Page 1

GuldBagerens

FAMILIE MAGASIN Nr. 2 - Oktober 2011

Kan en fedtafgift gøre os sundere?

Halloween Tips og ideer

VIND

en Morsø plaid


GuldBagerens Familiemagasin

2

Kan en fedtafgift gøre os sundere?


Oktober 2011

3

Den nye fedtafgift, som trådte i kraft 1. oktober 2011, betyder, at fødevarer, som indeholder mere end 2,3 % mættet fedt, bliver pålagt en afgift på 16 kr. pr. kg. mættet fedt. Loven er lavet for at gøre os danskere sundere og minimere vores overvægt. Men fedt er ikke nødvendigvis dårligt for vores helbred, det handler bare om at få det rigtige.

I

mange år har der været en misforstået opfattelse af, at fedt er dårligt og usundt. Op igennem 90’erne blev vi opdraget med, at vi skulle spare på fedtet. Dette medførte, at forbruget af sukker og stivelse steg, samtidig med, at forbruget af fedt faldt. Desværre steg også antallet af overvægtige i denne periode, for sukker er faktisk en større trussel mod vores sundhed end de fedtholdige fødevarer. Der har de seneste år været stor fokus på, at fedt er nødvendigt for vores helbred og velbefindende. Fokus har specielt været på de essentielle fedtsyrer, altså de enkelt- og flerumættede fedtsyrer, som vi får via fed fisk, hørfrø, avocado, nødder og mandler samt vegetabilske olier. Desværre er det ikke helt så simpelt. Mættet fedt er ikke kun usundt, og de essentielle fedtsyrer er ikke kun sunde. Faktisk findes der ingen forskning, som beviser, at mættet fedt er skyld i forekomsten af hjerte- og karsygdomme. I stedet bør vi forsøge at undgå det forarbejdede fedt som margarine og smørbare blandingsprodukter samt opvarmet fedt. Disse

fedtkilder er nemlig så forarbejdede, at de er skadelige for vores helbred.

Der findes ingen fødevarer, som kun består af mættet eller umættet fedt. Alle fødevarer indeholder en blanding af de forskellige fedtsyrer, og det kan derfor være vanskeligt at finde ud af, hvad der er sundt fedt, og hvad der er usundt fedt. Som hovedregel er naturligt fedt det bedste, dvs. koldpressede olier, fed fisk, økologisk smør, æg, nødder og mandler mv. Både de naturlige

mættede og umættede fedtsyrer har mange vigtige funktioner i kroppen. I stedet for helt at undgå fedt kan du forsøge at lave fordelingen af de fedtsyrer, du indtager, optimal. Forholdet mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrer bør nemlig være 1:1 men er hos de fleste af os 1:20. Det betyder, at det er en god ide at indtage et ekstra tilskud af omega 3 fedtsyrer (fiskeolie) for at skabe den optimale balance.

Hvis du ønsker at være sund og slank, skal du altså ikke undgå fedt, men sørge for at få den rigtige kvalitet fra de rigtige kilder i stedet. Anja Nielsen, som er uddannet ernæringskonsulent, personlig træner og certificeret coach, skriver månedlige artikler for GuldBageren om bl.a. kost og en sundere livsstil. Læs flere artikler og få inspiration på www.guldbageren.dk


f a m e l d e m v i l B s n e r e g a B d l u G b u l k s u n o b ndler* ha u d r å n nt, i o p l m - og sa

NU ort

k E s m IG dle

L + 2 me

D DV

9 9 n

Ku

ris

lp ma Nor

00

em

dl me . r p

00

5 r. 2 k t r sko

2500 køb for . in m d * Ve

re på e m s æ L bben.dk u l k e m krum


Oktober 2011

5

Edderkoppekager Du skal bruge: 2 spsk. kakao 100 g flormelis 100 g havregryn 0,5 dl kaffe 50 g smør

Pynt: Brunt krymmel, lakridssnørre og chokoladeknapper

Sådan gør du:

Alle dele blandes og æltes. Dejen sættes derefter på køl ca. ½ time. Når dejen er afkølet, rulles den til kugler, som dyppes i brunt krymmel (der bliver ca. 20 kugler af en portion). Herefter sættes lakridsben og chokoladeøjne på kuglerne. Chokoladeknapperne dekoreres med glasur, så de kommer til at ligne øjne.


GuldBagerens Familiemagasin

6

Lav de sejeste græskarhoveder

Halloween er lig med græskar, der udhules og udskæres med forskellige ansigter. Det er en hyggelig aktivitet, som børn og voksne kan være fælles om. Og når græskaret er skåret ud, giver det en helt speciel stemning, når det sættes udenfor med lys i.

Husk, der skal altid være en voksen til stede, når børn bruger en kniv.

I bonusshoppen lige nu: Halloween udskæringssæt fra Giesser Består af 3 dele: Ske til udhulning af græskar, kniv til at lave øjne og næse med samt en dekorerings-mønsterkniv til at lave mønstre med. Kan også bruges til meloner, citroner, appelsiner m.m. – kun fantasien sætter grænser.

10.700 point


Oktober 2011

7

Tips: Du kan let forvandle dine yndlingsboller og -muffins, så de bliver både festlige og uhyggelige. Dekorer dem med glasur - lav fx spindelvæv eller edderkopper. Eller start med at lægge glasur som bund, og tegn med en anden farve glasur ovenpå, så det ligner fx et spøgelse.

Lav dine egne bordkort og/eller invitationer Klip et spøgelse ud i hvidt karton. Husk at klippe huller, hvor der er øjne, eller mal øjnene på. Skriv navnet på maven af spøgelset, hvis det er et bordkort, eller skriv teksten inden i, hvis det er en invitation. Du kan også bruge orange karton og lave et græskar.


GuldBageren logo er varemærke tilhørende GuldBageren A/S ©2011 GuldBageren A/S.

Halloweenkager d o g g i l e g g - uhy e g a k e d a l o chok


Oktober 2011

9

Sjov til efterårsferien Mal på sten Lav dine egne figurer – enten til leg eller til pynt.

Det skal du brug e: - En sten med gl at overflade - Opvaskesæbe, vand og børste/ svamp - Tusser eller ak rylmaling og pens ler Sådan gør du: -G  ør stenen grun dig ren med sæbe og vand og lad den tørre . - Tegn/mal på st enen – find evt. en tegning eller et foto at kig ge efter, hvis du vil male din yndlingsfigur . - Du kan også lim e øjne og hår på stenene.

d i a l p ø s r o M r e k k æ l n e d n i V aftener r e t in v e g li ø k e en d - og hold varm

så deltager ende spørgsmål, tå ns de ne på ar Sv fra Morsø. en lækker plaid om en nc re ur nk du i ko

på Hvad er navnet ” hos d ”Månedens Brø tober 2011? k o i GuldBageren

30. oktober. dit svar senest d. Vi skal modtage mmer i vn og telefonnu Husk at oplyse na es til mailen, som send bageren.dk. ld gu konkurrence@ fentliggøres på tes direkte og of Vinderen kontak e ombyttes til Præmien kan ikk guldbageren.dk. GuldBageren edarbejdere hos m og r, te an nt ko . ge i konkurrencen A/S kan ikke delta


© 2011 Rasmus Klump A/S

I butikkerne fra 1. - 30. november 2011.

Kage inkl. valgfri nøglering

Fødselsdagskage

med hindbær og pandekage

kr.

65

00


Prøv et af vores mange lækre brød – vi har noget til enhver smag og enhver lejlighed.


GuldBageren logo er varemærke tilhørende GuldBageren A/S ©2011 GuldBageren A/S.

Månedens brød

Oktober RødbedeBrød Lækkert og velsmagende brød - perfekt som tilbehør til lune retter.

GuldBageren Familiemagasin oktober 2011  

Guldbagerens 2. E-magasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you