__MAIN_TEXT__

Page 1


Το Αρχοντικό Γεωργιάδη πότε δεν πεθαίνει. Και το μεν πνεύμα του παραμένει πρόθυμο, η σαρξ του όμως ασθενεί. Καταραμένη φτώχεια … Η οικονομική κρίσις έπληξεν τους συνταξιούχους, τους κάθε είδους επαγγελματίας και προσπαθεί να τρώσει και την Τέχνη. Αντιστεκόμαστε δια του πολιτισμού. Αμυνόμαστε δια του αυτοσχεδιασμού. Τι να κάνουμε; Εις καιρούς χαλεπούς αυτοσχεδιάζουμε, αυτοσαρκαζόμαστε, αυτοσυντηρούμαστε πριν αυτοκαταστραφούμε. Φέτος λοιπόν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη αυτοσχεδιάζουμε … Σας καλωσορίζουμε στα ερείπιά του για να καταδιώξουμε τη μοναξιά του. Νάσος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

20.06 - 02.07

Έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Ντινάκη «33 φεγγάρια»

Γεννήθηκε το 1964 στις Σέρρες. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι η δεύτερη έκθεσή του αυτή, διότι τον μάγεψαν τα φεγγάρια και έφερε 33 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

3


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

20.06 - 02.07

Έκθεση φωτογραφίας του Άλκη Ταλιαδούρου “Ρωγμές στο χρόνο“ Ο φωτογράφος και μέλος της ΦΕΜ Άλκης Ταλιαδούρος παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας που πραγματεύεται αντικείμενα που χάραξε η φύση και πέρασαν στο φακό του φωτογράφου. Χρωματικές αποτυπώσεις με αντιθέσεις και αρμονία, σχήματα και μορφές, συναισθήματα, μνήμες και ανθρώπινοι όγκοι και φιγούρες.

4


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

04.07 - 16.07

Έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής & ελεύθερης δημιουργίας απο την ομάδα Εικαστική Παρέμβαση “Αρχιτεκτονική της Λέσβου με εικαστική ματιά“ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - έχει δημιουργηθεί από το 1999 από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες, με σκοπό την συσπείρωση όλων εκείνων που ασχολούνται με την Τέχνη σε οποιαδήποτε εφαρμοσμένη μορφή (ξυλογλυπτική,κηροπλαστική, μεταλλουργία, κατασκευή κοσμημάτων κλπ), καθώς και εκείνων που ασχολούνται με τις πλαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική). Επίσης γίνεται από κοινού προσπάθεια προβολής των καλλιτεχνών της Λέσβου τοπικά και πανελλαδικά, με εκθέσεις έργων.

5


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

05.07

Συναυλία “Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου” του δημητρη μυστακιδη Η κιθάρα, παρούσα σε κάθε τύπο ορχήστρας από τις αρχές του εικοστού αιώνα έως σήμερα, είναι φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας, που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης. Ανθολογώντας ένα ρεπερτόριο μισού αιώνα, ο κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης φέρνει στη σκηνή του Αρχοντικού Γεωργιάδη τα πολλά πρόσωπα της λαϊκής κιθάρας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στα χρόνια του ρεμπέτικου. Δεν πρόκειται για μια ακόμα αναπαραγωγή, αλλά για μια νέα απόδοση επιλεγμένων τραγουδιών, που αναδεικνύουν τις τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου. Τον Δημήτρη Μυστακίδη συνοδεύουν στις κιθάρες και το τραγούδι ο Δημητρης Σφίγγος και ο Μανώλης Πορφυράκης.

6


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

06.07

Θεατρικοσ μονολογοσ της Ναταλίασ Καποδίστρια “Η ομορφάσχημη” Θεατρική διασκευή του ομώνυμου λογοτεχνικού κειμένου του Νίκου Καχτίτση. Θεατρική διασκευή, σκηνική προσαρμογή, ερμηνεία: Ναταλία Καποδίστρια Στην “ομορφάσχημη”, ο Νίκος Καχτίτσης, διηγείται σε μορφή επιστολής που απευθύνεται σε φίλο, την ιστορία της Γερτρούδης Στερν, μιας Αυστριακής Εβραίας, όπως υποτίθεται την έχει ακούσει από την ίδια. Πρόκειται για ένα γνήσιο τέκνο του Β′ Παγκόσμιου Πολέμου, που βλέπει την ζωή της να συμπαρασύρεται στην δίνη του πολέμου και να υφίσταται δραματικές αλλαγές. Ένα κείμενο σπάνιας θεατρικής προφορικότητας. Μια αιρετική, γεμάτη χιούμορ και πόνο κατάδυση στα βάθη του φόβου και του άγχους που γεννά ο Πόλεμος... ο κάθε πόλεμος.

7


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

12.07

συναυλια απο τον lolek O Λόλεκ, από τους τραγουδοποιούς που έχουν ξεχωρίσει στη νέα ελληνική σκηνή, (παρουσιάζει καινούργια και παλιά δουλειά του στη σκηνή του Αρχοντικό Γεωργιάδη). Βαλς και σάπιοι έρωτες, αχινοί τυλιγμένοι σε rhodes και ηλεκτρισμένο μπάσο, ρομαντικοί μύθοι, καλλιτεχνικά στέμματα και σπουδαιότητες, κεράκια και παρανυχίδες, υποβλητικά φωνητικά, τύμπανα και αντιπαρελάσεις, όσο παράξενα και να ακούγονται, θα εξελιχθούν το βράδυ αυτό σε μία ακόμα ιδιαίτερη συναυλία του Λόλεκ...

8


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

14.07 - 31.07 & 14.08 - 31.08

Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Μεϊμάρογλου «Urban Landscapes & Mechanics»

Αντικείμενα που πρωταγωνιστούν στο αστικό τοπίο, είτε περνάν αδιάφορα, είτε κεντρίζουν το ενδιαφέρον για δευτερόλεπτα ή και για ολόκληρα λεπτά… Ζώντας σε ένα κόσμο ανθρώπων, μηχανών και μετάλλων… πλαισιωμένοι από τα νοητά τοίχοι των πόλεων ο καθένας μας συμμετέχει στην διεργασία σαν ένα κομμάτι μιας πυραμίδας. Μία αστική απόδραση, ένα δωμάτιο με τέσσερις τοίχους, η μουσική, το χαμόγελο, η καθημερινότητα, οι εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια μας εγκλωβισμένες σε καρέ και δευτερόλεπτα…«Αστικά τοπία και Μηχανική» Το soundtrack του installation είναι μία δημιουργία του MIKTEK

9


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

14.07 - 08.09

Εικαστική εγκατάσταση της Μάιας Αναστασίου

«Οι ετεροτοπίες – το ουτοπικό σώμα» “Το πρώτο μου instalation είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Μπαίνοντας εκεί μέσα ένοιωσα να έμπαινα στο σπίτι μου και τώρα αναρωτιέμαι πως χώρεσε το σπίτι μου εκεί μεσα. (Αλήθεια, πόσοι τόποι χωράν σ’ ένα άδειο δωμάτιο; Πόσοι άνθρωποι και σπίτια; Και στην τελική τι σημαίνει άδειο; Άδειο από τί; Σ’ αυτό το δωματιάκι το κενό κορέστηκε με την κίνηση και στατικότητα των χρόνων. Ένα γεμάτο δωμάτιο. Γεμάτο τί όμως; Και πόσοι τόποι χωράν σ’ ένα γεμάτο δωμάτιο; Πόσοι άνθρωποι; Εμείς χωράμε; Και στην τελική, ετεροτοπία τί σημαίνει; )”

10


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

18.07 - 30.07

Έκθεση ζωγραφικής της Νεφέλης Σουλακέλλη Είναι μεγάλη χαρά να εκθέτω, για πρώτη φορά ένα σημαντικό αριθμό έργων μου, στον τόπο όπου μεγάλωσα. Οι ζωγραφιές αυτές είναι μέρος της πτυχιακής μου εργασίας. Βασικό θέμα σε όλες τις συνθέσεις είναι η ανθρώπινη φιγούρα, καθώς η διερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού μέσω του χρωματικού πλασίματος, είναι ό,τι με έχει συνεπάρει περισσότερο.

11


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

18.07 - 30.07

Έκθεση ζωγραφικής της Βατώς Φρατζόγλου «Ο κόσμος είναι ένα τεράστιο δίκτυο πιθανοτήτων.»

12


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

19.07

συναυλια απο τους ΙΝΦΟ Ενεργοί μουσικοί και djs ο Πέτρος Μαγγανάρης (Echonomist), ο Παναγιώτης Λουκουμάς (Mr. Lookman) και η Δέσποινα Τερζίδου a.k.a ΙΝΦΟ προσφέρουν σε κάθε εμφάνιση τους μια μοναδική ηλεκτρονική και κάποιες στιγμές χορευτική μουσική εμπειρία, η οποία συνδυασμένη με την πάντοτε γλυκιά μελαγχολική αύρα, το κινηματογραφικό στοιχείο και τον ερωτισμό της μπάντας καταλήγει σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Η μουσική τους βέβαια έχει μια πλατφόρμα που στηρίζεται στην ηλεκτρονική μουσική, αλλά στα κομμάτια κρύβεται πάντα μια οργανική διάσταση εκφραστική και γλυκιά. Το τραγούδι τους είναι αβίαστο, άλλοτε βαθύ και σκοτεινό και άλλοτε γλυκό και παιχνιδιάρικο. Πειραματίζονται με μελωδικές κιθάρες, house beats, electronica ήχους και αυτοσxεδιασμούς από επεξεργασμένες φωνές. Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό ηλεκτρονικό κολλάζ ποίησης, μελωδίας και δυναμικών ρυθμικών εκρήξεων, που κορυφώνονται και σβήνουν στον άπλετο αστρικό τους χωροχρόνο.

13


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

20.07

συναυλια απο ton MONSIEUR MINIMAL Με άπλες, όμορφες μελωδίες, γλυκά pop φωνητικά με σκοπό να αναδείξει την μουσική του και να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν, να ταξιδεύουν και να ερωτεύονται μέσα από αυτή. Στη σκηνή εμφανίζεται με ένα laptop, μια κιθάρα (ηλεκτρική και ακουστική) και φωνή του, ενώ το τελευταίο διάστημα δουλεύει και το full band project. Θα τον ακούσουμε στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

14


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

25.07 - 06.08

Αναδρομική έκθεση έργων της Βανιώς

«Για πολλά χρόνια πίστευα ότι ένα ανοιχτό στόμα λέει πολλά... Τώρα πιστεύω ότι ένα κλειστό λέει πολύ περισσότερα»

15


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

26.07

Τσίρκο show Κukubayan 16


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

27.07

συναυλια acid baby jesus Οι Acid Baby Jesus δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2009 στην Αθήνα. Ψυχεδελογκαράζ κουαρτέτο, τίγκα στο fuzz και τα βάθια σε κοντράστ με τα εγκεφαλικά κολλημένα beats, με παραμορφωμένες ψυχο-ποπ αναφορές και swamp γκρούβια. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

17


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

01.08 - 13.08

Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίτσιας Καζιάνη «Ο ρεαλισμός του παραμυθιού και της θάλασσας.»

Η Μαρίτσια Καζιάνη παρουσιάζει φέτος στο δεύτερο όροφο του Αρχοντικού μία τριλογία με τίτλο «Ο ρεαλισμός του παραμυθιού και της θάλασσας». Τα έργα είναι λάδια σε καμβά και παλιά ξύλα.

18


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

01.08 - 13.08

Έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Κρίκκη «Νήσοι – Νησίδες.»

Νήσος. Ετυμολογικά από το ρήμα νήχω = κολυμπώ, τόπος που φτάνεις μετά από προσπάθεια, κολυμπώντας ή κωπηλατώντας. Τόπος προσωπικής κατάκτησης της αλήθειας και οριοθέτησης του εσωτερικού κέντρου της ύπαρξης. Τόπος εγκατάστασης κωδικών και ποιοτήτων ανάπτυξης. Τόπος μεγάλης πύκνωσης των υφάνσεων της ύπαρξης και συγχρόνως αραίωσής της στα επουσιώδη. Τόπος ανίχνευσης ασυνείδητων ρευμάτων και εμβάθυνσης στο στέρεο έδαφος της γνώσης. Τόπος ανοίγματος και απλώματος της επιθυμίας για τη συνάντηση του Άλλου.

19


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

01.08 - 13.08

Έκθεση γελοιογραφίας του Γιάννη Κακαρώνη Κακαρώνης Ιωάννης, σκιτσογράφος στις εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ και ΠΟΛΙΤΗΣ. Γεννήθηκε στην ‘Αγρα Λέσβου το 1968. Απόφοιτος της ΚΝΕ! Έχει κάνει ΜΑΣΤΕΡ στο ΚΚΕ και τώρα κάνει το διδακτορικό του στο ΣΥΝ! Έχει δύο παιδιά και μία γυναίκα. Τριγυρίζει τις νύχτες έξω από το Αρχοντικό Γεωργιάδη.

20


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

02.08

ΣΥΝΑΥΛΙΑ BMW ROCKERS 57 Όλα άρχισαν το 2007 στη Θεσσαλονίκη όταν ο Ορέστης και ο Άκης αποφάσισαν να φτιάξουν μία μπάντα με όνομα «Bmw Rockers 57». Έχοντας πολύ μεγάλη αγάπη για την rock ‘n roll μουσική θέλησαν να σπάσουν το κατεστημένο της «παραδοσιακής» σκηνής του είδους αυτού, στηριζόμενοι στα δικά τους κομμάτια με ελληνικό στίχο - και όχι αγγλικό. Τα κομμάτια τους λοιπόν, αντλούν το θέμα τους από κοινωνικά ζητήματα, καθώς και την αγάπη. Οι μουσικές τους επιρροές είναι ποικίλες όπως 50’s rock ‘n roll, αλλά και διάφορες ελληνικές μπάντες της δεκαετίας του ’80 της underground σκηνής. Έχουν παίξει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό όπως στην Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Αγρίνιο, Σύρος, Βουλγαρία, Τουρκία κ.ά. Μέλη: Άκης (φωνή) Ορέστης (μπάσο/κοντραμπάσο, φωνητικά) Θόδωρος (lead κιθάρα) Νίκος (ρυθμική κιθάρα) Νίκος (τύμπανα)

21


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

03.08

Θεατρική παράσταση “Χρονικό Διάστημα” από τη Λουκία Μιχαλοπούλου Μια παράσταση βασισμένη σε ποιήματα της Κικής Δημουλά (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2010) Ερμηνεύει η Λουκία Μιχαλοπούλου (Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2010) Σκηνοθεσία Μαρία Ξανθοπουλίδου Μουσική Lolek «Όλα είναι μια φλόγα, καιγόμαστε επί μια ζωή και με μικρά και με μεγάλα Νομίζω πως και τα μικρά πράγματα ακόμη, φωτιές καλλιεργούν μέσα μας». Ένα ταξίδι ζωής, με τις αποσκευές που μας δίνουν οι στιγμές που θυμάται, βιώνει και εκφράζει μέσα από τους στίχους της η ποιήτρια. Οδηγός μας, μετέωρος, ανασφαλής αλλά και αποφασισμένος είναι μια σχοινοβάτης. Ένα πλάσμα που κινείται σ’ αυτήν τη διαδρομή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μια ψυχική διαδρομή πάνω σε επικίνδυνες ισορροπίες, όπως δηλαδή κι αυτή η ίδια η ζωή μας. Η προσπάθεια να κρατηθεί όρθια σε τεντωμένα σχοινιά. Η απειλή του κενού. Η οργή και ο φόβος για τη δυσκολία της διαδρομής. Ο περαστικός έρωτας. Η μνήμη που χάνεται ή μένει για να μας τυραννά. Η προσπάθεια να συμβιβαστεί με τη μοναξιά, με το θάνατο, με το γήρας. Η ανόητη προσδοκία, η χαρούμενη αναμονή, η δυσβάσταχτη ανάμνηση. Μια γυναίκα παγιδευμένη στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη φυσική μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Το αναπόφευκτο τέλος και τότε ίσως ελευθερωθεί. Ερώτηση δημοσιογράφου: «Πρέπει να είμαστε όλοι λίγο μελαγχολικοί;»
Κική Δημουλά: «Ναι. Και καλό είναι να είμαστε και λίγο απαισιόδοξοι. Γιατί αν είμαστε πολύ αισιόδοξοι είμαστε και λίγο αδρανείς. Νομίζω ότι η χαρά είναι λίγο κοιμήσικο πράγμα, ενώ η απαισιοδοξία είναι πάθος για τη ζωή, κινητοποιεί κάποια πράγματα μέσα μας. Μας έχει σε μια ενέργεια, σε μια επαγρύπνηση. Είναι η άλλη όψη, η σκοτεινή, της αισιοδοξίας». Πρώτη παράσταση Αθήνα, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - 12 Οκτωβρίου 2009 Με τη συνεργασία της Κας Κικής Δημουλά Ερμηνεία: Λουκία Μιχαλοπούλου Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Μουσική: Lolek
Φώτα- Τεχνική Υποστήριξη: Λάμπης Κλάπης Φωτογραφία: George Alexandrakis Art Work - Illustration: Amarildo Topalis Παραγωγή: KART 22


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

08.08 - 20.08

Έκθεση Φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Σταματέλλη

«Η φωτογραφία σε ποίηση και λογοτεχνία» Σε μια καθημερινότητα που κυμαίνεται σε τόνους του γκρι η τέχνη – μοιραία – καλείται να πρωταγωνιστήσει στην προσφορά ίασης στην ψυχή και στο νου. Η λογοτεχνία και η ποίηση, αυτά τα δυο αστραφτερά σπαθιά της γλώσσας μας, παραβγαίνουν ποια θα εναποθέσει βάλσαμο επουλωτικό στην παραπαίουσα διάθεση του ανθρώπου για όνειρα και προσδοκίες. Όμως η ζωή έχει και χρώμα. Και εκεί ακριβώς αναλαμβάνει ρόλο ηχηρό η τέχνη της φωτογραφίας. Ματιά οξεία που σ’ ένα ανοιγόκλεισμα μπορεί να καταφέρει τόσα όσα θα χωρούσαν σ’ ένα βιβλίο: Μνήμες, σκιρτήματα συναισθημάτων, γεύσεις, ευωδιές, νοσταλγικές αναπολήσεις και κυρίως ταξίδια απέραντα του μυαλού και της καρδιάς. Ας φανταστούμε λοιπόν τι εξαίσια αποτελέσματα θα μπορούσε να επιτύχει ένα πάντρεμα των τριών αυτών εκφάνσεων της τέχνης σε μια πανδαισία pixels μέσα από τα μάτια του φακού μου.

23


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

09.08

Μουσική παράσταση «η κρίση της κρίσης – ω! κροίσοι» από τους «Asimetri Apili» Η Ασύμμετρη Απειλή παντρεύει με μία Punk διάθεση ακούσματα ρεμπέτικου με σύγχρονες τάσεις και ελληνικούς στίχους που αποδίδουν το παραλογισμό της καθημερινότητας/πραγματικότητας της ελληνικής κοινωνίας. Η μινιμαλιστική συμβολική γλώσσα βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν διακωμωδούνται τα καφκικά βιώματα του ‘Ελληνα αλλά φωτογραφίζονται αποστασιοποιημένα με τρόπο γλαφυρό που «κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει». Γελά ο πικραμένος και ο μη πικραμένος που γελά, απομένει με μια πικρή γεύση στο στόμα. Η Asimetri Apili, μετά από ένα δημιουργικό χειμώνα στο Βερολίνο με συχνές εμφανίσεις στο bar-χώρο τέχνης Eschchloraque, πέρασε από την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, το Bόλo, και θα συνεχίσει τις εμφανίσεις της και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. A swinging innovative experience of progressive Rembetiko with a groovie punk flavor. “It don’t mean a thing if it aint got that limp”. Πέτρος Μιχαλάς φωνή, μπαγλαμάς Λεωνίδας Δανέζης μπαγλαμάς, σαντούρι Kie Mac electronics.

24


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

10.08

Εικαστική έκθεση Ρεσιτάλ πιάνου από την Ιωάννα Αβραάμ Η Ιωάννα-Μαρία Αβραάμ ξεκίνησε πιάνο στην ηλικία των 9 ετών, στη Μυτιλήνη. Ακολούθησαν σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο και κατόπιν στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε από την τάξη της Λουκίας Φιλλιπόνη με Πτυχίο με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση παμψηφεί. Τα επόμενα χρόνια παρακολούθησε μαθήματα από την Pr. Irina Zaritskaya του Royal College of Music στο Λονδίνο και μετά την Ecole Normale de Musique de Paris στην τάξη της Germain Mournier, απ’ όπου πήρε τα Diplome d’ execution, Diplome Superieur d’ Enseignement και Diplome de Musique de Chambre με καθηγήτρια τη Nina Patarcec. Με καθηγητή το Νέστορα Ταίηλορ, πήρε το Δίπλωμα της Αρμονίας, Αντίστιξης με άριστα και συνεχίζει προς το Δίπλωμα της Φούγκας. Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί μαθήματα στο Open University of London για το Bachelor on Humanities with Music. Έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου της Λυρικής Σκηνής και την ορχήστρα του Μάριου Φραγκούλη. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου σε Ελλάδα και Παρίσι. Σε συνεργασία με την Κατερίνα Μπαρτζόκα ως Piano Duo έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στο Φεστιβάλ Σύμης, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και την αίθουσα συναυλιών Φ. Νάκα. 25


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

15.08 - 27.08

Έκθεση ζωγραφικής της Μαριλένας Κυριάκου Σε μια εποχή όπου καταδυναστεύεται από το φαίνεσθε, για εμένα η ζωγραφική έρχεται να μεσιτεύσει διά του ορατού το αόρατο. Να διεκδίκηση την ψυχή των πραγμάτων κατοχυρώνοντας όμως πάνω απ’ όλα το σώμα τους. «Ερασιτέχνης άνθρωπος είμαι. Πόσο καλύτερα παράπονα να φράξω;». Ευχαριστώ τον άνθρωπο που μου έδειξε πώς να περπατώ στα μονοπάτια της ψυχής μου.

26


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

15.08 - 27.08

Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Χαριτάτου “Όψεις Μυτιλήνης“ Πριν από οκτώ μήνες ο Δημήτρης Χαριτάτος ήρθε στην Μυτιλήνη για να εκτίσει την στρατιωτική του θητεία. Η Εκθεση: “15 Οψεις της Πόλης, από τα παλιά κτίρια στα γκράφιτι και από τις γιορτές στην καθημερινή ζωή” είναι αποτέλεσμα των περιπλανήσεών του στον ελεύθερο του χρόνο. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες και εκτυπώθηκαν σε σκοτεινό θάλαμο.

27


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

17.08

Όπερα μυστηριου «Fiammifero» από την ομάδα Οper(Ο) Il fiammifero = το σπίρτο Οι Oper(O) στη νέα τους παραγωγή με τίτλο ”Fiammifero”παρουσιάζουν μία όπερα μυστηρίου, η οποία σπάει τις συμβάσεις της του είδους, όπως τις γνωρίζουμε ως τώρα. Ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο από νέους συγγραφείς, το οποίο ενσωματώνει μοτίβα της όπερας, δημιουργώντας μία νέα ενιαία σύνθεση. Την ίδια στιγμή είναι μια ιστορία μυστηρίου, με παράδοξους χαρακτήρες που γίνονται κωμικοί. Το έργο παρουσιάζεται σε μία πλατεία, στα πλαίσια μιας όπερας δρόμου, όπως αυτή που παρουσιαζόταν από τα μπουλούκια της commedia dell’arte, παράδοση που ακολουθούν οι ηθοποιοί – τραγουδιστές του θιάσου μας. Είναι «θέατρο μέσα στο θέατρο», ή μάλλον «όπερα μέσα στο θέατρο». Η παράσταση διαδραματίζεται σε δύο χρόνους, τον «πραγματικό» της παράστασης, όπου παρακολουθούμε τη ζωή του μπουλουκιού (σε πρόζα), και τον «εσωτερικό» αφηγηματικό χρόνο του λυρικού μέρους (πρόβες και παράσταση του μπουλουκιού). ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Ειρήνη Γεωργαλάκη Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Γεωργαλάκη Ενορχήστρωση, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ζιάβρας Σκηνικά: Μανώλης Χάρος Κοστούμια: Φραντζέσκα Παπανδρέου Παραγωγή - Επικοινωνία: Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Νάντια Διαμαντοπούλου Παίζουν και τραγουδούν με σειρά εμφάνισης οι: Δημήτρης Πακσόγλου, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Κώστας Πέτρου, Κωσταντίνος Ραφαηλίδης, Γιώργος Ζιάβρας Πιάνο: Γιώργος Ζιάβρας 28


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

22.08 - 03.09

Εικαστική έκθεση των ΜάΜα «Art-ON & Θεάματα» Άρτον & θεάματα Κατά τον Ιουβενάλιο, διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Art-ON & Θεάματα Σήμερα οι ΜάΜα (Μαρία Στυψιανού & Μαρίνα Τσέγγου) φιλοδοξούν να αποσπάσουν την προσοχή σνομπάροντας την καταστροφολογία και μιξάροντας υλικά μιας σύγχρονης συνταγής. 29


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

23.08

Θεατρικός μονόλογος «Κασσάνδρα» από τη Δέσποινα Σαραφείδου Kassandra του Sergio Blanco Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου - Ευαγγελία Ανδριτσάνου Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου Κοστούμι: Λουκία Μινέτου Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου Με αφετηρία το μυθικό πρόσωπο της Κασσάνδρας, ο Sergio Blanco γράφει σε μια γλώσσα ξένη από τη δική του έναν μονόλογο όπου η ηρωΐδα του διηγείται, με τα στοιχειώδη αγγλικά μιας σύγχρονης μετανάστριας, την τραγική ιστορία της, απομυθοποιώντας τον ίδιο της τον μύθο. Η Kassandra, γυναίκα και άντρας μαζί, είναι η μάντισσα-πριγκίπισσα που πουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί, η ξένη που παλεύει για την επιβίωση με όποιον τρόπο μπορεί. Το σώμα της είναι το σώμα της εξορίας: λάφυρο τότε των Αχαιών, όμηρος σήμερα των άγριων συνθηκών ζωής. Όμως το γέλιο και το δάκρυ της σερβίρονται με χιούμορ, αφέλεια και σαρκασμό. Το ζήτημα της ταυτότητας είναι παρόν στο έργο. Παρούσα είναι και η απελπισμένη διαχείριση της μοναξιάς, η καταφυγή στην ελπίδα, στην απόπειρα για επικοινωνία, ύστατη σανίδα σωτηρίας σ’ έναν κόσμο εχθρικό – πώς ο άνθρωπος παράγει νόημα για την ίδια τη ζωή του μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Μέσα από τις ιστορίες του δικού της παρελθόντος, η Kassandra μάς αφηγείται τις ιστορίες του δικού μας παρόντος: τους αβάσταχτους πολέμους μας, τις άτυχες Τροίες μας, τις αναπότρεπτες εξορίες μας, τις βαρβαρότητές μας που καταλήγουν ατιμώρητα ειδήσεις στα ΜΜΕ. 30


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

24.08

συναυλια «GYPSY BALKAN SWING » Ένα μουσικό ταξίδι στην λαϊκή και τσιγγάνικη μουσική των Βαλκανίων. Εκεί που το πάθος συναντά τη δεξιοτεχνία… Ο σολίστ του ακορντεόν Δήμος Βουγιούκας συναντά επί σκηνής και συνομιλεί μουσικά με Ρουμάνους σολίστες, φτιάχνοντας έτσι ένα σύνολο με στόχο την ουσιαστική απόδοση της Βαλκανικής μουσικής, μιας μουσικής τόσο κοντινής και οικίας μα συνάμα και τόσο άγνωστης. Η σχέση του Δήμου Βουγιούκα με την μουσική των Βαλκανίων είναι πολύ παλιά. Είναι από τους μουσικούς που συμμετείχε σε σεμινάρια, Φεστιβάλ, ταξίδεψε και σύμπραξε με Βαλκάνιους μουσικούς όσο λίγοι συνάδελφοί του. Στις μέρες μας είναι δύσκολο να δει κανείς κορυφαίους μουσικούς από χώρες με τσιγγάνικη, λαϊκή και λόγια μουσική παράδοση, χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ή η Ουγγαρία να ξεδιπλώνουν την τέχνη τους. Πόσο μάλλον όταν επί σκηνής Έλληνες και Ρουμάνοι επιχειρούν μαζί να συνομιλήσουν, να φανερώσουν, και να επικοινωνήσουν τη βαθειά λαϊκή μουσική παράδοση της Βαλκανικής χερσονήσου, και όχι μόνο. Συνδυάζοντας το πάθος με τη δεξιοτεχνία. Το ακορντεόν, το βιολί, το κλαρίνο είναι όργανα που έχουν συμβάλλει σημαντικά τόσο στη λαϊκή μας μουσική όσο και στην λαϊκή μουσική των υπόλοιπων χωρών των Βαλκάνιων. Μαζί με το τσέμπαλο (cimbalom: Παραδοσιακό όργανο της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας) και το κόντρα μπάσο δημιουργούν ένα συνδυασμό ηχοχρωμάτων που δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Δήμος Βουγιούκας - ακορντεόν Romica Serban - τσέμπαλο Zotu Serban - βιολί Bebe Serban - κόντρα μπάσο

31


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

30.08

Αφιέρωμα στο Γιάννη Μαρκόπουλο από τις χορωδίες Animato Παγγεραγωτικού Συλλόγου Σε ένα ταξίδι στη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου θα μας οδηγήσει η Χορωδία Animato σε συνεργασία με τις χορωδίες του Παγγεραγωτικού Συλλόγου (Παιδική & Ενηλίκων). Το μουσικό αυτό ταξίδι ξεκινά με τραγούδια για παιδιά από το κουκλοθέατρο “Ντενεκεδούπολη” (1977) της Ευγενίας Φακίνου, για να κάνουμε στη συνέχεια στάσεις στις δύο μεγάλες ενότητες του έργου του: Μελοποιημένη ποίηση, και Πολιτικό-Λαϊκό τραγούδι. Περνώντας από τα ταραγμένα κύματα της σύγχρονης μεταπολιτευτικής Ελλάδας το ταξίδι μας καταλήγει στο φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό κίνημα του συνθέτη με τίτλο “Επιστροφή στις ρίζες”. Συμμετέχουν οι Παιδική Χορωδία Παγγεραγωτικού Συλλόγου (διδασκαλία: Στέλιος Λασκαρίδης) Χορωδία Animato (διδασκαλία: Αντώνης Βερβέρης, Στέλιος Λασκαρίδης) Χορωδία Ενηλίκων Παγγεραγωτικού Συλλόγου (διδασκαλία: Στέλιος Λασκαρίδης) Αγγελική Ντανιλέβσκα, βιολί Σοφία Ανδριώτου, κιθάρα Βασίλης Πρίτσης, μπουζούκι Στέλιος Λασκαρίδης, πιάνο Επιμέλεια κειμένων: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Σοφία Χατζηγιαννάκη 32


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τεταρτη

06.09

Συναυλία με τραγούδια των λιμανιών και των σοκακιών από τη DILEK KOC Η Dilek koc έγινε ευρύτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την εκπληκτική ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας Πολίτικη κουζίνα. Μαζί της έδωσε συναυλίες στο μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αγαπήθηκε μέσα από το προσωπικό της album με τίτλο “καrsi» (Απέναντι) με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από την κοινή μουσική παράδοση των Ελλήνων και των Τούρκων. Η Dilek Koç και το συγκρότημά της, μαζί με τον Γιώργο Ματθαίου στο τραγούδι και στο λαούτο, μας ταξιδεύουν στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης κι από κει στο λιμάνι του Πειραιά και στην αγέραστη Θεσσαλονίκη. Μαζί της εμφανίζονται η Στέλλα και η Λουκία Βαλάση, δύο νεαρές, διακεκριμένες ερμηνεύτριες και σολίστριες στο σαντούρι, γνωστές από τις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικές εκπομπές,και από τις συνεργασίες τους με μεγάλους τραγουδιστές και συνθέτες.

33


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / CALENDAR

τριτη

07.09

Μουσική παράσταση από τους BARBUS Οι BarBus είναι η νέα ηλεκτρική μπάντα που παθιάζεται με τη μουσική, τη σωματική λογοτεχνία και τον αυτοσχεδιασμό. Γι’ αυτό τον λόγο κάνει live. Kαι καλά κάνει. Στην παράσταση συναντιούνται τρυφερά ο Bowie με τον Εμπειρίκο, ο Dali με τους Motorhead , οι Nirvana με τον Jack Kerouac. εμείς με σας! Οι Barbus είναι οι Γιώργος Χρανιώτης, Νίκος Σάλτας, Αλέκος Γεωργουλόπουλος, Πέτρος Σταμέλος, Γρηγόρης Φλεμετάκης

34


Να έρχονται και να φεύγουν. Καρέ- καρέ εικόνες, σκιές, είδωλα… Μέσα στο μισοσκόταδο ένας ιδρωμένος μηχανικός προβολής διαχειρίζεται τα μηνύματα μιας εποχής που πέρασε, ενός αβέβαιου παρόντος κι ενός άγνωστου μέλλοντος. Εδώ είμαστε και φέτος στο Αρχοντικό Γεωργιάδη… Πάμε σινεμά. Παγωμένες μπύρες, γιασεμιά και θάλασσα, όλα μπορούν να μας τα πάρουν εκτός από τα καλοκαίρια.

36


ΔΕΥΤΕΡΑ

20.06

«Παράνομη» (ILLEGAL) Βέλγιο- 2010- 95΄-Ολιβιέ Μασέ – Ντεπλάς- Κοινωνική Παίζουν: Αν Κεσέν, Αλεξάντερ Γκοντσάροφ

Η Τάνια και ο 14χρονος γιος της, μετανάστες από τη Ρωσία, ζουν παράνομα στο Βέλγιο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όταν εκείνη συλλαμβάνεται, αποκρύπτει την ταυτότητά της και ξεκινά έναν άνισο αγώνα για να αποφύγει την απέλαση.

ΤΕΤΑΡΤΗ

23.06

«Μέλι» ( Bal) Τουρκία- Γερμανία- 2010-103΄ Σεμίχ Καπνάνογλου Παίζουν: Ερντάλ Μπεσίκιογλου, Τουλίν Οζεν, Αλεφ Ουζαρέφ, Μπορά Αλτάς

Ο Γιουσούφ, μοναχοπαίδι που και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή ακολουθεί τον πατέρα του που είναι μελισσοκόμος, στο δάσος. Όταν ο πατέρας θα αναζητήσει νέους τόπους για να στήσει τα μελίσσια του (αφού σιγά-σιγά εξαντλείται το μέλι στην περιοχή τους), θα ξεκινήσει μια νέα σελίδα στη ζωή του μικρού Γιουσούφ. Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ

27.06

«Κάθε ψέμα κρύβει μια αλήθεια»(KAWASAKI’S ROSE ) Τσεχία-2010-100΄ Γιαν Χρεμπέκ-Κοινωνική Παίζουν: Μάρτιν Χούμπα, Λένκα Βλασάκοβα, Μίλαν Μικούλτσικ, Ντανιέλα Κολάροβα.

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος Πάβελ Γιόσεκ πρόκειται να τιμηθεί με το «Memory of the Nation» από την κυβέρνηση της Τσεχίας, για το επιστημονικό έργο του και την προσφορά του στην πατρίδα. Όμως ο Λούντεκ, ο γαμπρός του, ο οποίος εργάζεται στην ερευνητική ομάδα που κινηματογραφεί τη ζωή του Πάβελ, ανακαλύπτει ότι ο πεθερός του βρισκόταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας πίσω στα χρόνια της Κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας. Βραβείο C.I.C.A.E. Φεστιβάλ του Βερολίνου 2010, Υποψήφιο για 9 Chech Lions 2010, ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2011 37


πεμπτη

30.06

«Μεθυσμένος με γυναίκες και ζωγραφική»( Chihwaseon) Κορέα- 2002- 117΄ - Ιμ Κουόν-Τάεκ- Εγχρ. Παίζουν: Τσόι Μιν-Σικ, Αν Σουνγκ-Κι

Η ζωή του διάσημου ζωγράφου Τζανγκ Σόινγκ Απ, που δήλωνε υπερήφανα ότι η έμπνευσή του «έρχεται μόνο μέσα από το αλκοόλ και τις γυναίκες». Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Κανών 2002

δευτερα

04.07

«Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα» Δανία-Γαλλία, 2002, έγχρωμο, 78΄- Παιδική ( μεταγλώτιση)

Ένα πανέμορφο παραμύθι, που εξυμνεί το μεγαλείο της μητρότητας και τη δύναμη των οικογενειακών δεσμών, θίγοντας παράλληλα ζητήματα όπως εκείνα της βασικής επιβίωσης αλλά και της αναζήτησης του βαθύτερου νοήματος της ύπαρξής μας.

ΔΕΥΤΕΡΑ

07.07

«Ο καουμπόι του μεσονυχτίου» (Midnight Cowboy) Αμερική- 1969-113΄- Τζων Σλέσινγκερ- Δρόμου Παίζουν: Γιόν Βόιτ, Ντάστιν Χόφμαν. Ένας αρρενωπός άνδρας από την επαρχία και ο ασθενικός φίλος του προσπαθούν να επιβιώσουν στους δύσκολους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης.

38


ΔΕΥΤΕΡΑ

11.07

«Η ιστορία της Σου» (Sue) Αμερική- Ειμος Κόλεκ- 1997-123΄- Εγχρ Παίζουν: Άνα Λεβίν, Μάθιου Πάουερς.

Μια άνεργη κοπέλα ψάχνει δουλειά καθώς και τη φιλία και τη συντροφικότητα μέσα από μία σχέση. Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Φεστιβάλ Βερολίνου 1997, Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Βερολίνου 1997

ΤΕΤΑΡΤΗ

14.07

Το νόημα της ζωής» (The meaning of life) Αγγλία- 1983- 107΄- Τέρι Τζόουνς- Κωμωδία Παίζουν: Τζων Γκλίζ, Γκράχαμ Τσάπμαν,Τέρι Γκίλιαμ, Μάικλ Πάλιν

Η απίθανη ομάδα των Monty Python σε μια θεότρελη παρουσίασή του… νοήματος της ζωής. Η σάτιρα τους δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Ειδικό βραβείο κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών 1983

ΔΕΥΤΕΡΑ

18.07

«IF»(ΕΑΝ Αγγλία-1968-111΄ Λίντσεϊ Άντερσον-Κοινωνική Παίζουν: Μάλκολμ Μακντάουελ, Ντέιβιντ Γουντ, Ρίτσαρντ Γουόργουικ, Κριστίν Νούναν.

Μία μελέτη για τη νεανική εξέγερση μέσα από την ιστορία του Μικ Τράβις είναι ένας έφηβος μαθητής ενός αυστηρού βρετανικού σχολείου αρρένων τη δεκαετία του ’60.

39


πεμπτη

21.07

«Ανταύγειες σε χρυσά μάτια» (REFLECTIONS IN A GOLDEN EYE) Αμερική- Τζων Χιουστον- 1967-108΄- Ερωτική Παίζουν: Μάρλον Μπράντο, Τζών Χιούστον

Από τη μυθική δεκαετία της σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών, (λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο,) η μεταφορά του bestseller του Κάρσον Μακ Κούλερς στον κινηματογράφο, από τον έμπειρο Τζον Χιούστον, δίνει την ευκαιρία για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας στους δυο πρωταγωνιστές και την αφορμή για ένα επίκαιρο στις μέρες μας, σχόλιο πάνω στις ανομολόγητες επιθυμίες μας και τις συνέπειές , στην κοινωνικότητά μας.

δευτερα

25.07

«Στην καρδιά του χειμώνα»( WINTER’S BONE) Αμερική- 2010- Ντέμπορα Γκράνικ- 100΄- Κοινωνική Παίζουν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζον Χοκς, Κέβιν Μπρέζναχαν, Ντέιλ Ντίκεϊ

Μια 17χρονη αναζητά τον φυγόδικο πατέρα της για να τον πείσει να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Μια σπαρακτικά ρεαλιστική ταινία για την αθέατη Αμερική της εξαθλίωσης

πεμπτη

28.07

«Blue Valentine» Αμερική- 2010- 114΄- Ντέρεκ Σίανφρανς Παίζουν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Μισέλ Γουίλιαμς.

Η ιστορία της γνωριμίας και της ερωτικής σχέσης ενός ζευγαριού που τώρα βλέπει το γάμο του να καταρρέει.

40


ΔΕΥΤΕΡΑ

01.08

«Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου» Κίνα, 2000, έγχρωμο, 87΄- Παιδική (υπότιτλοι)

Η θέληση ενός εφτάχρονου αγοριού να γίνει μέλος μιας κινέζικης όπερας, η σκληρή ζωή του στη σχολή και η ενθουσιώδης υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι συμπολίτες του όταν ο θίασος δίνει μια παράσταση στην πόλη του.

πεμπτη

04.08

«Ερωτική αναπαράσταση»(Reconstruction) Δανία- 2003-91΄- Κρίστοφερ Μπόε- Ερωτική Παίζουν: Νικολάι Λι Κάας, Μαρία Μπονβί, Κρίστερ Χένρικσον, Νίκολας Μπρο

Νεαρός άνδρας παρασύρεται σε ένα παραληματικό έρωτα με μια πανέμορφη γυναίκα που τη συναντά τυχαία. Χρυσή κάμερα Φεστιβάλ Κανών 2003

ΔΕΥΤΕΡΑ

08.08

«Το άλογο του Τορίνο» Ουγγαρία- 2011-146΄- Μπέλα Ταρ. Παίζουν: Γιάνος Ντέρζι, Έρικα Μποκ

1889. Ο Φρίντριχ Νίτσε γίνεται μάρτυρας του μαστιγώματος ενός αλόγου, ενώ ταξιδεύει στο Τορίνο της Ιταλίας. Κι ενώ προσπαθεί να το προστατεύσει, τελικά καταρρέει στο έδαφος. Σε λιγότερο από ένα μήνα, ο φιλόσοφος θα διαγνωστεί με μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που θα τον κρατήσει κλινήρη στο κρεβάτι μέχρι το θάνατό του. Αλλά τι συνέβη με το άλογο; Η ταινία αφηγείται την φανταστική εξέλιξη αυτής της ιστορίας.

41


πεμπτη

11.08

«Η γοητεία του Σκαντζόχοιρου»(Le Herisson) Γαλλία-2009-100΄- Μονά Ασας- Κομεντί Παίζουν: Ζοζιάν Μπαλασκό, Γκαράνς λε Γκιγιερμίκ, Τόγκο Ιγκάουα

Η 11χρονη Παλομά, η οποία έχει βαρεθεί τη χωρίς ενδιαφέρον ζωή της, έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει στα επόμενα γενέθλιά της. Μέχρι τότε καταγράφει με μια κάμερα την καθημερινότητά της, αυτήν μιας αριστοκρατικής παριζιάνικης πολυκατοικίας.

πεμπτη

18.08

«Attemberg” Ελλάδα- 2010- 100΄- Αθηνά Τσαγκάρη- Κοινωνική Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αριάν Λαμπέντ, Γιώργος Λάνθιμος.

Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Περνά τις ώρες της παρακολουθώντας στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών και κάνοντας παρέα με τη φίλη της Μπέλλα, ώσπου γνωρίζει έναν μηχανικό που έχει έρθει στην πόλη για δουλειές.

ΔΕΥΤΕΡΑ

22.08

«Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια» Δανία, 2007, έγχρωμο, 75΄- Παιδική( μεταγλώττιση)

Μία ταινία δράσης, αλλά χωρίς πιστολίδι. Πλήθει όμως από χιούμορ, αναρχία και ευρηματικότητα. Ένα εξαιρετικό παραμύθι γεμάτο πολύχρωμα έντομα με προσωπικότητα και μουσικά νούμερα.

42


ΠΕΜΠΤΗ

25.08

«Μέσα από τις φλόγες»(INCENDIES) Καναδάς- 2010- 130΄ Ντενίς Βιλνέβ- Δραματική Παίζουν: Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελίσα Ντεσορμό-Πουλέν, Μαξίμ Γκοντέτ, Ρεμί Ζιράρντ.

Ρεαλιστική παρουσιαση του εμφυλίου πολέμου που είχε συνταράξει τον Λίβανο, στην δεκαετία του ‘70 και που σε μεγάλο βαθμό υποκινήθηκε από δυνάμεις που ήθελαν την διάσπαση της χώρας ή τον θρησκευτικό ολοκληρωτισμό. Υποψήφια του Καναδά για Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας 2010

δευτερα

29.08

«Νύχτες στου Πασκάλ» (Bibliotheque Pascal) Ουγγαρία- Γερμανία-2011-111΄ του Σαμπόλς Χάϊντου. Παίζουν: Ορσόλια Τορόκ- Ιλιες, Αντι Βασλουιάνου, Σαμγκάρ Αμράμ.

Η Μόνα διηγείται την περιπέτειά της στο εξωτερικό που καταλήγει στον πορνείο πολυτελείας, τη «Βιβλιοθήκη του Πασκάλ» στον Λονδίνο. Επίσημη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010

πεμπτη

01.09

«Όλα Για Την Αγάπη» (Its All About Love) Τόμας Βίντεμπεργκ-2003-104΄ Επιστημονικής Φαντασίας Παίζουν: Σων Πέν, Κλαίρ Ντένς, Χοακίν Φοίνιξ

Το κοντινό μέλλον ο κόσμος κινδυνεύει να καταστραφεί. Οι νόμοι της φύσης αλλάζουν χωρίς καμία εξήγηση. Στην Uganda “εξαφανίζεται” η βαρύτητα, πέφτει η θερμοκρασία και άνθρωποι σωριάζονται νεκροί στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μέσα στην περίεργη αυτή κατάσταση, η Elena ένα παγκοσμίου φήμης αστέρι του καλλιτεχνικού πατινάζ και ο John είναι έτοιμοι να υπογράψουν τα χαρτιά του διαζυγίου τους. 43


δευτερα

05.09

«Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» (If I want to whistle, I whistle) Ρουμανία-2010-Εγχρ-94΄- Φλορίν Σερμπάν- Κοινωνική Παίζουν: Τζωρτζέ Πιστερεάνου, Αντα Κοντεέσκου, Μιχάϊ Κωνσταντίν, Κλάρα Βόντα

Ο Σίλβιου 18 ετών οδηγείται σταδιακά στα άκρα, 5 ημέρες πριν αποφυλακιστεί από το Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων που κρατείται. Αργυρή Άρκτος, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής Φεστιβάλ Βερολίνου 2010 Βραβείο Alfred Bauer Φεστιβάλ Βερολίνου 2010

πεμπτη

08.09

«Πίστη» (SHAHADA) Γερμανία-Τουρκία-2010-90΄- Μπουρχάν Κιουρμπανί- Δραματική Παίζουν: Carlo Ljubek, Marija Skaricic, Sergej Moya, Vedat Erincin, Anne Ratte-Polle Βερολίνο, σήμερα. Στη διάρκεια μιας επιδρομής της αστυνομίας σε μια αποθήκη για τη σύλληψη παράνομων εργατών, οι μοίρες τριών μουσουλμάνων γεννημένων στη Γερμανία συγκρούονται. ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2010 ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2010

44


Στο Αρχοντικό Γεωργιάδη πολλοί συνέβαλαν και δούλεψαν. Τις ταινίες επέλεξε ο Δημ. Μπουρνούς και τις προβάλλει ο Παν. Μπάνης. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Μαρ. Τσέγγου, ο Μιχ. Μεϊμάρογλου και ο Κων. Διαμαντής. Η ΗΧΩ Α.Ε. και η PROMOLINE ήταν οι τεχνικοί σύμβουλοι. Ο Γιάννης Τσαμπάνης και ο Γιώργος Αυγουστίδης βοήθησαν όπως μπορούσαν έχοντας την ενθάρρυνση των πολιτών της Λέσβου. Ο Νάσος Γιακαλής και ο Ηρακλής Βερβέρης υπερασπίστηκαν το Αρχοντικό Γεωργιάδη εν μέσω οικονομικής κρίσης.....

Και του χρόνου!


Η είσοδος στο Αρχοντικό Γεωργιάδη είναι πάντα ελεύθερη


Profile for More Digital

Archontiko Georgiadi - Programma 2011  

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αρχοντικού Γεωργιάδη. Καλοκαίρι 2011. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Archontiko Georgiadi - Programma 2011  

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αρχοντικού Γεωργιάδη. Καλοκαίρι 2011. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Advertisement