Page 1

17 - 24 APRIL 2018 > EUROSCOOP / C-MINE GENK 19 - 30 APRIL 2018 > THEROXYTHEATRE BERINGEN

Deze bijlage valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van de redactie van Het Belang van Limburg

MOOOV.BE


2

Wist je dat… je ook thuis & na het festival van MOOOV films kan genieten? Check universciné.com en/of dalton.be!

MOOOV 2018 in Limburg 17/04 - 24/04 GENK EUROSCOOP / C-MINE 19/04 - 30/04 BERINGEN THEROXYTHEATRE

T UR N HOUT B RU GG E

SINT-NIKLAAS BER ING EN

OVER MOOOV

Israël, Kirgizië of Singapore? Helaas denkt het grote publiek bij film vaak uitsluitend aan Hollywood en een enkele Europese regisseur. Het Midden-Oosten wordt vaak geassocieerd met conflicten en onlusten, Centraal-Afrika met hongersnood. Vaak ontbreekt het besef dat ook in deze regio’s cineasten leven met zeer filmwaardige verhalen. MOOOV brengt als wereldfilmfestival het werk van deze filmmakers onder de aandacht, filmmakers die sterke verhalen te vertellen hebben en even professioneel met film bezig zijn. Hun verhalen raken echter al te makkelijk ondergesneeuwd.

RO E S E LA R E

G ENK DILBEEK

De reputatie om buiten de eigen regio kassarecords te doen sneuvelen, hebben deze films immers meestal niet. MOOOV Filmfestival programmeert anders en kiest voor films uit de hele wereld. Films die een artistiek verhaal vertellen dat toch toegankelijk is voor een breed publiek. Of films die op een hoog niveau commentaar leveren op ontwikkelingen in de samenleving, die onze blik op de wereld verruimen en verrijken.

ontmoeten, te leren kennen.’ Met een verscheiden programma van films en documentaires uit alle uithoeken van de wereld biedt MOOOV Filmfestival elke bezoeker de kans om die andere beter te begrijpen. Iets minder vanzelfsprekend, maar zeker zo boeiend. het MOOOV team

Wat je als kijker denkt te weten, wordt in vraag gesteld. Wat je gelooft, wordt op de proef gesteld. De Israëlische schrijver Amos Oz formuleerde het zo: ‘Probeer de andere te

COLOFON

PARTNERS DANK AAN: stad Beringen, TheRoxyTheatre, ElaN Filmavonden, Interculturele Raad, Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking, buddywerking vluchtelingen, stad Genk, Euroscoop Genk, Cultuurcentrum C-Mine, Oxfam Wereldwinkels, Noord Zuid raad van de stad Genk, 11.11.11., Limburg Gastvrij en Genks platform vluchtelingen, Cel diversiteit stad Genk en LUCA school of Arts

MOOOV WOONT EN WERKT • in de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout • in De Korrelatie, Sint Jakobsstraat 36, 8000 Brugge MOOOV - films met zicht op de wereld is een gratis bijlage bij Het Belang van Limburg van 27 maart 2018. Deze bijlage valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van de redactie van Het Belang van Limburg

since 1938

SAMENSTELLING, VORMGEVING & REDACTIE MOOOV vzw, i.s.m. Ruben Aerts, Tijs Synaeve, Mieke Smolders, Ludo Vangenechten & Eddie Guldolf VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Michael De Cock, Warandestraat 42, 2300 Turnhout


Wist je dat er in april 4 MOOOV-films te zien zijn op Canvas? Op 7/4 kan je 'Rebelle' bekijken, gevolgd door 'Charlie's Country' op 14/4, 'My Sweet Pepperland' op 21/4 en tot slot 'Mountain', de Juryprijswinnaar van MOOOV Filmfestival 2016.

ONTDEK FILMS MET MOOOV

Dag filmliefhebber, U heeft het programma van MOOOV Filmfestival 2018 in handen! Net zoals vorig jaar serveren we in Genk en Koersel-Beringen een mooie selectie films die niet meteen tot de commerciële filmprogrammatie van uw favoriete cinema behoren. Het zijn stuk voor stuk prachtige films die zonder MOOOV ongetwijfeld aan uw aandacht zouden ontsnappen. Het is wereldcinema! We programmeren films uit alle hoeken van de wereld, uit plekken waar u misschien niet meteen films van verwacht. MOOOV is er als de kippen bij als er - waar ter wereld ook - boeiende filmregisseurs opstaan, en houdt ons tegelijkertijd een spiegel voor. Zo schaart MOOOV zich achter de wereldwijde actie She Decides. De campagne stelt de rechten van vrouwen en meisjes voorop. MOOOV zet deze actie kracht bij met een aantal films, waaronder de prijzenwinnende Belgische film Zagros. Een tweede accent is de aandacht voor regisseurs in diaspora. Kunstenaars – en dus ook filmregisseurs – zijn voortdurend bezig met hun identiteit maar ook met de identiteit in het land waar ze terechtgekomen zijn. En dat is interessant! Het doet ons nadenken over het begrip ‘culturele identiteit’ binnen ons eigen, westers denkkader. Opener van het festival is ‘Marlina, The Murderer in Four Acts’, een Indonesische western. Maar het is vooral een film over een sterke vrouw die zich uitstekend verweert tegen de macho-wereld waarin ze zich rechtop moet houden. U merkt het, deze editie van het festival zal u niet enkel mooie en boeiende films helpen ontdekken! U krijgt ook stof tot nadenken. En wellicht kan u er over discussiëren in de talrijke nabesprekingen, in de gesprekken met regisseurs, acteurs en mensen die van nabij met film bezig zijn. We zijn er zeker van dat u als filmliefhebber met veel plezier aan deze editie zal deelnemen. Het is een unieke kans om op twee plaatsen in Limburg films te zien die u prikkelen, ontspannen, doen nadenken, ontroeren maar vooral u laten genieten van films die gemaakt zijn om een verhaal van vandaag te vertellen. Anniek Nagels Schepen van Jeugd en Cultuur Genk Thomas Vints Schepen van Welzijn en Educatie Beringen

45 Bem-vindo no Brazil. Opvallend veel straffe films uit het grootste land van Zuid-Amerika. Roadmovies, een historisch drama, een felgekleurd sprookje en een ambitieus, warm weerwolvenverhaal.

67 Feministische neo-western ‘Marlina, the murderer in four acts’. Of ook: als Tarantino een Indonesische western had gedraaid, was het ‘Marlina’ geweest. Openingsfilm MOOOV Limburg.

89 Op de middenpagina’s van deze krant vindt je een overzicht van alle vertoningen & activiteiten en de praktische info van MOOOV Filmfestival Beringen & Genk.

10 11 Benieuwd naar de nieuwe soundtrack die noiserockband Raketkanon live brengt bij cultclassic ‘Oldboy’? Of naar de link die Indiaan Dave Bald Eagle had met België?

12 13 Op 21 en 23 april staan er 2 debattenreeksen op het programma, over #SheDecides (campagne voor vrouwenrechten wereldwijd) en over leven in diaspora, een debat waar Dalilla Hermans met haar panel op zoek gaat naar nieuwe inzichten.

14 15 Kinderen (en hun ouders) staan centraal tijdens de MOOOV Familiedag op zondag 29 april in Beringen. Kom samen genieten van een namiddag boordevol films uit de hele wereld.

3


4

Wist je dat MOOOV SDG Voice is in 2018? Dit betekent dat we je, samen met de andere 5 Voices (Natagora, VVSG, VBO, Joker & Metro) uitgebreid en via verschillende kanalen gaan informeren over de SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. #SDGVoice2018 #SDG’s

BEM-VINDO NO BRASIL Onze kennis van Brazilië beperkt zich meestal tot het voetbal en het carnaval van Rio, maar het land spreekt ook op tal van andere manieren tot de verbeelding. We kennen het land niet enkel van de Olympische Spelen in 2016, maar ook van het Zikavirus, van de favela’s, van de magnifieke Braziliaanse jazz, van zijn mega-grootsteden en van zijn overweldigende natuur. Maar ook van zijn melting pot aan culturen. Het is een land waar naast de Indiaanse talen voornamelijk Portugees gesproken wordt, gevolgd door Italiaans, Duits en Engels. Het land heeft immers grote golven immigratie gekend waarbij de eerste migranten de Portugese kolonialisten waren. Brazilië is één van de grootste landen van de wereld en is ook één van de vier BRIC-landen, landen die de voorbije 20 jaar een bijzondere, economische groei doormaakten. Waar het 20 jaar geleden nog als een derdewereldland bekeken werd, is het nu een land met een bijzondere economische ontwikkeling. Maar de economie sputtert en het land blijft kampen met een grote ongelijkheid. Arm blijft arm, rijk wordt rijker. Eind van de jaren vijftig, begin jaren zestig van de vorige eeuw ontstond in Brazilië de zogenaamde Cinema Novo-beweging. Jonge

GENK: ZATERDAG 22.04

cineasten verzetten zich tegen de al te commerciële amusementsfilm die ook in Brazilië de fors groeiende filmindustrie van die tijd domineerde. Onder invloed van de Italiaanse neorealistische film en de Franse Nouvelle Vague gingen cineasten sociale en politieke thema’s niet uit de weg. Tegen de achtergrond van de toenemende spanningen in de Braziliaanse samenleving, die in 1964 zouden leidden tot de vestiging van de militaire dictatuur, speelde de Cinema Novobeweging een belangrijke rol in de geëngageerde filmproductie. Vele cineasten kwamen in conflict met de militaire overheid en moesten noodgedwongen elders hun toevlucht zoeken of aan zelfcensuur doen. Met ruim 190 miljoen inwoners is Brazilië een grote markt voor zijn eigen films en de filmindustrie draait er dan ook op volle toeren.

Er zijn in totaal 3 Braziliaanse films te zien op MOOOV Filmfestival, allen films van jonge regisseurs die bewust niet kiezen voor de commerciële film maar op zoek gaan naar hun eigen filmtaal. Wel zit er in elk van deze drie films een grote sociale bewogenheid. Bij hun vertoning worden deze drie Braziliaanse films op 22/04 in Euroscoop Genk telkens van een inleiding voorzien. Ook is er om 16u - tussen ‘On Wheels’ en ‘Aquarius’ een lezing door Lode Delputte ( journalist bij DeMorgen) over het Brazilië van vandaag. Op het programma: 11u00: GOOD MANNERS 14u30: ON WHEELS 16u00: lezing Brazilië 17u00: AQUARIUS Kijk onderaan deze pagina en op pagina 5 en 10 voor alle vertoningen van deze 3 films in Beringen & Genk.

AQUARIUS

<

GENK 22.04 / 17U BERINGEN 26.04 / 20U -28.04 / 16U Het appartement met zicht op zee van de 65-jarige Clara wordt bedreigd door een ambitieuze projectontwikkelaar die geld ziet in de plek die haar herinneringen, leven en liefde herbergt. Met haar trots, onafhankelijkheid, intelligentie en appetijt voor seks is Clara een complexe, strijdbare, tijdloze vrouw die heel eigen waarden hoog acht. Een uitdagende, zinderende film waaraan niets voorspelbaar is.

<

<

REGIE Kleber Mendonça Filho // Brazilië // 2016 // 145’ OV Portugees OT Nederlands DB Athena Films

FOXTROT

ADEMLOOS

GENK 23.04 / 20U15 BERINGEN 23.04 / 20U30 - 30.04 /18U

BERINGEN 26.04 / 20U -30.04 / 16U Wanneer filmmaker Daniel Lambo de ex-leerkracht Nirmala ontmoet in India, ontdekt hij dat een multinational uit zijn geboortedorp Kapelle-op-den-Bos verantwoordelijk is voor het grootste asbeststort in dat verre land. Wat betekent het om te leven in de nabijheid van de stille doder, asbest? Op deze vraag zoekt filmmaker Daniel Lambo met deze pakkende documentaire het antwoord in twee dorpen: één in Indië en één in België.

REGIE Daniel Lambo // België // 2017 // 90’ OV Nederlands, Frans, Engels OT Nederlands

FILMS

Michael en Dafna zijn uit het veld geslagen wanneer ze te horen krijgen dat hun zoon Jonathan overleden is tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De feiten blijken echter een stuk complexer. In drie stilistisch uiteenlopende delen vertelt de regisseur het verhaal vanuit het perspectief van de vader, de zoon en de moeder. REGIE Samuel Maoz // Israël, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland // 2017 // 113’ OV Hebreeuws, Arabisch, Duits OT Nederlands DB December Film

BERINGEN: Bioscoop TheRoxyTheatre in Koersel opende zijn deuren in de Kerstperiode van 1946 met ‘Mrs Miniver’. Deze Amerikaanse film van William Wyler won 6 Oscars waaronder die van Beste Film.


5

Wist je dat... meer dan 50% van het gemeentepersoneel in Vlaanderen vrouwen zijn, maar minder dan 15% van het burgemeesterskorps vrouwelijk is? #SDG’s #SDGVoice2018

IN DE BRAZILIAANSE WEERWOLVENFILM ‘GOOD MANNERS’ SCHUILT EEN AMBITIEUZE GENREMIX Een sluier van mysterie hangt rond de romance tussen een Afrikaanse verpleegster en een welstellende single mom in São Paulo. En wat is er aan de hand met haar zoontje? Voor ‘Good manners’ bundelden de Braziliaanse filmmakers Juliana Rojas en Marco Dutra zeven jaar na de horrortrip ‘Hard labor’ andermaal de krachten. - Ruben Aerts Geen enkele noemer vat Good manners helemaal. Wie de film wegzet als een hoogst bizarre coming of age of een huiveringwekkend weerwolvenverhaal, zegt niets over de liefde tussen Ana en Clara. Zij vinden elkaar nadat de conservatief denkende goegemeente hen had uitgespuwd. Van alleenstaande moeders of Afrikaanse meisjes moet die niets weten. Onmiskenbaar weerklinkt hierin een kritiek op de Braziliaanse klassenmaatschappij. Maar hoe rijm je dat in godsnaam aan een reeks muzikale intermezzo’s? Een gebrek aan ambitie kan je Juliana Rojas en Marco Dutra onmogelijk aanwrijven. De twee ontmoetten elkaar bijna twintig jaar geleden op de filmschool in Brazilië. Het was daar dat ze ontdekten dat ze allebei een boon koesteren voor horror, fantasy en musical in zijn meest pure vorm. Na enkele kortfilms stelde het duo in 2011 met ‘Hard labor’ hun speelfilmdebuut voor in Cannes, waar het geselecteerd was in de prestigieuze Un Certain Regardcompetitie.

“OOK WALT DISNEY SCHAKELDE TUSSEN HORROR EN MUSICAL“ Met ‘Good Manners’ krijgt hun samenwerking zeven jaar en een reeks soloprojecten later een vervolg. Inspiratie en ideeën vinden deze cineasten op de meest uiteenlopende plekken – van een artikel in de krant tot een kortstondige ontmoeting. Voor deze film gingen ze aan de slag met een droom die Marco Dutra had. “Daarin doken twee vrouwen op die zich in een afgelegen huis bekommerden om de opvoeding van een vreemde baby. (grijnst) Algauw kwamen we tot het besluit om dat te verbinden met de mythes rond weerwolven.” Toch wilde het duo niet plat op de buik gaan voor het escapisme. “São Paulo is onze thuisstad en dat moest ook de setting worden van de film”, legt Juliana Rojas uit. “Het is een plek waar het contrast tussen arm en rijk zich scherp aftkent, wat terugkeert in de socioculturele verschillen tussen Ana en Clara.” Die mix van sociaal realisme en horror zat eerder in ‘Hard labor’, al krijgt het verhaal in ‘Good Manners’ met een lesbische romance nog

een extra dimensie. “In het hedendaagse São Paulo worden holebi’s niet geaccepteerd. Dat maakt het voor ieder van hen extra moeilijk om hun anders-zijn te aanvaarden, zoals dat vast ook het geval is voor een weerwolf die opgesloten zit in een mensenlichaam. Het conflict vertoont heel wat parallellen. In essentie hebben we willen onderzoeken hoe je daar als individu mee omgaat.” Dat de kijker terloops nog enkele muzikale solo’s op zijn bord krijgt, vinden ze zelf helemaal niet ongewoon. Marco Dutra: “Tachtig jaar geleden schakelde Walt Disney al naadloos tussen het horrorgenre en de musical in zijn grootste klassiekers, zoals ‘Sneeuwwitje’ en ‘De schone slaapster’. Door deze animatiefilms lieten we ons inspireren. Bovendien staan de nummers in ‘Good manners’ steeds ten dienste van het verhaal. In cruciale scènes geven ze uitdrukking aan de gevoelens van de personages.” Hoewel producenten vandaag steeds vaker elk risico schuwen, slaagden Juliana Rojas en Marco Dutra er toch in om de nodige budgetten te vinden voor deze verbluffende genremix. “Evident was dat niet, maar we zijn blij dat we naast een Franse coproducent opnieuw konden rekenen op de steun van Dezenove Som e Imagens en Sara Silver. Zij producete ook ‘Hard labor’, een gedurfd experiment schrikt haar niet zo gauw af.” (lacht)

Kijk hieronder voor alle vertoningen van ‘Good Manners’ in Beringen & Genk.

slotfilm MOOOV Filmfestival Genk

GOOD MANNERS BERINGEN 21.04 / 21U15 - 27.04 / 21U15 GENK 22.04 / 11U - 24.04 / 20U15

REGIE Kleber Mendonça Filho // Brazilië // 2016 // 145’ OV Portugees OT Nederlands DB Athena Films

GENK: De derde animatiefilm, Panta Rhei, van Genkenaar Wouter Bongaerts komt binnenkort in de zalen en begint aan een internationale tournee.

GENK 20.04 / 20U15 BERINGEN 22.04 / 18U - 29.04 / 21U15 <

<

De knappe Ana is ongehuwd zwanger en verstoten door haar rijke familie. Ze neemt Clara in dienst als nanny en huishoudelijke hulp. Tussen de twee vrouwen ontstaat een hechte band, die uitmondt in een passievolle liefdesrelatie. Geleidelijk komt Clara erachter dat er iets verontrustends met Ana en haar baby aan de hand is. Een feest voor oog en oor en wellicht de liefste horrorfilm die je ooit zag.

HAVE A NICE DAY

Enkele Chinezen strijden om een tas vol geld. Ze zijn onhandig, gaan over lijken en ouwehoeren over van alles. Maar ondanks de spanning, absurditeiten en zwarte humor — zie de titel — is dit geen Chinese variant op Tarantino. De toon is serieuzer, echter. Het is niet moeilijk om in de film een kritiek op het moderne China te zien, maar dieperliggend gaat het over de menselijke natuur.

REGIE Jian Liu // China // 2017 // 77’ OV Mandarijn (Chinees) OT Nederlands DB MOOOV

FILMS


6

Wist je dat... bijna 1 op 4 kinderen (5 tot 14 jaar oud) in de minst ontwikkelde landen betrokken is in kinderarbeid? #SDG’s #SDGVoice2018

BUDDYWERKING VLUCHTELINGEN MOOOV heeft tijdens het festival aandacht voor migratie en vluchtelingen. Niet enkel door films, ook lokale partners worden betrokken. Ook zij krijgen een plek tijdens het festival Zo kan je op vrijdag 27 april in Beringen kennismaken met de ‘buddywerking vluchtelingen’. Buddy’s zijn vrijwilligers die vluchtelingen helpen in de zoektocht naar een woning, hen wegwijs maken of een luisterend oor bieden. Ze helpen hen een nieuwe thuis te geven. Daarin krijgen ze professionele ondersteuning. De buddywerking is een samenwerking in Beringen en HeusdenZolder, tussen het lokale bestuur, dienst samenleven, OCWM en CAW Limburg. Als inleiding bij ‘Une Saison en France’ vertelt Peggy Devalck van CAW Limburg over de buddywerking en getuigt een vrijwilliger. Na de film is er de kans om na te praten. BUDDY WORDEN?

De buddywerking in Beringen is nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Kom op 27 april naar MOOOV Filmfestival in Beringen of contacteer Peggy Devalck van CAW limburg op 0474 61 08 18.

“JE BENT NIET ALLEEN MIJN BUDDY, MAAR OOK MIJN VRIEND!”

In Genk kan je voor meer info over de buddywerking terecht bij de dienst diversiteit op 089 65 42 38 of het Genks comité vluchtelingen via Lieve Misotten (0468 35 75 38) of Linda Delva (0470 55 08 12, genkscomitevlucht@skynet. be).

WAAROM WERD JE BUDDY? Dirk: “De stad deed een oproep naar buddy’s. Ik stapte in dat project en het OCMW bracht mij in contact met deze familie. Het klikt zeer goed en ik kan wel zeggen dat we echte vrienden geworden zijn (lacht).”

LA BELLE ET LA MEUTE

<

GENK 21.04 / 17U - 24.04 / 20U15 BERINGEN 21.04 / 16U - 29.04 / 21U15 Tijdens een feestje ontmoet Mariam, een jonge vrouw uit Tunesië, de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam in een corrupt systeem zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid. Pijnlijk realistische cinema met vernuftig camerawerk.

REGIE Kaouther Ben Hania // Tunesië, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Libanon, Qatar, Zwitser-land // 2017 // 100’ OV Arabisch OT Nederlands DB Cinéart

LES BIENHEUREUX

<

GENK 20.04 / 20U15 BERINGEN 21.04 / 21U15 - 24.04 / 20U Het rijke koppel Amel en Samir gaan uit eten om hun huwelijksverjaardag te vieren. Ze delen niet langer dezelfde ideeën en de avond verzeilt al snel in een moeilijk gesprek. Ze kunnen niet anders dan vaststellen dat de idealen van weleer een illusie zijn geworden. Met een oneindige empathie voor haar personages en met een sterke sensuele cameravoering is dit filmdebuut een pareltje. REGIE Sofia Djama // Algerije, Frankrijk, België, Qatar // 2017 // 102’ OV Arabisch, Frans OT Nederlands DB MOOOV

FILMS

WAT IS EEN BUDDY? Dirk: “Dat is iemand die een (vluchtelingen)gezin begeleidt. In de eerste plaats is het belangrijk dat de mensen zich thuis voelen. We proberen hen wegwijs te maken. De eerste keer gaan we mee naar de tandarts, het ziekenhuis of de fietsenwinkel, maar de tweede keer doen ze dit op eigen houtje. We proberen het gezin op een korte tijd zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in onze ingewikkelde maatschappij.”

GEEFT DEZE ERVARING EEN MEERWAARDE AAN JE EIGEN LEVEN? Dirk: “Zeker! Ik vind het heel interessant om andere mensen, andere culturen te leren kennen, en te helpen. Wij hebben geen enkel financieel probleem, deze mensen wel. Voor hen is het niet evident om snel een nieuwe jas, printer of fiets te kopen. Deze ervaring zet je terug met je voeten op de grond en is zeer confronterend.” HOE WERD JE BEGELEID? Dirk: “Wij kregen uitleg en vorming van het OCMW. De buddy’s komen maandelijks samen en wisselen ideeën uit. Ook door het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) worden we opgeleid. WAT WAS JULLIE LEUKSTE ERVARING SAMEN? Dirk: “Met de buddy’s hebben we al een aantal uitstappen georganiseerd, zodat de mensen buiten komen. Naar de Paalse Plas bijvoorbeeld. Zo leren ze elkaar en Beringen beter kennen. Ze hebben er gezwommen en de kinderen hebben in de speeltuin gespeeld. Dat was heel leuk! MOHAMMAD, HOE ZIJN JULLIE HIER TERECHT GEKOMEN? Mohammad: “We woonden in een appartement in Kafr Batna, een buitenwijk van Damascus in Syrië. Door een bombardement verloren we alles en trokken we naar Turkije. Daar heb ik twee jaar gewerkt om verder te kunnen reizen. Van daaruit reisden we in erbarmelijke omstandigheden met de boot naar Griekenland. We trokken te voet verder naar Hongarije en kwamen met de trein in België terecht.“ IS TAAL EEN PROBLEEM? Mohammad: “Als ik iets niet versta, vraag ik het aan de kinderen die zeer goed Nederlands praten.” ZIJN JULLIE BLIJ MET DIRK ALS BUDDY? Mohammad: “Zonder zijn hulp was het niet gelukt. Dank je wel, Dirk. Wij kunnen samen lachen (lacht), je bent niet alleen mijn buddy, maar ook mijn vriend!”

BERINGEN: Al 15 jaar lang, sinds 1 april 2003, vertonen de ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre een zorgvuldig uitgekozen filmparel of minder bekende film. Elke maandagavond, iedereen welkom!


7

Wist je dat... 1 op de 10 Vlamingen in armoede leeft? #SDG’s #SDGVoice2018

FEMINISTISCHE NEO-WESTERN ‘MARLINA, THE MURDERER IN FOUR ACTS’ OPENT 26STE EDITIE VAN MOOOV Een misbruikte weduwe zint op wraak in ‘Marlina, the Murderer in Four Acts’, een uitgekiende en ongewone western met een sterke vrouw in het zadel. Zonder verpinken zet de Indonesische regisseusse Mouly Surya een uitgesproken masculien genre naar haar hand. “Feminisme draait om het herstellen van de balans, toch?” Ruben Aerts Twaalf jaar geleden was het dat een Indonesische film vertoond werd op het filmfestival van Cannes. Toen ‘Marlina’ er vorig jaar zijn première beleefde, vormde dat dan ook een wonderlijk moment. Het enthousiaste onthaal zette voor regisseuse Mouly Surya de kers op de taart. De 37-jarige filmmaakster is met dit feministische wraakvehikel niet aan haar proefstuk toe. Debuteren deed ze in 2008 met ‘Fiksi’, een intrigerende thriller over een jonge stalkster. Vijf jaar later volgde het zintuiglijke kleinood ‘‘What They Don’t Talk About When They Talk About Love’. Surya verfilmde tot dan steeds haar eigen scenario’s, maar voor ‘Marlina’ ging ze aan de slag met de aanzet van collega-filmmaker Garin Nugroho. In Rotterdam spreken we de Jakartaanse over haar eigenzinnige genreoefening. Mouly Surya: “Op een lokaal filmfestival zetelde ik samen met Garin in de jury, toen hij me vertelde over zijn idee voor een film. Hij had het uitgewerkt in een treatment van een vijftal pagina’s en vond dat ik er mee aan de slag moest. Aanvankelijk voelde ik weinig voor dit donkere verhaal. Maar omdat ook mijn producer (Rama Adi, die eveneens haar echtgenoot is, red.) enthousiast was en ik hem ten volle vertrouw, besloot ik het een kans te geven.”

Ademde het verhaal van bij het begin de sfeer van een western?

“Nee, dat idee groeide naarmate ik me

meer ging verdiepen in het leven op het eiland Sumba, waar de film zich afspeelt. Ik ontdekte via Google Images dat het periodes van extreme droogte kent die deze plek onderdompelen in de sfeer van oude westerns. Geweld is in zulke films deel van het dagelijks leven, en laat dat de kern van Garins initiële idee zijn: de brutaliteiten die plaatsgrijpen in een geïsoleerde gemeenschap.”

“ALS QUENTIN TARANTINO EEN INDONESISCHE WESTERN HAD GEDRAAID, WAS HET ‘MARLINA’ GEWEEST”

Ik zat eerder met ‘Dead Man’ van Jim Jarmusch in het hoofd, nota bene een anti-western. Ook is er de invloed van Japanse samuraifilms die ‘Marlina’ een Aziatische sfeer moesten geven.” Het valt op dat de positieve karaktereigenschappen uitsluitend naar vrouwen zijn gegaan, terwijl in de film geen enkele man ook maar een greintje fatsoen in zich heeft.

(lacht) “Dan zie je Ian over het hoofd, hij is een beste kerel. Al moet ik toegeven dat zijn personage eerst vrouwelijk was, en dan klopt het helemaal wat je zegt. Ik kreeg het zelf pas in de gaten kort voordat we van start gingen met filmen. Nee, die strikte tweedeling stopte ik er niet bewust in. Het is eerder toevallig zo uitgedraaid.” Dat personages uitgesproken goed of slecht zijn, is natuurlijk eigen aan de western.

Stoort het jou dat je dan instant het label feministe krijgt opgekleefd?

“Als vrouwelijke filmmaker ontkom je daar hoe dan ook niet aan, ongeacht de film die je draait. (haalt de schouders op) Zelf vind ik dat oké. Ik bén ook een feministe, het is iets waar ik sterk in geloof. Traditionele rollenpatronen zijn een constructie waar we van af moeten. Het gaat om het herstellen van de balans, toch?” Zou Marlina zichzelf een feministe noemen?

“Natuurlijk niet, en net dat maakt haar zo interessant. Zij zal geen lezingen houden over empowerment. De zwangere Novi uit de film evenmin. Voor hen is het iets instinctiefs. Op het eiland lopen vast honderden Marlina’s rond, terwijl ze nog nooit van de term feminisme gehoord hebben. Het is een modern concept, en tegelijk is het iets wat ze vanzelf heel sterk aanvoelen.”

“Precies. Laat ons daarom voor een keer van de vrouwen de helden maken. De mannen? Wel ja, zij zijn dan maar verdorven schepsels.” (lacht)

Een sterke vrouw die uit is op wraak herinnert aan de The Bride in ‘Kill Bill’ van Quentin Tarantino. In hoeverre zat die film in je achterhoofd terwijl je werkte aan Marlina?

“Wel, die gelijkenissen waren voor mij aanvankelijk de belangrijkste reden om deze film niet te maken. Ik hoorde mensen na afloop al zeggen dat het een afkooksel van Tarantino was, en dat zou heus niet vergezocht zijn. Als hij in Indonesië een film had gedraaid, dan was dat Marlina geweest. Ik heb er dan ook alles aan gedaan om zo ver mogelijk van ‘Kill Bill’ weg te blijven.

Mouly Surya © Kris Dewitte <

Openingsfilm MOOOV Limburg

MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS GENK 17.04 / 20U15 BERINGEN 22.04 / 18U - 25.04 / 20U

<

<

MALA JUNTA GENK 18.04 / 20U15 - 22.04 / 11U BERINGEN 29.04 / 16U - 30.04 / 14U Tano is een klein boefje. Nadat hij weer opgepakt werd, sturen ze hem naar zijn vader die ver weg woont. Daar leert Tano de verlegen Cheo kennen, een jongen van de Mapuche gemeenschap die omwille van zijn afkomst gepest wordt op school. Beklijvende film, evenwichtig verteld en sober in beeld gebracht.

Marlina is nog maar net weduwe geworden wanneer een lokale bende zich meldt in de afgelegen boerderij. Ze zeggen dat ze haar zullen beroven, dat ze haar waarschijnlijk ook zullen verkrachten, maar dat ze eerst graag een maaltijd willen. Dat dit niet goed kan aflopen, suggereert de titel al.

REGIE Claudia Huaiquimilla // Chili // 2016 // 89’ OV Spaans, Mapudungun OT Nederlands DB MOOOV

REGIE Mouly Surya // Indonesië, Frankrijk, Maleisië, Thailand // 2017 // 93’ OV Indonesisch OT Nederlands, Frans DB MOOOV

GENK: De Genkse Naomi Velissariou speelt de hoofdrol in de Nederlandse film Cobain van Nanouk Leopold. De film was geselecteerd voor de Berlinale en komt 3 mei in Vlaanderen in de zalen. Première in Genk op 3 mei in aanwezigheid van de actrice.

FILMS


8

GENK

ZAAL

12U00

13U00

14U00

15U

9

DI 17 APRIL

PRIJZEN

10 9

Individueel ticket: € 8,50 Gezinsbond, senioren, studenten: € 8,00 Kinderen jonger dan 12: € 6,00 Dinsdag Filmdag: € 5,50

WO 18 APRIL

10 9

DO 19 APRIL

VOORVERKOOP

10 9

www.euroscoop.be/genk Euroscoop Genk, C-mine 1, 3600 genk genk@euroscoop.be T.: 089.30 80 00

VR 20 APRIL

10 9

ZA 21 APRIL

ZO 22 APRIL

10

14U30: WH

9

11U00:GOOD MANNERS (p.5)

10

11U00: MALA JUNTA (p.7)

14U30: ON

KZ*

Komen Kijken: Net als vorige jaren is er opnieuw een bijzondere jury, de Komen Kijken-jury. Genkenaren uit de verschillende wijken en met een verschillende achtergrond zien op voorhand bij elkaar thuis een aantal films van het festival. Ze discussiëren er over en geven de film een quotering. Tijdens het festival kan het zijn dat u hen tegen het lijf loopt, dat ze een inleiding geven of een nagesprek op gang trekken.

9

MA 23 APRIL

10 9

DI 24 APRIL

10

BERINGEN

15U00

16U0

DO 19 APRIL

VR 20 APRIL

1

ZA 21 APRIL

PRIJZEN

ZO 22 APRIL

Individueel ticket: € 7,50 Gezinsbond-, lerarenkaart, +60 jaar: € 6,50 Studenten met kaart, -18jaar: € 4,00 Openingsavond op 20 april (incl. receptie, géén kortingen): € 10,00

MA 23 APRIL

Seniorenvoorstelling (+55 jaar) op vrijdag 28 april 14.00 uur: € 5,00 (inclusief tas koffie tijdens de pauze)

DI 24 APRIL

KASSA

WO 25 APRIL

De kassa opent 30 minuten voor elke voorstelling. Let op: er zijn geen genummerde zitplaatsen

14U00

14U00: ON WHEELS (p. 10)

1

DO 26 APRIL

VOORVERKOOP & CONTACT Enkel tijdens de vertoningsuren

VR 27 APRIL

14U00: WAJIB (p. 14)

www.theroxytheatre.be The RoxyTheatre, Pieter Vanhoudtstaat 39 3582 Koersel-Beringen mooov@theroxytheatre.be T.: 011 22 10 03 OP 18.04 SPEELT ‘WAJIB’ OM 20U00 > ENKEL OP RESERVATIE (ZIE P. 14)

1

ZA 28 APRIL

ZO 29 APRIL

MA 30 APRIL

14U00: ON WHEELS (p. 10)

16

14U00: ALS DAT MAAR...(p. 15)

16

14U00: MALA JUNTA (p. 7)

1

BERINGEN: In TheRoxyTheatre mag je je fris getapte pint of streekbier, cava, wijn of ander lekkers mee in de zaal nemen. Dichter bij het huiskamergevoel kom je niet!


9

U00

16U00

17U00

18U00

19U00

20U00

21U00

22U00

ZAAL 9

20U15: MARLINA ... (p. 7)

10

20U15: SWEET COUNTRY (p. 12)

9

20U15: MALA JUNTA (p. 7)

10

20U15: THE THIRD MURDER (p. 13)

9

20U15: UNE SAISON EN FRANCE (p.13)

10

20U15: HAVE A NICE DAY (p. 5)

9

20U15: LES BIENHEUREUX (p. 6)

10

20U15: SWEET COUNTRY (p.12)

9

HAT WILL PEOPLE SAY (p.7)

17U00: LA BELLE ET LA MEUTE (p. 6)

20U15: ZAGROS (p.14)

10

N WHEELS (p. 10)

17U00: AQUARIUS (p. 4)

20U15: RAZZIA (p. 12)

9

20U15: NEITHER WOLF ...(P. 10)

10

20U15: RAKETKANON PLAYS OLDBOY (p. 11)

KZ* 9

19U00: ZAGROS + DEBAT (p. 14)

0

17U00

18U00

19U00

20U00

20U15: FOXTROT (p. 4)

10

20U15: GOOD MANNERS (p. 5)

9

20U15: LA BELLE ET LA MEUTE (P. 6)

10

21U00

22U00

20U00: WHAT WILL PEOPLE SAY (p.14)

21U15: RAZZIA (p. 12)

19U00: SWEET COUNTRY (p. 12) 19U00: UNE SAISON EN... (p. 13)

21U15: LES BIENHEUREUX (p. 6)

16U00: LA BELLE ET LA M... (p. 6) 19U00: WHAT WILL PEOPL... (p. 14)

16U00: WAJIB (p. 14)

18U00: MARLINA ...(p. 7)

21U15: GOOD MANNERS (p. 5)

20U00: THE THIRD MURDER (p.13)

18U00: HAVE A NICE DAY (p. 5) 20U30: VAZANTE (p. 13) 20U30: FOXTROT (p. 4) 20U00: LES BIENHEUREUX (p. 6) 20U00: SWEET COUNTRY (p. 12) 20U00: MARLINA ... (p. 7) 20U00: NEITHER WOLF...(p. 10) 20U00: AQUARIUS (p. 4) 20U00: ADEMLOOS (p. 4) 19U00: UNE SAISON EN FRANCE (p.13)

20U15: GOOD MANNERS (p. 5)

19U00: THE THIRD MURDER (p. 13)

16U00: AQUARIUS (p. 4)

6U00: MALA JUNTA (p. 7)

19U00: RAZZIA (p. 12)

21U15: VAZANTE (p. 13)

19U00: NEITHER WOLF...(p. 10)

21U15: HAVE A NICE DAY (p. 5)

6U00; KORTFILMS... (p. 15)

16U00: ADEMLOOS (p. 4)

21U15: LA BELLE ET LA M...(p. 6) 18U00: FOXTROT (P. 4)

20U30: THE REPORTS ON ... (p.12)

18U00: WHAT WILL P... (P. 14)

GENK: Aan de LUCA school of arts, gelegen op de C-mine site, studeren elk jaar getalenteerde jonge filmmakers af. Je kan er film of animatiefilm volgen.

23U00


10

Wist je dat... honger de voornaamste doodsoorzaak is in de wereld? #SDG’s #SDGVoice2018

DAVE BALD EAGLE (1919-2016) UIT NEITHER WOLF NOR DOG HAD NIET-ALLEDAAGSE BAND MET BELGIË. Neither Wolf nor Dog is de verfilming van de gelijknamige bestseller van auteur Kent Nerburn. - Tijs Synaeve Op een dag krijgt de blanke schrijver Kent Nerburn (Christopher Sweeney) een telefoontje van een jongedame vanop het Pine Ridge reservaat in South Dakota. Haar grootvader, de 95-jarige Lakota indiaan Dan (Dave Bald Eagle) vraagt zijn hulp. Nerburns’ nieuwsgierigheid is geprikkeld. Bij aankomst in Dan’s schamele huisje, overhandigt hij een schoendoos vol losse nota’s. Hij vraagt Nerburn om er een boek van te maken. Nerburn wijst de vraag af. Op het ogenblik dat hij wil vertrekken, laat zijn truck het afweten. Hij wordt opgepikt door Dan en zijn sarcastische vriend Grover (Richard Ray Whitman). Dat is het begin van een bezwerende trip doorheen Indian Country in de oude Buick van Grover. Het belang van deze film toont zich in de onvergetelijke scène met Bald Eagle bij het plaatsje Wounded Knee. Hier slachtte het Amerikaans leger in de winter van 1890 meer dan 150 ongewapende Lakota af. Regisseur Steven L. Simpson: “Die scène met Dave is dé climax van de film. Dave - zelf een Lakota - werd meer ‘Dan’ dan het personage uit het boek. Op het einde van de take, draaide Dave zich om en zei: “Ik heb 95 jaar gewacht om deze woorden te kunnen uitspreken.”” Dave Bald Eagle is nauw vervlochten met ons land. Flashback: 1958, de wereldtentoonstelling in Brussel. Amerikaanse ondernemers hebben een grootse Wild West Show georganiseerd op de Heizel. Vanuit South Dakota wordt een volledig Western dorp - inclusief mustangs, bizons en vee - richting Brussel verscheept. Enkele weken later landen 76 cowboys en 55 Lakota indianen op Melsbroek. Eén van hen: de toen 39-jarige Dave Bald Eagle. De show wordt een fiasco. Er worden welgeteld twee voorstellingen gegeven. De

Amerikanen hadden niet gerekend op de natte Belgische zomers. Marcel Kesteman - een verwoed Western fanaat - koopt nagenoeg het volledige Wild West dorp op. Met de hulp van Dave (met wie hij ondertussen bevriend raakte) bouwt hij tijdens de indian summer van ‘58 het dorp opnieuw op in Tremelo onder de naam ‘Texas City’. Dave heeft het hier naar zijn zin: daar zit de knappe oudste dochter van Marcel - Josée- wellicht voor iets tussen. De eigenzinnige, avontuurlijke blondine is op dat ogenblik 16 jaar. Dave is op slag verliefd en vraagt haar ten huwelijk. Ze weigert. Veertien jaar later gaat Josée - na enkele tumultueuze jaren- op bezoek bij Dave in South Dakota. Deze keer slaat de vonk wel over. Ze emigreert met haar drie kinderen naar de V.S. en wordt in 1972 Mrs. Josee (zonder accent) Bald Eagle. Het stel krijgt samen nog twee zonen. Hun huwelijksband is 43 jaar harmonieus en ijzersterk. Dave Bald Eagle overlijdt in juni 2016 op 97-jarige leeftijd, twee dagen voor de première van Neither Wolf nor Dog. Josee Bald Eagle woont en werkt nog steeds op het Cheyenne River Indian Reservation (net boven Pine Ridge). Ze wordt gerespecteerd omwille van haar wijsheid en kennis van ‘the old indian ways’. Ze speelt een opgemerkt bijrolletje in de film als museumsuppoost. Later dit jaar verschijnt een biografie over het rijkgevulde leven van Josee Bald Eagle. Kijk hieronder voor alle vertoningen van Neither Wolf nor Dog in Beringen & Genk.

Huwelijksfoto Dave Bald Eagle & Josée Kesteman, 1972 IN BERINGEN & GENK GEEFT NATALIE HENSELER, PROJECTMEDEWERKER VAN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN, EEN NAGESPREK BIJ NEITHER WOLF NOR DOG.

ON WHEELS BERINGEN 22.04 / 14U - 29.04 / 14U GENK 22.04 / 14U30 Lucas is een gesloten jongen in een rolstoel. Hij ontmoet Laïs: uitbundig, brutaal en eigenwijs. Zij woont alleen bij haar moeder en overhaalt Lucas om samen met haar op zoek te gaan naar haar vader…Een warm verhaal over vriendschap en de zoektocht naar een eigen plek. De regisseur neemt zijn jonge publiek au sérieux. ‘On Wheels’ is een boeiende familiefilm zonder up tempo, kolder noch stereotypes. <

REGIE Mauro D’Addio // Brazilië // 2017 // 72’ OV Portugees OT Nederlands DB MOOOV <

NEITHER WOLF NOR DOG GENK 22.04 / 20U30 (proeverij om 21U50) BERINGEN 25.04 / 20U - 29.04 / 19U (proeverij om 20U20) Gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 1996 vertelt ‘Neither Wolf nor Dog’ het verhaal van de blanke schrijver Kent Nerburn die een ontroerende, zinnenprikkelende ontdekkingstocht maakt door het desolate Pine Ridge reservaat in South Dakota. Het resultaat is een aangrijpende en louterende ontmaskering van westerse stereotiepen over de indianen. Na de film: proeverij bioproducten Alce Nero, gelinkt met het Pine Ridge Indian Reservation. (H)Eerlijke producten, direct gelinkt met de film. I.s.m. Biosano. + nagesprek met Nathalie Hemsler REGIE Steven Lewis Simpson // Verenigd Koninkrijk // 2015 // 110’ OV Engels OT Nederlands

FILMS

BERINGEN: Van de meer dan 50 bruisende Limburgse dorpscinema’s uit de jaren ’60 zijn enkel de Walkino in Bree, Cameo in St-Truiden en TheRoxyTheatre in Koersel nog overgebleven.


11

Wist je dat... het gemiddeld bruto uurloon van mannen in België (volgens de laatste cijfers) nog steeds zo’n 10% hoger ligt dan dat van vrouwen? #SDG’s #SDGVoice2018

foto ‘Oldboy’

De verwachtingen zijn hooggespannen. Raketkanon heeft de reputatie een van de meest indrukwekkende livebands van ons land te zijn. Zonder aarzelen laten deze jongens zich op een podium leiden door hun buikgevoel, los van genres of wat dan ook.

NOISEROCKBAND RAKETKANON BRENGT LIVE NIEUWE SOUNDTRACK BIJ ‘OLDBOY’

Dat is ook de wijze waarop ze nu te werk gaan om tot een nieuwe soundtrack te komen. We spreken de gitarist immers begin maart, wanneer de muziek nog volop vorm aan het krijgen is. “Wat we doen is vrij eenvoudig: we zetten ‘Oldboy’ op en proberen instant sfeer te leggen met onze instrumenten. We laten ons leiden door wat we zien op het scherm. Dat is ook een kwestie van trial & error.” Uit een Dropbox met losse nummers en ideeën plukten ze alvast enkele songs die naar hun aanvoelen de sfeer van de film weten te vatten. “Het gaat om nummers die misschien niet meteen op een plaat gingen belanden, maar waarover we altijd al erg tevreden waren.” Nu vinden die alsnog hun bestaansreden. Experiment

Voor Cult!Live wagen de jongens van de Gentse noiserockformatie Raketkanon zich aan een gedurfd experiment: een nieuwe soundtrack uit hun instrumenten schudden bij ‘Oldboy’, de cultfilm van Koreaan Park Chanwook. - Ruben Aerts

Jarenlang kolken in zijn binnenste woede, onmacht en verdriet. Dan ontwaakt hij op een dag in een koffer die zich op het dak van een appartementsgebouw bevindt. Hij blijkt weer vrij. De man gaat op zoek naar zijn dochter, maar krijgt via de telefoon algauw een genadeloos ultimatum opgelegd. Buikgevoel

“OP HET PODIUM ZULLEN WE DEZE KEER MINDER VRIJ ZIJN” Park Chan-wook (‘The handmaiden’) blies in 2003 menig bioscoopbezoeker van de sokken met Oldboy, zijn grenzeloos gruwelijke wraakfilm. Het is een ingenieus staaltje cinema dat uitgroeide tot een klassieker onder de cultfilms. In deze Zuid-Koreaanse adaptatie van een Japans stripverhaal wordt een man vijftien jaar lang opgesloten in een hotelkamer zonder te weten door wie of waarom. Met de buitenwereld heeft hij al die tijd geen contact. Wanneer hij via een tv verneemt dat zijn vrouw werd vermoord en hij verdacht wordt van die gruweldaad, is hij de waanzin nabij.

CULT!LIVE

GENK 22.04 / 20U15

RAKETKANON PLAYS OLDBOY (LIVE SOUNDTRACK)

Het vraagt verdorie flink wat guts om een film als ‘Oldboy’ van een nieuwe soundtrack te voorzien. Maar Jef Verbeeck, bij Raketkanon niet vies van een stevige gitaarrif, bekijkt het namens de band vooral pragmatisch: “Het was de film waar we met z’n allen achter stonden.” Dat zijn, naast Verbeeck, zanger Pieter-Paul Devos (ook bekend van Kapitan Korsakov), drummer Pieter De Wilde en bass synth-speler Lode Vlaeminck. Wie ietwat vertrouwd is met het repertoire van dit Gentse viertal, heeft een idee wat te verwachten: een snoeiharde mix van gitaren, mokerende drums en overstuurde vocals. Zo herleidt de band doorgaans elk podium tot een smeulend hoopje as. Tijdens Cult!Live zal dat niet anders zijn, wat treft want ook ‘Oldboy’ doet de kijker op virtuoze wijze alle geweld aan.

Voor deze Gentse formatie blijft het een experiment. Nooit eerder waagden ze zich aan een soundtrack, en al zeker niet bij zo’n gereputeerde film. “Lag de keuze enkel bij mij, dan had ik ‘The bodyguard’ van een nieuwe sound voorzien. (schalks) Of ‘Life of Brian’.” “Het is zeker waar dat we deze keer minder vrij zullen zijn. Nu leidt het beeld, terwijl het er anders louter op aankomt muziek te maken die we zelf geweldig en fantastisch vinden. Een soundtrack heeft een zekere functie, en dat is de sfeer te versterken.” Filmmuziek die de gitarist altijd is bijgebleven, zijn de prettig gestoorde Balkanklanken waarop ‘Black Cat’, White Cat van de Servische regisseur Emir Kusturica zwierig gedijt. “Zulke cultfilms kan ik heel erg waarderen.” Brugge, Gent, Dilbeek, Lier en Turnhout mogen zich opmaken voor de vertoning van ‘Oldboy’ met de eigenzinnige livesound van Raketkanon. Even heeft de band nog getwijfeld of ze de uitdaging wel zouden aangaan. “Qua timing had het beter gekund. We werken immers volop aan een nieuwe plaat, die zullen we deze zomer opnemen. Maar hé, een kans zoals deze wilden we gewoon niet laten schieten.”

“Als Raketkanon iets bewijst, is het dat iets pas écht leuk wordt als je er tegelijk ook een beetje bang van wordt.” - HUMO

De Gentse noiserockformatie Raketkanon staat bekend als een van de meest indrukwekkende liveband des vaderlands. Met hun snoeiharde mix van gitaren, mokerende drums en overstuurde vocals herleidt de groep elk podium op haar weg tot een hoopje smeulende as. Maar evengoed kan Raketkanon dreigend slepen en zit hun complexe muziek vol scheve ritmes en opbouwende crescendo’s. Hun tweede album RKTKN#2 werd overal enthousiast onthaald, met een drukke EU tour en uitverkochte AB als hoogtepunt. In de Kleine Zaal van C-Mine presenteert Raketkanon voor Cult!Live hun nieuwe soundtrack bij de Koreaanse cultfilm Oldboy van Park Chan-wook. Een prettig gestoorde actiethriller die niet maalt om een spatje bloed meer of minder. Raketkanon + Oldboy: a match made in hell. Of heaven. Cult!Live is een productie van MOOOV, Cactus Muziekcentrum en creatieve vrijhaven Het Entrepot. WANNEER 22.04 WAAR Kleine Zaal C-Mine Genk DEUREN 20u00 START 20u15 PRIJS €15 / €13 / €12 / €10

GENK: In incubator C-mine Crib, het dienstencentrum dat start- en groeibedrijven in de createch ondersteunt, huizen met o.a. Nicebergstudios, Walking The Dog en Prime Media Studios ook enkele filmproductiehuizen

FILMS


12 #SHE DECIDES

Wist je dat... de industriesector verantwoordelijk is voor meer dan 1/4de van de CO2-uitstoot in Vlaanderen? #SDG’s #SDGVoice2018

In Beringen verruim je in april je blik op de wereld niet alleen bij MOOOV Filmfestival, maar ook tijdens een bezoek aan de bibliotheek.

GENK: 21.04

THEMASTAND MOOOV

Begin 2017 schrapte het Witte Huis de financiering van hulporganisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden informeren rond gezinsplanning, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. De reactie overal ter wereld is overweldigend en ook in België was samen met enkel buurlanden een campagne opgezet. Het initiatief om een internationaal fonds op te zetten kreeg intussen de naam Global Fundraising Initiative ‘She Decides’. #Shedecides is ondertussen een wereldwijde actie voor zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen. Elk meisje en elke vrouw heeft het recht om met haar lichaam te doen wat ze zelf wil en heeft uiteraard ook recht op gezondheid. Want deze rechten hebben rechtstreeks invloed op haar persoonlijke ontwikkeling, op haar functioneren in de maatschappij, kortom op heel haar leven en dat van haar familie en omgeving.

MOOOV Filmfestival vertoont op zaterdag 21 april in Euroscoop Genk drie films die inzoomen op de vrouwen in landen waar vrouwenrechten niet altijd gerespecteerd worden. Elke film wordt ingeleid door een vrouw én een man. Actrice en vormingswerkster Layla Önlen is de gastvrouw van de dag. De regisseur van ‘Zagros’, de Belg Sahim Omar Kalifa, zal zijn eigen film inleiden en samen met Layla Önlen een nagesprek voeren na zijn eigen film, als slot van deze #Shedecides-dag. Om 18.45 uur is er een kort gesprek over vrouwenrechten waarin dieper ingegaan wordt op het activisme van #Shedecides, aan de hand van de drie getoonde films.

14.30 UUR: WHAT PEOPLE SAY Iram Haq (106’) 17 UUR: LA BELLE ET LA MEUTE Kaouther Ben Hania, Khaled Barsaoui (100’) 20.15 UUR: ZAGROS Sahim Omar Kalifa (102’)

Kijk op pagina’s 6 en 14 voor alle vertoningen van deze 3 films in Beringen & Genk.

#Shedecides is een succes. Op korte tijd werd er 450 miljoen dollar ingezameld om vrouwen in ontwikkelingslanden te helpen hun eigen leven in handen te nemen.

Pareltjes uit de wereldcinema kan je er ontdekken in een tijdelijke themastand. De collectie dvd’s met het MOOOV-logo wordt regelmatig aangevuld en upto-date gehouden en ook dit jaar zijn er weer nieuwe aanwinsten te ontdekken, die zeker de moeite zijn om te bekijken! FOTOTENTOONSTELLING SANDICOLY ECO-FARM 03 - 30 april 2018 Sandicoly Ecofarm is een ecologisch landbouw project, genoemd naar het dorpje Sandicoly in het zuiden van Senegal. Doel is om een zelfvoorzienend project te worden en te werken aan gezondheid en onderwijs voor de kinderen. Deze mooie fototentoonstelling laat je kennismaken met het project en de mensen die eraan werken. LEZING BANGLABARI dinsdag 17 april 2018 om 19.30 uur Een leerkracht en 3 leerlingen van het SintFranciscuscollege Berkenbos reden in april 2017 twee weken met de fiets door Bangladesh. Zij delen het  verhaal van hun fiets-inleefreis met zo veel mogelijk mensen. Hun avonturen zullen je ongetwijfeld  beroeren. Inschrijven en meer info: Bibliotheek Beringen – Graaf van Loonstraat 2 – 3580 Beringen – 011 45 08 10 – bibliotheek@beringen.be

RAZZIA

<

BERINGEN 20.04 /21U15 - 28.04 / 19U00 GENK 22.04 / 20U15 Een beeld van de Marokkaanse samenleving aan de hand van verschillende personages, hun dromen en persoonlijke verhalen: een jonge, mishandelde echtgenote, een Joodse restauranteigenaar, een ambitieuze zanger en Queenfan en een verwende tiener die haar seksualiteit ontdekt. ‘Razzia’ betekent ‘overval’ in het Arabisch. De film knettert van de urgentie en de noodzaak. MOOOV OEUVRE AWARD 2018

<

<

REGIE Nabil Ayouch // Marokko, België, Frankrijk // 2016 // 119’ OV Arabisch, Berbers, Frans OT Nederlands DB Cinéart

SWEET COUNTRY

Slotfilm MOOOV Filmfestival Beringen

THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM

GENK 18.04 / 20U15 - 21.04 / 20U15 BERINGEN 20.04 / 19U - 24.04 / 20U00

BERINGEN 30.04 / 20U30

Sam is een Aboriginal die voor predikant Fred Smith werkt. Hij wordt uitgezonden om de buitenpost van stationschef Harry Marsch te helpen renoveren, maar die blijkt een bittere man te zijn en zijn relatie met Sam escaleert al gauw. Warwick Thornton gebruikt het westerngenre om een aangrijpend verhaal te vertellen over het diepgewortelde racisme van de blanken tegenover de Aboriginals.

De Palestijn Saleem en de Joodse Sarah vrijen een paar keer per week in een busje op een verlaten parkeerplaats. Saleem bezorgt brood aan Sarahs café, maar hij is getrouwd met de zwangere Bisan, en Sarah met legeraanvoerder David. Aan beide kanten van de Israëlische “muur” wekt hun relatie de interesse van de inlichtingendiensten. Geloofwaardig drama.

REGIE Warwick Thornton // Australië // 2017 // 110’ OV Engels, Arrernte OT Nederlands

REGIE Muayad Alayan //Palestina, Nederland, Mexico, Duitsland // 2018 // 127’ OV Arabisch OT Nederlands DB MOOOV

FILMS

BERINGEN: Met slechts 3 zalen kan TheRoxyTheatre jaarlijks toch nog een 200 films aanbieden aan de meer dan 60000 filmliefhebbers, goed voor 4500 uur filmplezier.


13

Wist je dat... in Vlaanderen meer dan 10% van de secundaire scholieren vroegtijdig de schoolbanken verlaat? #SDG’s #SDGVoice2018

FILM ZAGROS & GESPREK OVER IDENTITEIT EN MIGRATIE

Met de Braziliaanse film ‘Vazante’ zet MOOOV het initiatief ‘Please Release Me’ in de kijker.

GENK: maandag 23/4, 19u

ALS 1.000 WOORDEN MEER ZEGGEN DAN ÉÉN BEELD Beweging.net en MOOOV Filmfestival kijken onze samenleving recht in de ogen met een gesprek over identiteit en migratie.

Filmprogrammatoren zien op festivals in binnen- en buitenland vaak steengoede films, die maar niet in België uitkomen. Erg jammer, want veel pareltjes blijven zo onbekend bij het grote publiek. Vandaar dat 5 Vlaamse filmhuizen - KASK Cinema in Gent, Buda in Kortrijk, Cinema ZUID in Antwerpen, Cinema ZED in Leuven en TheRoxyTheatre in Koersel - besloten om de krachten te bundelen.

Na de vertoning van Zagros op maandag 23/4 om 19u gaat Dalilla Hermans in gesprek met:

Meer dan ooit bestaat onze wereld uit beelden. Ze zijn krachtig, roepen emoties op en worden graag gebruikt door media, marketing en politiek. De vraag is of al die zogenaamd krachtige beelden wel juist zijn. Denk aan wat er gebeurt als je een onbekende tegenkomt met een lichtjes andere kleur. De kans is groot dat je die meteen als ‘niet van hier’ definieert. Meer nog, over het beeld dat anderen van jou vormen heb je zelf niets te zeggen. Onze identiteit wordt zo bepaald door de blik van de andere. En kleur blijkt doorslaggevend. Ook al zegt het nauwelijks iets over wie je bent.

Onder de naam ‘Please Release Me’ selecteren de 5 deelnemende filmhuizen elke maand één recente, steengoede film. Deze film wordt in dezelfde week in elk van de deelnemende zalen één of meerdere keren vertoond, telkens op het einde van de maand. Voor april werd de Braziliaanse ‘Vazante’ gekozen.

Als we dat wel willen weten, hebben we minstens 1.000 woorden nodig. Tickets: 7 euro (voor de eerste 100) (film + gesprek + drankje + bijdrage tvv Wereldsolidariteit) Bestel via www.beweging.net/zagros

Meer info: www.pleasereleaseme.be

Zie pagina 14 voor alle vertoningen van Zagros.

VAZANTE

Sahim Omar Kalifa, de Koerdisch-Belgische regisseur van Zagros; Teodora Ana Mihai, Roemeens-Belgische filmmaakster die met de documentaire Waiting for August veel bijval oogstte. En Khaled Ali Nour, afkomstig uit Sudan en oprichter van een Limburgse vereniging die zich het lot van vluchtelingen aantrekt.

<

BERINGEN 23.04 / 20U30 - 28.04 / 21U15

António is een grootgrondbezitter en slavenhouder anno 1820. Na het overlijden van zijn vrouw in het kraambed, hertrouwt hij met de twaalfjarige Beatriz, maar hij vermaakt zich tegelijk met slavin Feliciana. Beatriz van haar kant beleeft haar eerste liefde met Feliciana’s zoon Virgilio. Dit in adembenemend zwart-wit en breedbeeld geschoten historisch portret is lyrisch en sociaal bewogen.

GENK 19.04 / 20U15 BERINGEN 22.04 / 20U - 27.04 / 19U

UNE SAISON EN FRANCE

<

THE THIRD MURDER

<

REGIE Daniela Thomas // Brazilië, Portugal // 2017 // 116’ OV Portugees OT Nederlands DB Amstel Film

GENK 19.04 / 20U15 BERINGEN 20.04 / 19U00 - 27.04/19U00

Misumi bekent de moord op zijn baas. Shigemori, de zoon van de rechter die Misumi decennia geleden spaarde van de doodstraf na zijn eerste moord, is de advocaat van Misumi. Shigemori neemt het onderzoek onder de loep en graaft in het verleden van de moordverdachte. De Japanse grootmeester verrast met dit op het eerste gezicht klassieke rechtbankdrama, waarin alles echter op zijn kop wordt gezet.

Eén seizoen lang volgen we de alleenstaande vader Abbas die uit Afrikaans oorlogsgebied is gevlucht met zijn zoon en dochter. Terwijl de weduwnaar rouwt om zijn omgekomen vrouw, werkt hij aan een nieuw leven in Frankrijk. De Tsjaadse filmmaker Mahamat-Saleh Haroun woont zelf al dertig jaar in Frankrijk, maar dit is de eerste speelfilm die hij hier situeert. Een melancholisch, indringend beeld van het leven van migranten.

REGIE Hirokazu Kore-eda // Japan // 2017 // 124’ OV Japans OT Nederlands DB Cinéart

REGIE Mahamat-Saleh Haroun // Frankrijk // 2017 // 97’ OV Frans OT Nederlands DB Imagine

GENK: C-mine Cultuurcentrum toont al meer dan 30 jaar de betere film. Van Als 1.000 woorden meer zeggen dan één beeld 1981 tot 1990 was het zelfs gastheer voor een animatiefilm-festival, het Internationaal Tekenfilm Festival.

FILMS


14 MOOOV LADIESNIGHT

Wist je dat... er jaarlijks ongeveer 6 miljoen mensen sterven ten gevolge van tabaksgebruik? Meer dan 600.000 hiervan zijn niet-rokers die passief meeroken. #SDG’s #SDGVoice2018

VERWENDAG VOOR LEERKRACHTEN

WAJIB

Woensdag18 april 2018 / 20u00 in TheRoxyTheatre Beringen

GENK ZONDAG 22.04 / 10U30.

BERINGEN ZONDAG 29.04 / 13U30 BERINGEN 18.04 Inleiding door filmkenner Johan Simons Prijs: 15 EUR per persoon (inkomticket, achteraf: 1 glaasje cava/fruitsap en hapjes) Inschrijven enkel in vvk mits betaling. Meer info via mieke.smolders@beringen.be I.s.m. Femma, KVLV, Markant

FILM VOOR SENIOREN WAJIB

BERINGEN 27.04

Een dag boordevol familiefilms met bijzondere aandacht voor leerkrachten, kinderen en jongeren (én hun ouders).

Preview op de schoolvoorstellingen van 2019! Gratis voor leerkrachten en hun partner. (Partners betalen wel voor de lunch.)

Op het programma:

Op het programma:

• 1400u: On Wheels (9+) • 14u00: Als dat maar goed afloopt (6+) • 15u15: presentatie educatief aanbod met drankje & hapje • 16u00: Mala Junta (15+) • 16u00: Bijzondere vriendjes (3+)

• 11u00– Mala Junta (15+) • 12u45 – Lunch met presentatie van het lesmateriaal en educatieve aanbod ism stad Genk • 14u30 – On Wheels (9+)

Wil je meer weten over thema’s, lesmateriaal en filmfiches bij onze films? Benieuwd naar het educatieve aanbod i.s.m. stad Beringen?

Vrijdag 27 april / 14u00

Schrijf je snel in via mieke.smolders@beringen.be.

film + koffie seniorentarief (+55 jaar): € 5,00 in TheRoxyTheatre Beringen

Deelname is GRATIS voor leerkrachten. Meer info over het programma op www.mooov.be

WAJIB

Inschrijven is nodig en kan via greet.stevens@mooov.be. Gelieve te vermelden met hoeveel personen we je kunnen verwachten en vanaf hoe laat je wenst aan te sluiten.

<

<

BERINGEN 22.04 / 16U00 - 27.04 / 14U00 De Palestijnse Shadi keert vanuit Italië terug naar Nazareth om zijn vader en zus te helpen met de voorbereidingen voor haar bruiloft. De eerste taak die vader en zoon samen ter hand nemen, is het bezorgen van de uitnodigingen – persoonlijk, zoals de traditie wil – aan tientallen familieleden, vrienden en kennissen die verspreid over de hele stad wonen.

<

REGIE Annemarie Jacir // Palestina, Frankrijk, Duitsland, Colombia, Noorwegen, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten // 2017// 96’ OV Arabisch OT Nederlands DB Pyramide Films

WHAT WILL PEOPLE SAY BERINGEN 19.04 / 20U - 21.04 / 19U - 30.04 / 18U GENK 21.04 / 14U30 De zestienjarige Nisha is net zoals de rest van haar Noorse leeftijdsgenoten: ze gaat naar feestjes en hangt rond met vrienden. Er is één verschil: Nisha moet alles stiekem doen, omdat ze volgens Pakistaanse tradities wordt opgevoed. Met de hulp van een sterk debuterende hoofdrolspeelster maakt de cineaste invoelbaar hoe scherp een gespleten cultuur kan snijden. REGIE Iram Haq // Noorwegen, Duitsland, Zweden // 2017 // 106’ OV Noors, Urdu OT Nederlands DB Cinemien

FILMS

<

Openingsfilm MOOOV Filmfestival Beringen

ZAGROS GENK 21.04 / 20U15 FILM + 23/4 OM 19U FILM & GESPREK (ZIE P. 13) Met zijn eerste langspeler toont Sahim Omar Kalifa hoe trefzeker hij een verhaal in beeld kan vertellen, terwijl hij de kijker meeneemt van de idyllische bergen in Koerdistan naar de straten van Brussel. Daar belandt een schaapsherder op zoek naar zijn vrouw, die is moeten vluchten voor de verstikkende moraal en doodsbedreigingen van zijn eigen familie. REGIE Sahim Omar Kalifa // België// 2017 // 102’ OV Nederlands, Koerdisch OT Nederlands DB Cinéart


15

Wist je dat... je om 1kg rundsvlees te produceren 16.000 liter water nodig hebt? Hiermee kan je zo’n 135 keer je bad vullen. #SDG’s #SDGVoice2018

FAMILIEDAG BERINGEN

BERINGEN 29.04

Kinderen (en hun ouders) staan centraal tijdens de MOOOV Familiedag op zondag 29 april 2018 in Beringen.

• Studenten met geldige studentenkaart en -18j: € 4 • Gezinsbond, lerarenkaart, 60+: €6,50

Kom samen genieten van een namiddag boordevol familiefilms uit de hele wereld!

Kijk op pagina’s 7, 10 en 15 voor alle vertoningen van deze 3 films in Beringen & Genk.

FILMPARELS IN JOUW BUURT

Op het programma: • 14u00: ON WHEELS • 14u00: ALS DAT MAAR GOED AFLOOPT • 16u00: MALA JUNTA • 16u00: BIJZONDERE VRIENDEN

Kijk op pagina 7, 10 en onderaan deze pagina voor alle vertoningen van deze films in Beringen & Genk.

Zebracinema vertoont een selectie kwaliteitsfilms op verschillende locaties in Limburg. Van september tot juni kan je wekelijks op 8 plekken kiezen uit een reeks hedendaagse kwaliteitsfilms. Zebracinema heeft extra aandacht voor Europese en mondiale producties en debuutfilms van jonge regisseurs. Voor wie meer wil weten zijn er ook inleidingen, lezingen en seminaries.

TIP: MOOOV Filmfestival in Beringen heeft ‘kleine’ prijzen voor kinderen, jongeren én gezinnen:

Zebracinema is vandaag een samenwerkingsverband met 8 partners. Op jaarbasis worden ruim 400 filmvertoningen georganiseerd, goed voor 30.000 bezoekers. De Zebrafilms zijn te zien op 8 verschillende locaties in Limburg.

foto ‘On Wheels’

PUBLIEKSPRI JS

Alle films die vertoond worden tijdens MOOOV Filmfestival komen in aanmerking voor de DS Publieksprijs. Daarmee wordt de winnaar dé ideale graadmeter van het Vlaamse publiek voor een film met zicht op de wereld.

ALS DAT MAAR GOED AFLOOPT

Bepaal mee de winnende film. Vul het publieksprijskaartje dat je bij elke vertoning overhandigd zal krijgen, volledig in (noodzakelijk om mee te doen) en maak kans op een halfjaarabonnement op De Standaard.

<

kortfilms voor kids BERINGEN 29.04 / 14U00

Vier korte filmpjes, soms spannend, of lief en ontroerend, vol verrassingen, warmte en met maar één gedachte: als dat maar goed afloopt… Deze kortfilmcompilatie is bijzonder. In de zaal zijn twee muzikanten die zorgen voor een heel aparte beleving. Ze brengen live muziek en toveren ook de achtergrondgeluiden tot leven. Hoe? Dat vertellen ze na afloop van de filmpjes. Misschien mag je zelf ook proberen…

<

<

www.zebracinema.be

BIJZONDERE VRIENDEN kortfilms voor kleuters BERINGEN 29.04 / 16U00 Een reeks korte verhalen over bijzondere vrienden: dikke vrienden om avonturen mee te beleven, of vrienden om je te helpen als je in de knoei zit, of vrienden om eens flink boos op te zijn? En dan… een onverwachte, heel bijzondere, nieuwe vriend. Hartverwarmende filmpjes waarin dikke vrienden van over de hele wereld het mooie weer maken.

KORTFILMS


Ken jij onze gratis nieuwsapp al?

Ontdek nu het meest recente nieuws van Limburg en ver daarbuiten via onze gratis nieuwsapp. Surf naar www.hbvl.be/mobiel

MOOOV Filmfestival Limburg 2018 bijlage - Het Belang van Limburg  

Bekijk het volledige programma van MOOOV Filmfestival 2018 in Beringen (19-30/4) & Genk(17-24/4).

MOOOV Filmfestival Limburg 2018 bijlage - Het Belang van Limburg  

Bekijk het volledige programma van MOOOV Filmfestival 2018 in Beringen (19-30/4) & Genk(17-24/4).

Advertisement