Geldrop-Mierlo Duurzaamheid krantje

Page 1

DRZM Duurzaam is een uitgave van Gemeente Geldrop-Mierlo

KRANT L BOORDEVO S! IP HANDIGE T EM BEWAAR H GOED!

ONZE BEWO VOLOP AAN NERS AL MET DUURZ DE SLAG AAMHEID.

4he Tnipesrgvieozourineeigner uis.

14

Aan de slag met je tuin!

Samen Duurzaam: op naar een toekomst zonder verspilling

‘Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beter milieu!’

Er gebeurt veel om onze wereld duurzamer te maken. Di t gebeurt gelukkig al door heel veel inwoners. Zo zet Marianne van de r Zwan, vrijwilliger bij de Mierlose Schonen, zich in om het zwerfvuil in te zamelen. In deze special e duurzaamheidskrant vind je interviews met bewoners die zelf ge start zijn met het verduurzam en van de woning. Maak gebruik va n de vele tips en zie wat er op het gebied van duurzaamheid al wo rdt ondernomen. Natuurlijk kan er nog veel meer. Hierbij hebben we je hulp hard nodig. Samen gaan we aan de slag met het verduurzam en van onze gemeente. Voor nu en onze kinderen!


eet elijk, als je w k k a m is n re a tie Energie besp t goede isola e M . n e t t le oet waarop je m . We spraken is u h in r e t e te b rs en blijft de warm rt Romijnde e b m a L t e prek hierover m en we in ges g in g k o O . e ks den Liesbeth Dir aas. Zij bouw H e d e jk ri a nM p. met Leon e huis in Geldro m o ro d e m urza hun eigen du

Lambert Romijnders en Liesbeth Dirkse leven een duurzaam leven Isoleren “Vijftien jaar geleden zijn we hier komen wonen, in een ‘twee-onder-één kapwoning. Het eerste dat ik heb gedaan, is de spouw laten isoleren. Een paar jaar later heb ik overal HR ++ glas geplaatst en de massief aluminiumschuifpui vervangen voor datzelfde glas. Daarmee was ons huis meteen een stuk beter geïsoleerd. Ook het dak van ons huis heb ik helemaal vernieuwd, alle oude dakpannen zijn eraf en daarvoor in de plaats zijn isolerende platen en nieuwe dakpannen gekomen. De stalen kanteldeur van de garage heb ik vervangen door een geïsoleerde deur uit Duitsland”, gaat Lambert verder.

“We dragen op verschillende manieren bij aan een duurzaam klimaat. We verbruiken weinig energie, ons huis is goed geïsoleerd, we reizen allang niet meer met het vliegtuig, kopen niet veel nieuwe spullen en eten bijna geen vlees”, vertelt Lambert Romijnders (65) uit Geldrop. Samen met Liesbeth Dirkse woont hij in een energiezuinig huis, dat hij zelf steeds energiezuiniger maakt.

2

“We hebben zonnepanelen op het dak liggen en via de slimme meter houd ik bij hoeveel energie ons dat oplevert. Ik merk dat het stroomverbruik echt minder wordt en de zonnepanelen meteen terug leveren”, zegt Lambert. “Daarnaast heb ik onze schoorsteen afgebroken. We verloren namelijk veel warmte door de schoorsteen, en hout stoken is toch niet zo milieuvriendelijk. Ik ben een echte doe-het-zelver, maar het was wel een hele klus. Zonnepanelen en isoleren is wat makkelijker te doen, maar dit levert ons uiteindelijk nog meer op. En zo maken we mooie stappen op weg naar gasloos.”

Je kunt ze gemakkelijk weggooien en voor een paar euro nieuwe kopen, maar wij proberen ze te repareren en zo duurzamer te leven. En je kunt natuurlijk gewoon twee verschillende sokken aandoen”, lacht Lambert. Milieuvriendelijk leven Van hun waterverbruik zijn Lambert en Liesbeth zich erg bewust. “We douchen korter en het eerste, koude douchewater vangen we op in een emmer. Dat water gieten we dan door de wc wanneer nodig. We sproeien de tuin niet, tenzij het extreem droog is. Het spoelwater uit de keuken gieten we in de tuin”, vertelt Lambert. Ook op andere manieren denken de twee aan het milieu. “We eten al zo’n 38 jaar slechts bij uitzondering vlees, niet omdat we het niet lekker vinden, maar uit principe. Je kunt heel lekker vegetarisch koken namelijk. Indirect is het beter voor het klimaat om niet teveel vlees te eten. Daarnaast reizen we niet veel; sinds 2004 gaan we niet meer met het vliegtuig en daarvoor ook heel weinig. Als we ergens heengaan, dan is dat met de auto. Naar Drenthe of Sauerland bijvoorbeeld. We hebben nog geen elektrische auto, maar wel een kleine auto. Die moet eerst helemaal op zijn, voor we overstappen.”

Alles zelf aanpakken “Ik wil graag een steentje bijdragen aan de maatschappij en ons huis energiezuiniger maken, omdat ik zie dat het fout gaat met het klimaat. Daarnaast ben ik van oorsprong ingenieur en ben ik praktisch ingesteld, dus ik vind het leuk om alles zelf aan te pakken. Dat deed ik vroeger bij mijn ouders al. Daar heb ik de spouwmuren geïsoleerd, terwijl niemand dat toen nog deed”, aldus Lambert. “Het huis isoleren is voor onszelf comfortabeler. De temperatuur is altijd aangenaam in huis. Je vergeet die investering van een paar duizend euro zo, als je voelt welk comfort je ervoor terugkrijgt.”

Energieloket Zuidoost-Brabant Lambert is niet alleen thuis veel bezig met het klimaat, maar was ook vrijwilliger bij Energieloket Zuidoost-Brabant. Dit loket stopt overigens vanaf 1 april. Hiervoor in de plaats komt het Energiehuis Slim Wonen. “Mensen kunnen bij ons een gesprek aanvragen over energiebesparende maatregelen. Wij helpen ze dan verder. Zo heb ik laatst iemand uitgelegd wat een CO2-meter is en waar je die kunt kopen. Ik leer zelf graag bij en alles wat ik weet door mijn eigen ervaring met isoleren en energie besparen, zette ik bij het Energieloket in”, zegt Lambert.

Tweedehands kleding “We leven wel in een bepaalde vorm van soberheid, bewust voor het milieu”, vertelt Lambert verder. “Zo is onze bank al dertig jaar oud, maar hij zit nog steeds goed. We vervangen onze meubels niet om de vijf jaar, maar kopen kwalitatief goede spullen. Daarnaast doen we langer met onze kleding. We kopen tweedehands kleding en stoppen bijvoorbeeld onze sokken.

Gedreven voor het klimaat “Ik ben zodanig gemotiveerd dat ik graag energiebesparende oplossingen bedenk en aanpak. Het kost natuurlijk geld, maar het levert ook op. Ik weet dat wij niet de meest gangbare oplossingen hebben, en veel doen op het gebied van energie besparen. Ik doe het graag en heb er de tijd voor. Ik blijf gedreven om aanpassingen te vinden voor een beter klimaat.”


Als je een nieuwe woning laat bouwen, zijn er nog veel meer mogelijkheden. W e spraken hierover met Leon en Marijk e de Haas, twee inwoners uit Geldrop.

“Het huis dat eerst op deze plek stond, was een jaren twintig woning die nogal vervallen was. Het was niet meer de moeite om dat huis op te knappen. Daarnaast is onze woning nu veel energiezuiniger en vind ik hout een fijne uitstraling hebben”, vertelt Leon verder. “Hout leeft: het geeft een prettige sfeer aan je huis. Bovendien levert hout veel minder CO2 uitstoot. Er wordt zelfs CO2 in hout opgeslagen. Mijn vrouw en ik hebben het huis samen met een architect ontwikkeld en getekend en uiteindelijk heeft een aannemer ervoor gezorgd dat ons houten huis werd gebouwd. In maart 2016 zijn ze met de fundering en kelder begonnen en in mei met de opbouw van het huis. In november konden we erin.”

Leon en Marijke de Haas uit Geldrop bouwden hun eigen duurzame woning “Ons eigen houten huis bouwen, dat was altijd al de droom van mijn vrouw en mij. We wonen in Geldrop en wilden graag in de omgeving van Gijzenrooi blijven wonen. Een aantal jaar geleden zagen we een mooi perceel in de

Prefab huis “Het huis was van tevoren helemaal uitgetekend en de wanden waren in de fabriek al op maat gemaakt. We moesten ze ter plekke alleen nog aan elkaar vastschroeven. De isolatie zat al in de wanden ingebouwd, daar hoefden we niets meer aan te doen. Het dak hebben we wel ter plekke op het huis laten zetten”, zegt Leon. “Het is deels prefab, onze woning. Dat is het voordeel van hout, dat kun je vooraf al in elkaar zetten en zo transporteren. Energieadvies op maat “De aannemer heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Hij heeft ons daarin erg goed geholpen. We hebben een energieplan gemaakt, waarin een adviseur met ons meekeek waarop we konden bezuinigen en wat duurzame oplossingen zijn in huis”, aldus Leon. “We hebben tripleglas in onze woning laten zetten. Daarnaast zitten er een aardwarmtepomp en een warmteterugwinningssysteem voor ventilatie en douchewater in ons huis. Het water dat door het doucheputje gaat, verwarmt zo het verse water voor dat dit weer uit de douchekop komt. Daardoor is er minder energie nodig om het douchewater op temperatuur te krijgen.”

verkoop staan en hebben we besloten dat te kopen”, vertelt Leon de Haas (56). “We hebben eerst geïnformeerd bij de gemeente of het mogelijk was om er een houten huis te bouwen. Een blokhut mocht niet, maar een houten woning wel. Dat hebben we gedaan en daarmee is onze leefomgeving een stuk energiezuiniger geworden.”

Ga voor informatie naar Energiehuis Slim Wonen

Energiehuis Slim Wonen Acht gemeenten in de regio Helmond - waaronder Geldrop-Mierlo - werken samen om hun inwoners deskundig van informatie te kunnen voorzien over energiebesparing en duurzame energie. Eigenaren van woningen en huurders uit Geldrop-Mierlo kunnen voor vragen terecht bij dit serviceloket. Hier krijg je onafhankelijke informatie en deskundige voorlichting over slim energie besparen en/of opwekken. Ga voor meer informatie naar: www.zuidoostbrabant.energieloketten.nl.

Energie loket Zuidoo s t -Braba stopt v nt anaf 1 a p ril 202 Daarvo 1. or in de plaats het En is ergie Wonen huis Slim opgeric ht.

“Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak en hebben we vloerverwarming laten aanleggen. Dat zorgt ervoor dat we altijd dezelfde temperatuur in huis hebben en dat is heel fijn. In de zomer is het koel in huis en in de winter is het ook altijd aangenaam”, vertelt Leon. Lange termijn denken “Op de lange termijn verdienen we de investeringen weer terug en het was nu een goed moment om dit op te pakken. Juist als je toch bezig bent met het bouwen van een huis, kun je gemakkelijker verduurzamen. Alles moest nog in elkaar gezet worden, dus dan is isoleren en het aanleggen van vloerverwarming veel makkelijker te doen dan als je alles moet openbreken in een bestaand huis.” Energie besparen Naast de isolatie, zonnepanelen, het warmteterugwinningssysteem en de vloerverwarming, hebben Leon en zijn vrouw ook een ventilatiesysteem in hun houten woning laten aanleggen. “Er zitten geen ventilatieroosters meer in de ramen, dat scheelt weer in de energiekosten”, aldus Leon. “Daarnaast is ons huis gasloos. We zijn niet aangesloten op een gasnetwerk en alles gaat elektrisch. Dit is met het oog op een gasloze toekomst. We zijn blij met ons huis en de manier waarop het is gebouwd en verduurzaamd. Ik zou het zeker aanbevelen om energieadvies in te winnen wanneer je energiezuiniger wilt leven. Wij hebben er veel van opgestoken en voordeel van in ons houten huis.”

3


Ook aan de slag met energiezuiniger maken van je huis? Isoleer, plaats zonnepanelen en gebruik ledverlichting Wil je een lagere energierekening en jouw woning comfortabeler maken? Verduurzaam dan jouw woning met energiebesparende maatregelen. Denk hier vooral aan isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van al je lampen door ledverlichting. Ga om te beginnen aan de slag met isoleren 1. Investeren in woningisolatie loont. Spouwmuurisolatie geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 11 procent rente. Ook andere soorten isolatie hebben een goed rendement: Dakisolatie (8 procent), Vloerisolatie (7 procent) en HR++ glas (6 procent). 2. Er is een subsidie voor isolatie. Als je twee isolatiemaatregelen combineert, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Ga voor meer informatie naar: www.rvo.nl/isde 3. De eerste stap is: uitzoeken wat je nog kunt verbeteren aan de isolatie van je woning. Een handige website hiervoor is www.verbeterjehuis.nl. Je kunt ook een energieadviseur inschakelen van het Energiehuis Slim Wonen. 4. Ga je aan de slag, doe het dan meteen goed: ga voor een hoge isolatiewaarde. Daarmee bespaar je meer energie, terwijl de extra kosten meevallen. Maak je niet te druk over het soort materiaal: de verschillen in milieu-impact zijn klein. 5. Denk naast isolatie ook aan ventilatie: onmisbaar voor je gezondheid. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters als je enkel of dubbel glas vervangt door HR++ glas of triple glas.

1 2 3 4 5

Als je meedoet aan De Groene Zone, word je helemaal ontzorgd. •

Voor alle duidelijkheid. De Groene Zone is een initiatief van de gemeente!

Je hoeft geen geld beschikbaar te hebben (je leent geld tegen een lage rente 1,35%).

Je gaat hiervoor een contract aan met de gemeente.

Je bespaart direct geld omdat de opbrengst meer is dan je lening.

Alles wordt voor je geregeld.

De gemeente is verantwoordelijk voor het leggen van de panelen,vijftien jaar service en onderhoud.

Je helpt zo zonder veel moeite en geld mee aan een duurzamere wereld.

Plaats zonnepanelen via De Groene Zone! Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In twee jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst Wil je zelf duurzame energie op gaan wekken, dan kan dit via het zonnepanelenproject van De Groene Zone. Geldrop-Mierlo is één van de twaalf gemeenten die meedoen met dit project en heeft als doel om in twee jaar tijd 7000 woningen te voorzien van zonnepanelen. Huiseigenaren die meedoen aan dit initiatief worden volledig ontzorgd. Technische kennis en inzet van eigen geld is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.degroenezone.nl.

4

De deelnemende gemeenten kopen gezamenlijk zonnepanelen in. De gemeenten schieten de bedragen voor levering en plaatsing voor.

Dit betekent dat je geen aanbetaling hoeft te doen voor de zonnepanelen. In maximaal vijftien jaar, tegen 1,35% rente, los je de lening maandelijks bij de gemeente af. Je krijgt vijftien jaar lang volledige garantie op de zonnepaneleninstallatie en de energieopbrengst. De levensduur van de zonnepanelen is minstens 25 jaar en na plaatsing wek je meteen zonne-energie op. Al vanaf de eerste maand heb je financieel voordeel: de aflossing van de lening is namelijk lager dan jouw huidige elektriciteitsrekening.


Plaats LED verlichting! Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Plaats daarom liever vandaag dan morgen nog nieuwe led lampen in jouw woning. Een ledlamp is 85% zuiniger dan gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan halogeenlamp. Een ledlamp is beschikbaar in alle soorten, maten en tinten. Een ledlamp kost minder door lage verbruik en lange levensduur.

Subsidies en financieringsmogelijkheid Als je jouw woning wilt verduurzamen, is er een aantal landelijke subsidies beschikbaar. Daarnaast zijn er ook verschillende leningen beschikbaar. Hieronder vind je alle mogelijkheden. Of kijk op: www.geldrop-mierlo.nl/subsidies-en-financieringsmogelijkheden

Subsidies Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) Voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers

• • • •

Warmtenetaansluiting Gedeeltelijke teruggaaf voor zonneboiler of warmtepomp (vanaf € 500), hoogte is afhankelijk van type en capaciteit. Isolatie van dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas ongeveer 20% subsidie. Voorwaarde: minimaal twee maatregelen laten doen

Leningen Stimuleringslening duurzaamheid Geldrop-Mierlo Voor eigenaar – bewoners

Energiebespaarlening Nationaal warmtefonds

• •

Leningen voor warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie (minimaal HR ++), installatie voor warmterugwinning en maatwerkadvies Je kunt minimaal 2.500 euro en maximaal 15.000 euro lenen. De rente is 2,1%.

• •

Voor onder meer isolatie, asbestsanering i.c.m. dakisolatie, warmtepomp, waterzijdig inregelen en zonnepanelen Hiervan mag je maximaal 75% van het leenbedrag besteden aan zonnepanelen.

• •

Zonnepanelen via de gemeente De gemeente schiet de bedragen voor levering en plaatsing voor. In maximaal vijftien jaar, tegen 1,35% rente, los je de lening maandelijks bij de gemeente af. Je krijgt vijftien jaar lang volledige garantie op de zonnepaneleninstallatie en de energieopbrengst.

Voor woningeigenaren en VVE’s

Groene Zone Voor woningeigenaren

Energiebespaardepot NHG

Energiebespaarbudget voor elke hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Een bouwdepot tot 106% van de marktwaarde van de woning om energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Duurzame monumentenlening

Lening voor het verduurzamen van rijksmonumentale woningen en appartementen, tegen lage rente voor het treffen van energiemaatregelen.

Kijk voor alle opties op: www.eigenhuis.nl/energie/financieel/

Overig Laag btw-tarief

Bij uitvoer van isolatiemaatregelen een laag btw-tarief van 9% (ipv 21%) over arbeidsloon.

Btw op zonnepanelen terug voor particulieren

Btw teruggaaf van aanschaf en installatie van zonnepanelen, via de Belastingdienst.

5


r Rob van Wethoude het il thuis ook w k ij d r e t t O en. rbeeld gev o o v e d e o g

‘’Ik vind het bovenal zelf belangrijk milieubewuster te leven.’’ “Ik kom uit een generatie die minder met duurzaamheid is opgevoed. Daarom is het voor mij echt een omschakeling om er nu wél meer mee bezig te zijn. Ik vind het belangrijk om milieubewust te leven en ook mijn gezin doet daar goed aan mee”, vertelt Rob van Otterdijk, wethouder bij de gemeente Geldrop-Mierlo, met onder meer Duurzaamheid, natuur en milieu en afval in zijn portefeuille. “Om milieubewuster te leven, eet ik minder vlees, omdat de vleesproductie erg belastend is voor het milieu. Daarnaast ga ik meestal op mijn elektrische fiets naar vergaderingen in de omgeving. Ik neem tegenwoordig veel minder vaak de auto. Als ik naar Someren of Valkenswaard moet, ga ik gewoon op de fiets. Dat scheelt veel voor het milieu, want eerst reed ik wel 20.000 kilometer per jaar en nu nog maar 5.000 kilometer”, aldus Rob. Afval scheiden “Het scheiden van afval is bij ons thuis erg belangrijk. Mijn vrouw is daar fanatiek in en daardoor let ik er ook beter op. Deze regio is sowieso erg goed in het scheiden van afval, want er gaat maar weinig afval naar de verbrandingsovens in Brabant. Mensen zijn daar wel bewust mee bezig. En wij dus zeker ook”, zegt Rob. De Groene Zone Daarnaast heb ik een aantal jaar geleden dertien zonnepanelen op het dak van ons huis laten aanleggen. Daardoor zijn we nu vrijwel energieneutraal”, vertelt Rob. “Als wethouder moet ik het goede voorbeeld geven en daarom heb ik gebruik gemaakt van De Groene Zone-regeling.”

6

“Gemeente Geldrop-Mierlo is aangesloten bij deze regeling die inwoners ontzorgt en voor de installatie van de zonnepanelen zorgt. Wanneer je aan deze regeling meedoet, kun je zonnepanelen laten installeren en sluit je daarvoor een lening af bij de gemeente”, gaat Rob verder. Zo hoef je niet het hele bedrag in één keer te betalen, wordt de installatie voor je geregeld en hoef je ook niet om te kijken naar het onderhoud. Dat hoort ook bij De Groene Zone-regeling.” Goed voorbeeld doet volgen “Ook hebben we ledlampen in huis en is onze woning goed geïsoleerd. Ik woon al veertig jaar in Geldrop en vind dat ik in mijn eigen straat moet beginnen om het goede voorbeeld te geven. Als ik zonnepanelen op mijn dak laat leggen, dan verleid ik wellicht andere mensen ook om dat te gaan doen. Als ze zien dat het werkt bij mij, is dat een goede motivatie om het zelf te doen”, vertelt Rob. Weinig transport Rob is niet alleen bewust bezig met zijn energieverbruik, maar vindt het ook belangrijk dat de producten die hij koopt, niet teveel transportbewegingen hebben gekost. “Ik koop het liefst zo lokaal mogelijk. Daar let ik echt goed op, want het is niet duurzaam als aardappels half Nederland hebben doorkruist om op mijn bord terecht te komen”, zegt hij. “Daarnaast vlieg ik eigenlijk nooit meer. In het verleden heb ik veel gereisd door Europa, maar als wethouder hoef je nou eenmaal niet de hele wereld over te vliegen. Dat scheelt dus veel in de uitstoot van CO2.“ Guilty pleasure “Onze enige guilty pleasure is de camper die op diesel rijdt. Dat is wat minder goed voor het milieu, maar het is ongeveer het enige dat we hebben dat niet zo goed is voor het klimaat en de uitstoot van CO2 . We hebben dan wel weer een oude auto, daar rijden we al bijna tien jaar mee. Dat compenseert de camper een klein beetje”, aldus Rob. “Ik vind het belangrijk om met het klimaat bezig te zijn. Niet alleen omdat ik wethouder ben met onder meer de portefeuilles Duurzaamheid, natuur en milieu en Afval, maar omdat ik me besef dat de wereld voor ons nageslacht ook bewoonbaar moet blijven. Daar zet ik me zowel privé als in mijn werk voor in.”

Niet alleen thuis staat duurzaamheid hoog op de agenda. Ook tijdens het werk als wethouder houdt Rob van Otterdijk zich nadrukkelijk bezig met duurzaamheid. Hij vindt dat we samen aan de slag moeten met duurzaamheid. Om onze samenleving ook in de toekomst leefbaar te houden. Een goed voorbeeld hiervan is het Eetbare Plantsoen aan de Beukelaar in de Akert. Dit plantsoen is in oktober geopend en een goed voorbeeld van hoe je samen met wijkbewoners werkt aan een duurzamere omgeving. Een Eetbaar Plantsoen is een gemengde beplanting van bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers, die samen een ecologisch systeem vormen en vaak eet- of bruikbaar zijn voor mens en/of dier. Bewoners hebben nagedacht over het ontwerp en de biodiverse invulling van het plantsoen. Dit is vertaald in een moodboard die Marije van der Park (tuinontwerper van Studio van der Park) op detailniveau heeft uitgewerkt. In het plantsoen zijn ruim 200 verschillende gewassen gebruikt. Vijftien vrijwilligers houden zich bezig met het onderhoud van het plantsoen.


Over zonnepanelen bestaan helaas nog veel foutieve aannames. ‘Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen’. Waar of niet? In hun onderzoek naar duurzaam energie en zonnepanelen in de gemeente Geldrop-Mierlo ontdekten studentes Janne (20), Lisanne (22) en Iris (21) dat dit een foutieve aanname is. “Het is niet waar, zonnepanelen werken ook met diffuus licht, dat is er ook op bewolkte dagen”, vertelt Iris. De drie studentes zitten in hun derde jaar van de opleiding Communicatie aan Fontys Hogescholen en spraken voor hun onderzoek met inwoners van Geldrop en Mierlo over het aanschaffen van zonnepanelen en waar de pijnpunten zitten.

Zonnepanelen: hét voorbeeld “Het concrete voorbeeld was het installeren van zonnepanelen. Hoe communiceert de gemeente daarover met haar inwoners?”, vertelt Janne. “We hebben eerst onderzoek gedaan naar wat de gemeente al deed voor haar inwoners. Welke subsidies zijn er? En welke regelingen? En hoeveel kosten zonnepanelen eigenlijk?”

Op een leuke en humoristische manier. Het liefst willen we bekende Geldroppenaren en beroemdheden uit Mierlo daarvoor vragen, maar we zijn nog bezig met de exacte uitwerking”, aldus Iris.

Tien foutieve aannames “Nu we dit allemaal hebben onderzocht, maken we voor de gemeente een campagne waarin we deze foutieve aannames laten zien en ze meteen weerleggen.

Zonnepanelen kunnen alleen op je dak op het zuiden liggen. • Je kan zonnepanelen zonder problemen installeren op het oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten en westen. Op het noordwesten, noorden en noordoosten is geen goed idee. Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen. • Dit is niet waar. Zonnepanelen werken ook met diffuus licht, wat er voornamelijk is op bewolkte dagen. Zonnepanelen zijn een brandgevaar. • Zonnepanelen ontvlammen niet spontaan, en zijn niet gevaarlijker dan een televisie, magnetron of wasmachine. Door zonnepanelen te installeren wordt het warmer bij je in huis. • Dit is simpelweg niet waar! Sterker nog, de door zonnepanelen opgevangen energie wordt voor bijna 1/5 omgezet in elektriciteit. De omvormer, een cruciaal onderdeel van de installatie die gelijkstroom omzet in wisselstroom, zal wel iets warm worden. Maar nooit zodanig dat dit je hele huis zou kunnen verwarmen. Je hebt allerlei vergunningen nodig voor zonnepanelen. • Niet waar. Je kunt vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen zo lang je niet in een monumentaal pand woont, of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat geldt dus voor zo’n 99% van de bevolking. Zonnepanelen gaan maar 8 jaar mee. • In tegenstelling tot een windturbine, auto of fiets bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen, die vaak voor slijtage en bijbehorende problemen zorgen. Zonnepanelen gaan tientallen jaren mee: sterker nog, de fabrikanten garanderen dat ze na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als de dag dat ze uit de fabriek kwamen rollen.

“We zagen dat er al wel initiatieven waren in verschillende buurten in Geldrop en Mierlo. Zo zijn er buurtteams die mensen uitnodigen om in gesprek te gaan over duurzamere oplossingen. Ook zijn er energieparty’s, die zijn nu online, maar daarin komen vrienden, familie en buren bij elkaar om over energiebesparing te praten”, zegt Lisanne. Foutieve aannames over zonnepanelen? “Nadat we dat hadden onderzocht, hebben we met een aantal inwoners gepraat. We wilden weten waar hun pijnpunten zaten. Welke foutieve aannames doen ze, waardoor ze uiteindelijk geen zonnepanelen aanschaffen?”, vertelt Iris. “We kwamen erachter dat mensen vooral informatie aannemen van mensen die ze vertrouwen. Een familielid of vrienden bijvoorbeeld.” “Door de foute aannames die veel inwoners hadden, namen ze de informatie die de gemeente hen stuurde, al niet meer in zich op. Als je denkt dat zonnepanelen te duur zijn voor jou, dan gooi je een flyer over zonnepanelen meteen weg. Terwijl het helemaal niet zo is dat zonnepanelen onbetaalbaar zijn”, gaat Iris verder. “Er zijn diverse initiatieven in Geldrop-Mierlo die het mogelijk maken om zonnepanelen aan te schaffen en de betaling in termijnen te doen. De Groene Zone en het Postcode Roosproject zijn daar voorbeelden van.”

Tien foutieve aannames zonnepanelen

Advies geven “Ik merk dat dit onderzoek niet alleen de inwoners van de gemeente en de gemeente wat oplevert, maar ik leer er zelf ook van en heb mijn ouders al kunnen adviseren. Ik vertelde hen over de subsidiemogelijkheden die er zijn voor zonnepanelen, naar aanleiding van mij eigen onderzoek. Dat wisten ze nog niet, maar dat nemen ze nu wel mee in hun overweging om zonnepalen aan te schaffen”, zegt Lisanne. “Daarnaast is het fijn om echt een bijdrage te leveren aan de samenleving. We hadden nooit gedacht dat ons onderzoek zo uitgevoerd zou worden, maar eind maart gaat onze campagne waarschijnlijk live. Heel tof!”

Zonnepanelen zijn alleen voor hele rijke mensen. • Gemeente Geldrop-Mierlo heeft meerdere initiatieven zoals De Groene Zone die de aanschaf van zonnepanelen en het gebruik van zonne-energie voordelig maakt door gebruik te maken van betaling in termijnen. Je bespaart meteen geld, doordat de maandelijkse opbrengst meer is dan de lening. Zonnepanelen zijn helemaal niet rendabel. • Zonnepanelen gaan gemiddeld dertig jaar mee en een omvormer vijftien jaar. Een doorsnee huishouden verdient z’n panelen in zes tot acht jaar terug, waarna je dus nog dik twintig jaar profiteert van gratis groene stroom. Het is veel gedoe om zonnepanelen te installeren. • De installatie van zonnepanelen wordt binnen één dag voltooid. Er hoeft niets veranderd te worden aan de constructie van je huis. De zonnepanelen worden met een speciaal montagesysteem op het dak gemonteerd. Er zijn veel te veel aanbieders van zonnepanelen, door de bomen zie ik het bos niet meer. • Gemeente Geldrop-Mierlo werkt samen met Energiehuis Slim Wonen om te adviseren en te begeleiden in de aankoop van zonnepanelen.

7


n met het Wil je meedoe project s duurzaamheid ld je aan via e M ? lo r ie M p Geldro rojectgm.nl. p s id e h m a a z r duu formatie in r e e m k o o Hier vind je t. over het projec

Voor en door kinderen: de gemeente verduurzamen met het duurzaamheidsproject “Met kinderen onderzoek doen naar thema’s die bij duurzaamheid horen, dat doe ik graag. Ik sta voor de klas en geef lessen rondom robotica en duurzaamheid”, vertelt Mariska Amarniss-Hesseling. Ze is kindercoach, activiteitenbegeleider en begeleidt namens het Platform Duurzaamheid Geldrop-Mierlo het duurzaamheidsproject op basisscholen en BSO’s. “Het is belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met toekomstgerichte vaardigheden, techniek, de natuur en de manier waarop we daar goed mee om kunnen gaan”, aldus Mariska. “Duurzaamheid is een term die voor veel mensen toch wat onduidelijk is. Zeker voor kinderen. Vanuit Platform Duurzaamheid Geldrop- Mierlo wilden we graag meer over dit thema op scholen onder de aandacht brengen en met kinderen en leerkrachten in gesprek gaan”, vertelt Mariska. “Ik heb een ontzettend grote passie voor kennis opdoen en doorgeven aan kinderen en jongeren. Het is belangrijk om ze voor te bereiden op de toekomst. Het is van belang dat we de natuur mooi houden, zodat de volgende generatie ook een wereld heeft om fijn in te leven. Daarom wil ik graag met kinderen in gesprek en met hen ontdekken wat de wereld inhoudt.” Duurzaamheidsproject Het duurzaamheidsproject is voor alle basisscholen en BSO’s in Geldrop-Mierlo. Doordat Mariska al veel ervaring heeft in het opzetten van educatieve innovatieprojecten in het onderwijs en het begeleiden daarvan, is zij gevraagd de projectcoördinator te zijn. “Het project is bedoeld om meer bewustzijn te creëren bij kinderen. Uiteindelijk bedenken ze een nieuw idee op het gebied van duurzaam leven en presenteren ze dit idee”, vertelt Mariska. “We zijn nu nog in de opstartfase. Directies en leerkrachten krijgen enquêtes opgestuurd, zodat we horen waar zij behoefte aan hebben op hun school. Misschien willen ze aan de slag met het verminderen van afval, de vergroening van hun omgeving of besparen van energie. Of juist een heel ander onderwerp. Daar gaan we dan over in gesprek.”

8

Digitaal werkboekje “Daarnaast hebben we een digitaal werkboekje gemaakt voor de kinderen. Daarin leren ze meer over duurzaam leven, klimaatproblemen en innovatie. Er zijn video’s van Schooltv toegevoegd om kinderen uitleg op hun niveau te geven bij dit boekje. Ook staan er vragen in voor de kinderen, zodat ze op die manier meer informatie krijgen over het thema en de leerkrachten meer te weten komen over het project”, vertelt Mariska. “Scholen en BSO’s kunnen zich nog tot 3 april aanmelden om mee te doen aan het project. Het streven is om op de Dag van de Duurzaamheid, op 10 oktober 2021, te starten.” “Het is echt een samenwerking met scholen en kinderen, we kijken waar zij behoefte aan hebben en daar spelen we op in. Kinderen gaan op onderzoek uit en we werken ieder seizoen met een ander thema. Daarnaast hangt het af van de interesses van de scholen, daar willen we op aansluiten.” Zelf zaadbommen maken Scholen die zich voor 3 april hebben aangemeld, krijgen een pakket om zelf zaadbommen te maken met hun kinderen. “Het is een doe-het-zelf pakket met bloembolletjes erin”, zegt Mariska. “Om de omgeving op te fleuren en alvast te laten zien hoe je met biodiversiteit kunt omgaan in je klas.” Voor én door kinderen “Het duurzaamheidsproject voor basisscholen en BSO’s is echt een project voor en door kinderen”, gaat Mariska verder. “Ik ga met kinderen op onderzoek uit in aanloop naar het project. Zo ben ik met een aantal kinderen bij het IVN en bij Milieudefensie langs geweest en hebben ze daar een interview gehouden. Ze maken zelf de video’s en monteren ze ook. Dat is zo interessant aan deze samenwerking; kinderen hebben zelf een aandeel in het project.” Samen aan de slag “Door corona hebben we wat minder concrete activiteiten kunnen organiseren in aanloop naar het project, maar hopelijk kan er snel weer wat meer. Niet alleen kinderen van de basisschoolleeftijd kunnen meedoen in het project, maar ook als er jongeren zijn die al wat ouder zijn en graag willen meedenken en werken, zijn ze van harte welkom. We doen het samen!”

Jeugd roept op tot actie Vikki en Kimi Koster zijn jongeren uit onze gemeente en zeer begaan met het klimaat. Nog niet lang geleden interviewden zij wethouder Rob van Otterdijk over het klimaatbeleid van onze gemeente. De opname hiervan wordt binnenkort via sociale media verspreid. Ook riepen zij op om mee te doen aan de klimaatmars op zondag 14 maart. Tijdens deze bijeenkomst op het Stadhuisplein in Eindhoven kwamen mensen corona proof bijeen om te laten horen dat het anders moet. Kimi (links op de foto): “De klimaatcrisis is immers de grootste bedreiging van onze tijd. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten? Of kiezen we voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende water? We moeten het roer omgooien. Onze keuzes hebben wereldwijde gevolgen. Mensen met de minste invloed op klimaatontwrichting worden het hardst getroffen.”


Buurkracht: Samen aan de slag met duurzame oplossingen voor de buurt “Met ons Buurkrachtteam in Kerkakkers in Mierlo zoeken we samen verschillende manieren om je huis te verduurzamen uit. Het idee daarachter is: ‘Waarom zou iedereen het los van elkaar moeten uitzoeken, als je een ander ook kunt helpen?’, vertelt Berry Peters (65), één van de leden van het Buurkrachtteam in Kerkakkers. Samen met Ine van Lith (50), ook lid van het team in Mierlo, vertelt hij over het onderzoek naar duurzame oplossingen voor in en om het huis en hoe ze die delen met de buurt(en).

Heb je interess met mensen u e om samen buurtteam op it jouw wijk een te dan aan via ww richten? Meld je w.bu of stuur een m urkracht.nl ailtje aan: samenduurzaa m@geldrop-m ierlo.nl

“Ik wil onze wijk graag vergroenen en duurzamer maken”, vertelt Berry. “Ik ben zelf bouwkundig ingenieur en houd me altijd al bezig met duurzaam bouwen. Het is belangrijk voor je eigen welzijn om in een mooie wijk en een comfortabel huis te wonen. Daar speelt duurzaamheid een rol in”, gaat Berry verder. “In ons huis is de vloer geïsoleerd en er ligt vloerverwarming in. Daarnaast hebben we zonnepanelen op het dak gelegd.” Energiezuinige oplossingen voor de buurt Berry kwam tijdens een bijeenkomst van Buurkracht in het najaar van 2020 voor het eerst in contact met de stichting. “Gemeente Geldrop-Mierlo had een advertentie in de krant gezet dat die bijeenkomst gehouden zou worden. Ik ben daarheen gegaan en werd enthousiast van het concept: het onderzoeken van energiezuinige oplossingen met een buurtteam en dat delen met de buurt. Zo heeft iedereen er voordeel van”, zegt Berry. “35 mensen uit onze buurt Kerkakkers gaven aan interesse te hebben om mee te denken, maar het kost veel tijd en energie, dus niet iedereen ging ermee door. Uiteindelijk zijn we eerst met drie, later met vijftien man concreet aan de slag gegaan. De overigen willen wel op de hoogte gehouden worden en dan meeliften met de uitkomsten en aanbiedingen. Vanuit Buurkracht Nederland kregen we hulp bij het opzetten van een team en inhoudelijk deskundig advies, via Roxanne”, vertelt Berry. “De wijk heeft vierhonderd woningen die halverwege de jaren zeventig zijn gebouwd, daar valt nog wat te verduurzamen.”

Werkgroepen energiebesparing “Er zijn verschillende werkgroepen die een onderwerp rondom duurzame energie of duurzaam leven onderzoeken: zonnepanelen, glasisolatie, spouwmuurisolatie en groene daken. Onze taak is om verschillende aanbieders naast elkaar te leggen, offertes op te vragen, subsidieregelingen op te zoeken en algemene voorwaarden te bekijken. We letten op alle details waar je als leek niet zo snel naar kijkt. Dat doen we allemaal op vrijwillige basis”, gaat Berry verder.

Nieuwe informatie “Als ik me niet bij Buurkracht had aangesloten, had ik nooit zoveel over groene daken geweten”, vertelt Berry. “Nu kan ik meeliften op de informatie die ons team heeft uitgezocht en overweeg ik ook een groen dak te nemen.” Ine is door haar onderzoek voor Buurkracht meer over isolatie en een nieuw dak te weten gekomen. “We delen onze kennis ook met andere buurten, zoals Skandia/Sporkehout en de Coevering in Geldrop. Daar zijn ook buurtteams actief, maar die zijn wat kleiner dan ons team”, zegt Ine.

Ook Ine is betrokken geraakt bij Buurkrachtteam Kerkakkers. Via een flyer over Buurkracht die Berry bij haar in de brievenbus deed. Ze heeft een deel van haar huis verduurzaamd en daardoor is haar woning beter geïsoleerd. “Ik ben erg geïnteresseerd in groene daken. Het kan een goede oplossing zijn voor wateroverlast en dat is interessant voor de hele straat”, vertelt Ine.

Online bijeenkomst voor buurten Geldrop-Mierlo Op 14 april houden de drie buurkrachtteams in Kerkakkers, de Coevering en Skandia/Sporkehout online burenbijeenkomst over glasisolatie en groene daken. Tijdens deze online bijeenkomst vertellen de teams van onder meer Berry en Ine over hun acties en de keuzes van de leveranciers die hebben gevonden in de regio.

“In Mierlo is het Buurkrachtteam een succes. Ik heb onderzoek gedaan naar glasisolatie. Ik heb diverse glaszetters gesproken en vanuit Buurkracht Nederland kijkt er dan een deskundige mee met de offertes die ik opvraag. Zo kan ik de buurtbewoners een aantal glaszetters aanbevelen, dan weten we dat de kwaliteit en prijs goed is”, zegt Ine. “Daarnaast kun je als buurt ook collectiviteitskorting aanvragen als je met z’n allen bijvoorbeeld zonnepanelen wilt laten installeren. Dan is het aantrekkelijk voor de buurt én voor bedrijven, want die hebben ineens veel nieuwe klanten erbij. Het is veel uitzoekwerk, maar ik vond het leuk om te doen. En: ik heb meteen nieuwe mensen leren kennen in de buurt, dat is ook een voordeel hiervan.”

Aanm bijeen elden voor buurk komst ka de n via racht. nl/ mierlo geldrop.

9


Energie

Duurzaamheid In de omgevingsvisie schrijft de gemeente op wat haar lange termijn visie is op het gebied van onder meer duurzaamheid. In de duurzaamheidsnota staat vervolgens wat de gemeente gaat doen om die duurzaamheidsvisie en de doelen die daarin staan te bereiken.

Dit gaan doen doo we r:

Dit houdt in dat we minder energie moeten gaan verbruiken en dat we de energie die we wel verbruiken duurzaam op moeten gaan wekken. Doel is om in 2050 CO2-neutraal zijn.

Woningen • Beter isoleren • LED verlichting gebruiken • Energiezuinige apparaten kopen • Verwarming slim instellen

Biodiversiteit

Bedrijven • Kantoren naar label C brengen • Bedrijfsprocessen, installaties en apparaten. • Beter isoleren

Nieuwbouw • Inzetten op nieuwbouw die zo min mogelijk • Energie verbruikt, of zelfs energie levert Eigen vastgoed • Inzetten op verduurzamen eigen vastgoed en eigen organisatie

Biodiversiteit geeft aan hoeveel verschillende soorten dieren en planten er in een gebied zitten. Hierbij geldt dat als er veel biodiversiteit is, het meestal goed gaat met de natuur.

Dit gaan doen doo we r: Natuur versterken • Meer natuur die op elkaar aansluit • Meer groen in de kernen • Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken • Groen zo inrichten dat dieren er iets aan hebben

Klimaatadaptatie

Besparing

Verkeer • Meer fietsen, carpoolen of met het openbaar vervoer gaan • Meer elektrische auto’s en laadpalen • Duurzame openbare verlichting

Dit gaan doen do we or:

Warmtetransitie Overgang van aardgas naar duurzame alternatieven • Plannen maken om in 2050 aardgasvrij te zijn

Hierbij kijken we naar hoe we onze omgeving zo kunnen inrichten dat we zo min mogelijk last hebben van de negatieve effecten van klimaatverandering. Klimaatadaptatie • In beeld brengen van alle kwetsbare gebieden op het gebied van wateroverlast, droogte en hitte • Plan van aanpak maken om deze gebieden beter in te richten om effecten van klimaat verandering beter op te kunnen vangen • Opstellen apart beleid voor klimaatadaptatie Wateroverlast • Regenwater direct bij het gebouw opslaan en infiltreren • Gescheiden rioolsysteem aanleggen Droogte • Regenwater terugbrengen in de bodem Hitte • Meer groen en bomen


Region ale Energie strateg ie (RES Geldrop )

-Mierl Metrop oolregi o is onderdeel oE va de 20 a ndere g indhoven. Sa n de stelt de m e gemeen meenten in de en met 2030 de ze regio te helft mi een strategie n in 2050 o helema der CO2 uit te p om in al sto de strat egie ko CO2 neutraal t ten en men en e zijn. I Duurzame opwek grootsc n e r g i e h b a e lige duu sparing (zonnep rzame o , arken e p w e n k aardgas windmo Zon l o o s w • Zonnepanelen op alle geschikte daken orden a lens) en an bod. • Zonnepanelen op andere geschikte plekken (zoals parkeerplaatsen) • Zonnevelden in de gemeente

Wind • Onderzoeken of er windmolens langs de snelweg kunnen komen

RES

Innovatie • Kijken hoe we energie slim op kunnen slaan • Kijken hoe we nog meer energie kunnen opwekken • Kijken hoe we nog meer energie kunnen besparen

Regionale Energiestrategie (RES) verder uitgelegd

Wil je meedenken over het Nu al zorgt de stijgende temperatuur voor steeds duurzaamheidsbeleid van extremere weersverschijnselen, wateroverlast onze gemeente? door stevige buien en extreem hete zomers.

Op het gebied staat er de met u. Daar willenvan weduurzaamheid wat aan doen, samen komende tijd veel te gebeuren. De infographic op deze pagina geeft je een overzicht over welke In Nederland maken 30 regio’s een eigen strategie om aan het Nationaal thema’s het gaat. willen vastleggen in ons Klimaatakkoord bij teDit dragen: eenwe RES. Het uiteindelijke doel van het Natioduurzaamheidsbeleid met daaraan gekoppeld het in 2030 terug naal Klimaatakkoord is om de uitstoot van CO2 met 49 procent uitvoeringsprogramma voor 2021-2025. Ditgrote wordt te dringen en met 95 procent in 2050. Hiervoor zijn veranderingen nodig een belangrijk document waarin we aangeven hoe Er is een in de manier waarop we onze energie opwekken en gebruiken. we naar een duurzame kunnenzoals gas, steenkolen overgang nodig van energiesamenleving uit fossiele brandstoffen groeien. en olie naar volledig duurzame energie, zoals zon- en windenergie. De zogenoemde energietransitie.

Hiervoor hebben we input nodig van onder meer Het tijdspad onze inwoners op het gebied van duurzaamheid. Inmiddels is de concept RES-1.0 voorapril onze regio Daarom organiseren we op 29 van gereed. 19.30 We tot zien de concept RES-1.0 een online tussenstap in het via proces, waarin we als regio de koers 20.30 uuralseen sessie Teams. uitzetten. De verdere uitwerken van de plannen gebeurt in de volgende fase, om te komen tot een concept RES-1.0. De concept RES 1.0 ligt ter inzage op Aanmelden? hetjegemeentehuis en is te raadplegen viaje www.energieregiomre.nl. Wil hierover meedenken? Meld dan aan via:

samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Graag met In de komende maanden worden alle gemeenteraden geraadpleegd. Ook vermelding van jouw naam, e-mailadres en het wordt de concept RES-1.0 gedeeld met de leden van Provinciale Staten en onderwerp: sessie bewoners Duurzaamheidsde leden van het Algemeen Bestuur van beide waterschappen. Dit stuk wordt beleid. Je ontvangt daarna een uitnodiging voor voor 1 juli ingediend bij het Rijk. de online sessie via Teams.

Ook daarna gaat het proces door: elke 2 jaar vindt er een herijking plaats van de RES. Dan wordt beoordeeld of de doelen en ambities nog realistisch en ambitieus genoeg zijn. Bovendien is de verwachting dat wij door technologische vooruitgang en opgedane ervaringen nieuwe inzichten krijgen.

Circulaire economie

Ben je daarnaast ook geïnteresseerd in hoe onze gemeente aardgasvrij willen worden?

Online informatiebijeenkomsten

Ook jij kunt meedenken over deze visie. We organiseren op 21 april van 19.30 tot 20.30 uur via Teams een informatiesessie voor inwoners en bedrijven waargoed wetejeblijven de eerste resultaten vanvolgen er dit voorOm inwoners informeren over de RES analyses van de online buurten kunnen latenOok zien. jaar en dit najaar informatieavonden. in de gemeenten zelf worden (digitale) bijeenkomsten georganiseerd. Inwoners kunnen met

Dit houdt in dat we streven naar een economie waarbij we onze grondstofvoorraden niet uitputten. Dit doen we door materialen te hergebruiken.

e Dit gaan owr: doen do

Circulaire economie • Minder afval produceren • Ons afval beter scheiden • Gerecyclede materialen gebruiken

Aanmelden? hun eigen gemeente in gesprek over de kansen en de gevolgen van de Wilregionale je hierover meedenken? Meld je dan aan vanaf energiestrategie. Volg de actuele ontwikkelingen over de RES op www.energieregiomre.nl. vrijdag 26 maart via het formulier op de website geldrop-mierlo.nl/geldrop-mierlo-aardgasvrij. Je ontvangt daarna een uitnodiging voor de online sessie via Teams. Meer weten? Op de website van Metropool Regio Eindhoven - www.energieregiomre.nl - vindt u de concept RES-1.0, de samenvatting en de bijlagen.

11


Naar een aardgasvrij Geldrop-Mierlo Het is de bedoeling dat heel Nederland gaat koken en het huis verwarmen op een andere energiebron. We stoppen met het gebruik van aardgas. Aardgas

iet a m r o Inf sessie: 21 april!

draagt bij aan klimaatverandering. Daarom willen we daar vanaf. De gemeente wil dat Geldrop-Mierlo in 2050 aardgasvrij is. Niet meteen, maar toch al ‘snel’. Het plan is dat we voor 2030 starten met één of enkele buurten. Uiterlijk 2050 moet onze gemeente aardgasvrij zijn. Want onze gemeente moet in de toekomst leefbaar en gezond zijn. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen. We beginnen nu samen met de voorbereidingen. Eerst een plan voor de hele gemeente met een planning van buurten en daarna buurt voor buurt. In dit artikel lees je meer over de planning en de manier waarop je betrokken wordt bij het opstellen van het plan.

Waarom gaan we op zoek naar alternatieven? Het gebruik van aardgas zorgt voor een grote CO2 -uitstoot. Te veel CO2-uitstoot zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot, dat wereldwijd besloten is om de CO2-uitstoot te verminderen. Landelijk zijn de afspraken vertaald in het Nationaal Klimaatakkoord. We hebben als gemeente de opdracht gekregen hiervoor plannen te maken. Ook voor warmte. Dat betekent onder andere dat we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen en naar een alternatief gaan voor het koken op aardgas. Overstappen op duurzame energiebronnen zoals warmte uit de bodem of zonneenergie vermindert de CO2-uitstoot.

12

Hoe we dit doen, wordt beschreven in de Transitie Visie Warmte Geldrop-Mierlo. Je vindt dit plan binnenkort op www.geldrop-mierlo.nl/samen-aardgasvrij

We maken het plan samen met o.a. huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Enexis en energiebedrijven.

Wanneer is mijn buurt aan de beurt? Op dit moment weten we nog niet wanneer jouw buurt gaat starten. De gemeente werkt met veel andere partijen samen om een eerste inschatting te maken welke warmtebronnen er mogelijk in plaats van aardgas kunnen komen. Ook maken we een planning van de buurten waarmee we starten en welke pas later zijn. Dit komt allemaal te staan in de Transitie Visie Warmte. De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met de manier waarop partijen meedenken en meewerken aan het opstellen van de visie.

Wat kan ik nu al doen? De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. Uitleg en een stappenplan naar een aardgasvrije woning vind je op de website van Milieu Centraal www.milieucentraal.nl.

Ook jij kunt meedenken over deze visie. We organiseren op 21 april van 19.30 tot 20.30 uur via Teams een informatiesessie voor inwoners en bedrijven waar we je de eerste resultaten van analyses van de buurten kunnen laten zien. Je kunt dan jouw reactie geven. Je kunt je aanmelden voor deze sessie door het invullen van een formulier op onze website: www.geldrop-mierlo.nl/samen-aardgasvrij. We gaan ook een enquête uitzetten onder inwoners en die willen we tegelijkertijd promoten. Ook daarna als we de visie gaan maken, kun je meedenken. De verwachting is dat de Transitie Visie Warmte eind 2021 klaar is. Met de buurten waar we gaan starten, gaan we vanaf 2022 een uitvoeringsplan maken waarin we uitwerken welke energiebronnen mogelijk zijn in jouw wijk, buurt, straat of woning. Ook staat daarin hoe we de overstap gaan uitvoeren.

Er zijn maatregelen die je nu al kunt treffen om straks voorbereid te zijn, zoals isoleren. Isoleren maakt uw huis comfortabel en het verdient zich meestal in een paar jaar terug. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie navragen wat de plannen zijn. Samen met buurtgenoten aan de slag Wil je zelf al aan de slag met een aardgasvrije straat of buurt? Of wil je samen beginnen met isoleren, om voordeliger uit te zijn? Ga in gesprek met jouw buren en buurtgenoten. Kom meer te weten over wat mogelijk is. Ken je een groep buurtbewoners die samen aan de slag wil? Mail jullie plan dan aan de gemeente: vragen@geldrop-mierlo.nl. Wij denken graag verder met jullie mee. Waar vind ik meer informatie? Kijk op: www.geldrop-mierlo.nl/samen-aardgasvrij of neem contact op met: www.energiehuishelmond.nl.


“Ik woon sinds 2006 in Mierlo en ben een groot natuurliefhebber. Daarom zijn mijn vrouw en ik aangesloten bij IVN Mierlo. We gaan graag de natuur in en wandelen veel, al van jongs af aan”, vertelt Marco. “Via mijn zwager, wethouder Marc Jeucken, hoorde ik dat IVN Mierlo een vertegenwoordiger zocht. Ik heb op die functie gereageerd en ben nu ruim vier jaar vertegenwoordiger.” Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo Vanuit IVN Mierlo zit Marco bij Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo. Het is een onafhankelijk platform dat bestaat uit vrijwilligers die de verduurzaming van GeldropMierlo willen bevorderen. Naast IVN Mierlo nemen Morgen Groene Energie, Milieudefensie, IVN Geldrop, Buurkracht en Klimaatgesprekken deel aan het platform. “Alle organisaties op het gebied van natuur en milieu uit GeldropMierlo komen samen in het platform. Een aantal jaren geleden zaten er ook betrokken burgers bij, maar dat is op dit moment niet meer het geval. We willen juist graag inwoners erbij betrekken, want het gaat vooral om hun leefomgeving”, zegt Marco.

“Dat valt nog niet mee, want er zijn veel onderwerpen waarmee de politiek iets moet. Woningnood, leegstand van winkels; dat is in geld uit te drukken. Aan de waarde en de opbrengsten van de natuur is moeilijker een financieel plaatje te hangen. Het is een kwestie van jaren, je investeert in een duurzame maatregel en je hebt er over dertig jaar resultaat van. Dat is lastiger verkopen. Maar het is wel belangrijk om aandacht voor te vragen.” Bewoners motiveren “Ik merk dat veel bewoners nog niet heel actief bezig zijn met energietransitie. Zonnepanelen aanleggen en hun huis isoleren, dat doen veel mensen wel. Maar de maatregelen die veel geld kosten, zijn lastiger voor elkaar te krijgen. Sommige investeringen leveren niet binnen vijf jaar iets op en dat vinden mensen dan minder interessant”, zegt Marco.

Advies geven aan de gemeente “Met de vertegenwoordigers van al die organisaties komen we zo’n vijf keer per jaar samen. We kijken samen naar het beleid van de gemeente en geven gevraagd en ongevraagd advies. Wij zijn via de deelnemende organisaties het aanspreekpunt voor de inwoners en voor de gemeente op het gebied van milieu en natuur”, zegt Marco. Nieuw beleid “Wanneer de gemeente nieuw beleid maakt, zijn wij al in een vroeg stadium daarbij betrokken. Zo krijgt de gemeente een zo compleet mogelijk beeld van wat alle vertegenwoordigers van de natuur- en milieuorganisaties vinden. Dat is belangrijk”, zegt Marco.

“Ik vind het mooi om op lokaal niveau mee te denken over de manier waarop we onze gemeente meer duurzaam kunnen maken”, vertelt Marco Adema (49), hij is voorzitter en secretaris van Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo. De organisaties die deelnemen in het platform, ondersteunen en initiëren duurzame initiatieven in Geldrop-Mierlo en werken daarbij veelal samen met bewoners en organisaties die bij dit thema aansluiten.

Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo ondersteunt en start duurzame initiatieven, zoals het duurzaamheidsproject voor basisscholen

Bewoners betrekken “Om een completer beeld te krijgen, willen we woningeigenaren en huurders laten aanhaken bij ons platform. Het gaat uiteindelijk om hun leefomgeving en toekomst. Bijvoorbeeld bij de transitie om van het aardgas af te gaan, is het belangrijk dat buurtbewoners kunnen meedenken mede om draagvlak te krijgen; het heeft effect op hen”, zegt hij. “Dat geldt ook voor ontwikkelingen rondom groenvoorziening en de aanpak van wateroverlast, daarin willen we met inwoners samen optrekken.” Bijeenkomst D100 “We adviseren niet alleen, maar houden ook bijeenkomsten voor inwoners over duurzaamheid. Zo hebben we drie jaar geleden D100 georganiseerd, een avond waarin we honderd inwoners en vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven wilden betrekken, met de focus op duurzaamheid.” “Er waren diverse sprekers die over een duurzaam onderwerp vertelden. Bijvoorbeeld een bedrijf dat zorgde voor gedeelde auto’s voor senioren. Zo verhuurde het bedrijf elektrische auto’s die mensen konden delen en hoefde niet iedereen een eigen auto aan te schaffen. Dat was een succesvolle avond”, aldus Marco. Aandacht voor veranderingen “Ik vind dat de veranderingen die op stapel staan rondom duurzame energie en milieubewuster leven, aandacht verdienen. Vanuit het platform vinden we dat de veranderingen soms wat langzaam gaan. Daarom proberen we de politiek te bewegen om meer te doen aan duurzaamheid”, vertelt Marco.

Kinderen met frisse blik “Vanuit het platform zijn we nu bezig met een project voor basisscholen en BSO’s, want het is belangrijk om kinderen in beweging te krijgen en met hen erover in gesprek te gaan. Kinderen en jongeren kijken net wat anders naar de wereld en denken niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Daarom wil de gemeente graag met kinderen over duurzaamheid praten, zij hebben een open blik. En die is nodig.”

Wil je ook meedenken over het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente? Op het gebied van duurzaamheid staat er de komende tijd veel te gebeuren. De infographic op pagina 10 en 11 geeft je een overzicht over welke thema’s het gaat. Dit willen we vastleggen in ons duurzaamheidsbeleid met daaraan gekoppeld het uitvoeringsprogramma voor 2021-2025. Dit wordt een belangrijk document waarin we aangeven hoe we naar een duurzame samenleving kunnen groeien. Hiervoor hebben we input nodig van onder meer onze inwoners op het gebied van duurzaamheid. Daarom organiseren we op 29 april van 19.30 tot 20.30 uur een online sessie via Teams. Aanmelden? Wil je hierover meedenken? Meld je dan aan via: samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Graag met vermelding van jouw naam, e-mailadres en het onderwerp: sessie bewoners Duurzaamheidsbeleid. Je ontvangt daarna een uitnodiging voor de online sessie via Teams.

Platform duurzaamheid

13


“Gelukkig wordt er tegenwoordig heel wat aan biodiversiteit gedaan” Bedreiging biodiversiteit “Vanaf de jaren 80 merkten we dat er steeds meer planten en dieren bedreigd werden in hun voortbestaan. Wanneer bepaalde soorten planten en dieren uitsterven heeft dat meteen consequenties. Als een plant waar een bepaalde soort vlinder haar voedsel haalt uitsterft, betekent dat ook het einde van die vlinder. Vervolgens komen de vogels die de rupsen van die vlinder opeten in de problemen vanwege voedseltekort.” Alles in de wereld staat volgens Plonie zo in relatie tot elkaar.

“Biodiversiteit is alles wat groeit en bloeit om ons heen. Dat houdt in alle planten en dieren, maar ook wij mensen horen daarbij. Dus biodiversiteit omvat al het leven hier op de aarde. In de jaren 80 in de vorige eeuw werd dat woord eigenlijk pas echt bekend”, aldus Plonie van Campen actief lid van en Natuurgids bij IVN Geldrop.

14

“Wereldwijd gaat het sterk achteruit met de biodiversiteit. Alleen al in Nederland leven we in een dichtbevolkt land en wordt elk plekje ingepikt door de mens, wat ten koste gaat van de biodiversiteit. De natuur wordt ingeruild voor wegen, woningen, intensieve landbouw en veeteelt. Veel soorten planten en dieren die hier eerst voorkwamen, zijn er nu niet meer of worden bedreigd. Er is sprake van monocultuur; hele grote akkers staan vol met maar één soort beplanting. Er is nauwelijks sprake van diversiteit. Het leven wat er eerst in de bodem van die velden te zien was, is verdwenen. Onze natuur is zó belangrijk en we beseffen ons vaak niet hoe hard we haar nodig hebben.” Verbeteren van de biodiversiteit Gelukkig wordt er volgens Plonie tegenwoordig al heel wat aan de biodiversiteit gedaan. “Maar we kunnen met elkaar nog veel meer bereiken. Het is belangrijk om onze eigen leefomgeving meer bewoonbaar te maken voor planten en dieren. Zo is het goed om minder te maaien en delen van grasvelden en tuinen in te zaaien met diverse planten en kruiden. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor beschutting, zodat de dieren zich veilig voelen. Het minder bestraten en het plaatsen van een regenton is goed voor het opvangen van water. Verder kun je een schutting vervangen voor een mooie haag waar veel vogels op afkomen. Kortom; hoe groener, hoe beter!”

Het IVN werkt aan verschillende projecten voor een betere biodiversiteit: • Achter de appartementen bij Centrum Hofdael ligt een strook met verschillende beplanting, waardoor meteen meer leven zichtbaar is. • In de kasteeltuin van Geldrop komt een groot voedselbos van 1000 vierkante meter voor mens en dier. • Door middel van educatie wil het IVN de voordelen van biodiversiteit en voedselproductie laten zien. • Met het duurzaamheidsproject (zie ook pagina in de krant) wordt de basisschooljeugd uitgedaagd een nieuw idee te bedenken op gebied van duurzaamheid. Als beloning vooraf krijgen ze zaadjes en wat grond mee naar huis die ze kunnen planten. • Vanwege het 50-jarige bestaan van de IVN hebben zij verschillende jubileumactiviteiten. In straten waar huizen tegen het trottoir aanstaan worden geveltuintjes aangelegd; een rijtje tegels wordt vervangen door allerlei verschillende kruiden en planten die tegen het huis aangroeien. • Er wordt een voedselbosje aangelegd bij de basisschool ‘De Vlinder’ aan het Sint Jozefplein te Geldrop.


Om de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze te bestrijden, heeft de gemeente ook dit jaar weer vogelhuisjes en insektenhotels uitgedeeld. Wethouder Hans van de Laar: “Dit heeft vorig jaar erg goed geholpen. Door in te spelen op meer biodiversiteit brengen we de balans op een natuurlijke manier wat meer terug. Wethouder Hans van de Laar deelde onlangs het eerste vogelhuisje uit aan Bert Heij van tennisvereniging De Mast. Er worden de komende dagen weer 250 huisjes en hotelletjes uitgedeeld.”

Samen meer groen! Met meer kruipende dieren, vogels en zaden raak je nooit uitgekeken. Een tuin met hoge biodiversiteit kent minder plagen. Je wordt gelukkiger en gezonder van een groene omgeving. Een tuin met veel groen en weinig bestrating kan bovendien het water beter vasthouden. Dat is goed voor je planten én het helpt wateroverlast tegen te gaan.

Een biodiverse tuin is goed voor ons allemaal! “Elk jaar krijgen we te maken met overlast van bepaalde insecten, bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Door het lokken van natuurlijke vijanden naar deze plaatsen, kan voorkomen worden dat de rupsen een plaag vormen. Dit proces gaat als volgt: diverse kruiden en andere planten onder bomen kunnen sluipwespen aantrekken. De sluipwespen leggen hun eitjes in de rupsen, de larven uit de eitjes eten de rupsen en de rupsen transformeren daardoor niet in een vlinder. Er zijn zo dus minder vlinders die in het najaar nieuwe eitjes leggen, zodat er volgend jaar minder eikenprocessierupsen zullen zijn. Andere natuurlijke vijanden zijn bepaalde vogels. Zij eten de eitjes van de eikenprocessierups op. De vogels komen alleen als er voor hen wat te halen valt. Er moet dus voldoende eten zijn en plaatsen waar zij zich kunnen nestelen. Vogelhuisjes helpen daar bijvoorbeeld bij.”

Tips voor een biodiverse tuin • Kies het liefst wilde, bij voorkeur de inheemse soorten voor je tuin. Bloemen zijn van levensbelang voor bijen, vlinders en andere insecten. • Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen (plaats een bijenhotel of creëer rommelhoekjes). • Zet bomen en struiken in de tuin (bieden onderdak en bescherming aan allerlei dieren). • Verwerk verschillende heesters in een haag. • Koop het liefst biologische zaden en planten, die niet zijn behandeld met neonicotinoïden. • Volwassen bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit vanwege de holtes door afgebroken takken. Daarin kunnen allerlei dieren leven, van boommarters tot vogels en bijen. • Natuurlijk blijven de dieren niet alleen in jouw tuin. Maak daarom ook je buren enthousiast en zorg samen dat jullie straat, of wijk, rijk wordt aan verschillende planten, bomen en heesters. • Afgevallen bladeren en takken, omgezaagde bomen. Je hoeft ze niet meer direct op te ruimen. Het is namelijk geen afval maar een prima plek voor een rijke biodiversiteit. • Door de tijd zullen ook zwammen en mossen gaan hechten aan het hout. Zo worden die dode takken opeens een decoratieve toevoeging in je tuin. • Het belangrijkste voedsel van tuinvogels zijn bessen en zaadhoofden. Maar in de winter zijn deze er niet. Door vogels bij te voeren met pinda’s, zonnebloemhoofden, zaden en vetbollen kunnen ook zij de winter goed doorkomen. • Schoon drinkwater dat niet bevroren is, mag natuurlijk niet ontbreken. Door goed voor de vogels te zorgen vergroot je op een eenvoudig manier de biodiversiteit in je tuin. • Het winterklaar maken van je tuin kan een stuk plant- en diervriendelijker. In plaats van je hele tuin kaal te knippen en schoon te vegen zorg je voor een veilige plek om te overwinteren. • Een stuk verwilderd gazon biedt de mogelijkheid aan de aanwezige bloemen om tot bloei te komen. Tips om wateroverlast te verminderen • Leg zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor voldoende gras en borders. • Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin. • Sluit een regenton aan op de regenpijp en gebruik dit water om je tuin te besproeien. • Een vijver zorgt voor opvang van regenwater. Gebruik de vijver als ‘overloop’ voor de regenton en voer regenwater af naar de vijver. • Een groen dak vangt ook regenwater op. • Heb je geen tuin? Ook met een watervriendelijke geveltuin of balkon help je wateroverlast voorkomen.

15


Afval scheiden heeft zin! In Geldrop-Mierlo zijn we actief in het scheiden van ons huishoudelijk afval. We laten het afval samen met de gemeenten Eindhoven en Valkenswaard inzame len door Cure Afvalbeheer. Ons beleid is gericht op het zoveel mogelijk gescheiden aanbieden van afvalstoffen. Daarnaast geldt dat de vervuiler betaalt. Hiervoor hanteren we het zogenaamde Diftar-systeem bij

Soms wordt er weleens g edacht dat h apart ingeza et melde afval alsnog op ee grote hoop b n elandt. Dat is niet waar. G papier en ka las, rton, groent e , f ru it e (gft), klein c n tuinafval hemisch afv a l, p lastic, blik, drinkpakken , elektrische a p paraten, gro tuinafval, bo f uwafval, tex t ie l e n re stafval worden allem aal apart verw erkt.

het inzamelen van huisvuil. Dit betekent dat de afvalstoffenheffing uit twee delen bestaat, een vast en een variabel tarief. Het eerste deel - het zogenaamde vastrecht - is voor iedereen gelijk. In dit tarief zitten een aantal vaste kosten, zoals de kosten voor de milieustraat, aanschaf (ondergrondse) containers, inzameling van glas, papier, PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), enzovoorts. Het tweede deel van de afvalstoffenheffing is variabel. Per keer dat de container wordt geleegd, brengen we een bedrag in rekening. Eenmaal per jaar (eind februari) ontvangt u een afrekening. Dit betekent ook dat scheiden echt loont. Hoe meer afval je namelijk op een goede manier scheidt, hoe lager de kosten. Kijk voor de afvaltarieven op www.geldrop-mierlo.nl/afvalstoffenheffing.

Download de gratis Cure Afval App! Met notificaties aan bent je altijd up to date! • Altijd de afvalkalender bij de hand. Zo mis je nooit meer een inzameldag. • Alles over afval. Waar hoort wat? Hoe bied je het aan? Wat gebeurt ermee? • AfvalABC. Voer een product in en de app laat je zien in welke bak het hoort. • Locatie containers. Vind containers in jouw buurt voor glas, textiel en papier en karton. • Praktische informatie over de Milieustraat.

HOE TEVREDEN BEN JIJ OVER DE AFVALINZAMELING EN HOE MAKEN WE HET AFVAL SCHEIDEN ZO MAKKELIJK MOGELIJK?

16

De gemeente Geldrop-Mierlo voert in april een bewonersonderzoek uit over de afvalinzameling. Daarvoor is een internetvragenlijst gemaakt met vragen over jouw tevredenheid over de afvalinzameling en jouw mening over hoe het afval scheiden makkelijker gemaakt kan worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Marintel.

De link naar de internetvragenlijst vind je op www.geldrop-mierlo.nl/afvalonderzoek of scan de QR-code hieronder.

AFV ALE

NQU

ÊTE

Het beantwoorden van de vragen duurt ongeveer tien minuten. Je kunt de vragenlijst invullen tot 1 mei 2021. Jouw gegevens worden anoniem verwerkt. Alvast bedankt voor jouw medewerking!

PS. Heb je vragen over de vragenlijst of problemen met het invullen? Ontvang je liever een schriftelijke vragenlijst? Neem dan contact op met Marintel via onderzoek@marintel.nl


Hang PBD (plastic-blik-drinkpakken)-zakken alleen buiten op tijdens de ophaaldag! Iedere twee weken haalt Cure Afvalbeheer uw PBD-afval op. In Geldrop-Mierlo wordt PBD aan huis opgehaald. Hiervoor moet je jouw PBD-zakken op de ophaaldag aan een kroonring bij jou in de buurt hangen. Deze klemmen aan de lantaarnpalen en zorgen ervoor dat de PBD-afvalzakken op de ophaaldagen niet wegwaaien. Maar ze zijn niet bedoeld als opslagplaats voor volle zakken. Misschien vraagt je je af wat er daarna met al dat plastic en blik gebeurt? Hoe wordt het verwerkt en hergebruikt? En waarom is het zo belangrijk om dit afval te scheiden? PBD staat voor plastic verpakkingsafval, blik en drinkpakken. Het is belangrijk dat je dit afval goed scheidt, zodat het kan worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en producten. Daarmee lever je een grote bijdrage aan het milieu. Bovendien blijft er voor jou door het scheiden van PBD-afval minder restafval over!

Scheidingskaart PBD Plastic verpakkingen

Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep / Flesse n voor frisdrank, water, melk, azijn etc. / Knijpfle ssen voor sauzen, olie etc. / Bekers voor yoghur en ijs / Plastic tasjes, t, vla zakjes, zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed Verpakkingen van vlees, etc. / vis, vleeswaren, kaas, salade, groente en fruit Verpakkingen van o.a. / tandenborstels, schroe fjes en doordrukstrips medicijnen / Kuipjes van voor boter, saus en smeerk aas / Plantenpotjes

B

Blik Conservenblikken (soep, pastasaus, groente en fruit) / Drankblikjes voor frisdranken en bier / Stalen siroopflessen / Aluminium schaaltjes levensmiddelen / Blikjes van van honden- en kattenv oer / Bierdopjes

Drinkpakken

Geplasti iceerde kartonn en pakken voor melk, vla en yoghurt / Geplasti iceerde kartonn en pakken vruchtensappe n, wijn en water / Geplasti iceerde kartonn en pakken voor soep en sauzen

Geen glas / Geen inhoud / Geen spuitbussen / Geen speelgoed / Geen papier / Geen piepschuim / Geen landbo uwplastic en vijverfolie Geen chipsverpakkingen / (met aluminium laagje aan de binnenkant) / Geen verfblikken / Geen aluminiumfolie / Geen schroefjes

Om het afval goed te kunnen verwerken, is het van belang om het verpakkingen niet schoon verpakkingsafval leeg te spoelen. Doppen en weg te gooien. U hoeft deksels mogen op de de deksels naar binnen buigen verpakkingen blijven zitten. . Drinkpakken kunt u platvou Bij conservenblikken svp wen en de dop er weer verpakkingen. Dit is tijdens de opdraaien. Stop geen de verwerking namelijk ander afval in metalen moeilijk van elkaar te scheiden. Kijk voor de inzameldata op uw digitale afvalka lender.

Hang jo u PBD-zak w ken pas op d e inhaalda g buiten a an kroonrin een g!

Wat mag er wel en niet bij PBD-afval? Niet alles wat van plastic is, mag bij het PBD. Om te weten wat er wel en niet bij mag, bestaat er een handige vuistregel. Stel jezelf de volgende vragen: 1. Is het een verpakking? 2. Is het leeg? 3. Komt het uit de keuken of badkamer? 3x JA? Dan mag het bij PBD!

Bovendien blijft er voor jou door het scheiden van PBD-afval minder restafval over! Meer weten over PBD? www.cure-afvalbeheer.nl/alles-over-afval/pbd.

www.cure-afvalbeheer.n l/pm

d

Als zakken ver voor de ophaaldag buiten worden gehangen dan kunnen ze scheuren en de inhoud valt op de grond en waait weg in de plantsoenen. Dit geeft niet alleen een verloederd beeld van de straat maar zorgt er ook voor dat ratten en ander ongedierte wordt aangetrokken. Daarom: Hang jouw PBD-zakken pas op de ophaaldag buiten aan een kroonring! Wil je weten wanneer de ophaaldag is: Raadpleeg de Cure-app of via www.cure-afvalbeheer.nl. (afvalkalender).

Zwerfvuil hoort niet in de natuur thuis.

“Zwerfvuil hoort niet in de natuur thuis. Daarom vind ik het belangrijk zwerfvuil in het buitengebied van Mierlo op te halen. Ik zag Bert van Leijsen altijd in Geldrop aan de Geldropseweg zwerfvuil inzamelen en zei tegen hem: ‘Als ik met pensioen ga, dan begin ik daar ook mee in Mierlo’. En dat doe ik nu nog steeds”, vertelt Marianne van der Zwan- van der Vleuten (71). Ze is vrijwilliger bij de Mierlose Schonen, met z’n vieren maken ze het buitengebied van Mierlo zwerfafvalvrij.

“Samen met Willy, Frans en Paul ga ik iedere week in de buitengebieden van Mierlo op zoek naar zwerfafval. Vanuit de gemeente krijgen we prikstokken, een hesje waarop ‘Vrijwilliger’ op de achterkant staat en vuilniszakken, om de natuur schoon te houden”, vertelt Marianne. “In het centrum zorgt Senzer ervoor dat de omgeving zwerfvuilvrij blijft en dat doen ze heel goed. Daarom werken wij alleen in de cirkel buiten het centrum. Als we de zakken gevuld hebben met afval, dan appen we naar Senzer. Binnen een uur hebben ze die opgehaald. Je kunt ze niet laten staan, want dan komt er ongedierte op af. Dus dat is goed geregeld.” Mierlo Schoon “Ik ben via Bert van Leijsen (vorig jaar overleden) bij deze club terecht gekomen. Bert had in Geldrop een project opgezet om het dorp schoon te houden en dat leek me ook wel wat voor Mierlo”, aldus Marianne. “Het is onderdeel van de landelijke campagne ‘Nederland Schoon’ en daar zijn we vanuit Geldrop-Mierlo bij aangesloten. Ik ben er acht jaar geleden mee begonnen en vind het nog steeds een goede activiteit. Ik zorg ervoor dat de natuur schoon blijft en ik haal mijn 10.000 stappen makkelijk tijdens een rondje vuil ophalen”, lacht Marianne. Een zak per uur in coronatijd “Wanneer we drie zakken per uur ophalen, dan is de natuur ernstig vervuild. Maar nu, in coronatijd, is dat nog maar één zak per uur. Mensen zijn minder onderweg. Maar ik vind nu wel veel mondmaskertjes bijvoorbeeld en sigarettenpeuken”, zegt Marianne. “Aan het afval op straat kan ik

zien of het jongeren of volwassenen zijn die dat op straat gooien. Langs de Geldropseweg zie ik nu minder blikjes, die scholieren anders vaak weggooien. Ik erger me aan de op- en afritten van de snelweg bij Geldrop. Daar liggen zoveel sigarettenpakjes en blikjes. Mensen gooien dat gewoon uit het raam.” “Ik merk dat veel mensen ook niet weten dat een bananenof sinaasappelschil niet goed verteert in de natuur. Een bananenschil blijft zo anderhalf jaar liggen en dan nog is ‘ie niet helemaal verteerd”, zegt Marianne. “Mensen weten dus lang niet altijd wat het effect is, als ze zomaar iets weggooien.” Neus achterna lopen “We gaan allemaal op individuele basis op pad. Paul houdt het gebied rond de A67 schoon en Frans, Willy en ik verdelen de andere gebieden. Ik loop vaak tot over de brug richting Helmond en loop mijn neus achterna”, aldus Marianne. Ik kom steeds meer mensen tegen die zelf afval oprapen tijdens hun dagelijkse wandeling. Als alle hondenbezitters dat zouden doen, dan moeten de uitlaatroutes en hun omgeving toch heel wat schoner zijn. Wekelijks brengen wij elkaar via e-mail op de hoogte van onze activiteiten en bijzondere vondsten.

17


De milieustraat in Geldrop-Mierlo Goed voorbeeld van afvalscheiden Bij Cure Afvalbeheer zijn we er al een tijdje uit; afval is een kans, een grondstof van iets nieuws. Hoe meer afval gescheiden wordt, hoe beter. Cure wil het scheiden van afval voor jou zo makkelijk mogelijk maken. De milieustraat is daar een goed voorbeeld van. Je kunt bij de milieustraat in Geldrop terecht voor al uw grof afval, zoals meubels, tuinafval, koelkasten, puin en nog veel meer. Maar wat moet je weten over de milieustraat? En hoe bereid je jouw bezoek voor?

Tips voor uw bezoek De belangrijkste tip die we je willen meegeven; bereid jouw bezoek aan de milieustraat voor! Afval moet je op de milieustraat gescheiden aanbieden. Daarom is het van belang om vóór jouw bezoek jouw afval al goed te sorteren. En is het goed om jouw auto chronologisch in te laden. Dus de afvalstroom die het verst van de ingang af ligt, gaat als eerste in de auto. En de afvalstroom waar je als eerste langt komt, pak je als laatste in. Zo kun je makkelijk bij jouw spullen en hoef je maar één keer rond te rijden over de milieustraat. Met deze voorbereiding draag je ook bij aan een snelle doorstroming op de milieustraat en dus minder lange wachttijden. Soms kan het namelijk erg druk zijn op de milieustraat. Ook goed om te weten; door afval goed te scheiden blijft er minder restafval over dat gestort of verbrand wordt. Veel afval kan gerecycled worden en dat is een belangrijke bijdrage aan het milieu. De medewerkers van Cure zijn er altijd om je bij te staan met advies en vragen over afvalscheiding op de milieustraat.

Daarnaast is het goed om te weten dat je: • Alleen met pin kan betalen; • Altijd jouw legitimatie en gemeentepas mee moet nemen; • Asbest vooraf moet aanmelden; • Altijd verplicht bent jouw afval te scheiden.

Heb je geen vervoer om naar de milieustraat te gaan? Cure biedt ook een ophaalservice aan! Kijk hiervoor op ‘alles over afval’ op www.cure-afvalbeheer.nl.

Wat kost een bezoek aan de milieustraat? Het tarief dat je moet betalen voor jouw bezoek, hangt af van de hoeveelheid, de samenstelling en het soort afval dat je aanbiedt. De verschillende afvalsoorten behoren tot een bepaalde categorie waaraan een tarief gekoppeld is. De tarieven zijn door de gemeente bepaald. Voor sommige soorten grof afval, hoef je niet te betalen. Voor meer informatie over de categorieën en tarieven kijk je op de webpagina ‘milieustraat’ op www. cure-afvalbeheer.nl.

Voorkom zo veel mogelijk afval!

18

Meer weten over de milieustraat of afvalinzameling? Kijk dan op de website van Cure via: www.cure-afvalbeheer.nl of download de Cure Afval App.

1. Maak van je brievenbus een no-go area. Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders (zo’n 1800 folders) meer door de bus. 2. Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg (ruim 140 euro per persoon). Koop, kook en bewaar slim. 3. Screw it! Repareer je kleding, fiets, speelgoed en elektrische apparaat. Zelf niet zo handig? Bezoek daarom eens een Repair Café bij jou in de buurt. 4. Second best. Plaats spullen waar je op uitgekeken bent, in de kringloopwinkel of op internet. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. 5. Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij bijvoorbeeld een boormachine? Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl. 6. Was je luier. Met wasbare luiers bespaar je jezelf zo’n 22 kilo luierafval per maand! Wasbare luiers zijn net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. 7. Drink uit je eigen beker. Onderweg krijg je op steeds meer plekken korting met je eigen herbruikbare beker. 8. Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht (8 miljoen kilo plastic afval). 9. Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. 10. Het gaat zo wel mee! Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.


Het Goed: duurzaam omgaan met mensen én hergebruik van spullen “Bij duurzaamheid denken veel mensen aan zonnepanelen en energiebesparing, maar wij gaan duurzaam om met materiaal: we hergebruiken producten”, vertel Ad Vogels. Hij is regiobedrijfsleider bij Het Goed in Eindhoven, GeldropMierlo, Best, Schijndel, Boxtel en Nuenen. “Heb je spullen die nog een ronde meekunnen? Breng ze dan naar Het Goed en niet naar de milieustraat. Wij verkopen ze dan in onze winkel en zo krijgen ze een tweede leven.” In 2019 zamelde Het Goed Geldrop bijna 1.108 ton aan materiaal en spullen in. “In onze kringloopwinkel verkopen we de tweedehands goederen weer en verlengen we de gebruiksduur van één product”, vertelt Ad. “Alles wat herbruikbaar is en niet stuk of beschadigd is, mag naar ons toe. Als mensen aan mij vragen: ‘Kan ik deze bank inleveren?’, dan vraag ik: ‘Zou u hem zelf nog kopen?’. Als het antwoord ‘Ja’ is, dan nemen we hem natuurlijk graag in.” Afhankelijk van inwoners “Voor de inzameling van goederen zijn we afhankelijk van de inwoners van Geldrop, zij zijn degenen die de spullen bij ons komen brengen. Of wij halen ze gratis bij mensen thuis op. Dat is ook een mogelijkheid”, aldus Ad. “We hebben een callcenter waarbij mensen een afspraak kunnen maken om hun spullen te laten ophalen. Wij plannen het dan zo economisch mogelijk in. Zodat onze chauffeurs niet het hele dorp hoeven rond te rijden, maar per postcode spullen ophalen.” Tweedehands kleding is hip In 2019 maakte Het Goed in Geldrop ruim 95.000 mensen blij met 282.000 producten. “Per kilo hergebruikte spullen, stoten we een kilo minder CO2 uit. Dat betekent dat we in totaal bijna 127.000 bomen in gemeente Geldrop-Mierlo hebben bespaard in één jaar. Dat is een mooie opbrengst”, gaat Ad verder. “Het Goed in Geldrop heeft een winkeloppervlakte van 1300 vierkante meter. De tweedehands kleding verkoopt het beste. Je hebt nu ook die tweedehands kledingapp Vinted, waardoor het ineens hip is om zulke kleren te kopen”, zegt Ad. Duurzaam winkelen “Het is mooi dat mensen dat ontdekken, want het scheelt heel veel voor het milieu. Bij het maken van spijkerbroeken en andere kledingstukken is er veel waterverspilling en er worden chemicaliën toegevoegd. Als je tweedehands koopt, gebeurt dat in ieder geval minder. Ik heb het idee dat het imago van kringloopwinkels sowieso aan het veranderen is”, zegt Ad. “Eerder kwamen mensen er niet

zo makkelijk voor uit dat ze tweedehands spullen kochten. Nu is het een sport geworden voor mensen om iets leuks te scoren voor een mooi prijsje. En het is dus duurzaam, dat vinden mensen fijn.”

erbij en hebben weer een doel: naar het werk gaan, net als ieder ander persoon.” Lokaal helpt lokaal “Daarnaast is alles lokaal: we zamelen lokaal de spullen in en zorgen daarom ook lokaal voor afvalvermindering. Er gaat minder naar de stort en dat is gunstig voor de inwoners van Geldrop. Zo help je je eigen omgeving vooruit.”

Circuleer je kleding Ben je zelf op zoek naar een 2e hands fiets, bank of een stoere winterjas? Check bijvoorbeeld Kringloopwinkel Het Goed waar je voor een prikkie kleding kunt kopen die een tweede of derde leven verdient. Betekenis geven aan de samenleving Voor Ad is werken bij Het Goed een mooie manier om iets te kunnen betekenen voor de samenleving. “Ik werk al twintig jaar bij Het Goed en het geeft mij veel voldoening. Ik kan iets bijdragen aan mens en milieu en dat vind ik belangrijk. De winkel is een vliegwiel voor veel werknemers van Het Goed. We vinden het namelijk ook heel belangrijk om duurzaam met mensen om te gaan”, zegt Ad. “Bij ons werken inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bijvoorbeeld als dagbesteding bij ons komen werken. Maar we hebben ook stagiaires via BBL-opleidingen, gaat hij verder. “Ik noem onze winkel het Werkwarenhuis; hier ontwikkelen mensen zich en maken we werk van hergebruik.” Meedoen in de samenleving “Het mes snijdt aan twee kanten als je bij onze kringloopwinkel spullen koopt. Je helpt de lokale werknemers die bij Het Goed werken, want doordat we spullen verkopen, blijven zij aan het werk. Je geeft die mensen het gevoel dat ze weer mee mogen doen in de samenleving”, aldus Ad. “We kijken naar de persoon die binnenkomt en zoeken passend werk. Of dat nu in het magazijn, achter de kassa of in het transport is; er is altijd wel een plekje. Ze horen

Andersom werkt het ook: spullen waar jij op uitgekeken bent, vinden via deze wegen weer een dankbare nieuwe eigenaar. Lever daarom hier jouw 2e hands kleding in of via kledingcontainers die vaak te vinden zijn bij supermarkten of bij Kringloopwinkel Het Goed. Het Goed heeft een contract met Stichting Sympany. Deze Stichting kijkt de 2e hands kleding na en sorteert de kleding. De bruikbare kleding komt terecht bij kringloopwinkels of kledingbanken. Andere textiel wordt verwerkt tot bijvoorbeeld poetslap of isolatiemateriaal.

19


Duur(zaam)e fabel:

Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen Nens, eigenaresse van Nens Haarstudio:

Niet waar!

Zonnepanelen werken ook met verspreid zonlicht dat ook tijdens bewolkte dagen doorkomt! Ik leg daarom binnenkort zonnepanelen op het dak van mijn salon.

Duur (zaam)e fabel