Page 1

Outdoor series: Garberg

Morakniv Kansbol Lat 61.112226° Lon 14.358212°


Din Morakniv har livstidsgaranti En Morakniv är ett robust verktyg som är gjort för att hålla länge. Morakniv garanterar att alla våra knivar är fria från defekter i material, konstruktion och utförande under produktens hela livslängd, vid normal användning och förutsatt att skötselråden som finns på vår hemsida följs. Om kniven är defekt i fråga om material eller utförande reparerar vi den utan kostnad, eller byter den mot en likadan eller likvärdig kniv i de fall modellen har utgått.* Morakniv är stolta över och berömda för sin höga kvalitet. Våra kunder ska alltid känna förtroende för sin Morakniv och veta att den kommer att hålla länge även under tuffa förhållanden.

Mo ra

TY AN

10

Mad e in

A E W RR M

LIFETI

91 18

10 YEARS

YEARS

info@morakniv.se morakniv.se

e in ad M

a Sweden Since 189 Mor 1

2

91 ce 18 Sin en ed Sw

Made in Mora Sw ede nS inc e

* Läs mer på www.morakniv.se/garanti.

facebook.com/morakniv @morakniv | #morakniv


Morakniv Kansbol är den ultimata allroundkniven. Den är en pålitlig partner i skogen, på vandringen, på jakten eller på sjön. Kansbol är utvecklad och tillverkad i vår fabrik i Mora, där vi specialbehandlar det svenska rostfria stålet för att öka styrkan och skärpebeständigheten. Bladet är flåslipat för ökad precision och ryggslipningen gör att kniven kan användas med tändstål. Tillsammans med det stadiga, säkra greppet gör dessa egenskaper att den blir en självklar följeslagare på ditt nästa äventyr.


En del av dig sedan 1891 Vår fabrik grundades 1891 i utkanten av Mora, fast förankrad i en lång tradition av hantverkskunskap. Den lyckades kombinera fördelarna med handskaftade blad och industriproduktion. Resultatet var en kniv med greppvänligt skaft och ett väldigt skarpt, robust blad. Idag är den röda kniven from Mora världskänd för sin höga kvalitet och även en nationalsymbol för Sverige.

4

Vi är stolta över vårt arv och att varenda en av våra knivar är till hundra procent svenska, alltid tillverkade i Mora. Därför är det självklart för oss att döpa våra nya friluftsknivar efter platser runtomkring Mora som inspirerar oss. Det betyder att det vackra Dalarna och det stolta ursprung Morakniv har alltid finns nära.


Morakniv® Outdoor

“Det är mixen som gör den till en riktigt bra allroundkniv” Det bästa av två världar. Kansbol är flexibel som en lättviktskniv och samtidigt styrkan av en mer robust modell. Kombinationen gör den till en verklig allroundkniv. Arvid Larsson och Markus Leijon på vår utvecklingsavdelning berättar mer.

M

ora 2000 har under flera decennier varit den självklara favoriten för många jägare, militärer och utomhusentusiaster i Skandinavien. Nu är det dags för en uppdaterad efterföljare. “Vad vi gjort är att ge kniven ett uppdaterat utseende och adderat egenskaper som vi tycker behövs på en outdoor-kniv idag. Hålet längst bak på handtaget där man kan fästa en rem finns med, liksom förbättrad ergonomi och nya material i handtaget”, säger Arvid Larsson, utvecklingsingenjör. Flåslipningen, det symmetriska handtaget, knivslidan som passar både höger- och vänsterhänta och bältesloopen är detaljer som följer med från föregångaren. Sedan tillkommer Morakniv Multimount. Ett innovativt monteringssystem som möjliggör helt nya förvaringslösningar. Arvid förklarar: ”I och med Multi-mountlösningen blir det möjligt för användaren att hitta nya kreativa sätt att använda och fästa kniven. Det gör det möjligt att fästa kniven i stort

sett vart som helst.” Det är ingen tvekan om att Kansbol är en kniv som lever upp till den höga standard och kvalitet som utmärker en Morakniv. “Materialen är noggrant utvalda för att fungera optimalt för de uppgifter som kniven kan tänkas möta”, säger Markus Leijon, industridesigner. Till exempel är det svenska rostfria stålet, 12C27, härdat enligt det recept som är unikt för Morakniv och som fortfarande är en välbevarad företagshemlighet. Markus fortsätter: “Handtaget är tillverkat av två olika polymer. I kärnan finns polypropylen, som ger en fast, solid och hållbar kniv. För att sedan göra handtaget optimalt greppvänligt och ergonomiskt använder vi TPE, ett termoplastiskt gummi, till de yttre greppytorna.” Nu är det dags för Kansbol att möta användarnas högt ställda krav. Arvid tvivlar inte på att den kommer leverera: ”Kansbol kombinerar flexibiliteten från den lilla Eldris med styrkan i fulltången Garberg. Det är mixen som gör den till en riktigt bra allroundkniv. Det uppdaterade formspråket och de förbättrade egenskaperna gör att både nya och erfarna knivanvändare kommer att uppskatta Kansbols alla möjligheter.” 5


6


Morakniv® Outdoor

Morakniv Kansbol Lat 61.112226° Lon 14.358212°

Rötterna i den långa traditionen av skandinaviskt friluftsliv gör Kansbol till en pålitlig partner när vildmarken lockar. Vare sig det handlar om att splinta ved för brasan eller flå en älg, kommer den här flexibla modellen leverera. Det svenska rostfria stålet är av högsta kvalitet, flåslipningen är praktiskt användbar såväl som skapar extra skärpa och precision. Bladets utformning gör att du kan arbeta nära kniven och hitta den där viktiga rätta känslan i utförandet. Tillsammans med vårt Multi-mount, en multifunktionell monteringslösning, är din Kansbol aldrig mer än några sekunder bort. Placera den på skotern, kanoten, traktorn eller fyrhjulingen - när kniven är placerad i hållaren klarar den en häftig färd på vilken fordon som helst. Med Morakniv Kansbol som en del i din utrustning är du alltid redo för vilken utmaning du än ställs inför.

Stainless Steel 4.3"

109 mm

8.9"

226 mm

0.1"

2,5 mm

4.7 oz

134 g

Use with fire starter

7


Egenskaper Hålet Spolformen En av de mest utmärkande dragen för en klassisk röd Morakniv är skaftets spolform. Denna form går igen även hos Kansbol, i mitten av handtaget.

Mönstret Det rombiska mönstret är ett traditionellt sådant som förekommer i många olika varianter i både Mora och övriga Dalarna.

Änden av handtaget har ett hål där exempelvis en snodd, paracord eller andra tillbehör kan fästas.

Klicklåset Handtaget har ett inbyggt klicklås mellan knivslidan och handtaget för att säkerställa att kniven sitter på plats när den bärs runt halsen.

Kraftig kärna

I handtaget är det inte bara ett vackert sätt att hylla vår lokala förankring och historia. Mönstret ger också handtaget ett förbättrat grepp, som gör det mer bekvämt att använda kniven.

Handtagets kärna, som syns i spolformen, är tillverkad av polypropylen. Det är en polymer som gör kniven och handtaget extra kraftfullt.

Ett säkert grepp

Handtagets form

Det yttre skalet är tillverkat av TPE, en gummiliknande polymer, som gör att greppet blir fast och säkert.

Det symmetriska handtaget gör användandet av kniven väldigt flexibelt, då det kan användas av såväl vänster- som högerhänta.

Skandinavisk slipning

Den droppformade designen är tillräckligt stor för att kniven ska ligga tryggt och säkert i handen.

Kniven har en speciell profilslipning, så kallad Scandi grind eller skandinavisk slipning, vilken gör det lättare att underhålla knivens skärpa.

Bladets finish Bladet har en halvmatt finish som är mycket uppskattad av friluftsentusiaster.

Stålet Bladet är 2,5 mm tjockt och 108 mm långt. Det är tillverkat av 12C27, ett högkvalitativt svenskt rostfritt stål som är behandlat enligt våra egna unika processer i fabriken i Mora.

8

Slipad rygg Bladryggen är slipad för att kunna användas tillsammans med ett tändstål. Det innebär att du inte behöver använda själva knivseggen när elden ska tändas, vilket i sin tur gör att kniven håller sig skarp längre.

Flåslipning Flåslipningen adderar en dimension till bladet. Den här uppskattade detaljen, utmärkande för Morakniv, introducerades redan under tidigt 90-tal. Slipningen gör kniven perfekt för uppgifter som kräver precision.


Morakniv® Outdoor

Läderdetaljerna Bältesloopen är försedd med läderdetaljer. Naturmaterialet är det självklara valet när det kommer till hållbarhet i detaljer som denna, som ofta används och nöts.

Landskapsvapnet Kronan och de två korsade pilarna finns med i Dalarnas landskapsvapen. I vår tolkning har vi placerat skölden på knivslidan tillsammans med året för vårt grundande: 1891. Detta blir en hyllning till vår region såväl som en symbol för vår starka lokala anknytning och vårt arv.

Symmetrin Liksom kniven är knivslidans symmetri viktig för helhetsupplevelsen eftersom den tillåter dig att placera kniven i slidan från båda håll. Dessutom gör den det möjligt att användas av både höger- och vänsterhänta.

Skyddande polymer Liksom handtagets kärna är knivslidan är tillverkad av polypropylen. Polymeren gör den riktigt robust och utgör därmed ett fullgott skydd för kniven.

Knivslidans form

Bältesloop Bältesloopen består av ett

läderband fäst på en krage av polymer som löper runt slidan och som även kan fästas på ditt bälte. Loppen håller kniven säkert på plats i knivslidan så att du alltid kan känna dig trygg i vetskapen om att kniven finns där du behöver den.

Knivslidan är inspirerad av de slidor som tillverkades i början av 1900-talet. De här slidorna tillverkas än idag till våra klassiska knivar och de är i det närmsta identiska med de ursprungliga modellerna. De hjärtformade detaljerna på slidan, det symmetriska utseendet och den triangelformade spetsen är ett utmärkande drag för en klassisk knivslida från Morakniv.

9


Egenskaper Allroundkniven som alltid finns där när du behöver den.

Kardborrebandet Kniven hålls på plats i anordningen med ett kardborreband. Det gör både att kniven hålls säkert på plats samtidigt som den blir snabb och enkel att lossa. Om du istället vill ha en mer permanent montering går det också att ersätta kardborrebandet med ett buntband.

Multi-Mount Morakniv Multi-mount är en mångsidig monteringslösning som tar ditt knivanvändande till nästa nivå. Den gör det möjligt att fästa kniven i stort sett vart du vill. Det är kompatibelt med det standardiserade MOLLEsystemet. Dessutom har det strategiskt placerade hål och skåror för olika slags remmar. Med Multi-mountet kan du fästa och lossa kniven på bara några sekunder. Självklart är det också möjligt att ta kniven direkt ur knivslidan för ännu snabbare användning.

10


Morakniv® Outdoor

Läderdetaljerna Sekundärlåset är försett med läderdetaljer. Naturmaterialet är det självklara valet när det kommer till hållbarhet i detaljer som denna, som ofta används och nöts.

Sekundärlåset När kniven används tillsammans med Multi-mount finns också möjligheten att placera ett sekundärlås på knivslidan. Det är till exempel en egenskap som de flesta militära användare kräver för användning med MOLLEsystemet. Sekundärlåset är också användbart när du vill vara fullkomligt säker på att kniven sitter fast, till exempel under en skumpig färd med fyrhjulingen eller skotern.

11


12


Morakniv® Outdoor

“Den kan användas till i stort sett allt, därav den smarta knivslidan” Frilufts- och överlevnadsexperten Johan Skullman kan allt som är värt att veta om livet nära naturen. Han är väl medveten om hur viktigt det är med en bra allroundkniv som klarar allt från att göra upp eld till jakt.

S

om tidigare militär har Johan Skullman vistats i de flesta typer av utomhusmiljöer. Det han inte vet om överlevnad på fjället, på vattnet eller i skogen är förmodligen inte värt att veta. “Jag tar alltid med mig en kniv och ett tändstål. Det är de absolut bästa verktygen för att tända en eld. Jag tar också med någon typ av isolationsplagg, ett vindskydd och en liten vikbar kastrull för att få varmt vatten. Någon sorts första förband är en annan viktig sak. Det här är miniminivån och med de sakerna i ryggsäcken kan jag klara en oförutsedd natt utomhus. Sedan kan jag förstås göra i ordning en kopp varmt kaffe och njuta framför elden också.” När den där elden ska tändas och veden ska klyvas är Kansbol ett fullgott alternativ. ”Det är en traditionell brukskniv, en riktig allroundkniv. Bladet är slipat så att den verkligen passar till olika typer av jobb. Allt ifrån att spänta småstickorna som behövs för att göra upp eld till att flå

en hjort.” Fastän det är en kniv som passar i många situationer är Johan noga med att påpeka att det inte är en kniv som passar de allra mest extrema utmaningarna. ”Om du vill klyva en hel stock passar förmodligen fulltången Garberg bättre.” Kansbols egenskaper, speciellt de som bladet medför, gör det till en perfekt jaktkniv. ”Bladets slipning och eggens utformning gör att det är enkelt att arbeta med djuret utan att komma för djupt. När jag sedan flår skinnet kan jag komma nära, då kniven är precis lagom flexibel och lite sviktande i bladet. Den hänger med i mina rörelser.” När kniven följer med ut i naturen är det viktigt att den är lättåtkomlig, så att den faktiskt kan användas när den behövs. Här kommer lösningen Multi-mount in i bilden, då en allroundkniv givetvis behöver en allroundlösning även för förvaringen. ”Eftersom Kansbol har så många olika användningsområden är det fullt logiskt att ha ett Multi-mount som komplement. Det kan placeras i stort sett vart som helst, så att du alltid har kniven nära till hands och är tillgänglig för alla möjliga göromål. Kniven och Multi-mountlösningen bildar ett utmärkt par och kan användas till praktiskt taget vad som helst.” 13


Namnen som berättar vår historia Många små stugor och lador med djuren som betar på grästäppan utanför. De tidiga morgonarna inleds med att mjölka korna eller getterna. Sedan spenderas resten av dagen med arbete på och omkring gården. Det var så livet på fäbodarna såg ut, de platser där många människor tillbringade sina somrar förr i tiden. Månaderna i fäbodarna var viktiga för att förbereda sig inför vintern, till exempel för att göra ost och smör. Under sommarmånaderna odlades marken närmast byarna och därför fick människor lov att flytta sitt boskap till andra områden. Varje by hade en eller flera egna fäbodar dit de vandrade. På så sätt rörde de sig från en plats till en annan för att låta djuren beta. I Mora och de omgivande byarna har det alltid funnits många fäbodar och flera av dem finns var än idag. Husen används främst som sommarstugor, dit ättlingarna till de ursprungliga ägarna åker under helger och högtider för att njuta av naturen och avskildheten. Vissa av fäbodarna är fortfarande levande, med bönder och lantbrukare som tar med sig sina djur ut till fäboden för att låta dem njuta av en friare sommar.


Kansbol En av dessa fäbodar heter Kansbol. Den hörde ursprungligen till den by där vår fabrik ligger och där alla våra knivar tillverkas. Kansbol ligger vackert belägen på en höjd med milsvid utsikt över den kringliggande naturen. Människor har levt och arbetat här sedan 1600-talet. Stugornas träväggar är fyllda med meddelanden från de kvinnor och män som kom hit med sitt boskap. ’Anna’, ’Kerstin’ och ’Erik’ har alla ristat sina namn i de kraftiga väggstockarna som en påminnelse till oss om det hårda och omväxlande arbete de utförde. Att döpa vår kniv Kansbol efter platsen och människorna som bodde på fäboden är vårt sätt att hylla vårt ursprung. Våra förfäder och Moras omgivningar är en stor del av vilka vi på Morakniv är idag. Kniven Kansbol - den flexibla kniven som passar för allehanda utomhusuppgifter - är vår tolkning av livet som en gång levdes på fäboden med samma namn.


Made in Sweden by Morakniv since 1891. Item no 12764. Ver. 16.06.

Morakniv | Box 407 | SE-792 27 Mora | Sweden Tel +46 250 59 50 00 | Fax +46 250 59 50 01 info@morakniv.se | www.morakniv.se

Morakniv Kansbol | Svenska  

Morakniv Kansbol är den ultimata allroundkniven. Den är en pålitlig partner i skogen, på vandringen, på jakten eller på sjön. Kansbol är utv...

Morakniv Kansbol | Svenska  

Morakniv Kansbol är den ultimata allroundkniven. Den är en pålitlig partner i skogen, på vandringen, på jakten eller på sjön. Kansbol är utv...