__MAIN_TEXT__

Page 1

MÉS MONT PERDUT QUE MAI

Voleu saber què passa al Mont Perdut? Aquesta és la vostra revista! 3º Revista


ÍNDEX

1 . NOTÍCIES AL MONT PERDUT:

· Sortida Premi · Sortida de 2ºEso la Seu d'Egara 2. MULTICULTURALITAT AL MONT PERDUT: · Marruecos · Boda Marroquí · Boda gitana 3. HISTORIES VARIES I ENTREVISTES: · Cristian Clapera 4. REPORTATGES: · Tastets al Mont Perdut · Consells estudiantils · Carnestoltes · San Valentí · Pelota de Oro · Baló d'or 5. RECEPTES: · Recepta: Pastís de San Valentí 6. PASATEMPS: · Pasatiempos: San Valentí · Pasatiempos: Carnavall · Dibuix: San Valentí


Sortida premi de la primera avaluació El dijous 1 9 de desembre va tenir lloc la sortida premi del 1 r trimestre. Els alumnes de l’institut que ho havien aprovat tot o aquells que tenien tots el punts del carnet de punts del trimestre van anar a la piscina. El meu company i jo, que ho havíem aprovat tot, vam entrar a l’escola i ens vam dirigir a l’aula Gaia amb altres alumnes que anaven a la sortida premi. Els nens que tenien dret a l’entrepà solidari, se’ls hi en va entregar un. Vam sortir de l’institut i vam anar a peu fins a les instal•lacions del Club Natació Terrassa. Sense casquet de bany no ens deixaven entrar dins de la piscina, però alguns no en teníem i per això, se’ns va entregar un alquilat quan no l’havíem portat de casa. Podíem distribuir les hores en: dues hores de piscina o una hora de piscina i un altre de bàsquet a les instal•lacions esportives. La sortida va començar a les 8:30 i vam arriba a l’escola 1 4:1 5. Va ser un dia plujós, però tot i això ens ho vam passar molt bé en la piscina jugant amb els companys i nedant.

Josué Rodríguez Brahim Bouhraza


Excursió a la seu d’egara, Esglésies de Sant Pere de Terrassa Les esglésies de sant Pere son un conjunt d’esglésies antigues juntes, formen un conjunt monumental romànic, aquest conjunt d’esglésies esta format per: Església de Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel. S’han convertit en un museu per un canvi que es va fer a 2009.

E SGLÉSIA DE S ANT P ERE

-Al nord del recinte (o a l'esquerra, segons s'entra), és la més gran de totes tres esglésies i dóna nom al conjunt episcopal i també a l'antic poble de Sant Pere (avui barri terrassenc) que s'hi va formar al voltant. Té una sola nau amb absis trilobat i transsepte; la coberta és de volta de canó. La capçalera (l'absis i el transsepte) és d'època preromànica (segles IX i X) i la nau és del segle XII. La porta d'accés, molt senzilla, s'obre al mur sud i està emmarcada per quatre arquivoltes llises. La llum entra a l'interior per dues grans finestres a banda i banda de la porta i per les tres finestretes de l'absis. La façana està coronada per una cornisa amb un fris esculturat sostingut per mènsules en forma de caps humans. Té dos campanars, un d'espadanya, d'origen romànic, al mur que dóna a la plaça del Rector Homs, per on s'accedeix al recinte, i un altre de més modern prop del transsepte. -A l'interior, l'absis té un terra de mosaic del segle X de motius geomètrics, segons la tradició romana. L'absis central queda tancat per un retaule de pedra amb tres rengles de pintures murals del segle XI encara de tipus preromànic, els dos superiors dins d'arcs cecs a manera de nínxols, amb la representació de Sant Pere, Jesús, els evangelistes i altres figures bíbliques. Al mur nord de la nau hi ha fragments de pintures murals gòtiques del segle XIV, d'estil primitiu. A l'esquerra de la nau s'obren dues capelles afegides més modernament, la de Sant Valentí, amb un retaule del segle XVlI, i la del Santíssim, amb pintures murals de Ricard Marlet del 1 948. -Actualment s'hi torna a exposar, vora el portal d'entrada, el retaule dels sants Abdó i Senén, obra cabdal de Jaume Huguet, després de molts anys d'estar instal•lat al braç esquerre del transsepte de Santa Maria.


E SGLÉSIA DE S ANTA M ARIA -Aquest edifici romànic, de l'inici del segle XII, es troba al sud del recinte i té planta de creu llatina. La capçalera, amb absis de ferradura per dins i quadrat a l'exterior, pertany a un temple de construcció anterior. La coberta de la nau és de volta apuntada i la del transsepte, de volta semicircular. Al creuer s'alça un cimbori octagonal coronat per un petit campanar de torre de dos pisos, amb coberta de quatre vessants. El cimbori i el dalt dels murs nord i oest tenen decoració llombarda, amb faixes i arcuacions cegues. La porta d'entrada és senzilla, d'arc de mig punt, amb relleus de terracota als muntants i un carreu romà reaprofitat. A la façana sud hi ha un pòrtic de quatre arcs de mig punt, resta del claustre de la canònica augustiniana del segle XII. -Davant i dins l'església es poden veure restes de les antigues edificacions paleocristianes i visigòtiques, com els mosaics sobreposats (l'un del segle IV i l'altre del segle V), l'absis rectangular visigòtic i amb criptes sepulcrals (excavat sota la nau de l'església romànica) o l'antic baptisteri (sota el transsepte). -La volta de l'absis està coberta de pintures murals de tipus lineal, amb traços vermells i verds, que narren la vida i la Passió de Crist; tot i que segueixen l'estil paleocristià, daten segurament del segle X. També a l'absis hi ha una taula d'altar alt-medieval i una talla gòtica de la Mare de Déu del segle XIV. Una absidiola conserva la volta i la paret pintades amb frescos de cap al11 80 que representen la consagració, mort i enterrament de sant Tomàs Becket i un Crist en Majestat. -Santa Maria, fins a la darrera remodelació, ha actuat a manera de museu que recollia les obres principals de tot el conjunt episcopal de Sant Pere, com els famosos tres retaules gòtics, ara redistribuïts en diferents localitzacions. Al llarg de la nau s'hi han exposat uns plafons amb pintures murals a cavall entre el romànic i el gòtic que abans eren a l'absis, del qual s'arrencaren perquè es poguessin observar les anteriors, visibles actualment. També hi ha una pedra d'altar del segle X i làpides sepulcrals medievals i romanes (en una hi ha la primera documentació escrita del nom del municipi romà d'Ègara).


E SGLÉSIA DE S ANT M IQUEL -Se situa al centre del recinte, entre les altres dues esglésies. Puig i Cadafalch, responsable de les primeres excavacions arqueològiques a l'inici del segle XX, va pensar que l'edifici era un baptisteri. En l'actualitat, es creu que la funció de l'edifici era la de venerar l'enterrament d'un sant màrtir, encara no descobert. La pica baptismal construïda per Puig i Cadafalch, que durant molts anys va marcar aquesta església, ha estat eliminada en la darrera restauració.-És l'única de les tres esglésies que conserva la planta primitiva sencera, la qual és quadrada, on s'inscriu una creu grega amb nínxols als angles; al mur est s'obre l'absis, de planta de ferradura per dins i hexagonal a l'exterior. A l'interior, al centre de la planta quadrada, s'alça un cimbori cobert per una cúpula i sostingut per vuit columnes fetes de fragments visigòtics reaprofitats, amb quatre capitells tardoromans.-Sota l'absis hi ha la cripta de Sant Celoni, amb capella absidal trilobada. La porta d'accés és al mur sud i data del segle XVII. Les portes antigues, al nord i a l'oest, fins no fa gaire estaven tapiades. Els murs de tipus romà, amb fileres alternades de petits carreus i maons, i les característiques de la planta i de les obertures fan pensar que es tracta d'un edifici construït a cavall dels segles IX i X. També del segle X sembla que són les pintures murals de l'absis, amb una escena del Crist voltat d'àngels i, a sota, els dotze apòstols.

Daniel Indias

2B


EL MARROC És el país on jo vaig néixer i és un estat del nord d'Àfrica. Limita amb l'oceà Atlàntic a l'oest, amb l'Estret de Gibraltar i les ciutats autònomes espanyoles de Ceuta i Melilla al nord, amb Algèria a l'est i amb el Sàhara Occidental i Mauritània al sud. El Marroc compta amb quatre serralades i és l'únic país del Magrib en disposar d'una immensa serralada com l'Atles. Al nord del país, les muntanyes del Rif voregen el Mediterrani. El cim més alt del Rif ateny 2.456 m. i té per nom djebel Tidighine. Amb 34 milions d'habitants, el Marroc és el tercer país àrab més poblat, després d'Egipte i Sudan. El creixement poblacional ha estat molt ràpid durant la segona meitat del segle XX; de 1 0 milions d'habitants el 1 954 als actuals 34 l’any 2006. Amb una reducció de la taxa de natalitat i de les condicions de vida, la piràmide de població ha canviat: el 1 985, els menors de 1 5 anys representaven el 46% de la població total, el 2006 només el 30,5%. La major part de la població viu a l'oest de la serralada de l'Atles, que separa el país del desert del Sàhara. La llengua oficial del Marroc és l'àrab estàndard; el dialecte àrab del país es coneix com a àrab marroquí. L'Estat està organitzat com a monarquia constitucional parlamentària, en que el rei del Marroc, actualment, Mohammed VI, és el cap d'Estat i en que el primer ministre del Marroc és el cap de govern en un sistema multipartidista. El Marroc és l'únic país africà que no pertany a la Unió Africana. Tanmateix, és membre de la Lliga Àrab, de la Unió del Magrib Àrab.

EL REI DEL MARROC:

MAPA DEL MARROC:

Hamza Zouid


BODA MARROQUINA

Hi ha coses que potser coneixem sobre els matrimonis al Marroc: com que hi ha vegades en que la parella que es casa no es coneix d'abans, que hi ha matrimonis concertats , que els homes poden casar-se amb més d'una dona ( màxim quatre) o que la dona ha d'arribar verge al dia del seu casament. En relació amb això, també hi ha moltes coses que potser no sabem: com que el divorci està bastant estès al Marroc, però que l’home, per poder divorciar-se, sempre ha de comptar amb l'aprovació de la dona que, de cap manera, no pot ser discriminada i abandonada per l'home, que és, normalment, qui treballa i del qual depèn econòmicament la dona. A més, la poligàmia no està molt estesa perquè l’home, per tornar-se a casar, necessita el permís de la primera dona, la qual pot incloure en el seu contracte de matrimoni que no acceptarà de cap manera que el seu marit pugui tenir una segona esposa. Ara em centraré en els casaments i és que vaig tenir l'ocasió d'anar a una boda i ... ¡quina experiència !

Els assistents esperen l'arribada del nuvi el primer dia del casament mentre, asseguda en una butaca, està la núvia amb el seu tatuatge de henna acabat de fer . Moltes vegades, la idea del casament sorgeix perquè el futur marit veu la seva futura dona en un lloc i li agrada o perquè la seva família coneix a la dona i li sembla adient per a ell. Llavors, demana la seva mà a la família. Si la família accedeix, tots dos estan promesos. El primer dia del casament l'organitza la família de la núvia i, normalment, es col•loca una carpa al carrer davant de la casa d'aquesta. Cap a les 2 de la tarda comença la gresca ( també hi ha casaments nocturnes , que comencen a última hora de la tarda i s'allarguen fins al matí ). És molt curiós que en els casaments gairebé només et trobes a dones. Al matrimoni que jo vaig assistir, hi hauria uns 200 convidats, dels quals només eren homes uns 20, i tots molt propers a la parella. Això es degut a que les dones són les que realment gaudeixen d'aquest tipus d'esdeveniments socials, portant les seves millors gales, ajuntant-se amb les seves amigues , veïnes , primes i altres conegudes per passar un parell de dies ballant i rient.


Les dones porten el ritme a la sang i totes saben bé com moure el seu ventre i malucs d'una forma sensual, cosa que no dubten a mostrar en aquestes celebracions.Durant vuit hores, hi ha uns músics tocant llarguíssimes cançons típiques marroquines. Com en qualsevol celebració marroquina, homes i dones se senten en taules separades per menjar. Durant tot aquest temps, els cambrers van portant molts dolços i te morú (als marroquins els encanta el dolç). Quan es fa fosc, porten els deliciosos plats de carn, a la manera tradicional, és clar: només un plat ben gran en el centre de la taula del qual tots mengen amb la mà dreta i amb molt de pa.

Dolços i te morú

Durant la celebració, la gent balla, fa broma, xerra i treu fotos a la parella que es casa, que durant totes aquestes hores ha hagut d'estar asseguda en una butaca al centre de la carpa somrient per a les fotos i per mostrar la seva felicitat als convidats. La núvia es canvia de vestit unes 8 vegades en dos dies, i el nuvi ha de esperar pacient en l'esmentat butaca, mentre passen els llargs minuts que triga la núvia a canviar les seves peces. Cada vegada que la núvia canvia de vestit, les organitzadores del casament anuncien la seva entrada amb “zaghareet”, uns crits que fan les dones posant-se les mans a la boca típics de les celebracions al Marroc. El nuvi la rep, i comença una desfilada per totes les taules, saludant els assistents.


La parella de noucasats es passeja entre les taules amb un dels vestits de la núvia. Aquest primer dia a la nit, el marit i dona dormiran junts per primera vegada i realitzaran l'acte sexual . Si les famílies són de poble i tradicionals, pot succeir que l'endemà es pengi un drap amb la sang de la dona en algun lloc de la carpa per mostrar el que tots els convidats esperen que passi. En les noces a les quals jo vaig assistir això no va ser així . L'endemà, es trasllada la carpa davant de la casa de la família del nuvi i tornem-hi el mateix ritual, encara que a la parella se la veu molt més relaxada.

Dolços típics marroquins que se van servint durant el vespre amb el te.

Un plat de carn de xai amb patates i prunes per al sopar


LA BODA GITANA

Un casament gità té algunes particularitats que el fan ser diferent. Un casament gità és original i té molt poc a veure amb el ritual de casament d’una altra comunitat. Algunes de les seves característiques distintives són: Els padrins del casament gità solen ser els mateixos del bateig , encara que moltes vegades són els oncles, però gairebé mai són els pares. La núvia es vesteix amb dos vestits: un de color rosa que va sota ( símbol de feminitat) i un altre blanc (símbol de puresa), que va per sobre i és el que realment es veu. Aquest vestit no pot ser prestat. Sempre és nou i generalment ho ha comprat el sogre. El nuvi, al casament gità, porta un vestit convencional o típic. A més, els nuvis solen estar acompanyats per dames i patges amb una indumentària apropiada per a l'ocasió. El dia del casament gità és una jornada que es viu amb molta alegria per part de tota la comunitat. Pocs són els que no s'assabenten. L'acte civil no existeix com el concebem tradicionalment i la cerimònia religiosa és cristiana. El temple és arreglat amb motius florals. Els nuvis han de portar aliances d'or (o de plata) en l'anular del dit dret o esquerre (segons la tradició del lloc). Els regals que reben són els convencionals.

Nerea Perez 2A Waffaa 1A Ariadna 1C


ENTREVISTA A CRISTIAN CLAPERA En Cristina Clapera és professor de Visual i Plàstica de 4t i Batxillerat a l’institut Mont Perdut. PREGUNTA: Quants anys tens? RESPOSTA: 47 anys P.: Tens fills? Quants? R.: SÍ, tinc 7 fills P.: Per què et vas dedicar a fer classe de plàstica? R.: Perquè m’agrada estar amb nens P.: T’agrada fer classe ? R.: Sí P.: Quines assignatures no t’agradaven de petit? R.: No m’agradaven les mates i la física i química P.: Quines sí que t’agradaven? R.: M’agradaven la plàstica, la geologia i la història P.: Practiques algun esport? Quin? R.: Sí, la natació P.: Quin és el teu menjar preferit? R.: La fruita P.: Tens a casa alguna mascota? R.: No P.: T’agraden els videojocs? R.: No P.: Quina carrera has estudiat? R.: Belles arts P.: En el temps lliure pintes quadres? R.: No

Kevin Villacorta 2D


Tastets, Ana Martínez. Els tastets els realitzen els alumnes de 4t d’ESO, grup Kappa. Aquests alumnes tenen un horari adaptat. Cada 4 setmanes es realitza un tastet ,i cada tastet el fan 5 persones. Cada dimarts van tres hores, pel matí, a realitzar el tastet. Els tastets que s’han realitzat i que es realitzaran son: arts gràfiques, fusteria, torn i fresa, comerç i perruqueria. Els tastets que ja s’han realitzat son els d'arts gràfiques, fusteria i en procés està ‘torn i fresa’. La finalitat del tastet és fer una pràctica d’ofici per què els nois vegin l'ofici, ho practiquin i pensin si els hi agrada, si se’ls hi dona bé i si volen realitzarho. També serveix per prendre un primer contacte amb el món laboral. Foment firma un conveni amb el Deparment d'Educació i envia un comunicat als instituts per proposar una sèrie de tastets. Les pràctiques de cada tastet es realitzen en un lloc diferent. En arribar, els alumnes troben un professor que els guia durant les 4 setmanes i que és especialista en el tastet. Arts gràfiques es fa a l’Escola de la Llar. Fusteria es fa al Vapor Universitari. Torn I fresa es fa a l'universitat Politècnica de Catalunya. Els treballs que van realitzar a arts gràfiques van ser: llibreta amb imants, estampar samarretes i adhesius, enquadernació, estampats... A fusteria van realitzar un estoig de fusta.

Marc Vera 4B Joel Doncel 4C


1 0 CONSEJOS ESTUDIANTILES DE MEJORA La primera evaluación se acabó hace ya dos meses y nos encontramos inmersos en el trabajo para aprobar la segunda evaluación. Aunque muchos ya tenemos nuestros trucos para estudiar y aprobar, nunca viene mal que alguien nos ayude y nos oriente ofreciéndonos los suyos. Yo quiero compartir con vosotros diez consejos que me ayudan a hincar los codos y a aprobar las evaluaciones.

1.

N O BASTA CON SER INTELIGENTE

Hay personas bastante inteligentes que apenas necesitan estudiar, así como otras para quienes estudiar no es lo suyo. Sin embargo, lo normal es tener una inteligencia media y, por lo tanto, los buenos resultados solo se obtienen con una motivación adecuada que facilite el esfuerzo de estudiar. Sin voluntad de estudiar, no hay nada que hacer... y los motivos que se tengan para estudiar son decisivos.

2. E NCUENTRA UN MOTIVO PARA ESTUDIAR

Aunque hay muchísimas otras cosas que son más divertidas, estudiar es un deber inaplazable. En los años escolares nos estamos jugando el futuro, pues en esta corta época decidimos lo que vamos a ser el resto de la vida. Se debe tener un motivo para estudiar. Y ese motivo ha de salir de uno mismo. Los premios y los castigos pueden ser eficaces, pero a la larga no son lo decisivo.

3. ADOPTA TU PROPIA TÉCNICA DE ESTUDIO

De algunas personas se dice: "este chico no sabe estudiar". Hay maneras de aprender a hacerlo, muchos libros, páginas web, la ayuda de un profesor, de los padres. Pero en el fondo, todo es sentido común. A estudiar se aprende estudiando y cada quien verá cuáles son los sistemas que le van mejor.

4. S IÉNTATE CÓMODO Y CONCÉNTRATE

Para estudiar eficientemente se necesita un lugar de estudio tranquilo, donde todo esté a mano, con una silla cómoda y luz suficiente. No te engañes, con música no se puede estudiar: puedes dibujar o copiar, pero no memorizar ni concentrarte. No te levantes a cada momento y persevera sentado al menos 45 minutos. Luego descansa 5 o 1 0 minutos para poder continuar.

5. H ORARIO Y PLANIFICACIÓN

También se debe tener un horario. No tiene por qué ser rígido, puede de ser flexible; pero lo normal en secundaria es que se gaste entre media hora y una hora para hacer las tareas y tres cuartos o una hora para estudiar. Si entre lunes y viernes no has dedicado de 1 0 a 1 2 horas al estudio, el fin de semana hay que recuperar. Deja, si puedes, para el fin de semana las tareas que te llevan más tiempo: una lámina de dibujo, un trabajo para una asignatura. Es una lástima que pases el tiempo haciendo como que estás estudiando cuando tu cabeza está muy lejos. No sueñes despierto. Aprovecha el tiempo y luego, podrás hacer muchas otras actividades.


6. APROVECHAR LAS CLASES AHORRA TIEMPO

Es una tontería perder el tiempo en clase. Si aprovechas ese rato, tendrás mucho adelantado. Si, por alguna razón, te dejan tiempo libre de estudio, adelante tareas. Puede que el profesor siga el libro: en ese caso toma notas de lo que dice, de aquello en lo que insiste. Si da apuntes, sigue atento y toma nota en todo lo que puedas, con sentido común. Subraya aquello que repita, pues es lo que considera básico.

7. M EMORIZAR PERO ENTENDIENDO EL CONTENIDO

En la mayoría de las asignaturas hay que memorizar los contenidos de las lecciones. No intentes aprender algo que no entiendes; por eso, es tan importante lo del punto anterior. Cada persona tiene su propio sistema para fijar en la memoria las lecciones: leerlo en voz alta, repasarlo varias veces e intentar repetirlo sin mirar el texto... lo importante es que tengas en cuenta que no se sabe un tema si no se es capaz de explicarlo. Es muy conveniente que estudies cada día lo explicado en clase. Es mejor aprender un texto corto que enfrentarse a un montón de páginas cuando lleguan las épocas de evaluaciones.

8. LOS EXÁMENES: COMIENZA POR LO MÁS FÁCIL

“Ya estudiaré cuando llegue el examen”Z Este es un enorme error. Si estudias cada día, cuando llegue el momento del examen sólo tienes que repasar conocimientos ya adquiridos, recordar lo que ya sabes. Si lo dejas todo para el final, acabarás con la cabeza llena de fórmulas, definiciones, fechas, etc. un caos. Los exámenes son de distintos tipos: hay que preparar cada uno de modo diferente. Auto examinarse da buen resultado. Duerme bien la noche anterior al examen, así evitarás el nerviosismo y el cansancio. Lee detenidamente las preguntas antes de lanzarte a responder. Si es posible, responde primero las preguntas más fáciles y deja para el final las que no te sabes bien. Esto es especialmente importante en problemas de matemáticas, física, traducciones... Muchas veces se gasta todo el tiempo de que se dispone en hacer un problema y se deja el resto en blanco. Antes de entregar el examen revisa cuidadosamente las respuestas. No te precipites al entregarlo: usa todo el tiempo de que dispones.

9. AYUDAS PARA RESOLVER PROBLEMAS

Aunque es difícil dar una regla común, en matemáticas, física y química muchas pruebas incluyen problemas: a partir de unos datos tiene que hallar otros, mediante una fórmula o varias. En primer lugar elige la fórmula adecuada, luego sustituye las variables por los valores que te den (¡Las unidades!) y te quedarán una o varias incógnitas para despejar. Hazlo con sumo cuidado: es muy probable que pidan los resultados exactos, y no bastará con que la solución esté bien planteada.

1 0. Y LO MÁS IMPORTANTE

¡Confía en ti porque tú puedes!

Daniel Indias 2ºC


EL CARNESTOLTES El rei Carnestoltes és un personatge fictici en torn del qual giren les festes del Carnestoltes. Cada any apareix el dissabte sota l'aparença d'un animal o d'una persona, i llegeix el pregó que inaugura la celebració. El dia de Carnaval la gen es disfressa de una princesa, d’un príncep, d’un animal, etc. Aquest any, el Carnestoltes es celebra el dia 1 de Mars. Cada any es celebra en un dia diferent.

Hamza el-nouidi 2C


SANT VALENTÍ

El proper 1 4 de febrer celebrem el Dia de Sant Valentí. Es tracta d’una celebració tradicional en alguns països anglosaxons, exportada a d'altres cultures, en la qual els nuvis, enamorats o esposos s'expressen el seu amor o afecte mútuament. En molts països se l’anomena el Dia dels Enamorats. Aquest dia, els enamorats intercanvien notes d'amor conegudes com

a "valentines", amb dibuixos de cors o Cupidos. A partir del segle XIX, a aquesta pràctica es va sumar el donar altre tipus de regals com roses i xocolates, normalment regalats a les dones pels homes. Als Estats Units, aquesta celebració també es va començar a associar amb una salutació d'amor utilitzant l’expressió "Happy Valentine's", enviada pels homes a les seves núvies. Típicament, el Dia de Sant Valentí ha sigut una festa occidental, però últimament s'ha estès a d’altres països de l’Orient com Japó, la Xina i Taiwan.

Yassin Dehaira Soufyan Mahid

1r B 1r C

3C


BALÓN DE ORO 201 3 Era el ‘’favorito‘’ y finalmente se ha hecho con el premio. El futbolista portugués Cristiano Ronaldo se ha llevado el premio FIFA Balón de oro, y con él ha sido coronado como el mejor jugador del mundo. El futbolista del Real Madrid repite galardón, tras haberlo logrado en 2008, pero lo hace por primera vez con la camiseta blanca. Cristiano rompió a llorar de alegría al conocer que se había llevado un premio por el cual había peleado mucho y durante mucho tiempo. "Estoy muy feliz, quiero dar las gracias a mis compañeros del Madrid y de Portugal. Es una emoción enorme", afirmó el portugués en sus primeras declaraciones. Cristiano Ronaldo, en concreto, ha sumado 1 .365 puntos, un 27,99% del total de los votos; mientras que Messi ha obtenido 1 .205 puntos, lo que supone un 24,72% del total; el francés Frank Ribery del Bayern de Munich ha quedado en tercera posición sumando 1 .1 27 puntos, un 23,36 por ciento del total.

Mateo Quintero 4A


PILOTA D’OR 201 3 Cristiano Ronaldo s'ha imposat en les votacions a la Pilota d'Or 201 3. El davanter del Reial Madrid ha aconseguit un 27,99 per cent dels vots. Messi ha quedat segon amb 24,72 per cent i Ribéry tercer amb un 23,36. Lionel Messi va votar Iniesta, Xavi i Neymar. Cristiano Ronaldo es va decantar per Falcao, Bale i Özil. Curiós el cas d'Iker Casillas que no va votar a cap dels seus companys de la selecció. Les seves opcions van ser Cristiano Ronaldo, Ribéry i Arjen Robben.

Hamza En-Nouidi 2C


PASTÍS DEL DIA DELS ENAMORATS I NGREDIENTS

PER A 1 0 PERSONES :

1 paquet de xocolata Valor de 1 kg. 1 litre de llet 1 cullerada de mantega 1 paquet de galetes Rio Lacasitos Llaminadures

COM ES FA: Pas 1 : En una olla posar 750 g de llet i una cullerada de mantega. Escalfar fins que comenci a bullir. Desprès, anar afegint la xocolata poc a poc perquè no es formin grumolls, (mai s'ha de deixar de remoure). La xocolata ha d'estar lleugera, no massa espessa. Pas 2: Posar en un plat fons la llet restant per mullar les galetes. Així, el pastís quedarà més sucós (no deixar en remull les galetes, perquè es desfan). Pas 3: Preparar el motlle del pastís amb forma de cor. Folrar-lo amb una capa de xocolata. Després col•locar una capa de galetes mullades en llet, desprès una capa de xocolata, desprès una altra capa de galetes i així successivament fins a arribar a l'última capa. Per acabar, cobrir totes les vores amb xocolata. Pas 4: Deixar refredar 1 hora, per poder decorar-la.

DECORACIÓ: Amb lacasitos vermells dibuixar un cor al mig del pastís i omplir amb llaminadures. També es pot escriure el nom de la parella o el de tots dos i decorar per al voltant amb algun Cupido.

Ariadna Parra 2C Waffaa 1A Nerea Perez 2A


DIFERENCIES DE SAN VALENTÍN

Jonathan Herrera 3A Ruben de la Rosa 3D


PASATIEMPOS: CARNAVAL

1 . Fiesta que se celebra sobre febrero 2. Traducci贸n al catal谩n de fiesta que se celebra sobre febrero 3. Objeto que se pone en la cara para cubrir identidades 4. Trozos de papel de colores que se tiran en fiestas 5. Lo constituye un grupo marchante de personas con un recorrido concreto 6. Ropa que se lleva de diferentes monstruos, hadas, personajes reales o de ficci贸nZ 7. Remolque decorado con adornos

Jonathan Herrera Ruben de la Rosa

3A 3D


Dibuix: San ValentĂ­

Jordi Cuevas 3A


Profile for Marina

3º revista  

3º revista  

Advertisement