Page 1

MB Magazin| 2013.I. ĂŠvfolyam 8.. lapszĂĄm | http://mosolygobabak.ucoz.hu


SZAKÉRTŐINK

Dr.Bojti Andrea Gyermekpszichológus

2013. I.évfolyam 8. szám

Város Viktória

Dr. Nádor Csaba

Ingyenes ismeretterjesztő

Honvéd Kh.Neonatális (újszülött) Osztályának Főorvosa

Mediátor, Gyermeknevelési tanácsadó

baba-mama online magazin Megjelenik 2 hetente

Szakértők jelentkezését várjuk!

Felelős szerkesztő: Mosolygóné D. Bernadett

http://mosolygobabak.ucoz.hu

E-mail: mosolygobabak2012@gmail.com

Várjuk olyan lelkes és elkötelezett szakértők jelentkezését, akik szívesen támogatnák oldalunkat publikációikkal, akik tapasztalataikat és tanulmányaikat szeretnék továbbadni, hogy azok a kismamák és szülők számára hasznosíthatóak legyenek.

Címlapfotó: Helmeci Andrea

A Magazinban feltüntetett árak

Jelentkezni a

tájékoztató jellegűek

mosolygobabak2012@gmail.com

A magazinban megjelenő tartalmakért a szerkesztő felelősséget nem vállal.

e-mail címen lehet!

A magazinban megjelenő tartalmak tájékoztató jellegűek,nem helyettesítik orvos/szakember véleményét– ezért kérjük,minden esetben keresse fel orvosát!

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


TARTALOM 4

Címlapon: Sobester Milán

8

Baba-Mama Klub a Honvéd Kórházban

10

Peridot– az év terméke!

11

További Gyermekétkeztetési támogatások

12

Ovi Mumus– ha menni kell az Óvodába

14

Varrjunk gyerekcipőt a nyárra!

20

Gasztronómia rovat– Mi mit jelent a konyhában?

22

Sportoljon a gyermek?- A Capoeira rejtelmei

23

E-magazinunk legszebb mosolyai

ÓRHÁZ HONVÉD K a” Klub „Baba-Mam

Ha a b ölcsőd ébe, óv beszok odába tatásró való l hallun többsé k, az es gében etek a felme mák a rülő pr gyerme oblékkel ka pcsolat osak.

Címlapon: Sobester Milán MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Sobester Milán CÍMLAPON MB: Mesélj a családtervezésről, hogy kezdődött a Ti történetetek? Adri: A mi történetünk 2003-ban kezdődött, a munkahelyünkön ismerkedtünk meg.2008-ban volt az esküvőnk.Milán nem érkezett azonnal, 18 hónapot váratott magára.

MB: Milyen gyermek Milus, hogyan jellemeznéd? Adri:

Nagyon igényli, hogy foglalkozzanak vele. Nagyon szereti a vonatokat,autókat, szeret csúszdázni,hintázni,motorozni.Nagyon szereti a vizet.

De mikor kiderült, hogy babát várunk, annál nagyobb volt az öröm. MB: Hogyan élted meg a szülést? Adri: 10 nap túlhordás után indított szülésem volt.Innen nagyon gyorsan történt minden, 3,5 óra alatt megszületett a kisfiunk.3550 gramm és 51 cm volt.Azt a pillanatot mikor a mellkasomra rakták sohasem felejtem el.

MB: Van-e testvére Millánnak?Ha nincs terveztek-e?

Milán nayon mosolygós,vidám,kiegyensúlyozott kisfiú.Huncut,akaratos.

Nagy kedvence a Kis Vakond,a Chuggington, Noddy.

MB: Mivel tölti a család a szabadidejét? Adri: Jó időben igyekszünk sokat a szabadban lenni. Apukája révén sokat járunk foci meccsekre. Igyekszünk Milánnak programokat szervezni, élményekkel gazdagítani

Adri: Nincs testvére Milánnak, de szeretnénk.

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


MB: Hamarosan itt az anyák napja,utána a gyereknap...hogyan fog telni szerinted? Adsri: Anyák napján biztosan meglepnek a fiúk egy szép virággal, hihetetlen jó érzés, hogy most már engem is ünnepelnek ezen a napon és nem csak én köszöntöm az édesanyámat. A gyereknapot pedig egy kis kirándulással ünnepeljük.Nyíregyházára megyünk az állatkertbe.Milán nagyon szereti őket, biztosan élvezni fogja.

NÉVJEG

YEM:

Születési id ő: 2011.02 .23 ● Horo szkópom: Halak ● Súlyo m: születé sekor 3550 gramm, m ost 12 kg ● Hoss z: születés ekor 51 cm most 86 cm , ● Kedv enc ételem : paradicsom,leves ek ● Kedv enc italom : gyümölcs levek ●

Jellemző rá m: mosoly , jókedv, hunc utság,akar atosság ● Utálo m: ha nem az van, am szeretnék it ●

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


MB Magazin| 2013.I. ĂŠvfolyam 8.. lapszĂĄm | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Fotók: Helmeci Andrea Photography

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


„Baba

Mama Klub” a

Honvéd Kórházban A PIC koraszülött osztályán

Fotó: Helmeci Andrea Photography MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Szakértőnk, Dr. Nádor Csaba a Honvéd Kórház Neonatális (újszülött) Intenzív Osztályának osztályvezetője a Baba-Mama Klubbról: Minden hónapban egyszer tartunk Baba-Mama-Klubot. Bajnok Ildi konduktorunk fejéből pattant ki az ötlet kb. 2 évvel ezelőtt, hogy milyen jó lenne, ha az általunk gondozott kis koraszülötteket nem csak mi látnánk, és örülnénk bámulatos fejlődésüknek, hanem megmutatnánk Őket a Koraszülött Intenzíven (PIC) jelenleg kezelt babák aggódó szüleinek is. Ilyenkor behívunk 2-3 anyukát, akik behozzák ex-PIC-es babájukat, az osztályról pedig lejönnek az érdeklődő édesanyák/édesapák. A kúszó-mászó-rohangáló csöppségek birtokukba veszik a Koraszülött Utógondozó Ambulanciát, az anyukák pedig lelkes eszmecserét folytatnak egymással. Mindenki elmondja, hogy milyen volt nálunk koraszülött mamának lenni, a „jelenlegi” anyukák pedig megosztják velünk aggodalmaikat, amikre többnyire nem is mi adunk választ, hanem a már gyakorlott anyukák. Elmondjuk, hogy a koraszülöttként való világra jövetel nem egyenlő a károsodással, ma már a legkisebbeknek (gyakran 1000 grammnál kisebb születési súlyúaknak) is egyre jobb esélyeik vannak arra,

hogy komoly károsodás nélkül cseperedjenek fel. A 34. gesztációs hét előtt (a normális terhesség 40 hétig tart) született babáknál 2-3 éves korukig mindenképpen az ún. „korrigált kort” kell alkalmazni. Ez attól számít, amikor a baba megszületett volna, ha időben jön világra. Igazságtalan (és egyben butaság is) egy 600 grammos babától elvárni 3 -4 hónaposan, hogy hátról hasra forogjon, amikor normál esetben még a pocakban lenne a helye. Ennek megfelelően ebben a baba csoportban az értelmi- és mozgásfejlődés megítélésében ezt a korrigált kort vesszük alapul. Ha egy koraszülött a saját korrigált korának megfelelően fejlődik, nincs ok nagy aggodalomra, ha letér erről a szűk mezsgyéről, akkor ambulanciánk komplex utógondozó csapata igyekszik visszaterelgetni Őt a helyes útra

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Peridot nyerte idén az Év terméke Díjat. Egy igazán krémes, lágy, kellemes ízhatású és természetesen lúgos ásványvízről beszélünk, amely kifejezetten jótékony hatással van szervezetünkre és segít a szervezet pH egyensúlyának fenntartásában.

A víz a Magyar Vöröskereszt ajánlásával Pusztazámori telephelyén tör fel és onnan jut el hozzánk, fogyasztókhoz. Bátran fogyaszthatják Kismamák, gyermekek, és jótékony hatást érhetnek el a rákbetegségben szenvedők is állandó fogyasztása mellett.

Írta: Mosolygóbabák

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


NGM: további támogatást biztosít a kormány gyermekétkeztetésre

A 2013-as költségvetéséről szóló törvény csütörtök óta hatályos módosítása alapján az idén január elsejétől visszamenőleges támogatást kaphatnak az egyházi és egyéb nem állami intézményfenntartók az általuk étkeztetett gyermekek után - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Fotó: Helmeci Andrea Photography

AKTUÁLIS:

A bölcsődében és fogyatékos személyek nappali intézményében elhelyezett gyermekek étkeztetésére biztosított támogatást viszszamenőlegesen várhatóan május-júniusban folyósítják majd. Az igényléshez szükséges dokumentumokat a közeljövőben a Magyar Államkincstár honlapján teszik közzé - olvasható A Magyar Államkincstár a közleményben. A többletforrást azok az az óvodai, iskolai, kollégiintézményfenntartók igényelhetik, akik a gyerme- umi étkeztetéshez kapcsokek részére - a vonatkozó lódó többlettámogatás öszjogszabályok alapján - 50 szegét - tekintettel arra, százalékos étkezési térítési hogy az érintett létszámadatok a Magyar Államdíjkedvezményt vagy ingyen étkezést biztosítanak. kincstár rendelkezésére állnak - már a következő havi támogatással együtt folyóA jogszabály-módosítás sítani fogja az érintett inkövetkeztében az egyházi tézményfenntartóknak. és egyéb nem állami intézményfenntartókat - óvodai, iskolai, kollégiumi étkeztetés támogatása címén - a korábbi fejenként évi 68 000 forintos támogatás helyett 102 000 forint támogatás illeti meg fejenként évente, bölcsődében és fogyatékos személyek nappali intézményében elhelyezett gyermekek étkeztetéséhez kapcsolódóan pedig szintén 102 000 forint.

Forrás: MTI MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Fotó: Helmeci Andrea Photography

OVI MUMUS - Beszoktatás Szülői SzemmelHa a bölcsődébe, óvodába való beszoktatásról hallunk, az esetek többségében a felmerülő problémák a gyermekkel kapcsolatosak. Az az érzés, hogy egy anyának mennyire nehéz elengednie kisgyermekét, mintha eltörpülne. Sokan azt hiszik, erről nem is szabad beszélni, holott nincs rajta semmi szégyell-

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Nem kell messzire mennünk időben ahhoz, hogy lássuk, mennyire másként éltek családi életet elődeink. Amikor a nők feladata a család összetartása és ellátása volt, nem nagyon beszélhettünk intézményes gyermeknevelésről. Főleg nem 1-3 éves korban. Mégis a mai világban már mások a körülmények. Anyagi és egyéb szempontok is amellett szólnak, hogy a gyermekeket egészen fiatalon bölcsődébe, óvodába szoktassák. Ehhez a megváltozott helyzethez viszont valamilyen módon mégis alkalmazkodni kell.

Ha módja van rá, válassza a szülővel való beszoktatás lehetőségét. Így az első néhány napban Ön is ott lehet gyermekével a bölcsődében. Ha a szülő ismeri az ottani miliőt, bízik a pedagógusban, ez segít a gyermeknek is elfogadni az elválást. Jobb nem a gyermek előtt megbeszélni az elválással kapcsolatos aggodalmakat, mert ezzel csak nehezebbé válik a beszoktatás.

Összességében a közösségbe kerülés és az elválás általában nehéz dolog egy család életében, viszont egy idő után Próbáljon olyan intézményt találni, elkerülhetetlen. Érdemes tehát a lehetőamely Önnek is szimpatikus. Érezze, ségekről tájékozódni, és ne sajnálják az hogy gyermeke biztonságban lesz. Ha energiát a megfelelő intézmény megtakétségei vannak, inkább válasszon má- lálására! sikat. Mit tehet a szülő, hogy könnyebb legyen az elengedés?

Helyezze a hangsúlyt az óvoda/ bölcsőde előnyeire! Közösségben tanulja meg a gyermek a társas élet szabályait, fejlődik a nyelvkészsége, ügyesebbé válik a kézügyessége, mozgása stb.

Írta: Dr. Bojti Andrea MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


MB Magazin| 2013.I. ĂŠvfolyam 8.. lapszĂĄm | http://mosolygobabak.ucoz.hu


MB Magazin| 2013.I. ĂŠvfolyam 8.. lapszĂĄm | http://mosolygobabak.ucoz.hu


1.

KREATÍV Régóta szerettem volna egy édes kis ruhát varrni Eszti lányomnak. Annyi időm nem volt, hogy a ruhát megvarrjam, de egy nyári babacipőcskére igen. Ezekből az anyagokból szeretném készíteni a ruhácskát, amelyből a babacipőt is varrtam, imádnivaló együttes lesz hamarosan. Szükséges anyagok, eszközök babacipő varráshoz:

2.

-15cm bordó lenvászon -15cm apró mintás pamutvászon -15cm ragasztós közbélés (vetex) - kevés vékony vlies -kb. 60cm farkasfog -4cm tépőzár

Babacipő szabásminta:

3

A babacipő talpa 12cm-es, tehát maximum ekkora lábra jó. A babacipő szabásminta nyomtatásához kattints ide: babacipő szabásminta A babacipő szabásminta minden szükséges helyen 0,6cm varrásszélességet tartalmaz. Babacipő szabás:

4.

Bordó lenvászon: -4db talp -2db fejrész -2db sarok -2db pánt 11x4,5cm -kb. 2db 40cm-es ferdepánt Pamutvászon:

5.

-2db fejrész -2db sarok

6.

Ragasztós közbélés: Én a talp, a fejrész és a sarok alkatrészek közül egyet-egyet vasaltam be, de mivel ezek vékonyabb anyagok, ezért javasolt minden részbe vasalni vetexet. Vliesből: -2db talp

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


SAROK

7.

Egy babacipőhöz való alkatrészek (kivéve ferdepánt): Babacipő varrás nyárra: Vasald be a ragasztós közbélést a megfelelő alkatrészekbe. A talpakat fordítsd színükkel kifelé, és fogd közé a vliest. Gombostűzd meg.

A mintás és bordó sarokrészt fordítsd színt színnel szembe, és az ívesebb szélét varrd végig.

A bordó anyag varrásszélesséVarrd körbe keskenyen, majd gét vágd ki a felére, majd forsteppeld át a három réteget. Én dítsd ki a sarkot, és vasald meg. egy-egy nagy „E” betűt varrtam Varrd rá a farkasfogat a sarkoka talpba, hogy névre szóló lera. Kb. 1cm-re a szélétől. A tégyen, de egyszerű csigavonal, pőzár bolyhos felét varrd a savagy négyzetrács is megteszi. rok másik jelöléséhez. Ezután vasald le a szélét alaposan, hogy megkönnyítsd a fer- A fejrészeket fordítsd színt színnel szembe, és a belső ívet depánt felvarrását, de egyébként is engedhetsz a talpra egy varrd végig. A varrásszélt csipkevés gőzt, hogy összeessen a kedd be a cérnáig. vlies, és ne legyen olyan pufi. Fordítsd ki a fejrészt, vasald A pánt két hosszanti szélét vasald középre, az egyik rövidebbik végét hajtsd le, és hosszába vasald még egyszer félbe az egészet.

meg, majd varrj ide is farkasfogat.

8.

9.

10.

A fejrész és a sarok nyitott oldalát keskenyen varrd végig, ezzel összefogva a két réteget. A saVarrd körbe mm-esen. A tépő- rokrészt fogd hozzá a talphoz, zárat vágd kb. 2x1cm-esre, és a gombostűzd össze. A két alkatkampós oldalát varrd a pánt be- részen lévő közép jelölést egyeztetni kell. Varrd össze hajtott végére. keskenyen. A fejrészt is a sarokhoz hasonA pántot a sarok jelöléséhez lóan varrd fel, az orrnál egyezkell varrni keskenyen, de ügyeltetve a jelöléseket. ni kell, hogy a két sarok párban legyen.

11.

12. MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


KREATÍV SAROK A ferdepántot először színével a talp felé kell felvarrni. Kezdéskor a rövidebbik oldal szélét be kell hajtani. Az íveknél érdemes a ferdepántot kicsit meghúzni, így a második varrás könnyebb lesz. A húzással azért óvatosan, ha túl erős, akkor összehúzhatja a talpat.

A ferdepántot a babacipő felső részére kell hajtani. A szélét visszahajtva le kell gombostűzni, és mm-esen végigvarrni.

Kész is van a babacipő varrása!

Forrás: http://varrohaz.hu MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


MB Magazin| 2013.I. ĂŠvfolyam 8.. lapszĂĄm | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Gasztronómia Gasztronómia Rovat

………………………………………………….

Nem ördöngösségekről beszélek, csak a hétköznapi „főzőnyelven” talán nem ismert dolgokról. ………………………………………………...

Éppen ezért úgy gondoltam, e heti rovatunkban egy két főzési alappillért hozok– már csak az érdekesség kedvéért is.

Montírozod a főzelékeidet?

Dresszírozol a vendégeknek? Clairifirozod a zöldségeket? Blaisirozod a brokkolit? Ez megbolondult? Miről beszél?

…………………………………………………………………………………………………………………...

szonyként teljesen természetesnek tűnik minden tevékenység a konyhában– amit az ételkészítés során végezni szoktunk– ennek ellenére biztosan mindenki találkozott akár egy tévés vetélkedő kapcsán olyan „szakkifejezésekkel, amikről igazából azt sem tudta vajon mit takarhat….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Anyukaként– Feleségként– Háziasz-

GYORSTALPALÓ KISOKOS Montírozni: vajdarabkát csipkedni a főzelék tetejére (így a tetején egy védőréteg alakul ki és nem fog a főzelék olyan ronda rottyos lenni Dresszírozni: Formázni Clairifirozni: Tisztítani Blaisirozni: Párolni Bardirozni: Szalonnával bevonni Flambirozni: Lángolni– pörkölni Legírozni: kötni- (tej-tojás keverékkel) Redükció: beforralás ………………………………………… … Kedves háziasszonyok! Remélem tetszett e heti rovatunk is– és legközelebb tesztelitek vendégeiteket– vajon ők tudják-e mikor mit művelnek a Írta: Mosolygóbabák

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


LÉGY TE IS CÍMLAP SZTÁR! JELENTKEZZ A MOSOLYGÓBABÁK MAGAZIN CÍMLAPJÁRA!

CSATLAKOZZ BABABÖRZÉNKHEZ A FACEBOOKON!

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


Fotó: Andrea Helmeci Photography

MIT Spotoljon Gyermekem? A Capueira Világa

Capueira??- IGEN! A Capoeira-t (ejtsd:

és a koncentrációkészséget, melynek hatására gyermekünk jobb teljesítményt is elérhet az iskolában.

E

gy-egy óra álkapuéra) tulajdonképpen sokfé- talában bemelegíleképpen jellemezhet- téssel kezdődik, és egészen az jük! akrobatika– a különböző rúgások– Fotó: abada-capoeira.eventbrite.com Összességében ez egy brazil harcművévalamint a védeszeti JÁTÉK! - melyet rendszerint zenére kezés gyakorlása is fellelhető benne. művelnek. Ami kifejezetten izgalmassá és egyedivé Ez a „sportműfaj” az egész testet átmozgatteszi még az órák hanja, mindezt úgy, hogy egyetlen izomcsoport gulatát– az az autentisem fárad le önállóan– így nem okoz a kus hangszerek haszgyermeknek hátrányt. Ma már egészen 3 nálata– mellyel közeéves kortól művelhetik a pindur-pandúrok– lebbről is megismerde találunk olyan foglalkozásokat is, ahol kedhetnek az edzések Fotó: www.feelingcenter.hu akár a család apraja– nagyja egyszerre is alatt. részt vehet. özel a földhöz, kézen– akár fejen állva is indezt a latin-amerikai kúltúra zenei stí- művelik, mindezt akrobatikus elemekkel kiFotó:www.capoeira-connection.com

M

lusa jellemzi, melyben a tánc és a harcművészeti elemek ötvöződnek egyszerre.

Kifejezetten jótékony hatással van ez a

K

egészítve.

Aki nem hallott még róla, de felkeltette az

érdeklődését– feltétlen nézzen utána, ma szabadidős tevékenység a koordinációs ér- már Magyarországon is több hely megtalálzék egyensúly érzék erősítésére, emellett ható, ahol elsajátíthatjuk a Capoeira rejtelritmusérzéket fejleszt, fejleszti a memóriát meit. Írta: Mosolygóbabák MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


E-Magazinunk Legszebb Mosolyai

Fecske Gábor

Juhos Fanni Juhos Fanni

Fülöp Lőrinc Csanád

Renner Lili Anna

Helméczy Lilla

MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu


KÖVETKEZŐ LAPSZÁMUNK MEGJELENIK: 2013.04.28. MB Magazin| 2013.I. évfolyam 8.. lapszám | http://mosolygobabak.ucoz.hu

MB Magazin 2013_8  

MB Magazin 2013_8

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you