Page 1

Outdoor series: Garberg

Morakniv Eldris Lat 61.015122째 Lon 14.409878째


Din Morakniv har livstidsgaranti En Morakniv är ett robust verktyg som är gjort för att hålla länge. Morakniv garanterar att alla våra knivar är fria från defekter i material, konstruktion och utförande under produktens hela livslängd, vid normal användning och förutsatt att skötselråden som finns på vår hemsida följs. Om kniven är defekt i fråga om material eller utförande reparerar vi den utan kostnad, eller byter den mot en likadan eller likvärdig kniv i de fall modellen har utgått.* Morakniv är stolta över och berömda för sin höga kvalitet. Våra kunder ska alltid känna förtroende för sin Morakniv och veta att den kommer att hålla länge även under tuffa förhållanden.

Mo ra

TY AN

10

Mad e in

A E W RR M

LIFETI

91 18

91 ce 18 Sin en ed Sw

Made in Mora Sw ede nS inc e

* Läs mer på www.morakniv.se/garanti.

10 YEARS

YEARS

info@morakniv.se morakniv.se facebook.com/morakniv @morakniv | #morakniv

e in ad M

a Sweden Since 189 Mor 1


Morakniv Eldris är en liten fickkniv med fast blad som kommer att överraska dig med sina stora möjligheter. Kniven har en kompakt design, ett precisionsblad och bladryggen är slipad för att användas med tändstål. Du kommer snabbt upptäcka exakt hur smidigt det är att ha Eldris med dig som en del av ditt äventyr.


En del av dig sedan 1891 Vår fabrik grundades 1891 i utkanten av Mora, fast förankrad i en lång tradition av hantverkskunskap. Den lyckades kombinera fördelarna med handskaftade blad och industriproduktion. Resultatet var en kniv med greppvänligt skaft och ett väldigt skarpt, robust blad. Idag är den röda kniven from Mora världskänd för sin höga kvalitet och även en nationalsymbol för Sverige. Vi är stolta över vårt arv och att varenda en av våra knivar är till hundra procent svenska, alltid tillverkade i Mora. Därför är det självklart för oss att döpa våra nya friluftsknivar efter platser runtomkring Mora som inspirerar oss. Det betyder att det vackra Dalarna och det stolta ursprung Morakniv har alltid finns nära.


Morakniv® Outdoor

“Eldris är en utmärkt kniv för det moderna friluftslivet” Det är något helt nytt. En liten kniv med fast blad som får plats i fickan eller kan hängas runt halsen. Eldris är designad för vandringen, campingturen, picknicken, jakten, klättringen eller närhelst du behöver en flexibel kniv. Arvid Larsson och Markus Leijon på vår utvecklingsavdelning berättar mer.

D

et har varit bråda dagar på utvecklingsavdelningen på Morakniv. Teamet i Mora har jobbat hårt med de sista justeringarna på den nya fickkniven Eldris. ”Vi har funderat på en kniv som Eldris under lång tid, en liten kniv som passar perfekt att ha i fickan eller hängande runt halsen. Lättillgängligt helt enkelt. Oftast behövs inte mer än såhär i det moderna friluftslivet. Det skulle kunna sägas att det här är vår tolkning av fällknivarna, som är populära idag. Fast Eldris har alla de fördelar som kommer med en kniv med ett fast blad”, säger Arvid Larsson, utvecklingsingenjör på Morakniv. Det är ingen tvekan om att Eldris är en kniv som lever upp till den höga standard och kvalitet som utmärker en Morakniv. “Materialen är noggrant utvalda för att fungera optimalt för de uppgifter som kniven kan tänkas möta”, säger Markus Leijon, industridesigner.

Till exempel är det svenska rostfria stålet, 12C27, härdat enligt det recept som är unikt för Morakniv och som fortfarande är en välbevarad företagshemlighet. Markus fortsätter: “Handtaget är tillverkat av två olika polymer. I kärnan finns polypropylen, som ger en fast, solid och hållbar kniv. För att sedan göra handtaget optimalt greppvänligt och ergonomiskt använder vi TPE, ett termoplastiskt gummi, till de yttre greppytorna.” Han är övertygad om att Morakniv Eldris mångsidighet kommer att bli en positiv överraskning. ”Storleken och den rena designen tillsammans med möjligheten att välja mellan fem olika färger gör att den passar perfekt i friluftsutrustningen. Ta med den på din vandring, campingtur, picknick, klättring eller vart än du upplever ditt nästa äventyr. Storleken på bladet och styrkan som det fasta bladet medför är extremt användbart.” Nu är det dags för Eldris att äntra scenen. “Jag hoppas att det kommer höras ett Ooooh! Vi tror att Eldris kommer att tilltala naturfantaster av alla de slag. Den här kniven är perfekt för både erfarna och nya knivanvändare. Vi hoppas givetvis på ett varmt välkomnande”, avslutar Arvid. 5


Morakniv® Outdoor

MADE IN SWEDEN

MADE IN SWEDEN

STAINLESS

STAINLESS

STAINLESS

STAINLESS

MADE IN SWEDEN

STAINLESS

MADE IN SWEDEN

MADE IN SWEDEN

Morakniv Eldris Lat 61.015122° Lon 14.409878°

En liten fickkniv som är enkel att bära med sig, oberoende hur stort ditt äventyr är. Under en dagstur i skogen kan den användas för att tälja stickorna som startar den självklara lägerelden, eller så kan den användas för mindre täljprojekt. För längre äventyr utomhus eller för jakten, kommer den stora potentialen i den lilla kniven att bli en positiv överraskning. Eldris gör det möjligt att arbeta nära djuret när det flås och är storleken gör den enkel att ha nära till hands i en nödsituation. Det är också möjligt att ta Morakniv Eldris till nästa nivå med det flexibla tillbehörskittet. Med paracord-snöret är det möjligt att hänga kniven runt halsen och sekundärlåset gör att kniven sitter ännu säkrare i knivslidan. I kittet ingår även ett tändstål som matchar knivens storlek och som är perfekt när det är dags att tända lägerelden eller spritköket.

Stainless Steel 2.2"

56 mm

5.6"

143 mm

0.08"

2 mm

2.8 oz.

80 g

Pocket size Use with fire starter

7


Egenskaper Hålet Spolformen En av de mest utmärkande dragen för en klassisk röd Morakniv är skaftets spolform. Denna form går igen även hos Garberg, i mitten av handtaget.

Mönstret Det rombiska mönstret är ett traditionellt sådant som förekommer i många olika varianter i både Mora och övriga Dalarna. I handtaget är det inte bara ett vackert sätt att hylla vår lokala förankring och historia. Mönstret ger också handtaget ett förbättrat grepp, som gör det mer bekvämt att använda kniven.

Skandinavisk slipning Kniven har en speciell profilslipning, så kallad Scandi grind eller skandinavisk slipning, vilken gör det lättare att underhålla knivens skärpa.

Änden av handtaget har ett hål där exempelvis en snodd, paracord eller andra tillbehör kan fästas.

Klicklåset Handtaget har ett inbyggt klicklås mellan knivslidan och handtaget för att säkerställa att kniven sitter på plats när den bärs runt halsen.

Ett säkert grepp Det yttre skalet är tillverkat av TPE, en gummiliknande polymer, som gör att greppet blir fast och säkert.

Kraftig kärna Handtagets kärna, som syns i spolformen, är tillverkad av polypropylen. Det är en polymer som gör kniven och handtaget extra kraftfullt.

Handtagets form Det symmetriska handtaget gör användandet av kniven väldigt flexibelt, då det kan användas av såväl vänster- som högerhänta. Den droppformade designen är tillräckligt stor för att kniven ska ligga tryggt och säkert i handen.

Bladets finish Bladet har en halvmatt finish som är mycket uppskattad av friluftsentusiaster.

Stålet Bladet är 2 mm tjockt och 56 mm långt (eller i det här fallet kort). Det är tillverkat av 12C27, ett högkvalitativt svenskt rostfritt stål som är behandlat enligt våra egna unika processer i fabriken i Mora.

8

Slipad rygg Bladryggen är slipad för att kunna användas tillsammans med ett tändstål. Det innebär att du inte behöver använda själva knivseggen när elden ska tändas, vilket i sin tur gör att kniven håller sig skarp längre.


Morakniv® Outdoor

Knivslidans form Knivslidan är inspirerad av de slidor som tillverkades i början av 1900-talet. De här slidorna tillverkas än idag till våra klassiska knivar och de är i det närmsta identiska med de ursprungliga modellerna. De hjärtformade detaljerna på slidan, det symmetriska utseendet och den triangelformade spetsen är ett utmärkande drag för en klassisk knivslida från Morakniv.

Landskapsvapnet Kronan och de två korsade pilarna finns med i Dalarnas landskapsvapen. I vår tolkning har vi placerat skölden på knivslidan tillsammans med året för vårt grundande: 1891. Detta blir en hyllning till vår region såväl som en symbol för vår starka lokala anknytning och vårt arv.

Symmetrin Liksom kniven är knivslidans symmetri viktig för helhetsupplevelsen eftersom den tillåter dig att placera kniven i slidan från båda håll. Dessutom gör den det möjligt att användas av både höger- och vänsterhänta.

En liten kniv Knivens design gör den till ett mer robust och hållbart alternativ till en fällkniv. När Eldris förvaras i knivslidan är den liten nog att förvaras i fickan. När den sedan används är känslan av att arbeta med ett fast blad helt oslagbar.

Skyddande polymer Liksom handtagets kärna är knivslidan är tillverkad av polypropylen. Polymeren gör den riktigt robust och utgör därmed ett fullgott skydd för kniven.

9


Egenskaper

Neck-knife kit Tillbehörskittet är utvecklat som ett alternativ till att bära kniven i fickan eller ryggsäcken. När kniven bärs runt halsen finns den alltid nära till hands, redo att användas närhelst du behöver.

Paracord Tillbehörskittet innehåller ett paracord-snöre som är 1 m långt. Med det kan du till exempel hänga kniven runt halsen.

Tändstålet Även ett tändstål ingår i tillbehörskittet. Det här tändstålet är dessutom specialdesignat för att matcha knivens storlek. Den smidiga designen gör den perfekt för att tända lägerelden eller spritköket.

Läderdetaljerna Sekundärlåset är försett med läderdetaljer. Naturmaterialet är det självklara valet när det kommer till hållbarhet i detaljer som denna, som ofta används och nöts.

Sekundärlås När kniven bärs runt halsen håller sekundärlåset den säkert på plats i knivslidan. På så sätt kan du alltid känna dig trygg i vetskapen om att kniven finns där du behöver den. Låset består av ett läderband fäst på en krage som löper runt slidan. Det kan tas på och av, då det är möjligt att dra på kragen och låsa fast det på slidan.

10


Morakniv® Outdoor

En liten kniv som överraskar med stora möjligheter.

Paracord Ett Paracord-snöre är en utmärkt kompanjon på de flesta utomhusaktiviteter och närhelst du spenderar tid i naturen, för det finns många situationer där en bit snöre är ovärderligt. Det kan handla om alltifrån att göra en torklina för blöta kläder till att knyta en trasig skotersläde till skotern eller till och med som en extra hjälp när jaktbytet ska tas ur. Med ett Paracord-snöre nära till hands blir det hela mycket enklare. Det som gör ett Paracord-snöre speciellt är uppbyggnaden i ett yttre omslag med flera tunna trådar inuti, vilket ökar användarmöjligheterna ytterligare.

Tändstål i matchande storlek Tändstålet är litet - precis som kniven - för att kunna användas på bästa sätt tillsammans. Paracordsnöret gör det dessutom möjligt att fästa tändstålet på kniven på flera olika sätt.

11


Morakniv® Outdoor

“Runt halsen, i fickan eller i ryggsäcken möjligheterna gör den unik Frilufts- och överlevnadsexperten Johan Skullman kan allt som är värt att veta om livet nära naturen. I Eldris har han hittat en kniv i helt rätt storlek och med alla egenskaper som behövs för ett utomhusäventyr.

S

om tidigare militär har Johan Skullman vistats i de flesta typer av utomhusmiljöer. Det han inte vet om överlevnad på fjället, på vattnet eller i skogen är förmodligen inte värt att veta. “Jag tar alltid med mig en kniv och ett tändstål. Det är de absolut bästa verktygen för att tända en eld. Jag tar också med någon typ av isolationsplagg, ett vindskydd och en liten vikbar kastrull för att få varmt vatten. Någon sorts första förband är en annan viktig sak. Det här är miniminivån och med de sakerna i ryggsäcken kan jag klara en oförutsedd natt utomhus. Sedan kan jag förstås göra i ordning en kopp varmt kaffe och njuta framför elden också.” Johan har varit involverad i arbetet med Eldris sedan idéstadiet och bland annat tittat på vilka egenskaper och fördelar en liten kniv med ett fast blad har. “En kniv i den här storleken ger dig större kontroll när du använder den. Ett litet blad är säkrare att arbeta med än ett stort.”

Den säkra hanteringen och behändiga storleken gör Eldris till en utmärkt kniv att använda för att lära ut knivkunskap. “Med en liten kniv är det lätt att visa hur man ska göra och sedan låta personen öva. Ett bra och stadigt grepp är ytterligare en fördel med Eldris som förhindra att man slinter och gör illa sig.” Två olika sorters polymer tillsammans med en greppvänlig form bidrar till handtagets unika design. “Du kan flytta handen på handtaget och få olika grepp. Det här är en av de främsta fördelarna i min mening, eftersom det gör den så otroligt användbar till mycket småpill. Du kan använda den som en liten borr, till små snidarsnitt eller till att skåla ur en sked.” Det lilla bladet har dessutom fler fördelar. “Det kan användas för alltifrån jakt till enklare bestyr och täljning.” De många olika användningsområdena är ett resultat av bladets storlek och det multifunktionella handtaget. “För min del är vad som gör Eldris riktigt unik att den kan bäras på så många olika sätt utan att den hamnar i vägen. Runt halsen, i fickan eller i ryggsäcken möjligheterna är många.”

13


Namnen som berättar vår historia Många små stugor och lador med djuren som betar på grästäppan utanför. De tidiga morgonarna inleds med att mjölka korna eller getterna. Sedan spenderas resten av dagen med arbete på och omkring gården. Det var så livet på fäbodarna såg ut, de platser där många människor tillbringade sina somrar förr i tiden. Månaderna i fäbodarna var viktiga för att förbereda sig inför vintern, till exempel för att göra ost och smör. Under sommarmånaderna odlades marken närmast byarna och därför fick människor lov att flytta sitt boskap till andra områden. Varje by hade en eller flera egna fäbodar dit de vandrade. På så sätt rörde de sig från en plats till en annan för att låta djuren beta. I Mora och de omgivande byarna har det alltid funnits många fäbodar och flera av dem finns var än idag. Husen används främst som sommarstugor, dit ättlingarna till de ursprungliga ägarna åker under helger och högtider för att njuta av naturen och avskildheten. Vissa av fäbodarna är fortfarande levande, med bönder och lantbrukare som tar med sig sina djur ut till fäboden för att låta dem njuta av en friare sommar.


Eldris En av dessa fäbodar heter Eldris. Den hörde ursprungligen till byn som låg på andra sidan flodbädden från vår fabrik. I början juni brukade människor vandra hit med sitt boskap och levde av vad naturen hade att erbjuda. Förutom att se efter djuren vad bärplockning, olika slags hantverk och matlagning sysslor som fyllde de ofta långa dagarna. På kvällarna samlades de runt elden för att berätta historier om gamla tider och legender. De stannade i Eldris till dagen efter midsommar, då de fortsatte sin resa till nästa fäbod. Att döpa vår fickkniv Eldris efter platsen och människorna som bodde på fäboden är vårt sätt att hylla vårt ursprung. Våra förfäder och Moras omgivningar är en stor del av vilka vi på Morakniv är idag. Kniven Eldris - den flexibla följeslagaren som hjälper till med såväl hantverket som med att göra upp elden - är vår tolkning av livet som en gång levdes på fäboden med samma namn.


Made in Sweden by Morakniv since 1891. Item no 12763. Ver. 16.03.

Morakniv | Box 407 | SE-792 27 Mora | Sweden Tel +46 250 59 50 00 | Fax +46 250 59 50 01 info@morakniv.se | www.morakniv.se www.morakniv.se

Morakniv Eldris | Svenska  

Morakniv Eldris är en liten fickkniv med fast blad som kommer att överraska dig med sina stora möjligheter. Kniven har en kompakt design, et...

Morakniv Eldris | Svenska  

Morakniv Eldris är en liten fickkniv med fast blad som kommer att överraska dig med sina stora möjligheter. Kniven har en kompakt design, et...