Page 1

01.09.10 - 10.12.10


Studente Cibap Vakcollege Liza van Dijk Baeckenhagen 16 8103 HV Raalte Periode: 13.12.10 - 10.03.11 Afstudeerrichting: Grafische vormgeving, Reclame, Communicatie en Presentatie Afstudeerjaar: 2011


inhoud 2 6 10

Nieuw

14 20 22 26

Werkprocessen

30

Conclusie

Meer info.. Face to face

Urentabel Taken (1,3) Stellingen


2

my editorial 1 september 2010. De grote dag. De dag dat ik mijn spullen bij elkaar raap en met goede moed naar het verre westen vertrek. Het verre westen dat eigenlijk stiekem maar 1,5 uur van het thuisfront vandaan is. Die eerste, grote dag, zou de start zijn van een hele leuke en leerzame periode.. dacht ik. . Voor degene die dit leest en zich afvraagt waar ik het in vredesnaam over heb. Ik ben mijn stageperiode begonnen in Amsterdam bij Nieuw, maar ben op de helft geswitched naar Circuit in Zwolle. Niet omdat de mensen van Nieuw niet ontzettend gezellig zijn (want dat zijn ze hoor!) en al helemaal niet omdat het werk wat ze maken niet leuk is . Niks van dat, er was gewoonweg niets te doen voor mij als stagiaire.


Op de helft van mijn stage bij Nieuw, kwam ik op een punt waar ik even drie keer goed moest slikken en vervolgens rechtsomkeert maakte naar Raalte. De verwachtingen die ik bij Nieuw had waren hoog, misschien te hoog. Met drie stagiaires, stuk voor stuk met zulke grote verwachtingen, in een klein bedrijf werd het al gauw te veel. Dat ik de goede keuze heb gemaakt, werd me al vrij snel duidelijk. Bij Circuit zitten minstens zulke gezellige mensen en wat vooral een fijne bijkomstigheid is: Ik heb veel te doen! Meer informatie over Circuit.. het bedrijf, de mensen en het werk dat ze maken krijg je allemaal later dus daar zal ik je nu nog niet mee lastig vallen. Een goede afsluiting voor deze editorial lijkt me vooral dat ik Circuit heel erg wil bedanken voor de tweede kans die ik heb gekregen tijdens mijn stageperiode. Zonder deze switch zat ik nog maanden ‘Uitzending gemist’ te kijken, te hyven en spelletjes te spelen onder stagetijd. En dat is natuurlijk niet wat we willen. Deze editorial is niet alleen als een introductie voor mijn stageverslag, maar geeft ook meteen weer wat het concept is van dit verslag. Het is je natuurlijk al meteen opgevallen, de ene helft is helemaal zwart en de andere helft is vooral wit. De reden van deze keuze is om weer te geven dat ik wat moeilijker ben begonnen dan verwacht, maar dat het uiteindelijk allemaal goed is gekomen en ik er met een goed gevoel op terug kijk. Veel leesplezier!

Uiteindelijk is het dus toch een hele leerzame periode geworden.


4


ver NIEUW end

innovatief . vrouwen . communicatie . beregezellig . kippenhok . effies . BK (bekende klanten)


6

let me intro duce.. Nieuw is het eerste

reclamebureau dat zich specialiseert in vrouwelijke communicatie. En nee, daarmee spreek je niet alleen vrouwen aan. Vrouwelijke communicatie is namelijk niets anders dan een stevige band met je doelgroep smeden. En dat lukt nou eenmaal beter als een merk zich vrouwelijk opstelt: zich inleeft, begrip toont en ook eens iets aardigs terug doet.


8

03

Tell me something.. Nieuw is het eerste reclamebureau dat zich specialiseert in vrouwelijke communicatie. En nee, daarmee spreek je niet alleen vrouwen aan. Vrouwelijke communicatie is namelijk niets anders dan een stevige band met je doelgroep smeden. En dat lukt nou eenmaal beter als een merk zich vrouwelijk opstelt: zich inleeft, begrip toont en ook eens iets aardigs terug doet. En ja, op dat soort vrouwelijke merken zit de wereld te wachten. Consumenten van nu -vrouwen ĂŠn mannen dus- zijn namelijk nogal moe van merken die alleen over zichzelf praten en zo hun koopwaar opdringen. Tel daarbij op dat die consumenten steeds vrouwelijker worden ĂŠn dat minstens 83% van de aankoopbeslissingen via de vrouw gaat en je begrijpt: het is hoog tijd voor vrouwelijke communicatie. Dus bank-, verzekerings-, retail-, auto-, bier-, koekjes-, kleding-, frisdrank-, verzorgings-, computer-, provider-, media-, zuivel-, witgoed-, branche-, elektronica-, beauty-, ja zelfs sigarenmerken van Nederland: het is tijd voor Nieuw!


toon begrip

word vrienden

de vier geboden van vrouwelijke communicatie

maak het mooi

denk aan anderen


Loods

6


12

face to face. De 15 collega’s van Nieuw zijn niet alleen stuk voor stuk goed in vrouwelijke communicatie, de drie managing partners zijn ook nog eens vrouwen. Vrouwen die hun mannetje staan. Want alle vier hebben ze hun sporen verdiend in de marketingcommunicatie en reclame.


Tirzah laan Creatief directeur Tirzah Laan volgde haar hart en begon na een carrière als tv/film producer weer onder aan de ladder: als art director. Al snel kwam ze terecht bij topbureaus als FHV/BBDO en Schaeffer-Wünsch-Has waar Tirzah prijswinnend werk maakte op klanten als Albert Heijn, Bavaria, Chrysler, Footlocker, Grolsch, Pepsi, Dorito’s, Lays, Libertel/Vodafone, Postbank, Xylifresh, Haute Finance en Knorr. Toen ook een freelance periode met werk voor KLM, ANWB, Cruesli, Klene drop, Volkswagen, BNN en Philips haar ambities niet meer in toom kon houden, besloot ze dat het tijd was haar eigen reclamebureau op te richten. Liesbeth Maliepaard Copywriter Liesbeth Maliepaard heeft zich in haar reclamebestaan nooit alleen maar met haar eigen zaken bezig gehouden. Dat bleek al tijdens de eerste jaren toen ze zich als art director ook graag met copy bemoeide. Met als gevolg dat ze sinds acht jaar copywriter met een onbedwingbare belangstelling voor art direction is. In die hoedanigheid werkte ze bij bureaus als: BBCW, Result DDB, Doom and Dickson en Y&R. Waar ze prijswinnend werk maakte voor o.a. Danoontje, Hans Anders, Super de Boer, Lassie, Friesche Vlag, McDonald’s, Hema, Wehkamp, Klene drop en KLM. De neiging om zich met van alles te bemoeien, kan Liesbeth inmiddels naar hartelust kwijt als partner van Nieuw. Linda Metselaar Account Manager Linda Metselaar kent het vak door en door dankzij haar werk bij bureaus zoals PPGH, BBDO, Grey, Lowe en Ogilvy. Kortom, een account-superwoman met zo’n 22 jaar ervaring in alle denkbare vormen van communicatie. En nu dus vrouwelijke.


14


the infodesk is open leerprocessen . werkprocessen informatie . conclusies. onderzoek . door mij gemaakt


16

task 2

work/learn de processen.

In de drie maand dat ik bij Nieuw stage heb gelopen heb ik niet oneindig veel opdracht gehad, maar de opdrachten die ik heb gehad waren wel ontzettend leuk. Zo werkt Nieuw voor klanten zoals: MONA (ja echt waar, van de toetjes!), Weight Care, Van Gilse, O’Neill, HBD, Fristi en ga zo maar door. In dit onderdeel laat ik wat onderdelen zien die ik voor Nieuw heb mogen maken. De klanten waar ik toen vooral voor heb gewerkt zijn: Mona, Weight Care en Fristi.


Fristi . Logo ontwerp. Deze staat op alle Fristi ‘super slurp’ pakjes.


18

task 2 Fristi Banner actie Voor Fristi moesten er een banner gemaakt worden. Het idee is dat het pakje Fristi steeds leger wordt doordat iemand er uit ‘slurpt’. Wanneer het pakje leeg is komt er een beeld tevoorschijn die laat zien waar het om gaat. Ik heb de vormgeving voor deze banner mogen maken.

Fristi Landings pagina Voor Fristi mocht ik de landingspagina ontwerpen voor de ‘super slurp’ actie. Dit is de eerste ontwerpronde voor de presentatie, een eerste opzet dus. Bij de landingspagina hoort ook media zoals: Twitter en Hyves.


Weight Care Maandag Advertentie Voor Weight Care Maandag heb ik een advertentie mogen vormgeven. Deze advertentie werd geplaats in de Aller Hande.

Reclamebureau Nieuw Nieuwsflash Vanaf het begin van mijn stage heb ik de nieuwsflash mogen verzorgen. Hier was geen vast stramien voor, het moest er gewoon vrolijk en leuk uit blijven zien. Elke maand werd de opdrachten en klanten besproken die een belangrijke rol speelden.


20


geen eindeloze gedachtes briefing . schetsfase . ontwerpen . ART DIRECtOR . ontwerpronde . presentatie DTP-werk . defenitief


22

task 3

hours/weeks de urentabel.

Tijdens mijn stageperiode heb ik mijn uren bij moeten houden, bij die uren heb ik kort beschreven welke werkzaamheden ik heb verricht. Op de volgende pagina is een overzicht te zien van de totale uren die ik heb gemaakt bij Nieuw. Dit is opgedeeld per week en uiteindelijk bij elkaar opgeteld om tot een uitkomst te komen. Volgens de regels heb ik voldoende uren gemaakt om mijn stageperiode te behalen, dit is ook duidelijk te zien.


week

uren

35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

25 41,3 33 42,8 41,5 41,5 41 41,5 42 42 42 42 34 34

totaal:

543,6 uur


24

task 4

why/how 1. schetsfase

1: Van briefing tot oplevering Hoe komt een klus binnen? Wie geeft de opdracht? Wie geeft de eerste briefing en wie maakt er naar aanleiding van die briefing een eerste ontwerp? a. Beschrijf de braintstorm De brainstorm wordt gedaan door het creatieve team van NIeuw. Dit team bestaat uit: Linda (account manager), Nikki (Junior Account manager), Liesbeth (copy), Anneke (Copy) en Tirzah (art). De brainstorm wordt deels binnen het bedrijf gedaan en deels in een andere omgeving. Vaak wordt er buiten de deur gebrainstormd voor meer informatie en een omgeving waarin je gedachtes de vrije loop kunnen nemen. In de brainstorm worden schetsen gemaakt en wordt er veel op papier gezet. Vanuit deze schetsen worden later de defintieve schetsen uitgewerkt.


b. Beschrijf de ontwerpfase Wanneer de defenitieve schetsen zijn uitgewerkt door de art directors, volgt er een volgend overleg. In dit overleg worden er geknipt en geplakt met gedachtes, ideeen en concepten totdat er een defenitief totaalbeeld ontstaat. De ontwerpen worden gebriefd aan de DTP’ers binnen het bedrijf en krijgen duidelijke instructies over de uitwerking. De komende tijd wordt er dus druk gewerkt aan de uitwerking voor de presentatie. Wanneer de ontwerpen klaar zijn wordt er gepresenteerd aan de klant en zullen daar weer aanpassingen uit komen.

c. Beschrijf de DTP/drukwerk fase De DTP’ers werken samen met de art director aan de opdracht. Ze krijgen hier een beperkte verantwoordelijkheid in. Uiteindelijk moet het worden zoals de art director het in gedachten heeft. Wanneer de art director tevreden is over de ontwerpen worden ze gepresenteerd of opgestuurd naar de klant. Wanneer hier een akkoord op is gaat het ontwerp naar de lythograaf. Als hierna nog steeds geen aanpassingen zijn worden de ontwerpen opgestuurd naar de drukkerij.


26


soms is er UITLEG nodig...... heel veel meningen . stellig . vrouwen . pensioen . kinderen . opvang . personeel


28

task 2

why/how stellingen 3: Stellingen Formuleer je mening over 3 van de 5 stellingen. 1.

Kinderopvang is de zaak van de werkgever. De overheid hoeft hier niet aan mee te betalen.

Ik vind niet dat het de zaak van de werkgever is. Er wordt zelf voor gekozen door de werknemer om te werken ĂŠn de zorg te dragen voor zijn/haar kind. Wel is kinderopvang een handige oplossing voor tweeverdieners en vind ik dat de overheid hier dan ook aan mee moet betalen. Vrouwen worden gestimuleerd om te gaan werken en mensen met weinig inkomen kunnen op deze manier ook meer geld verdienen. Als die overheid niet mee zou betalen, betekent dit dat sommige vrouwen niet kunnen werken wanneer ze kinderen hebben. 2.

De pensioensgerechtigde leeftijd voor werknemers in de communicatiebranche kan wel met 3 jaar omhoog.

Ik ben het hier niet mee eens. Er zit een verschil in de arbeidsintensiviteit van het werk van een bouwvakker of van iemand in de communicatiebranche maar dit betekent niet dat je op 65 jarige leeftijd door moet gaan. De communicatiebranche wordt zwaar onderschat als het op arbeidsintensiviteit aankomt, er zitten een heleboel vallen in deze branche. Je moet voorzien zijn van goede meubelen, een goed beeldscherm, toetsenbord, muis en ga zo maar door. Het ligt aan elke persoon of je met 65 jaar al klaar bent om te stoppen met werken, je kunt dus niet puur op de branche de pensioensgerechtigde leeftijd verhogen. Je moet gewoon ĂŠĂŠn lijn trekken per branche om onenigheden te vermijden.


3.

De overheid doet er te weinig aan om meer gehandicapten in de branche aan het werk te krijgen.

Hier ben ik het niet mee eens. Ik vind dat de overheid zijn best doet om zo veel mogelijk capabele gehandicapten aan het werk te krijgen. De overheid betaalt deze groep werknemers in plaats van de werkgever waardoor ze het werken met gehandicapten juist steunen en stimuleren. Vaak wordt er vanuit ‘school’ stage gelopen en kunnen gehandicapten na hun stage hier blijven werken bij een bedrijf/instantie waar ze gewend zijn om met deze mensen te werken. Ik werk bij de Intertoys en ook hier werkt een jongen met een handicap, hij doet het ontzettend goed en mag ook alles doen behalve kassa draaien. 4.

Het vaak gesuggereerde “glazen plafonds” voor vrouwen bestaat niet. Ze willen, anders dan mannen, geen carrière maken.

Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Vrouwen willen graag carriere maken en werken er harder voor dan sommige mannen. De kansen voor vrouwen om carriere te maken worden steeds kleiner of hun ontnomen. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de talenten van vrouwen. Bedrijven wachten tot het vanzelf beter wordt, bijvoorbeeld tot de ambitieuze twintigers van nu veertigers zijn, wat bedrijfseconomisch weer niet handig is. Vrouwen moeten in bestuurlijke of hoge functies niet langer ondergewaardeerd worden maar er moeten kansen geboden worden om te laten zien hoe hun talenten goed benut kunnen worden. 5.

Het zou makkelijker moeten worden om personeel te ontslaan.

Ik vindt dat bepaalde regelingen bij het ontslaan van personeel niet makkelijker zou moeten worden. Bij zwangere vrouwen, werknemers met weinig inkomen die je liever kwijt dan rijk bent of bij een bedrijfsherinrichting. In andere gevallen zoals: Lakse personeelsleden, fraude en diefstal vindt ik dat het makkelijker moet gaan. Bij deze lakse werknemers kom je allerlei regels tegen waardoor het erg moeilijk wordt om ze te ontslaan of dat het het bedrijf geld kost. De regels betreft het ontslaan van werknemers moet gewoon nader bekeken worden en alle feiten moet op een rijtje gezet worden, daarna kun je gaan bekijken wat er écht veranderd moet worden en wat eigenlijk niet.


30


32

conclusie

The end

hoe ik het vond... Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om naar Amsterdam te gaan en er vervolgens achter te komen dat dit niet de stad voor mij is. Door Nieuw heb ik vooral mezelf beter leren kennen. Nieuw staat voor mij voor: nieuwe ervaringen, ver van huis, zelfstandigheid, uitzending gemist en gezelligheid. De drie maanden bij Nieuw waren soms heel saai en soms ontzettende gezellig! Ik heb veel geleerd van de opdrachten die ik heb mogen doen en genoten van de mensen om me heen. Nieuw is een vooruitstrevend bedrijf die met alle trends mee willen gaan. Vooral op social media gebied proberen ze er alles uit te halen wat er in zit. Ik heb vooral geleerd meer conceptueel te denken door de schaduwopdrachten die ik zo nu en dan kreeg. Dit waren opdrachten voor o.a. MONA en het filmhuis van Amstelveen. Al met al ben ik blij dat ik de eerste maanden van mijn stageperiode bij Nieuw heb mogen lopen. Ik ben er achter gekomen wat ik wil bereiken in het leven en nog belangrijker: wat ik allemaal niet wil. Amsterdam was voor mij te hoog gegrepen. Raalte (en omstreken) is mijn huis en daar wil ik graag blijven.

Stageverslag - part 1  

Stageverslag NIEUW deel 1

Stageverslag - part 1  

Stageverslag NIEUW deel 1

Advertisement