Page 1

Erasmus School of Law

1e jaars aan de rechtenfaculteit? dan is Dit b lad voor jou!

Studeren = topsport E R A S M U S S C H O O L O F L AW ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM


Studeren = topsport Fatima Moreira de Melo, in 2006 afgestudeerd aan onze Rechtenfaculteit, speelde 257 keer in het Nederlands hockey-elftal.

Foto: Mark Nolan, Getty Images

COLOFON Productie: Erasmus School of Law, afdeling MCV; vormgeving: Monologo, Rotterdam Erasmus School of Law, www.frg.eur.nl, informatie voor studenten: frgstudieadvies@frg.eur.nl Š augustus 2009


1e jaars aan de rechtenfaculteit? dan is dit blad voor jou!

Op weg naar je bul Hoe ziet je leven er over - pak ’m beet - vijf jaar uit? Ben je een aankomend topadvocaat, -fiscalist of -criminoloog? Heb je geproefd van de mogelijkheden die onze internationale universiteit je biedt om over de grenzen te kijken? Heb je je verdiept in actuele maatschappelijke thema’s zoals strenger straffen, integratie of de financiële crisis? Weet je precies waar je hart ligt? In de komende vier jaar zul je je sterk ontwikkelen, in je persoonlijke leven en op professioneel gebied. Wij zullen jou vergezellen op weg naar de bul. Maar je krijgt het niet cadeau. Studeren is topsport, is het motto van onze faculteit dit jaar. Er ligt een boeiend maar soms pittig studieprogramma op je te wachten. Dat betekent dat talent niet voldoende is, inzet is geboden. Dat betekent ook: durven vragen om een helpende hand als het tegenzit. De docent, de studieadviseur, de studievereniging, de medestudent: je zult zien, ze helpen je graag. Je zult merken dat je studie leuker is als je samenwerkt en er echt helemaal voor gaat! Ik wens je een geweldige tijd toe aan de Erasmus School of Law.

Maarten Kroeze chool of Law decaan Erasmus S


VORIG JAAR GESTART: Mei-Li over haar studie Criminologie “Het begin was best zwaar, met al die Engelstalige literatuur. Gelukkig went dat. Ik bezoek de colleges zo trouw mogelijk en neem ze soms zelf op op een voicerecorder. Uiteindelijk heb ik mijn BSA ruim gehaald.” Marvin over het vaardighedenonderwijs “Heel goed, maar eerlijk gezegd heb ik wat moeite met het verplichte karakter, had me wat meer vrijheid voorgesteld van een universiteit. Maar voor sommige studenten is het wel nodig.” Sanne over de Taaltoets “Als academicus moet je natuurlijk niet volop spelfouten maken, zeker niet in juridische stukken. Maar de normering van de Taaltoets is best streng. Ik ben wel benieuwd hoe de medewerkers van de universiteit de taaltoets zelf zouden maken, ik krijg soms e-mails van hen met spelfouten haha.” Aysel over haar studiestart “Ik moest echt wennen aan de grote groep. En je moet wel veel zelf uitzoeken. Maar ik heb veel steun gevonden bij de JFR. Die doen echt leuke dingen, via excursies en congressen en zo wordt de studie heel levendig. En af en toe een feestje natuurlijk!”

Van studenten en docenten BEETJE ZIN IN JE NIEUWE STUDIE? HET EERSTE JAAR IS ALTIJD HET SPANNENDST (OF ZOU DAT MOETEN ZIJN). EEN NIEUWE OMGEVING MET NIEUWE MENSEN EN VOORAL: EEN NIEUWE MANIER VAN STUDEREN. DUIK ER IN EN JE ZULT JE SNEL THUISVOELEN!


5 VRAGEN AAN SANNE TAEKEMA, DOCENT INLEIDING TOT DE RECHTSWETENSCHAP Wat houdt het vak Inleiding tot de rechtswetenschap in? “Het vak biedt een algemene introductie op het recht en de rechtswetenschap. Je maakt kennis met de begrippen en structuren en zult zien dat het recht nooit te begrijpen is zonder de politieke en maatschappelijke context. Daarnaast maak je kennis met juridische vaardigheden. Je leert hoe je wettelijke regels en jurisprudentie moet lezen, en hoe je een casus aanpakt.” Veel studenten komen met het idee strafrechtadvocaat, fiscalist of misdaadanalist te worden. “Wat je ook ambieert, de basis van het recht, dus de centrale begrippen en de regels, moet je leren. Het vak ‘Inleiding’ kun je zien als een kapstok, waarin onder meer de hoofdlijnen van het strafrecht, het privaatrecht en het bestuursrecht ter sprake komen.”

DE UNIVERSITAIRE WERELD WORDT INTERNATIONALER Je ziet veel buitenlandse studenten op de campus, vooral uit Azië en OostEuropa. Voorlopig zit jij goed in Rotterdam, maar vanaf het 3e jaar kun je zelf de hort op als uitwisselingsstudent. De faculteit heeft partnerships met universiteiten in de hele wereld, zoals die van Singapore, Stockholm, Florida en zelfs Australië. “Heel de wereld is mijn vaderland”, schreef Erasmus al in het jaar 1500.

Wat mogen studenten van jou als docent verwachten? “Een helder en aansprekend verhaal over het recht. Ik ben graag bereid specifieke vragen in de pauze of na afloop van het college te beantwoorden. Het recht wordt immers voor een groot deel gevormd door de discussie tussen juristen!” Wat verwacht jij van een student? “In ieder geval een serieuze aanpak en een actieve houding. Bereid je colleges voor en stel vragen! En probeer de link met de maatschappelijke praktijk te leggen. Een uitspraak van het Europese Hof op de voorpagina van het NRC mag je eigenlijk niet ontgaan.” Was je zelf een ideale student? “Niet helemaal, in het begin skipte ik wel eens een college en probeerde ik het tentamen vanuit de boeken te behalen. Dat bleek niet productief en ook niet leuk. De studie gaat pas leven door interactie met medestudenten en docenten.”


HARVARD-AWARD VOOR DAGMAR Deelname aan een international contest is voor veel studenten de room op de taart. In 2008 won EURstudente Dagmar Daal, samen met haar teamgenoot van de organisatie United Netherlands, de award voor de beste afgevaardigde op de Harvard National Model United Nations. Deze conferentie simuleert de werking van de Verenigde Naties: studenten stappen in de schoenen van een van de 192 lidstaten. Dagmar en haar teamgenoot moesten het standpunt van Frankrijk verdedigen op het gebied van soevereiniteit en ‘recht op interventie’. Dagmar: “Vier dagen lang schreven we speeches en resoluties, debatteerden en lobbyden we, om uiteindelijk beloond te worden voor - aldus de jury - de voortreffelijke diplomatieke skills, de bijdrage aan het debat en de wil om de commissie bijeen te brengen. De voorbereiding kostte me wat studietijd en ook mijn sociale leven stond op ‘hold’, maar dat was het waard! Een unieke ervaring, die ook prachtig staat op mijn CV. Mijn ambities? Het lijkt mij geweldig om politicus of diplomaat te worden. Nederlandse minister van Buitenlandse zaken wellicht. Of premier van Curaçao, waar ik vandaan kom. Een grote ambitie, maar ik denk niet dat het onmogelijk is. Ik ben bereid er heel hard voor te werken.”

JURIDISCHE VAARDIGHEDEN Pegah Silakhori en Femke Bosma hebben het afgelopen jaar met veel plezier gewerkt als docenten in het (verplichte) vaardighedenonderwijs. Hun ervaringen van het vorige collegejaar: “De nieuwe studenten komen net van de middelbare school en moeten vaak erg wennen aan de nieuwe omgeving en de massaliteit van de universiteit. Door de studiegroepen, waarin zij het gehele jaar blijven zitten, wordt de massaliteit doorbroken. Het is leuk om te zien dat studenten op die manier snel een sociaal netwerk opbouwen. Studenten hebben, door wekelijkse bijeenkomsten, veel steun aan elkaar tijdens spannende momenten zoals tijdens de tentamenperiode en de taaltoets. De vaardighedendocent blijft vaak een aantal blokken bij dezelfde groep, waardoor je ook een band met je docent krijgt. Vaardighedendocenten zijn makkelijker te benaderen, vaak zijn ze zelf ook net afgestudeerd. Verder hebben we gemerkt dat de vaardighedengroepen, naast een belangrijk sociaal aspect, de studenten ook goed voorbereiden op de juridische praktijk. Er wordt geoefend met vaardigheden zoals onderhandelen, betogen en het verbeteren van de schriftelijke vaardigheden. Wij hebben het erg leuk gevonden om afgelopen jaar als vaardighedendocenten te werken, vanwege het informele contact met studenten. Wij zullen dit jaar niet meer als vaardighedendocent werkzaam zijn, maar jullie zullen ons in het 4e blok als vakdocent zeker nog kunnen tegenkomen. Succes en veel plezier het eerste jaar!”


Studeren = teamsport STUDIEVERENIGINGEN ZIJN HET CREATIEVE HART VAN DE STUDENTENWERELD EN DE LINK TUSSEN STUDENTEN EN OPLEIDING. Studiereis Istanbul

l Informele borre

Ze zorgen voor actie: excursies, bedrijvenbezoeken, studiereizen naar exotische oorden en op zijn tijd een feestje natuurlijk. Ze staan de student bij in alle fasen van de studie en zijn een broedplaats van ideeĂŤn. CIA bedacht ooit zelfs een boottochtje door de Rotterdamse haven om bedrijven en stagezoekers via speeddating bij elkaar te brengen. De Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam organiseert ieder jaar de Meesterweek, het grootste juridische studentencongres van de Benelux, met toppers uit de politieke en juridische wereld. En de Christiaanse-Taxateur is in 2010 gastheer van het LOF-congres (Landelijk Overleg Fiscalisten), een enorme uitdaging.

Meesterweek

Speeddating op de Maas

De studievereniging is ook de plek waar je je medestudenten informeel kunt ontmoeten en waar je een vraag kunt stellen als je ergens niet uitkomt. >> Uit onderzoek blijkt dat studenten die lid zijn van een studievereniging sneller door hun studie heen gaan! Kortom: je ontspanning, je steuntje als het even wat minder gaat en... je eerste netwerk!

De facultaire studieverenigingen: >> Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR, Rechtsgeleerdheid), www.jfr.nl >> RFV Christiaanse-Taxateur (Fiscaal recht), www.christiaanse-taxateur.nl >> Criminologie in Actie (CIA, Criminologie), www.svcia.nl

In Hong Kong


Onderzoeker = geen bureautijger TOM DE LEEUW STAAT ALS WETENSCHAPPER MIDDENIN DE MAATSCHAPPIJ. VOOR ZIJN PROMOTIEONDERZOEK GAAT HIJ ZELFS THAIBOKSEN IN EEN VOGELAAR-WIJK.

Tom de Leeuw (25) studeerde Criminologie aan de EUR en is nu bezig aan zijn promotie: van drs. naar dr. dus. Hiertoe doet hij een tweetal onderzoeken: één naar geweldsbeleving van voetbalsupporters en één naar de lokale veiligheid in een tweetal woonwijken: het Oude Westen in Rotterdam en de Seefhoek in Antwerpen. Als criminoloog is Tom niet alleen geïnteresseerd in de veiligheid op zich, maar vooral in de beleving ervan. De misdaadstatistieken zijn één kant van het verhaal, maar voelen de wijkbewoners zich ook onveilig? Tom: “Het Oude Westen is een probleemwijk, een Vogelaar-wijk heet dat tegenwoordig: criminaliteit, drugsoverlast, hangjongeren enzovoorts. De wijk heeft een slecht imago. Politici roepen om

het hardst dat de boel moet worden schoongeveegd en verzinnen steeds nieuwe juridische maatregelen zoals samenscholingsverboden, cameratoezicht en gebiedsontzeggingen. ‘Het moet weer leefbaar worden’, is een populaire slogan. Maar wat de bewoners zelf als ‘leefbaar’ ervaren, wordt zelden gevraagd. En vaak blijkt dat zij veel positiever zijn over hun woonomgeving dan al die politici, die er vaak helemaal nooit geweest zijn. Die politici hoor je ook zelden over de goede dingen die plaatsvinden. En weet je, in het Oude Westen is de multiculturele samenleving eigenlijk heel geslaagd! Heel veel mensen, autochtoon en allochtoon, nemen deel aan buurtactiviteiten. En al die goedwillende wijkbewoners zitten vaak ook niet te wachten op al


er De universiteit is me . dan alleen onderwijs Onderzoek = een kerntaak van de universiteit!

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

die juridische vondsten, die nauwelijks helpen en de wijk een nog slechter imago bezorgen.

‘IN HET OUDE WESTEN IS DE MULTICULTURELE SAMENLEVING EIGENLIJK HEEL GESLAAGD!’ Om informatie te verzamelen woon ik deelraadsvergaderingen bij, ga ik op pad met Stadstoezicht en spreek ik beleidsmakers, maar ik ga ook thaiboksen met Marokkaans-Nederlandse jongeren! Om contact te maken met de bewoners moet ik me onder hen

Foto: Rotterdam Marketing

begeven, tenslotte. De mening van de wijkbewoners botst soms met de ideeën van de beleidsmakers, die wisselwerking is heel interessant. Uiteindelijk moet mijn onderzoek leiden tot een wetenschappelijk boek, dat daadwerkelijk een bijdrage vormt aan het aanpakken van de problemen. Een genuanceerde blik op de maatschappij, waar ik als wetenschapper, maar jij ook als student van de universiteit, middenin staat.”

Als startende student heb je vooral te maken met onderwijs. Naarmate je studie vordert, komt ook de tweede hoofdtaak van de universiteit in beeld: het onderzoek. Op alle juridischmaatschappelijke terreinen wordt onderzoek gedaan, bijvoorbeeld: camerabeveiliging in woonwijken, mag dat wel volgens de huidige wetgeving? En wat zijn de effecten van de nieuwe Wet zorgverzekering op de samenleving? En illegaal downloaden, is dat eigenlijk wel aan te pakken? Wetenschappers zitten hiertoe deels in de boeken, maar staan ook vaak in het ‘veld’. Zo bezoekt Fiore Geelhoed moskeeën voor haar onderzoek “Radicalisme onder moslims in Nederland”, wordt onder leiding van prof. Van Arendonk de invloed van ons Belastingrecht op andere rechtsgebieden onderzocht en ging Aleksandar Momirov, voor zijn onderzoek naar internationale organisaties, onlangs naar Kosovo.


Hoe vergaat het de afgestudeerden ...en welke tips hebben ze voor je? Steven Hijink “Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en wilde aanvankelijk Economie gaan doen. En dan denk je toch het eerst aan Rotterdam. Maar op de open dag van de EUR was het vooral de Rechtenfaculteit die zich goed presenteerde en toen ben ik Rechten gaan studeren. Vanaf dag 1 hield ik van Rotterdam, al is het wel een stad die je moet leren kennen, je moet echt de weg weten. Maar er is altijd beweging, het water dat stroomt, altijd wel een straat die open ligt haha.

“De universiteit is geen verlengstuk van de middelbare school”

Veel mede-studenten haakten snel af, dat kwam - denk ik - door de theoretische vakken aan het begin van de studie. Volgens mij zagen sommigen de universiteit ook als een verlengstuk van de middelbare school. Dat is het natuurlijk niet, er wordt veel meer zelfstandigheid van je geëist. Ik vond de eerste colleges van met name prof. Mevis meteen geweldig goed en heel inspirerend. Mijn favoriete docent van toen, prof. Winter, is nu mijn promotor in Amsterdam. Zijn vak Internationaal ondernemingsrecht was

het allerleukste vak dat ik ooit gehad heb. We moesten allemaal de Financial Times en het Financieel Dagblad lezen, dit werkte enorm stimulerend! Ik merkte ook dat de studie leuker wordt als je betrokken bent bij de universiteit en iets extra’s doet. Ik vond al snel een baantje als student-assistent en ben ook twee jaar student-bestuurslid geweest. In deze periode heb ik heel veel mensen leren kennen. Ik ben afgestudeerd in zowel Nederlands recht als Fiscaal recht. Mijn scriptie met als titel “Vennootschapsrecht en effectenrecht: een aanzet tot een afbakening” werd als boek uitgegeven in de Jonge Meesters-reeks, dat was wel een mooi cadeau. In 2001 ging ik als beleidsmedewerker aan de slag bij het Ministerie van Financiën. Het bijzondere was dat ik al heel snel veel eigen verantwoordelijkheid kreeg. Ik zat eigenlijk maar heel kort onder de minister. Als ik een advies gaf met betrekking tot een bepaalde wet, werd dit meestal precies zo uitgevoerd. En dat op m’n 23e! Het was


Marianne Thieme

Special: alumnicolleges

Politica mr. Marianne Thieme studeerde in 1997 af in Rotterdam. Onder onze alumni - afgestudeerden dus - zijn rechters, advocaten, fiscalisten, onderzoekers en adviseurs. Bekend zijn topadvocate Inez Weski, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Erik van den Emster en oudOmbudsman Roel Fernhout. En ook de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten studeerde aan onze faculteit. Met een bul van de EUR kun je alle kanten op!

Hopelijk volg je al je colleges, maar de alumnicolleges mag je zeker niet missen. Oud-studenten die een paar jaar geleden nog in de collegebanken zaten, komen over hún studietijd en hun jonge carrière vertellen. Wat vonden ze wél en niet leuk aan hun studie, welke valkuilen kwamen ze tegen? Hoe zijn ze aan hun baan gekomen, en hoe ziet hun werkweek eruit? En welke tips hebben ze voor jou? Uiteraard kun je zelf vragen stellen of de oud-studenten spreken. Datums nog niet gepland, maar ze komen eraan. Houd je sin online in de gaten!

een bijzondere tijd. Het was september 2001 en in mijn tweede werkweek op het ministerie vond de aanslag op de WTC-torens plaats. Het gevolg was dat de hele IT-sector inklapte. En we zaten al in een overgang. Het was het einde van de telecom-hype, het World Online drama. Na het ministerie heb ik enige tijd als advocaat gewerkt, bij het gerenommeerde kantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Ik ben nu weer terug bij de universiteit, deels aan de EUR, deels in Groningen.

>> Dé tip van Steven: Als ik nieuwe studenten één tip mag geven: volg niet alleen braaf onderwijs. Zorg dat je betrokken raakt bij je studie, dus bij het vakgebied en bij de universiteit. De faculteit is best laagdrempelig. Durf de eerste stap te zetten, naar de docent toe te stappen en je zult zien dat ze heel erg bereid zijn je te helpen!”

Rohini Patandin “Ik kwam pas twee dagen voordat mijn studie begon uit Suriname over. Het begin was echt wel zwaar! Maar ik werd flink aangemoedigd door het thuisfront: doorzetten, was het motto! En vanaf het tweede jaar werd de studie veel leuker. Strafrecht sprak me qua spannende verhalen wel aan, maar ik ben uiteindelijk afgestudeerd in het Privaatrecht. Ik heb tijdens de studie al gewerkt en stage gelopen in de advocatuur, onder meer bij Nauta Dutilh. Na de EUR ben ik de beroepsopleiding advocatuur gaan doen. Inmiddels ben ik zes jaar advocaat en heb ik een eigen praktijk. Ik ben advocaat en ondernemer tegelijk! Mijn motto: met je gevoel in je linkerhand, de wet in je rechterhand en een gezonde dosis verstand, kun je de wereld aan!”


Henny Verboom “Na mijn studie ben ik direct aan de slag gegaan bij Deloitte. Bij toeval ben ik op de afdeling Olie en gas beland. Dit betekent dat mijn dagelijkse werk vooral bestaat uit internationale belastingadvieswerkzaamheden voor wereldwijde olie en gas-klanten. Hierbij moet je denken aan de vraag hoe winsten, behaald met het boren van olie in bijvoorbeeld Kazakstan of de Noordzee, met zo min mogelijk belastingheffing terecht kunnen komen bij de uiteindelijk belanghebbende/aandeelhouder. Dit gaat vaak gepaard met grote internationale structuren met veel verschillende vennootschappen op exotische eilanden. Ik heb ook veel contact met de landen waar deze vennootschappen zitten, hetgeen het werk erg internationaal maakt. Zodoende spreek ik vooral Engels. In het begin vond ik dit enigszins lastig, aangezien je geen Engels op de universiteit krijgt, maar ik heb dit toch snel opgepakt. Olie & gas is niet iets waar je aan zou denken voordat je naar de universiteit gaat, maar vier jaar bikkelen is het zeker waard. Ik ben verkocht, belastingen in combinatie met olie & gas, veel leuker kan het in mijn ogen niet worden.”

Paul Tjiam “Beste eerstejaars! Welkom bij de Erasmus Universiteit en bij de opleiding Criminologie in het bijzonder. Ik kan het me nog zo goed herinneren: zat ik na de Eurekaweek in overvolle collegebanken te luisteren naar een interessant of (soms) minder interessant verhaal van een hoogleraar, dan leek het einde van mijn studie nog heel ver weg. Het duurde even voordat ik gewend was aan het vele leeswerk. Daarom waren mijn cijfers in het begin ook niet echt denderend. Dat veranderde geleidelijk aan omdat je pas na een tijdje het geheel overziet. In de criminologie is er een continue kruisbestuiving tussen sociologie, rechten en psychologie. Die relaties leg je niet zomaar. Wees daarom vooral geduldig: aan het einde van het eerste jaar weet je al zo veel meer dan toen je in september voor het eerst je boeken open sloeg. Zelf heb ik naast Criminologie ook Nederlands recht gestudeerd. Met deze combinatie kan je werkelijk alle kanten op. Als je na het eerste jaar de smaak te pakken hebt gekregen zoals ik destijds - dan is het zeker een aanrader om twee studies te doen. Nu werk ik als advocaat bij de Brauw Blackstone Westbroek. Dat had ik nooit gedacht toen ik mijn eerste stappen op deze mooie faculteit zette.”


The future belongs to those who believe in their dreams Eleanor Roosevelt

Daar sta je dan. Wellicht alleen, wellicht omringd door bekenden. Desalniettemin sta je er met lotgenoten: het eerste jaar van hetgeen ook wel de “mooiste tijd van je leven” wordt genoemd, is aangebroken. Frappant genoeg wordt de studietijd vaak achteraf pas als zodanig bestempeld, als duidelijk is geworden dat het werkende leven ook geen fulltime bevrediging biedt. Het is aan jullie te bewijzen dat de studietijd ook ‘ten tijde van’ daadwerkelijk de mooiste tijd van je leven is! De vraag luidt vervolgens welke ingrediënten er nodig zijn om dit recept te vervolmaken. Laat ik hierbij vooropstellen dat de invulling hiervan voor iedereen per definitie anders is. De een houdt ervan om dag en nacht met zijn of haar neus in de boeken te zitten, de ander heeft meer baat bij stelselmatig dan wel chronisch nachtelijk vertier en de derde persoon houdt van een cocktail: van alles een scheutje. Hoe het ook zij, de EUR en de stad Rotterdam kunnen hier in alle opzichten aan bijdragen: zowel binnen als buiten studieverband zijn er vrijwel dagelijks talloze activiteiten te ondernemen en, hetgeen wellicht nog leuker is, te organiseren. Ook hierbij geldt dat er voor ieder wat wils is. Naast de beroemde en beruchte studenten- en studieverenigingen zijn er diverse andere genootschappen om in contact te komen met ‘partners in crime’ en ‘the time of your life’ te hebben. Als je van een stevige discussie houdt, kun je je aansluiten bij de debating society, notoire cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Erasmus Cultuur en de creatievelingen onder ons kunnen (spotgoedkoop) een cursus volgen bij de SKVR. Om nog maar niet te spreken over de talloze mogelijkheden op het gebied van sport, uitgaan, shoppen. Maar, wat je ook mocht gaan ondernemen, het primaire doel van studeren is eigenlijk het ontwikkelen van jezelf. Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat je op den duur je droom kunt verwezenlijken. Because the future belongs to those who believe in their dreams! Have fun & Behave!

Margot Oenema ht promovendus, sectie Fiscaal rec


agen Wetenschappers dr pbij aan het maatscha ze pelijk debat, je ziet rvaak in Nova, het jou naal of in het NRC.

College geven & rechtspreken

HET LEVEN VAN EEN WETENSCHAPPELIJK DOCENT BESTAAT MAAR VOOR EEN KLEIN DEEL UIT COLLEGE GEVEN. ZIJ HEBBEN VAAK DIVERSE MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIES.

Dr. Jolande uit Beijerse, universitair docent Straf- en strafprocesrecht, doet veel onderzoek, is lid van de commissie van toezicht van een justitiĂŤle jeugdinrichting en treedt op als rechter-plaatsvervanger. Gespecialiseerd in het jeugdstrafrecht, spreekt ze zich uit over ernstige delicten gepleegd door jongeren van twaalf tot achttien jaar. Jolande uit Beijerse: “Als rechter-plaatsvervanger heb ik zo eens in de twee maanden zitting. We behandelen op een dag ongeveer zes zaken. Het voorbereiden van de dossiers kost me vaak wel anderhalve dag. Als rechter moet je je niet alleen een beeld vormen van het gepleegde delict, maar ook van de omstandigheden van de verdachte. Wat is zijn achtergrond, zijn er problemen thuis? Dikwijls is dit het geval. Op de zitting komen deze zaken ook ter sprake, waarbij we eerst onderzoek doen naar het te laste gelegde feit en de bewijzen daarvoor (de verklaringen van getuigen of medeverdachten, telefoontaps etc.) en daarna naar de persoonlijke omstandigheden.


‘MIJN WERK ALS RECHTER-PLAATSVERVANGER IS EEN ENORME BRON VAN INSPIRATIE, OOK VOOR HET ONDERWIJS’

Als rechter-plaatsvervanger zit je in de meervoudige kamer voor strafzaken en daar worden de zwaarste feiten berecht. Veelal zijn de verdachten al vaker met justitie in aanraking geweest en worden ze verdacht van zware delicten als straatroof of groepsverkrachtingen. Maar ik ben blij dat ik met name jeugdzaken behandel. Ik heb dan nog het idee dat ik met het opleggen van een straf iets kan veranderen voor de toekomst. Jeugddetentie is lang niet altijd de beste straf. Vaak hebben de jongeren al enige tijd in voorarrest gezeten als ze bij ons voorkomen en leggen we een deel van de straf voorwaardelijk op, gekoppeld aan gedwongen begeleiding. Seksuele

ABONNEMENT NRC NEXT Bij Rechtssociologie hoort een studentenabonnement op de NRC Next. Surf naar www.nrcnext.nl/ erasmus

delinquenten hebben soms zelf ervaringen met seksueel misbruik en psychologische hulp nodig. Ieder geval vergt een individuele aanpak. Mijn werk als rechter-plaatsvervanger is een enorme bron van inspiratie voor mijn onderzoek, maar ook voor het onderwijs. Ik heb altijd voldoende praktijkvoorbeelden bij de hand. Ik ga als lid van de commissie van toezicht ook regelmatig kijken in jeugdinrichting de Hartelborgt, spreek

dan met de veroordeelde jongens. Dat is soms wel spannend als je ze zelf de straf hebt opgelegd. Ik oriënteer me op de praktijk en op de historie, de achtergrond van de wetgeving. Eigenlijk zocht ik die verbreding als student al, toen ik bij de rechtswinkel werkte en deelnam aan een internationaal studieprogramma. Onze faculteit heeft inmiddels uitwisselingsprogramma’s met diverse buitenlandse universiteiten. Maak er gebruik van, zou ik zeggen!”


The Right M ...and more entertainment “EEN LEVEN ZONDER BOEKEN IS ONLEEFBAAR”, ZEI ERASMUS OOIT. MAAR DENK EROM, SLA ZE OP TIJD DICHT EN GA WAT LEUKS DOEN! De achterliggende berekening is niet bekend, maar volgens de KU Leuven zou een student - om 60 studiepunten te behalen - gemiddeld zo’n 45 uur per week met de studie bezig moeten zijn. Studiebegeleiders adviseren vaak de 3 x 8 regel: per dag 8 uur college lopen en studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Voor genoeg slaap mag je zelf zorgen, maar naast studeren kun je ook prima relaxen op de EUR. Allereerst zijn er de

PROGRAMMA THE RIGHT MOVIE NIGHT datum film 7 september The Life of David Gale 5 oktober TBS 2 november A Few Good Men 7 december Mar Adentro 11 januari Sisters in Law

spreker Mr. Inez Weski Mr. drs. Michiel van der Wolf Prof. mr. dr. Geert Jan Knoops Prof. mr. dr. Martin Buijsen Prof. mr. Wilhelmina Thomassen

Entree €5 Locatie Cinerama, Westblaak 18, Rotterdam Aanvang 19.00 uur (2 november om 19.30 uur) >> Kijk voor de trailer en uitgebreide filminformatie: www.frg.eur.nl/film


ovie Night excursies en vele andere activiteiten van studieverenigingen, zie elders in dit blad. Straatsburg, Istanbul, New York, Hong Kong, waar zijn ze het afgelopen jaar eigenlijk níet geweest? In 020 wellicht?! Qua beweging is je oude sportclub natuurlijk heel vertrouwd, maar sport ook eens op de campus. Energie genoeg, toch? Van fitness tot golf en van buikdansen tot inline-skaten, zie www.erasmussport.nl. Recreatief of competitief. Het sportcentrum organiseert ook evenementen zoals het Erasmus Open tennistoernooi, deelname aan de estafetteloop “De Batavierenrace” en in de winter een skireis. Iets intellectuelers? Cultuur snuif je via de studium generale, zie www. eur.nl/sgec voor lezingen, discussies en programma’s op het gebied van wetenschap, cultuur en maatschappij. Via Erasmus Cultuur (www.eur.nl/ sgec/informatie) kun je goedkoper naar evenementen en voorstellingen zoals cabaret, theater en concerten. En zelf actief zijn kan natuurlijk ook, via creatieve cursussen filmen, schilderen etc. Of doe mee aan het Coversongfestival (ben jij de nieuwe Susan Boyle?) of de Open Mic Night waar je als rapper, dichter of stand-

upper je talenten kunt laten zien. Ook biedt de EUR talentvolle creatieve studenten ruimte om te exposeren. Tussen de feestjes door zijn er ook de ‘drankjes met vaardighedendocenten’. Als je ze eens van een andere kant wilt leren kennen... Je wordt nog uitgenodigd, houd de blokbrief in de gaten! Maar wat je zeker niet mag missen: The Right Movie Night. De derde editie alweer, de formule is succesvol gebleken: vijf films met een juridisch thema, inge!eid door een topper uit de juridische wereld, en na afoop met een drankje besproken. Dit najaar staan onder andere TBS met Theo Maassen en de prijswinnende documentaire Sisters in Law op de affiche. Sprekers zijn onder meer de bekende strafpleiters Inez Weski en Geert Jan Knoops. Bekijk de trailer op www.frg.eur.nl/film.

>> www.erasmussport.nl >> www.eur.nl/sgec >> www.eur.nl/sgec/informatie >> www.frg.eur.nl/film


4 vragen aan een studentbestuurslid HATICE TASHAN (24) ZIT ALS STUDENT IN HET BESTUUR VAN DE RECHTENFACULTEIT. Hoe word je studentbestuurslid? “Je moet geïnteresseerd zijn in de gang van zaken op de faculteit, enthousiast en gemotiveerd zijn, en niet bang om je mening te uiten. Bijvoorbeeld over het onderwijscurriculum van een rechtenstudent, het totale vakkenpakket dus. Je moet weten wat er speelt onder de studenten en zélf natuurlijk ook een actieve student zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld mentor geweest voor de Kaseur, de koepel van multiculturele studieverenigingen. Ook ben ik een half jaar als exchange student in Singapore geweest. En last but not least, je moet solliciteren als de functie van studentbestuurslid één keer per jaar vrijkomt!“ Wat doet een student-bestuurslid eigenlijk? “Er zijn twee studentbestuursleden. Zij vertegenwoordigen de studenten in vergaderingen van het faculteitsbestuur, zijn contactpersoon tussen de faculteit en de studie- en studentenverenigingen. Daarnaast heb je eenmaal per jaar de eer om de bachelorbuluitreiking te organiseren. Tevens verzorg je studentenpanels, waarin studenten hun mening geven over het onderwijs en de dienstverlening van de faculteit.” Om welke zaken maak jij je druk? “Ik maak me nogal druk om het feit dat de mogelijkheden van medezeggenschap bij de studenten niet voldoende bekend zijn. We hebben opleidingscommissies, de faculteitsraad, de universiteitsraad en panels. Helaas zijn veel studenten hiervan niet op de hoogte, waardoor deze faciliteiten niet optimaal benut worden.” Wat is je belangrjkste tip voor nieuwe studenten? “Wees gemotiveerd, toon interesse in activiteiten gerelateerd aan je studie en probeer betrokken te zijn bij alles wat een studentenleven met zich meebrengt. Mocht je een kwestie ter sprake willen brengen, aarzel dan niet om mij te mailen op tashan@frg.eur.nl.”


. . . s e j t e e Enkele w •

De faculteit heeft 42 hoogleraren, je vindt ze op www.frg.eur.nl/hoogleraren

Van de studenten Rechtsgeleerdheid wil in het begin bijna 60% strafpleiter worden, maar in de loop van de studie switchen de meesten naar een ander rechtsgebied.

Studieverenigingen: www.jfr.nl www.svcia.nl www.christiaansetaxateur.nl

Onze faculteit is een van de 7 faculteiten van de EUR en heeft 16 secties, die samen het onderwijs en onderzoek verzorgen.

Enkele jaren terug eindigde Erasmus op de 5e plaats in de verkiezing van “de grootste Nederlander”. Achter Pim Fortuyn en Willem van Oranje, maar vóór Cruyff en Rembrandt.

Het afgelopen jaar heeft bijna 2 op de 3 studenten het BSA gehaald. 22% behaalde alle 60 studiepunten én de Taaltoets. Uit onderzoek blijkt dat inzet een grotere succesfactor is dan talent.

Het mag niet je enige drijfveer zijn, maar Fiscaal Recht staat op nummer 2 in de lijst meest verdienende studierichtingen.

De EUR bestaat inmiddels 96 jaar. De faculteit is iets jonger: 46!

Van de 3 Criminologie-opleidingen in den lande is er 1 met het profiel Jeugd: Rotterdam!

Ruim 19.500 mensen studeren aan de EUR, 1 op de 20 volgde zijn of haar vooropleiding in het buitenland.

DE WEETJES MAG JE VERGETEN, MAAR PLAK DE GEELTJES IN JE GEHEUGEN.

Check dagelijks sin online en lees de n blokbrieven die je aa het begin van elk blok in je mailbox ontvangt

t: The Right Movie Nigh 19 uur Cinerama op 7 sept, 5 okt, 2 nov, 7 dec en 11 jan

t Afspraak maken me de studie-adviseur tel. 010-4081561 of frgstudieadvies@ frg.eur.nl


Bul III. Bul bulla, Lat., bulle: aurea bulla, de gouden bul, eene Duitsche rijkswet van 1356, onder Keizer Karel IV. Ook een op perkament geschreven bewijs, dat men de doctorale waardigheid verkregen heeft. Thans inz. oorkonde van een academische senaat, waarbij de graad van mr. of drs. verleend wordt. Tevens de kroon op een jarenlange inzet en het paspoort naar een geweldige carrière.

Studeren is topsport  

Magazine voor eerstejaars studenten Erasmus School of Law 2009-2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you