Page 1

SOLARMODULES

Optimale prestaties met een lange betrouwbaarheid


Mitsubishi Electric - Wereldwijd leider in fotovoltaïsche systemen

Onze technologie voor energieproductie door fotovoltaïsche omzetting stamt voort uit ons onderzoek naar fotovoltaïsche cellen voor satellieten, waarmee we al in 1974 begonnen zijn. Dankzij onze uitgebreide ervaring en knowhow inzake energiesystemen en halfgeleidertechnologie zijn we erin geslaagd fotovoltaïsche systemen te ontwikkelen met een superieur prestatievermogen en een niet te overtreffen betrouwbaarheid. Mitsubishi Electric verrichtte pionierswerk toen het in 1981 begon met onderzoek en ontwikkeling inzake fotovoltaïsche omzetting.

Al onze fotovoltaïsche productontwikkelingen en productieactiviteiten vinden plaats in onze eigen vestigingen in Japan. We hebben dus iedere stap van het proces zelf in handen: van het onderzoek en de productie van cellen tot de productie van modules en omvormers. We zijn ten volle overtuigd van de topkwaliteit van onze producten. Wie een fotovoltaïsch systeem van Mitsubishi Electric aankoopt, hoeft zich gedurende vele jaren geen zorgen te maken.

2


1974 1976

1981

1985

1987

Begin onderzoek en ontwikkeling van fotovoltaïsche technologie.

Aanvatting activiteiten op het gebied van ruimtesatellieten.

Start gemeenschappelijk onderzoek naar fotovoltaïsche omvormers voor industriële toepassingen samen met New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) en elektriciteitsmaatschappijen.

Levering van hoogvermogenomvormers (twee 400kW-omvormers en één 200kW-omvormer) aan de stad Saijo, prefectuur Ehime, die nu, decennia later, nog steeds in gebruik zijn.

Begin onderzoek naar fotovoltaïsche omvormers voor particulier gebruik.

1996

Begin productie en verkoop van omvormers voor gebruik in woongebouwen.

1998

Vestiging van PV-fabriek in lida, Japan en begin productie van cellen en modules.

1999

Good Design Award voor (BIPV) modules voor integratie in het dak.

2001

6e New Energy Award voor residentiële systemen voor schuine daken.

2003

Aanvang productie van modules met ‚loodvrij soldeersel‘.

2008

Wereldrecord: 18,6 % rendement van polykristallijne cellen.

2010

Volgende wereldrecord: 19,3 % rendement van polykristallijne cellen (berekend door het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology).

3


Solarmodules van Mitsubishi Electric Gedurende de laatste 35 jaar heeft Mitsubishi Electric door onderzoek en ontwikkeling heel wat ervaring en kennis van fotovoltaïek opgedaan. Steunend op onze unieke troeven als toonaangevend producent van elektrische producten hebben we solarmodules kunnen ontwikkelen die een uitzonderlijk prestatievermogen en een uitstekende betrouwbaarheid bieden. Dat is wat wij verstaan onder ‚Mitsubishi Electric-kwaliteit‘.

Glas

Nieuw Fotovoltaïsche cellen

Door het aantal busbars te verhogen van 2 tot 4 is de celopbrengst gestegen met 3 %.

EVA

4

Achterkantlaminering


Nieuw Mitsubishi Electric logoplaatje

Nieuw Aansluitdoos

Het ontwerp van de aansluitdoos is onlangs herzien met het oog op nog meer veiligheid.

Nieuw Aluminium frame

Dankzij de robuustere constructie van het I-frame met beschermplank is een module van dit formaat bestand tegen een statische belasting van 5400 Pa conform IEC61215.

Beschermplank

MC4-stekker

5


Hoog prestatievermogen

Hoger celrendement Nieuw

Cel met 4 busbars Door een toonaangevende innovatie waarbij in iedere cel vier busbars ge誰ntegreerd worden, is de interne elektrische weerstand lager, wat resulteert in een 3 % hogere celopbrengst. Doordat de afstand tussen de busbars korter is, ondervindt de elektrische stroom minder weerstand langs de elektrodes.

Twee busbars

Vier busbars

De pijlen geven de elektriciteitsstroming aan.

Soldeerlaagvrije cellen Ons productieproces stelt ons in staat cellen te produceren die geen soldeerlaag op de elektrodes vereisen. De uniforme lichtweerspiegeling van het elektrodeoppervlak draagt ook bij tot een hoger celrendement.

Lood absorbeert straling Diffuse reflectie

Elektrode (zilver)

Silicium

Verhoogd rendement Uniforme reflectie

Elektrode (zilver)

Loodsoldeersel Cel met soldeersel (traditioneel)

Soldeerlaagvrije cellen (nieuwe ontwikkeling)

Nieuw

Dunnere dwarsverbinders Het aantal dwarsverbinders bedraagt nu vier in plaats van twee. Doordat de dwarsverbinders echter smaller zijn, blijft er een even grote oppervlakte blootgesteld aan het licht.

Nieuw Standaard

Extra smalle elektrodebanden Dankzij onze geavanceerde productieprocessen kunnen we extreem fijne elektrodes op de cel drukken, zodat er een groter celoppervlak blootgesteld is aan het licht.

PV-MF170EB4

6

*Lichte afwijkingen in de celkleur zijn mogelijk. Dit heeft echter absoluut geen invloed op het prestatievermogen of de betrouwbaarheid van het product.

Huidig model


Hoger uitgangsvermogen van de module Nieuw

10 x 6 zonnecelbatterij Het nieuwe ontwerp met 60 cellen per rij zorgt voor een hoger uitgangsvermogen, wat installatiekosten bespaart.

Hoogreflecterende achterkantlaminering Door de hoogreflecterende achterkantlaminering en de afstand tussen de cellen wordt er meer licht gereflecteerd op de cellen, wat bijdraagt tot een hoger rendement.

De achterkantlaminering vormt ook een uiterst efficiënte barrière die langdurig bescherming biedt tegen vocht.

Ceriumvrij hoogtransparant glas Het hoogtransparante, ceriumvrije glas van onze modules garandeert een hoge efficiëntie en een onwrikbare stevigheid.

Kleine toleranties Het geavanceerde productiebeheersysteem van Mitsubishi Electric staat garant voor een van de kleinste toleranties in de sector, met name +/- 3 %. Dit hoge werkelijke uitgangsvermogen van onze PV-systemen is te danken aan een beperking van het verlies door niet op elkaar afgestemde modules.

Hoge opbrengst in de praktijk Van iedere module worden de elektrische eigenschappen bepaald en vervolgens worden de modules automatisch „gematcht“ door een sorteerinrichting. Modules waarvan de kenmerken overeenkomen, worden samengevoegd, zodat de testwaarden voor iedere doos die de fabriek verlaat, beter zijn dan het nominale uitgangsvermogen. (2 st. per doos) 7


Extreme betrouwbaarheid

Nieuw

Nieuw I-frame/beschermplank Het pas herwerkte I-frame, dat gebaseerd is op het beproefde standaardframe, vergroot de sterkte met circa het tweevoud.

De beschermplank verbetert de structurele sterkte van de module, zodat deze bestand is tegen extreme omgevingsomstandigheden.

Dankzij het nieuwe I-frame met beschermplank is zelfs de grotere module bestand tegen een statische belasting van 5400 Pa conform IEC61215. Deze module doorstaat probleemloos de slagproef waarbij een stalen bal van 545 g (1,18 pond) vanaf een hoogte van 1.295 m (51 in) op de module valt.

Coating met dubbele corrosiebescherming Het zeer duurzame aluminium frame is behandeld met twee verschillende corrosiewerende coatings voor ultieme duurzaamheid onder de hardste omstandigheden. Zelfs de individuele schroeven zijn voorzien van een dubbele anticorrosieve coating voor hoge bescherming.

Sterker afgeschuinde frameranden De helling van de framerand is verkleind, om stofophopingen op de cellen te voorkomen.

8

30 % minder randhelling


Nieuw

4 busbars voor meer spanningsweerstand Door het hogere aantal busbars per cel kan de spanning gelijkmatiger verdeeld worden over de dwarsverbinder. Daardoor zijn de cellen duurzamer dan voordien.

*Grafiek toont de spanningspieken op de cel.

Nieuw

Busuitlijning Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe grafischeweergavetechnologie om de cellen uit te lijnen gedurende het productieproces. De dwarsverbinders worden verbonden met meer precisie dan ooit tevoren. Dat voorkomt niet alleen gebrekkige verbindingen, maar zorgt ook voor een algemene verhoging van de betrouwbaarheid.

Celuniformiteit De in onze modules gebruikte cellen doorlopen een streng selectieproces om ervoor te zorgen dat ze dezelfde elektrische kenmerken hebben. Dit is belangrijk voor het algemene prestatievermogen van de modules en ter preventie van ‚hot spots‘.

Nieuw

Rechte en flexibele dwarsverbinders Om de spanning op de verbindingen tussen de cellen tot het minimum te beperken, zijn de modules ontworpen met een grote celafstand en rechte dwarsverbinders. Bovendien is er een flexibel materiaal voor de dwarsverbinders ontworpen, om te voorkomen dat de cellen buigen door temperatuurspanning.

PV-MF170EB4

cel

Huidige dwarsverbinder

Rechte dwarsverbinder

9


Meer veiligheid

Verbeterde aansluitdoos Nieuw

Meerlaagse bescherming Op het gebied van de veiligheid is de aansluiting een van de meest kritieke onderdelen van een module en veiligheid was prioriteit nummer ĂŠĂŠn bij het ontwerp van onze aansluitdoos. Daarom werd de nieuwe aansluitdoos voorzien van verscheidene lagen die beschermen tegen water en andere gevaren.

Hars bedekking Metalen bedekking Micablad Vlambestendig isolatiemateriaal

Nieuw

Verbeterde heatsink De heatsink, een origineel ontwerp van Mitsubishi Electric, verspreidt de warmte gelijkmatig over een groot oppervlak zodat de warmte snel afgevoerd wordt van de aansluitdoos, weg van de module.

Uitgaande stang

Aansluitklem

In elkaar grijpende soldeerverbindingen De aansluitdraden in de aansluitdoos worden samen verstrengeld alvorens ze gesoldeerd worden, om zeer veilige elektrische verbindingen te garanderen.

In elkaar grijpende soldeerverbindingen

Beschermplaat De beschermplaat zorgt ervoor dat de achterkantlaminering geen direct fysiek contact maakt met de aluminium beschermplank. De plaat beschermt niet alleen de achterfolie tegen fysieke schade, maar laat ook plaats voor waterafvoer.

MC4-veiligheidsstekkers De blokkerende veiligheidsconnectors op de module garanderen een eenvoudigere en betrouwbaardere installatie. Multi-Contact PV-KST4/ll, PV-KBT4/ll

10


Gemakkelijker installatie

Nieuw

Beschermplaat met kabelklem Kabelklemmen zijn ingebouwd in de beschermplaat, zodat er geen fixatietape meer nodig is. De kabels kunnen snel worden aangesloten en losgekoppeld, zodat de installatie vlot kan verlopen. Dat vermindert het afval bij de installatie, wat de milieuvriendelijkheid van het product nog vergroot.

Nieuw

Gemakkelijker hanteerbaar Het nieuwe I-frame is voorzien van groeven voor een goede grip, wat de module gemakkelijker hanteerbaar maakt. Dat is vooral handig om de modules op te stapelen op de plaats van installatie of om de modules op te heffen van een vlakke ondergrond, zoals de grond.

Nieuw

Gladdere frameranden Het nieuwe I-frame is zeer nauwgezet ontworpen tot in de kleinste details. Zo heeft het frame duidelijker rondere randen die beter in de hand liggen. Bijgevolg is de module gemakkelijker op te nemen en vast te houden voor een betere hanteerbaarheid. Frame van de PV-UD/TD serie

I-frame

11


Milieuvriendelijk

Loodvrij soldeersel Mitsubishi Electric was de eerste Japanse onderneming die startte met de massaproductie van modules met loodvrij soldeersel, waardoor onze modules nog milieuvriendelijker werden. Hoeveelheid lood in het soldeersel voor een 3kW-systeem

Ca.

864 g

0g

Traditionele producten

Systeem van Mitsubishi Electric

*Bij een systeem van 24 modules van 40 cellen

Fabriek met ISO 14001-certificaat In onze fabriek zijn uitvoerige maatregelen genomen met het oog op waterconservering en recyclage, om de milieu-effecten tot het minimum te beperken.

Onze fabrieken zijn uitgerust met onze PV-systemen.

Oud papier en andere materialen worden verzameld en gesorteerd voor recyclage.

Milieuvriendelijke logistiek Mitsubishi Electric levert zijn modules op recycleerbare stalen pallets in plaats van standaard houten pallets.

12

Op de bedrijfsterreinen staan tientallen appelbomen die heerlijke appels leveren in de herfst.


Model Naming Code

Vestiging in Kyoto

Vestiging in Lida

FotovoltaĂŻsche cellen, modules en omvormers van Mitsubishi Electric worden op basis van strikte kwaliteitseisen geproduceerd in onze eigen fabrieken in Japan.

Fabriek in Nakatsugawa

Naamcode

Modulegrootte (celbatterij) D: 10 x 5 E: 9 x 4 F: 9 x 4 (1/3 gedeelde cel) J: 10 x 6

Type cel (geen vermelding): 2 busbars A: 4 busbars

P V - T J 2 3 5 GA 6 Ontwikkelingscode Gebied T: Europa U: V.S. A: AziĂŤ E: Wereldwijd

Type frame F: Zilver L-frame G: Zilver I-frame H: Zwart L-frame Uitgangsvermogen (W)

13


Fotovoltaïsche systemen van Mitsubishi Electric

14

Europa Oostenrijk (400 kW-systeem)

Nederland (15 kW-systeem)

Zwitserland (23 kW-systeem)

Kleine elektriciteitscentrale

Kantoor

School

Duitsland (3 kW-systeem)

Italië (420 kW-systeem)

Spanje (75 kW-systeem)

Woongebouw

Kleine elektriciteitscentrale

Hotel

Zuidoost-Azië Cambodja (3,5 kW-systeem)

Thailand (3 kW-systeem)

Papoea-Nieuw-Guinea (480 W-systeem)

Middelbare school

Woongebouw

Woongebouw (landbouwhuizen)

Oost-Azië Tibet (50 kW-systeem)

China (30 kW-systeem)

Korea (3 kW-systeem)

Kleine elektriciteitscentrale

Kleine elektriciteitscentrale

Woongebouw


over heel de wereld

Duitsland (5 kW-systeem)

Italië (14 kW-systeem)

Italië (50 kW-systeem)

Woongebouw

School

Hotel

V.S. V.S. (1,9 MW-systeem)

V.S. (2 kW-systeem)

V.S. (1,3 MW-systeem)

Landbouwbedrijf

Woongebouw

Brouwerij

Filipijnen (440 W-systeem)

Indonesië (13 kW-systeem)

Singapore (1 kW-systeem)

Dorpshuis

Telecommunicatiestation

Openbare toiletten

Japan ( 200 kW-systeem)

Japan (8 kW-systeem)

Japan (200 kW-systeem)

Platform

Woongebouw

Straatverlichting

15


Uw speciaalzaak is:

Mitsubishi Electric Europe B.V. Photovoltaic Division Gothaer Str. 8 D-40880 Ratingen Phone: +49 (0) 2102 486 1593 Fax: +49 (0) 2102 486 1537 Web: www.mitsubishi-pv.de E-Mail: info@mitsubishi-pv.de

P r i nt e d i n G e r m a ny / / / Š M i t s ub i s hi E l e c t ri c Eu ro p e B . V. /// Te c hni s c he w i j z i gi nge n v oor b e h o u d e n /// 0 8 . 2 0 1 0

Solarmodules - Optimale prestaties  

Optimale prestaties met een lange betrouwbaarheid

Solarmodules - Optimale prestaties  

Optimale prestaties met een lange betrouwbaarheid

Advertisement