Issuu on Google+

ALEX MOTODA

DESIGN WORK SAMPLES


01. PRECEDENT CONDITION: THE COURTYARD HOUSE

02. RECONFIGURATION WITH RESPECT TO SITE GEOMETRY

03. ADDITION OF A SECOND LEVEL

04. FORM MANIPULATION

01

COMMUNAL LOWRISE HOUSING

RE-IMAGINING THE COURTYARD HOUSE FOR YOUNG FAMILIES

SOUTH PASADENA, CALIFORNIA 3rd YEAR STUDIO with LIZ FALLETTA, FALL 2010

NORTH TO SOUTH SECTION

WEST TO EAST SECTION


6

3

5

7

18’

8

4

9

2

1

18’

18’

36’

8

6

9 5

UNIT A: SINGLE STORY, TWO BEDROOM 1. COURTYARD SPACE 2. LIVING AREA 3. KITCHEN AND DINING SPACE 4. HALLWAY 5. GUEST BATHROOM 6. GUEST BEDROOM 7. MASTER BEDROOM 8. BATHROOM 9. DOOR TO FRONT YARD

b b c

a

PROTECTED AND SHADED OUTDOOR SPACE

UNIT DISTRIBUTION

18’

3

7

18’

4 10 2 1

18’

UNIT B: SINGLE STORY, TWO BEDROOM 1. STAIRWAY TO THRESHOLD 2. LIVING AREA 3. KITCHEN AND DINING SPACE 4. HALLWAY WITH SHELF BENCH 5. OPERABLE LOUVERS 6. GUEST BATHROOM 7. GUEST BEDROOM 8. MASTER BEDROOM 9. BATHROOM 10. BALCONY THAT OVERLOOKS COURTYARD

MAJOR CIRCULATION PATHS

STUDY MODEL

COMMUNAL LOWRISE HOUSING

SPHERES OF INTEGRATION


1.5 m

waste management

Structural system BAMBOO BEAMS & JOISTS

- Sawdust or other dry organic material will be added to compost to aid in decomposition by aerobic bacteria and absorb moisture.

STONE SUPPORT WALLS 1 m (TYP.)

- Toilets will divert urine that will be collected on site. - Dry waste will compost over time in the pit and eventually be removed manually to be used as fertilizer.

10.26 m

- Air will be channeled through composting pit and sucked up a flume. This will also help mitigate odors. - Metal flume will be heated up by the sun, creating a vertical air current. BAMBOO COLUMN CONCRETE FOUNDATION 3.42 m

MATERIAL Diagram Our team selected materials based on their availability in the developing parts of the world.

D.

A. Polyethylene Rain Barrel, B. Low Flow Showerhead, C. Corrugated Metal, D. Bamboo Beam and Corrugated Metal Roof, E. Bound Bamboo Joint, F. Rock and Concrete Wall, G. Urine Diverting Dry Toilet 3.42 m

02

ZAMBIA MODULAR RESTROOM AN OFF-THE-GRID RESTROOM FOR UNESCO

a.

e.

B.

f.

C.

g.

ZAMBIA, SOUTHERN AFRICA 5th YEAR STUDIO with EUI-SUNG YI, FALL 2012


In this project, our team forged a hybridized site program of both school and orphanage in Kitwe, Zambia. In the development of this project, we sought to introduce vernacular materials, construction techniques, and organizational strategies into the orphanage “type�. The organization of the school and orphanage embraces an existing church located at the heart of the site which acts as the mainstay of the project. Our project features a school which is predominantly submerged into the earth allowing for increased passive cooling due to thermal mass as well as a reduced site presence.

The classrooms of the school embrace the outdoor planted play spaces and courtyards. A variety of outdoor spaces are programmed into the site, giving children opportunities to play, gather, and learn. Our houses reexamine the dorm typology and introduces elements of home and privacy. The residential zone of the site is subdivided based on age groups and ideas of the specific wants and needs of those particular age groups. Because small scale farming is an important component of Zambian culture and family life, it plays a large role in our scheme strategy. The site also includes a clinic and library which can be used by the public as well as administrative space.

VILLAGE

CONNECTION URBAN

03

THE CANYON VILLAGE

LOCALIZING THE ORPHANAGE + SCHOOL TYPE

KITWE, ZAMBIA 5th YEAR STUDIO with eui-sung yi, FALL 2012


PVC NYLON MESH CORRUGATED METAL ROOF JUTE ROPE LASHING

BAMBOO STRUCTURE CONCRETE BEAM

LIME PLASTER MUD BRICK WOOD LOUVERS

GRAVEL DRIP LINE CONCRETE FOOTING

SITE PLAN 5

10

20

40

SCALE 1:200

THE CANYON VILLAGE


HOMES

HOMES

DINING CROPS CLASSROOMS

CLINIC + ADMIN

PASSIVE STRATEGIES

• The bar containing the new public programs sepArates the urban in the south from the village in the north

CLASSROOMS EXISTING CHURCH

• The bar wraps around the existing church, creating protected spaces on either side

CLASSROOMS

• The bar begins to be shaped by the surrounding context, pocketing the village space to the north and opening up to the field in the east

THE CANYON VILLAGE - PROCESS WORK

FIELDS

• Finally, the surrounding spaces influence the bar further, puncturing it to create pathways and spaces, blending the urban and the village


Located adjacent to the Los Angeles River and the Golden State Freeway, this center serves as a music school, performance venue and recording studio for students and artists within the Lincoln Heights community. The next-door neighbor to both a city recreation center and a daycare, this project bridges those two community resources creating a block wide amenity hub for both adults and children.

04

LINCOLN HEIGHTS CENTER

PERFORMING AND PERFORMANCE ART SCHOOL AND VENUE

LINCOLN HEIGHTS, LOS ANGELES, CALIFORNIA 3rd YEAR STUDIO with Ed Woll, SPRING 2011

At the heart of the performance center is a 400 seat auditorium where concerts and recitals can be put on by local artists and students of the music school. Behind the main auditorium is a 135 seat venue for smaller performances and screenings. In the upper levels of the center are classrooms, group and individual practice rooms for music students as well as offices for the staff of the center.


PROGRAM DISTRIBUTION 4

3

PERFORMANCE SPACE 5 1 2

PREPARATION SPACE

LOWER LEVEL FLOOR PLAN 1. MAIN AUDITORIUM, 2. SMALL AUDITORIUM, 3-5. RECORDING STUDIOS

CEMENT COMPOSITE PANELS STEEL MONOCOQUE FRAME STEEL FRAME SUPPORTS VOIDED BIAXIAL SLAB

RECORDING SPACE

FRITTED GLAZING

Concrete v-Column

STRUCTURAL SYSTEMS AND MATERIALS

AA SECTION

LINCOLN HEIGHTS CENTER

BB SECTION


N SPRING STREET

4 1

5

3 1

S AVE 18

2

3

2

5

6

7

THE SOUTH WEST FACADE OPENs UP TO VIEWS OF THE DOWNTOWN SKYLINE

4

ENTRY LEVEL FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

1. MAIN AUDITORIUM, 2. Lobby, 3. MULTI-FUNCTION OPEN SPACE, 4. RAMP TO UNDERGrOUND GARAGE, 5. PLAZA

1. LARGE PRACTICE HALL, 2. CLASs ROOMS, 3. MEETING ROOM, 4. ADMINISTRATION OFFICES, 5-6. CLASS ROOMS, 7. INDIVIDUAL PRACTICE ROOMS

SIMILARLY, THE NORTH EAST FACADE EXPOSES CLASS ROOMS AND PRACTICE ROOMS ALLOWING FOR THE PUBLIC TO OBSERVE THE ACTIVITY WITHIN

THE BUILDING IS ALSO MEANT TO BE VIEWED BY VEHICLES PASSING BY ON BUSY SPRING STREET. THE MONOLITHIC FORM RISES OUT OF THE EARTH AND FLOATS ON ITS v-Shaped Columns LINCOLN HEIGHTS CENTER


A flexible forum space for the city of Abuja that connects markets, people and emerging companies in the nation’s capital. The walls of this conference center lift up, welcoming people to interact with the companies looking to work in Nigeria. Outdoor spaces are woven in throughout the project in the form of plazas, courtyards, green roofs and gathering steps. The project also respects the existing markets and free-form social constructions, working to create a dialogue with the energy of the neighborhood. Featuring a four hundred seat auditorium, outdoor amphitheatre, gallery space, two libraries and multiple integrated offices, the Abuja conference center is a catalyst for the heart of this developing nation.

LIGHT FILTERING ROOF PATTERN

E.

J. C.

H. I.

A.

G. B. D.

F.

GROUND FLOOR PLAN 1”=128’-0” A. DROP OFF, B. LOBBY, C. ADMINISTRATION, D. FORUM, E. AMPHITHEATRE, F. EXHIBITION SPACE, G. OFFICE 1, H. COURTYARD, I. OFFICE 2, J. LOUNGE

05

ABUJA INCUBATOR OFFICES

CONFERENCE CENTER AND OFFICES FOR START-UP COMPANIES

ABUJA, NIGERIA 4th YEAR STUDIO with STEVEN EHRLICH, FALL 2011

SECOND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN


At the crux of five of Los Angeles’ vital and culturally significant neighborhoods, the Geffen Contemporary at MOCA finds itself in the midst of a vast array of programmatic zonings, densities, and activity levels. This site is deeply tied to and emblematic of Los Angeles’ development in the twentieth century, from its industrial and logistical origins to its aspirations as a hub for culture and entertainment. Opting to largely leave the existing facilities intact and undisturbed, this extension symbiotically grows off of the Geffen’s warehouse exterior riffing upon the museum’s rectangular forms while providing open gallery spaces and venues for performance art and installations. The design for this expansion attempts to build upon the legacy established by the existing museum and further foster the museum’s identity as an accessible and flexible venue for artists and visitors alike.

06

EXTENSION TO THE MOCA

PERFORMANCE ART ADDITION FOR THE GEFFEN CONTEMPORARY

DOWNTOWN LOS ANGELES, CALIFORNIA 4th YEAR STUDIO with FRANK ESCHER, SPRING 2012

STRIP FORM GENERATION


2 5

7

4

3

5

1

2

6

4

9 3

1

8

GROUND FLOOR PLan

2nd Floor Plan

FLOOR PLANS 3/128”=1’-0” 5’

PERFORMANCE

SERVICE CORE

GALLERIES/EXHIBITION

EXTENSION TO THE MOCA GEFFEN

20’

40’

80’

GROUND FLOOR 1. LOBBY 2. Front Desk 3. Administration 4. MAIN AUDITORIUM 5. BACK STAGE 6. SERVICE 7. SHOP 8. GEFFEN CONTEMPORARY (EXISTING BUILDING) 9. Plaza 2nd FLOOR 1. EXHIBITION SPACE 2. MAIn AUDITORIUM BALCONY 3. STORAGE 4. SCREENING ROOM 5. PERFORMANCE AREA


EXERCISE AREA

COAST LIVE OAK

ISLAND BUSH POPPY

White AldEr

PURPLE SAGE

PROSTRATE COYOTE BRUSH

CALIFORNIA BUCKWHEAT

SPREADING PURPLE SAGE

THICK-LEAVED YERBA SANTA

COAST GOLDEN BUSH

SUGAR BUSH

PLAYGROUND

CONCEPTUAL ITERATIONS

In the Vermont-Slauson neighborhood at the heart of South Los Angeles, sinuous lines form pathways, seatwalls and planted areas of a community pocket park. With a threefold program, the park provides a space for children to play, adults to exercise, and everyone to relax under the shade of the trees. Plant selection is comprised entirely of Southern California native plants and trees such as Coast Live Oak, Coyote Brush, Purple Sage and Sugar Bush, painting a landscape that might resemble what California looked like hundreds of years ago. A long bioswale forms the backbone of the park, ensuring that winter rain is captured and infiltrated on site.

07

BIOSWALE

RELAXATION AREA

SOUTH L.A. POCKET PARK

CONCEPTUAL LANDSCAPE DESIGN FOR L.A. PArks and Recreation

LOS ANGELES, CALIFORNIA With ARCHITECTURE FOR HUMANITY, 2012-2014


GRADE 7-12

Grade 5-6

OPEN FIELD LAWN Future MULTIPURPOSE BUILDING

EXISTING MONKEYPOD “GATHERING TREE� FOR ASSETS SCHOOL

Grade K-4

Creating an environment that was conducive to the education and fun of the students at Assets School was the first and only priority of the landscape design. Curvilinear lines flow through the site, connecting spaces and forms, providing contrast to the architecture of the school. Gathering spaces are designed around the perceived social and educational needs of the students.

08

ASSETS SCHOOL REDEVELOPMENT Landscape Concept for Design Competition

Honolulu, Hawaii With WKM and URBAN WORKS, July 2013

Student-to-student and teacher-to-student visual connectivity is an important aspect of security and outdoor spaces are designed so that areas for younger students can be monitored by faculty while areas for high school students potentially afford more privacy and independence while still ensuring safety. Trees and palms planted around buildings help to scale the architecture while also providing light filtration and creating outdoor rooms. These lush planted areas also help distinguish and separate various facilities, reinforcing the idea of hierarchy put in place by the architecture.

OUTDOOR CLASSROOM/HANGOUT AREA

CUT LAVA ROCK PAVERS Used to surface segments of the walkways and seating areas to create variation along the paths and break up the monotony of long, unbroken runs of concrete. OUTDOOR EATING AREA/ Hangout AREA Curvilinear lines flow through the site, connecting spaces and forms, providing contrast to the architecture of the school.

DINING AREA


Design Work Samples