Moratorium

Page 20

GĘŚ ZBOŻOWA

Fot. Markus Varesvuo

Wielkości gęgawy, ale ciemniej ubarwiona. Upierzenie z wierzchu ciała brunatne, najciemniejsze na głowie, szyi i grzbiecie. Pierś i brzuch brązowowawe jasno prążkowane. Dziób z czarną nasadą i końcówką, ze zmienną ilością pomarańczowoczerwonej barwy w środkowej części. Nogi pomarańczowe. Gęś zbożowa jest bardzo rzadkim migrantem, gościnnie odwiedzającym nasz kraj w czasie przelotów z rosyjskiej tajgi na zimowiska. Jeszcze do niedawna razem z gęsią tundrową uważana była za jeden gatunek. Najnowsze badania wykazały, że są to oddzielne gatunki i jako takie uznane zostały przez Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny. Odróżnienie gęsi zbożowej od tundrowej w locie jest praktycznie nie możliwe, w związku z tym w czasie polowań na te pierwsze, ofiarą myśliwych bardzo często padają ściśle chronione gęsi tundrowe. Poprawne oznaczenie gatunku przysparza problemów nawet ornitologom i jest możliwe tylko w sprzyjających warunkach, przy dużym doświadczeniu i wiedzy oceniającego. Jak zatem udaje się to myśliwym, którzy na oddanie strzału mają zaledwie kilka sekund? Jeżeli dodamy do tego fakt, że gęsi zbożowe łatwo pomylić z innym gatunkiem chronionym – gęsią krótkodziobą, dalsze pozostawienie tego gatunku na liście ptaków łownych jest bardziej niż dyskusyjne.

Lista ptaków łownych

20