Page 1


ART I PINTORS Els temes dels projectes interdisciplinaris que hem fet els darrers anys tenien relació amb el medi proper, Les Gavarres (2012-2013), El nostre poble (2011-2012), Les plantes de l’entorn (20102011), 75 anys de l’escola de Flaçà (2009-2010). Quan preparàvem aquest curs va sortir la proposta de fer un projecte relacionat amb el món de l’art. Concretant una mica més es va decidir treballar uns pintors determinats. Així a P3 van triar tirar endavant un projecte sobre en Jackson Pollock (1912-1956), a P4 sobre en Joan Miró (1893-1983), a P5, 1r i 2n sobre en Salvador Dalí (1904-1989), a 3r i 4t sobre en Pablo Picasso (1881-1973) i a 5è i 6è sobre l’art contemporani. Dins d’aquest treball de l’art contemporani el cicle superior va triar en Keith Haring (1958-1990) com a pintor de referència. Un aspecte del projecte que aquest curs hem donat molta importància és el de fer explicacions i exposicions públiques del que s’ha treballat. Una vegada fet el treball a la classe o al cicle calia fer conèixer a la resta d’alumnes de l’escola el que s’havia fet i el que s’havia après. Per fer això s’havia de saber explicar-ho oralment als altres d’una manera entenedora, preparar els materials necessaris de suport a l’explicació i si calia pensar una activitat participativa de cloenda del que s’havia dit i mostrat. De tot el que hem fet a l’escola en el desenvolupament del projecte en aquesta revista teniu una mostra.

Sabríeu reconèixer en aquestes fotografies qui és cada pintor, Jackson Pollock, Joan Miró, Salvador Dalí, Pablo Picasso i Keith Haring ? 1


Jackson Pollock

LA CLASSE DELS OSSETS DE P3 HA TREBALLAT EN JACKSON POLLOCK (1912-1956), PINTOR AMERICÀ CONEGUT PELS “DRIPPINGS”(ESQUITXAT I GOTEIG)

2


ESQUITXOS AMB PINZELLS I REGALIMS AMB CULLERES

REGALIMS FENT RODAR EL PINZELL

3


REGALIMS A MB POTS I ESQUITXOS AMB RASPALLS DE DENTS

4


POLLOCK AMB L’ORDINADOR

BUFEM I ESCAMPEM LA PINTURA AMB CANYES 5


REGALIMS, PLA VERTICAL

ESCAMPEM PINTURA AMB BALES

6


Joan Miró

LA CLASSE DELS POLLETS DE P4 HA DESCOBERT EN JOAN MIRÓ

7


AQUESTS SÓN ELS NOSTRES AUTORETRATS

8


HEM EXPERIMENTANT AMB ELS COLORS D'EN MIRÓ,

I AMB LES SEVES CONSTEL·LACIONS

9


TAMBÉ HEM PINTAT ALGUNS QUADRES SEUS I HEM CREAT LES NOSTRES PRÒPIES OBRES DE ART

10


ENS HA AGRADAT MOLT EXPLICAR EL QUE HEM APRÈS I ANAR A CONÈIXER ELS AUTORS QUE HAN TREBALLAT ELS ALTRES CURSOS

EN JOAN MIRÓ TAMBÉ ERA ESCULTOR

11


Salvador Dalí

LA CLASSE DE P5, LA CLASSE DE PRIMER I LA CLASSE DE SEGON HAN ESTUDIAT EL PINTOR SALVADOR DALÍ

12


ELS GIRA-SOLS DE P5 HAN ESCRIT LES COSES QUE MÉS ELS HI VAN SORPRENDRE D’EN DALÍ. HO HAN ESCRIT ELLS AMB LA SEVA ESCRIPTURA NATURAL.

• AL MUSEU DALI ASTA PLE DA OUS I PANS . (AYAT) • AN ALMUSEU DA FIGERAS LA TEULADA ASTA PLENA DOUS. (ANDREU) • AN DALI VA SUMIA AM UNAS GIRAFAS CA TANIAN CRINERAS DA FOC . (AINA) • EN DALI VA ANAR A FRANSA. VA MANGAR UN FURMATGE QUE ES DESFEIA I VA PANSAR QUE U PUDIA CUMBARTIR AN UN RALLOTGA QUE ES DESFEIA . (LAIA) • AN DALI AS BA CASA AM LA GALA. ERA RUSA I MOL MACA. LI VA RAGALA UN CASTELL . (MARIAYAMU) • A LA GALA LI AGRADAVAN MOL ALS LLASUS. (LEILA) • LA COCO XANEL LI VA FER UN LLAS DE COLO ROSA (AGNÈS) • ALS AUAS TOUS. (MUSA) • UN DIA VA SUMIA GIRAFAS AM CRINERAS DA FOC. (PAU)

13


• LI AGRADAVA MANGA PANS DE TES CUSTROS. (NIA) •

AN DALI AS PUSABA MEL AL BIGOTI . (MOUNIR)

• A DALI LI AGABAN LAS MOSCAS NETAS. (MOHAMED M.) • ANDALI AS BA CASA AM LA GALA I LI DEIA ULIBETA. (SALMA) • LI AGRADA OUS PERCE ERAN TOUS PAR DINS I PER FORA DURS. (MOHAMED B.) • QUAN AN DALI VA TURNA DE AMERICA VA PURTA UN COTXA QUE ESDEIA CADILLAC . (MIREIA) • AN DALI BANA AMERICA. BA CUNEXA A LA MAE WEST ( GEORGINA ) • AM LA SEBA CARA

VA FE UN A PARTAMENT MOLT

MUDERN. ELS SEUS LLAVIS ERAN UN SUFA. ( JÚLIA ) • AL DALI SUMIAVA AM ALAFANS CE TANIAN POTAS DINSECTAS. ( PERE) • LAGALA

SEMPRA

PURTABA

UN LLAS

QUE

LI

VA FE LA COCO XANEL. ( MARIONA ) LA CLASSE DELS GIRA-SOLS. P-5 ( ESCRIPTURA NATURAL )

14


EL BARRET D’EN DALÍ, MUSEU DE FIGUERES.

A VEURE SI DESCOBRIU QUI NO PORTA EL BARRET DELS TRESORS D’EN DALÍ ?

ÉS UN BARRET DIFERENT.......

L’HEU TROBAT ?

15


LA CLASSE DE P-5, JUNTAMENT AMB PRIMER I SEGON ENS VAM ENCARREGAR DE DECORAR L’ENTRADA DE L’ESCOLA AMB LA HISTÒRIA D’EN DALÍ, ELS SEUS SECRETS I L’AUCA DE LA SEVA VIDA.

I PER ACABAR VAM EXPLICAR DAVANT DE TOTA L’ESCOLA ELS TRESORS D’EN DALÍ.

16


HEM ESTUDIAT EN SALVADOR DALÍ Pintor català i polifacètic dins de la corrent surrealista del segle XX, conegut a tot el món per la seva obra i extravagant personalitat. Els nens i nenes de primer abans de fer l’ obra de teatre sobre la vida d’ en Dalí, vam estudiar coses sobre ell i vam voler fer de Dalí.

Aquí ens teniu!

17


VIDA DE SALVADOR DALÍ

Salvador Dalí va néixer el 11 de maig de 1.904 a Figueres. Dalí era bebè i es va anar fent gran. Passava les vacances a Cadaqués, al costat del mar.

Quan va tenir 16 anys va anar a la Real Academia de Bellas Artes a Madrid, per estudiar dibuix i pintura.

El van expulsar les seves idees. Va fer dos grans amics en Luís Buñuel que es dedicava al cinema i Federico Garcia Lorca que era escriptor.

Salvador Dalí com que era tímid s’amagava darrera els seu bigoti i amb la seva manera de vestir diferent de l’altre gent va crear en Dalí l’ Extravagant.

18


Més endavant va anar a París per conèixer a Pablo Picasso, també va conèixer altres pintors surrealistes. També va conèixer l’ amor de la seva vida, Gala.

Junts van anar a Nova York on si van quedar durant uns anys. Dalí no només pintava, feia cine, vestits, barrets, joies, escrivia, era polifacètic i es va fer famós a tot el món. Gala i Dalí van viatjar per tot el món on si feien exposicions i guanyava molts diners. Amb tants diners, va comprar per la seva Gala el castell de Púbol i va fer construir el Teatre Museu Dalí de Figueres on es pot veure part de la seva obra. Dalí i Gala es van fer grans. Gala va morir i va ser enterrada al castell de Púbol. Dalí va morir més tard als 85 anys el 23 de gener de 1989 i va ser enterrat al Teatre Museu Dalí de Figueres.

19


EL SURREALISME El Surrealisme é una corrent artística que va néixer a França. Els artistes surrealistes barrejaven la realitat amb els records, la fantasia i els somnis. Salvador Dalí és un dels artistes més simbòlics del Surrealisme. Els nens i nenes de primer vam fer algun treball de plàstica referent a l’ obra de Salvador Dalí, però ens vam centrar bàsicament amb la seva vida i fam preparar una representació de teatre per donar a conèixer el seu personatge a tota l’ escola.

F E M

T E A T R E

Cada nen va fer amb plastilina una reproducció sobre els rellotges tous que pintava Dalí. Per Dalí representaven el pas del temps i com era aquest de fonedís. Es va inspirar durant un sopar amb molts de formatges i com aquests amb la calor es tornaven pastosos. Nosaltres vam treballar una miqueta els nombres romans i estudiar la lectura de l’ hora en els rellotges.

20


SALVADOR DALÍ DOMÈNECH Les nenes i nens de segon, de mica en mica ens hem informat i hem anat coneixent aquest genial pintor. Hem llegit, escoltat, mirat, dibuixat, inventat, escrit, pintat, disfressat …

Mireu quines potes tan llargues, originals i surrealistes !

Hem passat estones modelant motius que ell repetia força.

Amb aquest llibre que hem fet juguem! 21


Aquí estem muntant la nostra versió d’una de les seves famoses joies !

Dalí pintava sovint ulls i nosaltres n’hem fet molts per vestir les plomes d’un paó.

Ens va encantar fer la visita al seu teatre museu i poder veure algunes de les seves obres en directe.

i li hem dedicat una auca ben divertida! 22


AUCA D'EN DALĂ?

Autors i dibuixants: Classe de segon

23


24


1st. Class: Vocabulary “ Little Dalí Dictionary”

25


2nd. Class: Story “Dalí and the witch from Cadaqués” by Miquel Berga

26


Pablo Ruíz Picasso

LA CLASSE DE TERCER I LA CLASSE DE QUART HAN TREBALLAT EL PINTOR PABLO RUÍZ PICASSO

27


PABLO RUÍZ PICASSO Els alumnes de CM des del començament de curs treballem el pintor: Pablo Ruíz Picasso. Els alumnes de 3r us explicarem diferents quadres que va pintar. El seu pare era pintor i professor de dibuix i des de ben petit li agradava jugar amb els seus pinzells i colors. Quan tenia 14 anys va pintar el quadre: La primera comunión, que fa servir com a model la seva germana. I quan en tenia 17, va guanyar un premi amb el quadre: Ciència i caritat. -Al 20 anys se’n va anar a París. Allà mor el seu amic Casagemas i Picasso es va posar molt trist. Aquesta tristor la reflexava als seus quadres que va pintar en tons de blau, comença l’ÈPOCA BLAVA. Nosaltres vam pintar amb aquarel·les: La copa blava.

-Als 24 anys va conèixer una dona: Fernande Olivier i torna a ser feliç. Li agradava molt el circ, per això pintava artistes d’aquest. Estava més content i els tons blaus es converteixen en rosats, comença l’ÈPOCA ROSA. Vam pintar el quadre que va fer del seu fill: Paul vestit d’arlequí.

28


-Als 26 anys comença a pintar fent servir figures geomètriques, s’anomena el CUBISME. Presenta el quadre: “ Les senyoretes del carrer d’Avinyó” que és considerat el primer quadre cubista. Nosaltres vam fer un trencaclosques d’aquest quadre.

També vam treballar un altre quadre: Cap de dona amb barret del mateix estil.

29


-Picasso en alguns dels seus quadres va utilitzar la tècnica del PUNTILLISME. Consisteix en posar punts de colors purs, en lloc de pinzellades sobre la tela. Va fer un quadre que es deia: Manola sense acabar. Nosaltres vam fer el quadre amb la mateixa tècnica del puntillisme però el vam acabar.

-Picasso va fer molts AUTORETRATS, en èpoques diferents que reflectien estils diferents. Nosaltres també vam fer el nostre.

30


GERNIKA

Gernika és un famós quadre de Pablo Picasso que té com motiu el bombardeig de Gernika. La guerra civil espanyola va començar l’any 1.937 i va acabar l’any 1.939. L’any 1.937 la ciutat de Gernika va ser bombardejada pels alemanys que van tirar moltes bombes i la ciutat va quedar totalment destruïda. El Govern de la Segona República Espanyola va encarregar a Picasso un quadre per l’Exposició Universal de 1937 a París. Picasso va pintar el Gernika per demostrar el dolor i la tristesa. El quadre està pintat amb oli sobre tela i colors foscos, negres, grisos i blancs. Mesura77m x 3´49m. Mostra persones, animals i edificis destrossats per la violència i el caos generat per les bombes. Hi ha 9 figures. El colom ferit representa que la Pau s’ha trencat. El nas i les dents del cavall formen un crani. Un soldat amb una espasa trencada a la mà. Una dona que crida i una altra que porta el seu fill mort al braç. El toro és l’única figura que no ens transmet pena, per en Picasso representava la brutalitat i la foscor. Els nens i les nenes de 4t hem pintat entre tots un Gernika gros.

31


32


PICASSO CERAMISTA I ESCULTOR Picasso també va fer ceràmica i escultura. Va començar a fer escultures als 19 anys a la casa de Sant Gervasi del seu amic Emili Fontbona. Durant l’època del Cubisme, va aconseguir donar sensació de volum, la seva escultura es va basar en càntirs i elements de fang cuit, esculpits i després pintats. Durant l’època expressionista realitza les peces més abstractes. Després de la II Guerra Mundial, marxa de París i es trasllada a Vallauris. Aquí es dedica per complert a la ceràmica, on realitza prop de 2.000 peces , sobretot plats, plates, gerros i càntirs, els temes decoratius van ser variats, destacant les curses de braus, peixos, ocells i figures humanes. També va fer importants escultures, L’home del xai que mesura 2,20 metres d’alçada i es troba al la plaça del mercat d’aquesta ciutat i La cabra (1950). Aquí va tenir dos fills i els feia joguines de fusta, Picasso va fer les seves escultures amb diferents materials, ferro, bronze, guix, fusta.....i materials de rebuig com a l’obra Cap de Toro que va ajuntar un seient amb un manillar de bicicleta. Nosaltres hem copiat algunes de les seves escultures, ho hem fet amb fang i després les hem pintat. Ens ha agradat molt treballar aquest pintor, ha estat molt interessant i ens ho hem passat molt bé.

33


34


3rd. Class: Pablo Picasso “Child with a Dove”

35


4th. Class: Pablo Picasso: Biography

36


LA CLASSE DE CINQUÈ I LA CLASSE DE SISÈ HAN TREBALLAT L'ART CONTEMPORANI

L'artista nord-americà Keith Haring pintant un mural de 30 metres contra la sida al barri del Raval de Barcelona l'any 1989. Aquest mural s'ha calcat a una de les façanes del MACBA.

37


QUÈ ÉS L’ART CONTEMPORANI PER NOSALTRES

L’Art contemporani és un art que es pot fer amb els objectes que tu vulguis i has de tenir sentiments. Aurel Costache

L’art contemporani transmet sentiments. Mariam Trawally

L’art contemporani són obres que transmeten sentiments i queixes d’alguna cosa. Ricard Harraki

L’art contemporani és un art que pots expressar el que sents: ràbia, tristesa, amor… o també que no vols guerres. L’art contemporani et fa pensar molt. Has de pensar-ho bé abans de fer res. Júlia Noya

És un art que es pot fer amb qualsevol cosa i amb qualsevol material i que ha de tenir una mica de sentiments. Martí Salleras

L’art contemporani és l’art que transmet el sentiment de la persona que fa l’escultura o pintura; també és el sentiment que les persones tenen quan miren l’obra. És l’art que no només es pot fer amb un sol material, sinó amb diversitat de materials. Els materials de cada escultura es fan servir per representar alguna cosa. Àlex López

L’art contemporani és fer una escultura, un dibuix… que expressi alguna cosa que vulguis transmetre a l’altre gent. Pau Lechado

L’art contemporani transmet molts sentiments. No el pinten amb pinzell, ho fan amb objectes grans i petits, de tots colors, de diferents mides. Clàudia Llorens

38


L'art contemporani és art que algú vol expressar amb objectes diversos. Èric Harvey L’art contemporani és una forma d’expressar-se sense paraules i que cadascú tingui la seva lliure opinió sobre l’obra. Ermengol Cebrià L’art contemporani és el pensament dels artistes que fan una obra vesada en una opinió personal i tothom pot pensar el que li sembla de l’obra. Matt Stam L’art contemporani és un art que es fa amb objectes o amb un mural. És un art que un artista el fa volent expressar algun sentiment i els que l’observen poden pensar el mateix que l’artista o una altra cosa. Paul Molina L’art contemporani és una sèrie de pintures i escultures. Serveix per expressar alguna cosa que tu vulguis que la gent ho vegi i faci reflexionar. Cadascuna de les persones pot pensar diferent en veure l’obra. Sergi Casademont L’art contemporani és una manera d’expressar els teus sentiments en les persones que ho estan veient. L’art contemporani es pot representar en forma d’escultura, de mural o fent una instal·lació. És un art molt impressionant que transmet els sentiments de la persona que l’ha fet amb aquella obra. Èriol Fortià L’art contemporani és l’art modern, que serveix per expressar els teus sentiments, pots escollir qualsevol material. Fátima Sillah L’art contemporani és la imaginació que té l’artista per expressar el que sent. També és un somni que li agradaria fer o tenir i l’opinió de l’artista. Mamadu Cessay L’art contemporani són objectes una mica estranys però que signifiquen alguna cosa, com l’ autor Antoni Tàpies que escrivia la lletra t i col·locava cadires en fila índia que significava la mort. Musa Ceesay L’art contemporani és que tu fas una escultura o un dibuix i a partir d’allà la gent pot pensar lo que vulgui sobre la teva escultura o el teu dibuix. Raúl Malagón L’art contemporani és una manera d’expressar i imaginar l’escultura i és una altra manera de veure l’art. Joan Massó Són obres artístiques actuals i modernes, fetes amb materials molt variats. La major part d’obres tenen formes abstractes. Sílvia Martínez 39


L’ART CONTEMPORANI Quan vam començar a treballar l’art contemporani, no sabíem què era. I els mestres ens ho van explicar amb activitats i jocs. Primer vam repartir un objecte a cada persona i havíem de dir en què ens feia pensar. El segon dia ens van tapar els ulls i ens van posar un cub a les mans i havíem de dir què era, de què estava fet, la seva textura i si era fred o calent, a més de amb quin material creiem que podia estar fet. A continuació, per grups, ens van donar tres cubs diferents i vam haver de fer una escultura i explicar què era el que volíem transmetre. Van sortir coses molt interessants.

Un altre dia vam portar objectes de casa i vam haver de dir per què l’havíem escollit i quina escultura podríem fer amb ell. Més endavant vam haver de pensar una obra i buscar els materials necessaris per a construir-la: uns van portar cotxes per fer una escultura contra la contaminació, altres van fer dibuixos que transmetien tristesa, odi, guerra… En una altra sessió ens van repartir bales i vam haver de representar situacions diverses: la cua d’un supermercat per pagar, persones que es barallaven. A continuació ens van repartir unes quantes bales i nosaltres, en grups, havíem d’inventar-nos situacions i representar-les amb les bales. Per exemple, tot de bales juntes i una de separada transmetia un grup de bons amics i un que estava marginat. Finalment vam anar al MACBA (Museu d’art contemporani de Barcelona) i vam descobrir escultures de diferents artistes: tota una sèrie de mobles plens de ganxos, els homes que no es miraven entre ells perquè no es tenien res a dir, el llit gegant d’hospital, el bagul fet amb milers de soldadets de plàstic… Abans de marxar, però, vam haver de fer una escultura amb tot de lletres per transmetre què era l’art contemporani per nosaltres. Els següents dies, a plàstica, cadascú va fer una altra escultura amb els coneixements que havíem après al MACBA i a classe. Per exemple uns jugadors de futbol fets d’escuradents que jugaven com amics, sense barallar-se. Una altra obra es titulava “-+-+- = +” i estava feta de tres paraigües foscos al voltant d’un arbre, oberts i amb una bola verda a l’arbre que representava l’esperança que sobresortia de la foscor. Una altra era un nen de filferro, sol, amb el cap cot i apartat en un racó que representava la tristesa i l’enfado. També n’hi havia una que era un ninot de peluix que passejava per un bosc net de contaminació. Aquestes només són algunes de les obres que vam fer. I per acabar, en grups, vam explicar què era l’art contemporani a totes les classes de l’escola i els vam ensenyar totes les nostres obres i fotografies i els vam fer una activitat consistent en fer una obra en què la xocolata fos la protagonista, juntament amb d’altres materials. I aquesta és la nostra experiència amb l’art contemporani. 40


VISITA AL MUSEU MACBA DE BARCELONA Dijous 20 de març els alumnes de Cicle Superior vam visitar el museu d’art contemporani de la ciutat de Barcelona. Vam fer una visita guiada amb una guia que ens explicava cada obra. En veure les obres ens sorpreníem i pensàvem què volia dir això.

Unes de les obres més sorprenents van ser el llit d’en Tàpies; el vestit de la núvia fet amb soldadets petits de color blanc; les quatre persones col·locades en una gran sala, vestides de gris amb un fons de grans cortines pintades al llarg de dues parets que molts vam haver de tocar per adonar-nos que no eren de veritat; el piano amb les cadires i els troncs plens de claus, ho vam trobar estrany i no paràvem de mirar-ho amb els companys. Ens hagués agradat molt veure l’obra de xocolata de Roth, però la tenien guardada a la nevera per conservarla millor, més endavant es podrà veure. A fora del museu, en una paret, vam poder veure el grafit de Keith Haring, que representa la malaltia de la sida que ell patia i de la que va morir. Estava representada amb una llarga serp dibuixada de color vermell. Ens va impressionar molt i molt i que representés la malaltia amb una serp.

Valorant la sortida a la classe amb les companys vam dir que haver treballat l’art contemporani i haver visitat el MACBA ens ha ajudat molt entendre les obres, fins i tot un alumne ha engrescat als seus cosins a visitar el museu. Ara ens fixem més en les obres que podem trobar pels carrers del les nostres ciutats i pobles. Si coneixem les obres les podem estimar.

41


ALGUNES OBRES DELS ALUMNES DE CICLE SUPERIOR

No guerres

I like animals

Sense comentaris

La por a la guerra

Antic i nou

L'oli i el mar

42


Camí net de deixalles

El mur de la guerra i de la pau

Sempre hem de vigilar

Jugar és fantàstic

Natura

Somni

43


Sense mar blau

Circuit

Independència

Portal de la pau

5th.& 6th Classes: Mind Map: Discover the qualities of cubes

44


Revista el TuT: Art i pintors  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you