Page 1

MOSS BIBLIOTEK PROGRAM 2017

April—August w w w . m o s s b i b l io t e k . n o


Vi fortsetter suksessen fra i fjor! Fine premier Gode historier Fra 1. juni!


Velkommen til Moss bibliotek Kjære bibliotekvenn! Biblioteket har et tett program utover våren, og noe av det som skjer vil jeg nevne spesielt: Påskeuken innledes med en konsert hvor du får møte vakker musikk / indiepop av duoen Indigorado og singer / songwriter Conrad Vingoe. I påskeuken vil det også være påskeverksted på barne- og ungdomsavdelingen, med aktiviteter som er hyggelige for hele familien. Det er også spesielt moro å invitere til erindringsteater 27.4, fordi dette teaterstykket er basert på historien til to personer fra Moss som ble sendt til fangeleiren Sachenhausen – og overlevde. I mai blir det også et fantastisk foredrag med klesdesigner Nina Skarra – som blant annet leverer kjoler til vår kronprinsesse. Det blir debatt om byutvikling, 11.5 kommer forfatteren av boken «Kjøpesenterland», Ronny Spaans, for å fortelle om det han mener er mye planløs og dårlig byutvikling i Norge, og vi tar selvfølgelig gjerne den debatten her i Moss! Lørdag 20.5 viser Nordre Teaterverksted en forestilling basert på to av eventyrene til Asbjørnsen & Moe, så her regner vi med fullt hus! Men vi har også begynt å glede oss til høsten – som vi innleder med en bokfest 8.9 hvor Knut Nærum vil delta. For mer informasjon: www.mossbibliotek.no . Følg oss på Facebook. Moss bibliotek, Fossen 22, 1531 Moss—Tel. 69 24 83 45 / 40 47 99 82 E-post: beate.aakeroy@moss.kommune.no

Beate Aakerøy Biblioteksjef

Praktiske opplysninger: Moss bibliotek ligger plassert i Møllebyen i Moss sentrum. Besøksadressen er: Fossen 22 Postadresse: Moss bibliotek, PB 400, 1502 Moss Telefon: 99 09 11 15 E-post: moss@moss.folkebibl.no

ÅPNINGSTIDER Mandag 10.00—19.00 Tirsdag 10.00—19.00 Onsdag 10.00—15.30 Torsdag 10.00—19.00 Fredag 10.00—15.30 Lørdag 11.00—15.00 *Studenter som vil benytte lesesalen før åpningstid kan ringe på bibliotekets bakdør fra kl. 08.30 på hverdager eller kl. 10.30 på lørdager.


VOKSNE April Personalets bokkafé også i 2017! Fredager klokka 11.30 inviterer vi til hyggelig samvær i biblioteket med boktips, kaffe og kaker. Personalet serverer litterære godbiter og av og til får vi kanskje også besøk av en forfatter. Datoer vår/sommer 2017: 7. april, 21. april, 12. mai, 9. juni.

Er du interessert i slektsforskning? Slektsforskergruppa i Moss Historielag har møter her i biblioteket 1. tirsdag hver måned. Dersom du trenger hjelp med slektsforskerspørsmål er du hjertelig velkommen. Tidspunktet er fra 17.00 - 19.00 Datoer våren 2017: 4. april. 2. mai. Språkkafé på biblioteket Språkkafe er for alle som ønsker å tilegne seg bedre norskkunnskaper og samtidig få kunnskap om norsk kultur og samfunnsliv. De er et samarbeid mellom Moss bibliotek og Moss Frivilligsentral. Hver onsdag kl. 12.15 – 13.45. Ingen påmelding og tilbudet er gratis

4


Konsert: 10. april 19.30-22.00

Den norsk-svenske duoen fra Ås, Indigorado, slipper to nye singler og feirer dette med konsert på Moss bibliotek sammen med den fantastiske singer/songwriteren Conrad Vingoe fra England. Alle artistene er kjent for å levere vakker, intim musikk med lavmælt intensitet. Med andre ord skreddersydd for lokalene i Moss bibliotek. INDIGORADO (indie-folk) Indigorado er en norsksvensk duo som spiller sjelefull musikk i grenselandet mellom indiefolk, pop og world. Musikken deres har blitt beskrevet som positiv melankoli, og har blitt sammenlignet med artister som Eva Cassidy, Emmylou Harris og t.o.m. Radiohead. CONRAD VINGOE (singer/songwriter) Etter å ha utgitt tre kritikerroste album kom utgivelse nr 4, «Tomorrow, then», i 2015, som ble innspilt og mikset av den legendariske produsenten Phill Brown (Led Zeppelin, Bob Marley etc). Vingoe har turnert i England, USA, Tyskland og Sverige.

CC: 150 NOK (forhåndssalg på https://www.indigorado.com) Det blir salg av øl/vin. Husk kontanter hvis du kjøper billett i døren.

5


Torsdag 27. april kl. 14.00 Kjære Otto—erindringsteater Denne forestillingen er basert på skuespiller Ragnhild Heien Mynteviks besteforeldre Annemor og Otto, som bodde i Moss hele sitt voksne liv. Under 2. verdenskrig ble Otto tatt av tyskerne, sendt til fangenskap i Sachsenhausen, og overlevde. Gjennom ord, sang, musikk og visuelle virkemidler evner artistene å vekke til live minner og historier hos publikum. Ragnhild Heien Myntevik: Freelance skuespiller (Kampen om Tungtvannet, div. kortfilmer og reklamefilmer) som også holder teaterworkshops for barn og unge, samt erindringsteater på sykehjem. Rudi Myntevik: kulturmedarbeider på Madserud Sykehjem, og musiker aktuell med albumet ”My dearest Kathleen.” Arrangementet er gratis og åpent for alle! Arrangert av Moss bibliotek Sponset av Den kulturelle spaserstokken

6


Lørdag 29. april

Gjenbruksdag—Book art & loppemarked

Mange av oss har et par gamle bøker hjemme som vi neppe kommer til å lese igjen. I stedet for å kaste dem eller la de ligge og samle støv et par år til, kan du i stedet gjøre noe veldig fint med dem! Vi gir deg tips om hvordan du kan gjenbruke gamle bøker, stiller med bord med gamle bøker og saks/lim, og dere må stille med kreativitet. Vi kommer også til å sette fram noen modeller/forslag, men det er også masse flott Book Art på nettet som kan gi inspirasjon.

Loppemarked Vi selger brukte bøker og musikk til spottpris. Ikke la sjansen gå ifra deg til å finne en godbit fra vår samling!

7


Mai Torsdag 4. mai kl. 19.00 Nina Skarra—Strikkeforedrag Klesdesigner Nina Skarra leverer gallakjoler til Hollywood -kjendiser og kronprinsesse Mette-Marit. Da hun offisielt lanserte sin merkevare i 2008 vokste etterspørselen raskt fra franske fashionistas, europeiske kongeligheter og kjendisstylister i Hollywood. Februar 2017 lanserte hun boken Nina Skarra -Strikkebok. Forfatter Nina Skarra tar for seg litt om sin egen bakgrunn og designutdannelsen fra London. Hvordan det er å jobbe på ett internasjonalt nivå uten å glemme Foto: Truls Qvale

kulturarven vi bærer med oss. Foredraget tar oss med inn i hennes tanker rundt sitt design, og viser oss muligheten til å produsere unike plagg basert på gamle norske håndverkstradisjoner i nyutviklede teknikker etter hennes design.

8


Fredag 8. september klokka 19.00, inviteres det igjen til bokfest på biblioteket! Vi gjentar suksessen med å by på litteratur, musikk og forfriskninger. Vi gleder oss til blant annet å presentere Knut Nærum, som vi vet kan by på fabelaktig fredagsunderholdning. Denne gangen gir han oss sin egen versjon av den norske kriminallitteraturens historie. Følg med for flere opplysninger på facebook på www.mossbibliotek.no.

9


Torsdag 11. mai kl. 19.00 Debatt om byutvikling Ronny Spaans er fortiden hyperaktuell med boken

Kjøpesenterlandet: Planlaus norsk stadutvikling. Et gjennomgående tema i boken er hvordan

:Debatt

utbyggingsprosjekter gang på gang ødelegger etablerte kulturmiljøer, og svekker stedenes særpreg og identitet. Moss by står foran store endringer. Vi lar hans foredrag være anslaget til vårens debatt. Deltakere er i skrivende stund ikke spikret, men vi inviterer sentrale aktører i Moss til å delta både fra sal og scene. Følg med på våre hjemmesider og Facebook for nærmere informasjon.

Om boka fra Tanum forlag:

Journalist og forfattar Ronny Spaans har besøkt 34 byar og bygdebyar og teke denne utvikling på pulsen. Han har òg undersøkt andre trendar i stad-utviklinga som skaper debatt: utbygging av kulturhus og sjøsider. Denne boka går inn på desse trendane og viser at det er all grunn rope varsku, for utviklinga gjer noko med Noreg.

10


BARN April

Mandag 10, tirsdag 11. og onsdag 12. april Påskeverksted Vi lager enkel påskepynt på barneavdelingen. Bli med og lag påskeliljer, påskeegg og påske-kyllinger.

Høytlesing for barnehager Vi leser fine bøker for 5-åringene Tirsdager kl. 10.30 og 12.00—25.april. Det varer ca 30 min. Begrenset antall. PÅMELDING!

B O K T I P S

”Zombiefeber” - Ny flott bok for mellomtrinnet av Kristina Ohlsson I Eldsala foregår det noe forferdelig. En fremmed mann har tatt inn på farfars pensjonat, og det renner blod fra kofferten hans. Barn blir syke, med feber og røde øyne, og de oppfører seg rart når de er ute og vandrer om natten…nesten litt zombie-aktig. Hvor kommer alle de ekle vepsene fra, og hva har skjedd med de døde dyra de finner i skogen? Skikkelig påskespenning for de barna som tør!

11


Nordre Teaterverksted viser: To forestillinger basert på eventyrene til Asbjørnsen & Moe ”Askeladden og de gode hjelperne” LØRDAG 20.mai kl. 12:00 Gratis inngang—Alle er velkommen Hvem er Nordre teaterverksted? Vi er en foreldredrevet forening som har som oppgave å arrangere kulturelle sammenkomster for barn, unge og voksne i Moss sin nordre bydel, med spesielt fokus på teaterproduksjon. Foreningen har til hensikt å samarbeide med barne- og ungdomsskolene i Nordre bydel slik at foreningen i størst mulig grad makter å tilby et lavterskel fritidstilbud for barn- og ungdom i bydelen. Motto: «Alle som har lyst, har lov», dvs. vi har ingen audition og ingen krav til forkunnskaper. Det koster bare kr. 100,- i medlemsavgift for å være med i teaterverkstedet.

12

”Reve-enka”


BLI MEDLEM! Dette heftet gir et godt inntrykk av den imponerende aktiviteten som Moss bibliotek står bak. Som bibliotekvenn kan du være med å støtte biblioteket og bidra til at det kan fortsette å tilby spennende, interessante og lærerike opplevelser for barn og voksne. Ta kontakt med oss på bibliotekets hjemmeside: www.moss.bibliotek.no, der det er en lenke til bibliotekets venner, eller ta kontakt med styret direkte: Kontonr.:

1080 18 27913

Leder:

Jørgen Jakobsen: signeogjorgen@getmail.no

Sekretær:

Trine Svenkerud: tri-s@online.no

Kasserer:

Elbjørg Giske: svegis@online.no

Styremedlemmer:

Britt Tove Røed: brt-ro@online.no Kari Ruud Johannesen: krujohan@online.no Halveig Guðjónsdóttir: halgud@gmail.com

13


Bekjennelser: bind 1 Jean-Jacques Rousseau «Jeg føler alt, og jeg ser intet.» Bekjennelsene til filosofen Rousseau, opprinnelig utgitt i 1782, regnes som startskuddet for den moderne selvbiografien, og dens innflytelsesrike vending mot det introspektive og subjektive kan man se spor av fra den mengde av memoarer som kom i dens kjølvann, og videre frem til vår egen Karl Ove Knausgård sine utleverende fremstillinger i «Min kamp». Den tidligere romanforfatteren Rousseau gir oss i denne første delen av en planlagt, nyoversatt tobindsutgivelse, en ransakelse av et individ som er vekselvis humoristisk og romantisk, obskøn og drømmende.

Vi Zevgenij Zamjatin «Etter min mening har [Enstemmighetens Dag] like stor betydning for oss som påsken hadde for menneskene i eldre tider.» Den satiriske dystopien til russeren Zamjatin, som ble bannlyst i sitt hjemland og først utgitt i USA i 1927, er en av pionerene i sin genre, og en avgjørende inspirasjon for klassikerstemplede bøker som Huxleys «Brave new world» og Orwells «1984». Satt i et samfunn hvor alle menneskers hverdag er minutiøst planlagt og kontrollert, og berettet i dagbokform av en av dets disipler, er dette en frodig beskrevet, ironisk morsom og fascinerende fremtidsvisjon, også når hovedpersonen sakte, men sikkert går over til opprørssiden.

14


Betjen egne lån via mobil og nettbrett! I vår BibliofilApp finner du all funksjonalitet knyttet til Mappami, søkefunksjoner samt oversikt over åpningstider og beliggenhet. I tillegg får du tilgang til lånekortet ditt i elektronisk versjon. Bibliofil-appen er tilgjengelig for nettbrett og mobiltelefoner med Android og iOS. Last ned lånekortet ditt til mobilen!

Last ned BIBLIOFIL fra App Store (iOS) eller Google Play (Android). Start opp appen, velg bibliotek og logg inn på vanlig måte med lånernummer og PIN. Skifte mellom bibliotek gjøres enkelt fra menyen øverst på skjermen.

15


Fossen 22, 1531 Moss Tlf. 99 09 11 15 www.mossbibliotek.no

Brosjyre vår 2017  

Dette er Moss biblioteks arrangements brosjyre for 2. kvartal 2017.