Page 1

Den globale politiker PORTRÆT: VUs formand, Morten Dahlin, rejser i disse rundt i USA og ”campaigner” for Mitt Romney. Det er en tur, der lærer ham om amerikanerne, valgkampe og måske lidt om ham selv. Af Morten Bank til duf.dk I en kampagnebus i Virginia sidder Morten Dahlin. Han ved ikke præcist, hvor han er på vej hen, da hans telefon ringer tidlig lørdag morgen. ”Jeg tror, vi er på vej nordpå,” gætter han, inden han bliver afbrudt af en kollega, der vil vide om Dahlin kan lægge ud for opbevaring af nogle kasser med valgmateriale. ”But I’m poor,” forsøger Dahlin sig kækt. ”We’re all poor,” lyder svaret monotont. Ungdomspolitikeren, der er formand for Venstres Ungdom, har kastet sig helhjertet ind i kampen for at få Mitt Romney ind i Det Hvide Hus. Det er der mange grunde til. Forbillederne og fremtiden. En af dem er hans politiske idoler. ”Jeg har læst en del litteratur om USA, og jeg var meget fascineret af Ronald Reagan. Jeg har fulgt de seneste præsidenter, og jeg fulgte en lille smule med i ´08-valgkampen. Jeg er meget stor McCain-fan, men jeg var ikke så glad for vicepræsident-valget. Så det var et naturligt valg at tage herover denne gang” En anden grund kunne være hans egen politiske karriere. For en ung og lovende politiker er en amerikansk valgkamp et tagselv-bord af inspiration. Dahlin vælger selv en samtale med Mitt Romneys ansvarlige for ”hispanic outreach” i Virginia, Jayden, som et af turens højdepunkter.

”Det er spændende valgtaktisk, hvordan de får den del af deres plan, der er tiltalende for lige præcis den befolkningsgruppe ud til befolkningsgruppen.” Den moderne politiker. VU-formandens tur kan bruges som eksempel på tesen, at den moderne politiker er en global politiker. Selv når han forsøger at presse den danske klaphat ned over hovedet, fastholdes det globale udsyn. ”For mig som dansker og europæer handler det om handel. Obama har været en antifrihandelspræsident. Romney har lagt op til en offensiv strategi,” mener Dahlin. Mødet med USA. Amerikanerne selv opdager sjældent, at det er en dansker, der forsøger at påvirke dem til at stemme. ”De er vant til at folk snakker lidt mærkeligt engelsk,” griner han. Som Morten Dahlins parti-kollega, Nicolai Svejgaard, udtrykte det, er amerikanerne i langt højere grad klar på at blive opsøgt i deres hjem i forbindelse med valgkampen. Mødet med amerikanerne i privaten har givet ungdomspolitikerne oplevelser, de ellers ikke kommer ud for i danske valgkampe. ”Jeg snakkede med en gammel dame, der begyndte at græde, fordi hun var så overvældet af, at jeg var kommet så langt væk fra. Det var lidt af en oplevelse. Det er ikke hver dag, jeg får lov at prøve det,” fortæller Morten Dahlin, mens han er ved at stige af bussen. En kilde til inspiration. Deres tilstedeværelse har også vakt opsigt i pressen. Det venstre-orienterede medie Huffington Post har haft fat i nogle af de unge danskere. Også det republikanske parti har forstået at bruge historien, om den politiske hjælp fra et land langt, langt borte.


”Der er flere på kontoret, der har sagt, at når vi kan tage hele vejen fra Danmark, så kan de også tage en ekstra runde,” lyder det stolt fra Dahlin, der nu er kommet frem til rejsen mål. ”Det strømmer ind med folk på partikontoret her i Arlington – både unge og gamle, mænd

og kvinder, sorte og hvide,” beskriver han og lader sig gribe af stemningen. ”At se hvordan de motiverer de folk herovre… Det er faktisk ret fantastisk,” siger han, og beklager at han må smutte. Der er arbejde forude og en lang dag venter.

Den globale politiker  
Den globale politiker  
Advertisement