Page 1

© foto: Lucy Woodward * v.u. VZW Motives For Jazz p.a. Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder * vrij van zegel art. 198bis

seizoen 22 najaar 2018

LUCY WOODWARD & BAND vr 12.10.2018 • CC MUZE


THE STAGE - EXPO JAZZ BILZEN

Motives for Jazz vzw brengt jazz naar Limburg. Zo kan je in onze regio jaarlijks genieten van meer dan 30 concerten in een grote, verrassende of een intieme setting. Het programma is een evenwichtige mix van traditionele en hedendaagse jazz, van toegankelijk tot moeilijke avant-garde, jong talent en gevestigde waarden, Belgisch en internationaal, muzikanten en deejays. Motives for Jazz staat sinds 1997 garant voor een kwaliteitsvol programma op 6 locaties: Bilzen (CC De Kimpel), Genk (C-mine), Hasselt (CCHA), Heusden-Zolder (CC MUZE), Neerpelt (JazzCase/Dommelhof) & Sint-Truiden (CC De Bogaard/Academiezaal).

t.e.m. zo 23.09.18 • open op wo, do, vr, za & zo van 11u tot 17u Het Borrehuis, Borreberg 30, Bilzen • gratis toegang

© Jazz Bilzen

WORD GRATIS LID Motives for Jazz brengt jazzfans en muzikanten samen in een bruisend netwerk. Er is een maandelijkse nieuwsbrief waarin de actuele jazzprogrammatie wordt gebundeld. Daarnaast kan je ook gratis lid worden en zo genieten van kortingen en unieke activiteiten met een jazztoets. Meer info: www.motivesforjazz.be of mail info@motivesforjazz.be.

Originele foto’s, beeld- en geluidsfragmenten, enz. Deze retrospectieve in Het Borrehuis gunt je een blik achter de schermen van Jazz Bilzen. Waar aten de artiesten? Hoe zag de backstage eruit? Welke Bilzenaar leende z’n orgel aan Procol Harum? Bekijk ook zeker de documentaire uit de reeks van Belpop! The Stage vormt trouwens een echt podium waar lokale bands regelmatig intieme concertjes geven.

JAMSESSIES Ben je een prille jazz-ontdekker? Zin om een avond samen met tal van andere muzikanten op het podium te staan? Of ben je op zoek naar eens een andere manier om je weekend af te sluiten? In MUZE kan je elke eerste zondag van de maand (uitgezonderd in juli & augustus) terecht in het MUZEcafé om samen met The Muze Jazz Orchestra te jammen. CC De Kimpel loodst je dit najaar dan weer mee naar het gezellige café Paperclip in het centrum van Bilzen. In deze jams wisselen muzikanten en deejays elkaar af. CC MUZE: zondag 02/09 + 07/10 + 04/11 + 02/12 - telkens om 20u CC De Kimpel: woensdag 31/10 - 21u

Buiten de openingsuren is een groepsbezoek met gids mogelijk, boeken via toerisme@bilzen.be of bel 089/399 610.

JUUL’S EARS - DOCUMENTAIRE & EXPO do 20.09.2018 • €15/12.50 online • 19u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

VORMING - Jazz ontrafeld, door Frederik Goossens

© Frederik Goossens

Jazzfanaat Frederik Goossens neemt je mee op een auditieve ontdekkingstocht. Hij reikt methodes aan om te luisteren naar jazz en ontrafelt de bouwstenen van het genre. Net als bij taal ontdekken we een rijke woordenschat, wordt de grammatica onder de loep genomen en schudden we alle leestekens eens goed door elkaar. In één van de drie lessen worden al deze aspecten gedemonstreerd door muzikant Peter Verhas. Voorkennis mag, maar is geenszins noodzakelijk! Interesse om anders en beter te leren luisteren naar jazz vormt het ideale vertrekpunt!

© Rob Miseur

do 22.11, 29.11 & 06.12.2018 • €35 • 19u30 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

Jazzdocumentaire ‘Juul’s Ears’ is een beklijvend portret van de in 2008 overleden Juul Anthonissen, vermaard jazzkenner, -verzamelaar en -journalist, oprichter van de befaamde Hnita-Jazz Club in Heist-op-den-Berg en promotor van jazz. Begin jaren vijftig ruilt de jonge Juul zijn geliefde koersfiets in voor een platenspeler en een eerste lading vinyl. De rest is jazzgeschiedenis. Chet Baker, Keith Jarrett, Charles Mingus, Sun Ra, Bill Evans, Toots Thielemans, Dexter Gordon, Archie Shepp, Art Blakey, Pharoah Sanders, Hank Mobley, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Clark Terry… allemaal doken ze op in die kleine jazzclub in Heist-op-den-Berg. Philippe Cortens, Bob Maes en Carlo Dieltjens maakten in coproductie met Kunstencentrum Nona een documentaire over deze fascinerende man en zijn bijzondere jazzclub. Uit de nalatenschap van Juul Anthonissen is tevens een expo samengesteld. De documentaire wordt ingeleid door Peter Anthonissen, zoon van Juul en programmator van de Hnita-Jazz Club in Heist-op-den-Berg. Aansluitend is er het concert van Jasper Blom Quartet + Pablo Held.


FONS.

RAF VERTESSEN NEW YORK QUARTET

© Fons.

wo 01.08.2018 • gratis toegang • 20u15 • i.h.k.v. Jazz op het plein C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

vr 21.09.2018 • €15/9 • 20u cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

FONS. is een avontuurlijk en jong jazztrio uit Genk en omgeving. Ze brengen eigen composities met een mix van hedendaagse jazz en strakke grooves. Hierbij laten ze zich o.a. beïnvloeden door muzikanten als Mark Turner, Ben Van Gelder, Reinier Baas en de band Radiohead. Lennert Baerts (saxofoon), Gert-Jan Dreessen (drums), Jeroen Reggers (gitaar)

Limburger Raf Vertessen verkaste naar New York om als avant-garde drummer in de downtown Brooklyn scene te duiken. Momenteel werkt hij er aan zijn debuutalbum met o.m. saxofoniste Anna Webber, bassist Nick Dunston en trompettist Adam O’Farrill. Fascinerende muziek voor fijnproevers, geïnspireerd door het drukke en chaotische leven in The Big Apple.

TUTU PUOANE & EWOUT PIERREUX

Uit de kruisbestuiving van Pierreux’ met een sterk klassieke en in jazz gewortelde scholing, en Puoane’s ritmische en Zuid-Afrikaanse achtergrond ontstond een unieke mix van Zuid-Afrikaanse swingende geluiden en de Amerikaanse Jazz, hun eerste liefde. Ze treden amper nog als duo op, maar telkens opnieuw ontstaat er een magie die hun muzikale band nog sterker maakt. Tutu Puoane (zang), Ewout Pierreux (piano)

Anna Webber (sax) Adam O’Farrill (trompet) Nick Dunston (bas) Raf Vertessen (drums) © Peter Gannushkin

© Puoane & Pierreux

wo 15.08.2018 • gratis toegang • 20u15 • i.h.k.v. Jazz op het plein C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

JASPER BLOM QUARTET + PABLO HELD

PLACENTA PLAYS PLACEBO + dj groove merchant vr 28.09.2018 • €18/12 • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

Het Jasper Blom Quartet kent een ‘all-star bezetting’, met naast saxofonist Jasper Blom gitarist Jesse van Ruller, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink. De composities zijn van de hand van Blom en bieden een electro-jazzcocktail van stijlinvloeden, met als uitgangspunt experimenteerlust, vrijheid in  samenspel, effecten, funkgrooves en jazzswing. De laatste jaren zoekt het Jasper Blom Quartet de samenwerking op met internationale solisten. Zo werkte de groep eerder onder meer samen met de Italiaanse trompettist Marco Tamburini en de Amerikaanse altsaxofonist Dick Oatts. In JazzCase kunnen we getuige zijn van een nieuwe samenwerking die het Jasper Blom Quartet is aangegaan met de jonge jazzpianist Pablo Held uit Keulen. Met zijn trio speelt Pablo Held inmiddels met de allergrootste jazzhelden van deze planeet, waaronder John Scofield en Chris Potter. Om 19u30 kan je tevens naar de documentaire Juul’s Ears (zie vorige pagina). Jasper Blom (sax), Jesse van Ruller (gitaar), Pablo Held (piano), Martijn Vink (drums), Frans van der Hoeven (bas)

Begin jaren ‘70 maakte de visionaire muzikant/componist Marc Moulin met het mythische Placebo (niet te verwarren met de Engelse rockband) baanbrekende albums met een vernieuwende mix van jazz en elektronica. Tien jaar na de dood van Moulin bundelen topmuzikanten (o.l.v. van bassist Hans Mullens) i.s.m. CC Diest de krachten om deze fantastische muziek opnieuw leven in te blazen. Voor en na speelt deejay Groove Merchant groovy stuff.

© Geert Brams

© Cees van de Ven

do 20.09.2018 • €15/12.50 online • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

Geert Roelofs (drums) Hans Mullens (bas) Patrick Steenaerts (gitaar) David Thomaere (toetsen) Dree Peremans (trombone) Sam Vloemans (trompet) Wietse Meys (sax, klarinet)


GREG COHEN & ELEONORA STRINO

DRE PALLEMAERTS SEVA

za 13.10.2018 • €15/9 • 20u cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

Dré Pallemaerts hoort als begaafd drummer, componist en sound-engineer al 30 jaar tot de crème van niet alleen de Belgische, maar ook de internationale jazzscene. Als felbegeerde sideman speelde hij aan de zijde van Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Bob Brookmeyer, Philip Catherine en Melanie de Biasio. Voor het gloednieuw Dré Pallemaerts Seva serveert hij een fijn samenspel tussen zijn subtiele percussie, de verfijnde saxofoon van Clemens Van der Feen en de drift van Pablo Held. Dit staat garant voor pure chemie, een feest van virtuoze muzikaliteit.

© Greg Cohen & Eleonora Strino

wo 03.10.2018 • €14/10 • 20u15 cultuurcentrum De Kimpel • www.dekimpel.be

Contrabassist Greg Cohen is een levende legende. Hij stond op het podium met Tom Waits, Elvis Costello, David Byrne en werkte mee aan albums van Norah Jones, Bob Dylan, Lou Reed… Samen met de virtuoze Italiaanse gitariste Eleonora Strino, met wie hij al twee albums opnam, creëert hij een zwoele en wonderlijke muziekwereld die barst van intensiteit en intimiteit.

© Thomas Geuens

Dre Pallemaerts (drums) Pablo Held (piano) Clemens van der Feen (bas) Sebastian Gille (saxofoon)

Greg Cohen (bas), Eleonora Strino (gitaar)

MAMUTRIO PLUS

LUCY WOODWARD & BAND

do 18.10.2018 • €15/12.50 online • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

© Lucy Woodward

Lucy Woodward bracht haar jeugd door in Amsterdam maar groeide op in New York. Als zangeres werd ze bekend door haar samenwerking met Snarky Puppy, Céline Dion, Rod Stewart, Chaka Khan & Joe Cocker. De pers is laaiend over haar eigen album ‘Til They Bang On The Door’: “Subliem, briljant, doet met vlagen aan Back to Black van Amy Winehouse denken.” Luister maar eens naar het nummer ‘Ragdoll’ en je weet wat voor vlees we in de kuip hebben. Lucy Woodward (zang) Niek de Bruijn (drums) Udo Pannekeet (bas) Jelle Roozenburg (gitaar) Jordy Kalfsvel (toetsen)

© Cees van de Ven

vr 12.10.2018 • €20/14 • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

Het Antwerpse Mamutrio ontstond onder impuls van het piepjonge drumtalent Jesse Dockx, samen met bassist Piet Verbist en saxofonist Lieven Cambré. Verbist heeft zich jarenlang met de akoestische bas door allerlei stijlen en variaties van muziek bewogen. Cambré speelde regelmatig in verschillende ensembles, variërend van trio’s tot bigbands zoals Jos Moons Big Band, The Muze Jazz Orchestra, Very Big Band en Hot Versus Cool. Bij Mamutrio ligt de focus op harmonieus en melodisch samenspel in een ritmische uitdagende context met veel dynamiek en interactie tussen de musici. Het repertoire bestaat vooral uit eigen werk, aangevuld met klassiekers. Na het voorstellen van hun eerste cd ‘Primal Existence’ groeide het idee om met Mamutrio gasten uit te nodigen. Het trio koos voor Jeroen Reggers, een aanstormend talent op gitaar, die als een verrijking en uitdaging wordt ervaren. Mamutrio Plus is in deze bezetting ook een ontmoeting van generaties, waarbij youngsters Jesse Dockx en Jeroen Reggers niet onderdoen voor de veteranen Piet Verbist en Lieven Cambré. Lieven Cambré (sax), Jeroen Reggers (gitaar), Piet Verbist (bas), Jesse Dockx (drums)


JAKOB BRO TRIO

BILZENJAZZNIGHT featuring JEF NEVE

In 2018 verschijnt er bij ECM Records weer een nieuw album van het trio rond de gerenommeerde Deense gitarist en componist Jakob Bro. De verwachtingen zijn hooggespannen want Bro’s vorige album Solentiname (2015) leverde hem een Deense Grammy Award en de Carl Prize voor ‘Jazz Composer of the Year’ op. In Streams (2016) het album dat daarna kwam, ging Bro nog eens stapje verder in het verfijnen van het trio, met nog meer nadruk op melodie, klank en interactie. In november 2018 neemt hij dat trio weer mee de baan op om een reeks indrukwekkende concerten te spelen. Hoe kan het ook anders met de fenomenale bassist Thomas Morgan in de rangen, en de ongelooflijk straffe Joey Baron op drums. Uitkijken dus, naar een jazzact met internationale allure.

vr 16.11.2018 • €22/18 • 20u cultuurcentrum De Kimpel • www.dekimpel.be

Al van bij de eerste editie wil bilzenjazzNight het publiek in contact brengen met jong en/of Limburgs talent, onverwachte muzikale invalshoeken of groepen en een boeiende headliner. Hiervoor worden de aanwezigen ontvangen in een echte clubsfeer, is er aandacht voor de inkleding en zal er een culinaire extra te beleven zijn. Foodpairing en Beertasting zal verzorgd worden door Jorn Goemans. Ook voor deze editie zullen dit de ingrediënten zijn. Er wordt nog druk gesleuteld aan het volledige programma, maar vast staat dat Jef Neve deze schitterende avond zal afsluiten. © Rob Walbers

© Emanuele Maniscalco

di 13.11.2018 • €20/15 • 20u15 Academiezaal Sint-Truiden • www.debogaard.be

Jakob Bro (gitaar), Thomas Morgan (bas), Joey Baron (drums)

Jef Neve (piano)

REEDS & DEEDS

ITAMAR BOROCHOV + SAL LA ROCCA QUARTET

Reeds & Deeds begon als iets eenmalig rond de muziek van Rahsaan Roland Kirk, de opvallende en vitale multi-instrumentalist uit de jaren zestig en zeventig. Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere saxofoons tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist. Zowel Alex Coke als Frans Vermeerssen brachten ooit een album uit met muziek van Kirk. Ook saxofonist Bo van de Graaf is een groot liefhebber van zijn werk en zo ontstond Reeds & Deeds, met de buitenissig improviserende ritmesectie Michiel Braam, Arjen Gorter en Makki van Engelen. De bandnaam is ontleend aan het gelijknamige Mercury-album van Kirk uit 1963. Na het succes van het eerste Reeds & Deeds-concert (najaar 2015) volgden er meer. En niet voor niets, want de concerten van dit gezelschap zijn altijd gedreven en feestelijk. ‘Jazz is Reeds & Deeds en Reeds & Deeds is jazz. Punt uit.’ (Rinus van der Heijden, JazzNu) Bo van de Graaf (sax), Frans Vermeerssen (sax), Alex Coke (sax, fluit), Michiel Braam (piano), Arjen Gorter (bas), Makki van Engelen (drums)

za 24.11.2018 • €15/13 • 20u15 C-mine cultuurcentrum Genk • www.c-minecultuurcentrum.be

© Itamar Borochov

do 15.11.2018 • €15/12.50 online • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

© Helen Arenz

Kijk op de website www.dekimpel.be voor het actuele programma.

In een zoektocht naar zijn roots (Afghanistan) biedt meester jazz innovator Itamar Borochov ons een inkijk in zijn betoverende muzikale kosmos, van lower Manhattan over het moderne Israël tot het Oude Bukhara (Oezbekistan). Geniet van virtuoze expressie, doordrenkt van Arabische en pan-Afrikaanse invloeden. Contrabassist Sal la Rocca betreedt met een vernieuwd kwartet opnieuw het podium. Het beloofd een pittige cocktail van intelligente hard bop en hedendaagse grooves. Itamar Borochov (trompet, hoorn), Avri Borochov (bas), Michael King (piano), Jay Sawyer (drums) Sal La Rocca (contrabas), Pascal Mohy (piano), Lieven Venken (drums), Jeroen Van Herzeele (saxofoon) Deze unieke double bill wordt georganiseerd in samenwerking met JazzLab.


HOWE GELB PIANO TRIO

WOLFERT BREDERODE + SASKIA LANKHOORN

Howe Gelb stak in 2016 zijn band Giant Sand in de frigo en begon zich onder het motto ‘piano for now, songs forever’ met een trio te verdiepen in pianostandards. Dat resulteerde in het uitstekende album ‘Future Standards’ dat wereldwijd overladen werd met 4 & 5-sterren recensies. Een alternatieve versie van Sinatra, Dylan & Waits. Heerlijke stem, glasheldere songs.

© Daniel Martin Diaz

Howe Gelb (piano) Thøger Lund (bas) Andrew Collberg (drums)

za 15.12.2018 • €16/14 • 20u cultuurcentrum Hasselt • www.ccha.be

© Peter van Breukelen

do 06.12.2018 • €20/14 • 20u15 cultuurcentrum MUZE • www.muze.be

Wolfert Brederode (piano), Saskia Lankhoorn (piano)

BRAM DE LOOZE

H.A.S.T.

Begin 2018 lanceerde Bram De Looze een nieuw project, dat verder bouwt op zijn laatste met de fortepiano’s. Dit keer speelt hij op een gloednieuwe, unieke Chris Maene Concert Grand Piano. Deze vleugelpiano heeft de kracht van de moderne piano maar de warmte van zijn historische voorgangers. Deze revolutionaire piano werd op aanvraag van Maestro Daniel Barenboim gebouwd. In dit design staan de snaren parallel i.p.v. gekruist, zoals bij een concertpiano tot nu toe altijd het geval was. Hierdoor wordt een transparant en superieur geluid gecreëerd, met een zeer heldere klank waar je duidelijk verschillende klankregisters van elkaar kunt onderscheiden. Voor dit pianoconcert heeft De Looze zich laten inspireren door zowel de commerciële als hedendaagse muziek en oude klassieke pianoliteratuur. Dit varieert van Bach, Stravinsky tot Ornette Coleman, Monk tot Jason Moran en Steve Lehman. Opgelet! Dit concert vindt plaats in de Landcommanderij Alden Biesen.

Deze instrumentale band heeft zijn roots in de free jazz, rock en improvisatie. Hun typerende sound valt nog het best te omschrijven als een niet schuwende verkenning van verbluffende eenvoud, riffs en vrije improvisatie. Minimale soundscapes versmelten met noise-elementen, als een unieke mengeling tussen een Mondriaan en een Pollock. Met hun verkenning van extreme dynamieken, verbluffende eenvoud en alles daartussenin mikt H A S T op de oren, het hart én de geest. In 2017 werd H A S T verkozen tot winnaar van de Jazztract-prijs op het Gent Jazz Festival. Met die geldprijs kunnen ze de opnamen voor een album financieren. In maart 2018 was H A S T ter voorbereiding in JazzCase-Dommelhof ‘in residentie’ en tijdens dit concert presenteren ze het resultaat, hun eerste LP/CD. ‘Slim, getalenteerd en overtuigend, met autoriteit en eigen composities. Een formatie met toekomst, die nog veel kan groeien, maar nu al bijzonder rijp is.’ (TAZ Juryverslag, 2016)

Bram De Looze (piano)

do 20.12.2018 • €15/12.50 online • 20u30 JazzCase - Dommelhof • www.jazzcase.be

© Cees van de Ven

wo 12.12.2018 • €14/10 • 20u15 cultuurcentrum De Kimpel • www.dekimpel.be

© Alexander Popelier

Musings from the Lowlands is een gezamenlijk project van Saskia Lankhoorn en Wolfert Brederode, de enige twee Nederlandse artiesten die onder eigen naam een opname realiseerden voor het toonaangevende ECM. Beide albums werden genomineerd voor de Edison Publieksprijs. Lankhoorn en Brederode stelden een programma samen geïnspireerd op het Nederlandse landschap. Brederode speelt met zijn trio eigen werk van Black ice, aangevuld met nieuwe composities. Lankhoorn speelt solo repertoire van Kate Moore en Valentin Silvestrov, aangevuld met werk van Nederlandse en verwante componisten. Met Saskia’s prachtige doch krachtige klassieke speelwijze en Wolferts wispelturige en toch melodische composities belooft dit een avond te worden van tegenstellingen tussen licht en schaduw, energie en diepgang, klassiek en jazz. Aanrader ook voor liefhebbers van Yann Tiersen, Joep Beving en Nils Frahm trouwens.

Rob Banken (sax), Artan Buleshkaj (gitaar), Roeland Celis (gitaar), Cyrille Obermüller (bas), Elias Devoldere (drums)


CONCERTAGENDA najaar 2018 wo 01.08.18 FONS - ‘Jazz op het plein’

C-MINE

wo 15.08.18 TUTU PUOANE & EWOUT PIERREUX - ‘Jazz op het plein’ C-MINE do 20.09.18 JASPER BLOM QUARTET

JAZZCASE

vr 21.09.18 RAF VERTESSEN NEW YORK QUARTET

MUZE

vr 28.09.18 PLACENTA PLAYS PLACEBO

MUZE

wo 03.10.18 DRE PALLEMAERTS SEVA

DE KIMPEL

vr 12.10.18 LUCY WOODWARD & BAND

MUZE

za 13.10.18 GREG COHEN & ELEONORA STRINO

MUZE

do 18.10.18 MAMUTRIO PLUS

JAZZCASE

do 25.10.18 NORDIC NIGHT(S) - t.e.m. zo 28.10.18

CCHA

di 13.11.18 JAKOB BRO TRIO

ACADEMIEZAAL

do 15.11.18 REEDS & DEEDS

JAZZCASE

vr 16.11.18 BILZENJAZZNIGHT

DE KIMPEL

za 24.11.18 ITAMAR BOROCHOV + SAL LA ROCCA QUARTET

C-MINE

do 06.12.18 HOWE GELB PIANO TRIO

MUZE

wo 12.12.18 BRAM DE LOOZE

DE KIMPEL

za 15.12.18 WOLFERT BREDERODE + SASKIA LANKHOORN

CCHA

do 20.12.18 H.A.S.T.

JAZZCASE

Brochure najaar 2018 | MOTIVES FOR JAZZ  
Brochure najaar 2018 | MOTIVES FOR JAZZ  
Advertisement