Page 1

MET CERTIFICATEN OP ZAK GENIET U PAS ÉCHT VAN DE ZONNEPANELEN OP UW DAK

r


1

Eerst keuren vóór er ongelukken gebeuren. U hebt een AREI-keuring* nodig vooraleer u uw installatie in gebruik neemt. Zo weet u of uw installatie veilig kan opgestart worden. Schakelt u uw zonnepanelen al eerder in, dan krijgt u geen groenestroomcertificaten voor de elektriciteit die u in de periode vóór de keuring opgewekt hebt. De AREI-keuring moet uitgevoerd worden door een erkende instantie. U vindt een lijst met erkende keurders op www.vreg.be/wat-na-plaatsing. Kijk bij ‘AREI-keuring’ en klik dan op ‘erkend keuringsorganisme’. * AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.

2

Meld uw installatie aan bij de VREG. Na de keuring mag u uw installatie opstarten. Daarna meldt u zich aan bij de VREG via het formulier op onze website. Surf naar www.vreg.be/wat-na-plaatsing, ga naar ‘Aanmelden bij de VREG’ en klik op ‘online formulier voor installaties < 10 kW’. Als u het online formulier volledig ingevuld en verzonden hebt, krijgt u ter controle een e-mail met al uw gegevens. Als alles klopt, klikt u op de bijgevoegde link om uw aanmelding definitief te bevestigen. De VREG heeft dan maximaal twee maanden tijd nodig om uw aanmelding te behandelen. U ontvangt de goedkeuring per e-mail met: • een gebruikersnaam en paswoord voor de certificatendatabank; • een uniek PV-nummer voor uw installatie.


3

Meld uw installatie aan bij uw netbeheerder. Yes, u hebt de goedkeuring van de VREG op zak! Nu is het tijd om uw installatie aan te melden bij uw netbeheerder. Eandis, Infrax, PBE, Agem of GHA? Op www.vreg.be vindt u uw netbeheerder aan de hand van uw postcode. Welke gegevens hebt u hier sowieso voor nodig? • het PV-nummer dat u van de VREG gekregen hebt • het verslag van de AREI-keuring • een eendraadschema • een attest van de omvormers Zo kan uw netbeheerder nagaan of uw installatie aan de technische vereisten voldoet en correct aangesloten is op het net. Raadpleeg zijn website voor meer gedetailleerde informatie. Uw netbeheerder betaalt uw groenestroomcertificaten pas uit als de aanmelding van uw installatie volledig in orde is.


4 €

Van de databank naar uw eigen bank.

Dankzij uw zonnepanelen ontvangt u groenestroomcertificaten die uitbetaald worden door uw netbeheerder. De prijs van uw certificaten is vastgelegd voor een bepaalde periode en hangt af van het moment waarop de AREI-keuring gebeurde. In 2009 leverde een certificaat bijvoorbeeld 450 euro op. In 2011 daalt de vergoeding tot 330 euro. Na 30 juni is er opnieuw een daling van de vergoeding. Het juiste bedrag vindt u op www.vreg.be/welk-bedrag Per 1.000 kWh elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken, krijgt u één groenestroomcertificaat. U moet de meterstand van uw productiemeter doorgeven via de certificatendatabank van de VREG. Dat doet u best na elke bijkomende 1.000 kWh. Uiteraard kunt u ook veelvouden van 1.000 kWh invoeren. Hoe geeft u uw meterstand door via de certificatendatabank? • Surf naar https://certificatenbeheer.vreg.be • Geef uw gebruikersnaam en paswoord in (die u per e-mail van de VREG gekregen hebt). • U geeft uw meterstand door via ‘Metingen’ en dan ‘Meting toevoegen’. • Vul de meterstand in en de datum van de meteropname. Nadat de VREG uw meterstand goedgekeurd heeft, zal uw netbeheerder uw groenestroomcertificaten binnen zes weken uitbetalen.


U straalt! Hebt u net zonnepanelen geplaatst? Proficiat, en -in naam van het milieu- bedankt! Maar wat is de volgende stap? Hoe kan uw investering nu geld opbrengen? We zetten het met plezier voor u op een rij. Zo kunt u binnenkort uw eerste groenestroomcertificaten aanvragen ĂŠn verkopen. Wedden dat u dan even â&#x20AC;&#x2DC;opgewektâ&#x20AC;&#x2122; bent als uw elektriciteit?


ONTDEK ALLE VOORDELEN VAN ZONNEPANELEN!

Surf naar www.vreg.be of bel gratis 1700

V.U.: André Pictoel, Gedelegeerd bestuurder

Wat wij doen voor de klant  
Wat wij doen voor de klant  

Wij doen alle administratie voor de klant

Advertisement