Page 1

DANS KONST musik TEATER

Utbudskatalog hรถsten 2013


Om katalogen Denna katalog innehåller de kulturarrangemang som Kulturgruppen i skolan (Kulgris) erbjuder till förskolor och skolor under höstterminen 2013. Utbudet riktar sig till barn och ungdomar i Motala kommun med målet att alla elever ska få ta del av musik, dans, teater, bildkonst och skolbio under grundskolans gång. Ett av Bildningsnämndens prioriterade mål är att kultur ska ses som en naturlig och viktig del i skolarbetet. Även i FN:s barnkonvention fastslås barns rätt att uttrycka sig konstnärligt och deras rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Låt du och dina elever ta del av ett roligt, tankeväckande och kreativt Kulgrisarrangemang!

Bilden är hämtad från föreställningen Cykla bak å fram en dans och musikföreställning.


Om Kulgrisgruppen Kulgrisgruppen har bildats för att främja barn- och ungdomskultur i förskola/ skola. I kulgrisgruppen ingår lärare, bibliotekarier och representanter från bildningsnämnden. Gruppen träffas några gånger per år för att diskutera utbudsprogrammet samt åker på utbudsträffar tillsammans.

Representanter i kulgrisgruppen ht. 2013 Gunilla Adwall, Vätternskolan

Alternerande lärare Musikskolan

Berit Aleslöv, fsk Näktergalen

Camilla Tiderman, Agneshögs fsk

Lars Hedgärd, Råssnässkolan

Anna-Karin Lundell, Motala Bibliotek

Madelene Gunnarsson, verksamhet kultur

Sanja Sevic, Södra Skolan

Maria Karlsson, verksamhet kultur

Sara Hyllerud Lidbrandt,

Annethe Hanning, gymnasiesärskolans

Träningsskolan Råssnäs

individuella program

Om kulturombuden På varje förskola och grundskola finns minst ett kulturombud vars uppgift är att:

- Sprida Kulgriskatalogen till pedagogisk personal.

- Sprida information om Kulgris till elevernas föräldrar. - Samla in anmälningar på sin enhet.

- Fungera som kontaktperson när ett Kulgrisarrangemang förläggs till förskolan/skolan.

- Delta i länets utbudsdag där nya föreställningar presenteras. Ta gärna kontakt med ditt kulturutbud eller Kulgrisgruppen vid önskemål om arrangemang eller om du har frågor och idéer om kultur i skolan!


Så här bokar du: 1. Fyll i anmälningsblanketten. Använd den blankett som finns på intranätet. Om du fyller i en pappersblankett, skicka den till: Maria Karlsson, Verksamhet Kultur, 591 86 Motala

OBS! Om ni bara vill gå på ett arrangemang: skriv detta på både 1:a och 2:a handsval. Anmäl er inte till något ni egentligen inte vill gå på. Anmälan är bindande.

2. Vänta på bokningsbekräftelse. Om du inte har fått bokningsbekräftelse senast två veckor innan arrangemanget, hör då av dig till oss! 3. Om ni behöver boka buss för att se arrangemanget kan resan bekostas med

centrala medel. Låt er enhet mottagsattestera fakturan och skicka den sedan till oss.

Att tänka på: - Respektera föreställningens start- och sluttid. Kom i god tid och lämna inte lokalen innan föreställningen är slut.

- Buss: Fakturor för resor inom Kulgris ska ställas på respektive skola/förskola. Rektor mottagsattesterar inkommande faktura och skickar den sedan till Marianne Samzelius för kontering. OBS! Tänk på att bussar är en förmån för skolor som ligger utanför Motala centralort eller för elever med särskilda funktionshinder som gör att man inte kan utnyttja lokalbussarna.

Boka senast 16 September


Konrads Kalas Teater

LOKAL: Nykyrka Skola (Förskolan) ELEVANTAL: 50 DAG: mån 11 november TID: 09.15 och 10.30 SPELTID: 30 minuter

ålder: 3-6 år

Konrad fyller år, han älskar kalas. Hoppas bara att någon kommer… -Tamdidam,Tamdidam.. Det är ju Smarta Siv. Som kan räkna till fyra, och äter banan med skal så man slipper skala! Smart va?! Följ med på kalas och träffa Konrad och hans vänner. Ett härligt dockäventyr väntar! Regi Anna Ribbing svarar för Hedmans Teater. För bearbetning och regi Mårten Hedman som även ser på scenen med Lisa Kjellgrens dockor och scenografi. Musik Arne Löthmans.


Kryp

Skapande bildverkstad LOKAL: Suzanne Möller besöker er skola ELEVANTAL: 1 klass DAG: 2x 80 minuter med en vecka mellan tillfällena då Suzanne kommer till klassen + återbesök med färdiga insekter (ev utställning).

ålder: 6-8 år

Insekterna - naturens minimonster. Men vad är en insekt egentligen? Hur vet man te.x. att en spindel inte är en insekt? Bits insekter och varför har en del starka färger? Var hittar man insekter och vilken är din favorit? Tillsammans med bild- och formkonstnären Suzanne Möller och utifrån frågor och faunaböcker, får barnen veta mer om de minsta i naturen och sen göra sin favorit i lera. Figurerna bränns och glaseras och om det sedan finns intresse gör vi en liten utställning på skolan.


Mangoträdet Teater

LOKAL: Danssalen, Motala Convention Centre ELEVANTAL: 80 DAG: ons 11 december TID: 09.00 och 10.15 SPELTID: ca 35 minuter

ålder: 4-7 år

Föreställningen är baserad på den klassiska indiska sagan om mangoträdet. Handlingen kretsar kring ett syskonpar och broderns fru. De bor alla tre tillsammans, men har olika sätt att se på livet, varandra och naturen vilket gör att systern till slut skickas iväg. Teater Eksem presenterar en spännande teaterföreställning som undersöker vår relation och beroende av naturen och våra medmänniskor. Gruppen hoppas att på ett lekfullt och fantasifullt sätt få barnen att fundera kring naturen och hur vi behandlar den och varandra, samtidigt som barnen får en inblick i en annan kultur. Teater Eksem. Regissör Rolf Sossna. Medverkande: Susanna Källgren, Mia Kjellkvist och 1 musiker.


Det mystiska paketet

Teater

LOKAL: Motala Bilbiotek ELEVANTAL: 70 DAG: tis 8 oktober TID: 09.15 och 10.30 SPELTID: 35 minuter

ålder: 4-9 år + särskolan

En dag kommer ett mystiskt paket till Gösta. Det är ett värdefullt paket som Gösta har väntat på. Men vad är det i? Gösta tänker öppna paketet i lugn och ro över en fika. Men det är många som är nyfikna och saker kommer emellan. Pjäsen handlar om att längta och önska sig saker, om förväntningar och vad de gör med oss. En fantasifull saga med dockor, musik och mycket skratt. Medverkande Lasse Olofsson och Niclas Angerborn som också skrivit manus.


Cykla bak å fram

DANS & MUSIK

LOKAL: Lokal meddelas senare ELEVANTAL: 120 DAG: ons 13 november TID: 10.00 och 12.30 SPELTID: 45 min inkl. samtal

ålder: 7-13 år + särskolan

En dans- och musikföreställning som vill locka fram lusten och glädjen i att skapa, att uppfinna, konstruera och komponera. - Hos min kompis är det rörigt. Fyllt med prylar. Vi har kul där. Allt är inte vad det ser ut att vara och det går kanske att cykla bak å fram…. Vad händer när man hittar på saker? Hur känns det när det går lätt eller när det går svårt? ZebraDans. Medverkande: Kalle Källman, Lovie Eriksson, Oskar Frisk Koreografi: Ingrid Olterman


Hatets Röst

Teater

LOKAL: Kulturakademin ELEVANTAL: 200 DAG: tis 26 november TID: 14.00 SPELTID: 55 min + eftersamtal med skådespelarna 22 min

ålder: 14-15 år

En ung nazist med en framtid i rörelsen sitter i ett väntrum. Han ska besöka sin broder i kampen som blivit allvarligt skadad; påkörd under mystiska omständigheter av en lastbil. Till väntrummet kommer också en äldre herre. De känner inte varandra. Men det ska visa sig att deras öden är mer sammanflätade än de från början trott. I den unga nazistens sinne finns inga rum för tvivel. När fröet för detta ändå läggs blir det tydligt hur hatet har fått ta över istället för... Ja istället för allt. Teater Fryshuset gör tillsammans med EXIT en djupdykning i den svenska vitmaktrörelsen. En föreställning som unisont beskrivits som träffsäker och angelägen, en av årets mest aktuella teaterförestsällningar! Teater Fryshuset. Manus:Birgitta Ingras Regi:Ulf Stenberg Medverkande:Emil Rosén, Conny Vakare


Det tar tid att bli ung TEATER

LOKAL: Hallen ELEVANTAL: 80 st DAG: fre 15 november TID: 10.00 och 12.30 SPELTID: 75 min

ålder: 13-15 år

Vi möter Josef som slutat prata, stencoola Gustav som drömmer om att bli fallskärmsjägare och Sara som verkar leva för att shoppa. Eller hur är det egentligen? Föreställningen ingår i projektet De osynliga barnen som syftar till att uppmärksamma barn som lever nära psykisk ohälsa. Efter föreställning har vi en pratstund med publiken där vi reflekterar över föreställningen och dess tema. Ungdomarna lämnar föreställningen med vetskapen om att det har rätt att vara lyckliga oavsett hur deras föräldrar mår. Vår förhoppning är att de skall gå därifrån med en känsla av hopp inför framtiden. Medverkande: Amanda Klasa Fornhammar, David Nordström, Andreas Rodenkirschen, Pär Ulander Regi:Ulf Evrén Produktion: Moliéreensemblen.


Frossa - en brännhet klimatfars Teater

LOKAL: Hallen ELEVANTAL: 120 DAG: tis 26 november TID: 13.00 SPELTID: 60 min

ålder: 14-15 år

I FROSSA möter vi tre slicka klimatkommunikatörer från den fiktiva samverkansgruppen Facit. Deras uppgift: att INFORMERA, NYANSERA, ANALYSERA OCH SKAPA PROPORTIONER i klimatdebatten. Projektorn är laddad med bilder och statistik, men inför publikens ögon krackelerar argumentationen och karaktärerna glider ifrån varandra. FROSSA uppdaterar er i klimatfrågan på ett sätt som ni garanterat aldrig sett förut. Med relevanta fakta, dråplig komik och bitsk satir speglar FROSSA olika förhållningssätt till de stora utmaningar vi står inför idag. FROSSA handlar om klimathotet men också om individers dubbla bokföring; om kön, makt och om varför ordet tipping-point inte får nämnas i debatten. Medverkande: Johan Ehn, Anders Jansson, Carina Jingrot/Adriana Savin Produktion: Teater Barbara.


OBS! Bokning till dessa föreställningar görs direkt till Östgötamusiken bokning@ostgotamusiken.se


r ltu ! u k 3 er 201 m t på la h s ta p Ti Mo i

UNG KONST Kontakta konstintendent Madelene Gunnarsson tel. 0141-222529 eller besök konsthallens hemsida: www.motala.se/motalakonsthall.

I december förra året arrangerade Motala Konsthall, Motala & Vadstena Tidning samt Motala Konstförening tillsammans utställningen UNG KONST. Ungdomar mellan 14-25 år ombeddes lämna 3 egna bidrag i valfritt material till en jurybedömd utställning på konsthallen. 3 stipendier på vardera 1500, 1000 och 500 kronor delades ut efter utställningsperioden. Initiativet och utställningen var mycket populär och ett liknande projekt planeras till julen 2013. Håll utkik efter information på www.motala.se/motalakonsthall och tipsa era elever om UNG KONST 2013.


La Bohéme isdag 8 oktober 2013 kl 19.00 Pris: Vuxen 350 kronor. Ungdom t.o.m.26 år halva priset. Motala Convention Centre - Folkets Hus - Teatersalongen Se www.motalateaterforening.com för mer info.

Giacomo Puccinis La Bohème är en av de allra mest spelade och älskade operorna. Det är en berättelse om två unga kärlekspar från de fattiga konstnärskvarteren i 1830-talets Paris som går direkt på de stora känslorna, helt utan omvägar. Men framför allt har Puccinis musik en intensitet och melodisk briljans som går utanpå det mesta. När Riksteatern, i samarbete med NorrlandsOperan, nu sätter upp Puccinis romantiska klassiker möter La Bohème en regissör med ett mycket annorlunda temperament. Kristofer Steen har en bakgrund som gitarrist i Refused, hardcorebandet från Umeå som nått hyllade framgångar internationellt. Med La Bohème gör han sin debut som operaregissör.


Intresseanmälan till kulturarrangemang inom kulgris: Vi ser helst att anmälan görs digitalt på intranätet under under bildningsförvaltningen/kultur/kulgris

Vår förskola/skola heter:

.......................................................................................... Avdelning/klass:

.......................................................................................... Kontaktperson:

.......................................................................................... Telefonnummer:

.......................................................................................... Mail:

.......................................................................................... Vi vill boka platser till arrangemanget som heter:

.................................................... 2:a hand (ange datum och tid).................................................... 3:e hand (ange datum och tid).................................................... 1:a hand (ange datum och tid)

Antal barn........................ Antal vuxna.....................


Kulturtermometern Utvärdering Kulturarrangemang Vi har tagit del av arrangemanget: ______________________________ Elevernas utvärdering: Fyll i med färg upp till den ”temperatur” (betyg) som eleverna ger.

Övriga åsikter elever: __________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Lärarnas utvärdering: Sätt betyg 1-5

_______________

Övriga åsikter lärare: ____________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

Namn: ________________________________________________________________ Förskola/ Skola:______________________________________________________________ Avd/Åk: _______________________________________________________________


Kontakt Maria Karlsson tel. 0141-225535 / 072-7051380 maria.d.karlsson@motala.se Denna katalog och mer information om Kulgris finns på kommunens intranät. Titta under förvaltningar, bildningsförvaltningen kultur.

Utgivning Framtagen och utgiven av Motala Kommun Bildningsförvaltningen verksamhet kultur Programläggning och layout: Madelene Gunnarsson Med reservation för ändringar. Texter och bilder om arrangemangen är delvis hämtade ur de olika producenternas material.

KULGRIS - Utbudskatalog hösten 2013  

Dans, konst, musik, teater

Advertisement