Page 15

28 D A N M A R K S

S T Ø R S T E

G O L F A V I S

AT Y P I S K I nt e r v i ew

Handicap ingen hindring Niels Bloch Hansen nyder golfspillet, selvom han kun har én arm – og slår et slag for paragolfen.

Niels Bloch Hansen fik amputeret venstre arm på grund af cancer i skulderen.

Af Morten Buckhøj Foto: Privat

I

Som paragolfer har han fået mange store oplevelser, og golfsporten hjælper ham til at holde humøret oppe.

golf er vi vant til, at alle har et handicap. Niels Bloch Hansen fra Nordborg på Als har mere end det, han har både sit golfhandicap og et fysisk handicap. Det første er 14,4, det andet er, at han kun har én arm. Jeg har faktisk et lavere handicap i dag, hvor jeg spiller med en arm, end da jeg havde begge arme, siger den 52-årige sønderjyde . Dermed fortæller han også, at han ikke er født med kun en arm. Som fireårig fik jeg konstateret knoglekræft i venstre skulder og gik igennem lang tid til strålebehandlin­ ger på sygehuset i Aarhus. Jeg blev til sidst erklæret rask, men på grund af strålerne, udviklede min venstre overarm sig ikke som den skulle. Min ene arm har således altid været 15 cm kortere end den anden, men det har aldrig været noget, jeg har tænkt

over. I mange år arbejdede jeg som bagermester i Kvickly, og senere i Dansk Supermarked, og det var i 2010, at en god kammerat fik lokket mig med på golfbanen. Han syntes vist, at jeg trængte til noget frisk luft. I virkeligheden har jeg altid været kvalificeret til at spille paragolf, som det hedder, når man har et fysisk eller psykisk handicap, men jeg kendte intet til det, før jeg en dag slog en bold i vandet på 9. hul på banen i Nordborg. Da jeg gik ud for at hente den, gled jeg og brækkede venstre arm. Det var i den forbindel­ se, at lægerne i Aarhus opdagede, at jeg havde fået cancer i armen igen. Min arm blev amputeret i september 2016, fortæller Niels Bloch Hansen. Det var et chok for ham, og betød selvfølgelig også, at han ikke længere var i stand til at varetage sit arbejde. Golfen blev et frirum, hvor han kunne være sammen med gode venner og få tankerne over på noget andet.

I 2017 fik jeg så også konstateret metastaser i lungerne. Det viste sig at være en afart af min knoglecancer, der havde bredt sig og siden januar sidste år har jeg været i kemobe­ handling. Lige nu har jeg en pause, men jeg ved, at jeg skal igennem det igen, siger Niels Bloch Hansen, der tager sin situation med oprejst pande. Golf helbreder mig ikke, men bevirker, at min livskvalitet bliver meget bedre. Sammenholdet i golfklubben, i herreklubben og på det seneste også gennem paragolfen, hjælper mig til at komme meget bedre gennem de svære perioder. Store oplevelser Inden 2017 havde Niels aldrig hørt om paragolf, men så blev han gjort opmærksom på det, og han kom med på landsholdet til Nations Cup i Portugal, hvor holdet vandt. Siden har han involveret sig meget i Paragolf Danmark, som ambassadør i foreningen, og han slår et stort slag for, at mennesker med fysiske og psykiske handicaps kan få stor glæde af at spille golf. Jeg er med til at arrangere turne­ ringer – senest en meget succesfuld afslutningsturnering i Nordborg i september, hvor vi havde deltagelse af 30 para golfere og 30 ’normale’ golfspillere, som alle havde en skøn dag. Jeg vil virkelig opfordre alle golfklubber til at rette et fokus mod mennesker med handicaps, og hjælpe dem til at komme i golfklubben og opleve den glæde golf kan give. For mit eget vedkommende, oplever jeg det enormt livsbekræften­ de. Jeg ved godt, at jeg er uhelbrede­ ligt syg, men jeg får det bedre af at spille golf, og jeg har meget færre stunder, hvor jeg sidder og tænker på den arm, der ikke er der længere, end hvis jeg ikke havde golfsporten at gå op i, siger han. Jeg spiller på fuldkommen de samme vilkår som andre. Og golfens handicapsystem gør det jo netop muligt for os, at konkurrere på lige fod. Derfor er det også let for golf­ klubberne at integrere mennesker med handicaps, for der skal ikke ændres noget på banen. Niels Bloch Hansen har haft nogle fantastiske oplevelser gennem paragolfen, som han aldrig havde fået uden, siger han. Da han for nyligt deltog i Madrid Open var der en fridag, hvor deltagerne var ved poolen, og overalt lå der ben- og armproteser. De fighteregenskaber folk udviser, er simpelthen fantastiske. Jeg har spillet med en mand i kørestol, har oplevet blinde golfere slå fantastiske slag, set mennesker, der som jeg selv er amputerede, men udviser en ukuelig vilje og får stor, stor glæde ved golfsporten. Derfor vil jeg gerne bidrage til at fortælle den gode historie og opfordre til at man tager fat i mennesker man kender med fysiske og psykiske handicaps og får dem med i golfklubben, siger Niels Bloch Hansen. Dette var den sidste artikel i GOLFBLADETs serie om atypiske personer i golfsporten.

Profile for Morten Buckhøj

GOLFBLADET november 2019  

Free monthly golf magazine from Denmark. Last issue of 2019.

GOLFBLADET november 2019  

Free monthly golf magazine from Denmark. Last issue of 2019.

Advertisement