MOOOV jaarverslag 2018

Page 1

jaarverslag 2018

1


2


inhoud Algemeen

5

1. Festival

7

2. Scholenwerking

27

3. Zebracinema

30

4. Distributie

34

5. MOOOV op Maat

40

6. Projecten

42

Organisatie

52

Films gespeeld in 2018

56

FinanciĂŤn

61

Bijlage

62

3


SDG Voice VN secretaris-generaal Ban-Ki-Moon duidde wereldwijd een aantal ambassadeurs aan die de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling de komende jaren uitdragen. Onder hen wereldsterren als Lionel Messi en Shakira, maar ook onze Koningin Mathilde. Op Belgisch niveau koos het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling al voor het 2de jaar op rij een aantal ‘SDG voices’. Deze ‘voices’ maken het grote publiek warm voor de SDG’s, een set van wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In 2018 viel deze eer MOOOV te beurt, samen met Joker, VBO-FEB, Natagora, VVSG en Metro. Met een sterk filmaanbod als katalysator en eeuwige bondgenoot zette MOOOV een jaar lang de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in de picture en moedigde het zijn publiek aan de handen uit de mouwen te steken en zelf stappen te zetten.

Mobiele Cinema Sinds april 2018 is Zebracinema, dat begin januari officieel onder de vleugels kwam van MOOOV, door Europa Cinemas erkend als ‘mobiele cinema’.

In totaal bereikte MOOOV met zijn werking 137.100 bezoekers. werkingsonderdeel

bezoekersaantal

Dit is uniek voor West-Europa. MOOOV bouwt zijn werking namelijk niet uit vanuit een eigen bioscoopketen of filmzaal maar overtuigt steeds meer cultuurcentra en buurtbioscopen om wekelijks een scherm beschikbaar te stellen voor arthouse films met zicht op de wereld.

Festival

25.909

Scholenwerking

30.903

Zebracinema

35.629

Distributie

33.370

Deze inspanningen werden in 2018 beloond door Europa Cinemas, een netwerk van 1.121 bioscopen uit 44 verschillende landen, met een specifieke focus op Europese film. Het erkent MOOOV hiermee als een belangrijke vertoner binnen het Vlaamse vertonerslandschap.

MOOOV op Maat

5.633

Projecten

5.718

TOTAAL

137.162

4

*in deze cijfers zitten niet de kijkcijfers van de MOOOV-filmavonden op Canvas vervat.


Algemeen MOOOV draagt sinds zijn ontstaan als tagline ‘films met zicht op de wereld’. Die tagline geeft MOOOV doorheen al zijn activiteiten betekenis. Het engagement waar MOOOV al die jaren al sterk op inzet, om het publiek via film te confronteren, informeren en sensibiliseren, is voelbaar in alle segmenten van de werking. Waar bij Zebracinema de klemtoon wat meer ligt op beroering en cultuurspreiding en bij de scholenwerking veel aandacht gaat naar bewustwording en het ontwikkelen van kritisch denken, staan tijdens het festival community building en ontmoeting centraal. De focus van onze projecten ligt op samenwerking met partners binnen en buiten de sector en in het kader van MOOOV op Maat denken we – hoe kan het ook anders – hoofdzakelijk vanuit het bieden van maatwerk voor organisaties, bibliotheken en andere partners. Bij MOOOV staat distributie dan weer in het teken van het creëren van vertoningskansen voor door blockbusters en grote titels ondergesneeuwde (familie)films uit vaak minder gekende filmlanden. In 2018 werd MOOOV voor zijn jarenlange inspanningen beloond; voor het Zebracinema-circuit staken we een erkenning van Europa Cinemas op zak als de eerste nomadische cinema binnen West-Europa, terwijl het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling MOOOV uitriep tot één van de zes SDG Voices. Twee titels die we als een rode draad doorheen onze werking weefden en die we ook naar de toekomst toe waardig willen blijven dragen. Dit jaarverslag geeft een overzicht van alle vertoningen en activiteiten die MOOOV in 2018 organiseerde. Als vertrekpunt laten we graag telkens de stem van ons publiek, onze gasten of externe partners horen. Uiteindelijk zijn zij onze speerpunten, geven zij betekenis aan onze inspanningen. We willen hierbij niet uit de weg gaan wat er tegenviel, wat we hoopten te bereiken maar waar we niet in slaagden. Maar we blikken vooral terug op een jaar waar ideeën groeiden, kiemen werden gezaaid voor een toekomstige groei en ontmoetingen zorgden voor veel inspiratie zowel bij MOOOV als zijn compagnons de route en zijn bezoekers. Veel te vertellen dus. De werking van MOOOV wordt uitgezet in zes duidelijke blokken, hoewel ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en daardoor regelmatig lijntjes naar mekaar uitgooien. Dit zorgt voor een duurzame en homogene basis die jaar na jaar onmiskenbaar uitdijt. MOOOV is dan ook niet bang om te dromen en in te zetten op vernieuwing zonder vaste waarden die hun kwaliteit hebben bewezen te verwaarlozen. Een overzicht…

5


“

It was a great pleasure for me to work with the MOOOV team as the photographer of their cover photo and also the jury member for international films. During my days of stay in Turnhout, I discovered very interesting people from all the countries that I dreamed to know more. It was magical to meet people from Palestine, Israel, Algeria and many other countries at the same time in a very small city in Belgium. I think MOOOV team is giving a great energy and ambiance to the cities in which they have their festivals in Belgium. They bring the world in one festival! I also had artist talks where I could talk about my experience and my works as an Iranian artist in Belgium with young university students. I found this exchange very intriguing. To sum it up, MOOOV gave me many professional experiences and I started to evaluate myself and became much more positive about my future!

“

Finally, MOOOV team always choose great films which is worth watching. These days of my stay in Turnhout were very productive cultural wise!

Vida Dena, (Iran) Fotografe affichebeeld 2018 Jurylid 2018

6


1. Festival Hoewel de werking van MOOOV doorheen het jaar blijft groeien, zorgt het filmfestival jaarlijks voor een belangrijke piek. Gespreid over 14 dagen bundelt MOOOV op 8 locaties in Vlaanderen een stevig pakket wereldfilms tot een festival dat omwille van zijn feestelijk, gemoedelijk en laagdrempelig karakter, een heel gevarieerd publiek kan aanspreken. Met 81 langspelers en 4 kortfilmcompilaties gaf het festival in 2018 een bijzondere kijk op de wereld. Kansen te over voor de toeschouwers om zich te laten ontroeren, begeesteren, inspireren, activeren, verbijsteren of om puur te ontspannen. Sinds enkele jaren houdt MOOOV vast aan een onderverdeling van de festivalfilms op basis van de mogelijke interesses van het publiek. De categorieën FAMILIEFILMS en DOCUMENTAIRES zijn helder en behoeven geen uitleg. De COMPETITIE van het festival, waarbinnen films verzamelen die kans maken op een distributiepremie, wint jaarlijks aan populariteit bij het publiek. Het gaat dan ook om ‘het neusje van de zalm’, om exclusieve, Belgische vertoningen. Wie eerder valt voor beklijvende verhalen of voor het eerst kennis maakt met het festival, verwijzen we graag door naar de STORIES. Zij die uitgedaagd willen worden met iets bijzonders qua stijl of inhoud komen aan hun trekken bij de DISCOVERIES. 2018 liet zich opmerken door enkele gedurfde keuzes. Tot lang na het festival doken bij het publiek overpeinzingen op over zowel de Indonesische, feministische western MARLINA, THE MURDERER IN FOUR ACTS die het festival opende, als de afsluitende Braziliaanse weerwolvenfilm GOOD MANNERS. Dat het festival niet enkel bleef nazinderen bij het publiek, blijkt uit de reactie die we toegestuurd kregen van Vida Dena, fotografe van het affichebeeld 2018 en lid van de internationale jury van het festival (zie citaat). Het festival van 2018 zal zich echter ook in onze hoofden vastzetten als het festival van het mooie weer. Met buiten 25° en meer op de thermometer was het moeilijk concurreren met terrasjes en buitenactiviteiten. Dit liet zich vooral voelen tijdens de weekends, waar potentiële bezoekers de donkerte van de filmzaal inruilden voor een stap in de natuur onder een stralende hemel. We kunnen het hen niet eens kwalijk nemen. Desondanks kunnen we terugkijken op een sterk festival, met een programma waar we trots op zijn en een publiek dat het festival, ondanks de lokroep van een zonnige terras, een warm hart toedraagt en samen met ons nu al uitkijkt naar de volgende editie.

7


de winnaars “LOS VERSOS DEL OLVIDO, van Alireza Khatami, is een universele film, die op een elegante en sprookjesachtige manier verteld wordt. De filmmaker wist een perfecte balans te vinden tussen narratieve en cinematografische keuzes”. Internationale festivaljury 2018 Canvas Award “Een film met zicht op de wereld” Dat is wel het minste wat je kan zeggen over DAHA, van Onur Saylak. De 14-jarige Gaza neemt je mee naar een van de lelijkste uithoeken van onze hedendaagse samenleving; de mensensmokkel. Naar een realiteit waarin mensen worden gedehumaniseerd; een groep mensen die wordt gezien als een soort crisis of stroom. Een complexe maar toch strak en gestructureerde film met een duidelijke richting en een nauw oog voor de harde realiteit.” Jongerenjury 2018 Universciné Award

“Overal ter wereld zijn mensen op zoek naar hetzelfde: geluk en vriendschap. De Cubanen in SERGIO & SERGEI, van Ernesto Daranas, hebben geen geld, maar zijn wel gelukkig. Het Russische hoofdpersonage zit gevangen in een ruimtestation en wil niets liever dan zo vlug mogelijk naar huis. Toch kan hij nog contact maken met iemand bijzonder uit Cuba… En zoiets raakt een gevoelige snaar in de gevangenis.” Behind the Scenes jury Behind the Scenes Award 8


Het Iraanse migrantendrama HEYVAN, van Bahman Ark, ontving de Kiripi Award, in de internationale kortfilmcompetitie. Opmerkelijke winnaar van de PUBLIEKSPRIJS 2018 was ADEMLOOS van Daniel Lambo. De bezoekers van MOOOV trokken resoluut de kaart van deze pakkende documentaire over de asbestindustrie in BelgiÍ en India. Na het festival kreeg de documentaire ook veel lof in de media en kende hij een succesvolle release in de Belgische bioscopen. De OEUVRE Award ging naar de Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch. Met deze award bekroont MOOOV een filmmaker in wiens carrière de balans tussen kunst en engagement sterk in het oog springt. Dat dit voor Nabil Ayouch geen holle woorden zijn, getuigen zijn films. Ze hebben een scherpe blik op de Marokkaanse samenleving en blinken tegelijkertijd uit in opbouw, beeldregie en montage.

9


“

I can’t express how much MOOOV means to me and how crucial I think the work you guys are doing is. The great work that MOOOV does in the promotion and outreach of international films and world cinema is extremely important particularly for filmmakers like myself coming from regions that do not have a very well developed film industry or distribution infrastructure and resources. MOOOV makes it possible for filmmakers from around the world to have their films seen in a major European territory like Benelux and at the same time gives the chance to art house audiences, international film and general independent film audiences in Benelux, to be exposed to films and stories from other parts of the world which might otherwise not have the chance to see or experience within the current reality of art house and independent film distribution around the world.

“

Muayad Alayan (Palestina)

Regisseur The Reports on Sarah and Saleem

10


verschillende thema's Doorheen zijn programma trekt MOOOV lijnen die films met elkaar verbinden. Dit kunnen verbindingen zijn op het vlak van thema, genre of land van herkomst. Jaarlijks laat MOOOV zijn publiek op deze manier kennis maken met in het oog springende tendensen in de wereldcinema. #brazilië: Wat opviel was de kracht van de Braziliaanse cinema. Het grootste land van Latijns-Amerika had tot begin 2018 een belangrijke en interessante filmproductie. Toch klonk bij de meeste Braziliaanse regisseurs die te gast waren op MOOOV filmfestival de vrees voor de toekomst, door de politieke wendingen in hun land. #shedecides: #MeToo heeft iets in beweging gezet: 2017 was het jaar waarin steeds meer vrouwen van zich durfden te laten horen. De ongelijkheid tussen man en vrouw kwam weer hoog op de agenda te staan en dat was ook te merken in veel films. MOOOV zette de campagne ‘She decides’, gelanceerd door een aantal ministers van Ontwikkelingssamenwerking, centraal op zijn programma. Op deze manier werd de aandacht getrokken naar de rechten van meisjes en vrouwen in de wereld. #diaspora: Heel wat regisseurs uit het Zuiden leven in Europa omdat ze net als vele lotgenoten, door omstandigheden gedwongen, wegvluchtten uit hun thuisland. Regisseurs in diaspora reflecteerden in hun films over dit nieuwe bestaan, vaak tegen de achtergrond van wat zij achterlieten. #western: Hoewel geassocieerd met Amerika, vertellen ook regisseurs uit Pakistan, Australië, Zuid-Afrika, Mozambique en Indonesië hun verhalen als een western. MOOOV maakte in 2018 tijd voor een revival van het genre maar dan eentje met een kritische blik op maatschappij en mensbeeld. #vaderzoon: Niet altijd een makkelijke relatie, zo bleek uit heel wat films. Vaak ging het om een louteringsproces, soms om een hopeloze zoektocht. Maar meestal stond gewoon een enorm sterke band centraal. Schoonheid om te koesteren of hoopvolle heling. #nativecinema: Native cinema is een jaarlijks terugkerende lijn doorheen het programma. De verhalen van native people, of het nu gaat over Indianen, Aboriginals, Maori’s of Inuit, blijven boeiend en confronterend. Ze zijn immers tot op de dag van vandaag het slachtoffer van racisme en discriminatie, uitgedragen door de huidige bewoners die zich vestigden op hun grondgebied.

11


lokaal eigenaarsschap Het filmfestival wordt gelijktijdig in 8 Vlaamse steden georganiseerd. MOOOV werkt hiervoor nauw samen met medewerkers van lokale organisaties en besturen. Terwijl programmatie en nationale communicatie door MOOOV worden verzorgd, is de praktische organisatie en publiekswerking in handen van de lokale groep medewerkers. Twee keer per jaar zit MOOOV met alle locatiemedewerkers rond de tafel. Eind 2018 werd een tweedaagse georganiseerd om zowel de lokale werkingen grondig te analyseren als om vooruit te blikken naar 2019 en om enkele focuspunten voor de toekomst vast te leggen. De energie die van de groep uitgaat is groot, het enthousiasme om er stevig tegenaan te gaan evenredig. Toch blijkt uit de SWOTanalyses die de medewerkers maakten dat de uitbouw van een festival niet evident is. Wanneer er geen gevoel is van lokaal eigenaarschap bij collega’s en besturen, ontbreekt betrokkenheid en brede draagkracht. Daarnaast maken personeelswijzigingen het niet eenvoudig langetermijnplannen uit te tekenen. Zo gaat in Genk grote lokale trekker Eddie Guldolf begin 2019 met pensioen. Een opvolger voor zijn takenpakket, waaronder ook de organisatie van het Genkse festival valt, is nog niet gevonden. In Roeselare werd in 2018, onder impuls van MOOOV zelf, een herstart gemaakt, dit tot grote tevredenheid van de lokale bioscoopuitbater. Met een kleinschalig programma en een voorzichtige poging om zich te nestelen in Cityscoop, lijkt er weer toekomst te zitten in het Roeselaarse festival. Ondanks de kracht en uitstraling die er van de festivallocaties uitgaat, is MOOOV is niet blind voor de uitdagingen die er liggen. De krijtlijnen voor de toekomst die tijdens de tweedaagse samen werden uitgezet, tekenen resoluut een koers recht vooruit. Ook CANVAS heeft zich het festival eigen gemaakt. Elk jaar opnieuw is MOOOV de hele maand april vertegenwoordigd op de zender tijdens een wekelijkse filmavond. In 2018 kregen de winnaar van de CANVAS award 2017 - Mountain - en de toppers My Sweet Pepper Land, Charlie’s Country en Rebelle de kans ontdekt te worden door TV-kijkend Vlaanderen.

12


In totaal bereikte MOOOV tijdens het festival 48.140 bezoekers.

locatie

individuele bezoekers

scholen*

totaal

Beringen-Koersel

1.061

1.314

2.375

Brugge

5.713

1.678

7.391

Dilbeek

1.530

955

2.485

2.337

2.337

Geel Genk

867

1.042

1.909

Lier

1.699

1.524

3.223

Roeselare

268

0

268

Sint-Niklaas

1.701

213

1.914

Turnhout

13.008

13.168

26.176

Nederland

62

0

62

TOTAAL

25.909

22.231

48.140

*om dubbele telling te vermijden worden de aantallen van de festivalvoorstellingen voor scholen in het globaal cijferoverzicht meegeteld bij SCHOLEN en niet bij FESTIVAL.

“

MOOOV is voor The Roxy Theatre de perfecte omkadering voor het aanbieden van wereldfilms die in onze regio anders te weinig aan bod zouden komen.

The Roxy Theatre Beringen

“

Ludo Vangenechten

13


ontmoeting Zicht op de wereld krijg je niet alleen door te kijken naar films maar ook door het gesprek aan te gaan met het publiek en met elkaar. Daarom is het café een erg belangrijke plaats voor het filmfestival. Publiek, festivalploeg en -gasten komen er samen, waardoor de schotten tussen publiek en gasten wegvallen. Regisseurs worden er aangesproken door toeschouwers die hun film net zagen en met vragen bleven zitten, oude of nieuwe vrienden schuiven aan tafel om tussen pot en pint filmtips uit te wisselen of van gedachte te wissel. Jeugdbewegingen in uniform slurpen er tijdens het weekend, kriskras door elkaar, aan een sapje, terwijl het opvalt dat op woensdagnamiddag het aantal aanwezige vrouwen met een hoofddoek begint te groeien. Elke festivallocatie heeft zo zijn eigen specifieke uitstraling. Lier pakt al jaren uit met een 100% Fairtrade café ism de Wereldwinkel, terwijl in Dilbeek een samenwerking met bib en cultuurcafé Lou’s Plek zorgt voor een dagelijks muziekaanbod. In The Roxy Theatre in Beringen liggen de drie zalen rond de kassa annex het cinemacafé. Ticket en koffie of een lokaal gebrouwen Koolputter koop je er samen en neem je gezellig mee de zaal in. In Turnhout wandelt het publiek na de film recht het festivalcafé binnen. Wie niet meteen een gesprekspartner tegen het lijf loopt, bladert tussen de dagbladen, bestelt een biobiertje of –sapje of bedient zich van een dagverse maaltijd.

14


Brugge kan rekenen op de schitterend opgeknapte De Republiek, waar de menukaart zich laat inspireren door de film-van-de-dag. Tegelijk opent MOOOV er de pop-up bar CafĂŠ Almodobar, host voor de festivaltalkshow. Ook op minder voor de hand liggende plaatsen zorgt MOOOV tijdens zijn festival voor ontmoetingen die het verschil kunnen maken. Achter de gesloten deuren van de gevangenis van Merksplas, ‘Behind the Scenes’ van het festival, krijgt een groep gedetineerden een stem als jury. Hier telt niet alleen het engagement van het individu en de interesse in cinema. Vooral de kans op rustige ontmoeting en gesprek springen in het oog. Stuk voor stuk sterke troeven, wat niet betekent dat MOOOV op zijn lauweren kan rusten. Wel voelen we de urgentie om alert te blijven voor de toegankelijkheid van het festival.

15


MOOOV werkt er elk jaar opnieuw aan om het festival als ontmoetingsplaats ook voor jongeren aantrekkelijk te maken. Zowel in Turnhout als Brugge krijgt de jongerenwerking van MOOOV de ruimte om ‘zijn ding te doen’. Via social media zetten zij een promocampagne op rond de film waar ze zelf het meest naar uitkijken, in groep organiseren ze een avondvoorstelling met afterparty, exclusief voor leeftijdgenoten. In Turnhout werd gekozen voor de film FOXTROT, Brugge zette de film HAVE A NICE DAY in de kijker. Wie jongeren zegt, denkt ook aan jeugdbewegingen. Tijdens de festivalweekends mikte MOOOV in Turnhout voor zijn namiddagvoorstellingen weer op chiro’s, scouts en hun collega-organisaties. Brugge beschikt over de ideale partners om een tweede editie van ‘stay awake’ te organiseren; een sleepover-cinema-activiteit die plaatsvond in Youth hostel De Snuffel. Zelf mee te brengen: slaapzak en matrasje. MOOOV zorgde voor de rest.

16


17


18

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20


te gast 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Grace Winter: Marquis de Wavrin, du maloir à jungle Mauri Druez & Preben Verledens: I am Golden Karen Bülent Öztürk: Blue Silence Steven Lewis Simpson: Neither Wolf nor Dog Tiago Melo: Azougé Nazaré Likarion Wainaina: Supa Modo Maurio D’Addio: On Wheels Daniel Lambo: Ademloos Hüseyin Tabak: The Legend of the Ugly King Donat F. Keusch: Yol Muayad Alayan: The Reports on Sarah and Saleem Maartje Wegdam: No Place For a Rebel Sahim Omar Kalifa: Zagros Eduardo Nunes: Unicornio Mouly Surya: Marlina, The Murderer in Four Acts Maisa Abd Elhadi: The Reports on Sarah and Saleem Sofia Djama: Les Bienheureux Marco Dutra: Good Manners Samuel Maoz: Foxtrot Nabil Ayouch & Maryam Touzani: Razzia Dorothée van den Berghe, Savannah Vandendriessche, & Imad Borji: Rosie & Moussa

21

19


inhoud Het is een publiek geheim: wie MOOOV zegt, zegt inhoud. De films op het programma hebben naast een artistiek ook een uitgesproken inhoudelijk karakter. Die inhoudelijke lijn trekken we voor en/of na de voorstellingen graag door. Tijdens het festival van 2018 liet MOOOV een bataljon aan gasten en specialisten ter zake aanrukken om het publiek dat hongerde naar achtergrond en gesprek, te helpen voeden. Vaste gastvrouwen Annick Ruyts, Dalilla Hermans en Mieke Dumont kregen versterking van Arkasha Keysers en ouwe getrouwe publiekslieveling in Roeselare, Roel Van Bambost, en Karel Deburchgrave in Genk en Beringen. Zij ontlokten bij de gasten boeiende verhalen en reflecties, daagden het publiek uit deel te nemen aan debatten en zorgden voor een strakke presentatie van de events. We zetten er enkele in de kijker. Samen met Beweging.net werd een gesprek rond identiteit en migratie opgezet bij de film Zagros, van Sahim Omar Kalifa. Hamvraag was of al die zogenaamd krachtige beelden die we dagelijks absorberen juist zijn. Vertellen ze ons wat we eigenlijk moeten of willen weten? Hebben we wel iets te zeggen over het beeld dat anderen van ons vormen? Onze identiteit wordt namelijk bepaald door de blik van de andere. En kleur blijkt daarin doorslaggevend. Deze gespreksavond ging zowel door in Brugge, Genk als Turnhout.

20


In de schoot van MOOOV zagen de ‘Young Programmers’ het levenslicht. 25 jonge filmliefhebbers schreven zich in voor de eerste editie van dit event. Zij maakten een dag lang kennis met deskundigen uit de Vlaamse filmsector om het vak van het film programmeren van binnenuit te leren ontdekken. Gastsprekers waren prof. Biltereyst en programmatoren van Film Fest Gent, Courtisane, BIFFF, Cinematek, De Studio, Lumière en Kinepolis. Na afloop van de dag toonden enkele aanwezige medewerkers van andere festivals de interesse het nieuwbakken concept van MOOOV te hosten. De ‘Young Critics’ kan je ondertussen beschouwen als de grote broer van de ‘Young Programmers’. Sinds enkele jaren zijn zij een vaste waarde op het festival in Turnhout. In 2018 trokken de zes jonge aspirant filmcritici naar locatie Brugge om er een week lang op de festivalsite onder te duiken. Ze kwamen naar buiten met een reeks filmrecensies en essays die gepubliceerd werden op mo.be, rektoverso.be en mooov.be Mieke Dumont was ook in 2018 gastvrouw van de festivaltalkshow in Brugge, waar zij bekende West-Vlamingen ontving voor een warme babbel, aangestuurd vanuit filmfragmenten die hun leven illustreerden. Op de biechtstoel onder meer Sebastien Dewaele (zanger van Preuteleute), Liesa Naert (actrice) en Josefien Daelemans (hoofd van Charlie Mag). Een succesformule die ondertussen een vaste waarde is geworden.

21


Middenin de festivalperiode wordt over heel Vlaanderen jaarlijks de Erfgoeddag georganiseerd en MOOOV zet dit evenement graag mee in de kijker. In 2018 vormde de film LE MARQUIS DE WAVRIN, DU MANOIR À LA JUNGLE voor een perfecte koppeling. Bruno Mestdagh, van het Koninklijk Belgisch Filmarchief, diepte voor het publiek de digitale restauratie van film uit, terwijl regisseuse Grace Winter uitvoerig vertelde over hoe haar documentaire, vertrekkend vanuit gevonden rushes in het Filmarchief, de geschiedenis van de vergeten markies Robert de Wavrin bloot legde. De markies trok eind jaren 1920 als eerste blanke naar een indianenvolk in het noordelijke Amazonegebied om er filmopnames te maken. Winter ontsloot dit vergeten materiaal voor het grote publiek. In 2018 was MOOOV Filmfestival gastheer van het vertonersontbijt dat door het VAF georganiseerd wordt voor collega’s uit de sector. Vertoners en programmatoren van cultuurcentra verzamelden voor een studievoormiddag met tien korte en krachtige presentaties van vooral nieuwe en inspirerende filmhuizen in Nederland. Aansluitend lanceerde Dalton Distributie het VOD-platform voor bibliotheken, waarop ook MOOOV festivalcontent aanlevert. Ook de collega’s in spe - de studenten Theater-, Film- en Literatuurwetenschappen van de UA - hebben al enkele jaren hun weg naar het festival gevonden. Ze ontdekten er in 2018 het werk van de grote Koerdische regisseur Yilmaz Güney (°Turkije,1937-1984) die als acteur in zo’n 20 films speelde, enkele boeken schreef en films regisseerde, zelfs vanuit de Turkse gevangenis waarin hij terechtkwam wegens zijn openlijke strijd voor een onafhankelijk Koerdistan. Belgisch Koerdische regisseur Bülent Öztürk, die zich altijd geïnspireerd en gemotiveerd wist door Yilmaz Güney, gaf tekst en uitleg en toonde zijn nieuwste film BLUE SILENCE.

22


“

Grenzen verleggen door films te kijken? Het kan wel degelijk. Vanaf vandaag tot en met 30 april palmt MOOOV Filmfestival de Vlaamse cinemazalen in met internationale films die je blik verruimen.

“

Metro 17/04/2018

23


muzikale feestjes in de filmzaal De soundtrack van een film wordt doorgaans zonder veel nadenken met de beelden mee binnengehapt door de toeschouwers. Zelden wordt er stilgestaan bij de impact die de muziek heeft op de interpretatie van de beelden of het effect ervan bij de ontvanger. Spelen met de combinatie van beeld en geluid resulteert vaak in boeiende experimenten. MOOOV maakte zich enkele jaren geleden een nieuwe format eigen, onder impuls van Muziekcentrum Cactus en creatieve vrijhaven Het Entrepot. Resultaat is een fel gesmaakt filmfeestje dat langsheen de verschillende festivallocaties trekt. Voortbouwend op het succes van wat we Cult!Live doopten, ging MOOOV in 2018 op zoek naar een formule om ook kinderen onder te dompelen in de wondere wereld van het muzikale filmexperiment. ‘Als dat maar goed afloopt’...

1 Tijdens festival 2018 werd de cultklassieker OLD BOY, van Park Chan-wook nieuw leven ingeblazen door de Gentse ‘alles-kapot-post-punkband’ RAKETKANON. Zij stripten de film volledig van zijn soundtrack en lieten hem dreigend op het publiek los met hun complexe muziek vol scheve ritmes en opbouwende crescendo’s. Cult!Live opende zijn tournee voor een volle zaal in de Brugse Stadsschouwburg en trok daarna op zwier naar Turnhout, Genk, Beringen en Lier.

24


2 Af en toe moet je de rollen eens durven omdraaien. Met Cinemaximiliaan bracht MOOOV de stille comedie EGGED ON, van Charley Bowers (1926), naar het festival. Geen film die aanleunt bij de thematiek waar MOOOV naar op zoek is, maar laat nu net de muzikale omlijsting ervan het geheel zo aantrekkelijk maken. Cinemaximiliaan verzamelde rond de film een diverse groep muzikanten die zorgden voor een verrassende, nieuw soundtrack. Tegen de achtergrond van een verhaal dat draait rond een jongeman die een machine probeert te bouwen om eieren onbreekbaar te maken, ontstond live een muzikale improvisatie op traditionele muziekinstrumenten. Nieuwkomers uit Afghanistan, Iran, Irak en Syrië vermengden hun Oriëntaalse klanken met de pop-, jazz- en rockinvloeden van de West-Europese musici. Een grensverleggend muzikaal avontuur.

3

Als dat maar goed afloopt… onder die titel weefde MOOOV 4 korte films uit alle hoeken van de wereld aan elkaar. Musique à voir bracht ze tot leven met live muziek en achtergrondgeluiden. Een voorstelling 100% op maat van een heel jong publiek. Na de voorstelling dromden de kinderen tot bij de muzikanten om zelf te experimenteren met leeglopende ballons, rare toeters en vreemde bellen. Een voorstelling vol verrassingen en verwondering die ook programmatoren van CC’s opviel. In het najaar van 2018 was de co-productie nog op enkele plaatsen in Vlaanderen en Brussel te zien.

25


“

Het is niet altijd gemakkelijk om een gepaste film te vinden voor jongere kinderen en door het visieweekend ben ik zeker van de keuze.

Mooi initiatief!! Super interessant om degelijk educatief materiaal te ontdekken.

Ik ben blij dat we de kans krijgen die films vooraf, zonder verplaatsing te kijken. Dat maakt het voor ons een stuk makkelijker en motiveert meer om niet zomaar een film te kiezen op basis van recensies.

“

anonieme getuigenissen van leerkrachten - afkomstig uit de evaluatie van de digitale visiedag 26


2. Scholen Het festival is al van bij de opstart onlosmakelijk verbonden met een aanbod voor scholen. Doorheen de jaren groeide niet alleen het aantal locaties, ook het aanbod werd fel uitgebreid. Naast films voor kleuters, lager en secundair onderwijs krijgen scholen gratis toegang tot het digitale lesmateriaal dat MOOOV aanmaakt en kunnen ze aansluiten bij een jaarlijks opgefrist pakket randactiviteiten. Lokale aanbieders van (kunst)educatieve activiteiten surfen met plezier mee op de golven en zichtbaarheid van het festival. In ruil hiervoor maken zij hun aanbod gratis toegankelijk voor de festivalscholen. Een mooie win win situatie waarvan steeds meer wordt genoten, zowel door aanbieders als leerlingen. MOOOV besteedt daarom veel aandacht aan deze combipakketten, die een festivaluitstap voor scholen tot ver buiten de straal van 30km interessant maken. De mogelijkheid om binnen de formule ook het busvervoer via MOOOV te boeken, maakt het geheel compleet. Geen kopzorgen voor de leerkracht maar een inhoudelijk straffe, betaalbare daguitstap die op eenvoudige vraag van begin tot eind voor hen wordt geregeld. We hoeven hierbij geen tekening te maken. Dit interessante aanbod heeft ook één duidelijke, grote keerzijde: de workload voor de medewerkers van MOOOV. Eind 2018 werd daarom besloten om de aanpak van de festivalvoorstellingen voor scholen naar de toekomst toe grondig te herdenken. Wordt vervolgd dus.

Experiment MOOOV houdt van experimenteren, zowel binnen als buiten zijn festival-context. Ook voor de schoolvoorstellingen is dat niet anders. Een impressie:

Waarom niet een keer proberen ook een aanbod voor peuters samen te stellen? In Turnhout vond MOOOV hiervoor de ideale partner bij het Peuterspeelpunt, dat geïnitialiseerd wordt vanuit het stadsbestuur. Zij strijken een jaar lang tijdens weekdagen neer op telkens weer een andere locatie en het festival leek ons een prima plaats hiervoor. Individuele ouders met peuters en peutertuinen werden uitgenodigd om in een tot grote speeltuin omgetoverd festivalcafé te komen spelen. In de ‘speeltuin’ ook 2 tentjes waar de peuters naar kortfilms konden kijken. In de filmzaal een compilatie van korte filmpjes, helemaal op maat van de belevingswereld van kinderen tussen 1 en 2,5 jaar. Uit het enthousiasme bleek duidelijk: een aanbod voor herhaling vatbaar.

27


Speeddaten, een handige manier om veel mensen op een korte tijd met elkaar te laten kennismaken en zo drempels voor ontmoeting te verlagen. Maar ook om het Nederlands te oefenen als je anderstalige nieuwkomers laat speeddaten met native speakers. We probeerden het uit ism het Centrum voor Basiseducatie. Binnen dit concept konden leerlingen van lager- en of secundair onderwijs op enkele festivallocaties kennis maken met volwassen nieuwkomers. ”Ik eet graag frietjes met stoofvlees. En jij?” Leerlingen van het buitengewoon onderwijs blijven vaak in de kou staan als het aankomt op participatie aan cultuur. Hoewel MOOOV in zijn programma rekening houdt met deze groep jongeren en in onderling overleg met de leerkrachten op zoek gaat naar de meest geschikte film voor specifieke groepen, bleef het aanbod randactiviteiten dat we hen konden bieden eerder beperkt. In 2018 sloegen we de handen in elkaar met Kunst in Zicht, een aanbieder van muzische activiteiten voor kinderen. Zij pasten hun bestaande workshop ‘peepshow’ aan tot hij helemaal op maat was van het buitengewoon onderwijs. Een schot in de roos! Een goede festivalervaring start bij het maken van een goede filmkeuze voor je leerlingen, zoveel is zeker. En die voorbereiding begint al tijdens het festival zelf. Scholen maken immers vanaf eind april al plannen voor het nieuwe schooljaar. Het festival, waar zowel binnen het familieaanbod als de rest van het programma films worden aangeboden die een jaar later terugkomen op het schoolprogramma, is het ideale moment om leerkrachten uit te nodigen. Toch is deze formule niet heilig. Leerkrachten lijken steeds minder geneigd om in hun vrije tijd de verplaatsing te maken naar een schoolgerelateerde activiteit. Overvolle agenda’s liggen aan de grond hiervan. MOOOV speelde hierop in door de succesformule van de digitale visiedag, die voor het eerst gelanceerd werd eind 2017, begin oktober 2018 te herhalen. Een topper van formaat! Enkel jaren geleden startte MOOOV het proefproject MOOOVinschool op. Ondanks de positieve evaluaties van de deelnemende scholen, besliste MOOOV het project stop te zetten. Het budget om dit met voldoende mankracht verder uit te bouwen, ontbrak. Uitloper van dit proefproject is het filmfestival dat een groepje kinderen van Basisschool Qworzo uit Merksplas jaarlijks blijft organiseren binnen zijn schoolmuren. MOOOV wordt er bij geroepen van zodra het festivalthema vast ligt. Op basis daarvan stelt MOOOV een selectie films samen en trekt er mee naar het programmatieteam om samen met hen het definitieve festivalprogramma vorm te geven. Na afloop van het festival zorgt MOOOV voor de afhandeling van de vertoningsrechten. Op vraag van de gemeente Dilbeek verzorgt MOOOV het filmaanbod en de vertoningsrechten van hun filmbus. De bus wordt jaarlijks ingezet voor besloten schoolvoorstellingen binnen de scholengroepen van de eigen gemeente maar ook externen kunnen de filmbus huren voor projecten. Vermoedelijk is 2018 het laatste jaar van de samenwerking. De bus heeft het technisch begeven, waardoor ze niet meer verplaatsbaar is. MOOOV werkt echter zelf aan een plan om met een busje op zonne energie doorheen Vlaanderen te trekken. 28


Duurzaamheid staat al jaren hoog op de agenda van MOOOV. Een samenwerking met De Lijn, om leerlingen van verder gelegen dorpen in grote groepen naar de dichtstbijgelegen festivallocatie te brengen, is er een voorbeeld van. Toch merkten we dat ook scholen die op fietsafstand van het festival gevestigd zijn, hardnekkig gebruik bleven maken van het busvervoer. Om hierin verandering te brengen, zette MOOOV een samenwerking op met een aantal lokale afdelingen van de Fietsersbond. In april 2018 konden scholen voor het eerst beroep doen op extra fietsbegeleiding om met hun leerlingen veilig naar het festival te fietsen. Hier en daar werd gekozen voor een tussenstop met picknick of een uurtje ravotten in de speeltuin.

In totaal bereikte MOOOV met zijn aanbod voor scholen 30.903 bezoekers. *om dubbele telling te vermijden worden in het globaal overzicht de aantallen van de festivalvoorstellingen voor scholen meegeteld bij SCHOLEN en niet bij FESTIVAL. overzicht schoolvoorstelling

bezoekersaantal

Festival*

22.231

MOOOVinSchool

792.

Op vraag

3.566

11.11.11

583

Filmbus

1.733

Wereldfilmfestival Mechelen

1.958

TOTAAL

30.903

5,7% 1,9%

6,3%

11,5%

2,6%

71,9%

29


3. Zebracinema Sinds januari 2018 behoort het van oorsprong Limburgse vertonerscircuit Zebracinema officieel tot de werking van MOOOV. MOOOV gelooft sterk in het potentieel van dit circuit, dat arthouse cinema brengt tot op plaatsen waar geen tot amper bioscopen aanwezig zijn. Als kaper van bestaande schermen en aanjager van mogelijk nieuwe vertoningsplaatsen, verspreidt het circuit zich verder over Vlaanderen. In 2018 sloten UGC Turnhout, Euroscoop Genk en UGC Aarschot aan bij Zebracinema en werd met CC Scharpoord uit Knokke-Heist een begin gemaakt van een Zebracinema-netwerk in Oost- en West-Vlaanderen. Momenteel zijn er 12 locaties aangesloten waar, onder impuls van MOOOV, op wekelijkse basis ruimte in het programma vrij wordt gemaakt voor arthouse. In een aantal steden is er voor elke film een inleiding, maar overal krijgt het publiek een mooi vormgegeven blad met meer info over de film die ze gaan zien. MOOOV ondersteunt al deze locaties en brengt hen bij elkaar in lokale overleggroepen die tweemaandelijks verzamelen. Hier wordt het filmprogramma samengesteld, de promotie besproken en wordt bekeken welke stappen er kunnen genomen worden om alles praktisch en technisch te optimaliseren. Het is duidelijk dat de bundeling van krachten zijn vruchten afwerpt. De groei van Zebracinema maakt dat het belang van de culturele vertoner voor de Belgische distributeurs toeneemt. Waar de cultuurcentra en filmclubs vroeger gedwongen werden te wachten met het vertonen van een film tot hij uit het bioscoopaanbod verdween of beschikbaar was op dvd, zien steeds meer distributeurs de partners van Zebracinema als een volwaardige arthouse filmvertoner. Eindelijk kunnen ook zij uitpakken met premières, meesurfen op de golven van de nationale promotiecampagnes bij nieuwe releases en hebben ze het gevoel au serieus genomen te worden. Kers op het werkingsjaar voor alle Zebracinema-partners was het mogen vertonen van de films COLD WAR en Gouden Palm winnaar SHOPLIFTERS gelijktijdig met de release. Het is in deze dat MOOOV een belangrijke rol wil blijven spelen.

30


Suuupergoede film! Heel erg spannend! Confronteert je met je eigen vooringenomenheid. Goede keuze, Zebracinema!

Brecht Hermans over ‘The Guilty’ Facebook Zebracinema

31


Nog niet alle Belgische distributeurs hebben echter het principe van het 2de vertonerscircuit losgelaten. Dit zorgt soms voor spreiding in de programmatie, aangezien bioscopen door deze distributeurs wel als volwaardige vertoner beschouwd worden maar cultuurcentra niet. Waar de cultuurcentra en filmclubs vroeger gedwongen werden te wachten met het vertonen van een film tot hij uit het bioscoopaanbod verdween of beschikbaar was op dvd, zien steeds meer distributeurs alle partners van Zebracinema als een volwaardige arthouse vertoner. Dit is ook het publiek opgevallen, zo blijkt uit dit verwonderde bericht dat bij MOOOV toe kwam:

Cold War gaat morgen officieel in release. Klopt het dat hij reeds vanavond in Sint-Truiden geprogrammeerd staat?

32

(privébericht facebook)


locatie

bezoekers

Aarschot

241

andere

331

Bree

1.003

Diest

1.814

Genk

4.211

Hamont-Achel

4.687

Hasselt

2.294

Knokke-Heist

1.789

Maaseik

4.877

Neerpelt

2.534

Sint-Truiden

1.615

Tongeren

2.227

Turnhout

7.006

TOTAAL

35.629

0,7 % 0,9 % 2,8 % 5,1 % 11,8 % 13,2 % 6,4 % 5,0 % 13,7 % 9,9 % 4,5 % 6,3 % 19,7 % 33


4. Distributie MOOOV is geen distributeur van blockbusters of grote en middelgrote internationale titels. Als gesubsidieerde partner mikt MOOOV op kwaliteitsvolle titels die door hun uitgesproken profiel (te) weinig potentieel hebben voor commerciële distributeurs. Concurreren met Belgische collega-distributeurs is dan ook niet de bedoeling, wel het geven van vertoningskansen aan een pakket ondergesneeuwde (familie) films uit vaak minder gekende filmlanden. 2018 was een goed gevuld jaar met wel 11 theatrical releases op de agenda. Hoewel de Belgische bioscopen overtuigde afnemers zijn van de films van MOOOV, zijn de eenmalige voorstellingen die geboekt worden door bibliotheken en cultuurcentra, van enorme meerwaarde voor de aangekochte titels. Vanuit die hoek is er namelijk een opvallende vraag naar de titels en thema’s die MOOOV in zijn portefeuille heeft. In het voorjaar bracht MOOOV de films KNIFE IN THE CLEAR WATER, WHITE SUN en CENTAUR naar de zalen. De regisseurs van WHITE SUN - Deepak Rauniyar - en CENTAUR - Aktan Arym Kubat - waren aanwezig voor de release en beschikbaar voor interviews met zowel Belgische als Nederlandse pers. De release vond dan ook gelijktijdig in België en Nederland plaats.

34


In april houdt MOOOV graag de handen vrij om exclusief in te zetten op het filmfestival. Geen nieuwe films in de Belgische zalen dus maar alle hens aan dek voor het veertien dagen durende filmfeest op acht locaties in Vlaanderen. Het festival wordt wel benut om zoveel mogelijk regisseurs van de eigen distributietitels over te vliegen voor de avant-premières die dan georganiseerd worden. Ze maken het evenement nóg boeiender omdat ze in interactie kunnen gaan met het aanwezige publiek. Voor enkele van de titels is het festival ook de plaats waar ze aan pers en vertoners voorgesteld worden. Release volgt dan later op het jaar. Dit was ondermeer het geval voor de openingsfilm van MOOOV filmfestival MARLINA, THE MURDERER IN FOUR ACTS. Cineaste Mouly Surya was één van de festivalgasten die toen aan pers en publiek werden voorgesteld. Naar aanleiding van de release van de film in juni, verschenen in de Vlaamse pers de festivalinterviews. Ook van LES BIENHEUREUX, GOOD MANNERS en THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM waren de regisseurs aanwezig. Het distributiejaar werd verder gevuld met de Algerijnse film LES BIENHEUREUX, de Chinese animatiefilm HAVE A NICE DAY, het Braziliaanse weerwolvendrama GOOD MANNERS, het komische WAJIB en het knappe grensdrama THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM - de twee laatsten allebei films die gemaakt werden in de Palestijnse Gebieden. Met GOOD MANNERS bereikte MOOOV een recordaantal arthouse-vertoners. De film speelde tijdens de zomermaanden in wel 9 bioscopen in België. Ook THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM kende een grote release, mede doordat de Zebracinemapartners hem allemaal op hun programma wilden. 2018 afsluiten deed MOOOV met twee familiefilms – LIYANA en SUPA MODO, die samen met distributeur JEF in de zalen gebracht werden. Bovenop de films die een theatrical release krijgen, heeft MOOOV jaarlijks een aantal titels in zijn portefeuille die in hoofdzaak ingezet worden voor schoolvoorstellingen. In 2018 gaat dat over MALA JUNTA, ON WHEELS en de kortfilmcompilaties ALS DAT MAAR GOED AFLOOPT en DIKKE VRIENDEN. Deze films kregen een eerste vertoning voor het algemeen publiek tijdens het filmfestival in 2018. Tijdens festival 2019 draaien ze op volle toeren op het schoolprogramma. Hoewel het publiek het graag anders zou zien, is het niet evident om de titels van MOOOV breed uit te zetten.

35


In totaal bereikte MOOOV met zijn eigen distributietitels 23.732 bezoekers: totaal distributie BelgiĂŤ

bezoekers

Allemaal sneeuw

288

Als dat maar goed afloopt

365

As I Open My Eyes

30

Bar Bahar

1028

Blanka

906

Centaur

1678

Dhanak

517

Dikke Vrienden

230

Good Manners

1928

Have a Nice Day

551

Knife in the Clear Water

103

Les Bienheureux

1033

Liyana

479

Mala Junta

889

Marlina, the Murderer in Four Acts

2932

Midden in de nacht

2932

Mountain

94

Next to Her

59

On Wheels

1209

Raftan

680

Reis rond de wereld

92

Supa Modo

190

Tesoros

1894

The Reports on Sarah and Saleem

2150

The Road to Mandalay

203

The Woman who Left

157

The World of Us

504

Wajib

1165

Weg uit mijn land

1016

White Sun

630

Why We Cycle

305

Zaatari Djinn

45

TOTAAL

23.732

36


totaal distributie Nederland

bezoekers

Bar Bahar

14.578

Centaur

2839

Good Manners

861

The reports on Sarah and Saleem

3767

The Road to Mandalay

3477

Subtotaal Nederland

25.522

algemeen totaal

49.254

gecorrigeerd totaal

33.370

Bij deze cijfers dient het volgende in acht genomen te worden: -Om dubbeltelling te vermijden worden in het globale cijferoverzicht vooraan dit jaarverslag enkel de exclusieve distributiecijfers van België opgenomen, meerbepaald 7.848 bezoekers. Samen met de aantallen uit Nederland geeft dit het gecorrigeerde totaal van 33.370 bezoekers voor MOOOV Distributie. -Van bovenstaand totaal van 49.254 bezoekers werden 6.652 bezoekers reeds meegeteld bij ‘festival’. Ook werden 6.384 bezoekers reeds meegeteld bij de scholenwerking en 1.229 bezoekers bij Zebracinema. Verder werden er ook bij MOOOVopMaat reeds 1.171 bezoekers meegeteld, net als bij ‘projecten’, waar 448 bezoekers kwamen kijken naar een film die door MOOOV werd aangekocht. Dit geeft voor distributie in 2018 een gecorrigeerd algemeen totaal van 33.370 bezoekers. Uit bovenstaande blijkt dat het festival & de jaarwerking voor het Belgische distributieluik van MOOOV zorgt voor een basispubliek en een basisinkomen. In België kwamen in totaal 23.732 mensen (16.110 in 2017 en 10.895 in 2016, of een stijging met 48%) kijken naar één van de vertoningen van de aangekochte films: opnieuw een stijging met bijna 50% tov het voorgaande jaar dus.

37


Merci de nous tenir informer sur votre catalogue (que je trouve extraordinaire!). Nous allons poursuivre la sortie de vos films pendant tout l’été.

38

Dany Habran, Les Grighoux


“Het jaarlijkse MOOOV Filmfestival werpt zich ook op als verdeler van kostbare en vaak universele verhalen die anders veelal kansloos zouden blijven. Het bedachtzame, magisch-realistische debuut van de Iraanse filmmaker Alireza Khatami doet er zijn voordeel mee. In de nadagen van de eindejaarsdrukte is dat het beste medicijn voor een overprikkeld gemoed.”

Ruben Aerts, De Standaard 02/01/2019

39


5. MOOOV op Maat In 2018 drong zich een vernieuwing van het CinéBib en Ciné Horizon concept op. Beide formules leunden sterk bij elkaar aan hoewel ze elk mikten op een specifieke doelgroep. Terwijl CinéBib gemaakt was op maat van bibliotheken, konden organisaties en lokale besturen intekenen voor Ciné Horizon. Beide projecten, hoewel verschillend van aanpak, hadden als doel wereldfilm zoveel mogelijk vertoningskansen te geven. De sterkste kanten van beide initiatieven werden tot een nieuw geheel gekneed en omgedoopt tot MOOOV op MAAT. Lokale besturen, gemeenschapscentra en andere organisaties kunnen binnen de krijtlijnen van MOOOV op MAAT op eenvoudige wijze een vertoning van een film met zicht op de wereld organiseren met ondersteuning van MOOOV. Hierbij worden zij gestimuleerd een samenwerking op te zetten met de lokale bibliotheek. Bovendien konden bibliotheken intekenen op een formule waarbij ze voor de vertoningen van hun films met zicht op de wereld gratis gebruik konden maken van de mobiele cinemas van MOOOV: uitleen-kits met eenvoudige handleiding. Updates van dvd-releases en een eenvoudige aankoopformule, helpen de bibliotheken hun wereldfilmcollectie verder uit te breiden. Dit vertaalde zich in een groot aantal vertoningen, op een al even groot aantal verschillende locaties, in een scala aan formules. Grootste trekpleisters waren de openluchtvertoningen, verspreidt over heel Vlaanderen. Zo verzamelden op het strand van Blankenberge meer dan 500 vakantiegangers en buurtbewoners na zonsondergang voor een MOOOV-titel, liep het natuurlijke amfitheater de Konijnenberg in Vosselaar bij valavond vol filmliefhebbers en was er amper plaats over aan de voet van de gloednieuwe woontoren in hartje Turnhout voor de laatavondvertoning.

40


In totaal bereikte MOOOV met MOOOVopMaat 5.633 bezoekers. provincie

bezoekers

Antwerpen

3.730

West-Vlaanderen

1.794

Oost-Vlaanderen

30

Vlaams-Brabant

55

Brussels Hoofdst. Gewest

24

Totaal

5.633

Carole Himpens - Koekelare

“

“

Gisterenavond een geslaagde filmavond! We mochten 98 mensen verwelkomen. Et Maintenant, On va ou?: een echte aanrader! Een film die je MOET gezien hebben.

41


6. Projecten Binnen de organisatiestructuur van MOOOV worden de activiteiten die voor of samen met een specifieke doelgroep worden georganiseerd of samen met externe partners, ondergebracht onder de clusternaam PROJECTEN. Al deze activiteiten hebben een tijdelijk, soms een eenmalig karakter. Wat hen verbindt, is de drive om films met zicht op de wereld een zo groot mogelijk platform te geven zodat ze een maximaal publiek kunnen bereiken. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden zijn, door naar buiten te trekken voor openluchtvoorstellingen. Met z’n allen onder de blote sterrenhemel, op een bijzondere locatie, het geeft een filmvoorstelling net dat tikje meer gezelligheid en buurtgevoel. Midden in de natuur, in de achtertuin van een oude pastorij, langs of op het water van het kanaal, binnen de contouren van een stadsfestival,… de mogelijkheden zijn legio.Zolang het geen pijpenstelen regent, is dit voor MOOOV een beproefde succesformule. In het voorjaar van 2018 ging in Brugge de eerste editie door van ‘MOOOV Breekt Uit’. We verlieten het comfort van de cinemazaal en palmden een aantal historische gebouwen in voor vijf voorstellingen op vijf unieke locaties. Van CENTAUR (de winnaar van MOOOV Filmfestival 2017) in de historische kapel van het PZ Onze-Lieve-Vrouw, tot LAS HIJAS DE ABRIL op de zolder van het pas gerestaureerde Gruuthusemuseum. Stuk voor stuk bijzondere ervaringen die goed onthaald werden door het Brugse publiek en schreeuwen om een vervolg. Ook 11.11.11 was weer vragende partij om zijn campagne te laten ondersteunen door een specifiek op migratie toegespitst filmaanbod. Het samenwerkingsproject, dat zowel gericht is op scholen als lokale vrijwilligersgroepen, heeft een duidelijk sensibiliserend karakter en concentreert zich in het najaar, de periode waarin 11.11.11 campagne voert. Voor 11.11.11 is MOOOV niet enkel het professionele aanspreekpunt op vlak van films met zicht op de wereld. Zij kloppen eveneens aan bij MOOOV omwille van de educatieve omkadering van het aanbod en de praktische afhandeling van vertoningsrechten en SABAM. Zowel scholen als lokale 11-groepen reageerden opnieuw positief op het initiatief. Via het aanbod van MOOOV slagen zij er makkelijker in thema’s als migratie en vluchtelingen in de kijker te zetten en bespreekbaar te maken.

42


Ik wil je nog een keer bedanken voor de samenwerking. Ik denk dat jullie aanbod écht een meerwaarde was voor de campagne. Ik hoop dat we zulke samenwerkingen in de toekomst nog kunnen opzetten.

Leen Jansen medewerker campagne 11.11.11.

43


Lize De Potter, Platform

Jonge ambassadeurs

MOOOV betekent voor mij vooral gezelligheid. Gezelligheid en de kans films te bekijken, waarvan ik anders waarschijnlijk het bestaan niet eens zou afweten.

Hoewel het publiek van MOOOV niet meteen een jong profiel heeft, oefent het aanbod een uitgesproken aantrekkingskracht uit op jongeren met een sociaal engagement of een voorliefde voor films met een sterke eigenheid. Hun interesse vertaalt zich in de goesting om zelf actief aan de slag te gaan met het filmaanbod van MOOOV. Ze zetten zelf op regelmatige basis (gratis) voorstellingen op voor leeftijdgenoten, voeren een eigen promotiecampagne voor het MOOOV filmfestival, organiseren een jongerenavond centraal in het festival en zorgen voor extra paardenkracht bij de rondtrekkende openluchtvoorstellingen tijdens de zomermaanden. Een fijne wisselwerking waarbij de expertise en financiële ondersteuning van MOOOV de jongeren voortstuwt, terwijl de jongeren – die zich groepeerden onder de noemers Schoon Jong Volk en Platform – een publiek bereiken waar MOOOV moeite heeft bij te komen. Moeilijkheid al die jaren is en blijft het matchen van de wispelturigheid van een jonge groep vrijwillige enthousiastelingen met het professionele karakter van MOOOV. De instabiliteit en onvoorspelbaarheid van de groepsdynamiek bezorgt het team van MOOOV meer dan eens kopzorgen. Regelmatige evaluatie en bijsturing van het concept of de visie zijn daarom niet ongewoon. 2018 was voor Turnhout een topjaar wat de jongerenwerking betreft. In Brugge lag de werking na het festival zo goed als stil en werd in september met een nieuwe groep aan de slag gegaan, terwijl in Lier een moeizame herstart op het programma stond in het voorjaar.

44


Tussen 6 en 9 november stond de derde editie van het Oase Film Festival op de affiche. Samen met Omnes vzw en zijn bezieler Ali Ali, selecteerde MOOOV enkele films uit landen uit de MENA-regio (Middle East & Northern Africa). Openingsfilm - een exclusieve première - was het politiek geladen CAPHARNAÜM, waarin de Libanese cineaste Nadine Labaki de harde realiteit van de aan hun lot overgelaten straatkinderen zonder identiteitspapieren verkent. Het waren vooral de acteerprestaties en Labaki's directe stijl die indruk maakten bij het Turnhouts publiek. Een ander hoogtepunt was de première van WELDI tijdens de slotavond. In deze Tunesische film, gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne onderzoekt regisseur Mohamed Ben Attia heel nauwkeurig de maatschappelijke context waarbinnen jongens in de armen van extremistische bewegingen worden gedreven. Tussen begin en slot toonde het festival nog twee Palestijnse films en een Libanese en een Marokkaanse titel. Ze brachten met hun persoonlijke verhalen een wereld dichterbij die wij enkel kennen vanuit korte of sensationele nieuwsberichten. Een beter begrijpen van en meer begrip voor een diverse samenleving zijn dan ook de kernwoorden van het Oase Film Festival. MOOOV gaat niet enkel op zoek naar partners die het filmfestival willen ondersteunen. Omgekeerd trekt MOOOV naar buiten om de events van collegaorganisaties te ondersteunen en verder open te trekken. Zo trokken we in augustus recht het hart van de stad Brugge in. We zochten en vonden vijf bijzondere locaties langs het kunstenparcours Triënnale, stuk voor stuk gepaste settings voor verrassende filmavonden. Op het programma stonden films van ver buiten de Brugse stadsomwalling, die telkens in dialoog gingen met de kunstwerken van de Triënnale. In september haakten we elke vrijdagavond ons wagonnetje aan de Uitwijken-karavaan van Brugge Plus en toonden in openlucht ondermeer het ondeugende Franse AVA en de bitterzoete grenzeloze, kinderlijke fantasie in THE FLORIDA PROJECT.

Tijdens de jaarlijkse Kunstendag voor Kinderen (half november) is MOOOV telkens present met een aanbod voor de allerkleinsten. MOOOV stationeert zich voor die gelegenheid in cultuurhuis Warande, om deel uit te kunnen maken van een groter geheel. In 2018 kozen we voor een double bill. Zaterdagnamiddag kropen we in de kelders van de leegstaande gebouwen van de bibliotheek van Turnhout voor de vertoning van een boekverfilming, op zondag werd een bioscoopzaaltje opgetrokken in één van de ruimtes van de Warande voor een kortfilmcompilatie in winterse sferen. Het hele weekend lang stonden de filmtentjes van MOOOV opgesteld met daarin een kortfilmaanbod.

45


In totaal bereikte MOOOV met zijn projecten 5.718 bezoekers

provincie

bezoekers

Antwerpen

3.050

Brussels Hoofdst. Gewest

74

Limburg

555

Oost-Vlaanderen

865

Vlaams-Brabant

11

West-Vlaanderen

1.163

Totaal

5.718

20,3%

0,2% 53,3% 15,1%

9,7% 1,3%

46


3,3%

47


Organisatie In 2018 groeide het team vaste medewerkers van MOOOV uit tot 6,3 FTe. Het team krijgt voor zijn dagelijks werking logistieke en administratieve ondersteuning van 3 vrijwilligers, samen goed voor 0,6 FTe. Om de piek van het festival op te vangen, neemt MOOOV jaarlijks enkele tijdelijke medewerkers in dienst. Zij staan ondermeer in voor de gastencoördinatie, festivalproductie, print traffic, ondertiteling en beeldverslaggeving. Het samenstellen van het filmaanbod van het Zebracinema-circuit gebeurt tijdens tweemaandelijkse programmatievergaderingen waarvan alle vertoners deel uit maken. Maar vooral zonder vrijwilligers, geen wekelijkse filmvertoningen en zeker geen festival. MOOOV is hen dan ook veel dank verschuldigd. Tijdens de festivalperiode helpen de bijna 300 vrijwilligers er op de verschillende locaties voor zorgen dat alle posten bemand zijn. Om de groei aan activiteiten en voorstellingen de baas te kunnen, koos MOOOV er eind 2016 voor op zoek te gaan naar een digitaal planningssysteem. De opbouw en implementatie ervan verliep in verschillende fase, gespreid over 2017. 2018 is het jaar waarin alle activiteiten, bezoekersaantallen en ticketinkomsten voor het eerst volledig op één centrale plaats in het planningssysteem werden ingevoerd. De opvolging van de voorstellingen, de administratieve afhandeling ervan en het analyseren van de cijfers werden hierdoor behoorlijk vereenvoudigd. De implementatie van het systeem zette eind 2018 tegelijk ook enkele andere zaken op scherp: het verwerken van meer dan 2.000 voorstellingen in één werkingsjaar is een te grote klus voor één personeelslid. Bijkomend stelden we ons de vraag: wie zijn die bezoekers die in onze filmzalen zitten? Wat trekt hen? Over hoeveel exclusieve bezoekers gaat het? Hoeveel films zien zij gemiddeld en welke films vallen bij wie in de smaak? Het feit dat MOOOV zich met zijn aanbod nestelt in verschillende bioscopen en cultuurcentra, met elk hun eigen ticket- en CRM-systeem waartoe MOOOV geen toegang heeft, zorgen ervoor dat MOOOV maar moeilijk de vinger kan leggen op bovengenoemd profiel van zijn publiek. Een vraagstuk waarmee we eind 2018 duidelijk geconfronteerd werden en waarop we in 2019 een antwoord willen vinden.

48


1. Vrijwilligers Ruim 300 paar helpende handen uit Beringen-Koersel, Brugge, Dilbeek, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Zonder vrijwilligers géén MOOOV! Heel erg dankjewel dus!

Ik wilde iets zinvol doen met mijn vrijgekomen tijd en opnieuw kennis maken met de culturele omgeving van Turnhout. Waarom ik voor MOOOV koos? Omdat ik een grote sympathie voel voor het festival en graag dicht bij de bron van wereldcinema kom. Maar wat voor mij ook heel belangrijk is, is de sfeer die er hangt binnen het team. Vrijwilligerswerk moet plezant blijven en dat is het bij MOOOV. Het team slaagt er in mijn ogen mooi in om met een hele kleine ploeg de verhouding tussen het zakelijk en artistieke goed te bewaken. Ik ben blij dat ik hen als vrijwilliger kan ondersteunen door hen een stuk administratie uit handen te nemen.

Arlette Schepers - vrijwilliger

Een heel groot plezier om hier aan mee te werken....met hart en ziel.Dit betekent veel voor mij. Het festival is een periode waar ik elk jaar naartoe leef. Ik zou MOOOV nooit willen missen.

Jeanneke Heuts - vrijwilliger

49


2. Stagiairs Aiko Willems - Alexandra Banica - Anoeschka Tobée - Bob Jansen - Bram Lodewijks - Charlotte Deklerck - Charlotte Vermeijen - Charlien Peeters - Chiara van Gestel - Dorien van Roosbroeck - Ellen Broeckx - Heleen Hoebe - Joni Ivens - Jorn Bols - Kelly van Lith - Max Bastijns - Steven Nijst - de 2de jaars-studenten van de Lerarenopleiding van Thomas More, campus Blairon.

Ik ben enorm blij dat ik stage bij MOOOV heb gelopen. Van begin tot eind was het voor mij een unieke ervaring die geen enkele andere stageplek mij had kunnen bieden!

Bram Lodewijks, Vertaler, UA

Een familiale werksfeer, een geweldig team, verrassende films en liefdevolle vrijwilligers. Dit zijn de hoofdingrediënten van een stage bij MOOOV. Bob Jansen, Event & project management, Thomas More

50


3. Tijdelijke medewerkers Ans Mertens - Karlien Maes - Melanie Scheys - Arkasha Keysers - Thomas Van Gils - Emily Van Dyck - Liesanne Lenaerts - Benjamin Bosch - Robbe Vanhaecke - Elsie Roose - Meltse van Coillie

“

MOOOV staat voor mij voor films die uitdagen en je meenemen naar een cultuur waar je weinig van kent. Hoe meer films je ziet, hoe meer je beseft dat er nog heel veel buiten je eigen leefwereld ligt.

“

Arkasha Keysers

51


4. Locaties — Martine Van Gorp (CC De Mol - Lier) — Ludo Vangenechten (The Roxy Theatre - Koersel) — Fran Verbruggen en Mieke Smolders (Stad Beringen) — David Robberechts en Steven De Mesmaeker (Westrand Dilbeek) — Eddie Guldolf (C-Mine Genk) — Lieve Wouters (Stad Genk) —Julie Mortier (Stad Sint-Niklaas)

5. Programmatieteam ZEBRACINEMA Bart Alders Leen Brebels (Cinema Walburg) Kim Lucas & Greet Vandijck (De Giraffen / CC Diest) Eddie Guldolf (C-Mine,Genk) Lieve Vanhoyland (Z33, Hasselt) Serge Voncken (Cinema Cameo, Sint-Truiden) Johan Wouters & Lisa Deckers (cc De VELINX, Tongeren) Martine Linaer (Dommelhof, Neerpelt) Alain Vankerkom (cc Achterolmen, Maaseik) Pier Stevens (Cinema Walburg) Alexander Casim (Walkino, Bree) Dries Peeters (Het Gasthuis, Aarschot)

FESTIVAL Grace Winter - Bert Goessen - Pieter Keereman - Roger Delahaut

BEZOCHTE FESTIVALS 2018 IFFR Rotterdam, Berlinale, Festival de Cannes, Durban International Film Festival, World Cinema Amsterdam, Venice International Film Festival, TIFF Toronto, SSIFF San Sebastian, BIFF Busan, Cinema Days Ramallah, IDFA Amsterdam, Cinekid Amsterdam, Festival international du film d’animation d’Annecy, International Film Festival for Children and Youth Zlin, Ventana Sur Argentinië

52


Alain Vankerkom, CC Achterolmen in Maaseik

6. Team

De samenwerking met MOOOV verloopt erg vlot: het boeken van films gaat snel, eventuele problemen worden snel opgelost en – niet onbelangrijk - altijd met de glimlach. Bij MOOOV zit de expertise die je verwacht. Dikke pluim voor de hele organisatie!

— Marc Boonen: Artistieke leiding — Maarten Alexander: Zakelijke leiding — Greet Stevens:Coördinatie educatie - Opvolging digitalisering planning — Benny Haesebrouck: Festivalcoördinatie en MOOOV op Maat Brugge — Seppe Vanhaecke: Productie en publiekswerking Brugge — Dolores Beysen: Coördinatie zebracinema, distributie en schoolvoorstellingen — Charlotte Wouters: Grafische vormgeving en communicatie

53


7. Algemene Vergadering en Raad van Bestuur Btisam Akarkach - Linda Bonte - Michael De Cock (voorzitter) - Roger Delahaut (afgevaardigd bestuurder) - Jos Geysels - Jeanneke Heuts - Jim Jansen - Sahim Omar Kalifa - Pieter Keereman - Rachida Lamrabet - Mieke Leys - Staf Pelckmans - Bart Snoeks - Anna Van der Wee - Jef Van Eyck - Monique Vandenabeele - Wim Viaene - Reinhilde Weyns - Grace Winter Verder kan MOOOV terugvallen op de ondersteuning van directie en personeel van al zijn festivallocaties en van zijn huisgenoten: Warande en UGC Turnhout - Korrelatie, De Republiek, Lumière, Kinepolis CC en concertgebouw Brugge - Cityscoop Roeselare - Siniscoop en CC Sint-Niklaas Euroscoop en C-Mine Genk - The Roxy Theatre Beringen - Variétés, Den Bril, CC Vredeberg en De Mol Lier - CC Westrand Dilbeek subsidiërende overheden Vlaams Audiovisueel Fonds - Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp - Provinciebestuur West-Vlaanderen en Antwerpen - Stadsbesturen van Beringen, Brugge, Dilbeek, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout - Europa Cinemas Creative Europe sub-programme partnerorganisaties 11.11.11 - Amnesty International - Gofilex - Universciné - UnCut - Dalton.be mediapartners De Standaard - Het Belang van Limburg - Canvas - Radio 1 - Knack - MO* - Rondom - Suiker

54


8. Partners

OVERHEDEN

MEDIAPARTNERS

PARTNERS

Hostellerie Ter Driezen since 1938

55


Films gespeeld in 2018 1. 69 minutes of 86 days 2. A Ciambra 3. A man of integrity 4. A Quiet Place 5. A Streetcat Named Bob 6. A United Kingdom 7. Ademloos 8. Africa United 9. Ajji 10. Allemaal sneeuw 11. Als dat maar goed afloopt 12. Anna Karenina 13. Aquarius 14. As I open My Eyes 15. Au revoir là-haut 16. Ava 17. Azougue Nazaré 18. Azur en Asmar 19. Bar Bahar 20. Bekas 21. Benzinho 22. Bienvenue à Marly-Gomont 23. Billy Elliot 24. Bitter Flowers 25. Black Kite 26. Blackkklansman 27. Blade Runner 2049 28. Blanka 29. Blijf! 30. Blue Silence 31. Borg vs McEnroe 32. Bram Fischer 33. Brammetje Baas 34. Call me by your name 35. Candelaria 36. Capharnaüm 37. Captain Fantastic 38. Cargo 39. Cars 3 40. Celestial Camel 56

41. Centaur 42. Cloudboy 43. Cobain 44. Coco 45. Cold War 46. Daha 47. Dalida 48. De 3 rovers 48. De geur van wortel tjes 49. De indiaan 50. De kinderen van juf Kiet 51. De raket, gerommel in de ruimte 52. De Verenkoning 53. De wedstrijd 54. Demain 55. Der Hauptmann 56. Dhanak 57. Die göttliche ordnung 58. Dikke Vrienden 59. Disappearance 60. Disobedience 61. Django 62. Dogman 63. Don’t worry, He won’t get far on foot 64. Down to Earth 65. Draken en Deuntjes 66. Drive 67. Dunkirk 68. Een late herfstnamiddag 69. Egged On by Music 70. El Abrazo de la Serpiente 71. El Olivo 72. El presidente 73. El Río 74. En Attendant Les Hirondelles

75. En guerre 76. Engel 77. Ernest en Celestine 78. Et maintenant on va où? 79. Everybody knows 80. F.C. De Kampioenen 3 81. Forever Façades 82. Fanny och Alexander 83. Félicité 84. Felix 85. Figlia Mia 86. Film stars don’t die in Liverpool 87. Final Portrait 88. Finding your Feet 89. Fireflies, River of light 90.Five Fingers for Marseilles 91. Foxtrot 92. Frantz 93. Free to run 94. Fuocoammare 95. Gabriel e a Montanha 96. Genesis 2.0 97. Girl Happy 98. Glory 99. God’s own country 100. Good Manners 101. Gruwelijke rijmen 102. Gus 103. Have a Nice Day 104. Hendi & Hormoz 105. Hereditary 106. Het verhaal van Xiao Yan 107. Hidden figures 108. Homecoming 109. How to Let Go of the World 110. Human Flow 111. Hunt for the Wilderpeople


112. I Am Golden Karen 113. I am Kalam 114. I Am Not a Witch 115. I Dream in Another 116. Language 117. I, Tonya 118. Il colore nascoto delle cose 119. Il Postino 120. In den Gängen 121. In the Fade 122. Insyriated 123. Inuk 124. Israfil 125. Ixcanul 126. Jagten 127. Jusqa’a la Garde 128. Just Like our Parents 129. Kedi 130. Kerity 131. Kings 132. Kirikou en de mannen en de vrouwen 133. Knife in the Clear Water 134. Komaneko, de nieuwsgierige kat 135. Kon-Tiki 136. Körfez 137. Kortfilm 1 2018 138. Kortfilm 2 2018 139. L’ Amant double 140. La belle et la meute 141. La Educación del Rey 142. La Pirogue 143. La Villa 144. Laban het kleine spookje 145. Lady Bird 146. Las hijas de Abril 147. Layla M 148. Lazzaro Felice

149. Le Fidèle 150. Le fils de l’Autre 151. Le petit Nicolas 152. Le Sens de lafête 153. Lean on Pete 154. Lebanon 155. Les Bienheureux 156. Les chevaux de dieu 157. Les Gardiennes 158. Les héritiers 159. Life Animated 160. Life Itself 161. Like Father Like Son 162. Lion 163. Liyana 164. Los Gigantes No Existen 165. Los Versos del Olvido 166. Loveless 167. Loving Vincent 168. Lumiere! L’aventure commence 169. Makala 170. Mala Junta 171. Mannetje Tak 172. Marlina, the Murderer in Four Acts 173. Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle 174. MASH 175. Matar a Jesús 176. Maudie 177. Meester Kikker 178. Midden in de nacht 179.. Mijn naam is Courgette 180. Miles Ahead 181. Mon Oncle 182. Monsieur Lazhar 183. Mountain 184.Murder on the Orient Express

185. Mustang 186. My Left Foot 187. My Pure Land 188. Neither wolf nor dog 189. Neruda 190. Next to her 191. Nico, 1988 192. Niet schieten 193. No place for a rebel 194. Noces 195. Ni Juge ni Soumise 196. Of Fathers and Sons 197. Oh Boy 198. Oldboy 199. On body and soul 200. On Wheels 201. Otez-moi d’un doute 202. Otto is een neushoorn 203. Paddington 2 204. Patatje Oorlog 205. Patser 206. Persona 207. Petit Payzan 208. Phantom Thread 209. Pop Aye 210. Prince Avalanche 211. Princesita 212. Problemski Hotel 213. Que Dios nos perdone 214. Rabot 215. Radiance 216. Rafiki 217. Raftan 218. Razzia 219. Reis naar het Noorden 220. Reis rond de wereld 221. Retablo 222. Rikkie de Ooievaar 223. Rintje 57


224. Rita & Krokodil 225. Rosie & Moussa 226. Round Midnight 227. S.O.S. Kleine Zeehond 228. Sacred Water 229. Samba 230. Sami Blood 231. Sergio & Sergei 232. Shoplifters 233. Sideline 234. Silent Stories 235. Sinterklaas en de wakkere nachten 236. Siv gaat logeren 237. Still life 238. Stip en Vlek 239. Storm 240. Stranger in Paradise 241. Suburbicon 242. Summer 1993 243. Supa Modo 244. Sweet Country 245. Tanna 246. Taxi Driver 247. Temporada de Caza 248. Tesoros 249. Thank You for the Rain 250. The Beguiled 251. The Brawler 252. The Bridge over the river Kwai 253. The Cakemaker 254. The Charmer The Children Act 255. The Chocolate Case 256. The death of Stalin 257. The Eagle Hunter’s Son 258. The Eagle Huntress 259. The Florida project 260. The Good, the Bad and the Ugly 261. The Greatest Showman 262. The Guilty 263. The Happy Prince 58

264. The Human Scale 265. The Idol 266. The Insult 267. The invisible City, Kakuma 268. The Killing of a Sacred Deer 269. The Lady in the Van 270. The last walz 271. The Legend of the Ugly King 272. The Leisure Seeker 273. The Nile Hilton Incident 274. The Other Side of Hope 275. The Party 276. The reports on sarah and saleem 277. The Rider 278. The Road to Mandalay 279. The Salesman 280. The Sapphires 281. The Seen and Unseen 282. The Shape of Water 283. The Square 284. The Third Murder 285. The Train of Salt and Sugar 286. The wedding plan 287. The Wife 288. The Woman who Left 289. The World of Us 290. Their Finest 291. Thelma 292. Three billboards outside Ebbing, Missouri 293.Timgad 294. Toen mijn vader een struik werd 295. Transit 296. Trouw met mij! 297. Tschick 298. Tully 299. Ultimo tango 300. Una Especie de Familia

301. Una Giornata Particulare 302. Una mujer fantastica 303. Under the tree 304. Underground 305. Une Saison en France 306. Unicornio 307. Vazante 308. Vele Hemels 309. Victoria & Abdul 310. Village Rockstars 311. Visages Villages 312. Waiting for Giraffes 313. Wajib 314. Weg uit mijn land 315. Welcome 316. Weldi 317. What Will People Say 318. White Sun 319. Why We Cycle 320. Wild 321. Wild Horse from 322. Shagri-la 323. Woman at War 324. Wonderstruck 325. Yol - The Full Version 326.You where Never Really Here 327. Zaatari Djinn 328. Zagros 329. Zarafa 330. Zie mij doen


59


60


.. Financien MOOOV vzw heeft 2018 afgesloten met een positief saldo van 38.417,82€. Omwille van een aantal onzekere factoren was de begroting van 2018 opgemaakt met een overschot van 11.500€. Het effectieve resultaat ligt dus 26.917,82€ hoger dan de begroting. a) Inkomsten: in 2018 bedroegen de totale inkomsten 1.355.423,11€. De inkomsten vielen daarmee 36.176,89€ lager uit dan begroot. Het laattijdig wegvallen van een subsidie van de federale overheid, de verlaging van de waardering van mediaruilcontracten en minder inkomsten voor het festival door het uitzonderlijke zomerweer zijn oorzaken. b) Uitgaven: In 2018 bedroegen de uitgaven 1.317.005,29€. Dit is 63.094,71€ lager dan de begrote uitgaven. Eén van de redenen hiervoor zijn de lagere bestedingen voor het filmfestival in april (minder kijkers = minder kosten voor film- en zaalhuur en filmtransport) en een lagere personeelskost dan begroot (latere indexering). c) Besluit: MOOOV vzw heeft uiteraard geen winstoogmerk. Het positief saldo wordt toegevoegd aan de reserves. Omwille van de uitbreiding van het team, heeft de algemene vergadering van 25 februari 2019 deze toevoeging goedgekeurd. Het sociaal passief is momenteel 134.659,64€. In combinatie met de andere overgedragen winsten bedragen de reserves 19 % van de werkingsmiddelen.

begroting en afrekening 2018 UITGAVEN

begroting ‘18

afrekening ‘18

afrekening ‘17

— Filmfestival — Filmeducatie — Zebracinema — Distributie — MOOOV op Maat — Algemene kosten

€ 541.000,0 € 129.000,0 € 141.000,0 € 48.500,0 € 65.000,0 € 455.600,0

€ 501.060,3 € 122.268,8 € 137.001,9 € 77.747,5 € 35.869,7 € 443.057,0

€ 547.713,2 € 105.756,1 € 127.270,1 € 85.015,7 € 70.196,7 € 404.757,4

TOTAAL UITGAVEN INKOMSTEN

€ 1.380.100,0

€ 1.317.005,3

€ 1.340.709,2

— Subsidies — Sponsoring — Inkomsten

€ 748.600,0 € 147.500,0 € 495.500,0

€ 728.207,1 € 122.077,1 € 505.139,0

€ 582.523,9 € 147.037,8 € 632.293,7

TOTAAL INKOMSTEN

€ 1.391.600,0

€ 1.355.423,1

€ 1.361.855,3

resultaat

€ 11.500,0

€ 38.417,8

€ 21.146,1 61


6264


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.