Page 1

Ă…r 2012 Nr 2

Alvastra kloster ruin

Foto: Per-Arne Andersson

En tidning frĂĽn Daglig Verksamhet


REDAKTIONENS SIDA

För den som är intresserad så går det att prenumerera på Nya Näktergalen. Den kostar 100 kr/år och utkommer med 5 nummer om året. Finns även att köpa som lösnummer för 20 kr (så långt det räcker) Kontakta Mediakontoret om du är intresserad.

Ansvarig utgivare: Marianne Bois Anette Bengtsson Inga- Maj Fredriksson I redaktionen:

Per-Arne Andersson Annica Rundqvist Tomas Welander Rudi Zaloga Joakim Jonsson Axel Petersson Julia Sandström Madde Karlsson Henrik Pettersson Maria Dufwenberg

NYA NÄKTERGALEN Mediakontoret Besöksadress: Långbackagatan 1 591 35 Motala Fax. 0141- 21 27 44 Tele. 0141- 22 58 02 E-post: mediakontoret@motala.se


INNEHÅLL Innehåll ......................................................................................... 1 Grekiska öar ................................................................................. 2 Moussaka med röd pesto och fetaost ........................................ 3 Ny brandstation i Motala invigd ............................................... 4-5 Stroke............................................................................................ 6 Musikhörnan................................................................................. 7 De första mynten.......................................................................... 8 Kändisrutan .................................................................................. 9 Roliga sidan .......................................................................... 10-11 100 år sedan Titanic sjönk.................................................... 12-13 Setter........................................................................................... 13 Sommar-OS i London 2012 .................................................. 14-15 Utdockning ........................................................................... 16-17 Gröna påsen flyttar in ................................................................ 18 Min eloped / Aktuellt på bio ....................................................... 19 Nationalteatern........................................................................... 20 Vinnare........................................................................................ 20 Jordgubbsglass ......................................................................... 21 Cykeln ................................................................................... 22-23 Estelle ......................................................................................... 23 Frågesport / svarsformulär................................................... 24-25 Majblommans historia ............................................................... 27 Pacemaker .................................................................................. 28

1


Grekiska öar

Ingen grekisk ö är den andra lik. Det finns alltid en ö för alla smaker. Under juni-augusti är det industrisemester i Grekland och det är då alla flockas till öarna. Vill du ha hög puls ska du alltså resa under högsäsongen. För dig som vill ha lite lugnare är våren en underbar tid då naturen är som vackrast på öarna, dock kan havet vara lite kylslaget. September-oktober är också relativt lugn tid att resa, sommarvärmen hänger envist kvar i luften och havet är varmt. Oftast fungerar inte betalkort och på många små öar är det bara cash som gäller. Det finns 227 bebodda öar tex Kos Kreta, Korfu, Santorini, Zakynethosoch Rhodos. Korfu Här finns Orientaliska museet, underhavsgrottor och finkornig sand på stränderna. Du kan dyka i havet som har ett rikt djurliv i härliga färger. Det finns ett antal diskotek, några barer och mysiga restauranger med god grekisk mat.

2

Kreta Samariá Gorge är ett 14km långt bergspass som sträcker sig 1250 meter ner till vattenståndet. Ett spektakulärt naturlandskap Det finns en populär vandringsled upp till bergspasset. De sista 3 kilometerna är en lång uttröttande trätrappa. Rhodos Rhodos stad är en sevärdhet i sig. Framförallt gamla stan, som har en väldigt gammal ringmur, ett slott och ett antikt museum med gamla fantastiska skatter. Bra att veta: Huvudstad: Aten Folkmängd: 11,1minjpner (2006) Yta: 131959l km2 Religion: Grekisk ortodox 97% Språk: Grekiska Valuta: Euro Nationaldag: 25 mars

Källa: internet Skrivet av: Axel Petersson


2 st gula lökar 3 st vitlöksklyftor 400 g lammfärs 1 burk röd pesto (á 400 g) 0.5 tsk kanel 1 burk kronärtskockshjärtan 2 st aubergine, små 4 st potatisar 0.5 st citron 500 g körsbärstomater, på kvist 250 g fetaost, äkta grekisk Skrivet av Tomas Källa: recept.nu

Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Riv löken grovt, vitlöken fint och blanda med lammfärs, pesto, kanel samt urkramade och mosade kronhjärtan. 3. Salta, peppra och blanda väl (enklast är att använda händerna). 4. Riv aubergine och skalad potatis grovt, salta och pressa över citronen. 5. Varva färs och grönsaksriv i ugnssäker form, toppa med körsbärstomater och tärnad fetaost. 6. Grädda ca 40 minuter och servera med grönsallad.

3


Ny brandstation i Motala invigd

Motala har länge varit i akut behov av en ny brandstation. Den gamla höll på att falla ihop. Räddningsstationen på Drottninggatan är i så dåligt skick att taket i källaren buktar, bilhallen är för liten och försvarsutrymmen och lokalerna är omordarna. Den gamla stationen har i flera år varit utdömd av arbetsmiljöverket.

En ny morden station för 100 miljoner kronor byggs i Bråstorp och ska betjäna, både Motala och Vadstena kommuner. Uppdragsgivare är bostadsstiftelsen Platen och kommunen hyr den i 25 år. Den nya brandstation började byggas i oktober månad 2010 och stod färdigt för inflyttning 26 mars 2012. Brandstationen har byggts av NCC AB och har sysselsatt ca 40 personer.

4

Den rymmer utryckningsfordon såsom ambulans och brandkår. Det finns också en idrottshall som fler än räddningspersonal får tillgång till, samt ett kommunarkiv.


Glädjen var stor när den nya brandstationen invigdes 23 mars. Då visades stationen upp för speciellt inbjudna (och oss). Maj Karlsson ordförande i Platen, Camilla Egberth kommunalråd och Göran Schnell Brandskyddsföringens VD höll tal. Efter rundvandringen bjöds de inbjudna på lunch. (Dock inte vi som bjudit in oss själva.)

Räddningstjänsten

Musikskolan spelar

Fullt hus på nya Brandstationen var det när motalaborna vallfärdade till Bråstorp, när räddningstjänsten höll öppet hus 31 mars. Det kom minst 2000 personer för att titta på den nya brandstationen och det var betydligt fler än man väntat sig.

Skrivet: Av Annica och Joakim Fotografering Per-Arne

5


Stroke Stroke är en sjukdom dom drabbar hjärnan och oftast kommer plötsligt. Stroke är detsamma som slaganfall. Det som händer när man får en stroke är att en begränsad del av hjärnan skadas. Två sorters stroke Stroke är antingen hjärninfarkt eller hjärnblödning. Den vanligaste typen av stroke är hjärninfarkt. Hjärninfarkt innebär att en bit hjärnvävnad dör. Anledningen är att en blodpropp har fastnat i ett blodkärl så att blodet inte kan komma fram. Cellerna i den delen av hjärnan som inte får tillräckligt med blod skadas eller dör för att de inte får tillräckligt med syre och näring och för att skadliga avfallsprodukter inte transporteras bort. Stroke kan också orsakas av hjärnblödning. Hjärnblödning innebär att ett blodkärl i hjärnan brister. Då skadas hjärncellerna av att blod läcker ut från blodkärlet. Snabb vård och träning viktig Ungefär 30.000 personer i Sverige drabbas varje år av stroke. Medelåldern för dem som drabbas är ungefär 75 år. Risken att drabbas av stroke ökar om man lider av åderförkalkning eller någon hjärnsjukdom. Den som drabbas av stroke blir oftast förlamad eller försvagad i ena halvan av kroppen och kan få svårigheter att tala eller förstå tal. De första timmarna efter att man fått en stroke kan celler fortfarande räddas. Därför är de mycket viktigt att strokepatient får vård snabbt. En strokepatient kan oftast bli frisk igen, men för det mesta behövs lång träning. Svåra strokeanfall kan däremot leda till döden. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjärtsjukdom och cancer. TIA – varningssignal för stroke En form av stroke kallas TIA (transitorisk ischemisk attack). TIA är en övergående attack som signalerar att blodflödet i något av hjärnans kärl har stoppats eller hämmats under en kortare tid, men också att flödet återställts så pass snabbt att hjärnvävnaden inte skadats allvarligt. Symptomen är desamma som de som uppstår vid en ”riktig” stroke. Skillnaden är att symptomen vid TIA är kortvariga och typiska attacker varar några minuter upp till någon timme. Symptomen går tillbaka inom högst ett dygn. Källor http//:www.ne.se/enkel/stroke

6

Hjärt - Lungfondens temaskrift Stroke

Skrivet av: Henrik Pettersson


MUSIK HÖRNAN Hammerfall Hammerfall grundades 1993 i Göteborg och är ett helsvenskt powermetalband som idag består av medlemmarna Joacim Cans, Oscar Dronjak, Pontus Norgren, Anders Johansson och Fredrik Larsson. Debutskiva ”Glory to the Brave”, år 1997 som lanserades av Nuclear Blast, ett tyskt bolag som även gett ut alla gruppens senare album. Hammerfall begav sig ut på sin första världsturné som i oktober 1998 och nådde snart stora framgångar i Europa, i synnerhet i Tyskland.

Albumet ”Threshold” släpptes i oktober 2006 och gick direkt in på svenska försäljningslistans första plats, i konkurrens med bland annat Roxettes då nysläppta samlingsalbum. Med 10:e plattan på gång under 2009 måste Hammerfall betraktas som ett av Sveriges mest framgångsrika band. Bandet gjorde en video till ”Hearts On Fire” tillsammans med Sveriges damlandslag i curling. Under våren 2012 och hela 2013 kommer bandet att ta en längre tids paus för att sedan komma tillbaka starkare än någonsin.

Hammerfalls album 1997 - Glory to the Brave 1998 - Legacy of Kings 2000 - Renegade 2002 - Crimson Thunder 2003 - One Crimson Night 2005 - Chapter: V Unbent, Unbowed, Unbroken 2006 - Threshold 2007 - Steel Meets Steel - Ten Years Of Glory 2008 - Masterpieces 2009 - No Sacrifice, No Glory 2011 - Infected

Skrivet av Rudi Källa: www.powerofmetal.se

7


DE FÖRSTA MYNTEN Innan man använde pengar att betala med använde man istället: musselskal, valtänder och kakaobönor. De första mynten kom för 2500 år sen. Mynten tillverkades i Lydien. (Nuvarande Turkiet) De var platta och en blandning av guld och silver. I Sverige började man använda och tillverka mynt på vikingatiden. Alla svenska mynt görs av myntverket i Eskilstuna. När man gör mynt kallas det prägla. Historia Innan man använde pengar bytte man saker med varandra istället. Det kallades byteshandel. Det första man bytte med varandra var mat. Till slut uppstod platser där man samlades för att handla. Det man idag kallar marknader.

Världens största mynt var svenskt. Det vägde 19,7 kg! Sedlar Sverige var först i Europa att tillverka sedlar. På 1600-talet kunde man gå till banken med sina mynt. Där bytte man ut mynten mot ett kvitto som man kunde gå och handla för istället. Kvittona blev så småningom till sedlar. Hur gör man pengar? I ett land är det statens egen bank som tillverkar pengar. I Sverige är det riksbanken. De bestämmer också hur sedlarna och mynten ska se ut. Idag har vi till exempel Carl von Linné på hundralappen. Han var naturforskare. Selma Lagerlöf som var författare finns på tjugokronorssedeln. Man använder råbomull som gör sedlarna tåligare än om det var gjorda av vanligt papper. Man gör det också svårt att förfalska sedlarna. Det ska finnas en vattenstämpel och en säkerhetstråd. Det kan man se om man håller upp den mot ljuset. Dessutom är det topphemligt hur själva tryckningen går till.

Falska pengar Man upptäcker ungefär 3 miljoner förfalskade sedlar om året i Sverige. Alla falska sedlar ska lämnas till polisen. Om du tycker att en sedel ser konstig ut kan du gå till banken. Där kan de hjälpa dig att se om den är falsk. I Sverige får man fängelse om man förfalskar sedlar. Din ekonomi Inkomst är pengar som du tjänar. Utgift är något du betalar. Källa: http://www.ungfakta.se/lattlast/ungekonomi/ Sammanställt av: Madde

8


IS D N KÄ TAN RU

Madde Isaksson Arbetsterapeut

1. TRIVS DU PÅ JOBBET? Svar: Ja. Har jobbat här sedan 1994. 2. DIN ÅLDER? Svar: 44 år, fyller 45 i oktober. 3. VAD HAR DU FÖR FAVORITRÄTT? Svar: Tycker om nästan all mat, gärna fisk. Ej smör eller sura mjölkprodukter. 4. VAD TYCKER DU OM FÖR MUSIK? Svar: Allätare men lyssnar mest på pop och soul. 5. VILKEN ÄR DIN DRÖMRESA? Svar: Gärna till någon plats i Afrika eller Canada. 6. VAD VILL DU GÖRA I FRAMTIDEN? Svar: Jobbar ungefär som nu ser fram emot barnbarn så småningom. 7. SENASTE LÄSTA BOK? Svar: Någon deckare som jag har glömt namnet på. 8. HAR DU NÅGOT HUSDJUR? Svar: En katt som heter Sigge, och är 12 år gammal. 9. VAD ÄR DIN FAVORITFÄRG? Svar: Grön, brun, och jeansblått. 10. VAD HAR DU FÖR INTRESSEN? Svar: Trädgård, hemma-projekt / ritar och skissar en hel del. 11. VILKEN ÄR DIN FAVORITFILM? Svar: Drama. Tycker om Al Pacino, Meryl Streep och tittar mycket på italienska filmer. Kan även rekommendera Motala filmstudio. Interjuvare: Maria Dufwenberg och Rudi Zaloga. Foto: Per-Arne Andersson

9


Roliga Sidan En rebus...

Pumpan kräks

- Vad sa igelkotten när han sprang på en kaktus? - Ursäkta älskling. - Hur ser en norsk gps ut? - En jordglob i sätet bredvid föraren. En rebus...

- Vad kallar man en drogad kines? - Do ping. - Varför kunde norrmannen inte laga mat i vildmarken? - Det fanns inget eluttag till mikrovågsugnen.

10


En rebus...

- Hur gör man en norrman svensk? - Slår honom gul och

- Vad får man om man korsar en papegoja med en daggmask? - Maskara.

En rebus...

Det var en Bellman en ryss och en tysk som tävlade om vem som hade störst flaggstång. Först sa ryssen: -Min flaggstång är så lång att den nuddar granens topp. Då sa tysken: -Men min flaggstång är så lång att den nuddar molnen. Sen sa Bellman: -Min flaggstång är så lång så att den petar Gud i röven.

Skrivet: Av Annica & Maria

11


100 år sedan Titanic sjönk

Titanic (Royal Mail Steamer Titanic) (Kungliga postångaren Titanic) var en oceanångare byggd för atlantrutten Southampton–NewYork. Fartyget som byggdes för att transportera passagerare, dagligvaror och post, var vid tidpunkten för sjösättningen, tillsammans med sitt systerfartyget Olympic, världens största passagerarfartyg. 1914 sjösattes det tredje systerfartyget Brittanic.

hög andel män fanns bland dödsoffren då man prioriterade att rädda kvinnor och barn.

Den 14 april 1912 var Titanic på sin jungfruresa från Southampton, England på väg mot New York, USA. Strax före midnatt kolliderade Titanic med ett isberg och skadade sitt skrov så olyckligt att hon på 2 timmar och 40 minuter sjönk till Atlantens botten varvid 1 514 personer omkom. Skeppets undergång blev därmed en av historiens största marina katastrofer i fredstid.

Dagens nyheter skrev om ilskan över att det fortfarande efter fyra dagar inte varit möjligt att få några uppgifter om vilka svenska som hade varit med på båten och hur många som hade omkommit. Av 231 passagerare från norden omkom 164. Nästan alla var fattiga emigranter som ville prova på lyckan i USA.

En orsak till det stora antalet dödsoffer vid förlisningen var att fartyget, som hade 2 224 människor ombord, endast hade utrustats med livbåtar för 1 178 personer. En oproportionerligt

12

Förutom engelsmännen och amerikanarna var de svenska passagerarna den största gruppen på Titanic. Totalt rest 123 svenska ombord, varav 89 svenskar dog, så det var inte konstigt att nyheterna om Titanic hade sjunkigt blev så stor i de svenska dagstidningarna 1912.

Titanic har även filmatiserats 1997 i regi av James Cameron med Leonardo Dicaprio och Kate Winslet i huvudrollen. Filmen har nypremiär 2012, då den kommer ut i 3D format.


Agnes överlevde katastrofen maken i San Francisco sedan 1908, men hade nu varit på besök i Sverige.

Agnes Sandström var född 8/11 1887 och dog 1/12 1985 via 98 års ålder. Hon blev intervjuad 1981 via 94 års ålder. Anges var 24 år när hon reste med Titanic i tredje klass. Hon var bosatt i San Francisco i USA och gift med Hjalmar Sandström. De hade två Döttrar Margit, född 1908 och Beatrice född 1910. Beatrice kom att bli den sista svenska överlevaren som var vid livet på 90 talet. Hon dog 3 september 1995. ( förutom svensk-amerikansken Lillian Asplund som fortfarande lever)

I intervjun berättar hon att hon inte alls trodde att det var allvar. Hon väcktes av en steward efter kollisionen och steg ned i båt 13 tillsammans med sina barn. I New York fördes hon till St. Vincent Hospital. Hon lämnade sjukhuset drygt en vecka efteråt. På hösten 1912 återvände familjen Sandström till Sverige för gott.

Anges reste till USA tillsammans med sina döttrar från föräldrahemmet i Hultsjö i Småland för att komma till

Källa: Internet Skrivet av:

SETTER Setter, brittiska hundraser vilka uppkommit ur tidiga spaniels, s.k. Setting spaniels, därav namnet setter. Settrar användes till fågelhundsjakt redan för många hundra år sedan, och uttrycket ”setting” (sätta sig) hänvisar till den egenskap som gör att dessa hundar, när de genom luftvittring får slag på tryckande hönsfågel, sjunker ned på benen, ”sätter sig” i blickstilla stående och därmed visar jägaren var bytet trycker. Numera kallas alla hundraser som används till fältfågeljakt för stående fågelhundar. Det finns fyra setterraser: Engelsk setter, irländsk röd setter, Gordonsetter samt irländsk röd och vit setter.

Skrivet av Maria Dufwenberg Faktan kommer från www.ne.se

13


OS-historik Olympiska spelen härstammar från tävlingar som från början hölls i Grekland under antiken vid berget Olympen. De ursprungliga spelen hölls år 776 f. kr och fram till år 276 e. Kr. Vid Olympen fanns ett av världens underverk, Zeusstatyn, vilket troligen var en stor

anledning till att spelen lades just här. Olympen var också gudarnas boning i grekisk mytologi. Spelen hölls en gång varje olympiad, vilket motsvarar fyra år. Under spelens gång bars den olympiska elden fram och under spelens gång rådde fredsplikt/krigsförbud.

Sommar-OS i London 2012 Sommar-OS är världens största sport-event och alla stora namnen och profilerna kommer att vara på plats för att försöka ta en medalj. Över 10 000 atleter kommer stolt att representera sitt land med drömmar om att nå framgångar när hela världen ser på. Totalt är det 205 länder som kommer att representeras i Sommar-OS i London. Efter ett beslut från IOK att både baseboll och softboll inte längre kommer att vara OS-sporter, så är det nu klart att det blir endast 26 sporter i London 2012.

14

Medaljligan genom tiderna (2008) Placering

Land

Guld

Silver

Brons

1

USA

843

651

575

2

Sovjetunionen/OSS

440

357

325

3

Storbritannien

180

233

225

4

Östtyskland

173

129

127

5

Frankrike

172

187

203

6

Italien

172

136

153

7

Tyskland

162

191

205

8

Ungern

148

130

154

9

Sverige

138

153

171

10

Australien

103

110

136

11

Finland

100

80

113

12

Japan

98

97

103

13

Kina

80

79

64

14

Rumänien

74

83

107

15

Holland

60

65

83

16

Ryssland

59

53

47

17

Polen

56

72

113

18

Västtyskland

56

67

81

19

Kuba

56

46

41

20

Kanada

51

79

99


27 juli—12 augusti 2012 avgörs sommar-OS i London. OS-byn där de aktiva bor kommer att ligga i Olympic Park. Med gångavstånd till de närliggande arenorna.

Olympiska arenor 2012 A = Kanotslalom körs ca 30 km från Olympic Park. B = Rodd avgörs på Eton Dorney nära Windsor Castle. C, D, F, G, I = Fotbollen spelas på klassiska fotbollsarenor runt omkring i Storbritanien: Coventry, Glasgow, Cardiff, Manchester och Newcastle upon Tyne. E = Mountainbike körs i Essex. H = Seglingstävlingarna kommer att hållas i Weymouth och Portland.

London-OS i siffror - 26 Olympiska idrotter - 34 arenor - 10. 500 aktiva - 20. 000 press och media - Mer än 9 miljoner biljetter

Svenska medaljhopp: • • • • • • • • • •

Paralympics 2012 London 2012 kommer att vara största paralympiska spelen någonsin. Paralympics pågår 29 augusti-9 september. Totalt 165 länder kommer att delta i tävlingen. Cirka 4200 idrottare kommer att tävla i 20 sporter.

Therese Alshammar: simning Rolf Göran Bengtsson: hästhoppning Sarah Sjöström: simning Anders Gustafsson: kanot Lisa Nordén: triathlon Fotboll damer Gustav Larsson: cykel Henrik Nilsson och Markus Oscarsson: kanot k2 Fredrik Lööf och Max Salminen: segling Jonas Jacobsson: skytte för rörelsehindrade Skrivet av: Rudi Zaloga Källa: Internet

15


Fredagen den 27 april var vi nテ・gra frテ・n Mediakontoret och tittade pテ・ utdockningen i Verkstan

Gテ傍A KANAL...

...MITT IDEAL...

16


DÄR SIMMAR...

...SÄLLAN NÅGoN….

….HAJ ELLER VAL

Foto: Per-Arne Redigerat av: Rudi

17


Gröna påsen flyttar in Från och med april 2012 införs gröna påsar för matrester i Motala och Vadstena kommuner. Då ska fruktskal, kaffesump och andra matrester slängs i en grön påse. Varje person slänger i snitt 100 kilo matrester per år. Totalt slänger vi 5000 ton matrester i Motala och Vadstena kommuner. Startpaketet delas ut till alla hushåll i mars. Den gröna påsen lägger man i den vanliga soptunnan bland de andra soppåsarna. De gröna påsarna sorteras ut med hjälp av en kamera vid Tekniska Verkens sorteringsanläggning i Linköping. Matresterna omvandlas sedan till biogas och biogödsel. De andra soppåsarna omvandlas, precis som idag, till fjärrvärme och el.

Vad gör jag när påsarna är slut? Du som bor i villa knyter en grön påse runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då lämnar chauffören nya påsar när soptunnan töms. Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller bostadsförening när de gröna påsarna är slut. Du kan hämta nya påsar på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler. De gröna påsarna kostar inget extra utan ingår i avgiften för sophämtning. Varför ser påsen ut som den gör? Den gröna påsen är lite mindre än en vanlig soppåse. Det beror på att den kan behöva slängas lite oftare för att undvika lukt. Den har inte vanlig handtag, vilket beror på att den inte är avsedd att användas till annat än matrester. Obs! att i soptunnan ska ligga i plastpåse med dubbelknut Allt du slänger i soptunnan, även det som inte matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål ställa till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.

18

Källa: Internet Skrivet av Julia


Min eloped Den gör bara 15 km i timmen och man behöver ej körkort. Man behövar ej tanka den utan den laddas via ett eluttag. Elopeden är inte större än en rullstol i bredd så man kommer in nästan överallt och jag kan även backa med den. Om man tar det lilla lugna så går allt bra. Den är registrerad som en elrullstol och man får köra på gång– och cykelbanor. Om det är fint väder åker jag gärna till stan. Jag kommer in i båda galleriorna och överallt där det inte finns trappsteg. Sedan jag köpte elopeden, tycker jag att jag fått mycket större frihet. Jag kan ta mig ut mer själv när jag vill och är inte längre beroende att någon kör mig. Ibland tar jag en tripp till affären om man behöver något eller en tur till mina föräldrar. Det blir även en och annan raggarrunda.

Skrivet av Axel Foto: Ulf Larsson

The Amazing Spider-Man Liksom de flesta tonåringar försöker Peter ta reda på vem han är och hur han blev den person han är idag.

Källa: Internet skrivet av Julia

Peter försöker också hitta sin väg med sin första kärlek Gwen Stacy, och tillsammans kämpar de med kärleken, engagemanget och hemligheter. När Peter upptäcker en mystisk portfölj som tillhörde hans far, börjar han jakten på sina föräldrars försvinnande. Det leder honom direkt till Oscorp och labbet av Dr Curt Connors, hans fars gamla partner. Medan Spider-Man ligger på kollisionskurs med Conner’s alter-ego, The Lizard, kommer Peter att göra ett livsavgörande val att använda sina befogenheter och forma sitt öde att bli en hjälte. Har premiär den 3 juli 2012

19


NATIONALTEATERN Började som gatuteater i Lund 1968 under namnet Gorillateatern. 1969 började gruppen uppträda på fritidsgårdar i Göteborg med pjäser om förortsungdomar, tex Barn i betong och Speedy Gonzales där man friskt blandade teater och rock. Mot slutet av 70 talet upplöstes teatergruppen och NATIONALTEATERN rockorkester bildades och som började ge ut egna konserter. 1981 upplöstes gruppen för att återförenas sommaren 91. Jag och pappa var på kulturakademin i Motala i slutet av april. Spelningen och lokalen var bra. Dom kom in bakvägen. Vi fick plats längst bak. Det var 450 personer. Medlemmarna i bandet är: Nikke Ström, Ulf Dagby, Mattias Hellberg, Håkan Nyberg och Hans Svensson. Dom kom 1 timme o 30 minuter för sent. Dom började med Bängen trålar. Visste ni föresten att ICA Stig har sjungit i Nationalteatern för längesen. Hitsen: Lägg av, Spisa, Men bara om min älskade väntar, Livet är en fest. Dom kör dom gamla godingarna men dom är aktuella fortfarande idag. Dom körde i en och en halvtimme fullt ös utan paus.

Källa:Internet och Ur mitt minne Axel

Petersson

Vinnare i Nya Näktergalens tävling i nr 1 blev: Jo Jönsson Bojen Hanna Ullman Tegelviksvägen 2 H Jenny Gustavsson Dagcenter Mårten Vinsterna finns att hämta på Mediakontoret.

20


6 Portioner

Ingridienser: 0,5 dl strösocker 1 liter (500 g) jordgubbar 2 st äggulor 0,5 dl florsocker 2 st äggvitor och 2 msk strösocker 2 dl vispgrädde

Eventuell garnering: 20 g (2 rutor) mörk choklad

Gör så här: Mosa jordgubbarna med strösocker. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till ett vitt och fast skum. Vispa grädden. Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten. Blanda ner den vispade grädden. Vänd ner äggvitorna, rör försiktigt till en jämn smet. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in). Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar. Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare. Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad. Hacka och strö över chokladen eller fixa någon annan garnering t.ex. citronmeliss, kex, färska jordgubbar eller andra bär.

Skrivet av: Madde

21


Cykeln Historia och bakgrund Cykelns stora genombrott var på världsutställningen i Paris år 1867. De första cyklarna tillverkades i Frankrike och härstammar faktiskt från käpphästen. Man satte två stora hjul på var sin sida av ”hästen” och en sadel mitt emellan på den här tidiga modellen fanns inga pedaler utan man sparkade sig fram. Den kallades velociped. Många försök gjordes med olika styranordningar och pedaler och drivningar. Men den som tillslut fick den stora äran att kallas cykelns uppfinnare var fransmannen Pierre Michaux. 1861. Han satte pedaler på ett framhjul som var c.a 1 m i diameter. På ett trampvarv kom man ungefär 3,14 m (Pi meter), det gick alltså inte särskilt fort att cykla och den var väldigt trög att driva fram.

Höghjulingen

22

För att få cyklarna att gå lite snabbare och för att få dem att komma längre i varje trampvarv så byggde man en cykel med ett gigantiskt framhjul och en sadel högst upp. Det som begränsade hjulets storlek var benlängden på den som skulle trampa. Höghjulingen var riktigt modern i slutet av 1800-talet. Tyvärr så var det bara män med långa och framför allt starka ben som hade möjlighet att cykla. Det var inte heller särskilt riskfritt att cykla på höghjulingen. Tänk dig vad som händer i backar.

Eftersom cyklisten sitter rakt ovanpå hjulet, så sitter han alltså bakom hjulets mittpunkt när det går uppför. Det är stor risk att han ramlar baklänges. . Men det som är ännu värre är att cyklisten hamnar framför mittpunkten, när det går nerför. Då är det risk att han ramlar med näsan före i marken. Vanligt var att ett framhjul var ungefär 1,5 m i diameter. Höghjulingen användes precis som dagens cyklar gör. Man använde den som fortskaffningsmedel och för att åka på kortare turer. Det var också vanligt med cykelracetävlingar.

Ganska tidigt kom man fram till att man kunde sätta olika stora kugghjul på bakhjulet för att få cykeln att blir snabb och lite tyngre att trampa. Denna cykel fick namnet ”The Safety” (säkerhetscykeln). Säkert mycket på grund av att hjulens omkrets blivit så mycket mindre och att fallet från cykeln inte blir lika högt.


Dagens cyklar Idag har man två lika stora hjul, som är av en mer rimlig storlek än höghjulingen. Hjulen är ihop satta med en ram och på ramen finns en sadel. Under sadeln sitter ett kugghjul som drivs runt av pedalerna. Pedalerna i sig drivs runt med muskelkraft från den som trampar Runt kugghjulet sitter en kedja som är sammanbunden med ett annat kugghjul som är fastsatt i cykelns bakhjul.

Källa hämtad från Internet. Skrivet av Tomas Welander

Estelle Estelle Silvia Ewa Mary, Prinsessa av Sverige, Hertiginna av Östergötland, föddes den 23 februari 2012 som första barn till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.

Namnet Estelle har tidigare förekommit inom släkten Estelle Bernadotte

Prinsessan Estelle är i enlighet med 1979 års successionsordning (Sveriges äldsta grundlag) den andra i tronföljden efter kronprinsessan Victoria.

Silvia och Ewa har prinsessan fått efter sin mormor drottning Silvia och sin farmor Ewa Westling. Dessutom namne med kronprinsessan Mary av Danmark.

Hennes titel är Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Estelle, Hertiginnan av Östergötland

Hon döptes den 22 maj i Slottskyrkan och det var ärkebiskopen Anders Wejryd som döpte henne.

Estelle är ett franskt namn som motsvarar det latinska Stella och betyder ”stjärna”. I Sverige fanns det totalt 1218 personer med detta namn (31 december 2011).

Skrivet av Maria D

23


1. Vilken månad ställer man om klockan till Sommartid? 1. December

X. Maj

2. Mars

2. Vem tävlade för Sverige i Eurovision Song Contest? 1. Sean banan

X. Loreen

2. Dead By April

3. Vilken dag är det Sveriges nationaldag? 1. 6 juni

X. 11 juli

2. 31 augusti

4. Vad heter Östergötlands landskapsblomma? 1. Maskros

X. Blåklint

2. Blåsippa

5. Vad heter Östergötlands landskapsdjur? 1. Rådjur

X. Knubbsäl

2. Knölsvan

6. Vad heter Östergötlands landskapsfisk? 1. Mört

X. Gädda

2. Abborre

7. Vilken är Östergötlands största stad? 1. Motala

24

X. Norrköping

2. Linköping

Skicka in svaret senast den 17 augusti till: Mediakontoret Långbackagatan 1 591 32 Motala 3 st vinster lottas ut Använd gärna det bifogade svarsformuläret


1.

X.

2.

1 2 3 4 5 6 7

Skicka in svaret senast den 17 augusti till Mediakontoret

Namn

3 st vinster lottas ut Adress

25


Majblommans historia

Sedan 1907 har majblomman sålts på våren varje år i syfte att hjälpa barn som behövt extra stöd. De allra första majblommorna såldes i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139 000 såldes. Från allra första början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka barn. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. 2006 års insamling inbringade 38 miljoner kr. Majblomman är Sveriges största barnhjälporganisation med närmare 800 lokalföreningar. Idag är Majblommans mål att bekämpa barnfattigdom i Sverige. Vår vision är att alla barn skall få vara med! Idén till Majblomman kom från den initiativrika och engagerade fru Beda Hallberg. Beda var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och vid 1900talets början. På den tiden Beda var

verksam tog inte samhället hand om sjuka och fattiga som vi gör idag. Beda ville ge alla människor möjlighet att hjälpa och skapa ett brett engagemang för barn och ungdomar som hade det svårt. Hennes enkla idé var att ge en liten blomma som kvitto till alla som skänkte ett bidrag. Blomman skulle säljas den 1:a maj varje år och priset skulle vara så lågt att alla skulle kunna köpa den. Idag finns Majblomman i Sverige, Norge, Finland och Estland. 1933 introducerades biblomman, en större majblomma att fästa på bilens front. 1998 byter Förstamajblomman namn till Majblomman. 2006 sålde 150 000 barn mellan 9 och 12 år majblommor för ca 39 miljoner kronor. 2007 firade Majblomman 100 år.

Skrivet av: Rudi Zaloga http://www.majblomman.se/

27


PACEMAKER

Pacemakern är en apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärta pumpverksamhet inte alltid fungerar som den ska till Rune Elmqvist följd av fel i hjärUppfinnare av pacemaker tats elektriska fortledningssytem. Pacmakern är ungefär lika stor som en tändsticksask och väger mellan 14 och 40 gram. Världens första Pacemaker som opererades in helt i en människa tillverkades i Sverige av Rune Elmqvist 1958, och opererades in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning.

Äldre modeller av pacemaker från olika årtal

28

Den fungerade däremot inte så bra, den första höll bara ett par timmar och den andra bara ett par veckor. Den första patienten Arne Larsson överlevde både uppfinnaren och kirurgen. Han blev 86 år (Enligt Guinness rekordbok avled Arne Larsson den 16 januari 2002 han hann förbruka 26 pacemakrar under sin livstid. Innan han fick sin pacemaker kunde han svimma upp till 20 gånger om dagen. Hans första pacemaker var ungefär lika stor som en en tredjedel av en ishockeypuck. Men det var inte hjärtat som orsakade hans död. Idag har ca 25.000 människor en pacemaker i Sverige.

Modern enkammarspacemaker från Gudidant

Skrivet av: Joakim Jonsson Källa: Wikipedia


Vigdes på alla ♥- dag den 14 Februari 2012 vid Rådhuset Motala

Redigerat av: Madde

Sommarfest Med sång och musik av Happy Hour Band Tipspromenad och chokladlotteri När: Tisdagen den 19 juni Var: Folkets park (utomhusscenen) Tid: kl.10.00—14.30 Pris: 50 kr

Mer info. se utskick


Foto: Per-Arne Andersson

Näktergalen nr.2 2012  
Näktergalen nr.2 2012  

Näktergalen nr.2 2012

Advertisement