Page 1


Nomernes seks farver Farverne på nomernes masker afhænger af, hvilke opgaver de har i Nomerbyen. Der er seks forskellige farver:

Blå: Opfinder-nomerne. De står for alt byggeri og opfinder de maskiner, nomerne skal bruge.

Grøn: Mad-nomerne. De arbejder i marken og samler rødder og frugter. De tilbereder også al den lækre mad, som nomerne får at spise. Violet: Helbreder-nomerne. Er man kommet galt af sted, er det godt at kende en helbreder-nom. Det er også dem, der tager sig af nomeræggene.

Rød: Kriger-nomerne. Nomerskoven er et farefuldt sted. Der er altid brug for de stærke kriger-nomer til at beskytte byen.

Gul: Rytter-nomerne. De gule nomer enten rider eller flyver. De passer på de dyr, der bringer nomerne rundt på eventyr.

Orange: Magi-nomerne. Det er de kloge nomer, der kan magi. De hjælper også prinsesse Zika med råd og vejledning.


Skrevet og tegnet af

Jan Kjær

Find Hajsværdet-filmene på YouTube, og hør Jan Kjær fortælle om dyrene i bogen.

www.jankjaer.dk


Det er en dejlig dag i Nomerskoven. En lille gruppe magiker-nomer er taget ud i skoven for at øve sig i at tale med dyrene. Nomerne råber i kor:

Magi, jeg befaler, at dyrene taler!

Og med ét forstår de, hvad dyrene siger. “Se! Jeg kan flyve!” kvidrer den lille spurv. “Kan vi få noget ro,” kvækker frøen.


“De taler til os!” jubler nomerne og snakker løs. Efter kort tid er de blevet venner med alle skovens dyr. PIP! PIP! PIIIP!

KVÆK! KVÆÆÆK!

Et stykke derfra står Vian. Han er også magiker-nom, men han er ikke blevet venner med nogen.


“Jeg er ikke lige så god som de andre,” jamrer Vian, da han møder prinsesse Zika. “Hvorfor virker min magi ikke?” “Det er et godt spørgsmål,” svarer prinsessen. “Og svaret finder du på den øverste gren i Nomertræet.” Vian forstår ikke, hvad Zika mener, men han begynder alligevel at klatre.


“Du må samle Hajsværdet for at finde din magi,” råber prinsessen til ham. “Og hils kong Ti-arm fra mig!” ‘Hajsværd og konger i Nomertræet,’ tænker Vian. ‘Prinsessen må være blevet skør.’ Han finder den øverste gren og kravler ud på den. Den tynde gren knækker, og Vian falder.


Med et kæmpe PLASK dumper Vian ned i floden ved Nomertræets rødder. Under vandet møder han en lille, plettet rokke. Den holder en glasbeholder i munden. På toppen af beholderen sidder der en knap formet som en søstjerne.


Rokken slipper beholderen, og Vian griber den. ‘Det ligner skæftet til et sværd,’ tænker Vian. ‘Måske er det en del af Hajsværdet.’ Vian trykker på knappen, og med ét er han omgivet af luftbobler. “Jeg kan trække vejret under vand!” jubler han. Rokken smiler og vinker med finnen til Vian, for at han skal følge med.

‘Måske ved den, hvor resten af sværdet er,’ tænker Vian og svømmer efter rokken.

Hvordan trækker fisk vejret under vand?

YouTube: ‘Hajsværdet 1’


Den lille rokke snakker lystigt løs på fiskesprog, men Vian bliver trist igen, for han kan ikke forstå, hvad rokken siger. De svømmer så langt, at de når ud i havet. Vian er træt, og hans arme føles tunge som bly. Han begynder at synke ned i mørket. Vandet bliver koldere, og Vian kan ikke bevæge sig, men pludselig er der noget, der løfter ham op.


En stime af djævlerokker dukker op fra dybet. Den lille, plettede rokke taler med dem, og de smiler og nikker, og så følger hele stimen efter den lille rokke. Vian får lov til at sidde på ryggen af den største djævlerokke og samle kræfter.

Hvor stor kan en djævlerokke blive?

YouTube: ‘Hajsværdet 2’


Så opdager Vian en haj, der er fanget i et net i en bunke gammelt affald. På havbunden omkring skraldet er tangen visnet, og sandet er gråt og trist. Vian svømmer ned og skærer nettet over med sin kniv, så hajen kan komme fri. Den glade haj hvirvler rundt om Vian af lykke.


Med sit brede hoved graver den en lille metalgenstand op fra havbunden. Den er formet som en haj og ligner parerstangen til et sværd. I midten sidder der en knap, der er formet som en søstjerne. ‘Det må være endnu en del af Hajsværdet,’ tænker Vian og sætter parerstangen fast på skæftet. Han trykker på søstjernen og mærker, hvordan hajkraften fylder hans krop.

Hvor hurtigt svømmer den hurtigste haj?

YouTube: ‘Hajsværdet 3’


Vian vinker farvel til hajerne og svømmer videre med rokken. En stime af uhyggelige ulvefisk dukker op fra havets dyb. De ser ikke venlige ud. Vian griber rokken og skyder af sted i hajfart med ulvefiskene i hÌlene.


De store gopler bliver Vians redning. Han pisker ind mellem dem i en forrygende fart, mens han zigger og zagger. Til sidst sidder alle forfølgerne fast, og Vian og rokken slipper vÌk.


Så når de frem til et kæmpe undersøisk palads, og rokken svømmer indenfor. Der sidder en mægtig ti-armet blæksprutte med en kongekrone på hovedet. ‘Kong Ti-arm,’ tænker Vian og skynder sig at bukke. Vian ryster af spænding. Nu får han måske det sidste stykke af Hajsværdet – og så vil han finde sin magi. Det havde Zika selv sagt.


Kong Ti-arm hilser på Vian og taler til ham med sin dybe stemme. Men Vian forstår ikke et ord, så han trækker bare på skuldrene. Den gamle blæksprutte bliver pludselig tavs.

En lang, rød arm skyder frem og holder Vian fast. Kongens vrede stemme buldrer i vandet. Vian klemmer øjnene sammen. ‘Kom nu, magi. Svigt mig ikke igen,’ tænker han.

Magi, jeg befaler, at dyrene taler!


Og så sker der noget. Magien virker, og kongens dybe boblelyde bliver til ord: “Zika må have sendt den forkerte,” brummer kongen. “Ham her kan jo ikke forstå os!” “Jeg kan godt forstå Dem, store konge,” råber Vian. Kong Ti-arm smiler bredt, og rokken ånder lettet op. “Det var i sidste sekund, Vian,” griner rokken. “Jeg hedder Rollo.”


“Her er den sidste del til Hajsværdet,” siger kong Ti-arm, mens klingen til sværdet stiger op fra dybet. “Sværdet giver dig mægtige kræfter, og du må love at bruge dem til at hjælpe havets dyr!” “Det lover jeg,” siger Vian højtideligt. “Godt,” brummer kongen. “Så er Hajsværdet dit, og når du bærer det, ved alle havdyr, at du er deres ven.” Vian sætter klingen fast på parerstangen med et klik. Endelig er sværdet samlet. “Tryk på søstjerneknappen for at få blækspruttekræfter,” siger kongen. “Så kan du sprøjte med blæk og skifte farve, så du falder i ét med havbunden.”


Vian trykker på knappen og mærker blækspruttekraften strømme igennem sig.

Han takker kongen mange gange og svømmer af sted med Rollo. Men kort efter dukker ulvefiskene op igen.

Kan en blæksprutte virkelig skifte farve?

YouTube: ‘Hajsværdet 4’


Vian sprøjter blæk i vandet, så ulvene ikke kan se ham. Og da de kommer ud af mørket, bruger han sin blæksprutteevne til at falde i ét med koralrevet. “Hvor blev han af?” spørger ulvefiskene og skal lige til at svømme væk.


Men så glider Vian på koralrevet og taber Hajsværdet. Pludselig er han synlig igen.

“Nå, der er du! Er det dig, der smider affald i havet?” hvæser den største af ulvefiskene. Vians tunge slår knuder, og han kan ikke få ét ord over sine læber. Ulvefisken farer frem imod ham med åbent gab …


En blækspruttearm snurrer sig rundt om den onde ulvefisk. “Han er vores ven, I ulvekryb,” buldrer kong Ti-arm. “Det er ikke ham, der smider affald i havet. Det er menneskene!” Hajerne, rokkerne, skildpadderne og søhestene er alle kommet for at hjælpe. Ulvefiskene bliver bange og stikker af.


Vian samler Hajsværdet op igen, og kongen smiler. “Det tager tid at lære at styre sværdets kræfter,” siger Ti-arm. “Kom tilbage snart, så vi kan starte din træning som hajkriger.” “Det lover jeg,” svarer Vian. Og så begynder Vian og Rollo deres rejse tilbage til Nomerbyen.

Det er nat, da de når tilbage til byen. “Farvel, Rollo,” siger Vian til den lille rokke. “Vi ses snart igen!” Rollo vinker med sine finner og dykker ned i vandet med et plask.


På bredden står Zika og tager imod Vian. “Nå, fandt du din magi?” spørger prinsessen. “Ja,” svarer Vian. “Jeg kan tale med dyrene i havet.” “Kan du se, at du er nøjagtig lige så god som de andre?” siger Zika. “Du er bare god til noget andet.” “Ja, nu er jeg venner med alle havets dyr,” siger Vian stolt og holder Hajsværdet op. “Og jeg skulle hilse fra kong Ti-arm.”


Sådan gik det til, at Vian fandt sin magi og lærte at tale med havets dyr.

Så når de andre nomer tager ud i skoven for at snakke med dyrene, hopper Vian i vandet og vender tilbage til sine venner i havet. Tænk, hvis du havde et Hajsværd. Hvordan ville du så bruge sværdets mægtige kræfter?


Hent gratis farvelægningsark på jankjaer.dk

Vidste du, at ... ... Nomerne fylder 5 år og fejrer det ved at give læserne en helt fantastisk gave: et kortspil, hvor du kan lære at læse og regne. Du kan hente både regler og kortspil gratis på www.jankjaer.dk. Spillet er lix 6. Antal spillere: 2 Alder: 0.-1. klasse Tid: ca. 10 min.


Har du læst dem alle? Bøgerne kan bestilles i enhver boghandel eller på jankjaer.dk

Manta og Skovpiraterne Prøv også den populære bog-app

Fås til

Android og iOS

Er du klar til at læse selv? Nomerne er kommet som letlæsning (lix 12 og lix 23).

32 sider

LIX 12

32 sider

LIX 12

96 sider

LIX 23

96 sider

LIX 23

www.jankjaer.dk


NOMERNE – Hajsværdet Tekst og illustrationer © 2017 Jan Kjær Udgivet af forlaget Agama Redaktion: Camilla Clevin ISBN: 978-87-93231-54-2 1. udgave, e-bog www.jankjaer.dk


Nomerne er vilde og frække – og så elsker de at lave ballade. Men de har hjertet på rette sted og står altid sammen, når det virkelig gælder. “Nomerne” er actionfyldte eventyr, der vil få enhver lille krudtugle til at grine, huje og gispe fra første til sidste side.

Vian er magiker-nom. Han tager ud i skoven med sine venner for at lære at tale med skovens dyr. De andre lærer hurtigt at snakke med dyrene, men Vian forstår ikke et ord. “Hvorfor er jeg ikke lige så god som de andre?” spørger Vian prinsesse Zika. Men hun giver ham bare et mystisk svar: “Kravl op i toppen af Nomertræet, hvor du skal samle Hajsværdet for at finde din magi.” Vian begynder at klatre opad. ‘Prinsesse Zika må være blevet skør,’ når han lige at tænke, inden grenen knækker, og han falder … lige ned i sit livs største eventyr.

Hajsværdet er også lavet som et 36 cm langt skumsværd. Bestil det på www.jankjaer.dk

Hajsværdet – hele bogen  
Hajsværdet – hele bogen  
Advertisement