyclefaucets.com

Honda Official Merchandise Honda introduceert nu de 2011 Official Merchandise voor motoren. Op de website www.honda.nl vind je de volledige catalogus met onder andere een kledinglijn i.s.m. het merk GAS en originele Honda merchandise. Zij bieden je modieuze kleding, die ook gedragen wordt door de Honda coureurs en de teamleden. Ook een stijlvol horloge, originele Honda schaalmodellen en vele andere artikelen zijn ondergebracht in de nieuwe collectie. Bovendien is de website ook uitgebreid met de modellen configurator voor motorfietsen. Meer info op www.honda.nl 2627


motocolumn

Bas Westerweel is fervent motorrijder en doet dat het liefst op zijn BMW R1200GS. Hij is bekend als televisiepresentator van programma’s zoals Fort Boyard, Het Klokhuis, deed de stem van Plankton in Spongebob Squarepants en ging op avontuur in de VIP editie van Peking Express.

Motorshopper is een marktplaats voor motorrijders: een website waar je nieuwe en gebruikte producten kunt vinden en gratis zelf kunt aanbieden.

Helm en pak liggen als een winterwollen deken over het zadel van 1200. Voorzichtig duw ik ‘m uit zijn winterslaap, van de bok, op de grond. Een paar maanden met je kop naar de muur kijken in een stalling zal de gewrichten geen goed doen. Ik voel me schuldig en keer in de kleine ruimte de motor naar het licht. Stuur links, achteruit, stuur rechts, vooruit. En nog een keer. 1200 laat zich gemakkelijk van onder het afdak de kou inrijden. Een druk op de knop en hij begint te ontwaken. Net als de buren. Soepele klanken komen uit de borstkas als een mooi lentelied. De eerste rit gaat naar MotoPort Almere voor een 1000 km beurt. Vriend Bart ook mee. Is inmiddels 25 kilo kwijt en dus begint zijn pak te wapperen. Een nieuw pak moet er komen en - schijnbaar als je afvalt - gaat je hoofd krimpen, ook een nieuwe helm. Alle lampjes branden van 1200, hij stuurt mooi de bochten door en de wind slaat om mijn helm. Heerlijk. Een winkel vol met motoren met de geur van werkplaats en koffie is niet uit te leggen aan niet rijders. En als ik dan langs de schappen slenter in mijn motorbroek met t-shirt en vriend Bart zijn nieuwe helm over zijn magere kop zie trekken, komt er zelfs een gelukzalig gevoel over me. Winnetoe en Old Shatterhand. Dances With Wolves. “I’m driving all night, My hands wet on the Wheel” Sponge Bob.

Ook is het de plek waar je meningen van anderen vindt en waar je je eigen mening kunt achterlaten. Van motorrijders,

‘s Avonds zoef ik met verse olie en filters naar VV Maarssen. 10 jaar oud moet trainen en ik ben een van de trainers. Achter in mijn koffer zit een geleende helm. Voor hem. Hij weet het nog niet. Hij mag straks achterop terug naar huis. Na de training zet ik de helm op zijn bezwete hoofd. Hij lacht. Ik klap de steunen uit en laat hem achter mij plaats nemen. Handjes op mijn schouders. Handjes om mijn middel. Langzaam en met grote voorzichtigheid zet 1200 zich in beweging.

voor motorrijders!

10 jaar oud drukt zich tegen me aan. De rit duurt precies vier minuten. Bij elke bocht roept zoonlief hoewiiii. Plotseling zit ik bij mijn vader achterop de fiets. Ik voel zijn grote lijf de wind trotseren. Ik hoor zijn ademhaling. En voel de bochten. Hoewiiii. Als 10 jaar oud thuis afstapt , probeert hij het klipje te vinden van zijn helmband. Na wat gehannes lukt het ‘m. Grote ogen kijken me aan. “Papa weet je wat leuk is? Samen een tocht maken en dan ergens wat eten en dan misschien ergens slapen. Samen op de motor. Door heel Europa.“ Ik geef ‘m een kus. ”Beloofd!” Die avond blijft 1200 buiten staan, onder de boom. Uit het raam van mijn slaapkamer kijk ik even. Ik ben blij dat hij er weer is.

www.motorshopper.nl

© Bas Westerweel

Motorshopper is een initiatief van

2829


Voor het grootste assortiment ART goedgekeurde sloten. 4 1 1 8

* Werkelijke gewicht is afhankelijk van de maat helmschaal: 1.290 g ± 50 g (S, XS, XXS), 1.350 g ± 50 g (M, L), 1.400 g ± 50 g (XL, XXL) ** Vind uw dichtstbijzijnde officiële dealer op schuberth.com

A class

Granit Sledg 77 Het motorslot COMPACT. VEILIG. ROBUUST.

www.abus.com www.abus.com

Anz_Sledg_MotoDrive_NL.indd 1

of its own

30.03.11 14:29

LAAT JE ADRENALINE WEGVLOEIEN IN DE SPORTSWEAR VAN CRAFT!

passion recommends trekker

COOL • Super verkoelend effect die ervoor zorgt dat je lichaam koel blijft tijdens warme omstandigheden

Voor de ambitieuze sport rijder en de professionele racer. De beste aerodynamica, verkrijgbaar in drie compacte helmschaal maten en lichtgewicht met slechts 1.290 g*. Ervaar de perfecte synthese tussen stijl en performance. Nu verkrijgbaar bij uw officiële Schuberth dealer**. Ontdek meer op schuberth.com/sr1

THE ITALIAN SIGN OF MOTODESIGN

• Ergonomische pasvorm voor optimale bewegingsvrijheid

The new SR1.

• Anti-reuk behandeling

Cool Pro Cool staat voor een superieur verkoelend effect tijdens inspanningen onder warme omstandigheden. De functionele stof bestaat uit een constructie met zes kanalen die transpiratie van het lichaam wegduwt om het koel te houden. De driedimensionale, ergonomische pasvorm zorgt voor bewegingsvrijheid. De antigeur functie houdt je lichaam vrij van nare geuren. UV protectie: 50+.

www.craft.se | office@x-tend.net

| MONOKEY SYSTEM® | FINISHED IN ALUMINIUM | TECHNOPOLYMER BASE FIBERGLASS REINFORCED | Tel: 0413-389089 • www.splashdesign.com


mototEST

POWER PACK Suzuki GSR750

Ik haal nog een keer diep adem, klap mijn vizier dicht en schakel de eerste versnelling in. Dan begin ik aan een opwindende rit over een lange, kronkelende bergweg. Als ik na 20 km mijn vizier weer open klap, weet ik het zeker: deze Suzuki GSR750 is niet zomaar een streetfighter, maar een heuse power pack…

Natuurlijk had ik niet anders verwacht. Het credo van zijn voorganger, de GSR600, was immers: “When modern art meets technology”. Een filosofie die je terugziet in de nieuwe GSR750, die nog mooier, nog indrukwekkender en vooral nog sneller is. De GSR750 maakt bij stilstand al indruk door zijn agressieve looks, die worden gedefinieerd door de scherpe lijnen, de futuristische details en het spitse neusje. Ook de fraai afgewerkte, hoogwaardige rijwielcomponenten geven aan dat de GSR750 het serieuzere veegwerk niet uit de weg zal gaan. Dat wordt benadrukt door het sportieve, compacte dashboard, dat naast een duidelijk afleesbare, analoge toerenteller ook een functioneel display heeft, waarop behalve de snelheid, de tripstand en de tijd ook de brandstofvoorraad, de motortemperatuur en de ingeschakelde versnelling zijn af te lezen.

Meer koppel Wat het uiterlijk van GSR750 belooft, wordt waargemaakt door de krachtbron. Deze pittige, 750cc viercilindermotor is afgeleid van de supersportieve GSX-R750. Een hele vooruitgang ten opzichte van de 600cc-variant, want meer cc’s geven vanzelf al meer koppel. Maar dat vond Suzuki nog niet genoeg. Ook de tuning van de 750cc-krachtbron werd veranderd. De motor kreeg kleinere kleppen, nokkenassen met minder lift en kleinere inlaatkanalen. Ook werd het injectiesysteem aangepast, waardoor de GSR750 10% zuiniger is dan zijn voorganger. En dat terwijl de GSR750 door deze ingrepen ook een stuk soepeler is geworden. Je kunt bij stationair toerental al bijna vol gas wegrijden, terwijl hij er vanaf 2500 tpm echt lekker vandoor gaat. Je voelt het vermogen dan gestaag aanzwellen, tot de vierpitter boven 7.000 tpm werkelijk alle remmen los gooit. Je moet je dan flink schrap zetten, terwijl je razendsnel in de lekker kort schakelende zesbak opschakelt om de loeiende viercilinder uit de begrenzer te houden. Want ondanks het nieuwe tuning levert de GSR750 nog altijd 106 pk bij 10.000 tpm, 8 pk meer dan zijn voorganger!

Wendbaar en stabiel Een sterk punt van de GSR750 is dat hij niet alleen veel koppel heeft, maar dat de trekkracht ook perfect te doseren is. Dankzij het “SDTV”-injectiesysteem

met dubbele gaskleppen pakt de motor heel direct, maar zeer controleerbaar op. Dat maakt de GSR750 tot een fantastische motor om vlot mee over kronkelende bergwegen te jagen. Dat en het feit dat de GSR750 geweldig stuurt. De streetfighter laat zich zonder noemenswaardige aandrang in de krapste hairpins leggen en is in doorlopende bochten heel precies op de apex te mikken. Kom je daarbij onvolkomenheden in het asfalt tegen, dan is de koers nog gemakkelijk en probleemloos te wijzigen. En dat terwijl de machine helemaal niet nerveus aanvoelt. De stabiliteit van de GSR750 is uitstekend, ook boven de 200 km per uur. Dat dankt de motor aan het robuuste, stalen twin-spar frame en aan de uitgebalanceerde vering. Het frame is gebaseerd op dat van de GSR600, maar is verstevigd om het extra koppel te pareren. De vering bestaat uit een 41 mm Kayaba Upside-downvoorvork en een monoschokdemper van het zelfde merk. Deze veerelementen bieden een goede balans tussen wegligging en veercomfort. Zo stuiter je niet bij elk kiezeltje van de motor, maar heb je wel goed contact met het asfalt. Het remsysteem toont een gelijkwaardig compromis: de tweezuiger Tokico voorremklauwen zorgen voor een indrukwekkende, maar goed te controleren stopkracht, terwijl de achterrem eveneens een flinke remvertraging genereert.

Comfort troef Het is duidelijk dat Suzuki zich bij de ontwikkeling van de GSR750 niet louter op sportieve prestaties heeft gericht. Het rijcomfort is de fabrikant uit het Japanse Hamamatsu beslist niet vergeten! Dat uit zich in soepele vering en een ontspannen zithouding. Je zit iets voorover, maar niet extreem, terwijl de voetsteunen ook zo zijn geplaatst dat een ruime zitpositie ontstaat. De uitsparingen in de tank zijn daarbij van Europees formaat, zodat ook langere rijders een uitstekende zit vinden. Groot pluspunt is daarbij dat de koplampspoiler voor een onverwacht goede windgeleiding zorgt. Kruissnelheden tot 150 km/ uur zijn daardoor moeiteloos vol te houden. Dat maakt de GSR750 niet alleen geschikt voor een snelle dijkrit, maar ook voor trips naar verre oorden. De GSR750 biedt daarmee veel waar voor zijn geld, want deze naked bike staat nu voor de introductieprijs van € 8.999,- bij je Suzuki dealer met de zekerheid van 3 jaar garantie!

Suzuki onderstreept haar ongekend hoge kwaliteit en betrouwbaarheid nog eens extra door vanaf 2011 in plaats van 2 jaar maar liefst 3 jaar garantie te geven op alle nieuwe Suzuki motoren! De garantie is volledig overdraagbaar op iedere volgende eigenaar, waardoor de Suzuki motoren hun waarde nog beter zullen behouden en je nog meer zekerheid hebt.

3233


Jij bepaalt wat je betaalt je nieuwe motor al vanaf

,- p.m

,- p.m

Rekenvoorbeeld Flex Lease: Bedrag

Aantal maanden

Slottermijn

Maandlast

Effectieve rente op jaarbasis

Totaalprijs

 7.500,-

60

85%

 74,23

9,95%

 4453,89

De slimste route naar je motor

Via Sygma Finance. Vraag naar het prospectus of kijk op www.sygma-finance. nl. Dit betreft een niet doorlopend krediet. De effectieve rente op jaarbasis is een prijsaanduiding voor het krediet: hierin komen alle kosten van het krediet tot uiting. De totaalprijs van het krediet wordt berekend op basis van de maandlasten vermenigvuldigd met de looptijd. Toetsing en registratie via BKR te Tiel. Afrondingsverschillen voorbehouden.

www.motoportfinance.nl

We’ve got more in store


motoMuseum

Het is het begin van een gewone winkelstraat in het dorpje Best. Niets wijst erop dat hier een museum is, waar je enkele zeldzame pronkstukken van de Engelse motorhistorie kunt bezichtigen. Tot een klein bordje “Norton Museum� op de deur aangeeft dat ik toch aan het goede adres ben.

3637


motoMuseum

Eenmaal binnen schenkt Albert van de Heijden, de eigenaar van het museum, direct een kop koffie in. “Je bent hier in Brabant”, lacht Albert, “Dat hoort er hier gewoon bij!” Gezeten tussen de oude motoren en fietsen lurken we de koffie naar binnen, waarbij de 63-jarige verwarmingsmonteur vol enthousiasme over zijn hobby vertelt: “Ik kreeg mijn eerste motor toen ik negen jaar oud was. Toen ik mijn rijbewijs haalde, eind jaren vijftig, kocht ik natuurlijk ook meteen een echte, grote motor. Een Triumph Bonneville. En dat Engelse, dat beviel me wel. Het was overzichtelijke techniek en het kostte toen maar weinig.” Albert is dus helemaal niet “eenkennig” als het om motoren gaat. Hij kan ook andere merken waarderen: “Ik heb een paar Guzzi’s gehad. Rijdt heerlijk. Dat kon ik niet zeggen van de Harley Sportster. Heb ik ook gehad, maar ik vond het niks. Het stuurde voor geen meter… Maar er zijn meer leuke merken, je ziet hier ook niet alleen maar Nortons staan.”

TT Assen Inmiddels is de collectie van Albert behoorlijk uitgebreid en staan er een aantal zeer bijzondere motoren: “Ik heb een 750cc woestijnracer, dat is een Matchless competitieframe met het blok van een Norton Atlas. En er staat een zwarte Norton, die is van een man die hem wilde houden, hoewel hij er niet op reed. Hij vond het wel een goed idee om die een tijdje in mijn museum te zetten. Hij staat er al acht jaar… Een van mijn pronkstukken is een Seeley MK4, een echte fabrieksracer met een spaceframe en een korteslag blok. Daar zijn er maar twee van! Peter Willams heeft er mee geraced. Mijn absolute topmotor is de 350cc Norton Manx, waarmee de Australier Bob Brown in 1959 de TT van Assen heeft gewonnen. Ik heb er twee originele tanks bij, eentje voor gewone wedstrijden en een voor de GP’s, waarvoor je meer benzine moest meenemen.”

Verzamelen Het Norton verhaal begon toen Albert in militaire dienst zat. “Ik kluste ’s avonds bij om voor een nieuwe Norton te sparen. Toen ik het geld bij elkaar had heb ik hem in Den Bosch gekocht. Ik heb er veel mee gereden. En ik heb hem nog steeds.” Op een gegeven moment, in 1970, kocht Albert er een Norton eencilinder bij. Die moest worden opgeknapt: “Ik kocht een tweede voor de onderdelen, en toen nog een om de andere weer op te knappen”, vertelt Albert, die er als echte liefhebber blijkbaar toch niet zo goed tegen kan om een motor op te offeren. Als gevolg daarvan begon zijn verzameling te groeien. “Ik wilde ook een Norton Dominator hebben. Ik vond er een, maar ze vroegen er 3.000 gulden voor. Ze wilden hem echter ook wel ruilen voor een BSA en een Matchless. Die had ik net gekocht voor 550 gulden, dus dat was een goede ruil!” De Dominator werd voorzien van een zijspan, omdat Albert kinderen kreeg. Dat gebeurde ook met een Norton Atlas uit 1964. Die was voorzien van het beroemde “Fetherbed” frame, dat voor de racerij was ontworpen. En ook die staat er nog, net als vele andere motoren waarop Albert zelf ooit reed: “Je kreeg er niets voor terug als je ze inruilde, dus hield ik ze zelf. Op een gegeven moment wordt het een soort collectie en dan ga je verzamelen. Met veel motoren rijd ik nog, met sommige heb ik zelfs meer dan 100.000 gereden. Van een Mark 3 is net het blok kapot gegaan, de drijfstangen zijn vastgelopen op het bigend. Daar heb ik wel 14 dagen hartzeer van gehad, ik had er mijn hele motorleven mee gereden…”

Kings of Oxford Een van de motoren, waarmee Albert zelf heeft gereden, is de CCM trialmachine uit 1978. “Met die Clues Competion Machine reed ik eind jaren 70, begin 80 in het NK Trial. Ik was geen superster, ik vond het gewoon leuk, de spanning van die wedstrijden. Ik kon het redelijk, ik reed altijd wel bij de eerste tien. Maar ik was niet fanatiek genoeg om te trainen.” Zo heeft elke motor in Alberts museum wel een apart verhaal: “ik heb een Norton Commando, die maar 11 km heeft gelopen. Die was van een man die hem kocht vlak voor hij op vakantie naar Australië ging. Hij ontmoette er een vrouw en bleef er 13 jaar. Toen hij terug kwam, hoefde hij de motor niet meer. Een ander leuk verhaal is hoe ik aan de Norton ES2 van 1961 kwam. Ik was eind jaren 80 in Engeland voor de eerste “Battle of the Twins” races, toen mijn motor kapot ging. Ik mocht met een monteur mee naar “de zaak” om hem te lassen. Die zaak was de “Kings of Oxford”, van de vader van Mike Hailwood. Die hadden een Norton ES2 ingeruild. De motor stond er al tien jaar en ze wilden er 400 pond voor hebben, toen ongeveer 1500 gulden. Ik heb hem direct gekocht en een week later opgehaald. Hij had nog de originele lak, ik was de tweede eigenaar.

Een bijzonder afwijkend rijwiel is het Monowiel. “Het is een kermisattractie geweest, waarschijnlijk uit de jaren ‘30. Er zit in elk geval een Villiers blokje uit die tijd in. Ik heb hem gekregen van het Autotron. Een maat van me sleutelde daar, dus toen ze een deel van de collectie wegdeden, wilde ik hem wel hebben. Norton is immers deel geweest van NVT, waarin ook Villiers zat. Dat is leuk. Een aardig detail is dat Boet van Dulmen er nog mee heeft gereden bij de opening van het nieuwe Autotron, in Rosmalen”

Het Norton Museum is te vinden aan de Nieuwstraat 33-35 in Best. Het museum is elke eerste zaterdag van de maand open van 10.00 tot 16.00 uur, maar kan ook op afspraak worden bezichtigd, al of niet met rondleiding. De toegang bedraagt €4,-, inclusief koffie. Want zo hoort dat in Brabant... Meer info: www.nortonmuseum-best.nl

Museum De zeer interessante verzameling van Albert is voor iedereen te bekijken, want sinds 2002 vormt zijn Norton-verzameling een heus museum. “Ik liep al 20 jaar met het idee in mijn kop om een museum te beginnen. Tot ik het huis van mijn vader en van zijn tweelingbroer kon overnemen. Dat heb ik gerestaureerd en in een van de twee huizen heb ik het museum gevestigd. Er staan nu 30 complete motoren. In de jaren zeventig had ik er wel 100, maar ik heb de verzameling uitgedund en verfijnd. Ik heb lang gestreefd naar de volledige modellenlijn, maar dat is niet haalbaar meer. De prijzen zijn te hoog geworden. Heeft natuurlijk ook zijn voordelen, ik heb veel spullen voor goed geld verkocht. Daarmee kan ik de rest van de collectie beter restaureren. Er staan nog 20 motoren op restauratie te wachten, waaronder een BSA Goldstar. Ik ben er pas dit jaar achter gekomen dat mijn exemplaar heel zeldzaam is. Het motornummer begint met 3 en dat betekent dat het geen productiefiets is. Die begonnen met nummer 5. Nummer 3 was voorbehouden aan fabrieksracers en zesdaagsemachines. Waarschijnlijk was het dat laatste, want er zit een bak in met crosscodering en cross gearing. De Norton club is nu aan het uitzoeken wie ermee heeft gereden. Als het echt een zesdaagsemachine is, ga ik hem ook als zesdaagsemotor opbouwen… Weer helemaal origineel, want dat blijft het leukste!

3839 0000


De droom van elke sportieveling.

cha.fr

1 kg verliezen* zonder moeite?

THE D N E G E L HAS D E N R RETU CBR600F

Uw sportieve motor heeft last van logheid in de bochten? Geef hem dan de MICHELIN Power Pure-kuur! MICHELIN Power Pure, revolutionair voor verschillende redenen, integreert in de eerste plaats de 2CT Dual Compound technologie van de laatste generatie. In de bochten komt er meer zachter rubber in contact met de weg, wat zorgt voor meer grip. Maar, de belangrijkste nieuwe eigenschap is MICHELIN LTT technologie (Light Tyre Technology): MICHELIN Power Pure weegt 1 kg minder dan zijn concurrenten*! Deze winst verhoogt de wendbaarheid van uw machine, want deze kilo is gewonnen op de onafgeveerde onderdelen van de motor, de bekende onafgeveerde massa. Bijkomend bewijs van de prestatie van de MICHELIN Power Pure: al de gebruikte technologieĂŤn zijn gevalideerd op het circuit door het MICHELIN Power Research Team, het snelst rijdend laboratorium ter wereld.

CBR1000RR CBR600RR CBR250R

*Gemiddeld gewicht van een set 120/70 ZR 17 en 190/50 ZR 17MICHELIN Power Pure t.o.v het gemiddeld gewicht van volgende concurrenten (in alfabetische volgorde): Bridgestone BT-016, Dunlop Qualifier 2, Metzeler Sportec M3, Pirelli Diablo Rosso.

www.michelinpowerpure.com www.honda.nl


motocamping

Motorcamping ‘t Witveen

Kamperen

tussen de Friese meren Even ten noorden van Drachten, in het plaatsje Eastermar, vind je een minicamping die zich perfect leent als uitvalsbasis voor toertochten door Friesland en Groningen. Een camping, waar je als motorrijder meer dan welkom bent. Sterker nog, je mag er alleen met de motor

Het idee Kort geleden besloten Jan en Hinke een motorcamping te beginnen. “In het begin van de jaren ‘90 waren we al eens bij motorcamping ‘De Toerstop’ geweest. Dat was erg leuk, dat idee heeft ons eigenlijk nooit meer los gelaten. Het idee werd sterker toen we later op de Holterberg kampeerden met een groep van 30 motorrijders. Er was er niets te regelen. Nog geen ontbijt. Een beetje ondernemer zou denken, 30 ontbijtjes voor een tientje, da’s gauw verdiend in een uur tijd. En tevreden klanten komen terug! Maar hoewel ze er alles voor in huis hadden, wilden ze er niet aan. Dan denk je, die mensen begrijpen de motorrijders en hun eigen vak niet. Dat moet beter kunnen.” Zo rijpte langzaam het idee voor een eigen camping, helemaal toen ze een paar jaar geleden op een Veluwse minicamping stonden: “Dat was een camping vol mogelijkheden. Ze hadden een paar mooie veldjes en een grote schuur met een kelder. Maar ze deden er niets mee. Zondags, als er veel motorrijders rijden, waren ze dicht. Ik zag legio mogelijkheden om er een motorcamping van te maken. Maar deze camping had één nadeel: hij lag niet in Friesland.”

kamperen…

Vergunning

Als je nog nooit van camping ’t Witveen hebt gehoord is dat niet zo vreemd, want deze camping, die door Jan Nijboer en Hinke Wijbinga wordt gerund, opende haar poorten pas een jaar geleden. Jan en Hinke zijn echte motorliefhebbers. Hinke, nu 35 jaar oud, rijdt sinds twaalf jaar motor terwijl de 47-jarige Jan al 28 jaar in het zadel zit: “Ik ben al vanaf mijn jeugd gek op motoren, vooral één- en tweecilinders, die van die lekkere plof-

Het toeval wilde dat Jan en Hinke net op het punt stonden een nieuw huis te bouwen. “Hinke heeft een bouwkundig ingenieursbureau, dat niet meer in ons rijtjeshuis paste. We waren daarom van plan nieuw te bouwen. Uiteindelijk hebben we besloten om het anders aan te pakken. We hebben een woonboerderijtje gezocht waar zij vooruit kon en waar ik een motorcamping kon beginnen. In maart 2008 konden we erin. Daarna was het zaak om vergunningen te krijgen en faciliteiten aan te leggen. De vergunning was niet zo’n probleem, de ambtenaren hier vonden het zelfs een leuk idee. We staan te boek als minicamping met 25 plaatsen. Op zich heeft dat

geluiden maken”, vertelt de voormalige ijzerwarenverkoper. “Ik had vroeger een BSA B33, een 500cc eencilinder. Als je die hoort lopen krijg je echt een kick, je voelt de klappen gewoon.” Tegenwoordig rijden zowel Jan als Hinke met een Suzuki Intruder 1400, waarbij die van Jan een zijspan heeft. “Die gebruik ik om de twee jongens mee naar school te brengen. Dat vinden ze prachtig.”

zijn beperkingen. Ik mag bijvoorbeeld geen muziekavonden organiseren. In de toekomst wil ik de vergunning opwaarderen naar een gewone camping, dat geeft ook qua bouw meer mogelijkheden”. Voorlopig heeft Jan zijn handen echter nog vol aan het lopende project: “De kantine moet nog gebouwd worden. Nu gebruik ik daar een grote partytent voor. Dan moet er ook nog een sanitairblok bij, zodat ik een heren- en dameshok heb. Nu heb ik één blok met twee wc’s en twee warme douches. Maar dat moet allemaal groeien…”

Uitvalsbasis Sinds vorig jaar is de camping officeel geopend. Nu is het zaak om naamsbekendheid op te bouwen. Maar Jan ziet de toekomst rooskleurig in: “We zitten hier op een prachtige plek, vlak bij de Friese meren en midden tussen de Friese stadjes. Een prima uitvalsbasis voor toertochten. Op en rond de camping is veel groen en het is bosrijk. En we hebben natuurlijk een hele gezellige camping”, lacht Jan. Het is zeker de bedoeling dat het Witveen ook in de toekomst een echte motorcamping blijft: “Soms komen mensen met de motor op een aanhanger achter de auto of achter een camper. Dat kan, maar dan blijft de auto buiten de poort. Ik ben wel bezig met een speciale plek voor de campers. Verder zijn vierwielers taboe. Fietsers en wandelaars zijn wel zeer welkom, mits ze zich thuis voelen tussen het motorvolk”, grijnst Jan, die op een geslaagde start mag rekenen: We staan nu al bekend om de gezelligheid en de ongedwongen sfeer. Vaak zitten we om het kampvuur en houden we BBQ’s. We hanteren goede prijzen. Een biertje kost één euro. Het moet leuk blijven, het leven is duur genoeg. We hebben de eerste aanmeldingen van mensen die er vorig jaar waren al weer binnen. Dat zegt genoeg…” Meer info vind je op: www.motorcampingwitveen.nl

4243


MOTO

babes MOTOBABE VERKIEZING 2011 Word jij de MotoBabe van het Jaar? In dit tweede nummer van 2011 presenteert MotoDrive een nieuwe selectie van 3 kandidates die door de professionele vakjury zijn geselecteerd en beoordeeld op styling, originaliteit en uitstraling. Salvador Pozo, een internationale modefotograaf , heeft deze keer de shoot voor zijn rekening genomen bij MotoPort Rotterdam. In december zullen de 12 door de jury geselecteerde Motobabes op www.motodrive.tv te zien zijn en krijgen jullie als lezer de gelegenheid om per e-mail op je favoriet te stemmen. De winnares krijgt een coverfoto op de eerste uitgave van MotoDrive in 2012 en krijgt bovendien een complete nieuw uit te kiezen motoroutfit.

rechtsboven

rechtsonder

volgende 2 pagina’s

marianne Bode (33)

priscilla Schouten (25)

Christina amsterdam (23)

Ik word Dé Motobabe 2011 omdat... Ik al van kleins af aan verslaafd ben aan motoren, vroeger altijd achterop bij een vriend en later lekker zelf eropuit. Heerlijk toeren of een keer flink het gas open op de snelweg is fantastisch! Je ziet dat steeds meer vrouwen motor gaan rijden. Ook onder de jongere meiden wint het aan populariteit. Van mij mogen er nog veel meer vrouwen op de motor stappen... zolang ik dit jaar maar MotoBabe 2011 word!

Ik word Dé Motobabe 2011 omdat... Een echte motorbabe kent de motor niet alleen van een plaatje, maar weet ook hoe de motor in elkaar zit. Bij de garage waar ik werk, krijg ik dan ook geregeld complimentjes over mijn vrouwelijke vertoning en kunde wat motoren betreft! Precies weten wat je doet op een motor, en daar je kick uit halen, dat is mijn streven. Ik ben motor in hart, hoofd en nieren! Stem daarom op mij als Motobabe van het jaar!

Ik word Dé Motobabe 2011 omdat... Ik het geweldig vind dat ik de kans krijg om te laten zien dat je als vrouw heel stoer, maar ook heel mooi kan zijn op de motor. Hopelijk steek ik op deze manier nog meer vrouwen aan om te gaan motorrijden! Zelf ben ik door mijn vriend aangestoken met het motorvirus en het is echt het ultieme gevoel van vrijheid. Mocht ik nu ook nog MotoBabe van het jaar worden, dan krijg je mij niet gelukkiger!


Drive

Babe


Must

Haves

Wij zochten de coolste gadgets voor je uit!

MultiDevice SCALA RIDER Q-2 PRO. Communiceer draadloos van motor naar motor tot op 500 meter afstand. Je installeert de intercom eenvoudig en snel op vrijwel ieder merk en type helm. Dankzij de Multi-Device connection koppel je je navigatie, MP3 speler, GSM en radio allemaal aan elkaar. Teamset € 364,95. Eén set (afgebeeld) € 209,95

Comfort

Summer

Protect

Waterproof

DANE STRAnDBY, Ideaal zomerpak. Als je de komende zomer gaat touren is de DANE Strandby combinatie perfect geschikt.

ALPINE PLUG&GO EARPLUGS. Regelmatig rijden in windruis kan na een tijdje leiden tot gehoorschade, vermoeidheid en concentratieverlies. Gebruik daarom de gehoorbescherming van Alpine. Alpine gehoorscherming is uitgevoerd met speciale windruisfilters. Dit dempt windruis, het voorkomt gehoorbeschadiging en je bent minder snel moe. Bovendien hoort je alles rondom beter zoals motorgeluid, verkeer, duopassagier, portable telefoon en intercom. Alpine verhoogt de veiligheid.

Kushitani waterdichte tas. Waterdichte tas met royale opening en ideaal ontluchtingsventiel om de tas bij het sluiten nog compacter te kunnen vervoeren. Stabiel achter op de motor te bevestigen met 2 bevestingspunten in de onderplaat en meegeleverde riemen.

De buitenlaag is luchtdoorlatend en heerlijk koel. Mocht je het toch fris vinden tijdens een koele zomeravond, dan zorgen de optioneel verkrijgbare waterdichte binnenjas en binnenbroek ervoor dat je warm en droog thuis komt. Adviesprijs jack € 169,Adviesprijs broek € 139,-

NU met extra

VOORDEEL (zie p. 89)

For winners DANE FALSTER RUGZAK. Unieke rugzak die uitermate geschikt is voor woon-werk verkeer. De FALSTER is voorzien van een apart laptopvak en heeft een geïntegreerde regenhoes, waarmee de inhoud bij slecht weer tegen de elementen wordt beschermd. Los de prijspuzzle in dit magazine op en maak kans op deze rugzak! Adviesprijs € 79,-.

5 paar earplugs met hygiënische travelbox. € 6,95.

Adviesprijs € 99.-.

Tourist

NU met extra

VOORDEEL (zie p. 89)

Difi tanktas TOURIST small. Zeer praktische, universele tanktas, speciaal voor kunststoffen tanks. Twee riemen worden eenvoudig onder het zadel en aan het balhoofd bevestigd. Met een snelsluiting wordt de tas tussen deze riemen gespannen. Inclusief draagriem & regenhoes. Volume 13 liter. NU met extra Adviesprijs € 59,95. VOORDEEL (zie p. 89)

Hawk

Complete!

Stuck

Airhawk comfort seating system. Geen stijfheid meer dankzij het comfortabele AIRHAWK™-zitsysteem. Verhoogd zitcomfort dankzij luchtcellen. De meest flexibele, verstelbare motorzadelbekleding op de markt. Zorgt voor beter zitcomfort, minder trillingen, beter schokbestendigheid, is wasbaar en geschikt voor de meeste motoren, bestuurders en bijrijders.

Dane handschoenen. Koop nu een DANE jas & broek en je krijgt de bijpassende DANE handschoenen er voor € 1,- bij! Nog een reden om het voorjaar met een nieuw outfit te starten! Laat je verrassen door de veelzijdigheid van DANE en join the club.

Difi bagagenet. Elke tas laat zich gemakkelijk vastbinden met dit bagagenet, terwijl ook losse items zich veilig onder het net laten wegstoppen. Een echte aanrader voor het touren in de zomer.

Adviesprijs € 109,95

Difi handschoen spark. Deze rundleren handschoen geeft in combinatie met Kevlar stretch een perfecte pasvorm en goede bescherming. De sterk voorgevormde pasvorm biedt een super comfort. Wees er snel bij en pak die korting! Adviesprijs € 59,95.

Al deze musthaves zijn verkrijgbaar bij MotoPort!

Adviesprijs € 7,35.

Adviesprijs € 129,-

Chaos

Top

Bayard SP-61 Chaos. Exclusieve eenmalige partij in kleur grijs/ wit/zwart! Onze collectieve inkoop is jouw voordeel! Volwaardige, complete motorfietshelm. Voorzien van opklapbare zonnebril, handige snelsluiting en Pinlock prepared.

MASARU GORE-TEX® Pro Shell jack. De absolute topper op het gebied van textieljassen. Voorzien van het Pro Shell 3-lagenlaminaat voor extreem goede ademende eigenschappen. En natuurlijk uitgerust met alle denkbare opties, zoals stormcuff.

Adviesprijs € 169,-.

NU met extra

NU met extra

(zie p. 89)

(zie p. 89)

VOORDEEL

VOORDEEL

Adviesprijs € 599,-

NU met extra

VOORDEEL (zie p. 89)

4849


motoTECH

CLEARVIEW De nieuwste ontwikkelingen in lichtsystemen

Gewone motorlampen schijnen rechtuit, ook als de weg een bocht maakt. Dat is niet handig, want als motorrijder moet je zien waar je naartoe gaat. BMW lost dat nu op met actieve bochtverlichting. Maar dat is niet de enige ontwikkeling die ons te wachten staat.

Auto- en motorlampen zijn in de loop der jaren sterk verbeterd, met name dankzij de uitvinding van de halogeenlamp en het idee om het licht met lenzen of multireflectoren te richten. De laatste verbetering is de xenon lamp. Xenon-lampen werken met een gasontlading, net als een TL-buis. Door een startspanning van 28.000 Volt ontstaat een plasmaboog door het xenongas tussen twee elektroden. Die boog wordt vervolgens in stand gehouden door een brandspanning van 85 Volt. Xenon lampen geven fel en helder licht, dat je veel beter ziet. Het licht is zelfs zo fel, dat er bij de fabriek afgemonteerde systemen een automatische hoogteregeling nodig is om verblinding van tegenliggers te voorkomen. Maar ook dan hebben deze lampen nog steeds het nadeel dat ze recht vooruit schijnen. Tenminste, bij auto’s. Want omdat je een motorfiets in een bocht “plat” legt en de (dim-)lichtbundel normaal schuin naar beneden schijnt, verdraait de lichtbundel in een bocht naar rechts naar de linkerkant en omgekeerd. Precies daar waar je niet heen wilt, terwijl de richting waar je heen wilt nog minder licht krijgt dan wanneer je rechtuit rijdt. Dat is lastig, want het menselijk oog focust bij voorkeur op het helderste punt in het beeld. Bovendien is het sowieso lastig om een donker wegdeel te zien, als dat contrasteert met een fel verlichte berm.

Actief en passief Bij duurdere auto’s worden lichtsystemen toegepast, die de lichtbundel wel in de goede richting mikken. Er bestaan twee systemen van deze “actieve bochtverlichting”: een passief of vast systeem en een actief of meesturend systeem. Het passieve systeem is eigenlijk heel eenvoudig: er zijn extra lampen die niet rechtuit, maar schuin opzij zijn gericht. De linker- of rechter lamp gaat aan als de richtingaanwijzers worden bediend of als het stuur wordt gedraaid. Dit systeem werkt alleen bij lage snelheden, zodat deze lampen niet aan gaan wanneer je op de snelweg van baan wisselt. Bij actieve systemen wordt de lichtunit van het dim- en/of grootlicht door een elektromotor in de juiste richting verdraaid zodra het voertuig een bocht maakt. Bij auto’s wordt die elektromotor aangestuurd door een ECU, die de informatie gebruikt van de stuurhoek- en snelheidssensoren van de auto. De verdraaiïng van de lampen is snelheidsafhankelijk, zodat de lampen juist bij hogere snelheden de koers van de auto verlichten. Dit systeem werkt dan ook zowel bij dim- als bij grootlicht, terwijl het ook de hoogte van de lichtbundel kan variëren als er geen tegenligger is. Een conventionele koplamp beschijnt de weg tot 30 meter voor het voertuig, bij adaptieve bochtverlichting kan dat oplopen tot 55 meter. Het zicht op de weg is bij adaptieve bochtverlichting tot 90% beter.

Motorfietsen Bij een motorfiets is het moeilijker om actieve bochtverlichting te ontwikkelen. Je moet daarvoor immers de hellingshoek van de motor meten en dat is niet eenvoudig. BMW is hier inmiddels in geslaagd, want op de onlangs geïntroduceerde K1600 is actieve bochtverlichting leverbaar. Hierbij schijnt een centrale xenonlamp recht omhoog, waarna het licht via een spiegel op het wegdek wordt gericht. De lamp kan kantelen, waarmee de hoogte van de lichtbundel wordt aangepast. Hiervoor gebruikt de besturings-ECU de gegevens van hoogtesensoren op de voor- en de achterwielophanging. Voor het richten van de lichtbundel zorgt de spiegel, die van links naar rechts en vice versa kan draaien. Hoe ver die draait wordt bepaald op basis van de gegevens van een speciale hellingshoeksensor. Een andere ontwikkeling die je steeds vaker op motoren ziet is verlichting met “Light Emitting Diodes”. Een diode is een elektronisch weerstandje, waar maar in één richting stroom doorheen kan lopen. Bij sommige diodes komt daarbij licht vrij, vandaar de naam. De voordelen van LED’s boven gewone lampen zijn dat ze iets sneller reageren, dat ze degelijker zijn door het ontbreken van de zwakke gloeidraad en dat ze relatief veel licht produceren bij een laag stroomverbruik. Daardoor kun je met meerdere LED’s een lamp maken die minder stroom verbruikt en die toch evenveel licht geeft. Dat is gunstig voor het brandstofverbruik, bovendien blijven deze lampen ook zichtbaar als een van de LED’s het begeeft. Een leuke bijkomstigheid is dat vormgevers dankzij LED-lichten een extra designmogelijkheid krijgen. Zo wordt de koplamp van de Ducati Diavel bijvoorbeeld in twee helften gescheiden door een vlakke rij diodes, die als stadslicht fungeren.

Toekomst In de toekomst zal er een combinatie van statische en dynamische bochtverlichting worden toegepast om voor elke verkeerssituatie een ideale lichtbundel te creëren. Daarbij zal veel gebruikt worden gemaakt van sensoren. Zo heeft BMW in haar auto’s bijvoorbeeld een High Beam Assist, waarbij een camerasensor activiteit op de weg signaleert. Het systeem herkent koplampen, achterlichten en wegverlichting. Die informatie wordt gebruikt om het grootlicht te bedienen. Het licht gaat aan als er geen andere auto’s zijn en de weg donker is. De ontwikkeling van LED-koplampen zal daarop aansluiten. Zowel Valeo als Hella hebben systemen ontwikkeld waarbij de koplamp bestaat uit een matrix van LED-lampen, die altijd groot licht geven. De lampjes die tegenliggers zouden verblinden worden daarbij uitgeschakeld. Een struikelblok bij de invoering van deze systemen is dat de wettelijke uitrustingseisen van auto’s en motoren erop moeten worden aangepast, voor het gebruik ervan is toegestaan.

5051


VOOR WIE ELKE

€URO TELT! KAWASAKI €CONOMIC VERSYS ABS

Z750 €CONOMIC

€ 7.398,13

(NU MET ELEKTRISCHE STARTER...

)

Aanbieding geldig voor Z750 2011

Aanbieding geldig voor ER-6n ABS 2010

€CONOMIC

Aanbieding geldig voor Versys ABS 2010

ER-6n ABS €CONOMIC

€ 7.998,06

(NU MET GRATIS UITSTRALING...

)

€ 8.598,18

(NU MET EXTRA MOOI UITZICHT...

)

NO BLABLA, JUST RIDE! Voor alle informatie en dealers: www.kawasaki.nl Rij altijd verantwoordelijk. Rij altijd binnen de limieten van jezelf en de motor. Draag altijd een goedgekeurde helm en beschermende kleding.


motoSPorts

Modderrrr... Deze keer in MotoSports: “Enduro rijden. In gevecht met jezelf.”

Steeds meer motorrijders ontdekken de lol van het offroad rijden. Het beheersen van je motor onder moeilijke condities, heuveltjes rijden en driften over akkers is voor velen een prachtige uitdaging. Maar het kan nog leuker, wanneer je het offroad rijden met een wedstrijdelement combineert in een heuse enduro. Er is een belangrijk verschil tussen enduro- of offroad rijden en motorcross. Crossen doe je op een kort, afgesloten circuit, waarop je tientallen ronden achter elkaar rijdt. Omdat je elke bocht en elke bult in elke ronde opnieuw tegenkomt, leer je ze kennen en kun je er steeds harder overheen. Bij motorcross start je met alle deelnemers tegelijk en vecht je man tegen man om de overwinning, waarbij het de kunst is om andere lijnen te zoeken en de ander in te halen. Enduro rijden is een heel ander verhaal. Hierbij start je hoogstens met vier man tegelijk, bij de meeste proeven om de beurt. Je rijdt dus tegen jezelf. De tijd die je over een proef doet, bepaalt het klassement. Bovendien rijd je bij enduro’s veel grotere afstanden. Vaak zijn rondes wel 40 tot 70 km lang. Ze bestaan uit verbindingsroutes en snelheidsproeven. De verbindingsroutes zijn bepijld, zodat je gemakkelijk de weg vindt naar de volgende klassementsproef. Op die proeven draait het om de snelste tijd. Via een transponder wordt jouw begin- en eindtijd op de proef gemeten. Elke seconde die je onderweg bent, levert een punt op. Degene die aan het eind van de dag de minste punten heeft, is winnaar. De tijd wordt overigens niet alleen op de klassementsproeven gemeten, ook op de verbindingsroutes word je geklokt, maar dan om te voorkomen dat je daar te hard rijdt. Een belangrijk aspect van een enduro is dat je zelf de strijd met je motor en de elementen aangaat. Bij tankstops mogen helpers voor je tanken, maar verder mag je alleen zelf aan je motor sleutelen. Voor het tanken en het sleutelen is een milieumat verplicht om eventueel lekkende vloeistoffen op te vangen.

Enduromotor Voor enduro worden speciale offroadmotoren gebruikt. Dat zijn hele lichte eencilindermotoren met lange veerwegen, waarmee je gemakkelijk over hobbels rijdt. Ze hebben een hele smalle bouw, zodat je er gemakkelijk op

kunt staan voor een betere balans. Uiteraard zitten er noppenbanden onder, zodat je meer grip hebt op losse ondergrond. Belangrijk is dat deze banden goedgekeurd moeten zijn voor de openbare weg. Bij enduro’s loopt het parcours namelijk ook over open bospaden, onverharde landwegen en verharde verbindingswegen. Je rijdt dus in principe gewoon over de openbare weg, vandaar dat je motor ook “straatlegaal” moet zijn, dus met spiegels, verlichting en een kenteken. Het geluidsniveau van de uitlaat mag niet meer dan 94 dB(A) bedragen. Bovendien moet je over een WA-motorverzekering beschikken. Daarbij is het belangrijk om te weten dat sommige verzekeringen deelname aan offroad- of enduroritten uitsluiten of daarvoor een aparte enduroclausule aanbieden.

In de enduro rijden verschillende wedstrijdklassen: INTERS: Klasse E1: Tweetaktmotoren tot 125 cc & viertaktmotoren tot 250 cc Klasse E2: Tweetaktmotoren van 175cc tot 250cc & viertaktmotoren van 290cc tot 450cc Klasse E3: Tweetaktmotoren vanaf 290cc tot 500cc & viertaktmotoren vanaf 475cc tot 650cc Klasse EV40: Alle soloklassen, 40 jaar en ouder

Voor deelname aan deze sport heb je ook speciale kleding nodig. Endurorijders dragen doorgaans een motorcrossbroek en een motorcrossshirt of een offroad jack. Belangrijk is in elk geval dat de kleding goed ventileert, anders krijg je het al gauw te warm. Meestal dragen offroad-rijders losse protectoren of harnassen onder kun kleding, sommigen gebruiken gewoon een jas met geïntegreerde protectoren. Een neckbrace is niet verplicht, maar je ziet ze wel steeds meer. Wel verplicht is een helm. Die moet niet alleen ECE 22-05 zijn goedgekeurd, hij moet ook op lijst van KNMV-goedgekeurde helmen voorkomen.

NATIONALEN:

Licenties

Klasse N3: Tweetaktmotoren van 290cc tot 500cc & viertaktmotoren van 475cc tot 650cc

Voor deelname aan een enduro ben je aan de organiserende club een inschrijfgeld van € 35,- verschuldigd. Die club organiseert de wedstrijd doorgaans onder auspicien van de KNMV of de MON. In die gevallen moet je dus – behalve het lidmaatschap van die organisatie – ook een endurolicentie daarvan hebben. Je kunt een jaarlicentie of een daglicentie aanschaffen, daarnaast kun je met een gewone offroadlicentie ook eenmaal per jaar deelnemen aan een endurowedstrijd. Jaarlicenties zijn beschikbaar in diverse klassen: Nationaal (€ 185,-), Nationaal met deelname aan Europese wedstrijden van de UEM wedstrijdkalender (€ 257,-) en “Inter”, wanneer je ook aan internationale wedstrijden van de FIM-kalender wilt meedoen (€ 283,-). Een eendagslicentie kost € 18,- Voor een jaarlicentie is een medische keuring verplicht. Voor je daadwerkelijk naar een endurowedstrijd afreist, is het verstandig om op www.enduro.nl of www.knmv.nl te kijken of de wedstrijd inderdaad doorgaat.

Klasse N1: Tweetaktmotoren tot 125cc & viertaktmotoren tot 250cc Klasse N2: Tweetaktmotoren van 175cc tot 250 cc & viertaktmotoren van 290cc tot 450cc

Klasse NV40: Alle soloklassen, 40 jaar en ouder Klasse NV 50: Alle soloklassen, 50 jaar en ouder Daglicenties: Alle soloklassen

5455


U N I E K

I N

R-PHA10

N E D E R L A N D

ONTWIKKELD IN DE WINDTUNNEL...

De ultieme verzorging voor uw motor U kent ze misschien al van tijdens uw (tour)tochten in Frankrijk of Italië. MOTO Points zijn de speciale Total-benzinepompen voor motoren. Ook bij TOTAL in Nederland kunt u nu kennis maken met deze extra services voor motorrijders. Een primeur voor Noord-Europa. Een MOTO Point is voor u als motorrijder gemakkelijker in het gebruik door de aangepaste pomp en de handige helmhouder. U tankt er Total Excellium, de brandstof die zuiniger is in het gebruik en beter voor uw motor. Ieder MOTO Point is uitgerust met een MOTO Wash waar, naast zachte borstels, lagedrukreiniging, schuimglans en luchtdroging,

GEPERFECTIONEERD DOOR

BEN SPIES

ook specifiek ontwikkelde wasmiddelen voor het reinigen van motoren aanwezig zijn.

Kortom, MOTO Point geeft uw motor de ultieme verzorging!

TOTAL official partner KNMV

Kortom, MOTO POINT geeft uw motor de ultieme verzorging!

Kijk voor een actueel overzicht van alle TOTAL MOTO Point locaties

High Tech Premium Integrated Matrix buitenschaal • Tear-off vizier • Maximale ventilatie mogelijkheden • Uitneembare + wasbare Silvercool/Ginko voering • Lage luchtweerstand • Pinlock + donker vizier standaard erbij geleverd

in Nederland op www.total.nl

TOTAL kies je niet toevallig

De R-PHA10 is verkrijgbaar in verschillende kleuren/designs. VANAF € 359,95

Contact: Splash Design bv. Tel: +31 (0)413 389 089


motorubber Nieuw: bt-023 Nu ook voor zware allroads! Dikke allroad motoren als de BMW GS, Suzuki V-Strom en Honda Varadero zijn enorm populair. Het goede nieuws is dat nu ook dit type motoren kan gaan profiteren van de voordelen die de BT-023 biedt! Vanaf eind juli is de BT-023 namelijk ook leverbaar in de in deze categorie gangbare maat 110/80ZR19. De achterband in de maat 150/70ZR17 is al leverbaar. ook de ‘’DNA nano-technologie’’ ontwikkeld die onder meer in de BT-023 tour/sport band terug te vinden is. Verwerkt in de compound van de band, levert deze super kleine deeltjes techniek duidelijk voelbaar meer grip op een nat wegdek op, doordat de werking van de silica significant wordt versterkt. Ook zorgt het ervoor dat de eigenschappen van de compound zelfs bij sterk wisselende temperaturen gelijk blijven en de rubberdeeltjes beter aan elkaar hechten. Goed voor de levensduur natuurlijk. Allemaal staaltjes van zeer hoogwaardige bandentechnologie waarvan je van buiten niets kunt zien, maar die je ervaart bij iedere meter die je rijdt!

Mooi, het regent vandaag!

BridgeStone Bt-023: SWinging in the rain!

Wat is dat toch, dat idee onder motorrijders dat regenrijden altijd iets griezeligs heeft? Hoogstwaarschijnlijk een diep geworteld wantrouwen, ingegeven door de vaak bedenkelijke nat weer eigenschappen van banden uit het grijze verleden. Al generaties lang doorgegeven en daarom nog altijd springlevend. Maar tegelijkertijd vol-le-dig achterhaald. De Bridgestone BT-023 is het beste bewijs dat ook op een natte weg volop grip en daarmee vertrouwen zonder meer mogelijk zijn. Vertrouwen in je banden. Dat is wat telt bij het rijden in de regen. Want juist dat ene stapje opzij waardoor je knieën slap en je hart koud wordt, is killing voor je zelfvertrouwen. Het gevoel dat je geen grip hebt is, laten we het zo zeggen, niet zo prettig. Het zijn deze factoren geweest die in het verleden maar gewoon geaccepteerd werden. Het hoorde nu eenmaal bij de uitdagingen van het motorrijden, net als klamme

vetpakken, afglijdende motorbrillen en een nat kruis. Old school, voltooid verleden tijd. Net zoals er geen slecht motorweer bestaat (alleen slechte motorkleding), bestaat er ook niet zoals slechte grip (alleen slechte banden) in de regen. Nu weten ze bij deze bandengigant alles, maar dan ook echt alles over rijden in de regen. Niet voor niets zetten MotoGP rijders op Bridgestone in de regen onwaarschijnlijk snelle

rondetijden neer en worden onmogelijke hellingshoeken heel normaal gevonden! Het probleem Van oudsher worstelen bandenfabrikanten met de vraag hoe ze de prestaties op een natte weg van hun producten konden verbeteren. In de jaren tachtig werd een opvallende uitvinding gepresenteerd: een bekende fabrikant had het loopvlak

van de band bezaaid met kleine putjes. Die zouden in de regen een soort zuigende werking ontwikkelen, maar in de praktijk merkte eigenlijk niemand daar ook maar iets van. Een al decennia bekende, maar ook omstreden methode is ‘’siping’’. De Amerikaan John Sipe (vandaar de naam) ontdekte al in 1923 dat wanneer hij de zolen van zijn rubberlaarzen insneed, hij meer grip

had bij zijn werk in het abattoir. Bij siping worden de blokken van het profiel diep ingesneden, waardoor lamellen ontstaan. Voor siping worden talloze voordelen geclaimd en inderdaad hebben de insnijdingen invloed op de waterafvoer van de band. Maar tegelijkertijd worden de profielblokken beweeglijker en dat zorgt voor instabiliteit, de banden kunnen gaan ‘’zwemmen’’ over de weg. Siping wordt wel als effectief gezien voor gebruik bij winterbanden voor auto’s en trucks. Goed, wat werkt dan wel? Silica. Banden bestaan namelijk uit veel meer dan alleen rubber. Om ban-

den voldoende stevigheid te geven werd gewoonlijk 30 tot 40% “carbon black” (roet) toegevoegd. Het nadeel hiervan is weer dat het de rolweerstand verhoogt. Silica (glasbolletjes op nanoschaal) heeft zich bewezen als een veel beter alternatief, met als groot voordeel voor de motorrijder dat silica de eigenschappen op een nat wegdek enorm verbeterd. Maar silica alleen is niet voldoende. NaNo tecHNologie Bridgestone gaat dan ook veel verder. Het merk gebruikt niet alleen een bijzonder hoog aandeel silica in haar motorbanden, maar heeft

er op uit! Kijk, natuurlijk rijdt iedereen het liefst onder een stralend blauwe hemel met zo’n lekker luw windje erbij. Maar zeker in Nederland bestaat daar geen enkele garantie voor. Betekent dat dan dat je met een bui in het vooruitzicht maar binnen moet blijven zitten? Onzin natuurlijk, met goede kleding en goede banden is motorrijden altijd machtig mooi. Ervaren motorrijders weten dat het geheim van soepel en ontspannen rijden op een natte weg helemaal zit in het vertrouwen dat je in je banden hebt. Je moet gewoon weten en voelen dat je banden de grip bieden die jij nodig hebt. Op onze testmotoren voorzien van een set Bridgestone BT-023 banden ervaren we eens te meer dat dit rubber je ook in de regen opmerkelijk veel vertouwen geeft. Dat alle snelle reclameteksten toch meer zijn dan alleen maar wat loze kreten. Zeker wanneer die lange doordraaiende oprit toch nét iets meer blijkt te

knijpen dan je verwacht had. Dan blijft er op het natte, glimmende asfalt maar één ding over: gewoon platter en dieper gaan. Juist op dat soort momenten hebben we leren vertrouwen op dit Japanse kwaliteitsrubber, dat ook dan onverstoorbaar, strak en rustig de uitgezette lijn blijft volgen. oNze meNiNg De BT-023 weet zijn reputatie van voortreffelijke droog weer band ook op een (klets-) natte weg moeiteloos hoog te houden. Ook een lange levensduur, hoog comfort en een pittig stuurkarakter zijn factoren die we ruimschoots in deze banden aantreffen. Allemaal punten die zwaar meetellen voor rijders van machines als de FJR300, R1200RT, VFR of FZ1. Naar onze bescheiden mening heeft de BT-023 zich dan ook inmiddels in de harde praktijk ruimschoots bewezen en is op dit moment de maat der dingen in de zwaar bevochten klasse van premium tour/sport banden.

5859


motoadventure

Offroad rijden is een prachtige hobby. Het vergt behendigheid, kracht en biedt daardoor een behoorlijk sportieve uitdaging, waarbij je ook nog eens lekker van de natuur geniet. En in Brabant zijn er nog mogelijkheden zat om eens lekker offroad te gaan…

de Enclaverit Brabantse dagen zijn lang…

Sinds enkele jaren ben ik verslingerd aan het offroad rijden. Het is bijzonder gaaf om een bocht in te duiken, het gas erop te zetten en het achterwiel te laten uitbreken. Balancerend op die slipgrens zet je de achterkant om en brul je er weer vandoor. Zelfs de rechte stukken voelen ondanks de relatief lage snelheid van 60 tot 80 km/p/u al behoorlijk spectaculair. Zeker als je door mul zand moet ploegen, waarin de motor gaat “zoeken”. Als je dat bedwingt, waan je jezelf een echte Marc Coma! Een andere uitdaging vormen de kruipdoor-sluipdoor weggetjes, waarop je spelend met het gas en de koppeling de juiste balans en snelheid zoekt om heuveltjes, boomwortels en modderpoelen te bedwingen. Motorsport op zijn best!

Uitdaging

Off Road Trips

Het parcours bestaat veelal uit boerenpaden, af en toe bestaan ze uit rul zand, soms uit gravel, soms zijn er sporen en soms rijden we ineens over kronkelpaadjes door het bos. Het is een leuke afwisseling en het is goed te doen, al is 170 km op een dag voor een beginner een behoorlijke uitdaging. Onze onervarenheid breekt ons op als we een tankstop uit het roadbook overslaan. We hebben immers 20 km ervoor al getankt? Die 20 km komen we dus te kort om de volgende tankstop te halen. We hevelen wat benzine van de ene in de andere motor over (zie foto linksboven, red.) en vinden via de Garmin uiteindelijk een ander tankstation. Maar het heeft wel veel tijd gekost…

Wanneer je offroad gaat rijden, is het sprokkelen om nog onverharde weggetjes en paden in je omgeving te vinden. En natuurlijk is het veel leuker om echt flinke stukken offroad achter elkaar te doen. Daarvoor worden elk jaar door motorclubs offroadritten georganiseerd, meestal in het late najaar en het vroege voorjaar. Maar er zijn meer mogelijkheden, bijvoorbeeld via www.offroadtrips.nl, de site van noppenliefhebber Ad Ketelaars. Hij organiseert het hele jaar door offroadritten, zowel in Nederland als in het buitenland. De insteek van deze ritten is dat Ad een aantal legale routes over onverharde wegen en bospaden heeft samengesteld, die je op een aantal dagen per jaar kunt rijden. Er zijn routes die je zelf op afspraak op elk gewenst moment kunt rijden. Zo kun je bijvoorbeeld een driedaagse offroad tour in Frankrijk rijden, waarbij je voor de roadboeken € 60,- betaalt. Die ritten worden vanuit een eenvoudig hotelletje gereden, de kosten voor de reis en de overnachtingen komen er dus nog bij. Maar dat is voor later, want eerst doen ik en een vriend mee met de Enclaverit, die vanuit een camping bij het dorpje Esbeek wordt gehouden.

Roadbook Het is vroeg in de ochtend als we ons inschrijven en het roadbook in ontvangst nemen. Dat roadbook bestaat uit een serie plaatjes, waarop de diverse routepunten staan getekend: de weg waar je op rijdt heeft een bolletje, de weg waar je naar toe moet heeft een pijltje. Dikke strepen zijn asfaltwegen, dunne strepen onverhard. Onder het plaatje staat de afstand tussen twee routepunten en de totale tripafstand. Eventuele belangrijke herkenningspunten staan getekend of erbij geschreven. Lijkt eenvoudig, maar dat blijkt in de praktijk nog anders! Het roadbook bestaat uit A4-tjes, die je moet doorknippen en samenplakken tot een lange strook, die je op je roadbookhouder kunt rollen.

Even voor 10 uur brullen we de Brabantse en Belgische paden op. Het weer is fantastisch, de omstandigheden ideaal. Redelijk droog maar niet stoffig. Soms is er echter toch een grote modderpoel, waar we zoveel mogelijk omheen proberen te rijden. Je weet immers nooit hoe diep het is of wat er onder het wateroppervlak loert, bovendien verhoogt modder de slijtage van ketting, tandwielen en remblokken. Op onvermijdelijke moddersporen is het devies: achterover leunen en gas geven, zodat het voorwiel licht wordt en de motor koers houdt. Het frappante is, hoe harder je rijdt, hoe gemakkelijker het wordt. Je moet het alleen durven om het te ervaren…

Hard roadbook tour We besluiten de laatste 50 km over asfalt terug te hobbelen naar de camping in Esbeek, want het is laat en inmiddels beginnen we allerlei spieren te voelen waarvan we niet wisten dat we ze hadden… Om half vijf, netjes binnen de tijd, parkeren we de motoren bij de aanhanger en leveren het roadbook weer in. Dan blijven we nog een tijdje nakletsen met andere deelnemers, waarvan sommige de “Hard roadbook tour” van meer dan 300 km hebben gereden. Respect…. Voor ons was de Brabantse dag met de 170 km lange, gewone Enclaverit al meer dan lang genoeg. En het smaakt naar meer. Op 5 juni de Transwallonie rit?

Meedoen? Ook geïnteresseerd in een leuke offroad rit? Kijk op www.offroadtrips.nl. Een roadbook en een niet al te zware all- of offroad met echte noppenbanden is wel een vereiste. En controleer of je motorverzekering dit gebruik dekt, want deelname aan puzzelritten is vaak uitgesloten. Met de MotoPort motorverzekering van Enra zit je goed.

6061


motorace

ik wil één keer kampioen worden

Interview met Supersport rijder Twan van Poppel

Al enkele jaren draait Twan van Poppel met succes mee in het Nederlandse Supersport Kampioenschap. En als het even kan, zou hij zijn carrière graag met een Nederlandse titel afsluiten. Maar nog niet dit jaar… De 29-jarige Twan van Poppel heeft een vriendin, twee kinderen en is mede eigenaar van GAB-Metaal, een bedrijf dat is gespecialiseerd in fijn freeswerk en andere verspanende bewerkingen. Een druk bestaan, dat weinig tijd over laat. Voor veel mensen zou dat reden genoeg zijn om de wilde haren plat te kammen en de racemotor in de schuur te laten staan. Maar niet voor Twan, die zich helemaal thuis voelt tussen de motoren: “Ik ben op een boerderij opgegroeid”, vertelt de coureur uit Bergeijk. “Daar had je de ruimte om met brommers te rijden. Dat deed ik al vanaf mijn 12e. Eerst met een Puch, toen Zundapps, daarna een crossmotor. Zo groeit dat.”

Vobis Cup Toen Twan 18 werd, haalde hij zijn rijbewijs. Al gauw ging hij met motoren de weg op, maar hij wilde meer snelheid en meer uitdaging dan je je op de weg kunt veroorloven. En dus nam hij deel aan circuitdagen. En dan is het nog maar een kleine stap naar het echte racecircus. In 2005 schreef hij zich in voor de Suzuki Vobis Cup. En met succes, want hij werd tweede in het kampioenschap. Dat smaakte naar meer, zodat er een overstap naar de SuperStock 600 volgde. Dat bleek geen eenvoudige overgang: “Bij de Vobis Cup kon je niets aan de motoren doen, zelfs de vering kon je niet afstellen. Je zette drie keer per jaar een nieuwe band en dat was het. In de Superstock 600 reed je met een echte Supersport 600-machine. Daarmee had je zoveel afstelmogelijkheden, dat je ook heel veel fouten kon maken. Ik kreeg veel problemen en ben een keer of wat hard gevallen, omdat ik te enthousiast was en toch harder wilde dan de motor op dat moment kon.”

Fotografie: Tiny Kolsters

Team Randy Gevers De jaren erna verliepen gelukkig een stuk beter. Twan kwam drie jaar achtereen uit voor Sterken Racing, waarbij de SuperStock-klasse over ging in de Supersport-klasse. “In die klasse mag je nog iets meer aan het rijwielgedeelte aanpassen, maar aan de motorblokken zelf mag je niets doen. Gelukkig maar, want dat zou de sport onnodig duur maken. Nu zijn er maar weinig verschillen tussen de motoren en dat levert spannende wedstrijden op. Daar gaat het om, zowel voor het publiek als de rijders”, aldus Twan, die twee jaar geleden overstapte naar het Team Randy Gevers. “Dat klikt goed. Ik kan gebruik maken van zijn faciliteiten en de pitbox. Alles wordt door Randy verzorgd. Bovendien heeft hij veel knowhow, waarvan ik ook weer profiteer. Wat dat betreft heb ik het nu goed voor elkaar. Ik heb leuke mensen om me heen en ik heb een aantal trouwe sponsoren, waaronder MotoPort Veldhoven. Die verlenen assistentie en zorgen voor materialen, waaronder de pakken waarmee ik nu rij. Daar voel ik me veilig in, net als met het KUSHITANI-pak, dat ik hiervoor had.

EK Albacete Racen is een tijdrovende hobby. Voor Twan heeft het zowel voor- als nadelen dat hij een eigen bedrijf heeft: “Je kunt zelf je tijd indelen en dus gemakkelijk tijd vrij roosteren. Maar het werk moet wel gebeuren. Dus doe je het ervoor of erna en dat is een hoge belasting, ook voor het gezin. Je moet dan keuzes maken. Zo probeer ik al drie jaar om een paar wedstrijden van het IDM te doen, maar dat lukt steeds niet.” Komend jaar hoopt Twan bij de eerste vijf in het NK te eindigen: “Als dat lukt, mag ik het EK in Albacete rijden. Dat heb ik het afgelopen jaar ook gedaan, dat zou ik graag weer doen. En uiteindelijk wil ik natuurlijk kampioen worden. Dat zou een mooie afsluiting van mijn racecarrière zijn. Aan de andere kant wil ik daar nog niet te veel aan denken, ik heb er nog veel te veel lol in. Ik zit in een goed team en ik vind het hele circus gewoon leuk, van de zakelijke aspecten tot het klaar maken van de motor, het bij elkaar zoeken van alle spullen en het verbeteren van de motor aan toe. Ik rijd al vijf jaar met de R6 en in vind nog steeds dingen die ik kan verbeteren. Daarnaast is ook het rijden nog steeds leuk, vooral de spanning van de wedstrijd wil ik nog niet missen!”

6263


motorubber

Toeren

Rijden de Bt-016 pro is leverBaar in:

Knoerthard ‘’gummen’’ op Zandvoort. heerlijK!

120/70 Zr 17 180/55 Zr 17 190/50 Zr 17 190/55 Zr 17

BT-016 PRO GETEST: FORMIDABEL! BT-016 PRO BEWIJST ZIJN KWALITEIT OP ZANDVOORT

De Gerlach uit, nu strak insturen om mooi uit te komen onderaan de Hunserug, gas tot aan de stuit naar het Scheivlak toe. De GSX-R 750 huilt het uit, de naald van de toerenteller tikt de 13.000 aan. Tikje omhoog en het feest gaat nog veel harder in een hogere versnelling verder. Waarbij de Bridgestone BT-016 PRO banden zich gretig vastklauwen in het asfalt van het circuit van Zandvoort. Puur genieten!

Garmin zumo , dé motornavigator. TM

Kies de Garmin zumo voor robuuste en betrouwbare navigatie op de motor. Met een handschoenvriendelijke aanraakscherm-bediening en een zeer stabiele montagesteun is deze waterdichte navigator te gebruiken tijdens al uw motorritten. Met Europese in de helm biedt zumo een veilige en zekere manier van reizen. Laat zumo zeker niet achter als u met de auto op pad gaat - ook vanaf uw dashboard geeft hij u dezelfde vertrouwde aanwijzingen. Op twee of op vier wielen, zumo verzekert u van een aangename rit!

www.garmin.nl

Een doordeweekse maandag in april. Normaal gesproken te saai voor woorden, maar nu niet. Een indrukwekkende rij supersport motoren van het kaliber ZX-10, R6 en GSX-R 600/750 staat namelijk voor ons klaar in de pits van het circuit van Zandvoort. Genoeg voor een slapeloze nacht, zelfs voor een verwende redacteur. En nog meer goed nieuws: omdat het om de Bridgestone circuitdag gaat, staan ze allemaal op de spraakmakende BT-016 PRO banden. Godzijdank is het droog. Bij de introductie van deze band op Bridgestone’s eigen testcircuit Nasushiobara kletterde de regen onophoudelijk neer, maar dat gaf wel een mooie gelegenheid om de eigenschappen van de nieuwe “DNA” nano-technologie grondig te testen. Die zorgt er onder meer voor dat de

PRO’s snel op temperatuur komen en de werking van het silica in de compound versterkt wordt, juist op een nat en dus koud wegdek. Maar omgekeerd zorgt deze technologie er ook voor dat gripverlies door oververhitting voorkomen wordt, wat weer goed is voor de grip en levensduur. Samen met de Multi-compound techniek (zacht aan de zijkant, hard in het midden) en het nieuwe geavanceerde karkas maakt dit de BT-016 PRO tot een uitgesproken topband in het supersport segment. Dat dit alles in de regen prima werkt, wisten we dus al, maar nu op de droge baan van Zandvoort waren we toch benieuwd hoe de PRO’s zich onder circuitomstandigheden zouden gedragen.

ONBERISPELIJK Om met de conclusie te beginnen: Bridgestone stelt nadrukkelijk dat

dit géén raceband is, maar we hadden geen moment het idee met een straatband onderweg te zijn! Want waar was die zwabber in die gemene lange doorlopers achterin het circuit? Waarom zette de GSX geen stap opzij toen die 148 pk eigenlijk iets te vroeg op het achterwiel werden losgelaten? En, welke straatband laat zich zo volstrekt neutraal aan het rechte eind kaarsrecht afremmen zonder beweging in het frame te brengen? Belangrijker is nog het vertrouwen dat deze banden geven wanneer je op het randje rijdt. Hard en strak insturen en vol een bocht uit accelereren, ondergaat deze band bijna gelaten en met een uitstekende feedback, zodat je altijd voelt wat de motor en de banden doen. Engelsen noemen dat gevoel zo mooi, maar onvertaalbaar ‘’planted’’. Maar laten we eerlijk zijn, je moet over heel wat be-

tere rijcapaciteiten beschikken dan wij om de BT-016 PRO aan de grens van zijn kunnen te brengen. De grip is zo groot, dat er ongelooflijke hellingshoeken mee te realiseren zijn. Bridgestone zelf noemt de BT-016 PRO een Hypersport band. Wij noemen het een absolute topper waarmee Bridgestone zich overtuigend in dit uiterst competitieve topsegment geplaatst heeft. De gedachte kwam dan ook snel op dat dit een raceband is die het voortreffelijk op de straat doet! En dat laatste klopt, want we hebben ronduit positieve verhalen over de levensduur van de BT-016 PRO doorgekregen. Het blijft bijna ongelooflijk dat zo’n sportieve band ook bij het gewone dagelijks gebruik zo overtuigend allround weet te presteren. De BT-016 PRO plust op alle fronten ten opzichte van de ‘’gewone’’, op zich al heel goede BT-016. De enorme reserves van deze band zoals we die nu zelf op het circuit hebben ervaren, maakt de BT-016 PRO dan ook onbetwist tot een van de allerbeste keuzes in zijn klasse. 6465


XP-60 S I Ook in matzwart I Maat XS – XL I € 99,-

XP-35 AIR

XP-22

XP-22 CLASSIC “29”

Ook in matwit Maat XS – XL

Ook in wit Maat XXS – XXL

Maat XS – XXL

€ 129,-

€ 99,-

BAYARD Jet helmen De jet helmencollectie van BAYARD is dit jaar met 9 modellen nog omvangrijker dan voorheen. De meeste modellen hebben een ingebouwd zonnevizier, dat in de schaal kan worden weggeklapt. De helmen zijn uitgerust met een praktische “één hand snelsluiting”. Bij de ontwikkeling van de jet helmen hecht BAYARD veel waarde aan de nieuwste trends. Alle helmen kunnen dan ook voorzien worden van

een bluetooth luidsprekerset voor de ontvangst van bijvoorbeeld je telefoon of navigatiesysteem. BAYARD helmen staan voor kwaliteit en zekerheid, een uitstekend prijs- kwaliteitverhouding en voldoen aan de laatste ECE 22/025 keuring. BAYARD helmen zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij MotoPort. www.bayardhelmets.eu

€ 119,-


mototours

Cruisen langs Rijn en Moezel Het buitenland binnen handbereik E31

Koblenz

Nürberg E44

Je hebt van die dagen die zich helemaal lenen voor een lekkere trip. Het KNMI voorspelt

Moezel

E44

Rijn

St. Goar

goed weer, je motor staat er klaar voor.

Cochem

Nu nog een leuke bestemming. Zoals de Moezel?

E31

Bacharach

Zell am Mosel

Lekker dichtbij en toch echt buitenlands! Moez el

Rijn

E44

De hele week kijk ik er al naar uit. En als vrijdags blijkt dat het goed weer gaat worden neem ik een besluit: ik ga! Ik download een leuke route van www.gpstracks.nl, zet mijn Garmin op de motor en stop wat spullen in mijn tanktas. Vervolgens wend ik de neus van de motor richting de Duitse Eiffel en zet het gas erop...

Beilstein Na een comfortabel uurtje cruisen bereik ik de grensovergang in Venlo, waar ik de tank nog eens vol gooi. Dan stuur ik de Aprilia volgas de Duitse Autobahn op, waar ik hem even lekker los trek. 246 km/uur. Dat schiet op! Helaas geldt dat ook voor het brandstofverbruik. Daarom laat ik de tellernaald na vijf minuten terugzakken tot 140 km/uur. Anders verlies ik tijd met tanken. Mijn doel voor de avond is Beilstein. Dat is een klein dorpje aan de Moezel, net even ten zuiden van Cochem. Het staat vol met leuke, sfeervolle vakwerkhuisjes en een historische burgt. Het stikt er van de hotelletjes, restaurantjes en Weinprobes. Ik neem mijn intrek in de “Winzerschanke”, een klein familiehotelletje waar je voor een paar tientjes goed kunt overnachten. Na een goed diner en paar glazen Beilsteiner Silberberg Auslese ga ik op stok. Jammer dat ik geen koffer op de motor heb, dan had ik een paar flessen van die wijn kunnen meenemen.

Koblenz Bij het krieken van de dag stap ik weer in mijn lederhose en zet ik koers naar het noorden. Ik besluit geen uitgezette route te nemen, maar om zelf wat bestemmingen uit te zoeken. Eerst Cochem, dat is een gezellig stadje met een centrum vol winkeltjes en – heel belangrijk - met een Konditorei. Want nergens kun je beter Kaffee mit Kuchen nuttigen na de eerste spaziergang… Dan tuf ik verder langs de Moezel, waar de wijnranken op de onmogelijkste plekken op de hellingen staan. Die staan er niet voor niets, want in het Moezeldal heerst een microklimaat dat het er droger en vooral warmer maakt dan in de wijde omgeving. Ideaal voor motorrijders. Na een uurtje bereik ik Koblenz. Daar wil ik naar Deutsches Eck, het punt waar de Moezel en de Rijn samen komen. Er staat ook een monument, dat

Trarbach

in 1897 verrees ter ere van keizer Wilhelm, die Duitsland na drie oorlogen weer had verenigd. Het is een markant punt, dat leuk is om even te zien.

Lorelei Nadat ik mezelf in Koblenz op een onvervalste Bratwurst heb getrakteerd, zak ik de Rijnoever af, op zoek naar een echte femme fatale. Ze heet Lorelei. Ze heeft met haar gezang al menig schipper afgeleid, met schipbreuk tot gevolg. Al eeuwenlang, en de nimf met de gouden haren maakt nog steeds slachtoffers. Nog maar een paar maanden geleden lag hier een tanker op zijn kant… En je ziet waarom. Lorelei zit op een rots en blijkt nogal uitdagend gevormd. Naakt ook, maar wel van steen. Mij te tough, dus zoek ik de andere oever op om door te stoten naar Bacharach, nog zo’n dorpje vol vrolijke vakwerkhuisjes. Van daar sla ik een kronkelweggetje in dat weer richting Moezel gaat. Dat is wel weer even lekker na al dat getuf, een weggetje vol uitdagende bochten waar je even lekker kunt uitwaaien.

Nurburg Bij Bernkastel Kues rijd ik langs de oevers van de Moezel terug omhoog door allerlei prachtige, pittoreske dorpjes, zoals Traben Trarbach en Zell am Mosel. Aangezien de zon begint te zakken, gooi ik in Zell de tank nog eens vol en nuttig ik zelf ook nog wat koolhydraten, voordat ik op huis aan ga. Natuurlijk doe ik dat niet rechtsreeks, maar via binnenwegen. Na Neef sla ik af en zoek een aantal secundaire wegen naar het noorden, langs Nurburg en Blankenheim. Prachtige stuurwegen, kan ik je melden. Heerlijk als afsluiting van een lekker dagje toeren. Maar dan begint de tijd echt te dringen en neem ik de ”1” richting Keulen. Het gas gaat erop, de blik op oneindig, terwijl ik in het achterhoofd de route nog eens afspeel. Wat een dag…

Narijden? Wil je deze route narijden? We hebben de route in Mapscource voor je nagetekend, zodat je hem in je Garmin kunt zetten. Je kunt de route downloaden op www.motodrive.tv/moezelroute. Wil je gezellig met anderen een toerroute rijden? Informeer dan bij MotoPort, want die organiseren zelf ook vaak toertochten.

6869


mototest

Honda Crossrunner TESTRIDE

Vol bewondering kijk ik hoe de fietsers tegen de hellingen op zwoegen. Zelf zou ik niet eens door hebben dat het zo steil omhoog ging, als ik niet van tijd tot tijd een fikse haarspeldbocht moest nemen. Maar de nieuwe Honda Crossrunner is zo wendbaar, dat ook dit geen enkele moeite kost‌ Wil je de Honda Crossrunner live zien of zelfs testen? Ga naar www.motodrive.tv/proefrit en geef je op voor een onvergetelijke ervaring!

7071


mototest

Honda Crossrunner

Easyfun

Controle Verdwaalde rotsblokken zijn er op de westelijke kustweg van Mallorca nogal veel. Ook gladde plekken zijn er veel, waardoor de speciaal voor de Crossrunner ontwikkelde Pirelli Scorpion banden wel eens een stapje opzij zetten. Dat komt omdat er marmer in het asfalt is verwerkt om de zomerse zon te weerkaatsen. Daardoor smelt het niet, maar wordt het glad... Gelukkig zorgen de zitpositie en het brede stuur van de Crossrunner dat alles onder controle blijft, twee factoren die er ook voor zorgen dat Honda deze motor heel lichte offroad capaciteiten toedicht. Vandaar ook de nieuwe Scorpions, die op gravel net even meer kunnen dan een gewone wegband, dankzij het speciale V-shape profiel. Een drie-zone loopvlak met zachte compound op de schouders zorgt daarbij voor goede grip in de bochten waar wel goed asfalt ligt. Helaas vinden we dat maar sporadisch. Kuilen en hobbels vinden we des te meer. Gelukkig is de vering van de Crossrunner soepel en comfortabel. Hobbels worden keurig opgeslokt, waarbij de motor – nadat ik de achterdemper heb bijgesteld zich lekker rustig en comfortabel gedraagt. De soepele vering zorgt er wel voor dat de Crossrunner ietwat duikt bij het remmen, iets dat de motor overigens formidabel doet dankzij een gecombineerd remsysteem met ABS. De voorrem heeft een behoorlijk felle aanbeet, maar is niet aggressief als je doorknijpt. Ook de voetrem is lekker sterk, omdat die een zuiger van de voorrem laat meeremmen. Dat vergroot ook de stabiliteit, waardoor dit een prettig instrument is om in het bochtenwerk te gebruiken.

Geweldige V4

Wanneer ik op een parkeerplaatsje van het uitzicht sta te genieten, komen de wielrenners er aangezwoegd. Zodra ze op adem zijn raken we in gesprek over het bijzondere design van deze Crossrunner, dat ontwerper Teofilo Plaza meesterlijk in elkaar heeft gedraaid. Bij dit design kruisen de ronde lijnen van de grijze kunststof panelen heel fraai met de rode, witte of zwarte kuipdelen. Wat het nog mooier maakt is dat het design is gelardeerd met erg gave componenten, zoals aluminium rem- en schakelpedaaltjes, een gewelfde enkelzijdige achterbrug, mooie velgen en een leuk vormgegeven uitlaatdemper. Vanuit het zadel heeft het design een aantal spleten en doorkijkjes, die de Crossrunner een zekere optische lichtvoetigheid verschaffen. Het dashboard is hoog geplaatst, zodat je je blik niet ver hoeft neer te slaan om op het digitale display te kijken. Dat geeft de snelheid, het toerental, de koelwatertemperatuur, de buitentemperatuur en de tijd weer, terwijl het ook een van twee tripstanden en het gemiddelde verbruik kan tonen.

Windtunnel De zitpositie op de Crossrunner vraagt enige gewenning. De zadelhoogte is met 816 mm bescheiden, waardoor je waardoor je ondanks de breedte van de motor toch gemakkelijk met de voeten bij de grond kunt. Ook de hoogte van het passagierszadel is beperkt gehouden, zodat de passagier gemakkelijk kan op- en afstappen. De afstand van het rijderszadel tot de voetsteunen is kort, zodat je met vrij ver gebogen knieën zit. Dat went echter snel en dan zit het toch gewoon lekker, geholpen door de grote uitsparingen in de kuip, waarin je die knieën uitstekend kwijt kunt. Het zadel is lekker breed en comfortabel zacht, misschien zelfs iets te zacht voor echte langeafstandsrijders.

Een groot pluspunt is de bescherming tegen de rijwind. Het design heeft 120 sessies in windtunnel doorstaan en dat merk je. Er is weinig turbulentie en dat is prettig. De winddruk is tot 140 km/uur ook lekker laag. En voor echte toerliefhebbers is er nog een 12,6 cm hoger windscherm te koop. Ook zijn er optionele “side-deflectors”, die de wind nog beter van het buikgedeelte halen.

Spectaculair stuurwerk De Crossrunner is typisch een motor waarop je zo opstapt en wegrijdt. Ondanks zijn 240 rijklare kilo’s laat de Crossrunner zich bijzonder gemakkelijk in de krapste bochten leggen. Alleen in snel opeenvolgende bochtencombinaties merk je iets van het gewicht, dat je door de hogere bouw van de motor wat verder moet verplaatsen. Maar dankzij het brede stuur heb je veel macht over de machine, zodat ook hairpins een fluitje van een cent worden. En dat terwijl de geometrie iets minder sportief is dan bij de VFR800Fi, de sport-toermachine waarvan het rijwielgedeelte is afgeleid. De Crossrunner heeft een aluminium twin-spar frame en een 43 mm voorvork. Achter is de motor afgeveerd via een enkelzijdige swingarm en een progressief werkend “pro-link” linksysteem, dat een monoschokdemper bedient. Dat vormt een stabiel geheel, waarover je veel controle hebt. Je merkt dat ook op hoge snelheid, het is niet of de motor onwrikbaar naar een vooraf vastgelegde bestemming rijdt, je kunt ook in snelle bochten nog heel gemakkelijk uitwijken en om een verdwaald rotsblok heen sturen.

Dat Honda duidelijk heeft gekozen voor een comfortabele, gemakkelijk rijdbare motor is aan alles te merken. Ook aan de heerlijk soepele, 90° V4 krachtbron, die eveneens is afgeleid van de VFR800Fi. Deze 782cc-motor is voorzien van variabel “Hyper V-Tec” klepbedieningsmechanisme, dat een van de twee in- en uitlaatkleppen van elke cilinder kan in- of uitschakelen. Tot 7.000 tpm werkt hij als tweeklepper, daarboven als vierklepper zodat de motor ook bij hoge toerentallen goed ademhaalt. Omdat de Crossrunner minder sportief wordt gebruikt dan de VFR800Fi, heeft Honda de motor anders getuned. Het V-Tec systeem kreeg een andere afstelling, het PGM-Fi injectiesysteem een andere mapping en inlaatkanalen een andere vorm. De inlaatkelken zijn 20 mm langer en 6,5 mm smaller. Ook de uitlaatconfiguratie is anders. Een en ander vertaalt zich in een krachtbron die iets minder topvermogen heeft, maar die veel mooier wegtrekt vanuit lage toerentallen. De V4 gaat er al vanaf 2.500 tpm probleemloos vandoor, begint bij 4000 tpm onder luid geronk lekker sterk te trekken en doet dat tot 7.500 tpm, waar het V-Tec systeem in actie komt. Plotseling komt er een luid gesnerp uit het vooronder en dan zet de V4 pas echt een verbluffende acceleratie in! Het lekkere bullige vermogen van de Crossrunner maakt dat je er lekker schakellui mee kunt rijden, al gaat een inhaalpoging nog altijd lekkerder als je de goed schakelende zesbak twee klikjes terugtikt. Opvallend is daarbij dat de Crosrunner ook direct op het gas reageert. In stadjes en in bochten voel je vaak toch een schokje als je voorzichtig iets gas wilt bijgeven. Heel fel zijn die schokken gelukkig niet, zodat alles wel heel goed controleerbaar blijft.

Deal! Honda mikt met de Crossrunner op de rijder die een gemakkelijk rijdende allrounder zoekt. En dat gaat zonder meer lukken, want de Crossrunner is een erg mooie, inspirerende machine, die superhandig en supercomfortabel is. En de Honda Crossrunner biedt dat alles – inclusief gecombineerd remsysteem - voor €12.499,- En da’s bepaald geen slechte deal! 7273


mototest

TESTRIDE

Sensible Super sports Het verbaast me hoe vlot de CBR600F zich over de kletsnatte straten van het Spaanse Andalucië laat mennen. De machine laat me precies voelen wat er op het asfalt gebeurt. Toch ben ik blij dat het wegdek opdroogt, zodat ik ook daarvan een goede indruk krijg voor ik overstap op de nieuwe CBR250R.

MotoDrive testte naast de compleet nieuwe Honda Crossrunner in deze uitgave ook nog de geheel vernieuwde Honda CBR600F en de Honda CBR250R voor je. Redacteur en testrijder Peter Aansorgh doet verslag vanaf het natte asfalt in het Spaanse Andalucië.

aan het werk, zodat de machine er brullend vandoor gaat. De trekkracht blijft hierbij dankzij het zeer goed afgeregelde PGM-FI injectiesysteem altijd perfect te controleren.

Lekker laveren De Honda CBR600F is een icoon uit de historie van het Japanse merk. De eerste Honda CBR600F kwam in 1987 en was bedoeld als sportmotor voor de openbare weg. Het onstaan van de Supersport raceklasse heeft in de loop der jaren echter een enorm effect op de ontwikkeling van 600cc machines gehad. Ze werden jaar na jaar verbeterd met state-of-the-art technologie, om het wereldkampioenschap binnen te halen. Dat lukte Honda meerdere malen, maar duidelijk is dat de laatste generaties supersports puur voor het circuit zijn ontwikkeld. Ook bij Honda, waar de “F” plaats maakte voor de “RR”… Maar, zo vroeg Honda zich af, is die RR voor sportieve straatrijders onderhand geen overkill? Zijn de vering, de zitpositie en het motorkarakter nog wel zo praktisch voor de openbare weg? En zijn de “gewone” sportrijders nog wel bereid om het prijskaartje, dat aan al die state-of-the art technologie hangt, te betalen? Zouden die niet meer hebben aan Supersport, die is gericht op sportief, maar betaalbaar rijplezier op de openbare weg? Het antwoord is er in de vorm van een nieuwe CBR600F!

Nieuw design De nieuwe CBR600F is gebaseerd op het pittige motorblok en het aluminium ruggengraatframe van de CB600F Hornet, de naakte streetfigher van Honda. Een basis die garant staat voor een flitsend stuurgedrag en stevige prestaties. Maar er zijn subtiele verschillen. De zitpositie is net iets sportiever dankzij clip-ons, die net iets lager staan dan het stuur op de Hornet.

En dat zit lekker, iets voorover met weinig druk op de polsen. De benen hebben genoeg ruimte, de zittting is comfortabel. Bij mijn lengte is er wel wat turbulentie van het ruitje hoorbaar, maar ik zou die volle kuip beslist niet willen missen, want het zorgt voor een heerlijk ontspannen zit, zelfs op hoogst illegale snelheden. Die kuip is ontworpen volgens de nieuwe designrichting van Honda. Daarbij liggen de kuipdelen niet tegen elkaar, maar in lagen over elkaar. Spleten tussen panelen zorgen voor aanvoer van koel- en inlaatlucht. Opvallend is ook dat er geen dubbele koplampen zijn toegepast, maar een enkele koplamp met blauwe lenzen voor de stadslichten. Het dashboard is volledig digitaal en is ook in de regen goed af te lezen. In het donker licht het display oranje op.

Fel, maar vriendelijk Wanneer ik de sleutel in het contactslot met HISS-startbeveiliging steek en de motor start, draait die direct gelijkmatig rond. Hij reageert ook meteen lekker fel op het gas en laat merken dat hij er maar wat graag vandoor gaat. Op de weg manifesteert dit felle karakter zich echter voornamelijk op hoge toerentallen. Bij lage toerentallen reageert de CBR juist zeer vriendelijk op het gas. Hoewel er soms wat fijne trillingen in het zadel en de tank te voelen zijn, loopt de viercilinder bij constante snelheid lekker dociel. Dat is prettig, je wilt immers niet altijd in de sportmodus rondvlammen. Wil je dat wel, dan schakel je een paar maal terug in de perfect schakelende zesbak en zet je het gas erop. De CBR zet dan meteen alle 102 paarden met volle overtuiging

Sterk punt van de CBR600F is het zeer lichte stuurkarakter. Hoewel het gewicht niet wordt opgegeven, zal hij door zijn kuip iets zwaarder zijn dan de naakte Hornet. Die weegt 200 kg, maar zelfs dat zou je hem niet geven, want de wendbaarheid ervan is verbluffend en ook de CBR600F laat zich heel gemakkelijk omgooien tussen de vele scherpe, Spaanse bochten. De CBR600F is misschien een fractie minder flitsend en moet vanwege het smallere stuur wellicht iets nadrukkelijker met het lichaam worden gestuurd. Toch blijft het een genot om schijnbaar moeiteloos door de vele bochten te laveren, temeer daar de CBR600F er heerlijk stabiel onder blijft. Dat is ook de verdienste van de bijzonder fijne vering. Die lijkt identiek aan die van de Hornet, maar inwendig is de veer- en dempingskarakteristiek aangepast op het sportievere gebruik. In de praktijk voelt het ook steviger aan, er zit meer rust in het rijwielgedeelte en dat komt de feedback ten goede. Je voelt goed hoeveel grip de Bridgestone BT012 banden hebben. En toch is de vering soepel genoeg voor prettig comfort. Het biedt het juiste compromis, net als het remsysteem. Ook de remmen zijn fel zonder agressief te worden. De voorrem biedt een duidelijk drukpunt en fijne, lineaire opbouw van de remkracht, die tot een massieve remvertaging leidt als je doorknijpt. Daarbij is het prettig om te weten dat deze CBR600F is voorzien van het optionele C-ABS-systeem, dat slechts € 600,- extra kost boven de basisprijs van € 9.399,-.

CBR250R: De sportieve opstapper Voor wie lekker sportief wil rijden, maar niet meteen 102 pk nodig heeft,

levert Honda dit jaar ook de CBR250R, een totaal nieuw ontwikkelde motorfiets die er lekker volwassen uitziet. Dat dankt hij ondermeer aan de volle kuip, die net als de CBR600F duidelijke karaktertrekken van Honda’s nieuwe designlijn vertoont. Maar het bovenal een gemakkelijke motor, die uitstekend te beheersen is dankzij een bescheiden zithoogte en goed bereikbare clip-ons. Het ruitje zorgt voor praktische bescherming en biedt de mogelijkheid om er plat op de tank achter weg te kruipen als je in een sportieve bui de laatste kilometers op het digitale display wilt krijgen. Die teller zal dan ongeveer op 145 km/uur staan, waarbij de toerentellernaald naar 11.000 tpm loopt, net in het rode gebied.

Licht Normaal zul je echter eerder rond de 5.000 tpm kruisen, dan is het gewoon een lekker ontspannen rijdende motorfiets, die zich rustig gedraagt maar die wel vlot genoeg is om met het gewone verkeer mee te komen. Daarbij helpt het zeker dat de motor superlicht stuurt. Dat komt door het lage gewicht van slechts 165 kg en door de uitgekiende geometrie van het nieuw ontwikkelde “Diamond” vakwerkframe, dat de motor zelf als dragend deel gebruikt. De vering voldoet – zeker voor een motor die slechts € 4.190,- kost – heel behoorlijk. De motor is bij normaal gebruik comfortabel, terwijl hij bij een sportieve rijstijl een heel prettig wegcontact blijft bieden. De remmen van deze CBR250R functioneren eveneens bovengemiddeld. Het niet instelbare hendel staat weliswaar wat ver van het stuur, maar de doseerbaarheid van het voor € 600,- als optie leverbare, gecombineerde C-ABS systeem is prima. De handrem is niet aggressief, maar zorgt samen met de voetrem toch voor een krachtige, goed doseerbare remkracht. Kortom: de CBR250R is een lekkere, gemakkelijk te controleren machine die genoeg pit heeft om vlot met het gewone verkeer mee te komen! 7475


motoclubs

Wie Hengelo zegt, zegt motorfiets. De Motorcross Wegraces Elk voorjaar is de “Varsselring” bij Hengelo het toneel van de beroemde op het Hengelose zand was vroeger al een begrip, wegraces. Al 46 maal sinds 1967. “Vier keer hebben we ze deze tweemaal in tegenwoordig zijn het de wegraces die dit Ach- één jaar georganiseerd, éénmaal is het niet doorgegaan”, zo weet de harde kern van de club - bestaande uit Torleif Hartelman, Arjan Mengerink, Henk terhoekse dorp eens per jaar tot het feestelijke te Brake en Freddie Dijkman - tijdens de nieuwjaarsreceptie te vertellen. centrum van de motorwereld maken. Iets waar Maar elk jaar is het een behoorlijke uitdaging: “Veiligheid is een hot item, waardoor er nog maar twee echte stratencircuits over zijn. Dat heeft ook zijn de Hengelose Auto- en Motorvereniging Hamové voordelen, er komen veel mensen op af. De laatste jaren zaten we rond de 10.000 toeschouwers. Dat is twee keer het aantal dat in Assen bij een ONK achter de schermen hard voor werkt. De motorsport is sinds jaar en dag nauw verweven met de Hengelose cultuur. De Hamové bestaat dan ook al sinds 1937! Sinds die tijd is er veel veranderd. Aan auto’s doet de club eigenlijk niets meer, het gaat bij de Hamové puur om motoren en de motorsport. Sinds 1967 is de Hamové de gangmaker van de beroemde wegrace van Hengelo, daarnaast organiseert de club nog andere evenementen, zoals toerriten, minibikeraces en klassiekerevenementen. Zo wordt in de zomer een rally voor veteraanmotoren georganiseerd, waar veel liefhebbers op af komen. Maar ook de noppensector is geliefd in Hengelo. In 2004 en 2008 was de club samen met de Zelhemse en Vordense Auto- en Motorclub verantwoordelijk voor de uitvoering van de kampioensrit en het NK enduro, daarnaast organiseert de Hamové jaarlijks een inmiddels beroemde offroadrit, een groots spektakel dat behalve een mooie rit over de Achterhoekse zandpaden ook het nodige feestgedruis met zich meebrengt. Het is niet voor niets dat daar tegenwoordig ruim 1100 deelnemers op af komen.

komt kijken. Dat komt natuurlijk ook doordat het hier leuker en sfeervoller dan op een vast circuit, ook al is er in de loop der jaren veel veranderd. Vroeger stonden de mensen overal langs de baan, nu alleen op veilige plekken. Financieel is er ook veel veranderd. Nu moeten rijders betalen om deel te nemen, maar vroeger betaalden wij de rijders om hier te komen. En we hebben grote namen hier gehad: Graziano Rossi, Middelburg, Hartog, Anton Mang, noem maar op. Vroeger betaalden we € 25.000,- aan startgeld! In die tijd nam je als club behoorlijke financiële risico’s wanneer je een evenement organiseerde. Dat is nu beter geregeld.”

Leuke sfeer Als iets de races in Hengelo kenmerkt, is het de gezellige, ongedwongen sfeer langs de baan en in de paddock. Je kunt er als toeschouwer ook gewoon het rennerskwartier inlopen en kijken hoe de monteurs de motoren prepareren of hoe de coureurs zich voor hun caravan op de race voorbereiden. Je maakt het echt mee als je daar rondloopt. Je staat bij de races ook relatief dicht op de baan, zodat je je echt betrokken voelt. “Je voelt de

historische motorsfeer, de spanning van het pure road racing. Vooral als je hier kampeert, dat kan al vanaf donderdag. Dan begint het spektakel met de Supersportklasse van het CRT. Vrijdag is het een rustdag, zaterdag zijn de trainingen. En op zondag zijn de wedstrijden van het International Road Racing Championship, het ONK Supersport (600cc) en het ONK Superbike (1000cc). Ook de zijspannen en de 125cc-klasse komen dan in actie.”

Voortdurend aanpassen Er is de club veel aan gelegen om deze historische wegraces voor de toekomst te behouden. Er wordt dan ook veel geïnvesteerd in de veiligheid: “We hebben airfences gekocht en we hebben in het rechte stuk achterop het circuit een busstop-chicane aangelegd. Ook hebben we een grindbak in de Veldermansbocht gemaakt. Verder hebben we het afgelopen jaar 230 bomen weggehaald voor een uitloopstrook.

hele buurt betrekt. “Gelukkig hebben we een goede verstandhouding met de omwonenden”, aldus de heren, die zeer dankbaar zijn voor de inzet van de plaatselijke bevolking: “De club heeft 480 leden. Niet allemaal motorrijders, ook veel mensen die lid zijn omdat ze willen helpen bij de wegrace. Door het jaar heen zorgt de “knokploeg” elke dinsdagavond voor onderhoud van de spullen, die in het clubhuis – de beroemde molen in de Molenbocht – worden opgeslagen. Bij de wegraces zelf zijn er 350 tot 360 vrijwilligers op de been. Allemaal enthousiaste mensen die alles op alles zetten om de gezelligste wegrace van het jaar tot een succes te maken. Als motorliefhebber mag je de races van Hengelo dan ook beslist niet missen. Zet 2, 4 en 5 juni dus maar vast in je agenda! Meer weten over de Hamové? Kijk op www.hamove.nl

We gaan er elders overigens wel nieuwe bomen voor planten, want we willen milieutechnisch verantwoord bezig zijn.” Ook komend jaar zal de Hamové de handen nog uit de mouwen steken, want dan wordt het startfinishgedeelte aangepast. Ook weer een grote operatie, waarbij de club de

Wil je jouw motorclub ook opgeven om eens uitgebreid belicht te zien in MotoDrive Magazine? Stuur een mailtje naar info@motodrive.tv en de redactie neemt contact met je op! 7677


t! en or le oP Al ot M j

bi

Gratis Pipercross luchtfilter Nu bij aanschaf van een Akrapovic uitlaat bij MotoPort!* www.gpproducts.nl info@gpproducts.nl

* Actie geldig van 01-06-2011 tot 30-06-2011. Niet geldig i.c.m. andere acties.

BUY SAFE, BUY ONLINE

Stel dat de laatste kilometer net zo voelt als de eerste In de MotoPort webshop vind je behalve een ruim assortiment motorkleding, laarzen en helmen ook heel veel andere items, waaronder streetwear, technische onderdelen, boeken, onderhoudsproducten, gereedschappen en nog veel meer.

AIRHAWK LITE - LARGE

AIRHAWK LITE - MEDIUM

AIRHAWK LITE - SMALL

Lengte 46 cm, breedte 30 cm. Geschikt voor lange, smalle zadels.

Lengte 35 cm, breedte 35 cm. Voor korte, brede zadels.

Comfortabele zittingen voor bijrijders. Geschikt voor sportmodellen en kleine zadels. Lengte 28 cm, breedte 23 cm.

De Druk in kaart gebracht

Gel-/schuimzittinG

AiRhAWK-Kussen

• Beter zitcomfort • Geen gevoelloosheid • Standaardzitting wordt slechts 1 à 1,5 cm hoger • Oogjes en riempjes voor snelle bevestiging

Natuurlijk staat service ook in onze online shop hoog in het vaandel. Daarom hebben wij er alles aan gedaan om het winkelen in onze webwinkel zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Bij het online winkelen in de webshop kun je er voor kiezen om je bestelling bij één van de vestigingen van MotoPort in Nederland te laten bezorgen, of dat je je bestelling thuis bezorgd wilt krijgen.

Independent studies done by Liberty Mutual and Virginia Polytechnic Institute.

AIRHAWK-zitkussen is verkrijgbaar bij alle Nederlandse MotoPort-vestigingen. Meer informatie over AIRHAWK kunt u vinden op www.airhawk.se Automed Scandinavia - European distributor for Airhawk Comfort Seating System Tegelbruksvägen 6, 178 30 Ekerö, Sweden Tlf. +46 8 560 325 20, Faks +46 8 560 318 30, info@automed.se, www.airhawk.se

1

proftips De vakvrouw/-man geeft advies. 3 MotoProfs geven je in deze uitgave van MotoDrive Magazine nuttige tips voor tanken in het buitenland, het verdelen van de bagage tijdens een toerrit of vakantie en welke onderkleding te dragen onder je doorwaaikleding.

Dick MotoPort Breda

‘Op vakantie: MotoPort Webshop

Verhoogd zitcomfort dankzij luchtcellen.

3

motoPROFS

www.motoport.nl

let op de gewichtsverdeling’

2

Kenny MotoPort Echt

‘Tanken in het

buitenland: pas op met E10’

3

Henny MotoPort Goes

‘Doorwaaikleding: gebruik technisch ondergoed. ’

Ook lekker met de motor op vakantie? Heerlijk,

Om de CO2-uitstoot terug te dringen, wordt er

Dat je onder een Gore-Tex® pak beter thermisch

vooral wanneer de motor lekker stuurt. Zorg

vaak bio-ethanol aan benzine toegevoegd.

ondergoed kunt dragen, is algemeen bekend.

Bio-ethanol is een soort alcohol, die uit planten-

Dit zogenaamde “technische” ondergoed neemt

resten wordt gemaakt. Omdat planten CO2 uit

geen vocht op, maar transporteert het naar bui-

Verdeel het gewicht bijvoorbeeld over een

de lucht halen, compenseert dat de CO2 die bij

ten. Zo blijft de laag op je huid droog en warm.

tanktas en een tas achterop. En bedenk dat de

het verbranden ervan vrijkomt. Dat klinkt mooi,

Wat weinigen echter weten, is dat dit ondergoed

hoogte van het zwaartepunt invloed heeft op het

maar bio-ethanol kan sommige rubber- en

ook perfect geschikt is om onder doorwaai-

stuurgedrag. Dus liever twee zadeltassen naast

kunststofsoorten aantasten. Brandstofleidingen

kleding als het Dane Strandby pak te dragen.

de motor en een kleine tas erbovenop, dan een

en pakkingen worden dan poreus en gaan lek-

Want vooral op warme dagen kun je soms be-

grote tas die overal bovenuit torent. Verder is het

ken. Ook kunnen afbrokkelende rubberdeeltjes

zweet raken als je door druk stadsverkeer moet

natuurlijk belangrijk dat de bagage droog blijft,

het brandstofsysteem verstoppen. Carburateur-

laveren of wanneer je in de brandende zon voor

ook als het een keer regent. Onze Globe Xlarge

motoren kunnen er ook slechter op gaan lopen,

een stoplicht staat. Draag je katoen, dan neemt

zadeltassenset wordt daarom geleverd met

omdat bio-ethanol een andere verbranding-

dat het zweet op, zodat het nat wordt. Ga je

waterdichte binnentassen. Leg je er dan de

waarde heeft dan benzine. In Euro 95 zit vaak tot

weer rijden, dan verdampt dit vocht waardoor je

Dane bagagerol met rolsluiting op, dan weet

5% bio-ethanol. Dat geeft niet veel problemen.

shirt ijskoud wordt. Met thermo-ondergoed van

je zeker dat al je spullen droog overkomen. Het

In sommige landen, zoals Duitsland en Frank-

Dane of Craft heb je hier geen last van. Nog een

unieke ontluchtingsventiel laat na het sluiten de

rijk, is echteral benzine met 10% bio-ethanol

tip: ’s morgens kan het soms koud zijn. Als optie

overtollige lucht uit de tas. Zet de roltas bij voor-

verkrijgbaar. Deze “E10” kan voor problemen

bij de Strandby is een water- en winddichte bin-

keur vast met een spin, want spanriemen gaan

zorgen als je motor er niet op is voorbereid. Bij

nenjas en broek leverbaar.

losser zitten als de bagage inklinkt. Let wel op

de meeste motormerken zijn de modellen vanaf

met de haken van een spin, ze kunnen je lak-

circa 2000 bestand tegen E10. Maar niet alle-

werk beschadigen. Tape het kontje desnoods in

maal. Wil je op zeker gaan, informeer dan eerst

met klussentape om schade te voorkomen.

bij je MotoPort vestiging. Of tank gewoon Euro

daarom altijd dat de bagage de gewichtsverdeling van de motor niet verstoort.

95 zolang dat nog verkrijgbaar is. 7879


motoOccasions

one stop

Shopping

Twee jaar geleden liep ik voor het eerst door de showroom van MotoPort Veldhoven. Er stonden nog geen motoren, de bouwvakkers en schilders waren nog aan het werk. Maar het was toen al duidelijk dat Wiecher Joosse en Els van Orsouw een visie hadden: MotoPort Veldhoven zou een motorzaak worden waar elke klant kan slagen en waar ze de ruimte hebben om de motoren goed te bekijken. Die visie kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het was duidelijk dat het voormalige pand in Westerhoven de ambities van deze twee motorliefhebbers niet kon bijhouden. Het was veel te klein, de motoren stonden hutje-mutje. Vandaar dat Els en Wiecher in de zomer van 2009 naar Veldhoven uitweken.

Occasions kopen bij MotoPort Veldhoven.

De reclamejongens hebben gelijk. Het is lastig als je niets te kiezen hebt. Maar dat probleem zul je bij MotoPort Veldhoven niet hebben! In de uitgestrekte showroom van deze Brabantse motordealer vind je een bijzonder ruim aanbod occasions, in alle soorten en prijsklassen. Als je hier niet slaagt, slaag je nergens! Om dat te onderstrepen selecteerde MotoDrive bij MotoPort Veldhoven een gevarieerd stel aantrekkelijke occasions.

MotoPort Veldhoven

Inmiddels is de verflucht verdwenen en is de vestiging vol gas op weg naar de toekomst, met een grote showroom en een enorm assortiment motoren. En dat assortiment bevat niet alleen nieuwe exemplaren van de huismerken Honda, BMW, Yamaha en Suzuki, maar ook gebruikte motoren van alle merken en alle soorten: choppers, allroads, toermachines, naked bikes, streetfighters… Je noemt het en het staat er!

Op elk niveau Opvallend is dat er bij MotoPort Veldhoven niet alleen heel veel prachtige, jonge occasions staan, maar dat er ook in de lage prijsklassen een behoorlijke keuze is. Zo staat er een hele leuke Kawasaki GPZ400 uit 1994 voor nog geen €1.000,-! Een leuke, handelbare motorfiets met een 54 pk sterke, luchtgekoelde viercilindermotor. Een type dat destijds werd gezien als leuke opstapmotor. En dat is het nog altijd, vooral omdat de stuurkuip hem ook geschikt maakt voor langere afstanden bij hogere snelheden. Natuurlijk heeft een motor van deze leeftijd hier en daar wel een krasje en een geoxideerd boutje, maar verder ziet hij er best fris en vrolijk uit, mede dankzij de geinige striping. Garantie zit er evenwel niet op, dat kan ook niet voor die prijs: “Toch is het wel een motor waarin ik het volste vertrouwen heb”, legt Wiecher uit. “We begrijpen best dat niet iedereen de portemonnee heeft om voor het mooiste en beste te gaan, zeker in deze tijden. Maar we willen wel graag dat iedereen zijn hobby op zijn of haar niveau kan beleven. Daarom houden we ook altijd wat oudere motoren op voorraad. Maar alleen als ze ook echt de moeite waard zijn. Er komen hier geregeld opkopers, die de kneusjes meenemen om ze naar het buitenland te exporteren. Alleen de betrouwbare, leuke exemplaren houden we voor onze eigen klanten…”

HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPO

Kawasaki GPz400 Specs Bouwjaar: 1994 Garantie: Nee

€ 995,Kilometerstand: 27.190 km.

yamaha xtz750 super ténéré Specs Bouwjaar: 1989 Garantie: 3 maanden Bovag

€ 1.999,-

Kilometerstand: 63.000 km.

yamaha gts10000 Specs Bouwjaar: 1994 Garantie: Nee

€ 2.995,Kilometerstand: 67.768 km.

Ducati st2 Specs Bouwjaar: 2000 Garantie: 3 maanden Bovag

€ 3.485,Kilometerstand: 40.000 km.

8081


motoOccasions Revolutionair Wat Wiecher bedoelt zie ik als ik verder door de showroom loop. Daar staat een van de motoren die tot mijn persoonlijke top tien behoort: een Yamaha GTS1000 uit 1994. Deze motor was destijds revolutionair met zijn enkelzijdige voorwielophanging, de naafbesturing en zijn unieke omega-frame. En nu nog, trouwens. Het is een van de fijnste sport-toermotoren waarop ik ooit heb gereden. En op de koffers na is het design eigenlijk nog altijd niet gedateerd. Op een nogal geoxideerd remvloeistofreservoirdeksel na verkeert de GTS in een hele nette staat voor zijn leeftijd. Hij staat op goede banden en is voorzien van een hogere MRA-ruit. De GTS wisselt voor €2.995,van eigenaar. Dat een motor oud is betekent overigens niet automatisch dat er geen garantie op zit. Zo staat er in de showroom een bijzonder gave Yamaha XTZ750 Super Ténéré uit 1989. Een heerlijke toermotor met lichte offroadkwaliteiten, aangedreven door een 70 pk sterke paralleltwin. Deze klassieker in wording komt van de eerste eigenaar en heeft slechts 63.000 km op de teller. Uiteraard vind je als je goed zoekt ook hier en daar wel een krasje, maar aan alles is te zien dat de eigenaar een liefhebber was, die zijn motor vertroetelde. Hij staat goed op de banden en kost maar €1.999,-, waarbij MotoPort Veldhoven zelfs drie maanden Bovag garantie geeft.

Toeren In de showroom kom ik tussen de occasions nog een oude bekende tegen: een puntgave Ducati ST2 uit 2000. Met deze motor zette Ducati destijds de aanval in op het sport-toersegement, dat in handen was van BMW en Japanse fabrikanten. En met verve, want de ST2 was onderhuids natuurlijk gewoon een snelle supersportmotor. Hij heeft een 83 pk sterke, lucht-

gekoelde, 944cc V-twin, een megastabiel frame, goede vering met een heuse upside-downvoorvork en felle Brembo stoppers. Maar dan gecombineerd met een comfortabele zitpositie en goede bescherming tegen de elementen, waarbij het geheel is gehuld in een fraai Italiaans design. De ST2 van MotoPort Veldhoven heeft 40.000 km op te teller en ziet er uit als nieuw. De motor is voorzien van een rode achterwielhugger, Saito handvatverwarming en een driedelige kofferset. De banden zij oké en voor €3.485,- krijg je drie maanden garantie toe! De directe concurrent van de ST2 was de Honda VFR800Fi, de gedoodverfde favoriet onder de sportieve toerrijders. Natuurlijk was de VFR800Fi technisch een heel andere motor, met een alummium twin-spar frame en een bullige zestienkleps V4, die 110 pk leverde. Ook hiervan staan enkele occasions in de showroom, waaronder een leuk, chique exemplaar uit 2001. Deze VFR heeft 39.500 km gelopen en heeft gave lak. De motor is voorzien van een duo-afdekkap en van een carbofiber achterbandhugger/ kettingsherm. Aan het motorblok en diverse boutjes is te zien dat de motor wel echt gebruikt is, maar toch verkeert deze VFR in een blakende gezondheid. Dat is ook de reden dat MotoPort Veldhoven op deze €4.795,- kostende VFR geen drie, maar zes maanden Bovag garantie geeft! Datzelfde is het geval met een zeer fraaie, grijs-gele BMW R1100 GS. Deze “Gelände Straße” wint al jaren alle allroad-testen en dat is niet voor niets. BMW heeft hier een dijk van een motor neergezet, die dankzij zijn unieke telelever voorwielophanging over een uitmuntend weggedrag beschikt en waarmee je ook nog heel aardig een onverhard pad kunt pakken. De GS in Veldhoven is onder meer voorzien van zijkoffers, tubeless spaakwielen, een bagagedrager en een hoge toerruit. De BMW is 12 jaar oud, maar je moet zoeken naar bewijs dat de motor ook echt gebruikt is. Hij heeft ook maar 50.000 kilometer

gelopen, hetgeen voor een moderne motor – en zeker voor een BMW – een peulenschil is. Voor €5.450,- staat deze beauty bij je op de oprit.

Quality Occasions Natuurlijk is het altijd prettig om garantie op een motor te hebben, zodat je weet dat je eventuele problemen goed verholpen worden. Nog prettiger is het natuurlijk als er helemaal geen problemen optreden. Voor kopers die graag helemaal zeker van hun zaak zijn, heeft MotoPort het “Quality Occasion” – label in het leven geroepen. Dit zijn doorgaans jonge motoren, die zich in een dermate perfecte staat bevinden dat een MotoPort dealer er zijn hand voor in het stuur durft te steken. Voor aflevering krijgen deze motoren niet alleen een uitgebreide onderhoudsbeurt, ze worden daarnaast ook met een meer dan 70 punten tellende checklist gecontroleerd. Onderdelen, die niet helemaal op en top zijn, worden zonder pardon vervangen. Zo moeten banden minimaal 60% van hun profiel hebben, terwijl van ketting-tandwielsets minstens de helft van hun levensduur moet resteren. Op een MotoPort Quality Occasion krijg je maar liefst 12 maanden Bovaggarantie, terwijl je de motor binnen 14 dagen na aankoop ook nog mag omruilen tegen een motor in een vergelijkbare prijsklasse, als hij niet aan de wensen mocht voldoen. Aan het eind van de garantieperiode wordt de motor gratis voor je nagekeken, zodat je ook na de garantieperiode nog zorgeloos op pad kunt. Uiteraard beschikt ook MotoPort Veldhoven over een aantal van deze Quality Occasions, zoals een mooie, blauw-witte Suzuki Gladius. Deze naked bike is de opvolger van de zeer populaire SV650 en is erg geliefd om zijn flitsende stuureigenschappen en zijn lekker vlotte, 72 pk sterke V-twin, die graag toeren mag draaien. De Gladius in de showroom is van 2010 en is

voorzien van ABS. De motor heeft slechts 6.854 km gelopen en het behoeft dan ook geen betoog dat deze €6.999,- kostende Gladius zich in nieuwstaat bevindt. Iets ouder, maar zeker niet minder fraai is de Kawasaki ZX-10R uit 2007. Dit gif-groene supersportmonster loopt als een kogel en haalt zelfs de 300 km/uur grens dankzij een 184 pk sterke, 1000cc viercilindermotor. Uiteraard is ook het rijwielgedeelte hierop afgestemd. Deze Kawa heeft daarvoor een state-of-the-art frame, dat is opgebouwd uit geperste alumium delen en delen van spuit-giet aluminium. De upside-down voorvork is eveneens van topniveau, verder en is de motor uitgerust met een radiaal remsysteem voor optimale remprestaties. Met slechts 6.637 km op de teller verkeert deze Superbike in topconditie, zodat ook deze €8.995,kostende groene rakker zich met recht een Quality Occasion mag noemen.

DE ZEKERHEDEN VAN EEN MOTOPORT QUALITY OCCASION - Op meer dan 70 punten gecontroleerd. - 14 dagen omruilgarantie. - Banden hebben een profiel van minimaal 60% van de nieuw conditie. - Nationaal MotoPort Service Netwerk. - MotoPort Quality Occasion certificaat. - 12 maanden garantie volgens BOVAG voorwaarden. - Gratis check-up aan het einde van de garantieperiode.

HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPORT QUALITY OccasionS HHHHH MOTOPO

Honda vfr800fi Specs Bouwjaar: 2001 Garantie: 6 maanden Bovag

€ 4.795,Kilometerstand: 39.500 km.

BMW r11oo gs Specs Bouwjaar: 1999 Garantie: 6 maanden Bovag

€ 5.450,Kilometerstand: 50.000 km.

Suzuki Gladius Specs Bouwjaar: 2010 Garantie: Quality Occasion 12 maanden

€ 6.999,Kilometerstand: 6.854 km.

Kawasaki zx-10r Specs Bouwjaar: 2007 Garantie: Quality Occasion 12 maanden

€ 8.995,Kilometerstand: 6.637 km.

8283


Alpine. Je blijft er van horen! Alpine oordoppen met filters dempen wel de windruis en niet je motorgeluid. Unieke universele MotoSafe™ oordoppen

Nu € 20,-

gratis brandstof

MotoSafe is bij elke MotoPort vestiging verkrijgbaar en uiteraard online in de MotoPort webshop voor

€ 24,95

De oordoppen worden compleet geleverd met etui en extra filters.

SPECIALE ACTIE: Nu slechts € 89 - voor een set zachte Alpine op maat gemaakte oordoppen. • Uitsluitend geldig bij Alpine in Soesterberg, Amersfoortsestraat 70d en alleen tegen inlevering van deze bon • Maak een afspraak via 0346-333350 of info@alpine.nl • Geldig t/m 31 juli 2011

Nu met gratis multifunctionele bandana!

Alpine Hearing Protection | Amersfoortsestraat 70d, 3769 AL Soesterberg | +31 (0)346 333350 | info@alpine.nl | www.alpine.eu

4 1 3 2

Granit Extreme Plus 59

4 0 2 1

4 1 3 3

Voor het grootste assortiment ART goedgekeurde sloten.

Koop een set Dunlop SportSmart, Qualifier II, RoadSmart, of Trailmax TR 91 en ontvang een brandstofpas ter waarde van € 20,-!

WBA 100 Granit 58 14 KS120 Loop Chain

www.abus.com Anz_ART 5_MotoDrive_NL.indd 1

29.03.11 11:26

Bezoek www.dunlopmotorcycle.nl voor meer informatie en de actievoorwaarden.


motoPUZZLE abus

MOTOAGENDA

M

O

R

T

R

A

E

W

T

E

E

R

T

S

O

N

R

avondrood

E

T

K

E

T

T

I

N

G

K

I

T

R

I

E

O

J

G

bagagenet

E

O

S

G

D

L

A

A

R

S

U

Z

U

K

I

E

N

I

onderkleding

batterij

D

E

H

E

L

M

C

A

M

E

R

A

U

H

V

I

S

M

padborg

bayard

R

R

G

N

V

S

N

D

A

B

U

S

S

O

D

E

E

O

O

T

N

K

E

E

L

D

J

E

H

A

N

E

A

K

O

L

O

O

I

L

R

C

I

O

O

I

F

J

L

Q

T

A

H

A

V

C

R

E

L

O

S

T

T

O

I

K

A

A

A

W

F

T

fashion

A

H

U

D

I

M

M

A

C

H

R

G

E

T

A

A

O

R

garmin

K

T

O

I

C

B

N

C

C

E

O

D

A

A

M

S

T

O

streetwear

grangers

A

O

T

N

H

I

A

S

D

C

L

U

N

R

N

A

S

P

suzuki

helmcamera

N

P

H

G

T

S

E

N

A

D

U

F

D

O

M

K

M

O

T

K

E

O

I

N

O

X

A

L

C

L

E

E

V

I

T

T

I

O

M

O

N

P

A

D

B

O

R

G

A

R

R

A

N

O

E

F

N

O

G

D

I

F

I

E

V

I

R

D

O

T

O

M

kushitani

O

F

Z

B

A

Y

A

R

D

B

A

G

A

G

E

N

E

T

laars

L

E

Z

Z

U

P

T

O

P

O

B

A

T

T

E

R

I

J

voorjaar

maatadvies

S

R

E

G

N

A

R

G

R

A

A

J

R

O

O

V

R

T

zonneschijn

claxon combi dane

21 mei

4 juni

25 juni

27 augustus

Extreme Freestylers Gelredome, Arnhem

Demo Weekend BMW MotoPort Wormerveer

TT Assen Circuit Assen

Bandenweekend MotoPort Leeuwarden

21 & 22 mei

5 juni

25 juni

Ladiesweekend MotoPort Zelhem

KIKA sponsorrit Meer info op: www.kikasponsorrit.nl

Live TT Assen op groot scherm MotoPort Leeuwarden & MotoPort Wormerveer

22 mei Tourtocht in de Eiffel MotoPort Rockanje

28 mei CBR Weekend met de nieuwe 250, 600 en uiteraard de 600F en de 1000RR Fireblade. MotoPort Wormerveer

28 mei Aprilia demo-dag. Testbank aanwezig! Maak een gratis run. Akrapovic importeur aanwezig & helmen actie. MotoPort Leeuwarden

28 & 29 mei Suzuki Show Weekend Demo rijden met voorrijders op nieuwe modellen, diverse kleding en accessoires akties. Koffie met lekkers staat klaar. En voor de kids is er een springkussen! MotoPort Hengelo

7 t/m 11 juni

27 juni

Demo week BMW. Demo rijden op alle modellen BMW. Kijk voor meer info of het maken van een afspraak op www.motoportgoes.nl MotoPort Goes

Circuitdag MotoPort Rockanje

Gehoor- en Helmenweekend MotoPort Wormerveer

11 juni

3 juli

Honda Pan-European Treffen MotoPort Echt

Circuit (trainings-)dag Papenburg Duitsland. MotoPort Express Hoogezand

11 juni

13 juni 2e Pinksterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. MotoPort Leeuwarden

18 juni

imola

02 juli Occasionweekend met alleen dit weekend extra voordeel op al onze gebruikte motoren. MotoPort Wormerveer

difi

honda

Kijk voor een actueel overzicht van alle acties en activiteiten bij MotoPort op www.motoport.nl

kawasaki kettingkit

2

1 3

Dual Clutch Rijden Honda VFR MotoPort Wormerveer

4 6

Ben je met je mailadres geregistreerd bij MotoPort en heb je een wachtwoord, dan kun je inloggen op www.motoport.nl en daar je gegevens wijzigen. Jouw nieuwe adresgegevens worden dan verwerkt in zowel de verzendlijst van het MotoDrive Magazine als in het adressenbestand van jouw eigen MotoPort vestiging.

Een sudoku bestaat uit een matrix van 9x9 hokjes.

Drive Ook kun je schriftelijk je adreswijziging doorgeven via het mailadres adreswijziging@motoport.nl of per post naar Redactie MotoDrive Magazine, Postbus 197, 5460 AD Veghel.

www.motoport.nl

occasion

puzzel qatar reflectievest regenkleding slothouder stofhoes

toertocht topkoffer touring vakantie verlichting voordeel

Winnaars maken kans op een DANE FALSTER RUGZAK (1x), t.w.v. € 79,of een set DANE onderkleding (broek & Shirt) (1x), t.w.v. € 94,90

Piaggio MP3 demodag, motor rijden met je autorijbewijs! MotoPort Leeuwarden

Ga naar www.motoport.nl

motoport

SPEEL MEE EN WIN!

23 juli

ADRESWIJZIGING?

motodrive

L

acculader

www.motodrive.tv

• In 9 vlakken van 3x3 hokjes. • In 9 rijen van links naar rechts. • In 9 kolommen van boven naar beneden.

1 3

5 4 8

9

7 8

4

3

6

PuzzlE 1 – Streep alle woorden in het grid weg. Woorden kunnen in alle kanten worden gevormd. De overgebleven letters vormen een zin. De oplossing vul je voor 1 juli 2011 in op www.motodrive.tv/puzzle. Prijswinnaars ontvangen automatisch bericht.

7

6

9

8

5

5

1

1

8 7

2

4

9

2 1 5

Dan komt het belangrijkste: • In iedere rij moet er één getal van 1 t/m 9 worden ingevuld. • In iedere kolom moet er één getal van 1 t/m 9 worden ingevuld. • In ieder vlak moet er één getal van 1 t/m 9 worden ingevuld.

PuzzlE 2 – Bij de sudoku puzzle schrijf je de de cijfers op, die in de rode balk verschijnen. De oplossing vul je voor 1 juli 2011 in op www.motodrive.tv/puzzle. Prijswinnaars ontvangen automatisch bericht. 8687


!

Difi tanktas TOURIST small

Difi handschoen Spark Introductie korting op het nieuwe model SPARK! De sterk voorgevormde pasvorm biedt een super comfort.

De ideale tanktas ook als je een kunststof tank hebt. Eenvoudige, maar doeltreffende stabiele “2 punts” riembevestiging.

van 59,95

NU

van 59,95 NU

49,

47,

95

Geldig tot 3 juli 2011.

Geldig tot 3 juli 2011.

Bayard SP-61 Chaos

Difi Bagagenet Volwaardige, complete motorfietshelm. Voorzien van opklapbare zonnebril, handige snelsluiting en Pinlock prepared.

Ideaal en onmisbaar voor het veilig vervoeren van je vakantiespulletjes.

van 169,-

van 7,35

129,-

NU

4,

95

Geldig tot 3 juli 2011.

Geldig tot 3 juli 2011, zolang de voorraad strekt.

Kushitani waterdichte tas

Dane handschoenen Koop nu een DANE jas & broek en je krijgt de bijpassende DANE handschoenen voor €1,- erbij!

Waterdichte tas met royale opening en ideaal ontluchtingsventiel om de tas bij het sluiten nog compacter te kunnen vervoeren.

Bij aankoop van DANE jas & broek, DANE handschoenen

NU

Geldig tot 3 juli 2011.

95

van 99,-

NU

1,-

59,-

Geldig tot 3 juli 2011.

Voordeel scoren bij motoport; neem DEze bonnen mee naar de winkel!


Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam:

Naam:

m

v

Straat:

m

v

Straat:

Huisnummer:

Postcode:

Huisnummer:

Woonplaats:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis?

Ja

Nee

Geldig tot 3 juli 2011

Postcode:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis?

Ja

motoSHOPS

Motorrijden begint bij MotoPort! Voor advies over motoren, accessoires, kleding, helmen, een nieuwe of gebruikte motor, spetterende aanbiedingen, vragen of problemen met je motor en nog veel meer, ga je naar de MotoPort vestiging bij jou in de buurt! Hieronder vind je de adressen.

Nee

Geldig tot 3 juli 2011

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Naam:

Naam:

m

v

Straat:

m

v

Postcode:

Huisnummer:

Woonplaats:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

Postcode:

MotoPort Amsterdam Spaklerweg 91 1099 CX Amsterdam 020 - 4656667 2 - 3 - 18*

E-mailadres:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis?

Ja

Nee

MotoPort Almere Randstad 22 - 41 1316 BR Almere 036 - 5346466 3-5

Straat:

Huisnummer:

!

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis?

Ja

Nee

MotoPort Assen

MotoPort Goes

MotoPort Rotterdam

MotoPort Wateringen

Nobelweg 4 4462 GK Goes 0113 - 231640 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6* 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 17 - 18*

Strickledeweg 112 3044 EL Rotterdam 010 - 4625556 1 - 2 - 3 - 4 - 11 - 12 - 15 - 18*

‘s - Gravenzandseweg 29 - 30 2291 PE Wateringen 0174 - 297462 3 - 6 - 11 - 12 - 16

MotoPort Uithoorn

MotoPort Wormerveer

A. Philipsweg 5 - 7 1422 AL Uithoorn 0297 - 540163 1 - 2 - 3 - 4 - 16

Industrieweg 18 1521 ND Wormerveer 075 - 6421392 1 - 2 - 3 - 5 - 11 - 12

MotoPort Veldhoven

MotoPort Zelhem

De Run 5202 5504 DC Veldhoven 040 - 2012542 1-2-3-5

Brinkweg 15a 7021 BV Zelhem 0314 - 621849 1-2-3-4-5

MotoPort Hengelo Enschedesestraat 210 7552 CL Hengelo 074 - 2438376 1 - 3 - 12

MotoPort Hillegom Arnoudstraat 2 2182 DZ Hillegom 0252 - 515229 1 - 2 - 5 - 11 - 12

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

Ja, ik maak graag gebruik van deze actie.

(Voorheen Stadskanaal) Industrieweg 11 9402 NP Assen 0592 - 406061 1* - 2 - 3 - 6 - 8 - 9 10 - 11 - 12 - 17*

Naam:

Naam:

MotoPort Breda

MotoPort Leek

Spinveld 29 4815 HR Breda 076 - 5142240 1-2

Zernikelaan 6a 9351 VA Leek 0594 - 511349 1 - 2 - 3 - 4 - 6 - 7 - 11 - 12

MotoPort Den Bosch

MotoPort Leeuwarden

Reitscheweg 33 5232 BX Den Bosch 073 - 6480590 2 - 3 - 4 - 5 - 15

Jupiterweg 19 8938 AD Leeuwarden 058 - 2800100 1 - 2 - 3 - 6 - 11 - 12

MotoPort Echt

MotoPort Rockanje

MotoPort EXPRESS Hoogezand

Edisonweg 33 6101 XJ Echt 0475 - 485300 1 - 2 - 3 - 4 - 7 - 11 - 12

Moolhoek 6 3235 XK Rockanje 0181 - 402455 1 - 2 - 3 - 4 - 6 - 11 - 12

A. Plesmanlaan 11 9615 TJ Hoogezand 0598 - 491919 3 - 16 - 17*

Geldig tot 3 juli 2011

Geldig tot 3 juli 2011

m

v

Straat:

m

v

Straat:

Huisnummer:

Postcode:

Huisnummer:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

E-mailadres:

E-mailadres:

Geldig tot 3 juli 2011

Postcode:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis?

Ja

Nee

Ontvang je MotoDrive Magazine thuis?

Ja

Geldig tot 3 juli 2011

Nee

MotoPort Hippolytushoef

Bezoek de vestigingen ook online: www.motoport.nl

Molenveld 7 1777 HN Hippolytushoef 0227 - 591639 1-2-8

MotoPort EXPRESS Heerenveen Mars 24 8448 CP Heereveen 0513 - 684700 3 - 16

* bromscooters 1 Yamaha 2 Honda 3 Suzuki 4 Kawasaki 5 BMW 6 Aprilla 7 Moto Guzzi 8 Ducati 9 MV Agusta 10 Cagiva 11 Vespa 12 Piaggio 13 Harley Davidson 14 Buell 15 Triumph 16 Kymco* 17 Peugeot* 18 Govecs*

!winkel de naar mee bonnen zeED neem ;tropotom jib nerocs leedrooV

9091


www.dane.eu

Travelbags

slimme opbergmogelijkheden

Roltas

Met ontluchtingsventiel en extra sleutelvak. Leverbaar in 40 en 60 liter. Vanaf € 54,-

falster rugzak

Incl. laptop vak, veel details en regenhoes.

€ 79,-

Ikast rugzak

100% waterdicht door rolsluiting. Gebruik niet meer volume dan nodig. € 89,-

ANHOLT zadeltasSEN SET

Veel verstelmogelijkheden. Variabel volume. Reflectie. Hitteschild in bodem. € 149,-

DANE reistassen zijn geschikt voor zowel de korte toertocht als de lange vakantierit. Verkrijgbaar in vele soorten en maten, altijd praktisch in gebruik en voorzien van slimme opbergmogelijkheden. De tassen zijn ontwikkeld door en voor motorrijders.

MEET NATURE

ROMO Tanktas

Gemakkelijk mee te nemen dankzij de handige schouderriem. Bijzonder sterke magneten. € 99,-

Exclusief verkrijgbaar bij MotoPort en via de webshop www.motoport.nl

MotoDrive Magazine nr.2 2011  

2e uitgave van het MotoDrive Magazine voor 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you