Page 1

MÉS MONT PERDUT QUE MAI

Voleu saber què passa al Mont Perdut? Aquesta és la vostra revista!


ÍNDEX 1 . NOTÍCIES AL MONT PERDUT: · Sortida castanyada de segon 2. MULTICULTURALITAT AL MONT PERDUT: · La festa del xai 3. REPORTATGES: · La Castanyada · La festa de Hallowen 4. RECEPTES: · Recepta: Els panallets 5. PASATEMPS: · Pasatiempos: Hallowen · Dibuix: Hallowen


CELEBREM LA CASTANYADA AL M ONT P ERDUT Passat Dijous 31 d’Octubre , els nens de primer cicle vam marxar d’excursió al Parc Vall Paradís. Vam arribar a l’escola a les 8:00h , quan va tocar el timbre tots els nens van pujar a la seva classe on van passar llista i van esperar a que el avisaren per marxar. Després d’una estona tots els nens van baixar per anar-se. Pel camí vam fer una parada abans de arribar al nostre destí . Un vegada vam arribar van separar als dos grups. Segons va fer diversos jocs amb diferents professors. Hi estava el joc de ‘Saltar a la comba’ on hi era el Jose Galván. Després es passava al joc de la Gloria on es jugava al ‘Mocador’. Al acabar aquest joc els nens passaven a jugar a ‘Matar’ amb la Esther Cibran i l’Eloi. Per terminar els nens feien un joc amb la Vanesa, el joc tractava...: Es posaven en files de 4 o 5, on tots tenien que saltar al peu coix i el nen que hi havia darrera li agafava. Al acabar aquest joc, passàvem a jugar a la ceba. Al acabar tots els jocs els nens de segon ens vam posar a un lloc per esmorzar i jugar fins les 1 2:00 que ens vam posar tots per fer-nos fotos. La professora Gloria ens va portar xiclets que va repartir amb ajuda dels professors. Vam fer-nos unes fotos i a les 1 2:1 5 - 1 2:20 vam tornar a l’escola.

Norma Madrid 2B


LA FESTA DEL XAI

Els musulmans de tot el món van celebrar la festa del xai el passat 1 0 d'octubre. Aquesta festa es celebra per conmemorar el dia en que Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill IsmaiI per ordre divina, abans que Déu li aturés el braç i li ordenés que sacrifiqués un xai. El calendari de les festes musulmanes és un calendari lunar. Els anys lunars tenen uns 1 0 dies menys que els anys solars del calendari gregorià que utilitzem a Europa. Això significa que els dies de les festes musulmanes, mai es celebren el mateix dia del calendari gregorià. Segons el calendari musulmà, la festa del xai té lloc el dia 1 0 del mes de Du-l-Hiyya, que és l'últim mes del calendari musulmà. Aquest dia, en tot el món islàmic, les famílies maten un xai de manera ritual. Per que els musulmans puguin menjar aquest xai i sigui "halal", quan el maten, han de dir unes paraules rituals i han de pregar per rememorar l'acte d'Abraham; que com ja em explicat abans, va sacrificar un xai en lloc del seu fill Ismail. Dessprès del sacrifici, s'organitza un gran àpat i es reuneixen la família i els amics. Tambés es fan regals als infants. Desprès del sacrifici, la família només es pot quedar amb una part de l'animal, perquè ha de compartir-lo amb els pobres de la comunitat.

VIDEOS: http://www.youtube.com/watch?v=wT6FSyozxEA&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.co m%2Fwatch%3Fv%3DwT6FSyozxEA&has_verified=1

Brahim Bouhraza 1r D Soufyane Moudden 1 r C


La Castanyada QUÈ ÉS LA CASTANYADA?

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre).

O N ES CELEBRA LA CASTANYADA?

Es celebra a Catalunya i a Occitània, però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor.

QUIN DIA ES CELEBRA LA CASTANYADA?

Es celebra el dia 31 d’octubre però en altres països es celebra del 31 al 11 de novembre.

QUÈ ES FA EN LA CASTANYADA?

Es fan parades i es venen castanyes, moniatos i panellets.

Marc Mera 4B Kevin Villacorta 2D


Halloween...

H ALLOWEEN , TAMBIÉN CONOCIDO COMO N OCHE DE B RUJAS O N OCHE DE D IFUNTOS, ES UNA FIESTA DE ORIGEN CELTA, QUE SE CELEBRA EN LA NOCHE DEL 31 DE OCTUBRE EN PAÍSES COMO C ANADÁ, E STADOS U NIDOS, I RLANDA O REINO U NIDO.

EN QUÉ CONSISTE El día de Halloween consiste en disfrazarse. Los niños salen a la calle a recoger dulces y los adultos asisten a fiestas para disfrutar con música y baile, y quizás competir por el mejor disfraz. Las actividades típicas de Halloween son el famoso "truco o trato" y las fiestas de disfraces, además de las hogueras, la visita de casas encantadas, las bromas, la lectura historias de miedo y el visionado películas de terror.

LEYENDA Se dice que la noche de Halloween, la puerta que separaba el mundo de los vivos del "Más Allá" se abría y los espíritus iban a los pueblos en los que había personas. En esa noche los espíritus visitaban las casas de sus familiares, y para que los espíritus no les perturbasen los aldeanos debían poner una vela en la ventana de su casa por cada difunto que hubiese en la familia. Si había una vela en recuerdo de cada difunto, los espíritus no molestaban a sus familiares. Si no era así, los espíritus les perturbaban por la noche y les hacían caer en terribles pesadillas.

CATALUNYA En Catalunya, este día celebramos la fiesta de la castanyada y los panellets, que es nuestra forma de celebrar el día de Todos los Santos.

DECORACIÓN DE LAS CASAS

Marina Morán 2D Norma Madrid 2B


RECETA DE PANELLETS I NGREDIENTS: 1 50 G DE MONIATO 1 50 G DE PINYONS 1 70 G D' AMETLLA MÒLTA 1 ROVELL D' OU 1 30 G DE SUCRE RATLLADURA DE PELA DE LLIMONA AIGUA. ELABORACIÓ DE LA RECEPTA PANELLETS DE PINYONS ·Posa a coure el moniato en una cassola amb aigua durant 20 minuts, a foc suau. Retira i deixa refredar. Pela el moniato i pica en un bol fins a fer un puré. Afegeix el sucre i la ratlladura de la pela de llimona i barreja (fins a fer una pasta per modelar amb la mà). ·Per assecar la pasta, afegeix el rovell d'ou i remou. Incorpora l'ametlla mòlta i lliga tots els ingredients. ·Fes boletes amb la massa de moniato (1 2-1 4), cobreix-les amb els pinyons i ves col • locant en una plata de forn coberta amb paper de forn. ·S'enforna a 1 80 º C, durant 1 5 minuts. Retira i serveix els panellets de pinyons al plat.

Ariadna Parra Wafae el bouziani Nerea Perez

1C 1A 2A


PASATIEMPOS

de Halloween

A)Fiesta tradicional en la que los niños salen a pedir caramelos. B )Fantasma de dibujos animados que quiere tener amigos humanos. C)Fruto de decoración en ciertas fechas sobre todo a finales de

octubre. D ) Arácnido que hace telarañas para atrapar a sus presas. E )Llaman así a los faraones importantes muertos. F )Frutos seco que vende la castañera. G )Rata voladora ciega de oído muy desarrollado que vive en cuevas oscuras. H )Señora con escoba y verrugas en la nariz que suele hacer pociones. I )Ropa muy común que lleva la castañera. Jonathan Herrera 3r B Ruben De La Rosa

3r D


DIBUIX DE HALLOWEN


Revista del Mont perdut  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you