Page 68

interessant i sammenhæng med Die Antwoord, for det væver sig ind og ud af deres mytologi og er næsten uløseligt forbundet til bandet.

nettets dom: Du kan hade eller elske det, men du bliver nødt til at forholde dig til det. Videoen er i sig selv et monster af et værk.

Zef er Afrikaans og betyder, groft sagt, noget i retning af ”simpel, ordinær, normal” med overtoner af ”trashy”, ”grim” og ”kitschet”. Ifølge Die Antwoord selv er Zef faktisk en særlig Sydafrikansk subkultur, som de kommer fra og repræsenterer. Deraf Yolandi Vi$$ers to dollartegn og Ninjas utjekkede tatoveringer. Zef er utjekket. Zef er white-trash, men stolt af at være det. Ifølge Yolandi: ”Zef is, you’re poor but you’re fancy. You’re poor but you’re sexy, you’ve got style.”

Det er ikke, fordi Yolandi Vi$$er nødvendigvis skal betragtes som decideret uskøn, og også Ninja har en eller anden dyrisk, klassisk maskulinitet over sig, men både i stemmer, fremtoning og kostumer lader Die Antwoord til bevidst at sigte ved siden af seer-lytterens forventninger til pop-rap-udøvere8. Det er ikke en ghetto-æstetik, det er en over-the-top-æstetik, det er bevidst, æstetisk provokation. I interviews virker Die Antwoord, som om de vitterligt er fooking ligeglade med både lyttere, kritikere og bekymrede politiske røster fra hjemlandet9. Er der simpelthen tale om autentisk white-trash, der dyrker en stolt, grim æstetik, som stiller sig i modsætning til gængs pop-æstetik på en salgbar og tilsyneladende oprigtig måde?

Die Antwoords tekstunivers handler meget om at give en fuck for ens haters, lave penge, ryge hash og lave damer. Eller, i Yolandis tilfælde, give en fuck for ens haters, lave penge, ryge hash og lave fyre. DJ Hi-Teks (eneste) tekst handler, interessant nok, mest om at have sex med mænd7.

Næppe.

Die Antwoords mest signifikante nye single er opusset Ugly Boy, hvori Yolandi Vi$$er henført forklarer lytteren, hvor højt hun elsker sin ”ugly boy”, fordi han er ”rough and tough” og ikke mindst ”crazy”. At være grim (og batshit bonkers) er ikke et minusord i Die Antwoords univers. Det er nærmere vendt til et effektivt redskab. Da Enter The Ninja-videoen udkom i 2010, var inter-

Der er en hel masse, der tyder på, at Zef ikke som sådan faktisk findes – i hvert fald ikke i den modkulturelle og (forholdsvis) helstøbte bevægelse, Die Antwoord udråber det til. Og kronen på værket? Die Antwoord er egentlig bare det seneste i en lang række af musikalske jokerprojekter, som Ninja har fundet på – alle mere eller mindre satiriske. Die Antwoord

Det poetiske omdrejningspunkt for DJ Hi-Teks solosang DJ Hi-Tek Rulez er således: ”DJ HI-TEK WILL FOK YO IN DE ASS YO PUNK ASS WHITE BOY”. Ingen kan beskylde Die Antwoord for at være politiske korrekte.

8

7

. 66

Jeg er ikke interesseret i en udredning af, præcis hvilken genre Die Antwoord spiller. Det lader jeg betydeligt mere vidende mennesker om. 9 Die Antwoord har fx et afslappet forhold til, hvad skribenten, i sin politiske korrekte verden, vælger at kalde N-ordet. Kritik af deres ordvalg resulterede i et videosvar fra Ninja, hvori han erklærede, at Sydafrika er et post-racistisk samfund, og at han derfor udmærket kan sige, hvad han vil. Den lader vi bare stå.

Profile for mosaikk

mosaikk #4 grimt  

4th publication of student driven magazine 'mosaikk' at Institute of Arts and Culture at Copenhagen University, theme: ugly (grimt in Danish...

mosaikk #4 grimt  

4th publication of student driven magazine 'mosaikk' at Institute of Arts and Culture at Copenhagen University, theme: ugly (grimt in Danish...

Profile for mosaikk
Advertisement