Page 1

1/20 14 p

so s a

m

o s s a

p

)

la A ( 12

SS

a g a

n a t t i -F

k 4 1 ze

e n zi

t t Fi

e z n a

m 393

1

m

2(

S1 e-S

nz a t t i F

4k 2 ) i Per

m

Passo Fittanze on Monti Lessinin laella Gardaj채rven it채puolella, Trenton ja Veronan v채liss채


Passo Magazine 1/2014 Tämä numero kuuluu sarjaan “vähemmän tutut mutkatiet - tuttujen siirtymätaipaleiden lähellä. KUVAT: tomppa/motofoto TEKSTIT: tomppa/motofoto e-mail: tomppa@roadracing.eu

Brenneron solan kautta Italiaan matkaavat ajavat joko A22 moottoritietä tai SS12 maantietä. Vipitenon ja Veronan välillä tie kulkee laaksossa jota reunustavat vuoret molemmilla puolilla ja ne tarjoavatkin useita hienoja mutkapätkiä tuon SS12 tien korvikkeeksi. Tässä numerossa esitellään passo Fittanzen kautta kulkeva vaiohtoehtoinen reitti.

Ranska

Itävalta

Passo Fittanze 1393m

SS12 tieltä - Fittanzelle 14 km Fittanze - SS12 24 km Yhteensä 38 km. Reitin pituus on 38 km SS12 tieltä Fittanzen kautta takaisin SS12 tielle

Passo Fittanze

lia

Brenneron solasta on 190km SS12 ja Fittanzelle johtavan tien risteykseen.

Ita

Rovereto: 16km (alku) Brennero: 190km (alku) Verona: 55km (loppu)

Nousun alku Fittanzelle tieltä SS12 kuvattuna

SS12 pitkin 12km Kilometrien lisäys: 26km Matka-ajan lisäys: 30min

Tie: asfalttia Kunto: kohtuullinen Serpoja: kyllä, alussa ja lopussa Nousu: 20%

2

passo Magazine

1/2014


Passo Fittanze löytyy hyvin sillä tie sinne lähtee suoraan SS12 tieltä. Roveretosta on noin 15km Alan pikkukylään josta on enää noin kilometri Fittanzen tielle. Tien syheröisimmät serpentiinit löytyvät reitin alusta ja lopusta kun taas siellä passolla eli vuoren laella on tasaisempaa ja myös siellä ylhäällä on pikkuteitä tai lähinnä polkuja joita on joskus päässyt ajelemaan. Nyttemmin ne vaan tahtovat olla joko kiinni tai kiellettyjä ajella ilman lupaa.

Riva del Garda

A22

Rovereto

iopp Lo v jär

Torbole

SS12

i

rvi

Mori

rda jä

Brentonico

Ga

Limone sul Garda

SP3

Chizzola SP22

Bocca Creer

SP3

SP3

Bocca di Navene

San Valentino Pra

di S

A22

tua

Malcesine SP230

SS12

Ala

SP3

SP208

Avio

SP211

passo Fittanze

SP14

Peri Fosse

SP57

Reitin alkupäässä reitti on selkeä yhden vaihtoehdon tie. Fittanzen eteläpuolella on enemmän asutusta ja vaihtoehtoisia teitä löytyy useampikin. Kunhan vain muistat etsiä Fossen ja sieltä tietä SP57 Periin eli takaisin tielle SS12, se on se loppupään serpentiini osuus

passo Magazine

1/2014

SP13

SP13 Provalo Ronconi

Passon länsipuolella on tie SP12, joka kulkee lähempänä vuoren reunaa ja jos niitä pieniä peltoteitä ei ole suljettu on mahdollista päästä ihailemaan kaunista maisemaa alas laaksoon. Tai voi sinne reunalle patikoidakkin, alle 1km matkaa. 3


Tien alkupäässä on 20% noususta kertova kyltti

Alkupään serpentiinejä 4

passo Magazine

1/2014


Serpentiinejä sankassa metsässä, jonne auringollakin on vaikea pääsy

Passolla oli kaatuneiden muistomerkki remontissa passo Magazine 1/2014

5


Alussa oli mutkaa Tien alkupätkä kulkee muutaman sadan metriän ajan oliiviviljelmien lävitse, jonka jälkeen tie alkaakin hetikohta nousta serpentiinisenä kohden passoa. 7km jälkeen ollaan noustu jo 1000metriin eikä serpentiinejä enää ole.

Taustalla Altopiano di Brentonico, jonka takana monte Baldo ja sitten onkin jo Gardajärvi

14km:n matkalla nousua noin 1250m.

Monte Zugna

Vaikka Fittanze on alle 1400metrin korkeudessa kertyy sinne nousua kuitenkin melkein 1300 metriä sillä lähtötaso, SS12 tie, on alle 200metriä meren pinnan yläpuolella.

Alun serpentiinit on jo takana ja alkaa tasaisempi osuus Lessinin laella.

Metsää riittää lähes passolle asti.

Grillauspaikka metsän siimeksessä, omat polttopuut mukaan. 6

passo Magazine

Rakennuksia ei reitillä ruuhkaksi asti ole, joten luonnonrauhassa saa ajella. Ennen passoa on metsän siimeksessä italialaiseen tapaan rakenettu grillauspaikka, jonne paikalliset voivat hakeutua pakoon kiireeltä ja helteeltä. Vaikkei reilu 1000 metriä vielä ilmaa liiaksi viilennä on se kuitenkin parempi kuin laakson helle.

1/2014


Bocca di Selva Vuori on laeltaan tasainen ja siellä kulkee pikkuteitä. Osa on luvallisia ja osassa on ajokieltoja. Bocca di Selva on noin 5km passo Fittanzelta, mutta tietä pitkin kertyy matkaa 15km. Paitsi, että se oli viimeksi siellä käydessäni kiinni. Selvalta pääsee myös passo Brancettolle, joka on monte Tomban takana. Tai taitaapi tuo Selvakin olla Tomballa. Passo Fittanze jossain tuolla taustalla 5km päässä.

Pikku-Dolomiitit Fittanzesta itään alkaa PikkuDolomiiteiksi kutsuttu alue. Muutos kiviaineksessa näkyy heti Passo Fittanzen jälkeen ja siitä itään.

Kuvan kiviaines on alueelle tyypillistä.

Alpit loppuu ja navigaattori kertoo ” käänny takaisin jos mahdollista.

Taustalla näkyy Alppien viimeinen nyppylä. Kuvasta ei kunnolla näy tuo tasanko, mutta luonnossa se on kyllä vaikuttava näky kun vuoristo loppuu kuin seinään ja alkaa tasaistakin tasaisempi maasto, joka jatkuu aina Riminille saakka. Toki tätä tasankoa reunustaa lännessä Apenniinit Alppien viimeinen nyppylä

passo Magazine

1/2014

7


Artikkeli passo Fittanzesta on melkein loppu sillä enää on 7:n ”ritornoa” jäljellä

Passo Magazinen seuraavassa numerossa on juttua Monte Baldolsta (nro2/2014) Passo Magazinessa nro 3/2014 on tarinaa passo Giovosta ja passo Pennesistä. Ja sitten nro 4/2014 on omistettu Non laakson ja Gardajärvem väliselle alueelle.

Passo Fittanze  

Vaihtoehtoinen väylä SP12 ja A22 teille Brenneron ja Veronan välillä

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you