Soldaten maj 2011

Page 1

2011 n r. 4

Portræt:

PIGE I TRØJEN

... om prutter, fordomme og at bære sin rygsæk selv.

+

MENIGSPILLET, KARRIEREVEJE, SKINNEBENSBETÆNDELSE, HØRT PÅ MESSEN, QUIZ OG MEGET MERE


leder

Udgiver:

Forsvarets Mediecenter Danneskiold-Samsøes Allé 1 1434 København K e-mail: vpl-soldat02@mil.dk telefon: 32 66 55 58 ansvarshavende redaktør: Vickie Lind redaktion: Dennis von Buchleitner Peter Falk Holm korrektUr: Klavs Vedel art direction: Kailow Creative oPlag: 6.500 coPyright:

Enden er nær! For manges vedkommende synger værnepligten på absolut sidste vers. Selvom solen endelig er længere oppe, er dagene blevet kortere og ventetiden længere. Den sidste tid inden aftrædelse sker i en let sjoskende gangart rundt omkring på kasernen i kedeldragt eller idrætstøj. Du ved, hvad din sergent hedder til fornavn, og du har også grinet af hans kæreste på Facebook. Du har gennemskuet, at væggene kan stå selv, og at sådan en morgenrengøring ikke behøver tage mere end et par minutter.

Indholdet i Soldaten kan frit citeres med angivelse af kilde. Artikler udtrykker ikke nødvendigvis FMC´s eller Værnepligtsrådets holdninger.

Måske føler du, at i takt med at frygten for sergenterne er forsvundet, er magien ved livet i trøjen det også. Men husk, at der næppe går mere end et par dage efter den endelige

aftrædelse, før du nostalgisk begynder at savne de umenneskelige arbejdstider, sergenternes guldkorn og smagen af gryderet efter en veloverstået dag på kasernen (læs menig Falks erindringer om den første dag som civil på s. 22-23). For dem af jer, der endnu ikke har set en pige i kampuniform, er der på side 5 mulighed for at se værnepligten gennem øjnene på Stine Just, der er værnepligtig ved Gardehusarregimentet. SOLDATEN bringer dig også et spil om værnepligten i denne måned – riv siderne ud og tag med hjem. Det skulle nok kunne vække et par minder – især efter “Til civil, TRÆD AF”. Enden er nær, nyd de sidste dage! /Redaktionen

Basserne

2 - SOLDATEN


Spil din vĂŚrnepligt pĂĽ side 14-15


Månedens soldatersang

Portræt

I går jeg fik min trøje Tekst: Peter Faber Melodi: E. Horneman

I går jeg fik min trøje, og straks jeg trak den på, den strålte for mit øje, da jeg i spejlet så. Tornystren har jeg prøvet, den trykker mig så småt, men når jeg først er øvet, så bliver det nok godt. Min sabel den er sleben, jeg ved, den er krabat, jeg ved, hvad jeg er bleven, nu er jeg først soldat. Tra, la, tralalala, tralala, trala, tralalalala, tra, la, tralalala, trala, trala, tralalala. Men skal jeg fjenden møde, og lide kuld’ og tørst, og døje ussel føde, så vil jeg leve først. Ej leve, som jeg plejer, thi det er alt for hårdt, nej alting, hvad jeg ejer, jeg sætter på eet kort. O havde jeg mig bare en rigtig kammerat, så skulle fanden spare, nu er man jo soldat. Tra, la, tralalala, tralala, trala, tralalalala, tra, la, tralalala, trala, trala, tralalala.

oM sangen

historie: sa ngen Beskri ver sitUatio Med faner skibet smykkes nen i 1848 se t Med en Men ig solmens dampen gør alarm, dats øjne. tr eårskrigen var netoP der farvnes og der trykkes, Begyndt, og den national e Begejhøjt slår soldatens barm. string var stor. tUsind vis af dans En pige står der henne ke soldater Bl ev UdskiBet fra hovedså ene mellem træer, staden Med kUrs Mod sø nderjylhun tør ham ikke kende, land. freder ik vii’s oPfo rd ring til de hun tør ej komme nær. danske sold ater lød: so ldater! hele Men om han ser den pige, det danske folks øie er henvendt Pa og barmen blir ham trang, eder! et skjø a nt hverv er eder overse det kan ingen sige, draget: at kæ MPe for den retfærdige man hører kun hans sang. sag. eders konge er ov er Bevist oM, Tra, la, tralalala, at denne fø lelse Besjæ ler eder al tralala, trala, tralalalala, le. saa antage r da eders konges løse tra, la, tralalala, n: “Med gUd! fo r konge og fødeland!” trala, trala, tralalala. og kongens og folkets velsignels e følger eder !

4 - SOLDATEN

Det er en ganske almindelig dag på Antvorskov Kaserne. 4. deling fra 1. kompagni sidder i et varmt lokale med gardinerne trukket for. Dagens program står på brandøvelse. Det er mørkt i lokalet, men jeg kan spotte en pige, der flittigt sidder og tager noter. En køn pige med krøller og blå øjne. Pigen er 20-årige Stine Just, og jeg fornemmer hurtigt på Stine, at hun er en pige, der er seriøs og tager tingene alvorligt, også sin værnepligt. I delingen er der én anden pige udover Stine. Pigerne deler værelse og er blevet gode venner, men Stine har det lige så fint med drengene, som ikke behandler hende anderledes, fordi hun er en pige. Nogle gange kan det faktisk virke, som om drengene i delingen glemmer, at der er piger til stede.


/Af Anne Katrine Juul Beck, Praktikant FMC

En af drengene… og så alligevel ikke. der eksisterer nogle fordoMMe oMkring, hvordan Piger i værnePligten er. enten er de nogle BitchtyPer, eller også er de slaPPe tøsePiger, der ikke kan Bære rygsækken selv. Menig BraMMing Med det Borgerlige navn stine jUst er ingen af delene. hUn er helt sin egen.

”Nogle gange må vi lige sige til drengene, at de skal stoppe, for det stinker bare! Men vi griner selvfølgelig bare af det. Men udover det har det bare været helt afslappet med drengene. Jeg har her oplevet at være med i nogle snakke, som man aldrig ville have med piger. Tonen kan til tider godt være hård, men man lærer ikke at tage det for personligt”. Når snakken kommer ind på de fordomme, som nogle måske måtte have om piger i værnepligten, trækker Stine bare på skuldrene. ”Når jeg er her, gider jeg jo ikke gøre så meget ud af mig selv, der går jeg bare i joggingtøj, når jeg ikke har uniform på. Men jeg kan da selvfølgelig godt lide at tage stiletter og make-up på, når jeg skal i byen i weekenderne, og der får den bare lidt ekstra”.

I delingen er der de samme fysiske krav til både piger og drenge, og grundlæggende vil Stine bare gerne klare opgaverne godt og uden brok og klager. ”Det mest irriterende ved at være pige herinde er det med, at jeg ikke helt kan de samme fysiske ting som drengene. Det kan godt mærkes, at drengene tager hensyn og prøver at hjælpe en med at bære ting, men jeg vil jo gerne vise, at jeg selv kan”. Generelt er der ikke så mange piger, der er værnepligtige, men i løbet af de seneste år har der været en stigning i antallet af ansøgere, og i dag er ca. 10 procent af alle værnepligtige piger. Stine valgte værnepligten som et springbræt til politiet, hvor hun gerne vil søge ind, når hun fylder 21. Hun vil allerhelst være et sted, hvor der er stor fysisk aktivitet, for hun

elsker at bruge kroppen, og selvom værnepligten kan være hård, kunne hun faktisk godt tænke sig, at der havde været mere idræt. ”Jeg har nok fået rykket nogle grænser i min værnepligt, mere end jeg måske regnede med. Jeg er stolt af, at jeg kan gå herfra og sige, at jeg var en af dem, der gennemførte Rex-turen og kan sige til mig selv, det gjorde du virkelig godt!”, fortæller hun. Det, hun glæder sig mest til ved at komme tilbage til hverdagen, er at få lidt mere fritid. ”Noget af det, jeg har savnet mest, er det at kunne lave en spontan aftale. Det kan godt være lidt svært at følge med i venindernes liv derhjemme, fordi man har så lidt tid. Når man er værnepligtig, ved man aldrig, hvornår dagen slutter, og weekenderne er utroligt korte”.

SOLDATEN - 5


KENdER du TyPEN?

Er du en rigtig Rambo? Menigsergent? Eller er du bare psykopat? Find svaret her, hvor stereotyperne i enhver deling er beskrevet. Sæt dig med din stue og måludpeg, hvilke kammerater der passer bedst på “typerne”.

Rambo

Delingens Rambo blev født i en mørk skov, hvor han siden overlevede indtil indkaldelsesdagen på en stram diæt bestående af bær, planter og selvnedkæmpede kronhjorte. Han har selv købt knæbeskyttere, fragmentationsbriller og Jolly-støvler, som han bruger, når han spiller hardball på taktisk niveau. I bagagerummet på hans bil ligger gerne et håndvåben eller to under en plade eller et tæppe. Rambo er født til at magte sit karseklippede liv og føler sig selvskrevet til HRU-kontrakt. Rambo gider til gengæld ikke at sidde i rundkreds og sludre til delingsfører- og talsmandstimerne, medmindre ting springer i luften imens.

NK/Rambo

Han hænger altid om benet på den egentlige Rambo. Han tøffer rundt ved siden af Rambo og elsker, at andre kan se, at de to hænger ud sammen. NK/Rambo er en typisk medløber, der helst vil koble sig til den stærkeste abe i flokken. Han er langt fra så stærk – og dygtig - en soldat som hans overmand, men vil virkelig gerne være det. På den måde opstår der et padawan/jedi-agtigt bånd mellem de to typer.

Klovnen

Hver deling har sin klovn, og hvad enten man elsker at hade ham eller omvendt, kan man aldrig helt vide – er han meget modig eller meget dum? Klovnen er tæt beslægtet med Drænet. Men eksercits og støvlepuds spiller lige akkurat nok til, at Klovnen går under radaren og dermed slipper af sted med det (meste). Man må dog give Klovnen; han har is i maven og er generelt ganske uimponeret over kommandovejen. Selv de mest tjenstvillige må trække på smilebåndet – det er underholdende, når Klovnen sætter befalingsmænd på pædagogisk overarbejde.

drænet

Overalt findes folk, der er dårlige til deres arbejde – der findes dårlige murere og blikkenslagere, der findes sågar dårlige soldater. Disse soldater nævnes i daglig tale som Dræn og tilhører den (heldigvis) beskedne procentdel af den voksne befolkning, der helst skal have beskeden tre-fire(halvtreds) gange. Drænet tåger rundt i sin egen verden, hvorfor det der med “militær anstand” ikke spiller den store rolle i Drænets liv. Snørebånd, der dingler fra anklerne, kokkehuebaret og åbne lommer er daglige opgaver for delingen at rette op på i de stressede sekunder før appel. Drænet tester sin delings tålmodighed, og det er kun de bedste delinger, der bærer over med Drænet og tilbyder den fornødne buddy/makkerhjælp.

6 - SOLDATEN


Bøffen

Der er kun én ting, der tæller for Bøffen – guns (overarme – ikke M/96´ere). Hvis ikke han står og spilder proteinshake ud over hele stuen, er han nede og straffe jern i træningslokalet. Hans selvfølelse er lig med det antal kilo, han kan tage i bænkpres. Bøffens privatskab/miniapotek er fyldt med alskens former for (semi-)lovlige pulvere og piller og tundåser, der alle sammen udfylder hver deres funktion i hans enorme, opsvulmede krop. Når Bøffen skal have en pause fra kreatin og crossfit, tager han gerne med delingen i byen, så han kan fremvise sit prægtige pumpede korpus for alle tøserne.

Studenten

Han løber ikke længst, og han er bestemt ikke LSV-2. Studenten finder det ikke særligt spændende at sove i skoven og lever sig ikke rigtigt ind i scenariet, når gruppen øver samlet ildoverfald. Hvis han da endelig er med i felten – Studenten er nemlig dygtig til at begå sig i systemet og er derfor gode venner med infirmeriet. Til gengæld er Studenten særdeles vågen, når andre i delingen presses ved timelange foredrag om krigens love og den militære straffelov. Derfor er han også vidende om næsten alle forhold i militæret, hvilket kommer de andre typer til gode. Det gør også, at Studenten gerne vil diskutere – alting. Det kan gøre ham vældig upopulær hos dem med vinkler og stjerner på skulderen, når der bliver stillet kæphøje spørgsmål, sergenter og officerer ikke umiddelbart kan svare på.

drengepigen

Har din deling fornøjelsen af at have Drengepigen hos sig, er du ikke i tvivl. Hun er i militæret, fordi hun er en af drengene – og dét markerer hun gerne. Hun bander som en havnearbejder og snakker mere om sex end Joan Ørting i en swingerklub. Hendes højtråbende væsen til trods er Drengepigens engagement i forsvaret til gengæld upåklageligt; støvlerne spiller, skabet står snorlige, og hun er uundværlig i felten – sergenterne elsker det!

Psykopaten

I Bullrot-hættetrøje, tribal-tusser op ad halsen og Niarn bankende i øretelefonerne tager Psykopaten hjem på weekend. På den anden side af hegnet er Psykopaten en utilpasset, ungdomskriminel rod – af den grund har han valgt at blive “rettet af” med en tur i trøjen. Han er ikke bange for at give på munden, og det indrømmer han gerne og ofte over for de typer, der måtte have et problem. Hvis Psykopaten får sin HRU-kontrakt, er der håb for ham. Ellers er han dømt til at vende hjem til sin provins, hvor han ernærer sig ved at sælge coke på det lokale disko-dasko.

Prinsessen

Hun er en babe. Og selv med CBRN-masken på ville du give dit eget basis for blot at indånde duften af hendes skulderblade. I CAF kastes sultne blikke efter Prinsessen, der er reglementeret påklædt i (efter de andre typers opfattelse den alt for posede) kampuniform. Prinsessen er i trøjen dels på grund af de unge veltrænede mænd, dels for den personlige udfordring. Og udfordret bliver Prinsessen, når hun finder af, at ikke alt er som på efterskolen: lyddisciplinen i BSO´et ryger sig således en gevaldig tur, når Prinsessen opdager, at der er insekter (og deriblandt edderkopper) i sådan et øvelsesterræn.

Messedrengen

Han er én promille fra at være alkoholiker. Og hvis du ikke ved, hvor han er efter aftrædelse, skulle du kigge efter under bordet i messen eller ude i hegnet. Det er en evig kamp at få Messedrengen til at se nogenlunde levende ud til stueeftersyn fredag morgen. Med en ånde som færgebenzin snøvler messedrengen sig gennem basisuddannelsen – han er til gengæld sin helt egen fest, når der skal nedkæmpes torsdagsbajere.

SOLDATEN - 7


Quiz

QUIZ – 13 skarpe til delingen for rigtig Mange rykker dagen, hvor Man for sidste gang skal gnide søvnen Ud af øjnene iført kedeldragt, tættere På i et faretrUende teMPo. det er På tide at se tilBage og dvæle lidt ved alle de sMå detaljer, der har Udgjort din tUr i karrUsellen (eller skydeteltet) i det danske forsvar. fik dU det hele Med? tag soldaten´s QUiz, og find Ud af, hvor Meget dU og dine stUekaMMerater (ikke) har lært!

1 Lo r T

a) svæver opad b) driver nedad c) drøner derud af 2 “Snub LEFiSSE” Ska L Mind E d ig oM

a) Funktionering Ammunition Ladegreb Kampvisir Udrustning Sløring Ekstraudstyr b) At din kæreste kører på væltepeter c) At din kæreste har et alkoholproblem 3 Ha SH Er

a) En grineren julekalender, der minder om Jullerup Færgeby – med konstabler. b) Huskeord ved sløring: Hænder, Ansigt, Skinnende genstande og Hoved. c) Pissedyrt på kasernen

8 - SOLDATEN

4 når d u g ør d iT g Evæ r k Lar TiL ko n Tro L, Ska L du

a) Slibe våbennummeret ned og fjerne dine fingeraftryk b) Sikre, aftage magasin, tage ladegreb (med blokeret fremløbsstopper), kigge i kammeret, fremvise gevær på venstre skulder og lægge alle magasiner i hjelmen c) Gemme det i sportstasken og benægte alt 5 iSø v ærn ET Sig Er Man i k k E “j av EL”, MEn

a) Ohøj b) Halløj c) Ses på bunden

7 vEd ar Mb ø jnin g nu MMEr 6 rå b Er d u i k k E “o g”, MEn

a) GAMMEL NOK! b) Den hopper jeg ikke på igen, hr. Sergent c) JA TAK! 8 ET d ræ n Er

a) En rørledning til brug i forbindelse med oversvømmede marker b) En anordning, som bruges under operationer til at lede overskydende blod og betændelse væk fra kroppen c) Ham, der altid glemmer sin løsskydningsforstærker på værelset. 9 i kr ig En S Lov E STår d Er

6 Hv or d an Er Hu Mør ET?

a) Højt og stadig stigende b) Sløjt og stadig dalende c) Garanteret bedre efter aftrædelse

a) Hvor man skal parkere sin Piranha for at undgå parkeringsbøder b) At du ikke må spille død i kampsituationer c) At man ikke må stjæle andres feltration, bare fordi man selv har fået posen med havkat


/Af Dennis Buchleitner

10 und Er Tran SPor T På Lad ET a F En M an 18 Ska L Man a LTid

a) Kunne spænde sig selv fast b) Huske at få røget smøgen færdig, inden bilen standser ved skydebanen c) moone ved tre dyt

11 iFELTEn Ska L d u Hu Sk E På

a) Belysning, bevoksning, baggrund, bevægelse b) Kvadratisk, praktisk, god c) Hellere ondt i røven end at mangle tobak 12 “aL ar M o Pbrud ” bETyd Er, a T

a) Folk smutter fra lejren, mens du putter i posen b) Du skal op og væk i en fart c) Du smider dine stumper i en grøft og tomler hjem

13 dEn k or r Ek TE For TSæ TTELSE TiL “LiLLE Prin SESSE...” Er

a) Må jeg ta´din mødom? b) Må jeg ta´ en spiller? c) Har du mon en søster?

SVAR: 1b, 2a, 3c, 4b, 5b, 6a, 7c, 8c, 9b, 10a, 11a, 12b, 13a

r EMSEn

SOLDATEN - 9


farvel

Farvel til Værnepligtsrådet Efter seks måneders arbejde i Værnepligtsrådet er det blevet tid til at give bolden videre til tre nye, kompetente talsmænd, som fremadrettet vil italesætte og kæmpe de værnepligtiges sag. Mens vi har siddet i rådet, er en ny og revurderet talsmandsuddannelse (CENTA og LOKATA) blevet implementeret. Det er også blevet muligt at tage sin elskede baret med hjem efter endt tjeneste til evigt minde om strabadserne, du har været igennem. Derudover har vi igangsat projekter vedrørende efterkassation, job & uddannelse samt arbejdsskader, som desværre kræver mere end en periode at gennemføre.

Det har været en fornøjelse at hjælpe jer med spørgsmål og vejledning gennem jeres værnepligt. Landstalsmændene ved landets regimenter har været en stor hjælp ved de månedlige landstalsmandsmøder. Vi håber, at I har fået gode oplevelser med i rygsækken, som I også kan bruge efter “til civil - træd af” Med venlig hilsen Sofie, Rasmus og Anders. Værnepligtsrådet

Goddag til Værnepligtsrådet Her er de tre nye værnepligtsrødder

Thomas Outzen Bjelkegaard, Telegrafregimentet

Lasse Kristensen Juhl, Hesteskadronen

Du kan kontakte Værnepligtsrådet på 32 66 55 52

10 - SOLDATEN

Joanna Ama Thue Cudjoe, Trænregimentet


Bliv skribent på SOLDATEN Ønsker du at se værnepligten for en ny side? Føler du dig mere sikker med et kamera end et gevær? Er du ham, som ALDRIG glemmer skriveredskaber i felten? Er det dig, som læser SOLDATEN og gang på gang tænker: ”Amatører”? Så har vi lige stillingen til dig! Vi på SOLDATEN søger netop dig, som har et talent for at skrive og fotografere. Har du lyst til at fortsætte i de værnepligtiges rang, men uden sergentens råben og skrigen? Ved at forlænge din værnepligt med yderlige otte måneder kan du arbejde som skribent og fotograf på de værnepligtiges blad SOLDATEN. Du vil dele kontor med værnepligtsrådet på Marinestation Holmen i København. Ansættelsesforholdene er akkurat som værnepligtige. Du vil få stillet et værelse til rådighed på kasernen, rejsekort og kostpenge.

Som ansat på SOLDATEN vil du: • komme i felten med de værnepligtige •

arbejde på en fleksibel og aktiv arbejdsplads i midten af København

lære forsvaret at kende fra en ny vinkel

hjælpe med at fremme kommunikationen imellem værnepligtige

Arbejde sammen med Forsvarets Mediecenter og Værnepligtsrådet

kunne arbejde i civil beklædning

af ukendte grunde få udleveret en HRU-udrystning

Send os en ansøgning med evt. billeder og/eller tekst som viser dine evner som kommende skribent på SOLDATEN. Mail: vpl-soldaten01@mil.dk og vickie@ftv.dk Telefon: 32665558 SOLDATEN! Er det noget for dig? SOLDATEN - 11


Enden er Gardehusarregimentet GHR er kamptropper, men modsat deres kollegaer i Livgarden og hesteskadronen har de ikke en fremtid foran sig med puds og gejl til den store guldmedalje. Fire måneder i trøjen, that´s it. Da vi ankommer, er de godt i gang med teori. Sammenpresset som dåsetun sidder de klemt i et mørkt klasselokale. Sergenten har som altid et powerpoint-show af kedsommelige proportioner til at forklare om skovbrande og deres måde at sprede sig på. Han snakker, de sveder. Teori i værnepligten er ens for alle, landet over.

Imellem en masse biler er der opsat alt, hvad der skulle kunne gå brand i: en spand, en mand, et skab, ja selv et vandfad og en metalcomputer beregnet til at udstå et flammeinferno er opsat. Det er overskyet, og det støvregner fra tid til anden. Ingen lægger rigtig mærke til det. Det er så sent i værnepligtsforløbet, at selv frokostpausen er blevet lang, og 4DEL putter sig sammen imellem nogle containere, to af dem lægger sig med det samme. De pakker sig sammen i regntøjet for at få en lur på asfalten, imens de hærdede rygere straks sætter kursen imod delingsførerens udpegede ryger-sten.

FLa MMEr og STøv r Egn

Da de endelig kommer ud, har suget en smøg og er blevet sat geled og marcheret til øvelsesstedet, er humøret blevet væsentligt bedre.

12 - SOLDATEN

gE nn EM iLd og v an d

Det har været overskyet indtil nu, og det har faktisk været, hvad man ville kalde en kold dag. Men solen er

kommet frem, den bager ned på de værnepligtige, alt imens de manøvrerer imellem lastbiler og flammende momenter. ”Du kommer helt forkert ind på den. Rundt om halsen, og så ned på jorden!” Et af momenterne er en dukke i brand og et vandkar med ild. Her skal man så redde dukken, før man dræber ilden i karret, men en værnepligtig slås med at få brandtæppet over dukken. Det er de sidste måneder i værnepligten, og tiden går langsomt. Det er ikke, fordi de værnepligtige ikke vil lære det. Det er heller ikke, fordi sergenterne er ligeglade, men for mange er tankerne rettet i andre retninger end en dukke, der brænder for hundrede gang i dag. Fr EMr ag End E Lor T

Værnepligten må være en af de få


naer beskæftigelser i verden, hvor man kan stå imellem brændende skabe og dukker og stadig kun tænke på sin frokost. Udover når det endelig er ens egen tur til at styrte frygtløs imod det ”vilde” og ”utæmmede” flammehav, er der ingen, som har fokus på andet end pjat og pjank. Hvis du spørger dem om deres tid i det grønne, svarer deleste ”fremragende” med et lille skævt smil. Et par stykker pakker det ikke ind: ”Det er lort, det kan simpelthen ikke siges på nogen anden måde”. PLay STaTion og Tu ng E Ta Sk Er

For nogen er det snart slut, farvel til uniform og morgenrengøring, farvel til støvlepuds og honnør og goddag til mors mad, playstation og endelig at kunne skide i fred. For andre er det kun begyndelsen. For nogle

ligger HRU om hjørnet, for andre er det sergentskolen, som kalder. For nogen bliver øvelserne længere og taskerne tungere, og den brændende sol er kun en forsmag på den varme, der måske venter dem sydpå. Samtalerne er præget af jokes så interne og ude af kontekst, at man ikke tør gætte på, hvad der skulle ligge til grund for dem. ”Har du ikke lyst til møde ham, som pissede på sin radiator!?”Een ung herre smiler og præsenterer sig med et rødmende og alligevel stolt ansigtsudtryk. ”Jeg skulle ikke engang rydde op. Jeg vågnede næste morgen, og så var der allerede nogen i gang med at tørre det op.”

som ikke kæmper imod flammer med brandtæppe og skumslukker. Der ingen tvivl om, at det her har været et godt hold. Sergenterne roser dem da også, selvfølgelig kun når delingen ikke hører det. I takt med at folk bliver færdige, rykker delingen mod en græsplæne omtrent 50 meter fra øvelserne. Nogle sergenter sætter folk fra 4DEL op imod nogle stykker fra 3DEL. To og to bliver de bundet sammen med fronten hver sin vej, og resten af dagen går således med alternativ og nærmest hyggelig FUT. Branden er slukket, dukken er reddet. o g Snar T Er værn EPLig TEn SLu T.

r o S ing En Hør Er

Nakkedrag og din-mor-jokes bliver kaster frem og tilbage imellem dem,

/Af Peter Falk Holm

SOLDATEN - 13


Spil din væ 14 - SOLDATEN


ærnepligt SOLDATEN - 15


7 gode

Sandheden om skinnebensbetændelse der, at der er lige så Mange gode råd, soM der er Patienter. soldaten har Undersøgt, hvad skinneBensBetændelse egentlig er, og hvad dU selv kan gøre. Skinnebensbetændelse rammer op mod hver tiende værnepligtig, lyder meldingen fra landets infirmerier. Overlæge Helmer Hansen fra infirmeriet på DANILOG har selv et bud på hvorfor: “For det første binder de værnepligtige deres støvler forkert – de skal strammes mest ved foden og skal være løsere ved skaftet – og så skyldes de mange ømme skinneben som oftest overtræning og for dårlige løbesko”. Fir E For Sk ELLig E Lid ELSEr

Den vurdering bliver bakket op af ledende fysioterapeut ved Forsvarets Center for Idræt, Kenneth Hilt, som forklarer, hvorfor der er så mange forskellige råd om skinnebensbetændelse: “Skinnebensbetændelse er ikke én enkelt sygdom, hvor du kan gøre én ting, og så er du kureret. Grunden til de mange råd, der er i omløb, er, at skinnebensbetændelse er blevet en samlet betegnelse for i hvert fald fire forskellige lidelser. Derfor er effekten af hvert råd selv-

følgelig afhængig af, hvilket problem du har”. d u Har 25% c Han c E

Så det kan faktisk være, at rådene om at køle, varme, strække, løfte og massere vil virke for dig. Men det er altså afhængig af, hvilken type skinnebensproblem du har. Hvis du for eksempel ikke har en betændelsestilstand i benet, er det bare fjollet at sove med hvidløg med madfilm over. Ligesom at varme på den ene side virker forværrende ved betændelse og på den anden side lindrende ved muskelømhed. Et råd kan virke på én lidelse, men ikke på de tre andre, og du har derfor kun 25% chance for at ramme rigtigt. Derfor kan det være særdeles fornuftigt at tale med lægen, i stedet for selv at lege heksedoktor med alverdens gode råd. Det er nemlig det uddannede personale, der kan vurdere art og grad af din skade, og derfor også dem, der ved, hvad der skal gøres.

Ledende fysioterapeut Kenneth Hilt

Udover den almindelige ømhed, der er forbundet med træning af benene, hører smerter i skinnebenet sammen med i hvert fald fire sygdomstilstande. I skemaet nedenfor ses de forskellige diagnosers kendetegn: diagnose

hvilesMerter

BelastningssMerter

Tendinitis (sene-betændelse)

Øm om morgenen

Aftager ved let brug. Forværres efter aktivitet

Periostitis (betændelse på knoglehinden)

Nogen ømhed, men ikke udtalt

Hårde fod isæt forværrer smerterne

Stressfraktur (små “brud” på skinnebensknoglen)

Ingen

Smerter ved belastning. Smerter ved slag o.lign.

Kronisk muskelloge syndrom (overtryk i skinnebenet)

Ingen

Smerter efter nogen tids aktivitet

16 - SOLDATEN


/Af Dennis Buchleitner

7 God E råd ”d Er Fak tISk VIrk Er!” LEd End E Fy Sio TEra PEu T v Ed cE n TEr For id ræ T, kE nn ETH HiLT, For Tæ LLEr o M d E For Sk ELLig E råd og b EHan d Ling SFor MEr, og Hvo r For d E v irk Er: #1 Sov MEd Hvi d Løg På Sk inn Eb En ET

“Hvidløg har jo faktisk en antiinflammatorisk (betændelsesbekæmpende, red.) effekt. Så ved inflammatoriske problemer kunne hvidløg på skinnebenet i teorien virke helbredende”. #2 Sov MEd b En En E o PPE

“Det ville virke ved kronisk muskelloge syndrom – fordi blodet på den måde “aftappes”, og trykket falder i benene, når de hæves”. #3 Sov MEd PLa STik Po SEr På b En En E

“Ved betændelsestilstande gør varme i sig selv kun betændelsen værre. MEN hvis et aktivt stof skal igennem huden (salver, hvidløg etc.), er det mest effektivt, hvis huden er varm imens”. #4 Ho Ld b En En E ko Ld E ”Ved inflammationstilstande køler man. Det dæmper den kemiske reaktion (betændelsen), der trækker væske til sig og giver smerte. Man nedsætter hastigheden ved udviklingen af betændelsen. Derudover lindrer køling også”. #5 Ho Ld b En En E va r ME

“Hvis problemet bunder i muskelømhed, vil benet reagere positivt på varme. Her kan man både bruge varme omslag og varmegels. Generelt ved overtræning, hvor kroppen ikke har haft mulighed for at restituere nok, er varme en god idé”. #6 Ma SSér b ETænd ELSEn v æ k MEd En ka g Eru LLE

“Den har man hørt mange gange. Kageruller, flasker osv. Det gør sindssygt ondt, men er man desperat så... Ved inflammatoriske tilstande trækkes væsken til området, der er irriteret – man kan trække væsken ud af betændelsesområdet og bringe nyt blod til med kagerulle-metoden. Det er ikke komplet ammestuesnak, for det kan faktisk virke, hvis du kan holde smerten ud”. #7 Læ g g r ød a F buk k EHor n SFr ø På b En En E

“Igennem mange år har jeg efterhånden lært at lytte til nogle af de gamle husråd, for de findes faktisk af en grund. Bukkehornsfrø har, ligesom hvidløg, antiinflammatoriske egenskaber og kan derfor vise sig effektivt på nogle typer skinnebenssmerter”.

SOLDATEN - 17


Soldaten anbefaler: d ag Lig dag En

Du brød dig aldrig om sergenternes måde at være på, og du var heller ikke rigtig til alt det der eksercits. Dog triller der en tåre ned ad din kind, når du tænker på at indlevere din uniform, og dit hjerte knuges, når du tænker på, at dit kære gevær skal tages fra dig, til trods for de mange timer du endeløst har brugt på at pudse, rense og oliere den kære kvinde. Men frygt ej, for så er hjemmeværnet lige noget for dig. Her kan du traske rundt i din uniform med dit eget gevær og samtidig spise lige så mange franske hotdogs på skydebanen, som du vil.

j or d På Hænd Ern E og g ræ S MELLEM Tænd Ern E

Blev du aldrig rigtig træt af skoven, kulden og søvnmanglen? Så kan du altid blive spejder. Her kan du iført lige lovligt korte shorts og med et skræmmende højt humør få lov til at navigere igennem skoven og kæmpe til døden imod flåter og danske dræberbier. Du får udleveret en kniv komma folde og et kompas. Og som noget helt særligt, du aldrig fik lov til på grund af lysdisciplin, kan du tænde et rigtigt bål! Med rigtig ild. Du kan selvfølgelig også bare købe et telt og mødes med nogle hjemløse på en af Hareskovens parkeringspladser.

Mor v Ed b Ed ST

Ak, de endeløse timer, kompagnimærket, knapper og flænger i buksen. Ja, i den danske værnepligt lærer du en masse om alt fra førstehjælp til håndarbejde. Du lærte på din første dag, at mor nu hed DF, og ”hun” havde ikke tænkt sig at hjælpe dig med en skid. Så måtte du lære at klare dig selv. Gøre rent, stryge skjorter, pudse støvler, vaske tøj og sy. Du har faktisk uden at vide det gennemført Danmarks hårdeste husmorskole. Nu mangler du bare at gifte dig med en rig mand, og så kører resten sgu af sig selv. Du kan også åbne en lille husholdningsbutik, hvor du kan sælge dine håndlavede tørklæder og opskrifter på kylling i karry á la frysetørret.

18 - SOLDATEN


Nye karriereveje g øg LEr a F gud S nåd E

Du har stået der dag efter dag. Om det er solen, der brænder i nakken, eller kulden, som holder fast i dine knogler, så er det aldrig fedt at stå i geleddet og afvente. Og ja, der er ikke mange karrierer, som kræver, at du kan stå som en flagstang, kold og klam som et fiskeøje. Men frygt ej, for i Københavns mørke indre har nogle stille og ukendte typer gjort det umulige og fundet en måde at tjene mønter på at stå stille og lave absolut ingenting. Det kræver intet andet end et ensfarvet sæt tøj og lidt krigsmaling, som matcher, så er du good to go. Når japanere/tyskere/svenskere/børnehavebørn smider en mønt i din lille hat, skal du bare gå fra stilstand til eksplosion og så til stilstand igen. Og med din professionelle træning i at stå stille burde du uden problemer kunne bane dig vej til toppen af dén karriere!

Ved

du, at

inf-wear også er på alle

KfuM

hjeM i

soldater-

dK

Energizer® Compact Vest Light Super effektiv lille feltlygte med rødt og blåt filter, som fastgøres i bunden af lygten. Clips med magnet, så lygten kan ophænges på metal. Udført i sandfarvet polymer, og: • Er vandtæt til 1 meter i 30 minutter • Har en hvid Cree® LED, hvor maks. er 47 lumens • Hvor et blåt filter medfølger • Hvor et rødt filter medfølger • Har en batterilevetid på: • 8 timer med et lithium batteri • 6 timer med et alkaline batteri

Supplér eller opgradér din personlige udrustning! Salg af professionelt udstyr og udrustning til soldater i dansk forsvar - nationalt og internationalt

Blokken 37 • 3460 Birkerød • 36 77 56 40 • w w w.inf-wear.dk • info@inf-wear.dk SOLDATEN - 19


hørt

Hørt på messen

til dnu engang sniffet sig frem en r ha e nd hu or sp ´s EN AT LD SO at r og det, der er så pinligt, te er mm bo re ør st r, de ad sl mere t hemmeligt. God læsning! cheferne helst vil holde de Det kan være farligt at træne me D blankvåben. en værnepligtig i l ivgar Den er blevet såret af en bajonet, Der ramte Direkte in D i armhulen. han er u Den for livsfare og har lært ikke at forsøge at gribe baronet, hvistaber man taber Den. gribe enenbaronet, hvis man

At en værnepligtig ved kongeskibet

Danebrog revnede sine bukser er ikke

specielt morsomt. Men at det skete under majestæternes påstigning skulle efter sigende have været hylende morsomt.

Under en øvelse ved Telegrafregi TelegrafregimenTeT skUlle der lades op i en farT. en menig fandT fand deT hensigTsmæssigT aT få sig en smøg, når man nU n alligevel sad ind over ammUniTionskasserne. der er n nU bleveT indførT T gr ToTalT rygeforbUd i den grUppe.

En menig fr a 2DEL ved Telegrafregi udførte serg mentet spild entens ordre te, da han om at fylde “Vandet skal en balje med altså i baljen vand: og ikke på jo rekrutten “D rden!”. Herti et er i det m l svarer indste ikke og peger på lige så dyrt jorden, hvor so m diesel” sergenten se siden af. Go lv står og hæ dt arbejde. lder ved n rten: E ige på æ il Den men v bnet d flyvevå menig ve re heliende væ ig s r e at t ef meldes, ot. Det il p r e t kop løtåler s ige ikke re den men æ b e må eme, ikk g ringscr o r løbe ing elle atunge t ove på k r ikke s e ll e h n ka . SOLdrasser a m s n e og sern ham held ønsker DATEN nen. d missio lykke me

natten? ke Prins om g ved Jyds ærnepligti v n e , at iv m o st Selv vet så nt var ble e im g re n o g piss ir, Drago nsegulv o a d f a jl fe orgenen han tog in vagt m s l ti p o n mødte ha nde. oprejst pa efter med

20 - SOLDATEN

rg fra Aalbo En menig lik b je ø idset fik i et oph p og o t il navnesk samlet et E N JER M FANDE råbt “HVE ILT?!” NAVNESK DET HER sig vi stå for Den lader selv.

Under en særligt hård døgnøvelse (en såkaldt prestur) var løjerne blevet for grove for en menig ved ingeniørtropperne. Han forlod sine ting og tomlede væk i ly af natten.

flyvevåbten: en menig veD Den menige på ær rpilot. Det De være helikopte net vil efter sigen øringscreme, nige ikke tåler sl melDes, at Den me og kan hele ting eller løbe ikke må bære tung r. solDasernens maDrasse ler ikke sove på ka ssionen. lD og lykke meD mi ten ønsker ham he

e n De l in g f f ø r e n sk y DreaDaa a l b o r g v a r t a g e t p å Dr e n f o r h ø j p r o g . i a l t 10 m e n ig e h a v De u k o g så f e j e h o l m il l e . m e n De t e r a l t så j o m f r u a n e g aD, n å r m a n e r n a b o t il De .

To stakkels menige fra Trænregimentet fik besked på at være momenter i en time. De kom temmelig trætte hjem ti timer efter.


en på den En våd aft lue ærtning B lokale bev i, at de resulteret e d v a h ll e B pisset i ge havde ti g li p e rn væ stolthed: gimentets Artillerire n e ude fora kanonern ! kasernen

Den menig e på ærten : En menig ved fly vevåbnet v il efter sigende væ re helikopte rp ilot. Det meldes, at den men ig e ikke tåler sl øringscrem e, ikke må bære tu nge ting ell er løbe og kan heller ikke so ve på kaserne ns madrass e r. SOLDATEN ønsker ham held og lykke m ed mission en.

v ar De h av De nngg. oogg en m en ig f r a am ats se erat uuek ammmer st st et n n eget si i t t er mmeg se is p et Da er D at , ke ås m ar Det no g l e tro r er . m en Det v m eg et t ef en ag D t en sj o v et , Der h av De ik ke f o r o f f er v åD ba r et .

en øvelse t mangleDe efter en sixbang-grana nige blev gimentet. alle me veD garDehusarre u en helD. n uD eret overalt, me ransaget og visit nD Dårligt, e befalingsmæn enten tæller nogl menige, Der en anDen enD De eller også er Det gre har haft lange fin

En uh eldig garde borg S r gik v lot, da voldg agt v et vin raven ed Ro d stød b . Gard senande læste eren ns då m hans åtte u rligt f baret dstå e orme pulæ i de ba r på h n hel ret – d os de vagt med e et bliv forfæ ngelig n er ma dronn n ikke e befa ingen lingsm pos væb ænd v nere. ed

SOLDATEN - 21


krigslog

l i v i c m o s g a d e t s r ø F

Af Peter Falk Holm

til civil. én dag efter min aftrædelse , gen mor g sda tor er Det : lydig Prolog krop reagerer stadig som en Min . mig r ove sig t lag at ingen Rastløsheden har baghoved forsikrer mig om, mit i mme ste en vom sel å soldat, ogs lejlighed. sergenter er på vej mod min dud af min seng, smider et hån ter væl Jeg e!” Ped ng, goi 07:30: ”Up and ud mod badet. klæde om mig og sætter kursen se. ustrofobisk lille badeværel kla et på mig r nde Befi 35: 07: gribalene og nøgen i badet. Jeg r stå jeg da , mig mer ram 07:37: Hjemveen er min telefon. e gutter svarancemelding. Flere af de gæv ist ass en r nde egy påb Jeg 07:38: tidligt. er, til trods for at det er er mig jeg har forklaret, at jeg føl at er eft på, de ger læg e 07:39: All n. for selskab. Sådan nogle dræ g bru har og bad mit i ne ale CAF. , før jeg sætter kursen mod ser buk e løs og t hir T-s mig 07:40: Iklæder mer. er ingen køer eller kantineda her og dre min vet ble er 07:43: CAF g. e ud af, om det er en god tin find e ikk ig kel vir kan Jeg 07:44: , sure kaffe. Den kost, der ede ldh sko og ryn reg hav e min til en 07:45: Jeg kværner sig, er nu blevet reduceret de vri at til m ste msy tar engang fik mit let rumlen. høje sender jeg en tanke til den e, ask til g smø en er sug 07:54: Imens jeg trøjen. herre fra min første dag i

dig står og stirrer. 07:55: Gad vide, om han sta og begynder at , så jeg fremfinder kondisko 08:00: Vanens magt sætter ind mig om. pudse uden rigtig at tænke mig i snuderne. kondisko. Nu kan jeg spejle e min med dig fær er Jeg 08:15: Ret imponerende. af et bliver distraheret af fundet men , vet gul på op der ryd 08:20: Jeg gammelt M!-blad. våben. er en artikel om fremtidens 08:25: Ligger i sengen og læs kampvogn. 08:26: Nauwra for sej tank så blød min seng er. 08:28: Det er da utroligt, 08:50: VÅGN OP, PEDE!

er bagud med gen, mit syn er sløret, jeg 08:51: Jeg tumler ud af sen sig ind på den civile dovenskab sneget har g gan en nu end og en rengøring mig.

22 - SOLDATEN


kendt som Næste stop forsyneren, bedre . ind es køb l ska Der 59: 08: Føtex. piger. 09:07: Jeg går bag to unge parti grundigt. 09:08: Kontrollerer deres bag i takt? 09:09: Hvorfor går de ikke

stedet. 09:12: Ankommer til busstoppe vækker vir12 minutters ventetid. Det den r ove sig r kke bro k Fol 09:13: kelig ingen sympati i mig. ver komat sadle op bagfra, men bli ver prø jeg er, omm ank sen 09:25: Bus n. manderet op til buschaufføre søg på råbe. Civile pjok. 09:26: Han gør et ynkelig for forvirrer mig. 09:27: Placeringen af sæder ne side med sførers-navn skulle man kun ing del de-on den i n rda Hvo 09:28: ansigtet i køreretningen? 09:29: Han starter bussen. alarm? at der var en afprøvning af ke, hus at e ikk es syn Jeg 09:32: vede har deler? Hvem i det hede hule hel sse hed ker sik en ing Og 33: 09: signet denne dødsmaskine?! men to stop fra hvor jeg skal af, t vis ske gan r, ppe sto sen 09:43: Bus stadigvæk: FRIHED! bund og forbandet det danske i ger smø fire et sug de hav 10:05: Efter at kan jeg enriøsitet og menneskeforagt use sin for tem sys afik str sikkerhed delig forsætte. for setørrede poser og tubemad fry syv rt, smu som går et 10:20: Indkøb resten. Jeg skal med bussen igen. 10:30: Ak, lykken er kort. s der af en grund. Der traske fød e min vel mig gav gud , 10:31: Fuck det skal, hvor der traskes kan! t ve civil igen, det er jeg hel bli at tid et nog e tag at Det kommer til sikker på.

SOLDATEN - 23


r e p p a l s n e ´ a t e Bar ! e g a b l i t t r a n s r e Vi vend