Page 1

© foto: Olivier Donnet * v.u. VZW Motives For Jazz p.a. Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder * vrij van zegel art. 198bis

seizoen 22 voorjaar 2019

MELANIE DE BIASIO do 21.02.2019 • CCHA


CURSUS - Musthaves van 100 jaar jazz

MOTIVES FOR JAZZ vzw brengt Jazz naar Limburg. Zo kan je in deze regio jaarlijks genieten van meer dan 30 concerten in een grote of een intieme setting. Het jazzprogramma biedt een evenwichtige mix van traditionele tot hedendaagse jazz, van toegankelijk tot moeilijke avant-garde, jong talent en gevestigde waarden, Belgisch en internationaal, muzikanten en deejays. MOTIVES FOR JAZZ staat sinds 1997 dan ook garant voor een kwaliteitsvolle jazzprogrammering.

wo 09.01, 16.01 & 23.01.2019 • €30 • 20u00 CC De Bogaard • www.debogaard.be

JAMSESSIES

© Frederik Goossens

MOTIVES FOR JAZZ vzw programmeert op 6 locaties: Bilzen (CC De Kimpel), Genk (C-mine), Hasselt (CCHA), Heusden-Zolder (CC MUZE), Neerpelt (JazzCase/Dommelhof) & Sint-Truiden (CC De Bogaard/Academiezaal).

Ben je een prille jazz-ontdekker? Zin om een avond samen met tal van andere muzikanten op het podium te staan? Of ben je op zoek naar een andere manier om je weekend af te sluiten? In CC MUZE kan je elke eerste zondag van de maand (uitg. juli-aug) terecht in het MUZEcafé om samen met The Muze Jazz Orchestra te jammen. Ook in CC de Kimpel kan je op tijd en stond terecht voor een fijn concertje met aansluitend een jamsessie.

Samen met jazzliefhebber Frederik Goossens ga je op zoek naar dé mooiste pareltjes van 100 jaar jazzopnames. Wat moet je gehoord hebben om mee te zijn? Welke platen mogen zeker niet in je kast ontbreken? Populaire klassiekers als Kind of Blue van Miles, Time Out van Dave Brubeck of Getz/Gilberto, natuurlijk, maar ook iets minder bekende platen als Masterpieces By Ellington of Out To Lunch, ze komen allemaal aan bod. Deze cursus biedt het beste van de jazzgeschiedenis, doorspekt met sappige verhalen.

CC MUZE: zondag 06/01 + 03/02 + 03/03 + 07/04 + 05/05 + 02/06 • 20u CC De Kimpel: data nog te bepalen - zie voor de actuele info op de facebookpagina en website van Mfj en bilzenjazz

CURSUS - Een kwarteeuw jazz

do 7, 14 & 28.02.2019 • €35 • 19u30 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

Muze Jazz Orchestra / © Kris Vandevenne

© Frederik Goossens

De jamsessies worden in 2019 mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers. Hiermee wil deBuren culturele en artistieke samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland versterken. We werken hiervoor samen met Jazz Maastricht.

‘Jazz is hot’ en lang niet alleen in België! Met zijn vele mengvormen wordt het weliswaar steeds moeilijker om het genre te definiëren. Hoe veranderde jazz in de afgelopen jaren? En is dit oneindige zoeken niet per definitie eigen aan het genre? Van de acid jazz die de jaren ’80 en ’90 typeert tot Jef Neve en Melanie de Biasio – namen die de Belgische jazz een ongekende bekendheid bezorgen. Frederik Goossens neemt in drie lessen de beste albums, muzikanten, stijlen en mengvormen van de afgelopen 25 jaar onder de loep. Deze cursus is zowel geschikt als opstap naar de hedendaagse jazz als dat het een uitstekend vervolg biedt op onze eerdere introductie cursus in november vorig jaar.


MATTHIAS VAN DEN BRANDE NONET

DONDER + IGOR GEHENOT ORGAN TRIO

Al op zijn achtste kreeg Matthias Van den Brande de muziekmicrobe te pakken. Zijn passie voor muziek groeide met de jaren en na zijn opleiding als saxofonist aan het Conservatorium van Antwerpen studeerde hij verder aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Temple University in Philadelphia. Daar kreeg hij les van jazzgroten als Dick Oatts en Tereel Stafford. Van den Brande is een veelzijdig muzikant, componist en arrangeur, niet alleen binnen de jazz maar ook daarbuiten. Hij speelde zowel in kleine als grote ensembles en is ook een ervaren bigbandspeler. Momenteel focust hij zich op zijn eigen kwartet, waarmee hij in 2018 zijn toepasselijk getitelde debuutalbum Opus #1 zal uitbrengen. Deze groep geeft hem de kans om zijn eigen verhaal te brengen door middel van originele composities en arrangementen. Dat eigen verhaal werd vormgegeven tijdens hun residentie in JazzCase-Dommelhof. Dit concert maakt deel uit van de officiële album release tour. In JazzCase treedt Van den Brande aan met zijn kwartet, dat voor de gelegenheid is uitgebreid met een aantal blazers.

do 24.01.2019 • €15 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 Academiezaal Sint-Truiden • www.debogaard.be

Het pianotrio Donder mogen we zonder schroom toevoegen aan het lijstje van pottenbrekende Belgische jazzbands zoals De Beren Gieren, SCHNTZL en Steiger. Hun ingetogen debuutalbum Still bewijst in al zijn eenvoud dat dit trio een grandioos talent herbergt en het kreeg verschillende lovende recensies. Verwacht u aan een donkere cinematografische trip met aan David Lynch en Hitchock verwante vibes. Dit doen ze door verschillende lagen en atmosferen te combineren met hypnotiserende ritmes. Een constante zoektocht die ze al improviserend afleggen. © Thomas Geuens

© Cees van de Ven

do 17.01.2019 • €15 kassa / €12.50 online, lid MFJ • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

Daarna is het de beurt aan de jonge pianist Igor Gehenot, vorig jaar nog de Waalse Jef Neve genoemd. Die vergelijking zult u vandaag niet meer horen, want op enkele jaren tijd heeft Gehenot een heel eigen stem ontwikkeld. Hij viel meermaals in de prijzen met zijn trio met Teun Verbruggen en waagt zich nu aan een instrument dat tot de verbeelding spreekt dankzij zijn herkenbare, zwoele klank: het hammond orgel. De pianist heeft twee sterke troeven in huis: een grote dosis vastberadenheid en een onontbeerlijke portie talent.

Matthias Van den Brande (sax), Alex Koo (piano), Soet Kempeneer (bas), Robin van Rhijn (drums), Teresa Costa (fluit), Maripepa Contreras Gámez (hobo), Tonio Comesaña (klarinet), Jochem van Hoogdalem (hoorn), Tania Otero Blanco (fagot)

TRIO TRITANE

Dominique Nelis (gitaar), Tim Finoulst (gitaar), Rob Vanspauwen (contrabas)

© Thomas Geuens

© Trio Tritane

za 19.01.2019 • €15 kassa / €9 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be MUZE is al enkele jaren partner in het festival Djangofolllies. Elk jaar in de maand januari, bundelen diverse Belgische concertzalen en clubs de krachten om grootmeester Django Reinhardt te eren met tientallen concerten van groepen die zich laten inspireren door zijn fameuze gipsy jazz. Dit jaar ondersteunt MUZE het geweldige Limburgse trio Tritane. Contrabassist Rob Vanspauwen en gitaristen Dominique Nelis & Tim Finoulst durven op een hedendaagse manier experimenteren met het genre, maar blijven anderzijds ook heel trouw aan het erfgoed van Reinhardt.

Stan Callewaert (bas), Harrison Steingueldoir (piano), Casper Van De Velde (drum)

Igor Gehenot (piano), Quentin Liégeois (gitaar), Matthias De Waele (drum)


STUFF. PLAYS HOWARD SHORE

BERT DOCKX - OTTLA

STUFF. voorstellen hoeft hopelijk niet meer. Het vijftal behoort al even tot de top van Belgische live bands. Hun sound is een onvoorspelbare hybride van gemuteerde hiphop, experimental jazz, future funk en elektronica. Sinds hun ontstaan in 2012 tijdens jamsessies in de Gentse club White Cat bouwden ze een killer live reputatie uit. Recentste worp Old Dreams, New Planets bevestigde dat STUFF. ook op plaat onovertroffen is. Voor ‘STUFF. plays Howard Shore’ gaat de groep al improviserend aan de slag met enkele iconische filmscores die componist Howard Shore schreef voor David Cronenbergs meest bekende - zeg maar beruchte - horrorfilms. Dat doen ze in een speciaal ontworpen video-installatie van Frederik Jassogne en Bart Moens.

Bert Dockx, de frontman van Flying Horseman en Dans Dans keert terug naar zijn jazzroots. Met zijn nieuw project, Ottla, belijdt Dockx zijn liefde voor de jazz. De band heeft een eerder ongewone bezetting: gitaar, twee saxen, contrabas en twee drummers (waarvan er één dubbelt op diverse synths en elektronica). Een eclectische bende waarvan ieder lid in meer of mindere mate een voet in de jazz heeft, maar evengoed actief is in diverse andere genres. Samen gaan ze op verkenning binnen een gevarieerd oeuvre: composities van grootmeesters waaraan Bert zijn liefde voor de jazz heeft te danken (Thelonious Monk, Sun Ra, Herbie Nichols, Duke Ellington, Alice Coltrane, ...), aangevuld met verrassend eigen werk. Sleuteltermen zijn spontaniteit, intensiteit, interactie, spelplezier, openheid naar andere genres (vrije improvisatie, rock, ambient, blues, ...), verrassende arrangementen, indringende atmosferen, ...

wo 13.02.2019 • €14 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum De Kimpel • www.dekimpel.be

© Thomas Geuens

© Stuff.

do 24.01.2019 • €17 kassa / €12 lid MFJ • 20u15 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

Lander Gyselinck (drums), Andrew Claes (sax), Dries Laheye (bas), Mixmonster Menno (samples), Joris Caluwaerts (toetsen)

Bert Dockx (gitaar), Frans Van Isacker (altsax), Thomas Jillings (tenor sax), Nicolas Rombouts (bas), Louis Evrard (drums, percussie), Yannick Dupont (drums, elektronica)

KIM IN THE MIDDLE

BEN SLUIJS QUARTET

Kim In the Middle is het jazzkwartet rond vocaliste Kim Versteynen. Kim daagt haar flexibele, warme stem steeds uit in een brede mix van genres. Door improvisatie en interpretatie maakt ze zich elke song eigen en neemt ze haar publiek mee op een muzikale ontdekkingstocht. Zeven jaar na het debuutalbum brengt Kim In the Middle nu ‘The 7 Year Itch’ uit. Dit vertelt Kim over het album: “Een working band is als een huwelijk: de partners zoeken naar een evenwicht, inspireren elkaar en groeien samen. Bij Kim In the Middle leeft dit als nergens anders. Maar zoals dat gaat in huwelijksbootjes stelt de band zich na zeven jaar in vraag: moeten we het roer omgooien of dobberen we verder? Het resultaat is een frisse, pittige jazzplaat waarin oud en nieuw samenkomen.”

In zijn nieuwe kwartet laat Ben Sluijs zich bijstaan door enkele van de belangrijkste figuren uit de Belgische jazzscene: ervaren rot Dré Pallemaerts en de jonge wolven Bram De Looze en Lennart Heyndels. Een unieke combinatie van elkaar perfect aanvullende muzikanten. Je mag je verwachten aan poëtische, lyrische en soms mysterieuze en meditatieve jazz. Maar bovenal avontuurlijke muziek die deels los staat van partituren en conventies die tegelijk ook terugvalt op sterke melodische patronen, uiterst beheerst gebracht. Ben Sluijs zelf speelde met Philip Catherine en Toots Thielemans, won in 1999 de Antoon Van Dijck prijs, in 2002 de Choc de l’Année van het toonaangevende Franse tijdschrift Jazzman en hij werd in 2003 genomineerd voor de Zamu Awards als beste Belgische muzikant.

Kim Versteynen (zang), Arne Van Coillie (piano), Flor Van Leugenhaeghe (contrabass), Gert-Jan Dreessen (drums)

do 14.02.2019 • €15 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

© Cees van de Ven

© Toon Aerts

vr 08.02.2019 • €15 kassa / €9 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

Ben Sluijs (altsax, fluit), Bram De Looze (piano), Lennart Heyndels (contrabas), Dré Pallemaerts (drums)


CHRISTOPH IRNIGER - PILGRIM

ORBIT FOLKS

De Zwitserse tenorsaxofonist, klarinettist en componist Christoph Irniger heeft al heel wat muzikale ervaring opgedaan. Of het nu in triobezetting is, in kwartet, met zijn kwintet of solo, telkens weet Irniger met zijn muzikaliteit het verschil te maken. Zeker met zijn kwintet Pilgrim weet hij te overtuigen, zoals te horen is op de cd’s Italian Circus Story en Big Wheel Live. Beide albums verschenen bij Intakt, het Zwitserse kwaliteitslabel dat borg staat voor interessante improvisatiemuziek. Ook Pilgrim gaat muzikaal echt alle richtingen uit, wat hun muziek mysterieus en spannend maakt. In de sound van Pilgrim is iedere musicus even belangrijk, al springt de input van gitarist Dave Gisler er met de heerlijk schurende gitaarsolo’s misschien net iets bovenuit. Deze talentvolle muzikanten gaan voor de volle 100% en dat is te horen. Pilgrim leeft, zit vol dynamiek, energie en speelplezier.

do 07.03.2019 • €15 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

© Martijn Vanbuel

© Gian Marco Castelberg

do 21.02.2019 • €15 kassa / €12.50 online, lid MFJ • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

Martijn Vanbuel (bas/composities), Carlo Nardozza (trompet), Lennert Baerts (sax), Tim Finoulst (gitaar), Mike Roelofs (toetsen), Daniel Jonkers (drum), Bert Hornikx (electronica)

Christoph Irniger (tenorsax, klarinet), Stefan Aeby (piano), Dave Gisler (gitaar), Raffaele Bossard (bas), Michi Stulz (drums)

BRAM WEIJTERS’ CRAZY MEN wo 13.03.2019 • €14 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum De Kimpel • www.dekimpel.be

MELANIE DE BIASIO

Melanie De Biasio (zang & dwarsfluit), Aarich Jespers (drums & percussie), Axel Gilain (bas & gitaar), Matthieu Van (piano & keyboards)

© Thomas Geuens

© Olivier Donnet

do 21.02.2019 • €28 kassa / €26 lid MFJ • 20u00 cultuurcentrum Hasselt • www.ccha.be Melanie De Biasio is als een kruising tussen Nina Simone en Sade, met een vleugje The Velvet Underground. In 2007 verscheen A stomach is burning, een dijk van een debuutalbum en een regelrechte oorwurm. Met de release van haar tweede album No deal in 2013 kwam haar zangcarrière in een fikse stroomversnelling. Met zeven nummers en welgeteld drieëndertig minuten veroverde ze stormenderhand Europa. Terwijl iedereen wachtte op een opvolger bracht ze in 2016 out of the blue het bijzondere Blackened cities uit, een 24 minuten durend rauw portret van haar geliefde thuisstad Charleroi. Najaar 2017 volgde dan eindelijk album nummer drie. Met Lilies leverde De Biasio opnieuw een meesterwerk af met haar typische donkere sound, omfloerst met een onderkoelde sensualiteit. Sinds tourt ze door heel Europa en speelde ze drie (!) uitverkochte concerten in de Ancienne Belgique, schitterde ze tijdens Leuven Jazz en triomfeerde ze afgelopen zomer op Jazz à Liège, Gent Jazz én Jazz Middelheim.

Met Orbit Folks komt bassist-componist Martijn Vanbuel met zijn eigen muzikale geesteskind naar voren, en introduceert tegelijkertijd zijn eerste album dat uitkomt bij het gerenommeerde Challenge Records. Martijn is een ‘global citizen’. Hij woonde o.m. in Parijs, Shanghai en Taipei, en werkte op hoog niveau met schoon volk uit de jazz, pop en wereldmuziek. In Orbit Folks combineert Martijn al deze invloeden tot een eigenzinnig universum, waarvoor hij klanken, ritmes en kleuren leent uit alle hoeken van de muzikale wereld.

Bram Weijters’ Crazy Men is een avontuurlijke duik in de vaderlandse jazzrock en fusion. De line-up van Crazy Men is samengesteld uit prominente muzikanten die elk op hun manier bezig zijn met fusies en cross-over van jazz binnen succesvolle groepen zoals Dans Dans, BRZZVLL, STUFF. en Internal Sun. De aanleiding voor dit bijzondere project is Here Comes The Crazy Man, een cultplaat uit 1974 van de hand van pianist Koen De Bruyne, die onlangs heruitgebracht werd. Experimentele jazzrock van de bovenste plank. Bram Weijters is een pianist en componist met de focus op eerlijke en creatieve muziek. Hij heeft een zwak voor eigentijdse akoestische jazz, maar scheurt even graag op zijn Fender Rhodes over hippe, gebroken grooves. Bram Weijters (toetsen), Sam Vloemans (trompet), Andrew Claes (tenorsax, ewi, elektronica), Vincent Brijs (baritonsax), Dries Laheye (basgitaar), Steven Cassiers (drums)


BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA

SAXCONNECTION

In 2016 bracht Erik Kriek zijn graphic novel In The Pines uit, waarmee hij zijn persoonlijke interpretatie van vijf beroemde ‘murder ballads’ in vijf prachtig geïllustreerde verhalen goot. Een kolfje naar de hand van het Brussels Jazz Orchestra, dat na het internationale succes van Graphicology opnieuw een avontuur met een illustrator wilde aangaan. Dit keer krijgt de samenwerking echter een heel andere invulling. Het boek van Kriek vormt de basis voor een eigenzinnige voorstelling rond zijn selectie ‘murder ballads’. Krieks beeldverhalen werden gedigitaliseerd, de songs bewerkt en gearrangeerd voor jazzorkest. De fusie tussen BJO en het werk van Erik Kriek resulteert in een afwisselende voorstelling waarin videoprojectie, beklijvende illustraties, donkere verhalen, muziek en zang met elkaar verweven worden. Met één rode draad: een eeuwenoud drama met steevast een huiveringwekkende plot. Brussels Jazz Orchestra, kortweg BJO, brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, geworteld in de jazztraditie en is het enige professionele grote jazzorkest van België.

Al enkele jaren heeft MUZE een muzikale luchtbrug met New York kunnen aanleggen dankzij muzikanten die daar geregeld verblijven. Eén van hen is saxofonist John Snauwaert. Met Saxconnection heeft hij een internationaal gezelschap opgericht met de Amerikaanse saxofonisten Gary Smulyan & Ralph Lalama. Gary Smulyan hoort al jaren bij de wereldtop en is verschillende keren verkozen als beste baritonsaxofonist door de lezers van Downbeat Magazine & Jazz Times. Gary speelt o.a. bij het beroemde The Village Vanguard Orchestra in New York. Hij is ook heel actief als solist over heel de wereld en werkte in België reeds samen met onze Muze Jazz Orchestra. Ook Ralph Lalama is lid van The Vanguard Jazz Orchestra. Naast diverse eigen bandprojecten is hij docent aan de Boyer School of Music (Temple University) en is hij sinds 1997 artist-in-residence aan het conservatorium van Amsterdam.

zo 24.03.2019 • €15 kassa / €9 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

© Hugo Lefevre

© Erik Kriek

do 21.03.2019 • €21 kassa / €16 lid MFJ • 20u15 CC De Bogaard • www.debogaard.be

Erik Kriek (beeldverhalen), Lynn Cassiers (zang), Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Frank Vaganée

Gary Smulyan (baritonsax), Ralph Lalama (sax), John Snauwaert (sax), Christophe Devisscher (bas), Bruno Castellucci (drum)

UNDER THE SURFACE

DE BEREN GIEREN

Het trio Under The Surface ontmoette elkaar in mei 2015 als initiatief van de Bredase stichting Beaux Jazz. Het uitgangspunt was improvisatie, waarbij sfeer, poëzie en samenspel een grote rol zou spelen. In maart 2017 bracht het drietal een debuutalbum uit bij Challenge Records. Joost Lijbaart behoort tot de top van de Nederlandse jazzscene. Hij speelt onder meer in het kwartet van Yuri Honing. Bram Stadhouders is een van de meest veelbelovende nieuwe jonge muzikanten in het Europese improvisatiecircuit en heeft al vele prijzen gewonnen. Sanne Rambags won de Conservatorium Talent Award in 2017. Ze is een van de weinige zangeressen van haar generatie die op een zeer open manier kan improviseren, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten, soms door zichzelf volledig te positioneren tussen de muzikanten. Dit geeft haar stem een instrumentale functie, die prachtig aansluit bij het open groepsgeluid en het spel van Lijbaart en Stadhouders. Under The Surface is een uniek trio van drie muzikanten uit verschillende generaties, die elkaar hebben gevonden in een gemeenschappelijke drang om te zoeken naar ruimte en stilte door improvisatie.

De Beren Gieren is één van de belangrijkste troeven van de Belgische jazz. Het trio rond Fulco Ottervanger startte in 2009. A raveling (2013) zorgde voor de doorbraak, met The detour fish (2014) en One mirrors many (2015) speelden ze meteen mee op het internationale voorplan. Op Dug out skyscrapers (2017) dialogeren harmonieën en meeslepende grooves met elkaar. Met subtiele elektronische effecten leggen De Beren Gieren het potentieel van hun akoestische instrumenten laag per laag bloot. De piano echoot door, de drums splitsen zich op in nog meer deeltjes en de bas reikt nog dieper in haar sonore universum. De band speelde op grote festivals als North Sea Jazz, Trondheim Jazzfest en Jazz Middelheim en speelde met internationale grootheden als Marc Ribot, Jean-Yves Evrard en Louis Sclavis.

Joost Lijbaart (drums, percussie), Sanne Rambags (zang), Bram Stadhouders (akoestische gitaar, synthesizers, lier, percussie)

do 28.03.2019 • €16 kassa / €14 lid MFJ • 20u00 cultuurcentrum Hasselt • www.ccha.be

© Gregoire Verbeke

© J. Carlos Villarroel

do 21.03.2019 • €15 kassa / €12.50 online, lid MFJ • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pée (bas), Simon Segers (drum)


HENDRIK LASURE

GORILLA MASK

Hendrik Lasure is een van dé jonge jazzwolven van het moment. Al snel nadat hij zijn eerste muzikale stapjes zette – klassiek piano en viool – bleek dat er meer nodig was om zijn enorme honger te stillen. Een plaat van Dizzy Gillespie zorgde voor de overstap naar jazz en het componeren. Als 12-jarige liet hij zich voor het eerst opmerken tijdens de vaste jamsessies in KAAP (De Werf) Brugge. Sindsdien beweegt hij zich in één rechte lijn richting het kruim van de Belgische jazz. Van formaties als SCHNTZL, Orange Moon en Thunderblender tot een samenwerking met de Italiaanse vocaliste Francesca Palamidessi – veelzijdigheid troef! In één set verzamelt hij onder de naam warm bad al het talent waarmee hij de laatste jaren in aanraking kwam. Een bron van onontgonnen potentieel en tegelijkertijd een synthese van zijn jonge carrière. Hendrik gebruikt deze JazzLab ‘carte blanche’ om nieuw werk te componeren voor deze zevenkoppige band - een saxofoon/pianokwartet, bijgestaan door drie gitaren. En in de lijn van Hendrik zijn talent, een laveren tussen harmonie en dissonantie, tussen vaste structuren en improvisatie en tussen abstracte klanken en toegankelijke meeslepende deuntjes.

Saxofonist, klarinettist en componist Peter Van Huffel speelt met tal van ensembles en musici van over de hele wereld. Deze Canadese expat is ook de drijvende kracht achter het Berlijnse powerjazztrio Gorilla Mask, een van de opwindendste groepen uit de avant-jazzscene van de afgelopen jaren. Gewapend met een schat aan ideeën en geruggesteund door een onverwoestbare ritmesectie laat hij sinds 2009 zijn ontembare trio los op de wereld, schipperend op de grenzen van impulsieve free jazz en improvisatie enerzijds en spelend met de tomeloze energie en de structuren van rock anderzijds. Liefhebbers zullen Van Huffels geluid onvermijdelijk vergelijken met dat van grootheden als Peter Brötzmann of John Zorn. Saxofoonheld Albert Ayler komt ook bovendrijven als niet mis te verstane referentie. Gorilla Mask is krachtig, energiek, ongenadig en intens. Het trio heeft onderdak gevonden bij het kwaliteitslabel Clean Feed en bracht reeds drie CD’s uit, die alle met lovende recensies werden ontvangen. Maar bovenal is Gorilla Mask een belevenis die je live moet meemaken.

© Hendrik Lasure

do 18.04.2019 • €15 kassa / €12,50 online, lid MFJ • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

© David Beecroft

di 02.04.2019 • €15 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

Peter Van Huffel (altsax), Roland Fidezius (elektrische bas, effecten), Rudi Fischerlehner (drums)

Sam Comerford (saxofoon), Vitja Pauwels (gitaar), Benjamin Sauzereau (gitaar), Marco Giongrandi (gitaar), Soet Kempeneer (bas), Casper Van De Velde (drums), Hendrik Lasure (piano & compositie)

KLEPTOMATICS

do 16.05.2019 • €14 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum De Kimpel • www.dekimpel.be

LABTRIO

LABtrio bestaat uit Lander Gyselinck, Bram De Looze en Anneleen Boehme. Het trio heeft een eigenzinnige visie met jazz standards en eigen composities. Goed voor een decennium van nationaal en internationaal succes. Tijdens het Tremplin Jazz d’Avignon Festival in 2011 wonnen ze zowel de jury- als de publieksprijs. Sinds spelen ze in binnen en buitenland en worden ze uitgenodigd op verschillende gerenommeerde festivals. Debuut Fluxus uit 2013 wordt beschouwd als één van de beste cd’s van 2013. Op opvolger Nature city gaan Lander, Anneleen en Bram op zoek naar lyriek en drive, melodieën en beats geïnspireerd door verschillende muziekgenres, van klassieke muziek tot pop en elektronica. Lander Gyselinck (drum), Bram De Looze (piano), Anneleen Boehme (contrabas)

© Thomas Geuens

© Alexander Popelier

di 16.04.2019 • €16 kassa / €14 lid MFJ • 20u00 cultuurcentrum Hasselt • www.ccha.be

Zes blaasinstrumenten en een drumstel, aanstekelijke grooves en inventieve arrangementen, brass & jazz; dat zijn de ingrediënten waarmee Kleptomatics uw hart verovert. Dit prettig gestoorde collectief werd in 2014 opgericht door drummer Yves Peeters en speelde sindsdien talrijke concerten: van bruine kroegen tot diverse festivalpodia (Copacobana, Gent Jazz, ...). De muzikanten zijn geen groentjes; ze verdienden hun sporen onder andere bij Flat Earth Society, Bravo Big Band, DelVita en MannGold de Cobre. Kleptomatics brengt feestelijke muziek met invloeden uit verschillende genres - toegankelijk voor een luisterend én dansend publiek! Rob Banken (altsaxofoon), Peter Delannoye (trombone), Berlinde Deman (tuba), Loïc Dumoulin (trompet), Thomas Mayade (trompet), Yves Peeters (drums), Bruno Van Der Haegen (tenorsaxofoon)


BB THREE + EQUIPE DE RÊVE

GWEN CRESENS QUARTET - GC4

vr 24.05.2019 • €16 kassa / €10 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

vr 17.05.2019 • €15 kassa / €9 lid MFJ • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

Een funky double bill met twee Limburgse bands. BB Three van frontman en toetsenist Johan De Haan presenteert subtiele én krachtige grooves met nieuwe album Love Balloon. Rode Draad door het album is zonder twijfel de Liefde, maar de inmiddels traditionele ‘happy instrumental’ van bassist Didderen ontbreekt ook deze keer niet, net als de eigenzinnige bewerkingen van klassiekers (‘Sitting On The Dock Of The Bay’, ‘Always On My Mind’). En ja, jazz is er nog steeds. Maar zeker ook soul, pop en funky grooves. Maar bovenal draait het op ‘Love Balloon’ om Liedjes. Soms humoristisch, soms gewoon schaamteloos mooi, altijd onmiskenbaar BBThree.

Gwen Cresens is een veelzijdig Belgisch accordeonist/bandoneonist die zich op de meest diverse podia thuis voelt. In 2018 bracht hij samen met Brussels Philharmonic en in samenwerking met Warner Classics en Klara zijn eerste solo cd uit. De cd werd in binnen -en buitenland zeer goed ontvangen en stond zelfs enkele weken op nr 1 in de ultratop klassiek. Tijd voor een nieuw avontuur : GC4. Hiervoor nodigt Gwen Cresens drie steengoede jazzmuzikanten uit om aan de slag te gaan met zijn repertoire. Dat resulteert in een mix van eigen composities en opwindende interpretaties van Bach, Grieg, ...Thema’s uit filmmuziek en spannende versies van popsongs. De tango en valse musette loert ergens om de hoek, zoals steeds. GC4 beleefde zijn vuurdoop voor 10.000 toeschouwers tijdens Odegand (Festival van Vlaanderen, Gent) en concerteerde voor een uitverkochte Rode Zaal tijdens Klara in de Singel (januari 2018) en nu dus ook in CC MUZE. Klassiek vloeit naadloos over in jazz en tango wordt een organisch exponent van de valse musette. Alles in één.

BB THREE : Jo Didderen (bas), Johan de Haan (zang/toetsen), Steffen Thormählen (drum)

© Gwen Cresens

© Jos L. Knaepen

Bassist Jo Didderen mag in deel twee uitpakken met zijn eigen dreamteam L’Equipe De Rêve. Het repertoire bestaat uit Jo’s ‘happy instrumentals’: op de groove gerichte jazz, ergens tussen Blue Note-klassiekers en New Cool Collective.

Gwen Cresens (accordeon, bandoneon), Bart Van Caenegem of Alano Gruarin (piano), Janos Bruneel (contrabas), Matthias Dewaele (drums)

Motives for Jazz vzw info@motivesforjazz.be www.motivesforjazz.be

GELDIG VANAF

© Nicole Bolton

WORD GRATIS LID

EQUIPE DE RÊVE : Jo Didderen (bas), Marc Huynen (trompet), Tim Daemen (trombone), Rob Sijben (sax), Bart Oostindie (gitaar), Simon Oslender (piano), Jerome Cardynaals (drum), Steffen Thormählen (percussie)

/

/

LIDKAART

Motives for Jazz brengt jazzfans en muzikanten samen in een bruisend netwerk. Er is een maandelijkse nieuwsbrief waarin de actuele jazzprogrammatie wordt gebundeld. Daarnaast kan je ook gratis lid worden en zo genieten van kortingen en unieke activiteiten met een jazztoets. Meer info: www.motivesforjazz.be of mail info@motivesforjazz.be


CONCERTAGENDA voorjaar 2019 do 17.01.19 MATTHIAS VAN DEN BRANDE NONET

JAZZCASE

za 19.01.19 TRIO TRITANE

MUZE

do 24.01.19 DONDER + IGOR GEHENOT ORGAN TRIO

ACADEMIEZAAL

do 24.01.19 STUFF. PLAYS HOWARD SHORE

C-MINE

vr 08.02.19 KIM IN THE MIDDLE

MUZE

wo 13.02.19 BERT DOCKX - OTTLA

DE KIMPEL

do 14.02.19 BEN SLUIJS QUARTET

C-MINE

do 21.02.19 CHRISTOPH IRNIGER - PILGRIM

JAZZCASE

do 21.02.19 MELANIE DE BIASIO

CCHA

do 07.03.19 ORBIT FOLKS

C-MINE

wo 13.03.19 BRAM WEIJTERS’ CRAZY MEN

DE KIMPEL

do 21.03.19 BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA

DE BOGAARD

do 21.03.19 UNDER THE SURFACE

JAZZCASE

zo 24.03.19 SAXCONNECTION

MUZE

do 28.03.19 DE BEREN GIEREN

CCHA

di 02.04.19 HENDRIK LASURE

C-MINE

di 16.04.19 LABTRIO

CCHA

do 18.04.19 GORILLA MASK

JAZZCASE

do 16.05.19 KLEPTOMATICS

DE KIMPEL

vr 17.05.19 GWEN CRESENS QUARTET - GC4

MUZE

vr 24.05.19 BB THREE + EQUIPE DE RÊVE

MUZE

Profile for motivesforjazz

Brochure voorjaar 2019 | MOTIVES FOR JAZZ  

Brochure voorjaar 2019 | MOTIVES FOR JAZZ  

Advertisement