Page 1

DOOR MORRIS VLIJM


VOORWOORD

Hi! Leuk dat je mijn stageverslag gaat bekijken. Mijn naam is Morris Vlijm en ik ben 18 jaar oud. Ik ben geboren in Voorthuizen. Voorthuizen is een klein dorpje en wordt ook wel de toegangspoort van de Veluwe genoemd. Elke ochtend stap ik op mijn fiets richting het treinstation. Hier pak ik de trein naar Nimeto Utrecht. Op Nimeto Utrecht volg ik de niveau 4 opleiding Styling, Interieur en Vormgeving. Dit doe ik in een versneld traject. Tijdens mijn opleiding ben ik erachter gekomen dat grafisch vormgeving mij erg aanspreekt en daar wil ik mijn pijlen op richten! Ik zit nu in mijn 3e jaar van de opleiding en moet dan ook gaan stage lopen. Deze stageperiode verliep niet geheel vlekkeloos. Mijn eerste stageadres was toch niet helemaal wat ik had verwacht. Daarom heb ik halverwege oktober een switch van stageadres gemaakt. Dit kan je ook in mijn verslag lezen. Het was een van de beste keuzes die ik in mijn hele stageperiode heb gemaakt. Mijn nieuwe stagebedrijf is Houseyourbrands. Ik ben erg tevreden met mijn nieuwe bedrijf en zit goed op mijn plek. Bij Houseyourbrands loop ik stage als grafisch vormgever. Ik kreeg veel verschillende grafische opdrachten, waar ik met plezier aan gewerkt heb. Ik heb het gevoel alsof ik in de startblokken voor de marathon sta. Ik kan niet wachten om met een sprintje te beginnen en knallend over de finish te gaan om al de verloren tijd in te halen. Ik wens jou veel plezier met het lezen van dit verslag!

2


3


INHOUD 2 4 6 8 10 12 14 22 29 38 40 42 50

4

Voorwoord Inhoudsopgave De Switch Plan van Aanpak Leerdoelen Mijn Week Het Bedrijf Werkzaamheden Project Bezoekverslag 1 Bezoekverslag 2 Leerdoelen ~Reflectie Nawoord


5


DE SWITCH

Een grijze pagina. Zo voelt het ook wel een beetje want ik zat totaal niet op mijn plek bij mijn eerste stageadres. Ik neem je mee in een tijdlijn om te laten zien hoe mijn stageperiode toch nog kleur kreeg.

19 augustus

Mijn stageperiode begon 2 weken eerder omdat mijn stagebegeleider en een paar andere medewerkers op 2 september naar beurzen in het buitenland gingen. De rest van de stagiairs kwamen 1 week later dan mij. Uiteindelijk moest ik hun inwerken terwijl ik er nog maar 1 week zat.

4 oktober

Dit is de dag waar het allemaal veranderde. Tijdens de terugkomdag zat ik met Fotis en vertelde mijn verhaal, dat ik het niet leuk vond en geen uitdaging meer zag omdat ik te weinig leerde. Fotis is in gesprek gegaan met Liduine en zij hebben toestemming gegeven om een nieuwe stageplek te gaan zoeken.

11 oktober

Op vrijdag ochtend 9:00 belde ik Laura en vertelde mijn verhaal. Laura zei dat ik die zelfde morgen nog op gesprek mocht komen. In overleg met mijn docenten kreeg ik goedkeuring om naar het stagegesprek toe te gaan. Om 12:00 kwam ik aan bij Houseyourbrands en om 12:30 was ik aangenomen. Dit was een enorme opluchting voor mij. Ik heb mijn oude stagebedrijf geĂŻnformeerd en uitgelegd waarom ik niet meer zou komen. Bij mijn nieuwe stagebedrijf kon ik maandag al beginnen.

6

1 oktober

Fotis kwam bij mij op bezoek op 1 oktober. Ik vond het best wel spannend want ik moest namelijk mijn leerdoelen opgesteld hebben. Het maken van de leerdoelen vond ik extreem moeilijk omdat er binnen het stagebedrijf weinig te leren viel en ik liep compleet vast. Ik begon steeds meer te twijfelen en ben in gesprek gegaan met mijn stagebegeleiders. Zij zeiden dat er over een paar maanden nieuwe dingen aan zouden komen waar ik van kon leren. Hier was ik niet zeker over.

10 oktober

Afgelopen week stond in het teken van een nieuwe stagebedrijf zoeken. Ik had met veel bedrijven contact, waaronder TICA in Uithoorn. Bij TICA kreeg ik contact met Marloes. Marloes zei zelf dat ze geen tijd had om mij te begeleiden aangezien ik het liefst zo snel mogelijk wilde switchen. Marloes kwam wel met een alternatief, namelijk Houseyourbrands. Ze vertelde wat over het bedrijf en gaf mij het nummer van Laura. Ze zei dat ik Laura op direct kon bellen.

14 oktober

Hier begint mijn stageperiode weer kleur te krijgen. Vanaf dit moment leerde ik veel nieuwe dingen en zat ik erg op mijn plek. Lees verder in dit verslag hoe ik deze leuke en leerzame tijd beleefd heb.


7


8


Eigen gegevens: Morris Vlijm Klas: SIV3s Tel:

Gegevens stagedocent:

Gegevens stagebedrijf:

Houseyourbrands Tel: +31(0)20 244 1934 Adres: Randweg 155, 1422 ND Uithoorn

Gegevens praktijkopleider Laura Barens

Soort Bedrijf

Houseyourbrands is specialist in het ontwerpen van interieur concepten voor merken, de groothandel en fabrikanten. Ik loop hier stage als grafisch designer.

Werktijden Maandag, Woensdag & Donderdag • Houseyourbrands kantoor • 9.00-17.00 • ongeveer 30 minuten lunch

Dinsdag

• de Mannen van Kaas kantoor • 9.00-17.30 • ongeveer 30 minuten lunch

Regels

Bij Houseyourbrands zijn geen vastgestelde regels. Aangezien ons kantoor een showroom is het vanzelfsprekend dat je er verzorgd uit ziet en je werkplek netjes houdt.

Verwachtingen van mijn werkzaamheden

Ik denk dat ik heel veel verschillende opdrachten ga doen. Dit is precies wat ik zoek, omdat ik bij mijn vorige stageadres alleen maar hetzelfde deed. Ik denk dat ik met veel creatieve ideeën moet komen om mijn stage tot een geslaagd einde te brengen!

Verwachtingen van mijn collega's

Ik heb een hele positieve verwachting van mijn collega's! Tijdens het contact wat ik met ze heb gehad waren mijn collega's erg enthousiast. Ik voel meteen dat ze mij als stagiair willen ondersteunen en niet zien als productiemedewerker. Dit was totaal anders bij mijn vorige adres.

Wat wil ik leren tijdens mijn stageperiode?

Ik heb niet veel vaktechnische leerdoelen omdat ik eigenlijk nog niet zo goed weet wat ik allemaal nog meer kan leren met de Adobe programma's. Het programma is eindeloos qua mogelijkheden. Persoonlijke leerdoelen heb ik wel. Ik heb gemerkt dat ik erg eigenwijs kan zijn, dit heeft voordelen maar ook nadelen. Ik hoop dat ik tijdens mijn stageperiode daar een goede balans in kan vinden. Verder heb ik nog niet veel leerdoelen maar ik denk dat ik die in de loop van mijn stage wel kan formuleren.

9


3 hoofd-leerdoelen In de tweede week van mijn stage heb ik 3 grote leerdoelen opgesteld waar ik graag tijdens mijn hele stageperiode aan wil werken. In de loop van de tijd zijn hier meerdere leerdoelen bijgekomen, dit vind je op bladzijde 42 in dit boekje.

Vaktechnisch

Grafische programma's

Tijdens mijn stage periode wil ik steeds beter in de grafische programma's worden. Vooral in Illustrator en Photoshop. Ik kan er nu al aardig mee uit de voeten maar er zijn nog zoveel dingen die ik kan leren in de programma's. SMART: Tijdens mijn stageperiode wil ik mijn kennis in de Illustrator en Photoshop verbeteren. Dit onderdeel beheers ik nu voor 65% Dit wil ik beheersen voor minimaal 75%

Drukklaar

Ik wil graag leren hoe ik bestanden drukwerk klaar moet maken. In de toekomst ga ik dit vaker meemaken als ik bestanden wil laten bedrukken bij een drukkerij. Nu weet ik hier nog niks vanaf. SMART: Tijdens mijn stageperiode wil ik leren hoe ik een bestand drukklaar kan maken. Dit onderdeel beheers ik nu voor 0% Dit wil ik beheersen voor minimaal 25%

10

Persoonlijk

Planmatig

Op school moeten we tijdens een project altijd een proces inleveren. Zo kunnen docenten zien hoe en wat je gedaan hebt. Dit is erg handig want hier kan je zien welke keuzes je precies hebt gemaakt. Ik dacht dat ik dit al aardig onder de knie had maar dit valt nog behoorlijk tegen. Ik denk dat ik het wel kan maar toch nog wel moeilijk ga vinden. SMART: Tijdens mijn stageperiode wil leren hoe ik beter planmatig te werk kan gaan. Dit onderdeel beheers ik nu voor 25% Dit wil ik beheersen voor minimaal 50%


11


Hoe ziet mijn week eruit? Tijdens mijn stageperiode heb ik van maandag tot donderdag overnacht in Amsterdam-Noord bij mijn oom en tante. Ze hebben een erg mooi huis waar ik op zolder in mijn eigen plek heb. Vaak neem ik ook nog wat sportkleding mee om een rondje te gaan hardlopen in de omgeving/

12

Maandag Mijn wekker gaat om 6:00. Ik reis van Voorthuizen naar Houseyourbrands. Hier doe ik 2 uur over. Om de tijd wat versnellen zorg ik er altijd voor dat ik een serie heb gedownload op mijn telefoon. Ik kom dan rond 9:15 aan op stage. Aan het einde van de dag ga ik richting mijn oom & tante in Amsterdam-Noord. Hier logeer ik doordeweeks.

Dinsdag De dinsdag is altijd leuke dag, Ik ga elke dinsdag naar de Mannen van Kaas. Ik stap rond 8:30 op de fiets richting de Keizersgracht. Dit is een kleine 30 minuten van mijn oom & tante vandaan. Onderweg kom ik altijd wel een geniet momentje tegen. Namelijk de pond over het IJ richting Centraal Station.

Woensdag Woensdag ga ik weer naar Houseyourbrands toe. Ik pak altijd bus 36 richting Amsterdam Sloterdijk. Vanaf daar ga ik met de trein richting Schiphol en dan bus 342 richting Uithoorn. Ik stap uit op bushalte de Poelweg en daarna moet ik nog 15 minuten lopen richting mijn stage. Rond 17:15 ga ik weer naar mijn oom & tante.

Donderdag

Dan is mijn laatste stagedag van de week weer aangebroken. Ik pak mijn tas weer in en ga richting mijn stage. We lunchen altijd tussen 12:15 en 12:45. Om 17:30 ga ik weer naar huis toe. De reis gaat via de Poelweg, Schiphol en Amersfoort naar het kleine Barneveld Noord. Als alles meezit ben ik rond 20:00 thuis.


"Jij reist zowat de wereld rond!"

Dat zeggen mijn vrienden uit Voorthuizen als ik vertel wat ik allemaal op stage doe. Eigenlijk hebben ze ook wel een beetje gelijk. Het voelt als een wereldreis. Maar dan eentje die ik voor geen goud zou willen missen!

13


Houseyourbrands is al 7 jaar actief waarvan nu al bijna 5 jaar in Uithoorn. Het bedrijf levert voornamelijk diensten. Maar hoe is het ontstaan, welke diensten voeren zij uit en waar staat het bedrijf nou eigenlijk voor? In dit hoofdstuk ga ik je daar meer over vertellen. Historie en ontstaan

Houseyourbrands is in 2013 opgericht door Rogier Uivel. Hij begon met strategie consultancy richting interieur en lifestyle merken. Hiermee haalde hij ook het agentschap voor Pomax binnen. In 2015 startte Laura Barens bij Houseyourbrands. In eerste instantie als zelfstandig consultant om samen met Rogier een aantal grotere projecten op te pakken. Naast Pomax werden een aantal andere agentschappen toegevoegd. Langzaam aan ging de focus van consultancy meer naar merk- en markt activatie van deze eigen merken. Hier lag de kracht van Houseyourbrands. Medio 2017 ontstond de mogelijkheid om een locatie te betrekken gevestigd in het professionele inkoop hart van interieur en lifestyle; Tica. Hier heeft Houseyourbrands haar diensten naar interieur merken verder uitgebouwd en uiteindelijk verder gefocust op de Cash & Carry als verkoopkanaal. Ingegeven door de grote vraag naar ondersteuning bij interieur projecten heeft Houseyourbrands haar dienstverlening op dit gebied sinds begin 2018 uitgebreid.

Branche en doelgroep

Houseyourbrands behoort tot de interieur en lifestyle branche.

Wat doet Houseyourbrands?

Houseyourbrands biedt diensten aan die in het verlengde liggen van de activiteiten van PW Markets. Deze diensten richten zich op exposanten die hun merk, collectie of concept willen activeren en positioneren op een van de marktplaatsen van PW Markets. Deze dienstverlening kan bestaan uit: verkoopgerichte merchandising, stand upgrade / ontwerp, collectie benchmark, collectionering, uitpakken, bijvullen en nabestellen van producten, afhandeling klantvragen en verkoopgerichte communicatie. Om zo hun deelname aan de marktplaatsen te ontzorgen.

Missie en Visie

Houseyourbrands omschrijft zichzelf als ondernemend, vasthoudend, 5-sterren mentaliteit, respectvol eigenwijs en fun people. Dat betekent dat ze proactief en trendgericht zijn. Daarnaast gaan ze uitdagingen niet uit de weg en werken ze resultaatgericht. Ook nemen ze niet genoeg met minder en streven ze naar succes. Ze willen belanghebbenden blijven verrassen en inspireren. Ook zijn ze altijd bereid om een stap extra te zetten. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat er intern en extern een goede klik is tussen werknemers en zakelijke partners.

PW Markets

PW Markets heeft op 4 locaties in Nederland en BelgiĂŤ grootschalige b2b Cash & Carry inkoopcentra op het gebied van home, gift, garden & fashion producten geĂŤxploiteerd. Aan professionals en detailhandel in heel Europa worden de laatste trends en inspirerende styling op dit gebied aangeboden. Maar ook 7 dagen per week het gemak van 1 centrale kassa, 1 factuur en geen minimum afname per exposant.

15


IDENTITY

Kernwoorden

Houseyourbrands namelijk:

heeft

5

kernwaarden

• 5-Sterren • Ondernemend • Vasthoudend • Respectvol eigenwijs • Fun people

Gedrag

Houseyourbrands heeft altijd een 5 sterren mentaliteit. Ze willen alles eruit halen wat erin zit en het beste resultaat leveren voor de klant. Ook is Houseyourbrands erg eigenwijs. Maar dit blijft altijd op een respectvolle manier. Een grapje kan er bijna altijd wel bij. Op kantoor gaat er geen dag voorbij zonder dat wij gelachen hebben. Een slogan die dan ook vaak terug komt is #DareToBeDifferent.

Communicatie

Houseyourbrands bereikt de klant door middel van nieuwsbrieven, de website en de social media kanalen. Daarnaast is er sprake van veel mond op mond reclame. Vaak lopen exposanten door de showroom en komen wij zo in contact met hen. Laura gaat ook regelmatig naar beurzen zoals Trendz en MAISON&OBJET. Hier probeert ze potentiële klanten te werven.

16

Design

Het logo van houseyourbrands is er in 2 varianten. Het blok logo en het liggende logo. In beide varianten komt 1 ding overeen. Namelijk de O. De O is een basketbal doel. Dit komt omdat Houseyourbrands doelgericht te werk gaat. Het logo word gebruikt in de kleuren zwart, wit en goud. Ook wordt er soms een achtergrond kleur gebruikt om het logo nog meer te laten opvallen. De typografie is in Roboto Light en Roboto Bold. Deze tekst is modern en simpel. De kleur goud komt vaak terug als accentkleur. Daardoor is het heel herkenbaar en één geheel. Ook staat er onder beide logo's powered by PW Markets. Dit komt omdat PW Markets sinds kort een belang heeft in Houseyourbrands.


17


MARKETING MIX Plaats

Houseyourbrands ligt op een C-locatie. Dit merk je omdat het bedrijf op een industrieterrein ligt. De grond op een industrie locatie is goedkoper waardoor je financieel meer m2 kan gebruiken. Maar toch zit Houseyourbrands op een toplocatie! Namelijk in Tica. Hier komen de klanten van exposanten en daardoor weet Houseyourbrands precies wat de klanten willen. Ook is er een grote parkeerplaats en ligt het vlakbij Schiphol. Vooral dat laatste is belangrijk aangezien er ook veel buitenlandse klanten komen. Het ligt vlakbij Amsterdam waardoor ze veel interieurprojecten kunnen aannemen in en rondom de stad.

Prijs

Het tarief van Houseyourbrands ligt gemiddeld hoger dan dat van andere bedrijven. Dit komt omdat Houseyourbrands en stap extra maakt voor de klant ten opzichten van andere bedrijven. Ze werken met 2 verschillende soorten tarieven: • Op uur tarief - €25 per uur. - €40 per uur. - €75 per uur. • Commissie op basis van de verkoop.

19


Promotie

Bij Houseyourbrands wordt er gebruik gemaakt van promotie. Houseyourbrands is hoofdsponsor van SV Hoofddorp. Daardoor staan ze ook met een pagina in het voetbal magazine van regio West 433MAGAZINE. Ook staan ze in het Home Deco Business blad. Er word gebruik gemaakt van social media. Houseyourbrands heeft een Facebook, Linkedin en Instagram pagina. • Facebook - 166 volgers - 5 van de 5 sterren

Product

De corebusiness van Houseyourbrands is ontzorgen van de Cash&Carry exposanten. Houseyourbrands levert verschillende diensten. Een dienst wat ze vaak gebruiken is de Houseyourbrands Standservice(extra. Exposanten kunnen terecht bij Houseyourbrands als ze hun stand een upgrade willen geven. Dit zorgt ervoor dat het rendement en aantrekkingskracht van de stand word vergroot. Bij een standupgrade zit een moodboard, 2D of 3D tekening en toelichting in begrepen. Ook hebben exposanten nog verschillende extra mogelijkheden zoals:

• Instagram - 115 berichten - 1150 volgers - 50 likes per bericht.

• De artikelen die vanuit de expeditie komen • te laten uitpakken door Houseyourbrands.

• Linkedin - 60 Volgers

• Visual merchandising, styling en. • commerciäle activiteiten.

Houseyourbrands heeft een eigen website namelijk www.houseyourbrands.com. Alleen is deze website niet meer up to date. Het is eigenlijk een webshop met artikelen maar aangezien Houseyourbrands daar de focus niet meer op heeft liggen past het niet meer bij het bedrijf.

• Strategie.

20

• Basis standonderhoud.


Houseyourbrands is een klein bedrijf waardoor er geen afdelingen bestaan. Ik loop stage binnen Houseyourbrands als grafisch vormgever. Mijn werkzaamheden zijn voornamelijk het maken van zowel drukwerk als digitaal materiaal, zoals flyers, kaarten, social mediauitingen, etc. Ik werk vrijwel dagelijks in Illustrator en Photoshop. Hierdoor leer ik dan ook veel nieuwe mogelijkheden van de programma's kennen. In het bedrijf heeft alleen Sanne verstand van de Adobe programma's dus als ik vragen heb, kan ik bij haar terecht of zoek ik het op via internet. Iedereen werkt op verschillende dagen. Meestal zet ik rond 9:15 mijn computer aan en het eerste wat ik doe is mijn mails lezen. Als dit gebeurd is ga ik altijd verder met de opdracht waar ik mee bezig was.

Organogram

Ik heb een organogram gemaakt voor Houseyourbrands, zoals je ziet is het een klein team en is iedereen gelijk. Houseyourbrands telt ongeveer zo'n 10 medewerkers. Laura is de co founder & managing director van het bedrijf, zij neemt de beslissingen. Maar zij vindt dat de meningen van haar medewerkers net zo veel waard zijn. Ook lopen er momenteel 3 stagiairs binnen het bedrijf. Lotje, Gosse en ik. Lotje komt van de Jan des Bouvrie College en loopt stage bij Sanne als interieur ontwerpster en Gosse komt van InHolland en loopt stage bij Laura als crossmedia adviseur.

Bijlage

In de bijlage kan je zien wat ik allemaal tijdens mijn stageperiode ontworpen heb.

23


PROCES

Hoe komt het idee tot stand?

Een van mijn leerdoelen is het beter worden in planmatig te werk gaan. Ik weet hoe het zou moeten maar in de praktijk vind ik het nog lastig toe te passen. Mijn ontwerpproces is meestal een chaos, daarom heb ik hieronder een tijdlijn gemaakt hoe ik denk dat een goed ontwerpproces eruit moet zien.

Briefing

Ik krijg mijn opdracht op verschillende manieren, dit kan via de mail of van Laura persoonlijk. Ik word altijd nog even gebriefd door Laura. Zodat ik eventuele vragen kan stellen.

Inspiratie

Na de briefing ga ik inspiratie opdoen. Dit doe ik meestal via Google of Pinterest. Het nadeel van Pinterest is dat je vaak dezelfde style ideeĂŤn voorgeschoteld krijgt. Als ik opzoek ben naar beeldmateriaal doe ik dat vaak via Unsplash. Dat is een website waar je beelden van goede kwaliteit gratis mag gebruiken.

Schetsen

Nadat ik inspiratie heb opgezocht begin ik met schetsen. Dit doe ik zowel op papier als digitaal.

Feedback

Dan laat ik wat schetsen zien aan Laura & Sanne. Hier krijg ik dan feedback op en dit kan ik weer toepassen.

Naar opdrachtgever

Laura stuur het ontwerp naar de opdrachtgever. De opdrachtgever geeft aan of hij tevreden is of dat er nog dingen aangepast moeten worden.

Eventuele correcties

Als de opdrachtgever niet helemaal tevreden is dan komen er nog correcties aan en werken wij samen tot het beste eindresultaat.

Ik heb het ontwerp proces van Smartpaper in de bijlage staan.

24


25


PROJECTEN

Ik ervoor gekozen om de maandacties bij de Mannen van Kaas als project te gebruiken. Dit komt omdat ik hier een lange tijd mee bezig ben geweest. De Mannen van Kaas hebben 5 kaaswinkels in hartje Amsterdam. Mijn project gaat over de opdracht die ik kreeg om de communicatie en een standontwerp te maken voor de nieuwe maandacties. Deze opdracht kreeg ik op dinsdag 22 oktober en moest 19 november af zijn. Ik heb hier dus een maand aan gewerkt. De 2e maandactie moest 7 januari af zijn.

Communicatie

Voor de maandacties moest ik een grid ontwerpen die bij elke actie opnieuw gebruikt kon worden. Laura had hierbij ook wat eisen doorgegeven.

Eisen: - Het moet opvallen.

- Het moet in de huisstijl van de - Mannen van Kaas passen.

- Het moet elke maand opnieuw - te gebruiken zijn.

Ontwerpproces

Het ontwerp dat ik heb gekozen had ik tijdens mijn stage periode al eerder gemaakt. Namelijk voor de communicatie van een Photobooth die in 2 winkels zijn geplaatst. Om toch nog inzicht in dit proces te geven heb ik mijn ontwerp proces uitgebeeld op de volgende pagina's.

Standontwerp

Voor het standontwerp had ik verschillende taken.

Taken: - Standontwerp schets maken.

- Bestellijst voor Beekwilder - maken.

- Maandacties installeren.

Inspiratie

Om inspiratie op te doen voor een standontwerp zijn Laura en ik op 29 november naar Beekwilder gegaan. Beekwilder is een winkel waar je allemaal verschillende decoratie, display en etalage artikelen kunt kopen en bekijken.

Leerdoel

Aan dit project heb ik ook een leerdoel gekoppeld. Dit vind je op pagina 44.

29


Ontwerpproces

Ik merkte bij mijzelf dat ik deze opdracht echt lastig vond. Ik vond mijn ontwerp leuk maar niet bijzonder genoeg. De Hollandse tekeningetjes waren wel oké maar paste niet binnen de huisstijl van de Mannen van Kaas.

Ontwerp 1 Feedback:

• "Ik zou bij het scherm de "Say Cheese and get your picture taken..." naar links boven verhuizen, je wilt dat ze het snel kunnen lezen." • "Zou je kunnen kijken of je het iets minder toeristisch kunt maken, het mag wel maar ik vind het nu te veel. Dat zou bij het museum misschien wel goed zijn maar bij de Dutch vind ik dat minder." • "Er mag meer nadruk op de foto’s liggen, die foto’s mogen ook wel wat losser over elkaar heen vallen, ik heb een voorbeeldje bijgevoegd van wat ik bedoel. Het mag iets losser en dus met meer nadruk op de foto’s en het get your picture taken bordje." Met deze feedback ben ik door gegaan naar ontwerp 2.

30


31


Ontwerp 2

Over dit voorstel was ik al stukken enthousiaster. Alleen vond ik de Hollandse icoontjes er niet helemaal bij passen. Als ik ze weg zou laten zou het heel leeg zijn. Wat ik wel een mooie nieuwe toevoeging vond is het gras. Hierdoor word de flyer een stuk minder saai. Ook valt de sticker nu meer op omdat hij geel is.

Feedback:

• "Goed dat je de sticker nog meer heb laten opvallen." • "Probeer het nog meer in de Mannen van Kaas huisstijl te krijgen."

Ontwerp 3

Ik wist meteen bij dit voorstel dat dit een schot in de roos zou worden. Het past precies in de huisstijl van de Mannen van Kaas. Dit komt vooral door de tegeltjes op de achtergrond. Deze tegeltjes zijn ook terug te vinden in de winkels. Ook passen de quotes die op de bordjes staan erg bij de Mannen van Kaas. Uiteindelijk is dit ontwerp nu te zien in de Mannen van Kaas winkels.

32


Voorstel 3 heb ik uiteindelijk vertaald naar een grid voor de maandacties. Dit is hoe het grid eruit ziet. Ik heb gekozen voor dit ontwerp omdat dit precies in het straatje van de Mannen van Kaas past. Ook kan je erg veel kwijt op deze flyer en valt het op tussen de andere communicatie in de winkel.

33


Inspiratie

Laura en ik zijn op 29 november naar Beekwilder gegaan. Bij Beekwilder kan je terecht als je decoratie, etalage of display artikelen nodig hebt. Beekwilder heeft een grote showroom van 3.000m2 tegenover het Amsterdam Centraal Station. Hier hebben wij verschillende brochures aangevraagd en hebben wij gekeken wat voor een soort presentatie materialen er allemaal beschikbaar zijn. Onze conclusie was dat er heel veel verschillende oplossingen mogelijk waren. Uiteindelijk hebben wij gekozen om met een Kaarthanger en een Artikelhouder te werken. Dit komt omdat je met deze artikelen heel flexibel bent. Je kan ze overal in de winkel plaatsen of ophangen en zijn, volgens Beekwilder, hufterproof!

Kaarthanger

34

Artikelhouder


35


Standontwerp schets

In overleg met Laura heb ik besloten om een A3 poster, in een Kaarthanger, aan het plafond op te hangen en een A5 poster in een Artikelhouder op de stand te plaatsen. De Kaarthanger hangt aan 2 Dubbelhaken die weer aan een Kleefknop aan het plafond vast zit. Uiteindelijk heb ik een voorbeeld gemaakt in Photoshop om er een beter beeld van te krijgen.

A3 Kaarthanger. Dit kan je makkelijk verwisselen als er een nieuwe actie is. Dubbelhaken die vast zitten aan het plafond met een kleefknop.

A5 Artikelhouder. Kan je ook makkelijk verwisselen en is hufterproef.

36


Maandacties kosten

Ik heb een Word bestand gemaakt met alle kosten op een rijtje. We gaan Artikelhouders, Kaarthangers, dubbelhaken en kleefknoppen bestellen. De Beekwilder bestellijst kan je vinden op bladzijde 13 in de bijlage.

Maandacties installeren

Donderdag 21 november moest ik alle maandacties installeren. Dit kan je zien op bladzijde 4&5 in de bijlage.

Uitwerkingen

Op bladzijde 4&5 van de bijlage kan je verschillende uitwerkingen op de maandacties vinden.

Starr terugblik

Situatie: Ik elke kaaswinkel komt een stand ingericht waar elke maand een andere actie komt te staan. Hiervoor moet ik een grid en een stand ontwerpen. Taak: Maak een ontwerp voor een grid en een standontwerp. Zorg ervoor dat het goed opvalt in de winkel. Actie: Ik heb eerst gekeken wat er in de winkel was. Ik heb foto's van alle verschillende soorten signing in de winkel gemaakt. Ik kwam erachter dat het Tv-scherm ontwerp best wel opviel. Ik heb ervoor gekozen om dit ontwerp ook te gebruiken. Hierna heb ik het ontwerp omgezet naar de maandacties. Voor het standontwerp hebben Laura en ik inspiratie opgedaan in de showroom van Beekwilder. Resultaat: Mijn ontwerp is meegenomen in de eerste vergadering en iedereen vond het ontwerp leuk omdat het een fris en vernieuwend ontwerp is. Ook zijn de eerste actieresultaten van de melting actie binnen: • Was de eerste actie die ooit zo gestructureerd is aangepast • Langzame opstart doordat de winkels moesten wennen aan het nieuwe proces • Focus gehad op de De Mannen van Kaas winkels. • Actie heeft geleid tot veel extra bezoek. • Qua omzet op de DD. Was de smeltkaas + Boska hardware samen goed voor 4% • van de omzet. • Had beter gekund maar zeker tevreden voor een 1e keer. Reflectie: Ik vond het een leuk project om te doen. Ik mocht van A tot Z meewerken. Ik heb veel geleerd tijdens dit project. Waaronder het drukklaar maken van een werkbestand. Ik ben benieuwd naar welke acties ik in de toekomst mag ontwerpen.

37


BEZOEK VERSLAG 1

9 december 2019 16:00 Skype Call

Op maandag 9 december had ik mijn eerste gesprek met Fotis en Laura. Dit was om 16.00. We hadden afgesproken om een Skypecall te doen aangezien Fotis alleen maar op de dinsdagen langs kan komen en Laura en ik altijd op dinsdag in Amsterdam bij de Mannen van Kaas zijn.

Wat vind je ervan?

Leerdoelen

Stagiairs

Proactief

Fotis begon met de vraag hoe ik het vond.Ik heb gezegd dat ik het een leuke stage vind en dat ik hier echt op de juiste plek zit. Ik merk dat ik nuttig ben en dat ze mij waarderen. Ook had ik gezegd dat er niets te vergelijken is met vorige stageplek. Daar keken ze vooral naar mijn werkzaamheden maar bij Houseyourbrands gaat het vooral om mijn persoonlijke ontwikkeling. Laura en het team willen vooral mij iets leren en het gaat niet om de werkzaamheden die ik erbij doe. Dat vind ik het allergrootste verschil tussen de 2 bedrijven. Fotis vroeg aan Laura of ze wel eens vaker studenten van Nimeto heeft gehad. Ik was haar eerste stagiair van Nimeto. Maar Laura gaf al vrij snel aan dat ze interesse had in een nieuwe stagiair vanuit Nimeto. Ze is erg tevreden over de dingen die ik in het bedrijf doe. Dat vond ik erg leuk om te horen.

We kwamen in het gesprek erachter dat leerdoelen opstellen bij Houseyourbrands eigenlijk wel vanzelf gaat. Elke week leer ik weer nieuwe dingen en kan daar gemakkelijk nieuwe leerdoelen mee opstellen. Ook had Fotis gevraagd of ik zijn feedback begreep die hij 1 week hiervoor doorstuurde. Ik dacht namelijk dat SMART leerdoelen uitgewerkt moesten worden. Dit hoeft alleen niet. SMART leerdoelen kunnen ook in 1 zin geformuleerd worden. Verder vond hij het wel goed dat ik mijn SMART leerdoelen reflecteer met de STARR methode. Laura gaf aan dat ze mij heel erg proactief vond werken. Morris komt vaak met nieuwe ideeĂŤn. Ik kan goed omgaan met het ontvangen van feedback. Dit is ook niet moeilijk om te vragen aangezien we allemaal tegenover elkaar aan het bureau zitten.

39


BEZOEK VERSLAG 2

7

januari

2020

10:00

Dinsdag 7 januari haalde ik Fotis op bij de receptie. Het eerste wat hem opviel is dat het een erg inspirerende omgeving is. Aangezien Laura in een bespreking zat begonnen Fotis en ik al eventjes te praten over hoe het nu gaat.

Leerdoelen

Toen Laura erbij kwam gingen we het over de leerdoelen hebben. Ik was al bezig om 3 leerdoelen uit te laten lichten. Ook zei Fotis dat het handig was om een schema te maken met al mijn leerdoelen en daarin aan te geven of ik het wel of niet heb gehaald.

SMART Leerdoelen

Fotis had nog wel wat opmerkingen over mijn SMART leerdoelen. Sommige konden nog net iets beter en specifieker. Dit is handig om het meteen goed te leren aangezien ik volgend jaar ook SMART leerdoelen moet opstellen.

STARR Methode

Ik moest de actie nog iets uitgebreider maken, tot nu toe had ik het voorwerk omschreven terwijl het de bedoeling is dat het hele proces omschreven wordt. Ook is het belangrijk om in het resultaat niet alleen het resultaat te omschrijven maar ook de mening van anderen op mijn werk.

“Busje Morris�

Laura vroeg of Nimeto nog meer Morrissen heeft. Dat vond ik erg leuk om te horen. Laura wil graag nieuwe Nimeto studenten. Ze vond het heel bijzonder dat ik al zo zelfstandig werk en zo sterk in mijn schoenen sta. Ik was natuurlijk erg blij om dit te horen en was zelf een beetje sprakeloos. Fotis gaf het advies aan Laura om nog even te wachten tot september want dan komen er weer 4e jaar studenten.

40

Versnelklas

Toen gingen we praten over de versnelklas. Laura vond het een goed idee van Nimeto om een versnelklas op te zetten. Maar Fotis gaf aan dat mijn jaar het laatste jaar was. Ik ben blij dat ik de keuze voor de versnelklas heb gemaakt, ook al heb ik wel nog een paar aanmerkingen. Ik vond dat er te weinig gecommuniceerd werd naar de leerlingen. Bij de start van het versneltraject hebben wij maar 30 minuten uitleg gekregen over de versnelklas. Onze eerste versnelweek bestond dus uit alleen maar verrassingen. Ook zei Fotis dat havisten altijd mogen versnellen, maar dat betekende niet dat ze het altijd aankonden of de juiste motivatie ervoor hadden. Daar was ik het niet helemaal mee eens. Bij mij in de klas zitten ook een paar havisten, maar iedereen uit mijn klas is 100% gemotiveerd en werkt naar het beste eindresultaat.

Tussentijdse beoordeling

Laura had halverwege mijn stageperiode een tussentijdse beoordeling gemaakt en uit deze beoordeling kwam vooral uit dat ik meer planmatig moet gaan werken. Laura zag het ook wel als ervaring opdoen. Hoe meer je dingen gestructureerd aanpakt hoe beter je kan werken. Het is ook goed om even tijd te nemen en mensen mee te nemen in je idee. Hier wil ik graag tijdens mijn volgende stage aanwerken.


41


Heb ik ze behaald? In het begin van dit verslag heb je kunnen lezen dat ik 3 hoofd-leerdoelen heb opgesteld. Of ik ze heb gehaald kan je lezen op de volgende pagina's Ik had niet alleen maar 3 leerdoelen. Ik had er nog meer. In het schema hieronder kan je zien of ik ze behaald heb. De behaalde leerdoelen zijn ook terug te vinden in de bijlage.

Leerdoel:

Gehaald?

Datum:

Bijlage:

Ik wil tijdens mijn stageperiode mijn eigenwijsheid beter onder controle houden.

Hele stageperiode

Ik wil tijdens mijn stageperiode leren hoe ik een opvallende winkelstandontwerp kan maken.

Hele stageperiode

Blz. 4&5

Ik wil tijdens mijn stageperiode beter worden in het bewerken van beeld via Photoshop.

Hele stageperiode

Blz. 6

Ik wil tijdens mijn stageperiode leren hoe ik beter kan assisteren bij een fotoshoot.

Hele stageperiode

Blz. 7&8

Binnen 1 dag wil ik leren om in Photoshop te werken met de retoucheer penseel.

6 november

Blz. 9

Ik wil deze week leren hoe ik een blog op een Wordpress website kan maken.

Week 49

Blz. 10

Ik wil vandaag leren hoe je een fotoreportage kan maken in IMovie.

9 december

Blz. 11

Ik wil in mijn stageperiode leren hoe ik kan werken in Adobe After Effects.

Hele stageperiode

Ik wil tijdens mijn stageperiode leren hoe ik kan werken binnen een huisstijl.

Hele stageperiode

Ik wil tijdens mijn stageperiode leren werken met de hulplijnen van InDesign.

Hele stageperiode

42

Blz. 14


43


Hoe maak je drukwerk drukklaar. Tijdens het project, die ik in thema 3 heb omschreven, heb ik ook aan een van mijn leerdoelen gewerkt. Namelijk het drukklaar maken van een bestand. Ik moest de communicatie voor de maandactie laten bedrukken zodat dit in de winkel ophangen kan worden. Ik heb dit laten bedrukken via drukwerkdeal. nl. Dit omdat zij het goedkoopst zijn en het snelste leveren. Eigenlijk is het heel simpel, maar ik ben erg blij dat ik nu goed met de basis kan werken. Hieruit kan ik weer makkelijk nieuwe dingen leren. In het stappenplan hieronder zie je hoe ik dit heb gedaan.

1. 2. 3.

44

44

Zorg ervoor dat je bestand aan alle zijden een afloopgebied heeft van 3mm. Zorg ervoor dat je het bestand in CMYK kleuren maakt. CMYK is voor drukwerk. Upload je bestand als pdf op de drukwerkdeal website.


Zoals je hiernaast ziet is de communicatie van de maandactie goed bedrukt! Ik vond het nog lastig om de kleuren van RGB naar CMYK te zetten. Ook was het nog wel lastig om goede kwaliteit afbeeldingen te vinden van de kaasfondues en raclette. Dit is uiteindelijk toch wel gelukt. Ik ben op 21 november langs alle winkels gegaan en heb ik daar alle signing opgehangen.

45


Mijn kennis in de Illustrator en Photoshop vergroten. Tijdens mijn stageperiode ben ik steeds bezig geweest met dit leerdoel. De opdracht die ik hier omschrijf heb ik in het begin van mijn stage gekregen.

Situatie:

Ik moest voor het boutique hotel & restaurant Westervilla in Amsterdam een abri maken. Deze abri komt bij de voetbalclub SV Hoofddorp te staan.

Taak:

Ontwerp een abri en laat daarbij de sfeer van Westervilla goed over komen. Ook moest het logo niet op de voorgrond staan maar wel zichtbaar zijn.

Actie:

Ik begon met het opvragen van alle benodigdheden. Het logo had ik bij Laura opgevraagd en de foto's bij Sanne. Uit ongeveer 50 foto's heb ik een selectie gemaakt, dit heb ik gedaan in Adobe Bridge. In dit programma kan je eenvoudig waarderingen geven aan verschillende foto's. Dit is erg fijn om te gebruiken aangezien dan alleen maar de beste foto's overblijven. Ik had een selectie van 5 foto's over. Deze foto's heb ik allemaal bewerkt in Adobe Photoshop, daarbij heb ik de helderheid en contrast aangepast. Daarna had ik het logo toegevoegd. Hier had ik wel moeite mee want het logo viel weg door de lichte achtergrond. Dit probleem heb ik overlegd met Sanne en zij kwam met het idee om een schaduw achter het logo te plaatsen. Hierna heb ik de tekst en het logo van Houseyourbrands toegevoegd aan de abri. Vervolgens heb ik alle 5 de opties aan mijn collega's laten zien en hebben wij samen het mooiste ontwerp uitgezocht.

Reflectie:

Ik kijk erg tevreden terug op deze opdracht, want ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Waaronder het bewerken van foto's en een schaduw maken. Ik zou het de volgende keer niet anders aanpakken, omdat het nu al heel goed ging.

Resultaat:

Ik ben trots op het resultaat. Het resultaat heb ik naar de opdrachtgever gestuurd en hij vond de sfeer van de abri goed bij Westervilla passen. Maar hij vond het logo niet duidelijk genoeg. Daarom heb ik een hardere schaduw toegevoegd en is de abri die je hiernaast ziet het eindresultaat geworden.

46

46


WESTERVILLA

NOW OPEN BOUTIQUE HOTEL & RESTAURANT / AMSTERDAM

47


Meer planmatig te werk gaan. Op school moeten we tijdens een project altijd een proces inleveren. De docenten kunnen zien wat je gedaan hebt en welke keuzes je precies gemaakt hebt om tot het eindresultaat (ontwerp) te komen. Ik ben heel erg van het doen. Ik begin meteen met het ontwerpen. Ik dacht dat ik procesmatig werken al aardig onder controle had maar dit valt nog behoorlijk tegen. Ik denk dat ik het wel kan maar toch nog wel moeilijk ga vinden.

Situatie:

Ga aan de slag met de huisstijl van Houseyourbrands. Het is nu nog erg chaotisch.

Taak:

Ontwerp 1 huisstijl dat lang mee kan gaan. Het moet herkenbaar en bij Houseyourbrands passen. Huisstijl moet ondersteunend zijn en niet de overhand.

Actie:

Ik ben begonnen met schetsen. Ik kwam uit op een kleurrijk herkenbaar ontwerp. Het was een leuk ontwerp maar paste niet bij Houseyourbrands. Ik heb met Laura gepraat en vanaf dit moment probeerde ik planmatiger te gaan werken. Ik begon met het opzetten van een debriefing en een stappenplan (dit kan je vinden op blz 15 in de bijlage). Ik had inspiratie opgezocht en een moodboard gemaakt. Alsnog vond ik het lastig om planmatig te werk gaan. Ik heb 1 schets gemaakt die je op de pagina hiernaast ziet.

Reflectie:

Nu ik terugblik op dit mislukte project denk ik dat er op dit vlak nog veel te leren valt. Ik heb niet veel aan dit project kunnen werken omdat ik het druk had met andere opdrachten en omdat ik het een klein beetje ontweek. Laura gaf ook aan tijdens het eindgesprek: "Het is ook wel ervaring opdoen. Hoe meer je dingen gestructureerd aanpakt hoe beter je kan werken.".

Resultaat:

Ik ben niet tevreden met het eindresultaat. Het was een lastige opdracht. Als ik langer aan deze opdracht had gewerkt was ik denk ik met een beter eindresultaat gekomen.

48

48


Dit is het ontwerp wat ik heb gemaakt voor Houseyourbrands. Links zie je het logo in tekst en rechts zie je het beeld logo. Ik heb links de eerste letters dikgedrukt gemaakt omdat veel mensen vraagtekens hebben bij de afkorting HYB.

49


NAWOORD Mijn stage zit er helaas weer op. Wat ga ik het missen en wat is het snel gegaan. Ik heb heel veel geleerd. Vooral op het vaktechnische gebied. Van het grafisch vormgeven tot het bestanden laten drukken. Maar ook op het persoonlijk gebied. Ik weet waar ik aan moet gaan werken en dit wil ik leren in mijn volgende stage. Door de switch kwam ik laat instromen. Maar ik ben nog steeds blij met de beslissing die ik heb genomen. Ik heb geleerd dat het goed is om voor mijzelf op te komen ook al is dat niet altijd makkelijk. Allereerst wil ik mijn praktijkopleider Laura Barens en stagedocent Fotis Sahertian bedanken. Fotis die er voor heeft gezorgd dat ik een ander stageadres mocht zoeken en Laura die het vertrouwen in mij gaf na een sollicitatie gesprek van 30 minuten. Ik ben jullie allebei ontzettend dankbaar. Ook wil ik al mijn collega’s bij Houseyourbands en bij de Mannen van Kaas bedanken. Ik heb veel van jullie geleerd en jullie hebben er voor gezorgd dat ik altijd met veel plezier naar stage ging. En als allerlaatste mijn oom en tante Arjan en Sarah. Tijdens mijn stageperiode mocht ik bij hun in het prachtige Amsterdam-Noord overnachten. Ik kan niet wachten wat de toekomst mij te brengen valt. Misschien heb ik mijn eigen bedrijf of misschien heel iets anders. Ik ben benieuwd! Op naar mijn volgende stage.

50


51

Hierbij verklaar ik dit verslag te hebben gelezen.


Profile for Morris Vlijm

Houseyourbrands / Nimeto Stageverslag  

Morris Vlijm Internship Houseyourbrands 2019-2020 for Nimeto Utrecht

Houseyourbrands / Nimeto Stageverslag  

Morris Vlijm Internship Houseyourbrands 2019-2020 for Nimeto Utrecht

Advertisement