Page 1

MOSS BIBLIOTEK

PROGRAM 2017

Januar—Mars


Velkommen til Moss bibliotek Kjære bibliotekvenn! Biblioteket har i de senere årene styrket sin posisjon som en kultur- og arrangementsarena i Moss, og vi får stadig tilbakemeldinger om at biblioteklokalene i Møllebyen oppleves som en veldig hyggelig ramme rundt de ulike arrangementene. Med prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket ble biblioteket sist år opprustet med ny scene og lyd- og lysanlegg, slik at det nå er enda bedre tilrettelagt for både små og store arrangementer. Biblioteket er ikke lenger et sted bare for boklån, men rommer aktiviteter og tilbud for alle aldergrupper og for mange ulike behov. Også i 2017 viderefører vi mange av de arrangementer som vi erfarer har funnet sitt publikum, for voksne gjelder dette blant annet krimkveld på Skihytta, debatter og personalets populære bokkafeer. I samarbeid med Moss biblioteks venneforening ser vi også fram til besøk av den kjente glaciolog, polfarer og forfatter Monica Kristensen 15.mars, Når det gjelder barn og unge erfarer vi at lørdager er en populær bibliotekdag, og flere av vårens arrangementer for de yngste er derfor lagt til lørdagene. Det gjelder blant annet et vitenskapsarrangement i samarbeid med Tekna, besøk av kunstneren Lisa Aisato og forestillingen Tutomaten. For oppdatert informasjon: følg med på www.mossbibliotek.no og følg oss på Facebook. Velkommen til biblioteket!

Beate Aakerøy Biblioteksjef

Praktiske opplysninger: Moss bibliotek ligger plassert i Møllebyen i Moss sentrum. Besøksadressen er: Fossen 22 Postadresse: Moss bibliotek, PB 400, 1502 Moss Telefon: 69 24 83 50 E-post: moss@moss.folkebibl.no

ÅPNINGSTIDER Mandag 10.00—19.00 Tirsdag 10.00—19.00 Onsdag 10.00—15.30 Torsdag 10.00—19.00 Fredag 10.00—15.30 Lørdag 11.00—15.00 *Studenter som vil benytte lesesalen før åpningstid kan ringe på bibliotekets bakdør fra kl. 08.30 på hverdager eller kl. 10.30 på lørdager.


VOKSNE Januar Personalets bokkafé også i 2017! Fredager klokka 11.30 inviterer vi til hyggelig samvær i biblioteket med boktips, kaffe og kaker. Personalet serverer litterære godbiter og av og til får vi kanskje også besøk av en forfatter. Datoer 1. halvår 2017: 13. januar, 27. januar, 17. februar, 3.mars, 17. mars, 7. april, 21. april, 12. mai, 9. juni. Er du interessert i slektsforskning? Slektsforskergruppa i Moss Historielag har møter her i biblioteket 1. tirsdag hver måned. Dersom du trenger hjelp med slektsforskerspørsmål er du hjertelig velkommen. Tidspunktet er fra 17.00 - 19.00 Datoer våren 2017: 3. januar, 7. februar, 7. mars, 4. april. 2. mai. Språkkafé på biblioteket Språkkafe er for alle som ønsker å tilegne seg bedre norskkunnskaper og samtidig få kunnskap om norsk kultur og samfunnsliv. De er et samarbeid mellom Moss bibliotek og Moss Frivilligsentral. Hver onsdag kl. 12.15 – 13.45. Ingen påmelding og tilbudet er gratis

3


Moss og Omegn Kvinneråd Onsdag 18. januar—kl. 19.00 Vold i nære relasjoner Omfanget av vold i nære relasjoner er vanskelig å fastslå. Basert på omfangsundersøkelser gjennomført de siste årene anslås at mellom 75 000 og 150 000 personer årlig utsettes for vold i nære relasjoner i Norge. Det er trolig store mørketall. Moss og Omegn Kvinneråd ønsker å sette vold mot kvinner på dagsorden. Det inviteres til temamøte på Moss bibliotek. Vi får høre om "Omfanget av vold" v/Ida Marie Hansen; rådgiver Norske Kvinners Sanitetsforening, "Handlingsplan mot vold" v/Grete Mørch daglig leder Krisesenteret i Mosseregionen, og "Tilbudene ved Krisesenteret" v/Irene Lillejord fagansvarlig ved Krisesenteret i Mosseregionen. I tillegg vil Bodil Olin Aas, familiekoordinator i Østfold politidistrikt, informere om politiets arbeid med vold i nære relasjoner.

4


Februar Torsdag 2. februar kl. 19.00 Samuel Massie: Hold fast! Samuel Massie er etterhvert blitt kjent fra Skal vi danse? Både som deltaker og programleder. Han kunne kanskje like gjerne vært en av de mange som faller utenfor. Hold fast! er en eventyrlig fortelling om en ung manns forvandling fra skoletaper til verdenserobrer. Alle skal med, heter det i Norge. Men i møte med skolen mistet Samuel Massie all glød og selvtillit. Som 16-åring skulket han oftere enn han var på skolen, og han havnet i politiets søkelys. To år senere har Samuel skrevet testamente og står til rors ombord i seilskuta Berserk med kurs mot Antarktis, klar til å ofre livet for det han tror på. Hva har skjedd?

Tirsdag 7. februar kl. 18.00 Lysbildeforedrag «Moss som den var – og har blitt» Fotograf Ragnar Olafsen viser byen vår før og nå. Han har plukket ut 40 bilder fra Johan Rynnås rikholdige arkiv, fotografert de samme motivene slik de ser ut i dag og laget en spennende presentasjon på lysbilder hvor han sammenlikner byen som den var, og er blitt.

5


Torsdag 16.2 kl. 19.00 Per Christian Aale—De modige Den italienske mafiaen er mektigere, rikere og mer brutal enn noensinne, og den har nå spredt seg til store deler av Europa. Likevel er ikke situasjonen helt håpløs. Noen modige italienere har begynt å ta opp kampen med de organiserte kriminelle. Per Kristian Aale er forfatter av boken «De modige – Italienernes opprør mot mafiaen.» Han er utenriksjournalist i Aftenposten og mangeårig korrespondent i Moskva og Brussel. Tirsdag 28.februar 19.00 «Syria-krigen - under Obama og under Trump» I Syria foregår den mest avgjørende krigen i vår samtid. Forsker Cecilie Hellestveit forsøker i boka: «Syria. En stor krig i en liten verden» å gi en bedre forståelse av krigens dynamikk og historie, hvordan landet er blitt slagmark for eksterne aktører, hvilke akser som møtes der, hvem som egentlig kjemper om hva, og på vegne av hvem. Krigen i Syria tar opp i seg en lang rekke konfliktlinjer – mellom etniske grupper, mellom Russland og Nato, mellom Israel og naboland, mellom ulike islamske retninger, og mellom radikale muslimer og Vesten. De siste fem årene har Obama administrasjonen holdt en klar kurs i Syria krigen. Hva har endret seg med Trump, og hvordan kan dette tenkes å påvirke de mange konfliktlinjene i og rundt Syria?

6


Mars Tirsdag 7. mars kl. 19.00 Mord og mysterier i Mosseskogen—Krimkveld på Skihytta! Tradisjonen tro blir det også i år kriminelt god stemning på Skihytta når det arrangeres krimkveld. Vi får besøk av Knut Faldbakken og Eystein Hanssen, begge populære krimforfattere, så dette bør blir en interessant samtale om både helter og skurker. Skihytta selger mat og drikke og det blir muligheter for salg/signering av bøker. Arrangementet er et samarbeid mellom Skihytta, Norli Moss, Moss Avis og Moss bibliotek. Billetter på Ticketco.no

Onsdag 15. mars 19.00 "Roald Amundsens siste reise" ved Monica Kristensen. Monica Kristensen, som i tillegg til å være forfatter, også bl.a. er polfarer og polarforsker, kommer med ny bok om Roald Amundsens siste leveår og hans fatale siste reise. Polarhelten Amundsen forsvant i drivisen sammen med de andre om bord på flybåten «Latham» i 1928 og fortsatt er gåtene rundt forsvinningen mange. Kristensen presenterer boka, forteller mer om Roald Amundsen og kanskje får vi også noen flere svar?

7

Gratis inngang, loddsalg og servering av kaffe og kaker!


Tirsdag 21. mars kl. 19.00 Kruttønnen Midtøsten – et kulturelt kraftsenter med røtter ned til sivilasjonens og kunstens grunnfjell Foredrag ved Erik Hillestad Erik Hillestad etablerte Kirkelig kulturverksted (KKV) for drøyt 40 år siden og han kan se tilbake på et arbeid som omfatter et musikalsk nettverk i over et 50-talls land på kloden og et solidaritetsarbeid på tvers av flere religioner, språkområder og kulturkretser. I et intervju med Aftenposten ga han klart uttrykk KKVs samfunnsprofil: «Det er aldri tvil om hvor vår solidaritet ligger, hos den svake part. Vi kan være en plattform for artister, blant annet fra Midtøsten, som er i vanskeligheter og vi forsøker som plateselskap å være en opinionsdannende kraft i forhold til innvandring, integrering og identitet». Mye av hans og KKVs arbeid det siste tiåret er knyttet til å støtte og å utgi produksjoner med artister i Midtøsten, som palestineren Rim Banna eller Mahsa Vadat fra Iran. En av de siste opptakene og CD albumene er med Gaza Youth Choir, tatt opp i Gaza med lydutstyr smuglet inn via tunnelene som senere ble blokkert og stengt. I fjor fikk Erik Hillestad Klassekampens Neshornpris 2016. Etter foredraget vises filmen ”Taxi Teheran” på Moss kino fra kl. 21.00.

8


BARN Januar Film-time! Ungdomsavdelingen viser nye storfilmer på DVD. Vi starter tirsdag 24. januar med «The legend of Tarzan». Filmene vises kl. 17.30, og det er 12 års aldersgrense. Vi håper at vi i løpet av vinteren og våren skal kunne vise «Fabeldyr og hvor de finnes» og «Rogue one». De andre film-kveldene er: 28.februar, 28. mars, 25.april. Vi serverer popcorn! Høytlesing for barnehager Vi leser fine bøker for 5-åringene. Tirsdager kl. 10.30 og 12.00—24.januar, 28.februar, 28. mars & 25.april. Det varer ca 30 min. Begrenset antall. PÅMELDING!

Mosselørdagen 28.januar 13-15 Perleverksted Kom og lag figurer fra Frost og Minecraft i Hamaperler, eller kanskje du vil lage ditt eget armbånd eller et lite dyr av glassperler? Barneavdelingen stiller med perler og mønster, du kan ta med deg mamma, pappa eller andre voksne som kan hjelpe deg når perlene

9

skal strykes. Velkommen! Passer ikke for de helt yngste barna.


TUTOMATEN 11. februar kl. 13 EN DUKKEFORESTILLING AV TEATER JOKER BASERT PÅ BOKA AV BJØRN F. RØRVIK Tutomaten er historien om kompisene Reven og Grisungen. De har hørt om en maskin som sier tut tut hvis man putter inn ei tomflaske. En sånn maskin vil de også bygge, men den skal være til fulle flasker som de kan drikke opp etterpå. I tillegg til brus vil de også ha andre søtsaker. De lager derfor både sjokoladeskuff, tyggisklaff og kakefat på Tutomaten. Så er det bare å vente....... I historien møter vi også Dåsemiklene, Kråka, Kua og Fjompenissen Papp, og alle har en klar formening om denne oppfinnelsen. Tutomaten er en herlig fortelling om vennskap, oppfinnsomhet og ukuelig optimisme. En forestilling for barn i alderen 3-9 år.

10


Februar Tirsdag 14. februar kl. 10.30 og 12.30 Aktivitetsdag for barnehagebarn! Tema ”Thorbjørn Egners verden” Vi inviterer barnehagene i Moss til å være med på en aktivitetsdag på biblioteket i regi av Malakoff Vgs, elevene ved Barne- og Ungdomsarbeiderfaget. Tema er Torbjørn Egners verden, der barna får møte kjente figurer fra bøkene hans Det blir lesing og sang, skuespill/dukketeater, dramatisering med barna, ansiktsmaling , maleaktiviteter og overraskelser! Dere må melde dere på innen utgangen av januar, slik at vi får oversikten over antall barn. Vær tidlig ute med påmelding, det blir raskt fullt! Aktivitetene er tenkt for barn 3-5 år. Velkommen, dette blir morsomt!

Lørdag 18 februar kl 12

Salgsutstillingen "Kunstorama" åpner! Salgsutstillingen "Kunstorama" viser farge og skapergleden i barnas fantasi i alderen 7-11 år. Barna har valgt å donere overskuddet av salget til Redd barna. Utstillingen åpner lørdag 18 februar kl 12. Kl 12.30-14.30 holder vi en kunstworkshop hvor barn kan møte de unge kunstnerne og bli inspirert av deres skaperglede. Workshopen er gratis men vi oppfordrer å donere litt til å dekke kostnader og gi til vårt veldedige formål.

11


Mars Lørdag 11. mars kl. 13.00 Lisa Aisato ”Levende streker” I Lisa Aisatos forestilling "Levende streker" forteller hun om oppveksten sin, hvorfor hun ble så glad i å tegne og om hvordan hun ble forfatter og illustratør. Det hele rikt illustrert av hennes egne tegninger. Hun røper hvordan hun kommer på idéene til bildebøkene sine og lærer barna å tegne ansiktsuttrykk og krusedullfigurer. Til slutt leser hun fra en av bøkene sine. Forestillingen passer best for barn fra 5 år og oppover.

Lørdag 25. mars kl. 12 Kjemi og fysikk moro! Kom innom og bli med på morsom fysikk og kjemi. Vi får besøk av TEKNA, som skal guide oss gjennom mange morsomme forsøk. Kanskje det både smeller, lukter og lyser. Passer best for barn som har begynt på skolen. Gratis

12


Fredag 31. mars Fyrtøyet, høytlesning Vi markerer Den Internasjonale Barrnebokdagen, som er H.C. Andersens fødselsdag, med eventyrlesing for 1. klasse. To lærere fra Malakoff, som underviser i barne- og ungdomsfag, stiller som formidlere. De tar for seg eventyret «Fyrtøyet» av H.C.Andersen. Vi setter opp tidspunkt etter pågangen av klasser. Meld dere på til barneavdelingen: avdbarn@moss.folkebibl.no

13


Betjen egne lån via mobil og nettbrett! I vår BibliofilApp finner du all funksjonalitet knyttet til Mappami, søkefunksjoner samt oversikt over åpningstider og beliggenhet. I tillegg får du tilgang til lånekortet ditt i elektronisk versjon. Bibliofil-appen er tilgjengelig for nettbrett og mobiltelefoner med Android og iOS. Last ned lånekortet ditt til mobilen!

Last ned BIBLIOFIL fra App Store (iOS) eller Google Play (Android). Start opp appen, velg bibliotek og logg inn på vanlig måte med lånernummer og PIN. Skifte mellom bibliotek gjøres enkelt fra menyen øverst på skjermen.

14


Fossen 22, 1531 Moss

Tlf. 69 24 83 50

www.mossbibliotek.no

Brosjyre vår 2017  

Her er arrangementene på Moss bibliotek for første kvartal.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you